Mikor foganhatott a baba?

A terhesség elején és még közben is az egyik legfontosabb adat a fogantatás időpontja – ami sajnos természetes fogantatás esetén teljesen bizonytalan. Pedig később jelentősége van annak, hogy pontosan lett-e meghatározva, hiszen ebből próbálják meghatározni a kiírás napját is, és bizony, ha például túlhordásról van szó, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy 1 héttel előbb vagy később fogant a baba. Hogyan lehet megállapítani a fogantatás időpontját?

Mikor foganhatott a baba?

Mikor foganhatott a baba?

1. A ciklusból

Hagyományosan az utolsó menstruáció első napját veszik a terhesség első napjának, mert míg a fogantatás időpontja bizonytalan, ezt az időpontot azonban pontosan tudjuk. Persze ez sem feltétlenül igaz, hiszen ha valakinek bizonytalan a ciklusa vagy huzamosabb ideje nem volt havi vérzése, akkor nincs mivel számolni.

2. Az ultrahangból

Az ultrahangfelvételeken a baba méretéből megmondják, mennyi idős a magzat. Csakhogy a babák nem egyformán fejlődnek az anyaméhen belül (ha így lenne, akkor egyforma méretekkel jönnének a világra). Az első 12 hétben a növekedés még nagyjából egyformán zajlik, ezért az ekkor a magzat méretéből kiszámolt, a terhesség korára vonatkozó adatok még pontosabbak, később már jelentősebb eltérések is lehetnek benne.

3. Vérvételből

A terhesség kora a vérben található hormonok mennyiségének vizsgálatával is kimutatható.

4. Az első szívhangból

A szívhangot nagyjából a 6. héttől lehet az ultrahanggal is észlelni, ezért ez az érték is támpontot adhat a fogantatás időpontjának kiszámításánál.

5. A terhességi tesztből

Az, hogy mikor lett pozitív a terhességi teszt, a várható menses előtt vagy után, valamelyest segíthet a terhesség korának megállapításában, de ezek a számolgatások inkább csak hozzávetőlegesek, hiszen a teszt nem mondja meg, mikor fogant a baba, csak a HCG bizonyos koncentrációban való jelenlétét képes kimutatni a vizeletben.

6. Mi „akkor” voltunk együtt

Mesterséges megtermékenyítés esetén valóban lehet pontosan tudni a fogantatás időpontját, természetes együttlétnél azonban tudni kell, hogy az együttlét után akár még 3 nap is eltelhet a fogantatásig, ezért ez az érték sem feltétlenül pontos.

A fenti módszerek mindegyike adhat valamilyen támpontot a fogantatás (és ezzel együtt a szülés) időpontjának kitalálásához, azonban egyik módszer sem elegendő önmagában, ezért bizonytalanság esetén az orvosok is többféle szempontot mérlegelnek. A tapasztalt azt mutatja, hogy a babáknak mindössze 20%-a születik pont a kiírás napján. Ez vajon azért van, mert a babák 80%-ánál valami közbelép? Vagy azért, mert elszámolták az időpontot? Vagy pedig azért, mert az anyák 20%-a tudat alatt azt sugallja magzatának, hogy a kiírás napján „illene” megszületni? Ezt egyelőre nem tudjuk megmondani.

Nálatok hogy volt ez? Sikerült eltalálni a kiírás időpontját?

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • töpike21

    2012. január 12. csütörtök

    Szijasztok!

    ln 21 éves vagyok és a barátommal most döntöttünk úgy hogy babát szeretnénk….1hete próbálkozunk…vettem tesztet az negatív lett…de hányingerem az van és már 3napja késik!!valaki tudna tanácsot adni??előre is köszönöm

    • Gabi

      2012. január 17. kedd

      Ha továbbra sem jön, meg pár nap múlva érdemes a tesztet megismételni. Viszont egyetlen hét próbálkozás után a negatív eredménytől sem szabad megijedni. Csak próbálkozzatok, amikor csak jól esik.

      • töpike21

        2012. január 17. kedd

        köszönöm szépen 🙂

  • Pál Irén

    2011. december 01. csütörtök

    Sziasztok!

    Képzeljétek, összejött a 2011.11.11. 20:34-kor megszületett 2.kislányom 50 cm és 3610 grammal. Érdemes volt ráhúznom. 🙂

  • kiss krisztina

    2011. november 17. csütörtök

    en februar 12-re voltam kiírva,az utolsó menstruacio alapjan, es 13-an reggel meg is született gyönyörű kisfiam Milán:)

  • shirley

    2011. november 10. csütörtök

    Nekem okt. 18-ra volt kiirva a baba, es ehhez kepest 30-an szuletett. Meg egy hettel 18 utan is a doki azt mondogatta, hogy hagyjuk csak, h magatol kijojjon, mivel van eleg magzatviz es nem tunik ugy, hogy tulhordanam… 🙂

  • Pál Irén

    2011. november 10. csütörtök

    Mivel 2.babámmal vagyok várandós és tudom a menszeszem időpontját, sőőőt a foggantatás időpontját is( férjem külföldön dolgozott és csak akkor volt itthon) még is már 3 nappal túlhordtam a kislányomat ( hétfőre voltam 11.07. kiírva) .Első kislányom 2 héttel korábban jött. Úgyhogy én sok mindent megcáfolok. Szurkoljatok, hogy legalább holnap szülessen meg Panna babánk, jó kis születési dátum lenne. 2011.11.11.

    üdv

    • Kiss Hetti

      2011. november 11. péntek

      Kedves Pál Irén !

      Szurkolok,minden jót kívánok.
      Hetti

  • Simo Zsuzsanna

    2011. november 10. csütörtök

    Én június 10-re voltam kiírva kizárólag a menstruacio alapján, és meg így is csak 21.-én született meg a kisfiam, pedig az első „probalkozasunk” datumahoz igazodva én mar május végére vártam és attól kezdve mindig sugalltam neki, hogy „legalább” a kiírás napján „illene” megmutatkozni. Olyannyira sugalltam, hogy június 3.-an valós szülési fájdalmakkal bementem a kórházba, majd mikor hazaküldtek, mondván, hogy egyek, pihenjek és miután 3 percesre surusodik a 10 helyett menjek vissza… Ebből az lett, hogy az éves után megszűntek… Talán nem voltam elég meggyőző a kisbabam számára 🙂

  • cicca

    2011. november 08. kedd

    Ne haragudjatok azt akarom még megkérdezni, hogy a terhesség első szakaszaiban probléma az, ha haslag fekszem? Nem tudom még, hogy nit és hogyan csináljak? És normális a mindennapi hányinger? várom válaszotok!! 🙂

    • Gabi

      2011. november 09. szerda

      Ameddig kényelmes, alhatsz hason nyugodtan. A hányinger sajnos a terhesség korai szakaszában elég gyakori és normális tünet.

    • Simo Zsuzsanna

      2011. november 10. csütörtök

      Szerintem jobb, ha mar most megprobalsz atszokni. Én a pocakos korszak elott majdnem mindig hason aludtam. Iszonyú nehéz volt megszokni, hogy oldalra vagy a hatamra fekudjek. Éjszaka gyakran ébredtem arra, hogy mar megint hasra vagyok fordulva. Most meg van időd megszokni, de később, nagyobb hassal rosszabb lesz megszokni és akkor mar attól is felhetsz, hogy megnyomod…

  • Orsi

    2011. november 04. péntek

    Én nem tudtam pontosan az utolsó menzeszem első napját,de amit megadtam,hogy legyen támpont,annál szerintem pár nappal később volt. De még így is előbb szültem 9 nappal a kiírtnál. A valóságnál azonban talán 2 héttel is hamarabb. Így is 3600 gramm és 57 centi lett a lányom. 🙂