Mikor fogok szülni?

A terhesség 9 hónapig tart, ezt mindenki tudja. De csak a „beavatottak” vannak tisztában vele, hogy az a 9 hónap tulajdonképpen 10 :o)

 Mikor fogok szülni?A fogantatás időpontja meglehetősen bizonytalan, ezért aztán az orvosok az előző menstruáció első napjától számolják a terhességet. Ha babát tervezel, akkor érdemes elkezdeni felírogatni a mensesek első napját, mert az egész várandósság folyamán, sőt még a szülőszobán két fájás között is ez lesz az első, amit megkérdeznek tőled.

Miután a terhesség papíron a fogantatás előtt kezdődik, majd ezt követően 40 héten át (plusz-mínusz két hét) tart, ezért gyakorlatilag már akkor várandós vagy, amikor baba még nincs is a pocakodban.
A Kismamablog szülés kalkulátora

Mikor fogant a baba?

Egyes orvosok szerint a következő menstruáció napjától kell visszaszámolni 14 napot és akkor történt a peteérés, azaz a fogantatás is akkoriban kellett, hogy történjen (vagy mégsem? ;o)). Azt mondják, a ciklus második fele mindenkinél pontosan ugyanolyan forgatókönyv alapján történik, tehát pontosan ugyanannyi időt vesz igénybe, éppen ezért ha valakinek 28 napos a ciklusa, akkor a peteérés a 14. napon volt, ha 26. akkor meg a 12. napon. De a fogantatás maga nem biztos, hogy akkor történt, amikor a peteérés, hiszen a spermiumok akár 3 napig is elidőzhetnek a petevezetékben (állítólag ez a lány kromoszómákat hordozókra igaz elsősorban), amíg találkoznak a petesejttel. Ennek megfelelően a fogantatás történhet a peteérés időpontjában vagy akár 3 nappal később is. Sőt: történhet gyakorlatilag bármikor, létezik ugyanis az ún. extra peteérés is, amit például egy jó orgazmus válthat ki a ciklus folyamán gyakorlatilag bármikor.

Van olyan orvos is, aki szerint egyáltalán nem számít, milyen hosszú a ciklus, a baba mindenképpen a 14-17 nap között foganhatott.

Biztosabb képet ad az ultrahang alapján megállapított terhességi kor, de azért ezt se vegyük készpénznek. Az első harmadban a babák nagyjából egyformán fejlődnek, ezért a 6-8. hét között, valamint a 12. héten készült ultrahangon mért babaméretek alapján meghatározott kor pontos lehet, ennek alapján sok orvos pontosítja a kiírás időpontját is. Csakhogy az ultrahangos gépek is különbözőek, vannak modernebbek és elavultak, valamint a méret meghatározásánál a szonológus (vagy az orvos) kézzel rajzolja be a vonalakat és 1-2 mm eltérés több napnyi különbséget jelenthet.

Az első babámnál a 12. héten 2 héttel korábbra mondták a fogantatás időpontját, a 18. heti ultrahangon is a koránál 2 héttel nagyobbnak saccolták, a 20. héten pedig egy másik berendezéssel egy másik orvos is idősebbnek mondta, ezért aztán a hivatalos kiírásnál legalább 2 héttel korábbra vártuk. Ráadásul egészen a terhesség végéig 4 kilósnak vagy afelettinek mondták. Ehhez képest a kisfiam közel 3 héttel később született és teljesen átlagos súllyal.

Egyszóval, a szülés pontos időpontját senki nem fogja tudni megmondani, hacsak nem programozott császárral kell szülni valamilyen ok miatt. De sebaj, ettől csak még izgalmasabb lesz az egész… ;o)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • dóra

    2010. március 07. vasárnap

    Erre én is kíváncsi lennék,mert én tudom a baba 2009.április 26.-án foganthatot meg,d ea menstruációm május 2.-án volt 28 a ciklusom,de áprilisban viszont kimaradt a menstruációm,pedig hó végén mindig megszokott jönni
    Így ezek a dokumentumok alapján lehett ez a fogantatási nap2009.április 26
    szülés időpontja 2010.jan 26,de feruár 5-re voltam kiírva

    Válasz: Ha nem volt előző menses, akkor az első és a 12. heti ultrahang alapján határozzák meg a kiírás időpontját.