Mire lesz szükség a kórházban?

A kórházba külön kis pakkot kell összeállítani, amit lehetőleg már a 36. héten csomagoljunk össze, mert sosem lehet tudni… Külön csomag kell a szülőszobára, külön a kórházi napokra és ne feledkezzünk meg a babaholmikról sem!

Mire lesz szükség a kórházban?Az anyukának kell

Szoptatós melltartó 2 darab biztos kelleni fog, mert az elején még melltartóbetéttel együtt is elázhat. A Dorina márka viszonylag olcsó, 100% pamut és mindenféle hipermarketben kapható, de vehettek sima, lecsatolható vállpántosat is, a lényeg, hogy pamut legyen.

Mellvédő kenőcs Ha kisebesedik a cici, vagy ha érzékeny, minden szopi után bekenheted vele. Nem kell lemosni, ha a baba szopizik. Létezik a Garmastan, az Avent, a Medela és a Bepanthen. Ez utóbbi popsikenőcsnek is használható egyidejűleg.

Hálóing Létezik szoptatós hálóing is, de a sima elől gombolós is megteszi, a lényeg, hogy hamar elő tudd belőle varázsolni a tejforrást 🙂

Bimbóvédő, bimbó kiemelő Nincs rá szükség. Ha érzékeny a melled, kenegesd mellvédő kenőccsel és szopi után hagyd megszáradni rajta az anyatejet. Az első napokban mindenkinek fáj a szoptatás, ki kell bírni (és szorgalmasan gyakorolgatni kell a különféle mellretételi technikákat), aztán megedződnek a cicik és mindketten rutinosabbak lesztek már. A befelé forduló vagy lapos bimbók a baba hatására maguktól ki fognak emelkedni.

Tea a tejtermelésre Többfélét lehet kapni, a Fitolac, a Laktoherb, a Humana, a DM-es mind ugyanolyan jók lehetnek. Az első napokban felesleges inni, ha gyakran, legalább 2 óránként mellre teszed a babát, magától meg fog indulni a tej. Később, ha úgy érzed, csökken a mennyiség, akkor napi 1-2 csészét meg lehet inni belőle, de vigyázni kell velük, mert az édeskömény-tartalmuk miatt a babánál hasfájást okozhatnak. Ha az egyik pocifájást okozott, térjél át egy másik márkára: nézd meg, hogy a csomagoláson mennyi édesköménytartalmat írnak, ha kevesebbet, akkor azt a teát válaszd.

Bevált holmik a kórházba (a teljesség igénye nélkül)

Nedves WC-papír A sima WC papír a szülés utáni napokban nagyon kényelmetlen lehet, olyan érzékeny volt a gátseb környéke, a nedves WC-papírt, vagy a sima popsitörlő ilyenkor sokkal jobb érzés.

Körömvirág balzsam A gátseb gyógyulását segíti elő.

Homeopátiás bogyó Apis mellfica 15 CH napi 3*5 golyócska, hogy a gátseb ne fájjon annyira és gyorsabban gyógyuljon

Betét A vatta beleragadhat a sebbe, meg a sok vérbe, a normál intimbetétből pedig még a szuper nagy is simán átázhat, ezért az első napokban TENA Lady Supert érdemes használni. Elsőre hatalmas méretűnek tűnik, de kelleni fog az első pár napban. Patikában kapható.

Innivaló A szülőszobán is jól fog jönni legalább egy másfél literes ásványvíz és a kórházba is vigyél be legalább napi másfél-2 litert. Az alma és a baracklé állítólag sok tejet csinál – én kipróbáltam, de nem a baba hízott tőle, hanem én 🙂 Szénsavas üdítőt ne igyál, mert egészségtelen, és a hozzáadott koffein átmegy a tejbe.

Hasleszorító bugyi, pánt Az első héten használható, hogy hamarabb lelapuljon a hasad. Csak 1 hetet érdemes viselni, különben a hasad ugyan lapos lesz, de a hasizmaid meg nem erősödnek meg.

Eldobható (hálós) bugyi Még a szuper méretű betét ellenére is előfordulhat, hogy átázik a bugyid. Sokszor annyira, hogy gyakorlatilag moshatatlanná válik (meg hát a kórházban nehezebb is mosni), sokkal praktikusabb a hálós bugyi, amit gyorsan ki lehet mosni, hamar megszárad, és szívfájdalom nélkül ki is dobhatod akár. Patikában kapható.

Kispárna Ha szeretsz kispárnával aludni, akkor vigyél magaddal, a kórházban úgysem adnak. Nekem jól jött a szülés alatt is, nagyobb fájásoknál a csücskét harapdáltam 🙂

Ami kórházfüggő

Mielőtt bemész a kórházba, kérdezd meg, mit adnak és mit nem. Van, ahol a szüléshez ottani hálóinget adnak, van ahol adnak betétet, minden kórház más. Szinte mindenhol spórolnak a fájdalomcsillapítóval, ezért, ha nagyon fájnak a szülés utáni méhösszehúzódások, akkor érdemes bevinni némi Algopyrint. Az első napokban nem fog menni a kakilás, de minden nap megkérdezik majd, sikerült-e már, ha nagyon nem jön össze, egy kis hashajtó jót tesz, de ne várd meg, hogy ők adjanak kórházit, mert az felér egy beöntéssel, inkább magad gondoskodj Tamarin lekvárról vagy más természetes alapú dologról.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Menczelné Lantos Zsanett

    2010. november 24. szerda

    Szia!mindig nagy örömmel olvasom a leveleket amiket kapok hétről hétre,nagyon jó így végigkövetni a terhesség heteit..
    Én császármetszéssel fogok szülni,és arról sajnos nem nagyon írnak sehol részletesen,hogy az hogy zajlik,miket kell ilyen esetben bepakolni,mi hogy fog alakulni,mivel készüljek leginkább,hogy saját magamon segíthessek,stb…én erre kitérve szeretnék érdeklődni,ha lehet.Előre is köszönöm!
    32 hetes kismama

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Valójában császármetszés után is ugyanarra van szükség a kórházban, kell betét, mert itt is van gyermekágyi vérzés, hálóing és a többi. Mindenképpen vigyél vizet és ha a kórházban nem adnak, akkor fájdalomcsillapítót, mert császár után másnap erős fejfájás szokott jelentkezni.

    • Noémi

      2010. december 22. szerda

      Szia, sok sikert a műtéthez! Mivel nagyon sok folyadékot kell fogyasztani már akár egy órával a műtét után is, vigyél magaddal szívószálat, mert a fejedet nem emelheted fel, csak oldalra lehet fordítani. Betétből nem kell olyan sok, mert a vérzés nem jelentős, pláne a normál szüléshez képest. Szerintem nem is kell spéci, elég a legnagyobb méretű hagyományos. Nekem a felüléshez segítség volt még egy heveder, amibe belekapaszkodva fel tudtam húzni magam.

  • lenii

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Hashajtásra érdemes kipróbálni az aszaltszilva levet, van a Steinberger vagy a DM-ben is lehet kapni ha jól tudom, de csak óvatosan alkalmazni:) Fél deci is elég éhgyomorra (később apránként még lehet adagolni, de hűtőben tartandó).

    Az édeskömény nem pont a hasfájós babáknak jó, puffadás ellen? Csak azért mondom, mert van Herbária édeskömény tea kifejezetten babáknak. Jó lenne az ilyeneket tisztázni:)
    (És mert fura is lenne egy olyan tejtermelést fokozó tea, ami kellemetlen hatással van a babára.)

    Válasz: Igen, jól vetted észre, van egy ilyen ellentmondás. Ez azért lehet, mert a tejen keresztül nem a teljes tea megy át, hanem bizonyos hatóanyagai csak, valamint a szoptatós teában nem csak édeskömény van, hanem pl. ánizs is, és ezek a hatóanyagok egymást is megváltoztatják.

  • Eszter

    2010. május 20. csütörtök

    gatsebre a hypericum jo meg, meg arnicat erdemes szedni a gatsebre
    meg meg sokminden van persze…

    nekem a baratnom altal hozott jo zsiros jerce leves segitett, es olvastam egy a kinai 5 elem szerinti szakacskonyvemben, hogy szules utan jo, a sokaig, orakig fozott csirkeleves leve, sok energiat ad, de lenyeges, hogy sokaig kell fozni, es ami benne van, hus, zoldseg nem eheto, csak a leve…

  • Szilvi

    2009. november 09. hétfő

    Sziasztok!

    Zalaegerszegi kismama vagyok. Nálunk nem lehet a patikában kapni eldobható bugyit. A DM-ban sajnos csak 44-46-os méretből tartanak. A Brendon pedig 4000Ft-ért ad pár darabot, ami szemtelenül magas. Tudnátok segíteni hol tudnám beszerezni? Köszönöm !

    Válasz: Itt meg tudod rendelni: http://bolthely.hu/kismamaruha/id/00011_Eldobhato_bugyi
    Vagy hívd fel az egerszegi patikákat, hogy melyikben van: http://www.info-zalaegerszeg.com/cegek/category/gyogyszertar/109

  • mcleod3

    2009. március 11. szerda

    Akkor adnék egy tippet!Savanyú káposztalé 1,5dl csodákra képes…mondjuk akkor lehet egy fél napot a wc-re fogsz rohangálni vagy ki sem jössz onnan de tuti befutó.

  • Borka

    2008. június 25. szerda

    Hát engem sem a kamilla, sem a tamarindusz nem hajt meg 🙂 Az étolaj annál inkább, de az nagyon… És pont olyan a színe, mint a kamillateának.. Csak nem vihetek magammal egy liternyit, hogy nézne az ki… XD A kefir vagy a probiotikus joghurt viszont beválik, az nekem általában nagyon jó.

  • Andyca

    2008. február 19. kedd

    A házi szilvalekvárnál és a kamilla teánál szuperebb hashajtóról még nem hallottam 🙂 Megkönnyítik a nehéz dolgokat!

  • admin

    2007. október 31. szerda

    nem rossz ötlet, a tablettáknál sokkal jobb, bár az érzékenyebb babáknál okozhat hasfájást.

  • kereső

    2007. október 30. kedd

    Nekem hashajtóként kiválóan működött a kamilla tea, csak egy kicsit sokat ittam belőle (1,5 litert) és a babának is ment a hasa kicsit. A gyerekorvos megkérdezte ugyan, hogy mit ettem, mitől mehet a hasa, de nem tolt le amikor elmeséltem neki a kamilla teát. Ő is sokkal jobb ötletnek tartotta, mint a különböző hashajtó „gyógyszereket” és persze a babának sem ártott, csak kicsit többet evett mint azelőtt…