Mekkora hízásra számíthatok a terhesség alatt?

A legtöbb szakkönyvben és cikkben azt írják a terhesség végére ideális esetben 12 kilogramm hízásra lehet számítani. Ez azonban nem egyenletes ütemben kúszik fel rád, hanem a terhességi harmadok között más-más arányban jelennek meg a plusz kilók. Erről fogunk most beszélni.

Mekkora hízásra számíthatok a terhesség alatt?Az első harmadban
nagyjából 1,5-2 kilogramm plusz megjelenésére számíthatsz. Van aki egyáltalán nem szed fel semmit, akik pedig krónikus hányásban vagy étvágytalanságban szenvednek ilyenkor még fogyhatnak is, ettől azonban nem szabad megijedni, a magzatban nem teszel kárt vele.

Az második harmadban
nagyjából heti negyed kilogramm hízásra, tehát kb. 3 kilóra számíthatsz.

Az utolsó harmadban a heti fél kilós hízás a normális, tehát nagyjából 6 kilogramm a hízás átlagos mértéke ebben a harmadban.

Az értékek a korábbi életmód és az alkatod miatt ettől eltérhetnek.

Ha a terhesség előtti fél-1 évben fogyókúráztál, vagy kiegyensúlyozatlanul táplálkoztál, akkor a várandósság során rohamos súlynövekedésre számíthatsz, a szervezeted túlkompenzálhatja a leadott kilókat, különösen, ha még hirtelen a rendszeres testmozgást is abbahagyod.

Ha előzőleg vékony alkatú voltál, akkor a 20 kilós vagy afeletti súlynövekedés sem jelent gondot.

Ha közepes testalkatú voltál, akkor a 10-15 kg közötti hízás tekinthető normálisnak (és itt nem arra kell gondolni, hogy esztétikai szempontból mi a normális, hanem, hogy a túlzott hízás megnehezítheti a szülést, terhességi cukorbetegséget okozhat, megterheli az izületeket, fájhat a derekad és a hátad, és túlterheli a szívet)

Ha eleve súlyfelesleggel indultál
, akkor mindenképpen ügyelni kell a táplálkozásodra a terhesség alatt. Kerülni kell az édességeket, a nehéz, zsíros ételeket és inkább többször, kevesebbet enni. Nem az a cél, hogy koplalj a terhesség alatt, de érdemes a legfeljebb 12 kilogrammos súlygyarapodást nem túllépni. Ha jelentős súlyfelesleggel indítasz, akkor az 5 kilogramm alatti hízás is normálisnak tekinthető.

Lehetséges felkészülni a babázásra és a szülésre egy kalap alatt? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

34 Comments

  • Veronika

    2011. április 07. csütörtök

    Sziasztok!
    20+4 hetes kismama vagyok, 63-63,5 kiloval indult a terhességem(163cm) tehat a BMI normalis de mostanra már 5kg feljott. mindennap setalok, mozgok es igyekszem oda figyelni az etkzesre (liszt, cukor a leheto legkevesebb) de meg igy is sokkalom az 5kg-ot. A hizas nem latszik, mert se combon feneken nincs tobb mint a terhesség elott,minden hasra es mellre megy. Meg mennyi hizasra számithatok? Nem sok ez az 5kg?

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Az első harmadban nem sok az 5 kg. Összesen 9-16 kg közötti hízás szokott lenni, ez alkati kérdés is.

  • Ritus@

    2011. március 14. hétfő

    Sajnos jelentős súllyal indult a terhességem.(158 cm/70 kg).Most a 17.hétben járok és már majdnem 8 kg plusz van rajtam.Igaz kevés a mozgás,de keveset is eszek…Mit tévő legyek?Mire számíthatok?Hogy tudnám kordában tartani a súlyom?

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Nem elég keveset enni: kerülni kell a zsíros ételeket, a kenyeret, péksüteményt és helyette zöldséget, gyümölcsöt, húsfélét, tejterméket, teljes kiőrlésű pékárut kell enni, ez segíthet a terhesség alatt gyakran kialakuló székrekedés megelőzésében is. Érdemes naponta legalább fél órát mozogni (séta is elég, de rendszeres legyen).

  • Bogi

    2010. december 03. péntek

    Még azt felejtettem el megkérdezni,hogy a túró az hízlal-e?

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      nem. De azért ne kilószámra edd 🙂

  • Bogi

    2010. december 03. péntek

    Sziasztok!29.hetes+ 5 napos kismama vagyok.A múlthéten voltam méretkőzni és sajnos 74 kg-ot mutatott a mérleg(58kg-al kezdtem),ami azt jelenti,hogy 2 hét alatt 3 kg jött fel,idáig 16 kg-nál járok.Tudom,hogy ez már sok,de állandóan éhes vagyok.Van mikor már feszül a hasa kaja után,de a gyomrom még mindíg enne!!Mondjuk azt tudni kell,hogy apa is nagyon falánk vékony alkatához képest és azt mondják,hogy rá üttött,azért kell neki ennyi étel!A hasam az már elég nagy,lehet,hogy nagy lesz a baba?Mit tehetnék az étvágy csökkentésében??Segítsetek!!

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Nem kell különösebben semmit tenned, van, aki eleve hajlamosabb a hízásra terhesség alatt. Arra figyelj, hogy szénhidrátot (kenyér, tészta, süti, csoki, édesség stb.) csak déli 12 előtt egyél, utána ebédre még lehet krumpli vagy rizs hússal, vacsorára azonban már csak fehérjét egyél (sovány húsok, túró, sajt stb.) és zöldségeket, gyümölcsöket, így kevesebb kiló fog felkúszni.

  • Katalin

    2010. november 09. kedd

    Kedves Agi!
    22 hetes kismama vagyok, eddig 9kilot szedtem fel, ikreket varok. Ikerterhessegnel mennyire sok ez a hizas? Es mennyi johet fel a vegeig?

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      ikerterhességnél ez normális.

  • kató

    2010. november 07. vasárnap

    Kedves Ági!
    25+2 hetes kismama vagyok. A várandóság kezdete óta 75b-ről 90e-re nőtt eddig a mellem. Meddig nő még? Szoptatásnál gondolom még legalább egy méret…
    Válaszodat köszönöm, Kató

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Többnyire 3 méretet szokott nőni, de van, akinek sokkal többet nő. A szoptatás első heteiben valóban sokkal nagyobb, azonban a baba 2-3 hónapos kora között már csökken a mérete.

  • Reni

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági !
    Tanácsát szeretném kérni a kilóimmal kapcsolatban.25+2 hetes terhes vagyok , normál/enyhén telt testalkattal.60 kilóról indultam , eddig 9 kiló jött fel.5 és fél hónapig szedtem terhesvitamint, 3-4 eszek egy nap és kb.3 hete szedem az Utrogestan-t orvosi előírásra.
    Normális ez a hízás ?
    Mit csinálljak?

    Válasz: Az átlagosnál kicsit több ez a hízás, mivel a legtöbb súlynak a 3. harmadban kéne feljönnie, és az átlagosan ajánlott hízás 12 kg. De a hízás mértéke nagyban függ az alkatodtól is. Amire ügyelhetsz, hogy kevesebb kenyeret, pékárut, tésztát, édességet egyél, illetve kenyérből teljes kiőrlésűre térj át, édesség helyett pedig gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt lehet enni.

  • ági

    2010. október 22. péntek

    én 26-ik terhességi hétben vagyok és 10 kilót híztam.4és fél hónapig csak 3 kilót de azóta folyamatosan hízok.úgye nem baj?
    nagy a pocim igaz lehet hogy azért mert alacsony vagyok de szeretném tudni hogy nem e sok.

    Válasz: De, ez egy kicsit sok, mert maximum 12 kilót ajánlott hízni és a legtöbb súly a 3. harmadban kéne, hogy felmenjen. Fogyókúrázni nem szabad, de ne egyél nagy adagokat, ne egyél fehér kenyeret és pékárut csak teljes kiőrlésűt, valamint ne egyél édességet (helyette gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt ajánlott enni)

  • Gyarmatiné Renáta

    2010. augusztus 09. hétfő

    Nem teljesen ez a téma, de „súlyos” probléma :).
    25. hétbe lépek, én úgy érzem kissé sokat szedtem fel eddig (8 kg), mivel a java még hátra van,és nem szeretnék egy óriásbébit=hústornyot a születendő kisbabámnak sem, az lenne a kérdésem, hogy tudok-e tenni valamit, hogy lassítsam a hízást?
    Tornától az elején el voltam tiltva, majd ismételten, így mozgásból nem sok jut, és ágynyugalomra is vagyok ítélve jelenleg is.
    Nem fogyókúrára gondolok, de van-e olyan táplálkozási forma, ami követhető/betartható? A cukrommal minden rendben (azt gondoltam, hogy emiatt ugrott fel hirtelen ez a sok kiló).

    Válasz: Ne egyél kenyeret, édességet, csak teljes kiőrlésű kenyeret, sovány húsokat, sajtokat, zöldséget és gyümölcsöt, naponta 5x kis adagokat egyél, ne igyál cukrozott üdítőket, gyümölcsleveket – ez az, amit tehetsz.

  • Erdős Ildikó

    2010. július 05. hétfő

    Sziasztok!

    A 29.hétben vagyok és 12kg-nál tartok.58 voltam amikor teherbe estem.Az első 12 hétben rögtön felszaladt 6kg.Most másfél hónapja nem híztam csak 30dkg.Mennyi hízás várható még a végéig?

    Válasz: Ezt nehéz így megmondani, de mivel még a baba innentől kezdve másfél-2 kilót hízhat, plusz a vizesedés, tehát legalább 4-5 kilóra biztosan számíthatsz.

  • Brigi

    2010. június 09. szerda

    Sziasztok!
    Énis az első babámat várom,pár napon belül leszek 18hetes,engem is a súlyom aggaszt,mert eddig 8-9kg ot sikerült sajnos felszednem. Terhességem előtt sem voltam vékony testakatú,sőt inkább kicsit túlsúlyos voltam,75kg ról indultam. Kérdésem az,hogy még nagyon sokat szedhetek e fel a szülésig? A terhesség előtt 2évvel nagy nehezen szabadultam meg 10 kg-tól,4-5hónap alatt fokozatosan. De a terhességig azt sajnos vissza is szedtem! Most nemszeretném,ha megint kínkeservesen tudnék csak megszabadulni a felesleges kg-tól.Már próbálok az étrendemen változtatni,több-kevesebb sikerrel! Sajnos elég sok volt a szénhidrát az étrendemben.

    Válasz: Alkati kérdés is, mennyit szedsz fel, de oda is kell figyelni a táplálkozásra, főként a szénhidrátbevitelre. Hagyd el a fehér kenyeret, sütiket, csokit és helyette egyél teljes kiőrlésű kenyeret, sok zöldséget-gyümölcsöt, sajtot, sovány húsokat.

  • Brigus

    2010. május 12. szerda

    Sziasztok!
    20 hetes terhes vagyok és eddig nagyon jól alakulnak a kilóim. A terhesség előtt híztam 3 kilót (karácsony volt, elkerülhetetlen volt…), de azóta semmit. Szerintem ez azért lehet, mert már előtte is volt súlyfeleslegem, nem is kevés, sőt hízékonyságot örököltem anyukámtól, sajna. Szerencsére arányosan oszlik el a súlyfelesleg rajtam. 🙂
    Amit viszont tapasztaltam magamon: a normál étkezési adag kb. felét tudom csak megenni, így a napi 3 helyett 5x eszem, de kevesebbet. Sokkal több gyümölcs, zöldség kerül az asztalra. Ez nem volt tudatos, csak egyszerre felfigyeltem rá, mennyire automatikusan változtak meg az étkezési szokásaim.
    Eleinte szedtem az Elevitet, de eleve renyhe a bélizomzatom, így nekem rettenetes székrekedést okozott, ezért már nem szedem. Na, innentől vált tudatossá, hogy mit is egyek.
    A terhesség előtt direkt nem fogyóztam, rettentően sajnáltam volna sutba dobni a márt elért eredményt és most sápítoznék a kilóim száma felett. Most szívesen kerékpározok, sétálok és semmilyen terhes tünetem sincs. Szerencsésnek érzem magam, mert sem kívánós nem vagyok, sem evési rohamaim sincsenek. A férjemnek viszont vannak kispapa-tünetei (változó kedélyállapot, egyszerre nő a pocakunk – mert kis bélzsák lett-, stb.), amit sokszor nehezen viselek. 🙂

  • Valko

    2010. március 08. hétfő

    Sziasztok!
    Meg kell mondanom,hogy most egy kicsit megnyugodtam.Én a 22. hétben vagyok,és eddig sajna 8 kg-ot híztam.Eddig nem nagyon ettem kenyeret, tésztát, de mostanság arra vagyok ráindulva.A legnagyobb baj,hogy ez a combomra és a fenekemre ment (soha nem híztam ezekre a helyekre).Milyen kismamáknak való mozgással lehet ezt kordában tartani??? Menyire lehet felmennie a pulzusszámnak? Valahol írták,hogy ezzel vigyázni kell. Köszike.

    Válasz: A Rubint Réka féle gyakorlatokat nyugodtan végezheted, az pont ezekre a helyekre megy. Ezenkívül a séta, a kocogás, az úszás, a szobabicikli és végezhető és jó ezekre a helyekre.

  • Veres Izabella

    2010. március 03. szerda

    En a masodik babamat varom, holnap csaszarolnak, ugyanis az elso lanyom is csaszarral szuletett…Eloszor 31 kg. ot hiztam, most csak 16-ot. Szerintem le lehet fogyni, csak akarni kell, ugyanis nekem sikerult a lanykori sulyomat visszakapni es a ket babam kozti kulonbseg csak 1ev 11 ho. Udvozlok mindenkit Kezdivasarhelyrol es kerlek szoritsatok a holnapi napert. Kellemes babazast mindenkinek…

  • Fruzsika

    2010. február 10. szerda

    Sziasztok!
    Elsö babámat várom.Jelenleg a 21. hétben.171cm vagyok.63 kg-mal kezdtem a terhességem, most 64 vagyok.Eddig szerencsésnek mondhattam magam.
    Én azt ajánlom hogy mindenki járjon kismama tornára vagy kondi terembe persze ott is csak ovatosan és nem megeröltetö dolgokat kell csinálni.Az edzést el lehet kezdeni a terhességi kortól függetlenül is. (azért a 8.hónaptól végülis már mindegy:)).
    Sokkal egészségesebb, a babának ls a mamának is.Valamint a szülés is könnyebb lesz.A sütiket édességeket kerülni kell.Azzal nem értek egyet hogy ha a mama kivánja a tortát akkor az azért van mert a kisbabának kell:) Gyümölcsöt kell enni abban pont elég cukor van.Nem hizlal és egészséges is!Jó babavárás mindenkinek.
    Üdv.

  • Janka

    2010. február 09. kedd

    Ez az első terhességem, 160/84,4-el kezdtem, most 20+4 hetes vagyok és 85,5 kg… a teherbeesés elött évekig tömtek hormongyógyszerekkel.. főleg attól van az elhízásom, elötte 58-62kg voltam … mit tehetek, hogy ne nagyon hízzak a terhesség alatt, inkább szeretnék néhány kilót leadni, hogy mondjuk olyan 80 körül menjek el szülni,nem esztétikai, hanem főleg egészségügyi szempontok miatt. Milyen étrendet állítsak össze, amit anyagilag is meg lehet oldani normál keretek között? Mennyit mozogjak? Most kezdtem el a Rubint Réka második trimeszteres tornáját..

    Válasz: terhesség alatt fogyókúrázni tilos! És mivel nem csak a te súlyodról van szó, ezért mindenképpen fogsz még hízni, de ez nem a te hízásod lesz, hanem a méhlepény és a baba súlya fog nőni. Ez összesen 12 kg, ami a méhlepény súlya, a megnövekedett vérmennyiség, a baba súlya, valamint víz. Tehát ha 94-96 kilóval mész el szülni, az magától eltűnik majd szülés után, mert ez nem a te hízásod.
    Mindennap mozoghatsz 30-60 percet legalább, ami lehet tempós séta, kocogás vagy torna, szobabicikli, illetve úszás.
    Az étrendnél arra ügyelj, hogy ne egyél fehér kenyeret, tésztát, helyette teljes kiőrlésűt, húst, zöldséget, gyümöcsöt, tejtermékeket és kerüld az édességeket, cukrot.

  • móni

    2010. január 10. vasárnap

    11hetes kismama vagyok.160/57kilóról indultam,igaz csak 1,5kgot híztam, nem sok de nagyon féleek hogy megfogok hízni a terhesséeg alatt:(:(mert hajlamos vagyok a hízásra.
    Hány kilóra számíthatok még?Ha meghízok nehéz lesz leadnom?(még csak 18éves vok)

    Válasz: Ez alkati kérdés. Ha eddig 1,5 kilót híztál az átlagosnak mondható, kb. 12 kilóra számíthatsz, de ebből 3,5 kiló a baba, 1,5 kiló a lepény, a többi pedig víz és a megnövekedett vérmennyiség, tehát nem a te hízásod és ez szépen le is megy majd.

  • heni18

    2009. december 15. kedd

    sziasztok!én egy fiatal kismama vagyok!52kg és minden reggel hányingerem van és csak akkor múlik el ha eszek….ha sokat eszek!de akkor utánna 2 percre rá el is múlik teljesen!az lenne a kérdés h. ha így folytatom akkor valószínűleg nagyon duci leszek???vagy próbáljam meg megállni az egyfolytába evést???

    Válasz: Próbálj meg a hányingerre gyömbért vagy gyömbérteát inni, segíthet a gyümölcsös rágó is, hogy ne akarj folyton enni.

  • Némethné Lisznyai Rita

    2009. december 13. vasárnap

    Kedves Ági!
    Én 158 cm vagyok,és az első gyerekkel 57kg-ról 75 kg-ra híztam (ez a 18 kg 34 hét alatt jött össze,koraszülött volt a babám.)
    Akkor nagyon zavart,de 1 év alatt sikerült lefogynom.
    Utána visszajött pár kiló.Most a második babát várom, 65 kg-ról indult a terhességem.Az elején visszafogytam 61-re.Most 25 hetesen ismét 65 vagyok.(Néha kíváncsiságból meg szoktam mérni a centiket is-derék,csípő,comb,és azt tapasztaltam,hogy keskenyebb vagyok.Talán a feleslegből táplálkozik a baba?????)
    A kérdésem az lenne,hogy jó ütemben haladok-e?
    Illetve nem kell-e attól tartanom,hogy esetleg most fognak jönni a kilók.18 kg-t semmiképpen nem szeretnék hízni,de reménykedek abban,hogy ismét le tudnék fogyni,ha arról lenne szó.
    Válaszodat előre is köszönöm:Rita

    Válasz: Szerintem jó ütemben haladsz, hiszen eddig még csak keveset híztál az induláshoz képest, tehát bennmaradhatsz az ajánlott 12 kilóban.

  • Heni

    2009. szeptember 25. péntek

    Az első terheségem alatt 23 kg-ot híztam.50kg-ról 73 kg-ra nővekedett a súlyom. Szoptatás alatt semmi nem ment le, és a kórházból is 68 kg-val távoztam.A legtöbb anyuka szinte induló súlyával távozott.Szopi után ami majd 9 hónap volt,egyik pillanatról a másikra 47-re lefogytam. Na azóta folyamatossan változik 55-58kg között sőt voltam év elején 63 kg is. Most,(ha minden igaz)a másodikat várom. Egyet megfogadtam nem leszek falánk!

  • Kriszta

    2009. szeptember 25. péntek

    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a 15.-hétben vagyok és eddig nem híztam egy dekát sem baj-e????Hányingerem nincs.Igaz kicsit molett vagyok.És ami azt illeti a hasam 1 hónap alatt 5cm nőt mérte a védönő.Mégsem hízok remélem nem baj.Szedem a béres Gravidát is.Válaszát előreis köszönöm.

    Válasz: Nem baj, ha nem híztál.

  • Dóri

    2009. augusztus 24. hétfő

    Sziasztok!
    Én is aggódom a felszedett kilók miatt. Most a 22. héten vagyok és az első trimeszterben kb 2 kilót szedtem fel de azóta nagyon jönnek rám a kilók. Az elmúlt 3 hét alatt 4 kilót híztam. Magas vagyok 176cm és eredetileg 70 kiló voltam, most 78 vagyok. Aggódom, hogy a java még csak most jön és nem akarom, hogy a babának ártsak vele. Igazából az a problémám, hogy a terhesség előtt nem nagyon ettem, kenyeret, tésztákat csak esetleg teljes kiőrlésű pékárút vagy tésztafélét, de mostanában kívánom a fehér kenyeret, édességet, pl. palacsintát, sütiket pedig nem vagyok/voltam egy édesszájú. Amíg viszont a babavárás előtt simán ellenálltam bármilyen kísértésnek, most nem tudok…
    Ráadásul a pocakom nem is nagyon látványos, mert legalább azon látnám a növekedést, de igazából csak egyre nagyobb darabnak látom magam. Szerintetek ez már káros hízás? Mitévő legyek, segítsetek!
    Előre is köszönöm.

    Válasz Nem káros ez a hízás, de ezért oda kéne figyelned, mert ebből a végére akár 20 kiló is lehet.

  • BABÓKA

    2009. július 03. péntek

    Sziasztok!
    Én 24 hetes kismama vagyok,és már 10kg-ot híztam!A baba egészsége a legfontosabb,de ha igazán őszinte szeretnék lenni,nagyon nehezen viselem!nem eszem ugygondolom sokat,próbálok odafigyelni,de a kilók csak ugy szaladnak rám!Első kisbabám,és nagyon tanácstalan vagyok,hogy mit tegyek!Egyszerűen félek,hogy még 10 kg-ot hízok.Mit lehet ilyenkor tenni?Bár hajlamos voltam mindig a hízásra,egyszer már lefogytam 40kg-ot,lehet éppen ezért rossz ez nekem,hogy még a levegőtöl is hízok::):)Tudna nekem valaki tanácsot adni?
    Köszönöm:)

    Válasz: Ez hormonális, alkati kérdés is lehet, elsősorban a szénhidrátbevitelt érdemes visszafogni (csoki, süti, kenyér, tésztafélék) és inkább a fehérjéket (hús, sajt) és a zöldségeket, gyümölcsöket előnyben részesíteni és akkor a baba is mindent megkap és te sem fogsz annyit hízni. Sajnos, aki sokat fogyott előtte (még ha évekkel előtte is volt), annál nagyobb az esély, hogy sok kiló jön fel a terhesség alatt.

  • mia

    2009. június 28. vasárnap

    Igen, bizonyosan alkattol fugg ki hogyan es mennyit hizik. En veszelyeztetett terhes vagyok, elso babaval. Egeszen az elejetol fekudnom kellett szigoruan. Az elso 3 honapban egy deka sem jott fel, a kovetkezo haromban 5kg. Viszont hozza kell tennem, eszem mint egy orult, ha megkivanom akkor keson is. Bar mi nem fozunk zsirosan, sok zoldseg es rengeteg gyumolcs. 🙂 Edesseget nem igazan kivantam a terhesseg alatt (bezzeg elotte!)
    Az jo otlet a hizas ellen ha az ember ezekkel az egeszseges etelekkel tomi tele magat. Ugy vettem eszre hogy a gyumolcs csodalatosan eltom, megsem dagad az ember tole, meg annak ellenere sem hogy egesz nap fekudni kell.

  • monika

    2009. június 24. szerda

    Sziasztok!
    en 26 hetes kismama vagyok, az elso babamat varom. pont a suly miatt aggodok. Eleve eleg nagy termetu vagyok, viszont, szinte egy kg-t sem hiztam eddig, az igazat megvalva azt hogy kismama vagyok is csak a csaladom veszi eszre, egyetlen kismamaruhara sem volt eddig szuksegem.
    az elso honapban eleg szigoru dietat csinaltam, amig meg nem tudtam, hogy varandos vagyok kb. 15kg-t adtam le. persze amikor kiderult a terhessegem azonnal abbahagytam, es semmit sem vonok meg magamtol, amit megkivanok, viszont a reggeli rosszulleteknek, es a kozben kialakult epekovemnek koszonhetoen a terhessegem alatt osszesen kb. 25kg-t fogytam.
    az utobbi egy honapban sikerult 2-3 kg-t felszednem.
    ez normalis? mindenki azt mondja hogy inkabb oruljek ennek, az ellenorzeseken a baba fejlodeset megfelelonek talaltak, de en akkor is aggodom. vajon eleg tapanyagot kap a kicsi, fejlodik rendesen?
    mikor fog igazan noni a hasam?

    Válasz: Ha eleve nagy termetű vagy, akkor nem gond a fogyás, nagy súlyfelesleggel rendelkezőknél előfordul, hogy egyáltalán nem híznak, és a termet miatt a pocakjuk sem annyira látványos, mint a vékonyabb testalkatúaknak. Ha az orvos nem tartja problémásnak a fogyásodat, akkor nem kell aggódnod.

  • Petra

    2009. június 24. szerda

    Én a terhességem első felében híztam 14 kilót, viszont utána már egy grammot sem. Úgy gondolom, hogy a terhességi vitaminok okolhatók ezért, ugyanis amint abbahagytam a szedésüket, azonnal normalizálódott a helyzet. Végig azt és annyit ettem, amit megkívántam, nem vontam meg magamtól (jobban mondva magunktól :)) semmit.
    A szülést követő hatodik hétre a „versenysúlyomnál” voltam, és a sok szoptatástól mára 5-6 kilóval vagyok kevesebb, mint mikor teherbe estem. Nem diétáztam, sőt! Mikor eldöntöttük, hogy babát szeretnénk, eltökéltem, hogy az sem fog zavarni, ha az életem további részét „bálnaként” kell leélnem, mert MEGÉRI. Szerintem az is segített, hogy egyáltalán nem foglalkoztam a súlyommal, hiszen minden pillanatomat és gondolatomat a babám foglalta le. Ha görcsöltem volna rajta, nem biztos, hogy így alakul. Azt gondolom, h a természet bölcs, mindig tudja, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy kihordd v. szoptasd a babád, és ennek megfelelően alakít Téged is 🙂

  • bettibea

    2009. június 23. kedd

    Szerintem ez alkati kérdés is. Van aki hízékonyabb, és van aki nem. Én a terhesség alatt 9 kilót híztam babával együtt. Nem diétáztam, nem figyeltem mit és mennyit ettem, mindig azt ettem, ami jól esett. Az igaz, hogy az elején fogytam 4 kilót, de szülés után 6 héttel úgy néztem ki mint azelőtt.
    De nálam is a szoptatás alatt kezdtek felkúszni a kilók. Az a 9 kiló meg is maradt rajtam, amit a szoptatás során felszedtem és nem tudom leadni. Annyira nem feltűnő, mert magas vagyok, eloszlik rajtam, de engem zavar…
    Tudom hol rontottam el, és a második babánál vigyázni fogok, hogy ne egyek annyit. Persze én is féltem, hogy nem lesz tejem és az energia is kellett, sokszor úgy éreztem meg tudnék enni egy halom csokit. Főleg az édességet kívántam és nem is vontam meg magamtól. Hát meglett az eredménye.
    Mostmár csak a második baba hiányzik, de dolgozunk rajta.:-)

  • úgymintrég

    2009. június 23. kedd

    az első babánál 10 kg-ot híztam és az orvos meg is dícsért, hogy nem szedtem magamra 20-30 kg-ot, mint jónéhány kismama. a második terhességemet már sajnos súlyfelesleggel kezdtem, így annak ellenére, hogy csak 12 kg-ot híztam, ez is meglátszott rajtam. mégsem ez volt a probléma. az én szervezetem fordítva működik, mint másoknak. én nem a terhesség alatt hízok el, hanem a szoptatás alatt. mindkét szülésem után rögtön a szüléssel lement rólam 6 kg. ahogy elkezdtem szoptatni, az első két hét után rohamtempóban kezdett a szervezetem beépíteni minden egyes kalóriát, aminek a következménye, hogy most szedtem magamra még jónéhány kg-ot, amitől már igazán kövérnek érzem magam. engem csak az éltet, hogy az első gyermekem 9 hónapos koráig élt anyatejen, utána elkezdtem fogyózni és 3 hónap leforgása alatt sikerült 26 kg-tól megszabadulni, most is, amint picurkám befejezi az anyatejes táplálkozását 🙂 rögtön nekiállok lefaragni a kilókat magamról, de most nem 26-ot, hanem 30 kg-ot, akarok fogyni, ugyanis a második bébi után ennyivel lettem (+4 kg-val) súlyosabb. az hogy ki mennyire tud ügyelni a táplálkzására terhesség alatt, ez egy nehéz téma, mert ha veszélyeztetett terhes vagy és sokat kell pihenned, feküdnöd, hiába vigyázol arra, hogy mit eszel, az állandó fekvéstől minden kalória felkúszik rád, ha meg egészséges terhes vagy, rád törhetnek falási rohamok időnként, aminek hiába is tennéd, úgysem tudsz ellenállni. tehát a szakemberek mondhatnak bármit, a terhesség nem arról szól, hogy vasfegyelemmel diétázol.