Vitaminok és terhesség

A terhességi vitaminokról sokat hallani mostanában, de vajon mi a helyzet a többi vitaminnal: milyen tápanyagkiegészítőkre van szükség a terhesség alatt, érdemes-e bármit szedni vagy elég a terhességi vitamin?

Vitaminok és terhességA terhességi vitaminokról korábban már írtam, most azonban azt szeretném részletesebben leírni, milyen vitaminokra van szükség a terhesség alatt, lehet-e, kell-e és érdemes-e a terhességi vitaminok mellett vagy helyett mást szedni és hogyan lehet táplálkozással pótolni a hiányzó vitaminokat.

Az első és legfontosabb, amit szedni kell (ha lehet már a terhesség előtt 2-3 hónappal) az a folsav. Az elmúlt nagyjából 10 évben igazolták a kutatások, hogy a terhesség előtt és alatt a folsav segítségével megelőzhető számos magzati fejlődési rendellenesség, az első harmadban pl. a gerinc lezáródása, folsav híján 20%-al nagyobb eséllyel fog nyitott gerinccel születni a baba. Napi 800-1000 mikrogramm folsavbevitel emellett csökkenti a vetélés és a szülés alatt fellépő rendellenességek kockázatát is. A folsavat szedheted külön tabletta formájában is, de megtalálható a terhesvitaminokban is. Folsavban gazdag táplálkozással is kielégítheted szervezeted folsav-igényét: a reggeli pelyhek, kenyér, spárga, cukorrépa, feketeborsó, brokkoli, borsó, leveles zöldségek, spenót, kelbimbó és a narancs egyaránt jó folsav-források.

Napi 50 mg komplex B vitamin bevitele szintén csökkentheti a vetélés kockázatát, különösen ha folsavval kombinálva szeded. B-vitamint is találhatsz a legtöbb terhesvitaminban. Állítólagos hízlaló hatása miatt sok kismama nem szívesen szedi, és olyat is hallottam már, hogy az orvos nem ajánlotta, hogy ne hízzon sokat a kismama. Ez azonban tévhit: a folsav felszívódásához szükség van B12 vitaminra, így hát hízlal-nem hízlal, a baba érdekében érdemes legalább az első harmadban szedni.

Az A-vitamin az első harmadban a szív, a keringés és az idegrendszer kialakulásánál nélkülözhetetlen. Táplálékkiegészítőként azonban nem kell szedni, mert túladagolása fejlődési rendellenességhez vezethet. Elegendő a táplálékkal történő bevitel, például sárgarépa, tojás vaj és sajt formájában, de kerülni kell a máj és halmáj olajok fogyasztását, amik ugyan sok A-vitamint tartalmaznak, de sok bennük a retinol is, ami felhalmozódva magzati károsodást idézhet elő.

A B1 vitaminra a terhesség késői szakaszában a megnövekedett energiaszükséglet miatt van szükség. Felesleges tabletta formájában szedni, inkább táplálékból fedezzük a szükségletet: a sertéshús, borsó, bab, barna rizs, búzacsíra, sörélesztő kivonat, és a zöld leveles zöldségek egyaránt tartalmazzák.

A B2-vitaminra is a megnövekedett energiaszükséglet miatt van szükség a terhesség alatt, így valamivel többet kell fogyasztanunk belőle, mint normálisan. A tejben, tejtermékekben, teljes kiőrlésű pékáruban, hüvelyesekben egyaránt megtalálható.

A B6-vitamin a magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges. Szedheted magnéziummal kombinálva vagy önmagában is, de megtalálható a teljes kiörlésű kenyerekben, halban, banánban, burgonyában, borsóban, földimogyoróban is.

A B12-vitamin a magzatban a vörösvértestek képződéséhez szükséges. Megtalálható a komplex készítményekben is, de a táplálékkal is fedezheted a szükségletet: a tej, a sajt, a tojás és a halfélék egyaránt tartalmazzák.

A C-vitamin normál állapotban is nagyon fontos, de a terhesség alatt annál inkább, hiszen csökkenti a vetélés, vérzések kockázatát, az orrvérzést és a fogszuvasodás esélyét is. Legjobb forrásai a narancs, citrom, zöldpaprika, de meglehetősen nehéz csupán az étkezéssel fedezni a szükségletet, ezért fontos a tabletta formájában történő utánpótlás is.

A vas utánpótlása feltétlenül fontos azoknál, akik vérszegények, vashiányosak, saját szakállára azonban senkinek nem javasolt elkezdenie szedni a terhesség alatt, mivel a túladagolás vérnyomásproblémákat okozhat.

A magnézium izomlazító hatása miatt segíthet elkerülni a vetélést és a koraszülést. A komplex terhesvitaminokban általában nincs benne, ezért külön készítményként érdemes szedni orvosi javallatra.

Mielőtt komplex terhességi vitaminkészítményt kezdesz szedni, érdemes megnézni, mely vitaminok találhatóak meg benne és melyek nem. Nem igaz az a tévhit, hogy a vitaminoktól óriásbébid fog születni, az azonban biztos, hogy szép egészséges babád lesz, azonban érdemes megfontolni, hogy csak a legfontosabb vitaminokat szedd a terhesség alatt táplálékkiegészítő tabletta formájában, a többi vitamint pedig inkább egészséges táplálkozással igyekezz a szervezetedbe juttatni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

82 Comments

Comment navigation

  • Ildi72

    2011. május 24. kedd

    Kadves Doktornő !

    38éves vagyok,20 évig szedtem Tri regolt.1 honapja nem szedem ,mert babát szeretnénk.Normálisan étkezem , nincs káros szenvedélyem .Van valami ami ha kell segít a menstruácio vissza állitásában ,vagy legyek türelmes.?Bár sok idöm nincs,koromnál fogva, én úgy szeretném ,hogy szeptembertöl rendben legyen a szervezetem a fogamzáshoz.:)szedjek én is folsavat vagy ha majd meg jön a menzeszem?

    • Gabi

      2011. június 06. hétfő

      Azt, hogy a szervezetből kiürüljön a fogamzásgátló, nem igazán lehet meggyorsítani. Ha a ciklus a tablettaszedés után beáll egy kb. 28 napos rendszerre, akkor jó eséllyel hamar sikerül a terhesség.

  • Eva

    2011. május 12. csütörtök

    Kedves Ági!
    Én Angliában élek és az itteni gyógyszereket használom.
    28hetes állapotos vagyok és terhességem kezdetétől fogva a Pregnacare tablettát szedem Omega3 al.Sokat hánytam és sokszor nemtudtam jól enni,ezért is szedtem naponta a tablettákat.Most azt mondják túl nagy a babám.Mit tegyek?Hagyjam el a vitaminszedést vagy ritkítsam?Mit javasolsz?Létezik hogy a vitamintól nagy a babám?Várom válaszod.Eva.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      A baba mérete lehet alkati, öröklött dolog is, a terhességi kortól akár 2-3 hetes eltérés is normálisnak számít, mivel a baba a 12. héttől egyedi módon fejlődik. Ha ti is nagyobbak vagytok az átlagnál (magasabbak, vagy testesebbek), akkor a kicsi is lehet nagyobb (de hozzáteszem, ezek csak becsült értékek, amiket mondanak az UH-n, tehát az is előfordulhat, hogy végig nagyobbnak mondják a babát és végül átlagos méretű újszülött születik)

  • Lívia

    2011. március 13. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném megkérdezi, hogy egy egészséges szervezetnek mi az a vitamin,amit feltétlenül szedni érdemes. kb. 1/2 éve próbálkozunk, eddig nem sok sikerrel. Számít, hogy 30 év felett vagyok? A vitaminoktól félek, mert mindig nagyon sok súlyfelesleget okoznak. De a babáért bármit. Mi lenne a legfontosabb? Nagyon várom válaszát!

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      A napi ajánlott vitaminbevitelről itt találsz részletes cikket. Nyilván a vitaminokat természetes és mesterséges forrásból is beviheted, amit lehet, inkább egészséges táplálkozással igyekezz bevinni. Ami a terhességnél fontos, hogy már legalább 3 hónappal a tervezett teherbeesés előtt kezdj el folsavat szedni, mert ezt természetes táplálékkal nehéz pótolni, viszont elengedhetetlenül fontos az embrió számára már az első hetekben is az egészséges fejlődéshez. Valamint nagyon fontos a kalcium- és a vaspótlás is a terhesség alatt.

      • Lívia

        2011. március 27. vasárnap

        Köszönöm!

  • Manoka

    2011. március 09. szerda

    KEDEVES EVA! Nekem az a problemäm hogy kijötünk nemetorszägba es en ugy tudom hogy itt nem lehet magneB6-ot kapni. En most vagyok 15-hetes es ha jol tudom 36hetig szedni kell. Hogy tudnek hozzä jutni, vagy valami mäs vitaminal lehet helyetesiteni?

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Magnéziummal lehet helyettesíteni és külön lehet szedni B6-ot is.

    • Anikó

      2011. április 29. péntek

      Kedves Manóka!

      Az interneten is tudsz rendelni vitamint, van egy cég aki több mint 30 országban jelen van és nagyon jók a készítményeik. Én a terhesvitaminját szedem, de van a magneB6-hoz hasonló készítménye, a MagneziB6.
      Ahhoz hozzá tudsz jutni.

  • Dóra

    2011. március 04. péntek

    Sziasztok!
    A kérdésem a következő: szedek magzatvédő vitamint és emelett rendszeresen fogyasztok 100% multivitamin gyümölcslevet. Csak nemrég olvastam az üvegen, hogy már 1 dl tartalmazza a napi A vitamin szükséglet 25 %-át én pedig naponte több pohárral ittam ill. sok gyümölcsöt zöldséget is eszem. Árthattam ezzel a babámnak? Agóddom és szeretnék megnyugodni! Gondolom, hogy rajtam kivül sokan fogyasztamak ilyen vitamindús ételeket és italokat, remélem alaptalan a félelmem!
    Előre is köszönöm a választ!
    Üdvözlettel: Dóra

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Igazából a túl sok A-vitamin bevitel csak huzamos ideig szokott problémát okozni, ha pl. hetekig minden egyes nap túladagolod, egy-egy alkalom nem okoz gondot.

  • Betti

    2011. február 21. hétfő

    Sziasztok!
    Babát tervezünk a nyári esküvőnk után, így ettől a héttől nem szedem a fogamzásgátlót. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit érdemes szedni, hogy ne legyen gond a terhesség során? Úgy tudom, még a teherbe esés előtt ajánlott szedni magnéziumot!

    előre is köszönöm, Betti

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Érdemes kb. a tervezett fogantatás előtt kb. 3 hónappal elkezdeni szedni terhesvitamint, ami egy multivitamin, de néhány speciális összetevőt is tartalmaz, ami fontos, hogy megfelelő szinten legyen a szervezetben, mire a baba megfogan (pl. ilyen a folsav)

  • Bori

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági,
    18 hetes kismama vagyok, és mivel körülöttem mindenki beteg kb. egy hónapja napi 1000 mg-os C-vitamint szedtem remélve, hogy megúszom az influenzát. Most nagyon megijedtem, hogy ártottam a babának. Mit gondolsz erről?
    Köszönettel
    Bori

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Ekkora bevitel már valóban okozhat problémákat sajnos, mert az ajánlott bevitel ennél kevesebb, de ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül problémát is okozott. Mindenképpen beszélj erről az orvosoddal.

  • Tiki

    2011. január 25. kedd

    Sziasztok!
    Sokan irjátok a C vitamint, hogy szeditek! Ezzel kapcsolatba lenne 1 kérdésem! Megfáztam 1 kicsit és ugy gondoltam, hogy C-vitamint szedek tabl-ba! Vélemény? Meddig érdemes szedni és mekkora adagban? biztos nem ártok vele?
    Köszönöm előre is a választ!

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Igen, lehet szedni C-vitamin terhesség alatt is. Az 1000 Mg-osat max. 1-2 hétig kúraszerűen, 500mg-ot folyamatosan is lehet.

      • Tiki

        2011. január 29. szombat

        Köszönöm a választ! Ja és lenne még 1 kérdésem! A terhesvitaminnal kapcsolatba, mit és meddig ajánlott szedni! Melyiket ajánlanád? Köszönom!!!

        • Vida Agi

          2011. február 05. szombat

          Nyugodtan lehet akár Maternát, akár Gravidát, akár az Elevitet szedni, mindegyik jó. A terhesség során végig érdemes szedni, és a szoptatás idejére is ajánlják, de ilyenkor már más multivitamin is megfelelő.

  • Piroska

    2011. január 25. kedd

    Kedves Ági!

    36 hetes kismama vagyok és egyéb orvos által felírt gyógyszerek mellett napi 1000 mg C-vitamint szedtem az elmúlt két hónapban szűnni nem akaró vírusos-bakteriális torokfertőzésre, felső-légúti fertőzésekre. Sajnos az a tapasztalatom, hogy nem használ, de tovább nem merem szedni a nagy dózisú c vitamint. Így is félek, hogy árthattam a babámnak. Mi a véleményed?

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      A legújabb kutatások szerint egy átlagember napi C-vitamin szükséglete 500 mg, ami a terhesség alatt 30%-al megemelkedik, de betegség idején szükséges a 1000 mg szedése, azonban ez csak átmenetileg. Ez alatt a rövid idő alatt nem árt a babának, de hosszasan (több hónapig) nem szabad szedni.

  • Rita

    2011. január 24. hétfő

    Kedves Doktornő!
    17 hetes terhes vagyok, kétéves kisfiam közösségbe került, gyakran kap el kisebb betegségeket, én pedig éppen emiatt megelőzés céljából 500 mg c-vitamint szedtem ezidáig+ másnaponta a terhesvitamint, ami 100 mg-ot tartalmaz. Most nagyon megijedtem, mert azt olvastam, hogy a túlzott c-vitamin bevitelnek magzatkárosító hatása lehet. Máshol meg épp azt olvastam, hogy a terhesség alatt megnő a c-vitamin szükséglet 30%-kal… Kérem, írja meg, mi az igazság, és hogy árthattam-e a magzatomnak.
    Tisztelettel
    Rita

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      A korábbi kutatások szerint egy felnőtt a napi C-vitamin szükséglete napi 250, a legújabb kutatások szerint 500 Mg, ez emelkedik a terhesség alatt még 30%-al, tehát a 600 mg nem számít túladagolásnak.

Comment navigation