Terhességi csíkok

A terhességnek nemcsak kellemes, hanem kellemetlen velejárói is vannak. A kismamák nagy részének jelentősen és végleg megváltozik az alakja, megvastagszik a dereka, és a baba gyors növekedésének hatására terhességi csíkok, striák jelennek meg a hason, illetve a hízás következtében a combokon, csípőtájékon is. 100%-ig nem védekezhetsz ezellen, de van néhány olyan trükk, amit be lehet vetni…

Terhességi csíkokA striák elsősorban azért alakulnak ki, mert a kötőszövet gyenge, ezellen semmit nem tehetsz. Amennyiben tudod magadról, hogy a hízástól, fogyástól csíkos lesz a bőröd, akkor a terhesség alatt sem kerülheted ezt el teljesen. A terhességi csíkok azonban nemcsak emiatt alakulnak ki, ahhoz, hogy a bőr berepedezzen, az is kell, hogy a bőr száraz, vízhiányos legyen. Ezért aztán szükséged van egy tápláló testápolóra, amivel megelőzésképpen már a második harmad kezdetétől kenegetheted az érintett testtájakat. Ennek nem szükségszerűen kell stria elleni krémnek lennie, de mindenképpen jó minőségű, hidratáló, esetleg vitaminos krém legyen, melyet naponta kétszer érdemes használni. A legjobbak azok a krémek, amik E-vitamin, kollagént és elasztint tartalmaznak, ezek ugyanis elősegítik a sejtregenerálódást. A krémezést a szülés utáni első hónapokban is folytatni kell, mert a szülés utáni fogyás során is megjelenhetnek a csíkok.

A striák ellen jó hatással bír a rendszeres tornázás is. Nem kell feltétlenül pocakosan is az edzőterembe járkálnod, de napi 15-20 perc tempós séta vagy hetente néhány alkalommal egy kis úszás, esetleg kismamatorna, jóga, mindenképpen jót tesz.

Ahhoz, hogy ne legyen vízhiányos a bőr, mindenképpen fontos a kellő folyadékmennyiség fogyasztása. Naponta legalább 2 liter vizet (vagy ízesítésmentes teát, 100%-os gyümölcslevet) kell inni, ez nemcsak a bőr miatt, hanem a baba optimális fejlődése érdekében is fontos!

A táplálkozással is segíthetünk elkerülni a terhességi csíkok kialakulását. A cinkben gazdag ételek, mint a tökmag, búzacsíra, marhahús, halfélék, valamint a C-vitamin (ez egyben a terhesség alatti orrvérzés megelőzésében is nagyon fontos), valamint a fehérjék (húsfélék, tejtermékek, bab, borsó, lencse) rendszeres fogyasztása biztosítja a bőr rugalmasságát.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Rhonda

    2011. április 02. szombat

    Sziasztok!
    Nekem nem volt problémám a terhességi csíkokkal aztán hirtelen megjelentek a hasamon és nem is akkor amikor a legtöbbet híztam uh kicsit meglepetésként ért..Szeretném megkérdezni, hogy milyen krém a legmegfelelőbb ennek kezelésére, én most aloe verás krémet használok. Ezek a csíkok már soha többet nem tűnnek el, csak halványodnak? Másik kérdésem, hogy a mell megereszkedésének megakadályozására éjjel nappal kellene melltartót hordani?A merevítő nélküli sportmelltartó is megfelelő?
    Köszönöm a segítséget előre is.

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Igazából a legtöbb krém, ami erre való, enyhíti a csíkokat, de teljesen egyik sem szünteti meg.
      Sportmelltartót is lehet hordani a terhesség alatt, és éjjel is érdemes viselni.

  • adri85

    2011. január 21. péntek

    Sziasztok! 32 hetes kismama vagyok, a csipőmön két oldalt már halványan ezelőtt is volt egy kevés stria, és az utóbbi héten a comb részen is kezdtek előjönni. Én már kezdetek óta kenem a testem testápolóval, most épp Niveával. Remélem ezek nem szaporodnak el! Egyébként a pocim szép, ott nincs semmi, és az is most kezdett el nődögélni:o)
    Mi lehet a megoldás?
    A választ előre is köszönöm!!

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Sajnos ez főként hajlam kérdése, de a stria elleni krémek segíthetnek.

  • szilvi

    2010. szeptember 21. kedd

    jonapot kivánok. az lenne a kérdésem hogy kollagén kapszulám van itthon, lehet e szedni most a terhességem 17. hetétől hogy megelőzzem a striákat??

    Válasz: Igen, lehet szedni.

  • Viki

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Sziasztok!

    Nálam kialakultak a terhességi csíkok, sajnos az „előírtak” ellenére is, hogy fogyasztottam 2-3 l folyadékot és már a második harmadtól, de korábban is kenegettem a pocakomat.
    Nem szép látvány, de nem is zavar.

    Ami azonban nagyon zavaró az utolsó „4” hét kezdetén, hogy a baba gyors növekedése miatt felerősödtek, megsokasodtak és nagyon-nagyon viszketnek ezek a fránya csíkok.

    Milyen kenőccsel próbálkozhatok, mely nem árthat a babának? Van erre gyógykenőcs?
    Aludni nem lehet tőle, annyira kellemetlen…

    Bepanthen/–plus mehet?

    Válasz: DM-ben lehet kapni terhességi csíkok elleni olajat, azt lehet használni.

  • Andrea

    2010. július 04. vasárnap

    27. hetes terhes vagyok, es mar a masodik harmad elejetol kenegettem hetente 1-2 alkalommal a pocakomat es a labaimat extra szuz olivaolajjal (ugyanis nem talaltam megfelelo kremet a striak ellen es arra gondoltam hogy az olaj legalabb nem tartalmaz annyi vegyszert mint egy akarmilyen testapolo). Ugyan mondhatni sportos alkat vagyok/voltam, striak nincsenek meg ezidaig es meg soha nem is voltak nekem- az elso babat varom- es folyadekot is fogyasztok kello mennyisegben. A kerdesem az lenne hogy az olivaolaj megfelel-e a celnak? Marmint hasznalhato-e a striak elkerulese vegett, illetve artalmas lehet-e a babanak hiszen a boron keresztul felszivodik. Koszonom.

    Válasz: A babára nem ártalmas, nyugodtan használhatod. A striák ellen sokféle csodaszer van, de egyik sem 100%-os, az biztos, hogy a bőr nedvességtartalmán segítő szerek jól lehetnek.

  • Szandi

    2009. december 28. hétfő

    Sziasztok!

    Lenne egy kérdésem… én egy nagyon vékony alkatú nő vagyok 53 kg és 170 cm magas és terhesség alatt felszedtem 20 kilót amiből lejött 10 kg mikor megszültem a kislányomat most 7 hónapos, a combom két oldalán és a melleim körül csíkok alakultak ki ami nem szép látvány és úgy érzem kezdek magamba roskadni mert tudnillik az előtt sem volt sok önbizalmam de most még annyi sincs.Szóval félek hogy a páromnak már nem tetszem úgy.Szeretnék tanácsot kérni hogyan lehetne legalább halványítani a csíkokat. Előre is köszönöm.

    Válasz: Segíthet az infraszauna, az erre való masszázs, illetve vannak striára való gyógynövényes kenőcsök is.

  • Szofi

    2009. április 26. vasárnap

    Szia! Terhesség alatt mikor kellene elkezdeni melltartót hordani ahhoz,hogy ne nyúljanak meg a mellizmok?És a stria elleni vitaminos krémet is mikoról kell használni?

    Válasz: Attól függ, milyen gyorsan nő a mell. Aki hirtelen sokat hízik már az elején, annak azonnal el kell kezdenie hordani. Stria elleni krémet a 2. harmadtól már lehet használni (ez is attól függ, milyen gyorsan hízol)

  • Szofi

    2009. április 24. péntek

    Szia! 5 hets terhes vagyok és naponta legalább 3-3,5 liter vizet iszom.Egy héten kb kétszer testápolózom a bőröm jó minőségű krémmel és mégis rinocérosz száraz?Mitől lehet ez?Emellett szerintem jól táplálkozom és vitaminokat is szedek.

    Válasz: Lehet, hogy túl kemény nálatok a víz vagy nem jó a testápoló a te bőrtípusodhoz. A terhességhez ennek 5 hetesen semmi köze. Ha nagyon aggaszt, konzultálj kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal. Testápolózni naponta kellene.

  • Marcsi

    2009. január 17. szombat

    A napi folyadékfogyasztás minimum napi 2 liter, nyáron 3liter kell hogy legyen.
    Szoptatás ideje alatt ezt pluszban 1-1,5 literrel meg kell növelni!!!

  • zsé

    2008. október 10. péntek

    Sziasztok

    nagyon érdekelt volna a terhesség hétről hétre c. rész de sajnos soha nem tudom megnézni mivel a kismama tv eltüntethetetlen a képernyőről.
    Van akit más érdekel…. és egy kicsit idegesitő is.
    Üdv.

    Válasz: A kismama tv-s ablak jobb sarkában van egy becsuk feliratú gomb, azzal el tudod tüntetni.