Gyógyteák várandósoknak

Egyes teák (főként a vízhajtók) tilalmi listán vannak a várandósság alatt, másokat meg kifejezetten ajánlott fogyasztani. Az alábbiakat lehet inni terhesen is

Gyógyteák várandósoknakMálnalevél tea: vajúdás könnyítésére, a 36. héttől napi 2 csésze fogyasztása ajánlott

Hársfatea: a terhesség során gyakran előforduló álmatlanság ellen, lefekvés előtt ajánlott fogyasztani

Komló tea: csökkenti a terhességgel összefüggő reggeli hányingert

Borsmenta és fodormenta tea: hányinger ellen, segíti az emésztést, magas ásványi anyag és vitamin tartalmuk van

Csalántea: enyhíti a terhesség során kialakuló vashiányt (de rendszeresen nem fogyasztható, csak 1-1 alkalommal, mert vízhajtó hatása van)

Csipkebogyó tea: magas C-vitamin tartalma miatt növeli az immunrendszer ellenálló képességét

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

160 Comments

  • Anccsi

    2010. november 09. kedd

    Szia Ági. Van egy 6 hónapos kisfiam, és iszom a Laktoherb teát, és szedem az Utrica urrenst. Azonban lehet, hogy terhes vagyok megint. Ihatom-e a teát továbbra is, illetve szedhetem-e a homeós bogyót?

    • Vida Agi

      2010. november 10. szerda

      Igen, mindkettőt szedheted.

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Igen, nyugodtan folytathatod.

  • Emőke

    2010. október 26. kedd

    18. hetet betöltött kismama vagyok. Autoimmun betegségemre (sjögren syndróma) homoktövis különböző részeiből készült termékeket használtam a terhességem előtt. Gyulladáscsökkentő hatása jótékonyan mérsékelte a tüneteimet. A baba miatt egy ideje nem mertem szedni, de most erősen fokozódtak a tüneteim, a leleteim is a gyulladás erősödését mutatják. Az lenne a kérdésem, hogy szedhetem-e a homoktövist tartalmazó termékeket?

    Válasz: Elvileg lehet homoktövist tartalmazó szereket szedni terhesség alatt, de csak az orvos felügyelete mellett, vele egyeztetve.

  • S. Edina

    2010. október 24. vasárnap

    Kedves Ági !

    22 hetes kismama vagyok.Azt szeretném kérdezni,hogy már a terhességem előtt is ingadozo volt a vérnyomásom 120-150 között mozgott!3 hónappal ezelőtt a háziorvosom elküldött uh-ra , ahol kiderült hogy van egy 16 mm-es vesecisztám! Visszavittem az eredményt, egyenlőre nem kell vele foglalkozni !Folyamatosan mérnem kell a v.nyomásom, elvittem a nőgyógyászomhoz is ( 3-szor volt 142 )ő is azt mondta további mérés , és meglátjuk . Viszont az egyszeri havi látogatásom a védőnőnél mindig magasabb ! 2 hete 140 volt a vizeletemben fehérje , vissza kellett mennem hozzá egy hét múlva amikor már 150 volt viszont fehérje most nem volt a vizeletemben ! Itthon ha mérem az elmúlt egy hétben 135 volt a legmagasabb ! A kérdésem az lenne hogy fehér fagyöngy teát ( ingadozó vérnyomás kiegyenlítésére ) használhatom avagy nem …. mert a gyógyszerész nem tudta megmondani , de a neten is hol ezt írja -hol azt !
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Lehet inni, de csak orvosi felügyelet mellett, vele konzultálva.

  • Klára

    2010. október 19. kedd

    Kedves Doktornő!
    34 hetes kismama vagyok.A kérdésem az lenne, hogy mikortól ajánlatos inni az un. szoptatós teát? Én naturland Fitolac- ot kaptam a gyógyszertárban, ami ánizstermést, édeskeserű köményt, kamillavirágot, csalánt, citromfüvet tartalmaz. Ha már most ihatnám, befolyásolhatja a tejtermelés beindulását? Valamint a málnalevél teát tudom hogy a 36. héttől ajánlatos, viszont azt senki nem mondta, hogy milyen adagokban szabad, napi hány decit?
    És még egy kérdéssel zaklatnálak: A vitaminokat mikortól kell abbahagyni? Jelenleg Kálciumot, napi 2 tablettát, magneB6- ot napi két tabletta, Vas napi 1 tabletta, és Elevit heti két alkalom szedem.
    Erről mi a véleményed? A dokim nem mondott rá semmit.
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Válaszoltam neked a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Emma

    2010. október 18. hétfő

    Kedves Ägi!
    Várandos kismama vagyok, még csak az elején, és nagyon nagyon kivänos! Ha valamit megkivänok, nagyon nagy késztetést érzek, hogy el is fogyasszam. Hallottam olyasmiröl, hogy ha egy kismama valamit megkivän,akkor arra szüksége van a szervezetnek. Tudom sajnos, hogy nem szabad csalänteät, de ällandóan megkivänom,mert férjem issza,(sajät szedésü), és ha iszok egy pohärral, utäna nagyon jol érzem magam. Olvastam, hogy magas a vastartalma, és ugy sajnälom, hogy nem szabad, mert vashiänyos vagyok. Lehet e valahogy mäs formäban elkésziteni a csalänt a teän kivül? Vagy minden formäban vizhajto hatäsu?
    Van sajät szedésü teäm(levendula, orbäncfü, citromfü), ihatom e?
    Köszönöm

    Válasz: A csalán sajnos minden formában vízhajtó, orbáncfüvet sem szabad inni. Levendulát és citromfüvet szabad.

  • Marcsi

    2010. október 13. szerda

    Szia!A 34 hét utolsó napjait gyúrjuk. Viszont kb. a 32 hét körül megbetegedett a férjem (köhögés,torokfájás,nátha)és elkezdtünk saját szedésű gyógyteát fogyasztani,ami bodzából és akácból állt.Ezzel nem okoztam nagy bajt a picinek?Köszi!

    Válasz: Ha csak rövid ideig ittad (tehát nem hónapokig folyamatosan), akkor nem.

  • Marta

    2010. október 02. szombat

    Kedves Ági!

    A kérdésem nem teákkal kapcsolatos.
    Van egy új vitamin,Eszkimó-3 a neve.Szeretném szedni és érdeklődnék,hogy szerinted ezt lehet-e terhesség alatt!
    Köszönöm!

    VálaszIgen, lehet.

  • Eszter

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Szia!

    én 13 hetes terhes kismama vagyok.
    nagyon sokat csíp mostanában a vizeletem.
    Gyógyszeres kezelást nem javasolt rá az orvosom, csak sok folyadékot.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy gyulladás csökkentő teát (Pl: kamilla tea.) ihatok-e?
    Előre is köszönöm válaszod.

    Válasz: Nem javasolt a kamilla, mert vízhajtó hatása van, helyette homeopátiás szereket használhatsz: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/urinary/urinary_tract_infect/?article_id=42043

  • Várnagyi Kinga

    2010. szeptember 13. hétfő

    Szia Ági!
    30 hetes kismama vagyok és saját szedésű, vegyes gyógyteát szoktam inni napi max 1csészével,persze nem minden nap.(áfonyalevél,cickafark, kakukkfű).Árthat a babának?Köszönöm válaszod!Kinga

    Válasz: Ezt lehet inni.

  • Böbe

    2010. szeptember 03. péntek

    Szia!

    Több dolgot szeretnék kérdezni,35.hétben vagyok:
    1.Az Elevitet is abba kell hagyni a 36-héttől,mint a magnéziumot?
    2.A málnalevél teára igaz az,h.ha valaki issza akkor ráhúz a kiírt időpontra?
    3.Allergiás vagyok a parlagfűre,de a nőgyógyászom azt mondta,h.most nem szedhetek rá semmit.
    Esetleg vmilyen homeós gyógyszert nem lehetne?Kibírhatatlan az orrfújás,főleg éjjel,torkom fáj tőle,mert éjjel a számon veszem a levegőt és könnyedzik a szemem is.
    köszönettel!

    Válasz:1. Nem. A Magnéziumot azért kell abbahagyni, mert izomlazító, ezért lassítja a tágulást (eddig a koraszülés „ellen” szedted) Az Elevit viszont általános multivitamin, a babát is „táplálja”

    2. Nem, épp ellenkezőleg, a málnalevél segít a tágulásban

    3. De homeopátiás szert nyugodtan szedhetsz.

  • Emőke

    2010. augusztus 30. hétfő

    Tíz hetes kismama vagyok. Éjszaka álmatlansággal küszködök és a férjem vett nekem egy Jó éjszakát teakeveréket. A következőket tartalmazza: mézfű, alma, csipkebogyó, hibiszkusz, hársfavirág, indiai citromfű, narancshéj. Ihatok esténként egy pohárral vagy inkább ne? Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Igen, lehet inni.

  • Zsu

    2010. augusztus 17. kedd

    Kedves Ági!

    11 hetes kismama vagyok, torokgyulladással.
    Körömvirágteát ihatok?

    Köszönöm válaszod!

    Válasz:Nem. De homeopátiás szereket szedhetsz, pl. Homeogéne tablettát.

  • Elvira

    2010. augusztus 14. szombat

    Szia!

    Én 2-es típusú cukorbeteg vagyok,csak diétát írtak elő nekem mert még csak 38 éves vagyok,és az értékeim sem túl magasak , olyan 6-7 a cukrom reggelente diéta nélkül. Magamtól kezdtem inni 4 féle gyógyteát.(szederlevél,fekete áfonya levél,kukoricabajusz,fehér babhéj)
    Kisbabát szeretnénk vállalni de nem tudom hogy ezeket a teákat ihatom-e a terhesség alatt, mert nem szeretném ha inzulinoznának.A herbria üzletben az egyik eladó azt mondta hogy igen 2decit lehet naponta elkortyolni, a másik azt mondta hogy nem mert vízhajtót tartalmaz és elhajtja a magzatvizet is,
    Ebben szeretném kérni a segítségét.

    Válasz: A cukorbetegség a terhesség alatt nagyon veszélyes dolog, ráadásul a várandósság alatt még romolhat is a helyzet, ezért még a teherbeesés előtt konzultálni kell az orvossal, mire kell odafigyelned ezzel kapcsolatban.

  • Brigi

    2010. július 19. hétfő

    Kedves ÁGI!

    14 Hetes kismama vagyok,magzatvédő vitamint szedek az elevitet.Amióta szedem,álmatlanság alakult ki,mitévő legyek,cseréljem le egy más magzatvédő vitaminra,vagy hagyam abba.Olvastam hogy álmatlanság ellen a hársfateát ajánlod,valami mást tudnál ajánlani.
    Elöre is köszönöm a választ!

    Válasz: Cseréld ki Béres Gravidára, az Elevit valahogy sokaknál okoz vagy álmatlanságot vagy gyomorfájást.

  • Marianna

    2010. július 18. vasárnap

    Szia!Én azzal a kérdéssel fordulok hozzád,hogy nekem olyan betegségem van amitől sajnos sok nő szenved,állandóan felfázom és egy orvos sem tudott segíteni rajtam.Minden féle antibiotikumot felírtak a legolcsóbbtól a legdrágábbikig és mind hiába.És elmondhatom a saját fejem után mentem és rá találtam a meddő zsurló hajtás teafűre,naponta egy bögre forrázat és teljesen megszüntek a panaszaim,de ha abba hagyom visszajön.Most viszont terhes vagyok,az orvosom azt mondta nem ártok vele a babának és nincsenek panaszaim a terhességgel kapcsolatban.De más orvosok véleményét is szeretném kikérni,hogy tényleg nem ártok vele?

    Válasz:Én nem vagyok orvos, de ha az orvosod szerint iható, akkor idd nyugodtan.

  • Timi

    2010. július 11. vasárnap

    Kedves Ági én egy 25 hetes kismama vagyok . Azt szeretném kérdezni, h belső gyulladás esetén ( konkrétan nem tudom h mi csak érzem h valami nincs rendben , szóltam az orvosom nak h nagyon fáj a közösülés a párommal erre csak annyit mondott h ne szeretkezzünk 10 napig de ettől még nem lett jobb,felírt nekem AUGMENTINT 625mg-ost, de nem múlt el a gyulladás csak a sárga folyás. Gondoltam elkezdek inni gyógyteát hátha segít. Ezek keverékét iszom kérlek nézd meg h jó e ha cickafark, kamilla, csalán, orvosizsály, mezei zsurló,kanadi és magas aranyvessző virágos hajtása (sokat szokot lenni hugyholyag gyulladásom is a tehességem is így kezdtem) ezért gondoltam ezekre gyógynövényekre.Előre is köszönöm a válaszod. :-))

    Válasz: Cickafarkot és csalánt nem ihatsz a terhesség alatt. És egyébként sem javaslom, hogy öngyógyítással kísérletezz. Ha nem vált be az orvos által ajánlott kezelés, akkor fordulj másik orvoshoz vagy konzultálj a védőnővel arról mit lehet tenni.

  • Nóra23

    2010. július 08. csütörtök

    Tisztelt Dr.Nö!Nem jött meg most juliusba de junius 10 én megvolt!junius 21én teszteltem de akkor még negativ volt!akkor még májusba eshettem teherbe vagy most juniusba?attol megjöhetett juniusba hogy májusba teherbe estem?

  • Nóra23

    2010. július 07. szerda

    akkor mivel tunám erösiteni hogy minnél hamarabb teherbe essek???Vagy hol lehet a neten olyan oldalt találni ami már bevált sok helyen?

  • Nóra23

    2010. július 01. csütörtök

    Ja még egy olyan kérdésem lenne hogy nem részletezném hogy hogy történt de „megcsaltam” a párom május 20án de junius 10én megjött meg junius 21én csináltam egy terhességi tesztet és negativ lett!Akkor 100 % hogy nem lehetek terhes ugye abbol a „megcsalásbol”!?mert én meg a párom most szeretnénk babát!Ja és még egy olyan egy férfi hány éves koráig termel élö spermát amiböl baba is lehet?

    Válasz: A férfiak szinte egész életükben termelnek, akár 80 évesen is teherbe tudnak ejteni egy nőt.

  • Nóra23

    2010. július 01. csütörtök

    Kedves Dr. Nö!Április 12én volt egy spontán vetélésem és babát szeretnék!Milyen teát igyak hogy sikerüljön terhes maradnom és utána hogy meg is maradjon????Válaszát elöre is köszönöm!

    Válasz: Olyan tea nincs, ami ezen segít. Ha rendszeres a ciklusod, akkor teherbe tudsz esni. Ha csak egyszer fordult elő a vetélés, akkor kicsi az esélye, hogy megint előfordul, ha mégis, akkor ki kell magad vizsgáltatni, mert a visszatérő vetélést többféle betegség is okozhatja.

  • Szilágyi Kata

    2010. június 19. szombat

    Dr. Nő! 32. hétben vagyok most.kb. 25-26. hét óta fokozatosan dagadnak elsősorban a kezeim és nagyon fájnak zsibbadnak is, de 1-2 hete a lábaim is dagadnak. Mit lehetne ez ellen tenni? Nagyon zavaró.Van-e esetleg olyan gyógyszer amit lehet szedni, vagy gyógyhatású készítmény, tea?A vérnyomásom alacsony vagy norm.Köszönöm a válaszát.

    Válasz: Erre sajnos nincs megoldás, a vizesedés és a baba növekvő súlya elnyomják az idegeket, ezért van. Tornásztasd minden nap a kezed és a lábad, ne ülj és állj sokat egyhelyben, mozogj rendszeresen, ennyit tehetsz ellene, szülés után elmúlik majd.

  • melinda

    2010. május 10. hétfő

    kedves dr no.babat szeretnenk a parommal.ugy hallotam hogy a cickafarkot a peteeresig kell innom,es a palstfuvet meg meg utan,ma keztem el inni a cickaferkot,kerdesem az volna hogy a palastfu tenyleg segiti a beagyazodast,19-23ig van peteeresem on szerint melyik nap kellene egyutt lennem a parommal hogy lanyom legyen,elore is koszonom

    Válasz Igen, ez így van.

  • Kincső

    2010. május 10. hétfő

    Kedves Ági!

    eddig 35 napos ciklusaim voltak. Tegnap kellett volna megjönnie. Ebben a hónapban ittam a cickafark teát, és második felében pedig a palástfüvet. A hőm leesett még tegnap előtt de eddig nem jött meg. És ma feljebb ment a hőm. 36.2 ről 36.4 re. Ezt teheti a tea hatása? Eddig a luteális szakaszom 11 nap volt , ami ugye nem igazán jó. Most a 13. napnál járok. Folytassam a teákat? vagy ebből lehet még baba?

    Válasz: Folytathatod a teákat. A testhő sok mindentől változhat 1-2 fokokat, ez sem terhességet sem az ellenkezőjét nem jelenti.

  • Dóri

    2010. május 04. kedd

    Szia! Kedves Ági! 15 hetes terhes vagyok kicsit emelkedett értékű a vérnyomásom tudnál valamilyen gyógyteát javasolni számomra. Várom válaszod és előre is köszönöm a segítségedet. üdv. Dóri

    Válasz: Gyógyteát nem tudok javasolni, de a fokhagymakapszulát szedheted.

  • SZILÁGYI DUCIKA

    2010. április 18. vasárnap

    11 HETES TERHESEN,10 CENTIS MIÓMÁVAL SZABAD E CICKAFARK TEÁT INNI VAGY EGYÉB TEÁT AMI A MIÓMÁT CSÖKKENTENÉ ÉS A BABÁRA NEM ÁRTALMAS?Plusz 2 szer volt kisebb vérzésem.Köszönöm.

    Válasz:Cickafarkot terhesen nem szabad. Kérj tanácsot orvostól ezügyben.

  • Lica

    2010. április 07. szerda

    Kedves Ági,

    Megismétlem az üzenetemet, mert eltünt(vagy csak én nem találom…)Lassan 11 hetes kismama vagyok és azt hiszem kiújult a tavaly gyógyszerekkel kikezelt végbélgyulladásom (colitis). Mivel nem szeretnék ismét gyógyszereket szedni, a kérdésem az, van-e valamilyen tea vagy egyéb természetes gyógymód amit alkalmazhatnék? (Azt hiszem az Elevit okozta a székrekedést, amitől előjött a gyulladás).

    Válasz: Mindenképpen vedd fel a kapcsolatot ezzel kapcsolatban orvossal, először is azért, hogy megbizonyosodj, tényleg erről van szó, a terhesség elején gyakori az aranyér és maga a terhesség is székrekedéssel társulhat, lehet, hogy „csak” erről van szó. Ha viszont gyulladás, akkor többet árt a magzatnak, ha nincs rendesen kikezelve, mint ha gyógyszert szedsz.

  • Judit

    2010. március 11. csütörtök

    Szia!
    28 hetes kismama vagyok, és elkezdtem vizesedni, nagyon sokan ajánloták a csalánteát, hogy heti egyszer kétszer ihatok. Nem lenne szabad? Ha csalánt nem akkor mit? Mi állíthatja le a vizesedésemet?

    Válasz: A vizesedés teljesen normális terhesség alatt, a méh megnövekedett súlya okozza. Nem lehet leállítani és nem szabad vízhajtót alkalmazni sem tea sem más formában, mert a magzatvíz mennyiségét is csökkentheti. Helyette tornásztasd naponta többször a vizesedő végtagjaidat, igyál sokat és ne állj vagy ülj hosszasan egyhelyben.

  • Némethné Lisznyai Rita

    2010. február 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    34 betöltött hetes kismama vagyok.
    Az lenne a kérdésem,hogy ihatok-e hígítva svéd keserűt?
    Azt olvastam egy Maria Treben által írt gyógynövényes könyvben,hogy a terhesség utolsó szakaszában szabad inni,mert felkészíti a méhet a szülésre,lerövidítheti a vajúdást is,stb…
    Viszont a svéd keserű papírján azt olvastam,hogy sem külsőleg sem belsőleg nem használható áldott állapotban!!!
    Neked mi a véleményed erről?Válaszodat előre is köszönöm:Rita

    Válasz: Úgy tudom, az első harmadban nem ajánlott, utána lehet használni.

  • Aniko

    2010. február 01. hétfő

    Szia Ági,

    a 26. héten járok és az elmúlt 2-3 hónapban gyulladásom van (streptococcus), amit kezel is az orvosom (antibiotikum+kúp), de kiirthatatlannak tűnik. A hagyományos kezelés mellett palástfű teát látom érdemes lenne inni – naponta mennyit lehet? Illetve van egyéb alternatív mód is a streptococcus kezelésre? ülőfürdő, stb.?
    Köszönöm válaszod!

    Válasz: Nem igazán van, mert ez egy baktérium, erre tényleg csak az antibiotikum a megfelelő. Palástfűből akár napi fél litert is ihatsz.

  • Bea

    2010. január 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Mostanában terveztük a második babánkat, még nem végeztem tesztet, mert csak egy hét múlva lehet kb. Tehát nem tudom, hogy terhes vagyok-e, de ha igen, akkor is csak pár napja. Viszont felfáztam 3 napja, és ittam palástfű- és cickafarkfű teát. Az utóbbiról nem tudtam, hogy terhesen nem szabad. Kérdésem az lenne, hogy árthat-e már most is, vagy akadályozhatja-e a beágyazódást? És ilyen esetben a cickafark ülőfürdő is ellenjavallt-e?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: 6 hetes terhesség előtti gyógyszer, gyógytea, alkohol nem árt. Ülőfürdőt vehetsz, de nem túl forró vízben.

  • Éva

    2010. január 27. szerda

    Kedves Ági!
    6 hetes kismama vagyok, eszméletlen hányingerem van. a komló teát írtad rá. Azt olvastam, hogy sok benne az ösztrogén és nem javasolják kismamáknak! Mi az igazság?
    köszönettel!

    Válasz: Hányingerre gyömbértea, gyömbéres keksz, gyömbéres üdítőt szoktam javasolni, ez a leghatásosabb.

  • Krisz

    2010. január 21. csütörtök

    Szia, a kerdesem az lenne lehet-e lugosito teat inni szoptatas alatt? A tea osszetetele: ceklapor, lucernafu, bodzabogyo, fekete afonyabogyo, petrezselyemlevel, borsosmentalevel, bojtorjangyoker, kardamommag, gyomber gyoker.
    Milye teat tudnal ajanlani verszegenysegre/vashianyra, szoptatas alatt?
    Elore is koszonom a valaszod.

    Válasz: Vérszegénységre Rooibos teát ihatsz. Terhesség és szoptatás alatt nem szabad lúgosító teát inni

  • Jutka

    2010. január 15. péntek

    Kedves Ági!

    Itt, a felsorolásban javaslod a borsmenta teát, lejjebb viszont, a 2009. december 2-ai kérdésre azt válaszolod, hogy nem lehet valamilyen teát inni, mert borsmenta van benne. Akkor most szabad vagy nem?

    Van esetleg lista a tiltott teákról/ételekről? (bocs, ha csak béna voltam, és nem találtam)

    Zöld teát szabad? És citromfű levél teát?

    A gyümölcsteákban hibiszkusz és csipkebogyó is van. Utóbbiról láttam, hogy kifejezetten jó, de a hibiszkusz sem árt?

    Előre is köszi a válaszokat!

    Válasz: Csipkebogyót, citromfüvet, zöld teát lehet. Borsmentát mértékkel lehet, kúraszerűen nem javasolják. Hibiszkuszt lehet.

  • Piros

    2010. január 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    A blog elején (vagy az aug.26. dátumnál) összefoglaltad, hogy milyen teákat lehet inni. Itt szerepel a borsmenta és fodormenta. Kati december 2-i hozzászólásában kérdezte az immuni teát. Ott azt írtad, hogy nem ihat, mert bormenta van benne.
    Azt szeretném kérdezni, hogy a borsmenta teát ezek szerint bizonyos terhességi hétnél nem javasolt inni, vagy csak valamilyen speciális esetben nem javasolt fogyasztani?
    Mivel nagyon szertetem a teákat, érdeklődnék még, hogy olyan filteres tea iható-e, ami 52% csipkebogyóból és 48% hibiszkuszból áll?
    Van egy olyan téli teakeverékem, ami 60% csipkebogyót, 20% édesköményt, 15% hibiszkuszt és 5% lándzsás utifüvet tartalmaz. Ez iható?
    Válaszodat, javaslataidat előre is nagyon köszönöm!
    Nagyon értékes, hasznos információkat közölsz a blogban! Ezúton is köszönöm!

    Válasz: Borsmentát lehet inni terhesség alatt, de kúraszerűen nem, azaz rendszeresen nem szabad inni hetekig. Ezt a keveréket ihatod.

  • Mónika

    2010. január 04. hétfő

    Szia!
    34 hetes terhes vagyok. Én is elkezdtem vizesedni. Főleg a bal térdem, combom, bokám. Teát akartam inni rá/ csalán nagyon hígitva/, de inkább a Natrium Sulfuricumot 9Ch-t javasolták 1*5 golyócskát naponta. Akkor ezeket sem szabadna szednem szerinted?

    Válasz: Csalánt nem szabad, és semmilyen vízhajtót. Az Na Sulfuricumot sok anyuka javasolgatja egymásnak fórumokon, de ez nem orvosi ajánlás, nem szabad elhinni.

  • Hajnalka

    2010. január 03. vasárnap

    A kertünkben termett menta és citromfű levelekből készített főzetet iszok minden este.
    10 hetes terhes vagyok, ihatom-e tovább?

    Válasz: Igen, ihatod.

  • Ildi

    2010. január 02. szombat

    Szia! 28 hetes terhes vagyok, nagyon vizesedik a kezem, lábam, de még az arcom is, néha alig kapok levegőt. Tudnál ajánlani valamit? Köszi! Ildi.

    Válasz: A nehézlégzést a baba mérete okozza, ez természetes. A vizesedés is természetes, de ha nagyon kórosnak érzed vagy hirtelen vizesedsz be (egyik napról a másikra), akkor azonnal szólj az orvosnak, mert toxémiára utalhat. Vízhajtózni ilyenkor nem szabad, viszont jót tesz a rendszeres testmozgás, ha nem állsz vagy ülsz sokáig egyhelyben és csökkented a sófogyasztásodat, valamint visszafogod a kávét.

  • Anikó

    2009. december 27. vasárnap

    Szia.Hetek óta nem alszom éjjel,a kérdésem,hogy milyen teákat ihatok álmatlanságra 26 hetesen.Előre is köszönöm.

    Válasz: A homeopátiás Sedatif PC tablettát szedheted, valamint Rooibos teát is ihatsz.

  • Apuka

    2009. december 26. szombat

    Kedves Szakértő!

    Párom kb. 6-7 hetes terhes. Orvosnál még nem jártunk, ünnepek után akar menni, amikor már többet is látni. Kérdésem, hogy milyen nyugtatók lehetnek biztonságosak? Nagyon rosszul, nyugtalanul alszik, és emiatt nem tudja magát kipihenni. Évek óta így van, a babatervezés előtt enyhe nyugtatókat vett be este. (három hónappal a teherbeesés előtt már nem.)
    A patikában ajánlották a Hova tablettát, ami hellyel-közzel jó is, de olvastuk, hogy a komló nem ajánlott terhesség alatt, pedig a Hovában komló van. Tud segíteni? Előre is köszönöm:

    Á

    Válasz: A Sedatif PC nevű homeopátiás tablettát szedheti terhesség alatt is.

  • Adamecz Heléna

    2009. december 16. szerda

    Szia ! Én 19. hetes terhes vagyok. Majdnem naponta iszok kammilla, csipkebogyó, vagy bodza teát virágzatból. Ezeket lehet inni, mert hallottam, hogy nem minden tea jó.
    Sőt van úgy hogy ezt a 3-at összevegyítem, mert nagyon finom az íze. Mindig mézzel fogyasztom őket.
    Köszi, Heli

    Válasz: Ezeket lehet inni.

  • Éva

    2009. december 12. szombat

    Szeretném megkérdezni, hogy 23 hetes kismama vagyok magas vérnyomással. Luobuma hipertension regulating tea keveréket vettem a gyógynövényboltban. Zöld tát,japánakác virágot, krizantém virágot és Apocynum venetum levelet tartalmaz. Szedhető ez a terhesség alatt? Vagy inkább a fagyöngy tea? A boltban nem tudtak válaszolni nekem. Köszönettel.

    Válasz: A fagyöngy terhesség esetén ellenjavallt, valamint a Luobuma hipertension regulating teát sem javasolják terhesen fogyasztani. Az egyetlen, amit lehet szedni az a fokhagymakapszula, valamint az orvos által felírt gyógyszerek.

  • Kati

    2009. december 02. szerda

    Kedves Ági!

    20 hetes kismama vagyok. Itt olvastam, hogy bizonyos gyógyteákat szabad, másokat meg nem szabad inni ilyenkor. Azt szeretném megtudni, hogy Immuni teát szabad-e innom, s ha nem, akkor mivel lehet átvészelni ezt a megfázós-influenzás időszakot?

    Köszönöm,
    Kati

    Válasz: Nem lehet, mert borsmentát tartalmaz. Egyél sok gyümölcsöt, szedjél C-vitamint, és igyál hársfateát. Ha influenzás szoktál lenni minden szezonban, akkor az oscillococcinumból egyet lehet bevenni egy héten megelőzésképpen.

  • Tike

    2009. november 06. péntek

    Kedves Ági!

    Jázmin teát ihatok-e a terhesség alatt?
    Hallottam azt is, h a körömvirág méhösszehúzódást okozhat.
    Ne használjak tehát olyan kézkrémet, ami tartalmaz körömvirág-olajat?

    Üdv
    Tike

    Válasz: Igen, ihatsz. Körömvirág krémet használhatsz, olajat is, csak a teát nem szabad.

  • Heni33

    2009. október 31. szombat

    Szia Ági,
    12 hetes lombikos ikerterhes vagyok és hematómám(bevérzés) van. Kérdésem az lenne, hogy a palástfű teát ihatok-e, ha igen, akkor meddig?
    magnesi citrici-napi 5,utrogestan szájon át napi 3×1,utrogestan hüvelyi napi 3×2,rutascorbin napi 3×2,cetebe napi 2×1 szedek jelenleg.várom mielőbbi válaszod,nagyon fontos lenne!köszönöm?Heni

    Válasz: A palástfű tea végig iható, segít a terhesség megtartásában, a koraszülés elkerülésében.

  • Judit

    2009. október 15. csütörtök

    Szia Ági!

    Tegnap kérdeztem a védőnőmet, hogy cickafarfű teát ihatok e. Ő nem látja okát, hogy ne ihatnék gyógyteát. Viszont van ahol azt olvastam, hogy vérbőséget okoz. Legutolsó vizsgálatom alkalmával gyulladást állapított meg a doki. 27 hétben járok. Nem szeretnék hüvelykúpot és más hasonló kemikáliát használni.
    Cickafarfű tea, vagy palástfű tea vagy a kettő együtt? Melyiket ihatom és melyik a hatásos.
    Köszi a választ előre is. Üdv.J.

    Válasz: Úgy tudom, a cickafarkot nem lehet inni terhesség alatt, a palástfüvet azonban nyugodtan ihatod. Viszont a gyulladás komoly dolog, ne próbáld önállóan orvosolni, mert egy gyulladás nagyobb kárt okozhat, mint a gyógyszer esetleges mellékhatásai.

  • mooni

    2009. október 08. csütörtök

    Szeretném tudni, hogy lehet-e pitypangteát inni? (A harmadik harmadban járok.) Palástfűteát – infóim szerint – szabadon fogyaszthatok, csalánt pedig alkalmanként.
    Köszönöm!!

    Válasz: Pitypangot nem szabad.

  • Zsuzsanna

    2009. október 06. kedd

    Kedves Szakértő!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a terhesség alatt milyen szorongásoldó teát ihatok, és milyen rendszerességgel? Gondolok orbáncfű és citromfűteákra.

    Köszönöm a választ!
    Zsuzsa

    Válasz: A citromfűteát lehet inni, az orbáncfüvet nem.

  • Erus

    2009. szeptember 29. kedd

    Kedves Ági!
    Sok jót hallottam a málnalevél teáról, én is szeretném lassan elkezdeni (35. héten vagyok). Nyár végén szedtem málnalevelet a kertből (nem volt permetezve) és kiszárítottam. Ebből is készíthetek teát, vagy inkább vegyek a boltból?
    Mennyi vízbe tegyek és milyen mennyiséget belőle?

    Köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Igen, használhatod. A málnalevelet apróra össze kell vágni, és 2 deci forralt vízhez két teáskanálnyit hozzátenni, majd 10 percig állni hagyni, leszűrve fogyasztani.

  • Gabi

    2009. szeptember 28. hétfő

    Kedves Ági!
    31 hetes terhes vagyok, borzasztó székrekedésem van, főleg mióta a vasat is kell szednem, de egész életemben problémás vagyok, most meg különösen. Nagyon sok mindent kipróbáltam már, de semmi nem hoz igazi eredményt. Most olvastam a mezei katáng, és cickafarkfű teák jótékony hatásáról, de napi 3-4 csészével kellene meginni. Szabad most egyáltalán?

    Válasz: Nem, ne igyál gyógyteákat emiatt. Inkább egyél fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű, egyáltalán ne egyél fehér lisztes dolgokat, egyél müzlit, gyümölcsöket és igyál 100%-os nem szűrt almalevet, valamint mozogj napi 20-30 percet (egy jó séta is megteszi), ez is élénkíti a bélmozgást.

  • Kalajka

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Szia én azt szeretném kérdezni,hogy a boltban kapható filteres kamilla tea és gyümölcsteák rendszeresen fogyaszthatók-e a 30.hét után?

    Válasz: Igen.