Hízás a terhesség alatt

Az ideális hízás a terhesség alatt kb. 9-12 kiló, ennek a nagyrésze víz, a baba súlya, a lepény, a mellek megnövekedett mérete, meg némi zsírpárna a szoptatás elősegítésére.

 Hízás a terhesség alattHatalmas egyéni eltérések lehetnek azonban a hízás mértéke, illetve a szülés utáni fogyás tekintetében. Aki eleve nagyobb súllyal vágott bele a babavárásba, annál előfordulhat, hogy csak 5-6 kilót hízik (vagy még annyit sem). Aki az elején sokat hány, étvágytalan, az az első harmadban még fogyhat is, ez egyáltalán nem gond és a babára sem jelent veszélyt (csak persze a hányás miatt elvesztett folyadékot meg kell próbálni pótolni).

Aki világéletében hajlamos volt a hízásra, az ne lepődjön meg, ha minden erőfeszítése ellenére felszed 15-20 kilót, amit utána csak véres verítékkel fog tudni leadni. Aki világéletében hajlamos volt a hízásra, az ne lepődjön meg, ha minden erőfeszítése ellenére felszed 15-20 kilót, amit utána csak véres verítékkel fog tudni leadni. Aki soha nem tudott meghízni, az a terhesség alatt hízhat keveset vagy sokat is, szinte biztos, hogy a szoptatás alatt lemegy róla az összes súlyfelesleg, sőt még a végére mínuszban is lesz.

Az ideális terhesség alatti hízás mértékét a BMI (testtömegindex) figyelembevételével is meghatározhatjuk:

A BMI-t úgy tudod kiszámolni, hogy a testtömeget elosztod a méterben mért testmagasság négyzetével. Ha pl. 170 cm magas és 60 kg vagy, akkor az 1,7 négyzetét kell venned (tehát 1,7×1,7=2,89) és ezzel elosztani a 60-at, azaz 60/2,89=20.7

Ha az eredmény

18,5 alatt van, akkor alultápláltságról beszélünk, ezesetben 12 kg feletti hízás is normálisnak számít
18,5-24,9 között normál testtömegről beszélünk, ezesetben 9-12 kg közötti hízás az ideális
25-29,9 között túlsúlyról beszélünk, ezesetben 6-11 kg hízás számít normálisnak
30 felett elhízásról beszélünk, ilyen esetben 5-9 kg hízás az ideális, de az sem jelent problémát, ha az anya mindössze 1-2 kilót szed fel a terhesség folyamán, tehát gyakorlatilag inkább fogy, mint hízik.

Számszerűen a terhesség alatti hízás ezekből tevődik össze:

Az ideális hízás mértéke 9-12 kg.
Ebből a baba súlya nagyjából 3,4 kg,
a méh súlya 0,9 kg,
a méhlepény 0,7 kg,
a magzatburok és a magzatvíz 0,8 kg,
az anya vérmennyiségének növekedése 1,2 kh,
a folyadékvisszatartásból eredő többlet (vizesedés) 1,4 kg,
zsírlerakódás (erre a szoptatás során lesz szükség) 3 kg,
a mell megnövekedett mirigyállománya 0,45 kg.

Le fogok-e fogyni a terhesség után?

Nem feltétlenül. A szoptatás alatt van, aki hízik, van aki fogy, van aki meg tartja a súlyát. Általában a hozzátáplálás megkezdésével és a szoptatások csökkenésével változás áll be, megkezdődik vagy éppen megáll a fogyás, az előzményektől függően. Vannak olyan anyukák is, akiknél csak a szoptatás teljes befejezése után indult meg a várva várt fogyás, függetlenül attól, mennyit sportoltak vagy, hogy mit és mennyit ettek.

Fogyókúrázni a szó hagyományos értelmében (koplalás) nem szabad sem a terhesség, sem a szoptatás alatt, de az egészséges táplálkozás és ésszerű mennyiségek fogyasztása az ételekből ajánlott (ez okozhat éhségérzetet, ha korábban nagy mennyiségeket ettél, ami azonban nem egyenlő a koplalással). Sportolni is lehet mind a terhesség, mind a szoptatás folyamán, ügyelve mértékletességre és a folyadékpótlásra, ezzel megelőzhető a terhesség alatti hízás.

A terhesség alatti hízás mértéke tehát nagyban függ a genetikától, de azért nincs minden veszve. Mind a várandósság, mind a szoptatás alatt kerülni kell a felesleges nassolást, a túl sok édességet, és zöldséget, gyümölcsöt, husit, halat, tejterméket, teljes kiőrlésű kenyeret érdemes fogyasztani. Vannak olyan anyukák, akik esküsznek rá, hogy bizonyos üdítőitalok vagy gyümölcslevek több tejet csinálnak, de csak szájhagyomány, az viszont biztos, hogy a literszámra fogyasztott cukrozott, tartósítószerezett löttytől csak nagyobb lesz a fenekünk, de tej biztosan nem lesz több tőle (illetve áttételesen a több folyadékfogyasztástól nőhet a tejmennyiség, de ezt az eredményt vízzel is elérhettük volna).

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

100 Comments

Comment navigation

  • Pipike

    2011. június 04. szombat

    Sziasztok!

    Én most 32 hetes kismama vagyok! 55 kg -val kezdtem a terhességet és most 69 kg vagyok. Rettegek attól, hogy nem leszek újra annyi amennyivel kezdtem. Sokat eszem, szinte minden két órába. Nem igazán látszik rajtam ez a súly, egy kicsit talán a fenekemen, a mellemen és a combomon. De ez sem észrevehető! Derekam az már nincs is! Visszkapom az eredeti alakomat?

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Nem kell aggódnod, szülés után, ha odafigyelsz rá, mit eszel és mennyit mozogsz, vissza tudod nyerni az eredeti súlyodat.

  • Agata

    2011. május 14. szombat

    Sziasztok! Én,16 hetes vagyok és egyenlöre nem hiztam semmit,söt 68 kg mal keztem és most 66 kg vagyok!Pedig rendesen eszek!Vajon mennyit fogok hizni?mennyit kellet volna már hiznom,ha kellett volna?

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ezt nem lehet megmondani, de van, aki az elején szinte semmit nem hízik, ha egyébként normálisan táplálkozol, ez nem okozhat gondot.

  • Gerákné Erika

    2011. március 10. csütörtök

    Sziasztok!
    A második gyerekemet várom.A terheségem 62 kg-val keztem,hányással lefogytam 58kg-ra.24-hetesen 62kg vagyok,és nem tudok hízni.Az első gyerekemmel a terhesség alat 18kg híztam.Aggódom,nem szeretnék korházba kerülni!

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Nem kell aggódnod, minden terhesség más, és ez a hízásra is vonatkozik. Teljesen normális, ha esetleg most kevesebbet hízol, mint az előzőnél, ettől nem lesz baja a babának. Étkezz változatosan, egészségesen, igyál sok folyadékot és ne koplalj, így minden rendben lesz.

  • Cindy

    2011. március 02. szerda

    31 hetes terhes vagyok, és az aggaszt, hogy 5 hét alatt 4 kilót híztam. Nem igazán tudom hova, mert a hasamon kívül más nem nőtt. A cukrom teljsen rendben és nem is vizesedek.(a 25. hétig 7 kilót szedtem fel) Mitől lehet ez a rengeteg hízás és vajon még mennyit fogok hízni a szülésig?

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Az utolsó harmadban elég gyors lehet a hízás: nő a vérmennyiség, a baba súlya is már 2 kiló felett jár, a lepény is meglehetősen nagy, ezért lehet ilyen nagy mértékű hízás. Az biztos, hogy a baba még kb 1,5 kilót fog hízni a szülésig, tehát ennyit biztosan hízol majd, de emellett ilyenkor már a vizesedés is nagyobb mértékű lehet.

    • Tündi

      2011. március 31. csütörtök

      Én a 26. héten vagyok és rajtam már 8 kiló van. Én is folyamatosan stresszelek, amikor nekem se lett egy centivel se nagyobb a combom se. Csak a hasam és a mellem nőtt. De akkor hova megy ez a sok-sok kiló??? 😀 Szerintem amúgy normális, úgyis le fog menni, de nekem azt mondta a doki, hogy kb még kétszer ennyi (:O) fog feljönni szülésig, tehát a várható plusz 18-20 kiló. :O

  • Nikolett

    2011. február 27. vasárnap

    Szia
    Én 23 hetes kismama vagyok és most járok 6 kg-nál. 48 kg-mal kezdtem a terhességem. Szerinted ez normális? Kb mennyit fogok még hízni? A védönöm mindig szová teszi, hogy sok.
    Elöre is köszi a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Ha 48 kilóval indultál, akkor a 6 kiló teljesen normálisnak számít, nem kell aggódnod. Az átlagos hízás terhességnél 12 kiló, ez a baba, a méh, a megnövekedett vér és vízmennyiség, valamint a lepény súlyából származik.

  • Móni

    2011. február 18. péntek

    Sziasztok!

    23 hetes kismama vagyok, 54,6 kg-val kezdtem a terhességem és most vagyok 60 kg! Nem sok ez? Kerülöm a cukros, zsíros ételeket, rengetek gyümölcsöt és fehérje dús ételeket eszem, minden nap tornázok 20-40 percet Rubint Réka terhes tornájára és mégis itt az 5.5 kg plusz. De azt hozzá kell tennem hogy nem értem hogy hova szedtem fel ezeket a kilókat, mert ugyan azok a nadrágok rám jönnek amik a terhesség elött. A pocim szép nagy, gömbölyű:) Válaszokat előre is köszönöm! Boldog babavárást mindenkinek! Móni

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nem kell aggódnod, a terhesség első felében 5-6 kiló felszedése teljesen normálisnak számít.

  • Móni82

    2011. február 14. hétfő

    Sziasztok.
    Én 29 éves,165cm magas 18+1 hetes kismama vagyok.Egyre jobban kezdek félni az elhizástól.67 kg-val lettem terhes,a védőnő a 7.héten ruhástól 69kg mért.(Itthon mindig kevesebb.)A 15.héten a védőnő szerint 70kg voltam.Az elmúlt néhány napban egyszerűen nem kevesebb,mint 71kg itthon.De ma reggel wc után,reggeli előtt 72kg-t mértem.Már el sem merek menni a védőnőhöz,mert azt mondta,hogy max.9 kg hizhatok.Pedig nem nagyon nassolok,igyekszem a kajára is figyelni,de van egy-két nap,amikor néha bűnözök.De szerintem akkor sem viszem túlzásba a kalóriákat.Segitsetek,hogy hogy tudnám picit visszafogni egészségesen a hizásomat!!!!
    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nem kell aggódnod, a terhesség első felében a 4-5 kiló hízás teljesen normális. A teljes hízás egyébként átlagosan 12 kg, ez az, ami a baba súlyából, a lepény súlyából, a megnövekedett vérmennyiségből és a vizesedésből adódik, tehát a 9 kiló kevés.

      • Móni82

        2011. február 20. vasárnap

        Köszönöm szépen.
        De akkor a védőnő ha szól engedjem el a fülem mellett?Mert én máskor is mondtam,hogy én is 13-15 kilót olvastam,erre ő azt mondta,hogy az nagyon sok.
        Kedden megyek hozzá…kiváncsi leszek,hogy mit fog mondani.Biztos szólni fog…
        De nem nagyon érdekel,mert szerencsére eddig minden rendben.A súlyom igaz zavar,mert félek,hogy nagyon meghizok,de a baba egészsége mindennél fontosabb.
        Köszönöm még egyszer,picit megnyugodtam.Eddig is úgy gondoltam,hogy nem nagyon fogok foglalkozni azzal amit a súlyról mond,hiszen szerintem kisebb hibákkal egészségesen és változatosan táplálkozom.Nem eszek szemetet,úgy hogy nem nagyon lenne mit visszafogni.
        A többieknek pedig nagyon boldog babavárást és sok-sok egészséget kivánok.
        Üdv.:
        Móni

  • Reni

    2011. január 22. szombat

    Sziasztok!

    38 hetes mami vagyok , eddig hiztam 20 kg (60 kg indulltam), a babam 3kg 200 gr.
    Nagyon jol vagyunk , a kilokkal meg majd raerek foglalkozni…Boldog babavarast :))

  • Andyka

    2011. január 21. péntek

    Sziasztok!12hetes leszek hétfőn,eddig 3kg ugrott rám,fel hirtelen!Ami ebben a legjobban zavar,hogy nagyon puffadt a gyomromnál,szinte egy nagy has vagyok csak!Ez eléggé kellemetlen!68 kilóról indultam,most vagyok 71,és sajnos bármit eszem ,mindentől nagy puffadtnak érzem magam!Mitől lehet ez?A pocaklakómmal minden rendben,velem is….csak ez az elviselhetetlen,puffadás ne lenne!

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      A puffadásnak hormonális okai vannak, ez nem gond. Az Espumisant lehet rá szedni, de érdemes erről az orvost is megkérdezni.

  • Zsuzsi

    2011. január 07. péntek

    Sziasztok!

    Zsuzsi vagyok 30 éves. 44 kg-val kezdtem a terhességet, jelenleg 13 hetes vagyok és 4 kg, híztam. A terhességi tanácsadó dokim, mostantól havi 1,5 kg hízást engedélyezett. Nem értem miért, amikor sokan azt mondják, hogy muszáj híznom, mivel nagyon vékony voltam és nem fogom bírni. Ismerőseim szerint még 15 kg elég lesz 7 hónapig, mert még szüléskor elég sok lemegy, főleg a szoptatási időszakban. Egyenlőre jól vagyunk mind a ketten. Még mennyit kell híznom 7 hónapig?

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Nem kell ennyire szigorúan számolgatni a kilókat, mert a hízás mértéke nagyon egyedi, alkattól is függ. Általában az elején kevesebb, a végén sokkal több kiló megy fel egy hét alatt, éppen ezért nincs értelme havi hízási mértékeket számolgatni, hiszen pl. az utolsó harmadban, amikor a baba is heti fél kilókat hízhat, akár heti 1 kiló is felmehet, de ez már a baba és a méh térfogatnövekedéséből, valamint vizesedésből adódik, nem te hízol. Az első harmadban a 4 kiló normálisnak számít. Ha rendszeresen mozogsz és kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozol, akkor nem fogsz túlságosan meghízni.

  • ancsika

    2011. január 04. kedd

    Sziasztok!
    Én most tartok a 26 héten a második terhességgel. Az elsö terhességnél összesen hiztam 12 kilót de most már 8 kilónál tartok. Az első baba is nagy volt mert 4280g született igaz hogy a második baba nagyobb mint az elsö?Az uh adatok szinte ugyan azok egy egy mili eltérés ha van.Kb hány kiló jöhet még fel rám? Köszönöm mielöbbi válaszukat.

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Általában az összes felszedett súly fele a harmadik harmadban jön fel, tehát, ha eddig 8 kilót híztál, akkor ugyanilyen táplálkozás mellett még 8 kilóra számíthatsz, de ez nyilván a táplálkozástól, életmódtól is függ.

  • Emese

    2010. december 16. csütörtök

    Sziasztok!

    Nekem ez az első várandósságom, 25 éves vagyok és a 24. hétben járok. A mérleg az előbb 9,5 kg-ot mutatott (nem éhgyomorra mértem), amin kissé meglepődtem, illetve megijesztett. 2 héttel ezelőtt még 7 kg volt, akkor a védőnő nyugtázta, hogy teljesen normális. Én is úgy éreztem. De ez a tendencia nem tudom, hogy jó-e a 24. héten. A magasságom egyébként 175 cm és 70 kg-mal indultam a várandósságom elején. Nincs még egyelőre az a „bálna érzésem”, többnyire csak a hasamra jöttek fel a kilók, meg a derekamra. Napi 2-3 órát intenzíven mozgok és nem vizesedek különösebben. Édességet egyáltalán nem eszem és túl sósat se sűrűn. Mit gondoltok sok ez a 9,5 kg?! Én egy kicsit sokallom, meglepett. Hiszen ha jól sejtem, még most jön a java…
    Az én dokim egyébként azt javasolta, hogy próbáljak meg 15 kg-on belül maradni. Na de így hogyan?? 🙁

    Emese

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Nincs ilyen tendencia, hogy mikor mi a jó súlynövekedés, mert a hízás üteme nagyon egyedi lehet. Mivel te vékony alkat voltál előtte, sokat mozogsz és egészségesen táplálkozol, ezért kizárt, hogy túlságosan elhíznál, valamint ezt könnyen le is fogod adni.

  • Betti

    2010. december 11. szombat

    Bocsi a 32 hetre gondoltam mert masogyara 32 honapot irtam sorry .

  • Betti

    2010. december 11. szombat

    Hello En egy 20 eves kismama vagyok 32 hetes , terheseg elott 56 kg voltam most 32 hetesen 62 kg ,az szeretnem tudni nem keves e ez a hizas? a 32 honapra ,hogy nem e lesz kevesebb a baba sulya a kelletenel ? nem tornazom es nem is fogom visza magam az evesbe ,edig nem agodtam de tobben azt mongyak keves a sulyom egy 32 hetes kismamahoz kepest.

    • Gabi

      2010. december 15. szerda

      Amíg az orvos vagy a védőnő nem mondja, hogy keveset híztál, addig ne aggódj! Lehet, hogy egyszerűen csak szerencsés alkat vagy.

  • S. Zsuzsa

    2010. december 05. vasárnap

    Szia Ági!
    23 hetes terhes vagyok,4 kg-t híztam,úgy,hogy nem eszem sem fehér kenyeret,sem teljes kiőrlésűt,csak abonettet(max.4 szelet/nap).Nem fogyasztok sütiket,édességeket,krumplit,rizset,tésztát,viszont eszek joghurtot,gyümölcsöt,zöldséget,és husit!2 éve étkezek így,és az orvosom szerint terhesség alatt is folytathatom.
    Tornázok mindennap 20percet vagy többet Rubint R. kismamatornájára.
    Amúgy 172 cm vagyok,és 55 kg-val kezdtem a terhességet.
    Szóval az lenne a kérdésem,hogy nem sok e az a 4kg?És kb. még hány kilóra számíthatok?

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Egyáltalán nem sok a 4 kg, ez teljesen normális a 23. héten. Összesen kb. 12 kilóra számíthatsz.

  • Békefi Beatrix Anna

    2010. november 27. szombat

    Zsebi1974

    Sziasztok! Májusban szültem az első babámat,36 évesen.59kg voltam a terhesség elején.95!!!! kg-mal mentem szülni:D. Az orvosnőm nagyon jó fej volt. Azt mondta ,hogy a 10-12kg maximalizálást a férfiak találták ki.Amíg jól érzem magam és a pici rendben addig semmi gond.Nem vagyok egy nagy evő de terhesség alatt rosszul voltam,szédültem ha nem ettem.Nem szedtem terhes vitamint.Szerencsére a mai napig tudok szoptatni és 69kg vagyok.Persze már nem eszem annyit mint terhesség alatt,de eszemben sincs fogyózni!!!! Amíg lehet szeretnék szoptatni,de lassan elkezdek „lightosan” edzeni.Ezt azért írtam, ha esetleg valaki többet hízott a „kelleténél” ne csüggedjen,első a baba!!!

  • Jutta

    2010. október 25. hétfő

    Első terhességem előtt 60 kg voltam átlagban. Mivel pont karácsony – szilveszer után lettem rehes így 62 kg indultam, 86 kg-mal mentem szülni. Amíg szoptattam szépen mentek le a kilók, de sajnos 3 hónaposan egy erős szopi-sztréjk miatt abbamarad a szopi és a fogyásom is.
    Most 70 kg-al lettem terhes és 73 vagyok a 12. hétben. 2 kg az alatt szaladt fel, amíg még nem is tudtam, hogy terhes vagyok. Megpróbálok nagyon vigyázni arra amit eszek (sovány tejtermékek, husi, sali, teljes kiörlésű kenyér stb.) így megállt a hízásom. Ha picit is elengedem magam, akkor rohannának fel a kilók (volt ilyen hétvége, tehát tapasztalatból mondom). Lehet terhesség alatt moderáltan diétázni? Leginkább az lenne a célom, hogy 20-28. hétig nagyjából tartsam a súlyom, tehát nem fogyókúrárol van szó, hanem visszafogott étkezésről. Esetleg a vacsit kiválthatom tejtermékkel (sovány túró, kefír)? Ezzel ugye nem árok a babának, mert ő az első, de én se szeretnék bálna maradni szülés után.

    Válasz: Igen, lehet odafigyelve enni, csak koplalni nem szabad. Teljesen szénhidrát nélküli diétát nem szabad folytatni, de a vacsorából nyugodtan el lehet hagyni a kenyeret.

  • Ancsi

    2010. október 06. szerda

    Sziasztok!

    Én a 2. babámat várom jelenleg, 30 éves vagyok. Az első babámmal (kisfiú), 20 kg-ot híztam. 178 cm magas vagyok 64 kg-mal kezdtem a terhességemet. Viszont most szintén 64 kg-ról indult a terhességem, most kislányt várok, és a 21. hétre még „csak” 4 kg-ot híztam. A fiammal ilyenkor már 12 kg-ot. Ez normális,hogy most kevesebb a súlygyarapodásom.?

    Köszönöm…

    Válasz: Igen, ez normális, nem azonos a súlygyarapodás minden terhességnél.

  • Szilagyi Erzsébet

    2010. október 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyon hasznos a honlapod, gratulálok!Az én orvosom nagyon szigoruan áll a hízás kérdéséhez. Maximum 10 kg-ot hízhatok. A 21. hétig 5kg-ot, majd a 22. héten +2 kg-ot híztam. Az orvosom szénhidrát és cukormentes diétára fogott. Visszafogytam 5,4 kg-ra, és ezt a súlyt tartottam a 26 hét közepéig. Az elmúlt egy hétben azonban megint híztam 0,5 kg-ot, pedig 100% -ig betartom a diétát. Még mennyi súly növekedésre számíthatok? Van rá esélyem, hogy csak 10 kg-ot hízzak? Mit tegyek?

    Válasz A 10 kilós hízás kicsit kevés, mert a természetes hízás ilyenkor 12 kiló szokott lenni, ami a vér megnövekedett mennyiségéből, vizesedésből, a baba súlyából, a méhlepény súlyából adódik. Szerintem tartsd be továbbra is a diétát, de ne aggódj, ha többet hízol, mert az eddigi hízásod teljesen normális, és az utolsó harmadban még elég sok kiló kúszhat fel, ti. ilyenkor a baba súlya is rohamosan növekszik (kb. másfél-2 kilót)

  • Reni

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Alkatilag normál teltkarcsú :))A melleim nőttek meg és persze a pocim az nagyon szép kerek:))
    Még annyit szeretnék kérdezni hogy kb.3 napja zsibbad a bal kezem , nem állandóan csak néha-néha , és a lábam is szokott görcsölni(pedig szedek MagneB6 3X1).Mitől van? A víztől? (mert nem eszem sósan)
    Köszönöm

    Válasz: A zsibbadás a vizesedéstől van, ami nemcsak a táplálkozással függ össze, hanem a terhesség maga okozza. Itt írtam róla bővebben: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/problemak-a-terhesseg-alatt/terhessegi-tunetek-kezzsibbadas

  • Reni

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Sziasztok !

    29 éves vagyok, az első babánkat várom .Én 60 kg indulltam és most 20 hetesen tartok 6 kg .Szerintetek ez sok?
    Sokat sétálok ,3 eszem egy nap (az első hónapokban sok fehér kenyeret ettem mivel fél évig kiiktattam az étrendemből a kenyeret és gondolom kellett a keményítő:)
    Előre is köszönöm és boldog babavárást.

    Válasz: Ez egyáltalán nem sok, nagyjából a teljes ajánlott hízás fele, de ez attól is függ, milyen alkat vagy.

  • Zsoa

    2010. szeptember 10. péntek

    Első gyermekünknél 64 kg-ról indultam és 74 kg-nál álltam meg amikor is 2009.november 20.-án 27.hétre szültem meg kisfiúnkat. Majd 2010.márciusában kiderült, hogy megint várandós vagyok. Ekkor 75 kg.voltam vagyis 75 kg-al kezdtem a 2. várandósságomat. Most a 30. hetet kezdem és 87 kg vagyok. Mennyire sok ez? Mennyit fogok még hízni?

    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Az utolsó hetekben még általában 4-5 kiló szokott felkúszni, ennyire még számíthatsz. A 12 kiló hízás az első 30 hétben egyébként kicsit több (4-5 kilóval) a normálisnál, ilyenkor általában már te is hízol, nem csak a terhességből adódó plusz súlyról van szó.

  • viki32

    2010. augusztus 11. szerda

    Sziasztok!

    32 éves vagyok első gyermekem várom a 22.hétben vagyok.79,7kg-al kezdtem a terhességet,most 0,5kg-al mutat többet a védőnő mérlege.Hízékony vagyok mégsem szedtem fel többet eddig.A vizeletemben mindig találnak 1-2-3(1x) keresztes cukrot,de a cukorterhelés értékei jók.Nem volt rosszullétem a terhesség elején,az étvágyam átlagosnak mondható.A baba súlya normális(orvos mondta)a pocakom hatalmas,magzatvíz mennyisége is normális(orvos mondta)Normális ebben az esetben a hízás mértéke? A választ előre is köszönöm!

    Válasz: Nem kell aggódnod, az utolsó hetekben csúszik fel a legtöbb súly, ezért teljesen normális, ha még nem híztál, csak minimális mértékben.

  • Nina80

    2010. augusztus 01. vasárnap

    Szia!

    Én most – ha minden igaz – 8 hetes terhes lehetek (aug. 03.-án megyek a nőgyógyászhoz, de már volt egy bevérzésem és látott doki). Már híztam egy kilót és elég látványos, mert elég vékony alkatú vagyok. Ez normális? Hiszen olyan nagyon az elején vagyok. Mi lesz később…? 🙁

    Válasz: A terhesség elején lehet egy kis puffadás, vizesedés, emiatt lehet 1 kilót hízni.

  • Szandika

    2010. július 29. csütörtök

    Sziasztok!
    19 éves vagyok és 32 hetes terhes!Kicsit aggódom mert összesen 3 kilót híztam 60 kg-al kezdtem a terhességet az elején lefogytam 3 kilót és most újra 60kg vagyok!Az osrvosok nem mondanak semmit a babával minden rendben ő hízik!És igazából furcsának tartom pedig rendesen eszek,a terhességem elején hányingerem se volt,semmi probléma nem jelentkezettmég olyan problémáim se voltak amik normálisak lettek volna(hányás émelygés stb..)!De mégis aggódom normális ez?Előre is köszönöm válaszotokat!

    Válasz: nem kell aggódnod, a hízás mértéke alkati dolog, van, aki csak 5-6 kilót hízik a teljes terhesség folyamán. Az a lényeg, hogy a babával minden rendben van.

  • rami4133

    2010. július 17. szombat

    Sziasztok
    Én most tartok a 24 hétnél első babánkat várjuk 70kg-ról indultam és most tartok 86kg azaz 16 kg híztam eddig . .Teljesen vegetáriánus vagyoknem zsibbadok és nincs fel dagadva egyik végtagom sem..Mit tudok a hízás ellen tenni, még mennyit fogok hízni?
    Ha valaki tud segíteni akkor kérem segítsen
    Üdvözlettel:Rami

    Válasz: Mozogj minden nap legalább fél órát (úszás, tempós séta, szobabicikli), ne egyél édességet, fehér kenyeret, süteményt, tésztát, hanem teljes kiőrlésű kenyeret, sovány húsokat, salátát, gyümölcsöt, zöldségeket, sajtot. A baba hízása még csak most indul be igazán, legalább 5-6 kilót hízhatsz még innentől, de akár többet is.

  • Enci

    2010. június 10. csütörtök

    Sziasztok!

    Én 16 hetes, 32 éves kismama vagyok, első gyerek! 7 éve félvegetáriánus vagyok, halat, és tengeri dolgokat eszem, tejtermékeket is! Rengeteggyümölcsöt (minden nap!!), zöldséget eszem, sportolok, futok, uszok, gimnasztikázom rendszeresen! Mégis 10 kilot hiztam, nagyon vizesedem, és nagyon nagy a pocakom is! Én ezt nem értem! Mi lesz velem ég 5 honapig?? Minden nap megiszom min. 1,5-2l vizet, és nem nassolok többet mint ezelött. Sót egyál talán nem eszem! Igaz elötte hagytam abba a dohányzást, és már ugy is hiztam 4kg-ot! 54-ről 56-ra, most meg vagyok 66kg! Mit tegyek segitség??

    Válasz:Mivel eleve vékonyabb voltál, ezért lehet, hogy többet híztál idáig, emiatt nem kell aggódnod. Ennek egy része a vizesedés, ami a terhesség természetes velejárója.

  • Lidi

    2010. június 04. péntek

    38 hetes vagyok.A terhessegem elött 58kg volt a sulyom,ma viszont 78kg.Nem eszem tul sokat,edset sem,söt ,folydekot csak kizarolag tiszta vizet fogyasztok.Nem igazan ertem hogyan hizhatok ennyit.Az teny,hogy a labaim elegge fel vannak dagadva.Gondlom viz van benne.Ha igy van,KB mennyi kilot vesz fel a viz a testben?

    Válasz: Akár 5 kiló is lehet a víz, és emellett a 38. hétre már csak a magzat, a magzatvíz és a megnövekedett vérmennyiség kitesz 12 kilót.

  • Ildi

    2010. május 28. péntek

    Sziasztok!

    Én most járok a 23.hétben és 69kg vagyok.59-ről indultam.Viszont most megállt a hízás,mert baromira oda figyelek, hogy mit eszek.Semmi cukor,liszt,só.A víz mennyiségét is lecsökkentettem 2,5l-ről 1l-re.Így most már több,mint két hete tartom a súlyom.Nagyon remélem, hogy nem lesz több a hízásom, mint 20kg összesen.Azt hozzá teszem, hogy 12 hét alatt híztam 7 kilót.Amit előtte lediétáztam,az roham tempóba jött vissza.

  • erra

    2010. május 24. hétfő

    Sziasztok.

    Én is a keseredés határán vagyok. 24. hetes kismama vagyok, és 11 kg az eddigi hízásom. Nagyon odafigyelek, hogy mit eszem, mert székrekedéses is vagyok.
    Az első gyermeket 28. hétre szültem toxémia miatt. Többek közt ezért is zavar a 11 kg. Zsibbad és rettenetesen fájnak a kezeim, azt mondja az orvos a víztől. A vérnyomásom eddig rendben. Nem hisztis vagyok, csak rettenetesen félek!!!

    Válasz: A zsibbadás normális, a víztől van, próbáld meg a két kezed oldaltartásba tenni és a kezeiddel körözni, miközben a fejed fölé emeled lassan a kezed, majd vissza, ez segít, hogy ne zsibbadjon annyira. A 11 kg a 24. héten valóban több, mint az ideális, de ez önmagában nem okoz toxémiát.

  • Hajni

    2010. május 20. csütörtök

    Sziasztok!

    37 hetes ikerterhes (kettő gyerkőc) vagyok, eddig 21 kg-ot híztam.
    Ez sok? Mennyi a normális hízás ikreknél?

    Válasz: Ikrek esetén a 18-25 kg hízás teljesen normális.

  • Emili

    2010. május 10. hétfő

    Sziasztok.
    34 éves kismama vagyok és 53 kilóról indultam.
    28 hetesen 10 kilót híztam.
    Most tartok 35 hetesen és még plusz 15 kilót szedtem fel. Nem volt sose nagy étvágyam. 178 cm vagyok. A melleim tényleg növekedtek és a pocakom is szépen gömbölyödik. Attól félek,hogy a végén úgy fogok kinézni mint egy labda. Mit tegyek ez ellenére? Már rá se merek állni a mérlegre. Segítsetek!

    Válasz: nem tudsz semmit tenni ellene, mert az utolsó hetekben már főként csak a baba hízik, ilyenkor hízol a legtöbbet. Ne egyél édességet és fehér kenyeret, és minden nap sétálj vagy szobabiciklizz legalább 30 percet.

  • emi

    2010. május 09. vasárnap

    Sziasztok!
    Én 180 cm magas vagyok, és eleve némi túlsúllyal indult a terhesség (94 kilósan tudtam meg hogy terhes vagyok, ez már a tervezési időszak alatt szedett elevit okozta +8 kg-ot tartalmazza)
    12 hetesen 92 kg voltam. Most 24 hetes terhes vagyok, és 98 kg-ot mutatott a mérleg a tanácsadáson. Otthon – homeopátiás, kismama lábdagadás elleni bogyó alkalmazása után – 96-97 kg-ot mutat – a táplálkozásom alapján ezt valósnak érzem. naponta 4x vagy 5x eszem, kb. 3-4 óránként,szénhidrátszegény, fehérjegazdag étrendet tartok, szinte nem sózok (sajnos dagad a lábam, sokszor még a combom is bedagad). A toxémia eddig nem jön szóba, a vérnyomásom kiváló, a vizeletem negatív. Hetente 2x vagy 3x legalább tornázom 20 percet, dvd-ről terhestornát, vagy 20 perc tempós,intenzív séta a mozgásprogram.
    összességében jól érzem magam.
    Én azt gondoltam, hogy minden rendben van, de a tanácsadáson az orvos, a védőnő és az asszisztens hárman háromfelől álltak nekem, hogy mennyire sok ez az 5 kiló, mert nekem az én alkatommam és súlyommal az EGÉSZ TERHESSÉG alatt max. 5 kg-ot szabadott volna felszednem. És mindenféle szörnyűségeket meséltek arról, hogy milyen szörnyű következményei vannak, amikor egy esetleges császármetszés után a zsírt kell varrni, és annak rossz a keringése, és rosszul fog összeforrni, meg hüvelyi szülésnél ha sérülés adódna, akkor nem lehet majd hozzáférni és rendesen megvarrni, stb. stb. Ja, és 34 éves vagyok, idén 35 leszek, de nem direkt nem szültem még, hanem azért mert vártam a megfelelő apukára, akivel családot lehet alapítani, és vele csak két és fél éve találkoztam. (nem is vártunk sokáig)(még ezért is szoktam megjegyzéseket kapni, hogy milyen „öreg” vagyok)
    A választott orvosom 8-10, max 12 kg-ról beszélt még elfogadható hízásként. Hozzáteszem, hogy én is és férjem is 4 kilósan ill. 3,8 kilósan születtünk, nem gondolom, hogy sokkal kisebb babánk lesz majd.
    Nagyon rosszul érintett, amiket a tanácsadáson hallottam, és mivel ellentmond a választott orvosom által mondottakkal, így most 1:1.
    Szeretném kérni a véleményét, hogy mi lehet az a hízási ütem, amikor még nem kell aggódnom, és mi az a határ, ahol már változtatásokat kell eszközölnöm az étrendemen-életmódomon.
    Előre is köszönöm.

    Válasz: Nem kell aggódnod. A 24. héten a 6 kg hízás teljesen normális és valóban 12 kg az ideális a terhesség végéig.

  • Alexandra Karina

    2010. május 03. hétfő

    Sziasztok !

    Elso babammal 23 kg/ot hiztam.(Habar azt mondjak abszolut nem latszott rajtam, max 10 kg). Igaz 48 kg/rol indultam (1,68 cm). Aztan szules utan rogton lement 13 kg. Szerencsesnek mondhatom magam, mivel teljesen oszinten mondom, ugymond meg sem ereztem hogy allapotos vagyok, meg csak hanyingerem sem volt egyetlenegy alkalommal sem ! Szules elott 1 hettel meg dolgoztam, rengeteget gyalogoltam ! A szules nagyon konnyen ment, hisz szuk 1 ora alatt megszuletett a kis lurko !!!
    Aztan szules utan, annak ellenere hogy eleg jol taplalkoztam, hisz szoptattam, szepen mentek le a kilok, lejottem egeszen 57 kg-ig, aztan ismet terhes lettem.
    Most 4 honapos allapotos vagyok, es 2 kg hiztam !!! 57 kg indultam, most 59 vagyok. Kisfiammal ez ido tajt mar 5-6 kg plusz volt rajtam ???

    Kerdesem az lenne hogy vajon a masodik terhessegemmel is igyen szintu sulygyarapodasra szamithatok ?????

    Azt azert megjegyeznem hogy ez a masodik terhessegem is szinte tokeletes kepmasa az elsonek, ugyanolyan konnyen viselem !!!

    Válasz:A másodikkal valamivel kevesebb szokott felmenni, de van, akinél ugyanannyi a hízás megint, ez az életmódtól és az alkattól is függ.

  • Anykó

    2010. április 27. kedd

    Sziasztok!

    17 hetesen, első babával most tartok kb 0,5-1 kg „hízásnál”, ha ezt annak lehet nevezni. Normál súllyal kezdtem, bár a mérleg többet mutatott, mint amennyinek gondoltak mások, de ez lehet, hogy abból is adódik, hogy elég magas vagyok és nehéz a csontozatom. Mióta terhes vagyok, már két számmal melltartót hordok, amit egyáltalán nem bánok, mert mindig is nagyobbat szerettem volna a meglévőnél.
    A védőnőm azt mondja, hogy ez teljesen normális.
    ???
    Én nem tudom, de az az igazság, hogy teljesen jól érzem magam, a pocimon is már látszik, hogy valaki van odabent:)
    Normálisan, naponta többször, kevesebbet eszem, de ha akarnék sem tudnék sosem jóllakni, mert nem esik jól, ha többet eszem.
    Kérdés: Mennyire marad meg szülés után a mellek mérete?Hány kg hízásra számíthatok?

    Válasz: Igen, mindez tényleg teljesen normális. A mellméret általában visszamegy eredetire, viszont lógósabb lesz a szoptatástól. Ha nagyon kicsi melled volt, akkor 1 számmal nagyobb maradhat. Ha vékonyabb alkat vagy, akkor lehet, hogy csak 6-8 kilót fogsz hízni, de az átlagos és ideális hízás a 12 kg, tehát akkor se ijedj meg, ha többet hízol ennél.

Comment navigation