Mellszívó

Amikor a leendő anyukák nekiállnak a babakelengye beszerzésének, nem is tudják milyen nagy gondot vesznek a nyakukba 🙂 Itt van például rögtön a mellszívó beszerzésének problémája: van, aki szerint elég kölcsönkérni egyet, mert úgyse fogod használni, van, aki szerint érdemes beruházni, mert még a 2. gyereknél is fogod használni. Ahány család annyi tanács, most akkor mi az igazság?

MellszívóA szülés utáni első napokban (kb. 1-2 hétben) nagyon fontos része a szoptatásnak a mellszívó, a mell ugyanis ilyenkor sokkal több tejet termel, mint amennyire szükség van. Az állandó túltelítettség és a mellgyulladás elkerülése érdekében kénytelen leszel lefejni a szoptatás után bennmaradt tejet, ami akár 100-150 milliliternyi is lehet (van, akinél még több). Az első gyerkőcnél gond nélkül megoldottam kézi mellszívóval ezt a gondot, a második babánál viszont annyi tejem volt az első napokban, hogy kénytelen voltam kölcsönkérni egy szupererős nagyüzemi elektromos mellszívót (néhány kórházban egyébként van ilyen, érdemes rákérdezni, megspórolhatsz vele pár tízezer Forintot, ilyen erőteljes fejésre ugyanis leginkább csak az első napokban van szükség).

Mire kiköltöztök a kórházból, a baba már általában ügyesen szopizik, de még 1-2 hétig szükséges lehet, hogy fejjél a szoptatások után. Ezt azonban fokozatosan el lehet hagyni. Bár sokan csinálják, őszintén szólva nem érdemes csak azért fejni, hogy majd később a főzelékekbe jól fog jönni a fagyott tej. Az anyatej ugyanis kb. fél évig tárolható a fagyasztóban, ezért mire elkezdenél főzelékeket adni, pont lejár a szavatossága (ha külön fagyasztószekrényed van, amit soha nem olvasztasz le, akkor egy évig is tárolható benne az anyatej).

A fejést akkor érdemes huzamosabb ideig fenntartani, ha tudod, hogy néha 1-1 etetést másnak kell helyetted pótolni (pl. iskolába jársz, vagy néha engedélyeztek magatoknak egy mozit kettesben :)) Őszintén szólva én emiatt sem fejegettem hónapokkal előre, hanem amikor tudtam, hogy nem leszek otthon, akkor pár nappal korábban elkezdtem reggelente lefejni a maradékokat (ilyenkor van a legtöbb „maradék” tej).

Ha minden rendben van, és igény szerint szoptatsz, akkor fokozatosan egyre kevesebb tejet tudsz majd lefejni a szoptatások után, míg végül egyáltalán nem lesz szükség a mellszívóra. Sok anyuka ekkor szokott megijedni, hogy „Jaj, nincs elég tejem, már nem tudok fejni se” Ez azonban tévedés. Az anyatermészet ugyanis nem úgy tervezte a babatáplálást, hogy „ennyi anyatejet eszik a baba plusz hagyunk egy kicsit kifejni”, hanem úgy, hogy pont annyi tej termelődjön, amennyire a babának szüksége van.

A gondok akkor szoktak kezdődni, amikor nem igény szerint szoptatunk, hanem a saját fejünk után megyünk. Elhisszük a védőnőnek, a gyerekorvosnak és a szomszédnak, hogy „ennyi idősen már 3 óránként kéne ennie” és nem akkor adunk neki enni, amikor kéri, hanem óra szerint. Ilyenkor idővel valóban csökkenni kezd a tejmennyiség, mert a mell nem kap elég ingert (plusz még hozzájárul ehhez a stressz is, hogy valamit biztos elrontunk, mert más baba már 3 óránként eszik…) Ilyen helyzetben persze lehet szaporítani a tejet mellszívó segítségével, de annyi erővel már a babát is szoptathatnánk és bizony ő sokkal jobban ingerli a mellet, mint a mellszívó, tehát sokkal több tej termelődik, ha szoptatunk, mintha mellszívót használunk.

Ha csak néha egy kevés tejet kell lefejni, akkor tökéletes megoldás a kézi fejés is.

Nem kell tehát túlaggódni a mellszívó-dolgot 🙂 Azt javaslom, hogy első körben érdeklődd meg, hogy van-e a kórházban elektromos mellszívó vagy a környezetedben kölcsön tud-e valaki adni ilyet (tapasztalataim szerint a Medela a legjobb). Ha nem, akkor kölcsönözhetsz egyet az első hónapra, utána pedig eldöntheted, hogy megtartod, vagy pedig kézi mellszívót használsz tovább.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

15 Comments

  • Gabuciii

    2010. október 16. szombat

    sziasztok, en mar az elejetol kezdve nagy problemaval kuzkodok.gyogyszert kell szednem, hogy legalabb valamennyi tejem termelodjon (50ml, az szinte semmi).ha a babat mellre teszem nem hajlando szopizni, raadasul meg a mellbimboim is laposak, igy meg nehezebb.neki is, nekem is.es csak stresszelek a cikkektol, amiket szoptatos anyukak irnak, es szinte bunozoknek tuntetik fel azokat, akik nem.pedig en borzasztoan szeretnek, de varazsolni nem tudok…most mit csinaljak?

    Válasz: Nem kell aggódnod, teljesen érthető, amit érzel. Adj neki annyi tejet, amennyit tudsz és ne aggódj amiatt, ha ki kell egészítened, a lényeg, hogy boldog, elégedett, kiegyensúlyozott baba legyen, és ehhez boldog anyukára is szükség van. Ha mindent megtettél és nem megy, akkor sem kell miatta őrlődni, úgy is boldog, egészséges emberke lesz belőle, ha nem csak 100% anyatejet kap.

  • Betty

    2010. április 26. hétfő

    Kedves Agi!

    A tanacsodat szeretnem kerni. 4 honapos a kisfiam, szepen szopik igeny szerint. Ez rendben is van, de nekem hamarosan el kell kezdenem dolgozni. Testterapias kezeleseket adok, 3-4-et szeretnek naponta. Ezek 1 orasak, de mondjuk 2 kezelesre 2 es fel ora kell, mert tartok egy kis szunetet ket kezeles kozott. Amig dolgozom az anyosom fog vigyazni a kicsire, szerencsere kozel laknak a munkahelyemhez, kb. 5 percre. Ez igy akar mukodhetne is, hiszen 2 es fel-3 orat eppen ki is birhat a kisfiam szopi nelkul. De az eddig tapasztalatom az, hogy sokszor ennel gyakrabban szeretne cicire kerulni. Raadasul ugye nekem idopontot kell adni a vendegeimnek. Tehat ha pl. 10-re megyek kezelest adni, de o mondjuk 9-kor szopott, akkor nem lesz ehes 10 elott, mielott elmegyek. Viszont akkor kibirja fel 1-ig, 1-ig, mire megerkezem? Raadasul nyaron nem csak ehesm hanem szomjas is lesz, ami miatt szinten gyakrabban kerhet majd cicit. A kerdes: kezdjek el emiatt fejni, hogy legyen plusz adag tej? Ha igen, hogyan tegyem? Kezdjem hamarabb a hozzataplalast, vagyis az anyosom adjon neki pl. friss almalevet, almat? Vagy adjon neki olyankor egy kis forralt vizet, amig meg nem erkezem? Valaszodat elore is koszonom.

    Válasz: 5-6 hónaposan már kibír a kicsi két szopi között 4 órát, ráadásul nemsokára megkezdődik a hozzátáplálás is, így könnyebb lesz a helyzet. Nyáron melegben kaphat vizet itatópohárból. Az átmeneti időre, amíg még nem kap kanalas ennivalót, fejhetsz ezekre az időszakokra úgy, hogy minden etetés után lefejed a maradékot és összegyűjtöd, így ha mégis megéhezik 4 órán belül, az anyósod tud neki adni enni.

  • Erika

    2010. április 13. kedd

    Szia Agi!!
    A kisfiam 2 honapos es kezdetektol lefejem neki az anya tejet es cumisuvegbol kapja minden egyes etetesnel. Azert kezdtem igy mert aggodtam hogy nem eszik eleget es igy jobbnak lattam es megnyugtatott hogy lattam mennyit eszik. Mostanra nem tudok annyi tejet lefejni hogy elegendo legyen neki a tej. A kerdesem az lenne napi egy etetest potolhatnek-e formulaval? Valaszodat elore is nagyon megkoszonom!!

    Válasz: Igen, egy etetést lehet tápszerrel pótolni.

  • Szilvi

    2010. február 06. szombat

    Szia Ági!

    8 napos a kislányom, és a kórházi három adag tápszeren kívül:( csak anyatejet kap. Eddig mindkét mellből etettem, mostanra viszont úgy látom elég neki az egyik. Már későn olvastam az egyik válaszodban, hogy nem szabad lefejni azt, amelyikből nem evett, de ez akkor is érvényes, ha érzem, hogy feszül, kezd csomósodni? Ha fejek belőle annyit, hogy a kellemetlen problémák megszűnjenek, a következő etetésig vajon termelődik benne elég tej? Ha úgy látom, hogy hamarabb éhes lesz, mint ahogy szokott – általában 3 óra – térjek vissza a mindkét mellből való etetésre? Előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Ha nagyon fáj, lefejhetsz belőle, de nem kell teljesen kifejni, elég csak annyit, hogy ne feszüljön annyira. Ha fejsz belőle, attól még a következő etetésre megint termelődik elég tej, emiatt ne aggódj.
    Igne, ha úgy látod, hogy hamarabb megéhezik, akkor kaphat két mellből.

  • Ankaági

    2009. december 30. szerda

    Sziasztok!
    Én is egyetértek a mellszívó használatával, bár én a kézi Avent-eset használom, és eddig csak jó tapasztalataim voltak vele kapcsolatban. Nekem fiacskám a kezdetektől fogva ügyetlenül szopizott, és inkább belealudt. Aztán amikor meg ráérzett az ízére, akkor meg véresre szívta. Ekkor jött igazából a mellszívás máig is tartó korszaka, pedig ma már 10 hónapos. Igaz, a tejtermelésem már kezd apadni, de 5-6 hónapos koráig csak szopizott, és a maradékot sikerült lefejnem neki. Aztán már inkább csak 1-2x szopiztattam, és a maradék lefejt tejeket összeadva adtam neki az étkezéseket. Ma már napi 3x fejek, és ebből jön össze a vacsiadag, 300 ml.
    Viszont ugyan nem vág ide, de szerintetek mikor lehet elkezdeni egy intenzív fogyókúrát? Ha még mindig van tejem, és lefejem. Befolyással van -e ez a tejtermelődésre, ill. annak a minőségére? (25 kg-t kéne fogynom!!!)

    Válasz: Kemény fogyókúrát nem szabad szoptatás mellett kezdeni, mert ilyenkor sok méreganyag válik ki a szervezetből és ez átmegy a tejbe is, valamint el is apadhat a tej. Amit lehet, hogy finoman visszaveszel a kalóriákból, pl. este már csak gyümölcsöt eszel, fehér kenyér helyett barnát, sok zöldséget-gyümülcsöt, kevesebb kenyeret (de nem szabad teljes szénhidrátmegvonást tartani, mert az is befolyásolja a tej mennyiségét), valamint sportolni kezdesz heti legalább 3 alkalommal – én így adtam le pár hónap alatt, ami feljött a 2. babával.

  • Évi

    2009. október 21. szerda

    Szia Ági,

    Ismét én. Kezdek aggódni, hogy kevés a tejem, mert sokszor kiköpi, rángatózik szopi közben a 4 hetes kisfiam, és van, hogy néha evés után fél órával nagyon sír és az öklét eszi (ami tudom nem mindig az éhség jele). Az első 3 hétben 2 mellből etettem, most 8-10 napja átálltunk az egy melles etetésre 2.5-3 óránként, és így is szépen hízik, pisi, kaki is normális. Evés után már nem tudok fejni sokat a mellemből, gondolom beállt a kereslet miatt..Az jó megoldás lehet, hogy amikor az egyikből eszik, akkor a másikat lefejem? Vagy hagyjak mindent így, addig amíg gyarapodik a súlya?
    Köszönettel.

    Válasz: Ha az egyikből eszik, akkor a másikat ne fejd le, csak azt, amiből evett. A kiköpés azért van, mert SOK a tej és kicsúszik a cici a szájából. Ha ezt csinálja, töröld le a melled pelussal és úgy add vissza neki. A sírás a hasfájás jele lehet, büfizetsd meg, masszírozd a pocakját, hátha gondot okoz neki a kakilás vagy a puki.

  • Éva

    2009. március 03. kedd

    Hát bizony, tapasztalatlan és önérzetes új anyukakén úgy vágtam bele, hogy „méghogy mellszívó! Majd én rendesen szoptatok és nem kell fejni!”” és beszélhettek az én buta fejemnek…
    aztán a kórházban megtapasztaltam: egyébként is a dúskeblű kategóriába tartozom, na amikor megindult a tej, akkor meg cici darabja lett minimum 10 kiló :o)))
    A mellbimbóm lapos volt és a nagy szopi igyekezetben kisebesedett, innentől a tej nem jött ki. Rettentő kín ám az ilyen, a kézi mellszívó meg nem ért semmit.
    A gyermekosztály főorvosa hálisten nagyon anyatej-párti, minden megtesz azért, hogy a kismamák szoptassanak. Baba-mama szobában voltunk így látogatásakor látta a szenvedést is és már küldte is a csecsemősökkel az elektromos mellszívót. Sőt! Két napra otthonra is kikölcsönözte addig, míg szereztünk egyet (családban volt, így venni nem kellett). Kb. három hétig volt rá szükség, de addig életet mentett. Már jó ideje nem kell, de ez egy olyan tipus, amiből orrszívót lehet csinálni, úgyhogy most is használatban van, de ha nem lenne, akkor is megéri szerezni.

  • Beus

    2009. február 21. szombat

    Sziasztok!

    A mellszívó a legjobb dolog a világon. Természetesen előre én sem vásároltam, de a kórházban már láttam szükség lesz rá, így akkor vetettem is Avent kézi pumpásat. A fiam nem cicizett a kórházban egyáltalán, mindig elaludt rajta, és szinte végig aludta azt az öt napot. A melleim akkorák lettek, hogy Pamela Anderson elbújhatott volna mögöttem :), kő kemények voltak és elkezdett felmenni a lázam is. Egy nővér maszírozta ki először őket, aztán jött a mellszívó, amit nagyon megérte megvenni. Legalább egy évig fejtem, az első hónapokban minden szoptatás után kifejtem még közel fél liter anyatejet (!), ha nem fejtem akkor már egyből csomósodás, láz stb. A szoptatás nem egyszerű dolog, én megtapasztaltam, de csodálatos. És nagyon jó, hogy vannak ilyen eszközök. A fiam két éves koráig cicizett :). A hozzátáplálásnál is mindent anyatejjel turmixoltam és mindent megevett és most is jó evő.

  • B.Szilvi

    2009. február 20. péntek

    Sziasztok,

    nagyon örülök a témának, mert sajnos vannak anyukák, akik nem tudnak valamilyen okból szoptatni -pedig szeretnének!- és nekik a mellszívó nagy segítséget jelent. Közéjük tartozom én is!
    Hiába szerettem volna szoptatni, a kisfiam véresre rágta a mellbimbóimat, komoly fájdalmaim voltak és bizony már féltem a következö szoptatástól, úgyhogy a 3. hét végére fájó szívvel átálltam a pumpálásra.
    Kézi (Avent) pumpával kezdtem (3 óránként csak a fejés 30-40 perc!), fárasztó volt és nem volt elég a tejem. Amikor mellgyulladásom lett 40°-os lázzal a nögyógyászom felírt elektromos pumpát (Medela). Hamar megszüntek a problémák, hamar végzek (20 perc) és a tejem is szaporodik szépen, nincs szügség tápszerre, így csak anyatejet eszik a fiam és még tartalék is van! 🙂
    Szóval ilyen esetben én mindenképpen az elektromos pumpát javaslom, utazásra jó a kézi.

  • virág

    2009. február 19. csütörtök

    Én kaptam kölcsön kézi mellszívót a hugomtól. Remélem azért az is jó lesz. De azért megérdeklődöm, hogy lehet-e itt nálunk is kölcsönözni valahol elektromosat.

  • p.meli

    2009. február 18. szerda

    Sziasztok!
    Én az első hetekben kézzel, vagy kézi pumpás Chicco mellszívóval próbáltam fejni, de fájt tőle a mellem, lehet, valamit rosszul csináltam. Aztán 3 hónaposan szopi sztrájkba kezdett a babám, így egy kölcsönkért Medela mellszívóval kellett fejnem, hogy fennmaradjon a termelődés. A Medelával csak pozitív tapasztalataim vannak!! A fejéssel szépen fennmaradt a tejmennyiség a sztrájk alatt is, és amikor 3 hét után ismét nagyon jól szopott a kislányom, volt elegendő tej.

  • mcleod3

    2009. február 18. szerda

    Az én kisfiam 3 éves koráig cicizett sokak szerint nem vagyok/voltam normális,hogy hagytam de nem akartam neki lelki traumát ebből a dologból és le is szokott amikor megtudta jön a kistesó és,hogy neki is kell hagyni…mert ugye ha elfogy mit eszik majd??7 hónapos vagyok most és már úgy folyik az előtejcsi…ja és nem durrant be a cicim pedig a kisfiam egyik napról a másikra szokott le!Szerintem nagyon jók a mellszívók a kisfiamnál el is használtam egyet és nagyon megkönnyítette a mindennapjaimat amikor el kellett mennünk valahová pl.és a segítségével a fagyasztóban tudtam 3 havi adagot tárolni ha esetleg elapadna a tejem!Ez nagy megnyugvás is volt egyben!

  • bettibea

    2009. február 18. szerda

    bocsi: 6 hónapos koráig szopott

  • bettibea

    2009. február 18. szerda

    Sziasztok!
    Én össz-vissz 2x használtam a mellszívót. Nem volt rá szükség. Hamar kialakult az kereslet-kínálat viszony, és mindig annyi termelődött, amennyire a fiamnak szüksége volt. Amint megízlelgette a finom falatok ízét, egyre kevésbé érdeklődött a cici után. / hónapos koráig szopott. Azóta imád enni, és tényleg mindenevő!

  • Timi

    2009. február 18. szerda

    Sziasztok!
    Amit Ági leírt ezzel kapcsolatban mindenben egyetértek vele.
    Mi vettünk kézi és elektromos mellszívót is.Azért vettünk elektromosat mert eleinte a kézivel macerásabb volt mert sokat kellett fejni ugyanis a kislányom 3 hetesen kezdett el igazán szopizni.Mellgyulladásom is volt,be is lázasodtam tőle.Addig másból sem álltam csak fejtem, etettem mire elaludt megint fejtem hogy legyen mire felébred szóval az elekromos megkönnyítette a dolgom.Szerintem jó ha van otthon az első időszakban mellszívó.Mára már ott tartunk amit Ági is írt hogy csak akkor fejek ha tudom megyek vagy megyünk valahova és legyen.