Kismama divat: Alapdarabok a kismama ruhatárában

Eltérnek a vélemények és nézetek arról, hogy egy kismamának hogyan kell ruhatárát felszerelni arra a bizonyos 5-6-7 hónapra. Egyesek szerint 1-2-3 mérettel nagyobb garnitúrával el lehet lenni, mások az örökölt darabokkal is megbékélnek. Vannak, akik használt ruhát vesznek itt-ott, és van, aki végigjárja a ma már egész terjedelmes kismamadivat ipar által kínált boltokat és felpróbál, kipróbál mindent. Akármelyik csoportba is tartozol, néhány praktikus alapelvet érdemes megfontolnod.

Kismama divat: Alapdarabok a kismama ruhatárábanEgy kismama büszke a pocakjára, már akkor is, amikor az még nem is domborodik. A legjobb érzés tudni, ott bent cseperedik a bébi és igenis külvilág, tessék észrevenni. Legjobban kismamaruhába bújtatva tűnik ki a pocak, mert azért az domborodik, csak a figyelmes külvilág óvatos, nehogy rossz helyen rosszat mondjon. De milyen legyen a ruhadarab? Hogyan tudhatjuk, hogy jót választunk?

Az első, amit le kell cserélni az a nadrág lesz (elnézést a szoknyásoktól, de a szoknyák tovább bírják mint a gatyák, azok derékmegoldásai rugalmasabbak általában. Amúgy meg a lent írtak teljesen adaptálhatóak szoknyára is). Ki-ki élethelyzetéből adódóan keres majd elegáns dolgozós nadrágot, rohangálós farmert vagy játszós laza gatyát. Végül is mindegy melyik csoportba tartozol, egy gyors körképet adnék a kismama nadrágok derék-pocak megoldásairól, hiszen azok lehetnek többfélék is:

Pocakbetétes nadrág, ami egy pamut(os) betét a nadrág derekában, ami feljön a pocak csúcsig, így az jól idomul domborodó pocakodhoz, nem csúszik le, viszont télen jótékonyan melegít. Nyáron meg úgyszintén (ráadásul ha sötét anyagból van, jól át is üt a világos toppocskákon.) Szerencsére sokfelé látni már a szofisztikált, nyári változatait is, ami már csak pár centin jön föl a pocakra, tehát a tartást biztositja, de nem melegít annyira.

Ez a megoldás a legelterjedtebb, a legkedveltebb. Gyakran társul még vele egy gombos behúzó a derék résznél. Ez nagyon hasznos, érdemes ilyet választani. Még nagyobb teret ad a méretváltozásnak :o)

Magas derekú nadrágok: ezt azoknak ajánlom, akik már nagyobb hassal rendelkeznek, ugyanis ez a típusú nadrág mini hasakról leesik. Ennek az a lényege, hogy a nadrág egészen pocakcsúcsig tart, és ott állítható a fent említett gombolós megoldással a bősége. Miután az egész derék-pocak rész a nadrág anyagából készül, és az nem mindig rugalmas, testhezálló anyag, így ezt nagyon próbálni kell, sokaknak ugyanis jól el tud ez állni és az bizony kevésbé jó :o). Ebből a típusból vannak különböző változatok, mindenféle elasztikus oldal betétekkel próbálják javítani a helyzetet, de igazán jót nehéz találni.

Csípő fazonú, pocak betét nélküli nadrágok: sokan erre esküsznek, és már nagyon jókat láttam, viszont gyakorta övet kell hozzá venni, mert hát mi is tartaná fent a nadrágot? Inkább nyári viselet, télen behúz a cúg :o)

Egy aranyszabály minden esetben van: legyen kényelmes a nadrág, ne szorítson a varrás, de ne is essen le rólad. A legjobban úgy tudod kipróbálni a nadrágot, ha leülsz benne és picit előre hajolsz. Ha akkor sem szorít, akkor az biztos jó lesz és minden bizonnyal ki fog szolgálni a terhességed egész ideje alatt. Szem előtt kell azonban tartani, hogy a pillanatnak vásárolsz és nem azért hogy majd belehízzál… az ugyanis nem jó stratégia, mert nem törvényszerű, hogy hízni fogsz!

Azt vedd meg, ami most jó és ne azon morfondírozz hogy a 9. hónapban jó lesz-e még… egyenlőre ugyanis ott tartasz, hogy addig miben mész ki az utcára. És ne tessék megijedni, ha egyszerre nem egy nadrágot kell vegyél, hanem rögtön többet. Ugyanis egyszerre növöd ki a rendes ruhatárad és a kismama nem impulzus vásárló, hanem kényszerből veszi meg a dolgokat: ne nevezzük luxusnak, hogy rögtön két nadrágot is bevállalsz, a hét 5 munkanapján nem mehetsz ugyanabba, ugye?

És hogy mik legyen az alapdarabok? Magamból kiindulva egy elegánsabb, sötét színű nadrágot mindenképp vennék, ez színes felsőkkel jól lehet variálni, fehér blúzzal elegánssá tenni, és ha az alkalom megkívánja, egy topánkával fel lehet benne vonulni a férj oldalán egy-egy céges rendezvényen és begyűjteni a dicséreteke. Ha valaki szereti a világos nadrágot, az nyugodtan válasszon olyat, főleg ha éppen nyár van, mert az is legalább ilyen elegáns tud lenni!

Bboom kismama divatLévén szeretem a farmerokat, így kismamaként is biztosan vennék egyet. Szerencsére munkahelyem elnézi ha abban lejtek, főleg ha blúzt vagy elegánsabb felsővel tupirozom.
A hétvégéken meg vígan elvagyok egy zsebes gatyában, valami jó kis barna-militari árnyalatban festve világos felsőkkel laza, vagány és nem is topis, mégis kényelmes és praktikus bentre, kintre.

És habár drága hóbort, én mindig azt javaslom: tessék öltözködni kismamák! Olyan különleges pillanat ez, olyan ritka alkalom, ki kell használni és minden percét ki kell élvezni. Nagyanyáink sok-sok gyereket szültek, nekünk már csak egy, kettő, talán három jut. Persze utólag az is elég :o)

És mi a jó hír? Hogy a kismamaruhákat még a gyermekágyas időszakban is ki tudod használni, mert habár szép célkitűzés, a valóság mégis sokszor más: rendes ruháidra várni kell! A 9 hónap alatt növesztett pocak nem megy vissza azzal hogy a baba kibújt, még pár hónap kell neki hogy ismét a régi legyen.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • Virág Edina

    2010. június 15. kedd

    Kedves Vida Ági!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a kismama divatról írt igen hasznos cikkedet felhasználhatnám-e nemrég indult kismama ruházati webáruházunk oldalán?
    Köszönettel:
    Edina

    Válasz: Igen, de csak linkkel ellátott forrásmegjelöléssel.

  • Raáb Márta

    2008. szeptember 11. csütörtök

    Kedves szerkesztő!
    Igazán hasznos tudnivalókat írtál le a kismamaruhák vásárlásával kapcsolatban,amit mint ruhatervező,a WaitingForYou márka tulajdonosa megköszönök.Sokszor tapasztalom,hogy valami rejtélyes okból pont a kismamaruhák vásárlását akarják megúszni a hölgyek,holott valószínűleg egyébként is vásárolnának maguknak új ruhadarabokat szezononként.
    A divat pedig olyan gyorsan változik, hogy manapság már nem évekig hordjuk a ruháinkat,ezért nem gondolom, hogy pénz kidobás,ha egy kismama abban a pár hónapban is ad magára.A használt kismamaruháit,pedig el is ajándékozhatja barátnőinek, vagy a következő babynél egy alap ruhatárral indíthat.
    Tapasztalatom az ,hogy pár jól megválasztott ruha rengeteget számít a megjelenésben és dicsérő pillantások követik a kismamákat ami jól is esik nekik.