Mit egyen a kismama? (RIPORT)

Pataki Beátát régóta ismerem, hiszen kisfia Nándi révén az elsők között volt, akik elvégezték a Babastart Tanfolyamot. Azóta eltelt 2 és fél év, Nándi igazi nagyfiú lett, Bea pedig visszatért eredeti szakmájához: táplálkozási tanácsadóként a Viva TV-n szakértősködik, valamint könyvet írt Éltető Ételek címen. Most a kismamák terhesség és szoptatás alatti táplálkozásáról, a fogyókúráról és a méregtelenítésről kérdeztem.

Mi köze a méregtelenítésnek a fogyókúrához? Lehet a méregtelenítéstől fogyni?

Korunk táplálkozását röviden így foglalhatjuk össze: testünk minőségileg éhezik. Túl sokat, vagy túl keveset eszünk és nagyon rossz minőségű ételeket, hiszen a boltokban elérhető fogyasztási cikkek 75%-a iparilag előállított természetidegen, halott anyag. Ez a szervezetünk számára méreg. Egy bizonyos idő után a testünk telítődik a méreganyagokkal, és egyszerűen „eldugul” sejtszinten. Ha ez a dugulás meghaladja az 5%-ot, ez már elég az asztma és allergia kialakulásához is.(civilizációs betegségek.) Sok esetben elhízáshoz is vezet, hiszen az anyagcsere lelassul, képtelen felvenni a harcot a sok salakanyaggal, így a mérgeket zsír formájában elraktározza, hiszen máshogy nem tudja. Aki pedig egész nap rohan és „csak bekap valamit”, majd pedig este vacsorázik együtt a család, ekkor jut a szervezete először a nap folyamán elégséges táplálékhoz, így akármit is eszik az ember, az rögtön zsírrá alakul. Tehát akár sokat eszünk, akár keveset a test raktározni kezd, ez az agyunk limbikus részének természetes reakciója a kiegyensúlyozottól eltérő táplálkozásra. Nem beszélve arról, hogy a lakosság több, mint két harmada dehidrált, tehát nem fogyaszt elegendő tiszta vizet, ami testünk legfontosabb vivőanyaga, információhordozója,ezáltal nem tud tisztulni.

Mit egyen a kismama? (RIPORT) Mikor lehet elkezdeni a méregtelenítést? Gyakran felmerül a blogon a kérdések között, hogy vajon a teherbeesés előtt, amikor még csak tervezi valaki a babát, érdemes-e, lehet-e méregteleníteni? Nem befolyásolja-e ez a teherbeesést?

Nagyon fontos, hogy a méregtelenítés ne legyen drasztikus, a test működéséhez alkalmazkodjék. Tehát kerüljük a egy-kéthetes kampányszerű „tisztítókúrákat”, koplalást stb, hacsak nem orvosi indikáció végett szükségünk van rá. Ez a táplálkozási rendszer, mely a Vitalbazis.hu Éltető Ételek c. könyvében található, nem egy méregtelenítő kúra, hanem egy életmód, amely a test bioritmusára, anabolikus és katabolikus (felépítő és lebontó) folyamatait követve, tiszta, természetes, de mégis egyszerű alapanyagokat felhasználva, lassan, fokozatosan távolítja el a mérgeket testünkből, nem megterhelve, hanem támogatva, felfrissítve azt. Ezáltal szervezetünk megkönnyebbül, felerősödik, így javaslom teherbeesés előtt. A kisbaba az édesanya testéből épül fel sejtről sejtre, az anya rezdüléseiből, érzelmeiből szívtől szívig, tehát abból a testből és lélekből lesz majd, amit az anyuka biztosít számára. Fontos, hogy ez a lehető legtisztább legyen minden tekintetben.

A szülés után mikor lehet méregteleníteni? Sokan úgy gondolják, létezik „lightos” méregtelenítés, ami nem okoz gondot a szoptatásnál…

A szoptatás egy nagyon különleges időszak minden édesanya életében. Már csak azért is, mert míg a várandósság alatt a kisbaba a köldökzsinóron keresztül, „átdolgozva” kapja a tápanyagokat, úgy a szoptatásnál, már az anyatejjel együtt sokkal durvább, erőteljesebb formában. Az újszülött emésztőrendszerének hozzá kell szoknia, hogy beinduljon, minden flottul menjen,a természet tudja végezni a maga dolgát. Ezért ebben az időszakban is lényeges a tiszta táplálkozás és az allergén anyagok elkerülése. A könyvben leírt táplálkozási rendszer tökéletes szoptatós anyukák számára is, igenis létezik úgymond „lightos” méregtelenítés, azt hiszem itt a fokozatosság elvére gondoltatok, mint ahogyan én is az előző kérdésben leírtak szerint. 🙂 A szoptatós anyuka sokszor (napi 4-5ször) egyen bőségesen, hiszen a szoptatás minimum -600 Kcal naponta a szervezet számára. Azok az anyukák, akik a terhesség alatt túlzottan aggódnak a testsúly megnövekedése miatt és nem esznek eleget, amennyit igazán kívánnak (persze nem az extrém fa ásra gondolok), ők a szoptatás alatt fogják felszedni azt a zsírmennyiséget, amelyből testük az elegendő anyatejet és az ahhoz szükséges tejzsírt előállítja majd.

Hogyan válogassuk össze az ételeinket a szoptatás alatt? Milyen ételeket kerüjünk?

Vásároljunk megbízható forrásból, tehát ez nem felétlenül egy méregdrága biopiac, hanem lehet a sarki zöldséges is, ahol kedvünkre kiválaszthatjük a nekünk tetsző zöldséget gyümölcsöt, hiszen érzékeink nem csalnak. Az Éltető Ételek c. könyvben megtanulhatjátok, hogy az egészséges táplákozás igenis lehet pénztárcabarát és egyszerű, igazodva eddigi ízlésvilágunkhoz és hazánkban kapható idényzöldségek gyümölcsök választékához.

Amire figyelni kell,hogy ne fogyasszunk fehér cukrot, fehér lisztet, finomított étolajat csak alkalmanként sütéshez, asztali sót, iparilag feldolgozott tejet és húskészítményeket, sajtot, light-termékeket, alkoholt
alkalmanként fogyaszthatunk:(heti max. 2 alk.) szójatermékeket, olajos magvakat, házi sajtot, tejet, arabica kávét kis mennyiségben

Hogyan válogassuk össze a baba számára legjobb ételeket, hozzávalókat? Milyen szempontokat kell szem előtt tartanunk?

A tisztaság az elsődleges szempont, tehát ne minden esetben kerüljük a feldolgozott ételeket, mindazt, ami tartalamaz ízfokozót, adalékanyagokat, E-dolgokat. Sajnos ebbe a bébiételek is beletartoznak. Esetenként persze (utazáshoz, vendégségbe tökéletes s.o.s. megoldás), de ne adjuk a babának rendszeresen. Az iparilag előállított tejtermékeket (legfőképp a tejet és a sajtot, amely hihetetlen káros főleg a babák és a nők számára). Ezenkívül fontos, hogy konyhánkban az alapvető alapanyagokat cseréljük le:
fehérliszt, fehércukor, asztali só, finomított étolaj, pasztőrözött tej, teljes liszre, mézre malátára, vagy nádcukorral, tengeri sóra, hidegen sajtolt olajra és gabona, vagy házi tejre. Ha valaki a házi tejtermékeket választja a gabonakészítmények helyett, akkor higíthatja vízzel, hiszen nagyon zsíros a házi tej. A babák számára a méz mérgező lehet, így 1 éves kor után, egyesek szerint 1,5 kor után adható. A házi tejkészítmények a babák számára szintén 1 éves kor után adhatót heti max 2 alkalommal! Itassunk a kisgyermekkel gabonatejet (házilag is elkészíthető)

A könyvedben szó van az ételek érzelmi hatásáról. Az anyukák érzelmi élete a sok újdonság, a sok változás és a kicsihez való kötődés, valamint a hormonok miatt egyébként is labilisebb, lehetséges, hogy ezen ételekkel is lehet segíteni?

Míg a fentebb is említett iparilag feldolgozott alapanyagok: fehérliszt, fehércukor, asztali só, finomított étolaj, pasztőrözött tej, depresszív hatásúak és szélsőségek felé sodorják érzelmeinket, ami elég megerőltető, hiszen úgy érzi magát az ember mintha dróton rángatnák, úgy az Éltető Ételeink a középpont, a stabilitás és derű érzelmeit váltják ki. Ne higgyetek nekem, tapasztaljátok meg magatok, mint is jelent ez, mikor testünk ereje teljében és tisztán, önmagától megújultan működik 🙂

Pataki Beáta írásait a www.vitalbazis.hu oldalon olvashatjátok.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

19 Comments

  • Barbi

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon szeretem a gyümölcsöket, főleg az epret, málnát, szedret,ribizlit. Mivel ezek apró magvas gyümölcsök, ehetem őket szoptatás alatt. Kislányom lassan 7 hónapos lesz. Eddig ezeket a gyümölcsöket egyáltalán nem ettem. Úgy tudom, hogy ezektől fájhat a pocakja.

    Előre is köszönöm.

    Barbi

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      7 hónaposan már kevésbé szokták zavarni a babát azok az ételek az anyatejben, amik újszülötten még hasfájást okoznak, tehát fokozatosan megpróbálhatod enni őket.

  • Óbert Orsolya

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági,

    Én a három éves kisfiammal legjobban vonatozni szeretek. Építünk és utazunk. Nagyon sok készség fejlődik ebben a játékban az én meglátásom szerint. Mindemellett ő mozdonyvezető szeretne lenni (eldöntötte időben). Szóval építünk tesco-s és Ikeaás kompatibilis fasínekből egy állomást hozzá jó hosszú és kanyargós alagutas pályát és különböző pontokat. Mint például, farm, falu, sorompó, pályaudvar stb. közben beszélgetünk a közlekedésről, az állatokról, autókról. én azért szeretek vele ezt játszani mert én magam is egy autós érdeklődésű kislány voltam és így újraélhetem ezeket az élményeket (ez az egyik önző oldala) és az ahogy a Bence beleéli magát ezekbe a szituációkba az minden pillanatot megér.

  • beus

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!

    A terhességem utolsó szakaszában nagyon sok folyásom lett és ez szülés után is nagyom jelentkezik!
    Szeretkezésnél is olyan nedves leszek, hogy…
    Mit tehetek?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      A szülés után kell fél-1 év, mire visszaállnak a hormonok, utána ez is elmúlik.

  • beus

    2010. november 20. szombat

    Kedves Ági!

    Hét hónapos a Kislányom!
    Mályvateát szabad e fogyasztanom, ha még szoptatok?
    Mivel a Wc-re járás 5-6 naponta jelentkezik és minden természetest megpróbáltam!

  • Évi

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági
    Azt szeretném megkérdezni,hogy terhesség alatt ajánlott,vagy inkább kerulendo bifidus esensis tejtermékek fogyasztása?Csinálhat e gondot,vagy pont hogy jótékony hatása van?Elore is nagyon koszonom válaszodat.

    Válasz: A bifidus eleve megtalálható a szervezetben, ezért az ilyen termékek is nyugodtan fogyaszthatóak és jótékony hatásúak a terhesség során is.

  • Kriszta

    2010. szeptember 21. kedd

    Kedves Ági!

    Homoktövis gyümölcsét, és az abból házilag készített turmixot (vízzel) szabad-e fogyasztani?

    Válasz: Igen.

  • Kati

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági!

    8 hetes terhes vagyok, és úgy érzem, hogy a hasam mindig tele van, fel vagyok fújódva. Szívesen innék valami tisztító teát, ami a salakanyagokat eltávolítja. Terhességem előtt alkalmanként ittam mályva teát, ami nekem nagyon jó volt. Tudom, hogy most nem ihatok, de akkor mit javasolsz helyette?
    A másik kérdésem: szinte mondhatom,hogy egész nap hányingerem van, borzasztó rossz érzés, mintha beteg lennék. Enni bírok, sőt, de amint abbahagyom az evést ismét megjelenik az a borzasztó émelygős rossz érzés. Mit javasolsz erre? Az orvosom MagneB6-ot írt fel, de úgy veszem észre, nem hatásos.
    Köszönettel, Kati

    Válasz: Igyál gyömbérteát az émelygésre. Méregteleníteni, mályvateát és hasonlókat inni a terhesség alatt nem szabad, árt a babának.

  • Tina

    2010. május 13. csütörtök

    Nem merek szinte semmit sem enni mert félek, hogy hasfájos lesz a babám. SZinte éhezek. Anyatejet sem nagyon adok neki inkább tápszert. Mit ehetek nyugodtan?

    Válasz: Bármit nyugodtan ehetsz, csak a puffasztó ételeket (káposzta, karalábé, kelkáposzta, bab) és a tejet kerüld.

  • Eszti

    2010. május 03. hétfő

    Kedves Ági!

    Szabad-e várandósan Aloe Vera gélt fogyasztani? Úgy hallottam, hogy méhösszehúzódásokat okozhat, és emiatt vetélést. De azt is olvastam, hogy nagyon jó dolog, csak ajánlani tudják. Most akkor mi igaz ebből?
    6. hétben lévő kismama vagyok.
    Ezen kívül érdekelne, hogy eddig rendszeresen tartottam fitness órákat, amik elég intenzívek. Jelenleg is megtartom az órákat, de az ugrálásokat kihagyom. Így is elég intenzív, de többen azt mondták, ne ugráljak. Így ugrálások nélkül folytathatom az edzéseket?

    Válaszaidat előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, ugrálás nélkül folytathatod. Ha a zselé 100% aloe vera, akkor szedheted, ha van benne más is, akkor nem.

  • Beatrix

    2010. április 24. szombat

    Szia Ági,

    kérdésem az lenne, hogy szoptatás alatt milyen testmosgázst és mikortól lehet bevezetni. Én egész életemben sportoltam és most nagyon hiányzik. a séta jó, de nem elégít ki. Lehet pl. úszni, futni, tornázni?
    válaszodat előre is köszönöm
    Beatrix

    Válasz: A gyermekágyi vérzés elmúltával el lehet kezdeni sportolni, csak a folyadékpótlásra kell figyelni (30 perc sport-plusz egy liter víz naponta)

  • Kedves Agi

    2010. március 20. szombat

    Olvastam arrol hogy a nyers hussal nem igazan jo erintkezni a kismamaknak.Idaig nem szerettem a szalonnat soha nem birtam megenni de miota terhes vagyok imadom a szalonnat de ez a hazi szalonnank nincs megfozve csak fustolve.Mi a helyzet ez fogyaszhato terhesseg alatt?

    Válasz: Igen, mert füstölve van.

  • Edina

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Ági.
    7 hetes terhes vagyok.Az lenne a kérdésem,hogy normális dolog-e az,hogy nem igazán kivánom az ételt?Inkább a folyadék ami sok.Ez már a második terhességem,de az elsővel nem volt ilyen. Köszi a választ!

    Válasz: Az teljesen normális, ha egy nő két terhessége teljesen más módon zajlik. Próbálj azért enni is, nehogy gond legyen!

  • gabi

    2010. március 09. kedd

    kedves ági
    26 hetes várandós vagyok és olvastam hogy hogy a camembert sajt káros lehet a babára, ez igaz?

    Válasz: Nem. A lágy, penészes sajtokban valóban előfordulhat a lisztéria nevű baktérium, ami koraterhességban vetélést és gyomorrontáshoz hasonló tüneteket okozhat. De a boltokban található szavatossági időn belül található termékeknél ennek az előfordulása minimális, a házi sajtoknál, pasztörizálatlan termékeknél, lejárt szavatosságú tejterméknél fordulhat csak elő.

  • zsu

    2010. március 02. kedd

    Szia, Ági,
    a citrusfélék, amelyeket a szoptatós anya fogyaszt, tényleg megviselhetik a baba hasát? És meddig kell ezekre figyelni (puffasztó ételek stb.)? Ha a baba 2 éves koráig szopik, addig nem ehete paszulyt stb?
    Köszi

    Válasz: Nem. Ez csak az első hetekben probléma, amíg hasfájós a baba, utána fokozatosan elkezdhetsz enni mindent.

  • Eniko

    2010. február 22. hétfő

    Kedves Agi!

    18 hetes terhes vagyok es sajnos mar 12 kg-ot hiztam. Mit tehetek nagyon szeretnem tanacsodat kerni. Arra is gondoltam vajjon tarthatnek 3 -4 napos gyumolcskurat hogy egy par kg veszitsek. Hogyan akadalyozhatnam meg ezt a nagy hizas?

    Válasz: Kilót veszíteni semmiképp nem szabad. Heti 1 gyümölcsnapot azonban lehet tartani. Ezenkívül ne egyél fehér kenyeret, édességet, tésztafélét, üdítőket és mozogj napi fél órát (úszás, séta, szobabicikli, terhestorna stb.) és nem fogsz a normálisnál többet hízni.

  • zsuzsi

    2010. február 11. csütörtök

    kedves Agi! miket nem szabad enni szoptatas alatt?

    Válasz: Semmi nincs tilalmi listán alapból. Ha viszont hasfájós a baba, akkor a puffasztó ételeket kerülni kell, illetve a csípőset. Emellett előfordul néha, hogy egy baba pocakja nem bírja, ha az anya tejet iszik, vagy tejterméket eszik, néha gondot okoznak a paradicsomos ételek is, de ezek egyedi esetek.