Elhúzódó terhességi hányás

A legtöbb kismamánál a hányós korszak általában már a 10-12. héten abbamarad, néha azonban megmarad az intenzív, napi rendszerességű hányás. Mi a teendő?

Elhúzódó terhességi hányásMár a koraterhességben is érdemes orvosi segítséget kérni, ha a hányás naponta többször előfordul, ha „nem marad semmi meg bennünk” napokon keresztül, mert ez az állapot könnyen kiszáradáshoz vezethet. Ilyenkor gyakran néhány napos kórházi ellátásra is szüksége lehet az anyukának.

Ha nem ennyire súlyos a helyzet, hanem „csak” napi 1-2 alkalomra korlátozódik a hányás, akkor különféle praktikákkal, gyógyszerekkel lehet segíteni az anyukán. A homeopátiás szerekhez ilyenkor lehet és érdemes is fordulni. Kóros hányás esetén az IPECA 9CH jelenthet megoldást, naponta 3×5 golyócskát lehet szedni. Ha a hányást egyes szagok váltják ki, vagy erős émelygés előzi meg, akkor a BRYONIA 9CH a megfelelő szer, ebből is 3×5 golyócska ajánlott naponta.

Mint az émelygés esetén, a hányásnál is jó hatású lehet a gyömbér gyömbértea, gyömbéres keksz formájában.

Gyakori, hogy a hányás hatására
farkaséhes lesz az anyuka és mindent összeeszik, ez nem ajánlott, sőt kifejezetten tiltott, mivel ezzel csak további hányásokat idézhet elő. Érdemes odafigyelni az ásványi anyagokban és rostokban gazdag étkezésre (teljes kiőrlésű gabona, zöldségek, gyümölcsök), illetve, ha csak egyfélét kívánunk enni, akkor sincsen semmi gond. A babának nem lesz baja attól, ha néhány napig csak a vajas kiflit kívánjuk.

A hányás néha elhúzódhat, akár a 16.-18. hétig, de a félidőnél tovább sosem szokott tartani, ilyen esetekben általában súlyos anyagcserezavar vagy cukorbetegség állhat a háttérben.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • viktorya

    2011. március 19. szombat

    sziasztok.en jelenleg 8 hetes terhes vagyok es rengeteget hanyok!!!kulfoldon tartozkodom vagyis itt szeretnek szulni de eddig egy doki sem fogadott:(itt nagyon komplikalt az orvoshoz jutas azaz kanadaban barmi legyel csak beteg ne!!!de nem hittem volna hogy a terhesseg is ilyan nehezen megy.na szoval azt akarom kerdezni hogy ne e tud valaki valami vigasztalot mondani hogy mit tegyek mert reggeltol estig es estetol reggelig nem jo csak fekudni!!!:)szedek vitminokat de i jon belolem meg a viz is szovl nehezen viselem.mit tegyek?hazi gyogymod???koszonom segitsegeteket.sziasztok

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      Gyömbéres ételek (üdítő, sütei, keksz, tea max. napi 3 csészével) segíthetnek ezen vagy a homeopátia (itt találod meg, pontosan milyen szerek: http://homeopatia.info.hu/index.php?lang=hu&mode=HihModSite&page=HihPgSiteStart&article_id=117), de ha mindent kihánysz, akkor fordulj orvoshoz, mert ez kiszáradáshoz vezethet.

      • viktorya

        2011. április 05. kedd

        koszonom szepen segitsegedet most 21 en megyek dokihoz akkorra kaptam ido pontot na ott ki derul vegre minden:)telleg koszonom es mar jobban vagyok 🙂

  • kata

    2009. április 02. csütörtök

    Állítólag a citromos víz fogyasztása sokat segít. Napi 2.5-3 l víz, és igazi citromot belefacsarni.

  • 4tissimo

    2009. március 03. kedd

    Még annyit tennék hozzá, hogy nekem sokat segített, hogy lecseréltem a mentolos fogkrémet kevésbé intenzív illatúra, ilyenek pl. homeopátiás kezelés mellé ajánlott fogpaszták.
    És ha már homeopátia: Sepia 9CH is jó kezelés lehet, ha nyálfolyás társul a rosszullét mellé, mert ez is émelygés és hányingercsökkentő.

  • 4tissimo

    2009. március 03. kedd

    Csak azért írom le a saját sztorimat, nehogy megijedjen az, akinek félidő után sem szűnik a dolog. Nekem szülésig tartottak a reggeli rosszullétek, doktorbácsik vizsgáltak, minden rendben volt, egyszerűen ilyen lett ez a terhesség. Nem mondom, hogy kellemesen indultak akkoriban a napjaim, de szülés után egyből vége lett.
    Odafigyelni, dokinak megemlíteni mindenképpen érdemes, de bepánikolni nem kell.

  • Márti

    2009. február 26. csütörtök

    Nálam a 24. hétig gyakran előfordult hányás, de nem vagyok cukorbeteg, és terhességi diabéteszem sincsen. Kitartást minden anyukának, aki hasonló cipőben jár!