Torokfájás és terhesség

A hideg téli időben a torokfájás a terhesség alatt sem kerüli el az embert. A fájdalom gyakran napokig tart és sokszor más tünet nélkül jelentkezik, legfeljebb egy kis nátha kíséri, de az influenza előjeleként is felléphet. A megszokott vény nélküli szerek többségét kerülni kell ilyenkor, azonban a homeopátiás golyócskákat be lehet venni és hatékonyak is.

 Torokfájás és terhességA megszokott vény nélküli szerek közül a Strepsils sajnos nem szedhető a terhesség ideje alatt, helyette a Homeogene 9 nevezetű homeopátiás szopogatós tablettát használhatod.

Ha a torokfájás erős és meleg borogatásra csökken, ha a betegségtől fényérzékeny leszel, ha hirtelen láz, levertség jelentkezik és hirtelen szomjas leszel, akkor a BELLADONNA 9 CH golyócskából napi 3-4×5 golyót szopogass el.

Ha a torokfájás inkább szúró, nehezedre esik nyelni, inni sem kívánsz, de a hideg dolgok jól esnek, akkor az APIS MELLIFICA 9 CH-ból napi 2-3×5 golyót vegyél be.

Ha napokig húzódik a torokfájás, olykor hőemelkedés is kíséri, hidegrázás, erős szomjúság lép fel, az ACONITUM NAPELLUS 15 CH óránként 1 golyó szedhető.

A terhesség alatti torokfájásra szopogathatsz mézet, a mézes tea nem az igazi, mert a mézben levő hatóanyagok a forró vízben hatásukat vesztik, de a citromos tea ajánlott a C-vitamin bevitel miatt. Hársfateát is ihatsz, naponta 3 csészével, és a csipkebogyótea is jótékony hatású. Érdemes gyógynövényboltban nem filteres változatot választani.

Ha a torokfájás napokig nem múlik, tartósan hőemelkedésed van vagy magas láz lép fel, azonnal fordulj orvoshoz! A lázat haladéktalanul csillapítani kell, mert károsíthatja a magzatot! Algopyrin is használható erre a célra és paracetamol tartalmú készítmények is, de célszerű ezzel kapcsolatban az orvosoddal is konzultálnod.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

24 Comments

  • Noémi

    2011. március 19. szombat

    Én nem igazán értem, hogy gyógyszerszedéssel kapcsolatban miért egy babapszichologust kérdez bárki is, és azt sem értem, hogy egy babapszichológus hogyan mer tanácsot adni egy a kompetenciáját messzemenőkig meghaladó kérdésben, aminek ráadásul rendkívül komoly következménye lehet? Hogy mondhat véleményt gyógyszerekről egyáltalán? És az Aspirin szedésével kapcsolatos forrás a babanetről elegendő, hogy az alkalmazási előiratot egy babapszichológus felülírja? És ezt konzekvenciák nélkül megteheti? És a kismamák ilyen vélemények alapján döntenek arról, hogy milyen gyógyszereket szedjenek? Ugye nem?

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Köszönjük az aggodalmadat. Szakmai kérdéseket szakértők bevonásával válaszolok meg, mint ez a felhasználói feltételekben is olvasható (láblécben lent), a Babanet és minden más sajtótermék is ugyanezt teszi.

    • Kinga

      2011. március 19. szombat

      Noémi!
      Mindenki attól kér tanácsot, akitől akar. Aki pedig hiteles, attól meg is fogadjuk. Vida Áginál hitelességben nincs hiány. 🙂

  • reni2

    2011. február 21. hétfő

    sziasztok nem tudom hogy szoptatás ideje alatt szabad e használnia septofort szopogató gyógyszert????

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      A betegtájékoztatóban nem szerepel, hogy ne lehetne alkalmazni.

  • Kriszta

    2011. február 14. hétfő

    Sziasztok!
    Csütörtök óta én is beleestem valami betegségbe, és azóta bizonytalan vagyok mit szedhetek és mit nem. A lázcsillapitók betegtájékoztatóján az van feltüntetve, hogy a terhesség utolsó harmadában nem lehet szedni, itt meg azt irta valaki, hogy ezeket nyugodtan lehet szedne. A paracetamol tartalmú gyógyszerekre pl. Neo Citran, a betegtájékoztató szerint csak az első harmadban nem lehet szedni, itt, illetve máshol is, azt irják, hogy nem lehet szedni egyáltalán terhesség alatt. Hát ezen igazodjon el valaki, pláne aki első babát vár és beteg lett. Lázat le kellett vinni, mert az káros a babára, igy szedtem 1-2 napig Algopirint, Neo citrant pedig abbahagytam, de nem tudom, hogy károsithatta-e a picit az a 2 tasak amit megittam 1 nap alatt!???? Kérem valaki válaszoljon, mert ezen izgulok már napok óta! Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ha már nem az első harmadban vagy, akkor valószínűleg nem okozott semmi kárt, de legközelebb, ha beteg vagy, orvossal konzultálj a gyógyszerezés tekintetében.

  • b.kata

    2011. február 04. péntek

    Kedves Ági!
    A Septofort szedhető terhesség alatt? A tájékoztatóján nincs tiltva…
    12 hetes terhes vagyok.

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Nem lehet szedni terhesség és szoptatás alatt, helyette a Tantum verde használható.

  • werva

    2010. november 18. csütörtök

    Tökéletesen egyetértek Ppeter-rel!
    Egy megfázást/torokgyulladást otthon is lehet kúrálni, akár Homeogene használatával, teával, C-vitaminnal és gyümölcsökkel.
    De nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez nem helyettesít egy orvost. Ha komolyabb a bajunk egy kis torokkaparásnál, akkor ne halogassuk, hogy elmenjünk az orvoshoz, hiszen a szervezetünk kárára válhat.

  • hannus

    2010. november 18. csütörtök

    Szia!

    Szerintem nyugodtan szedd a homeopátiás szerek valamelyikét.
    Én is a hOmeogene9-t próbáltam már. Pont azért szoktam alkalmazni, mert, ha érzem, hogy kezdődik valamilyen megfázásos betegség- ami nálam előfordul általában évente egyszer- szóval akkor nem szeretek egyből erős gyógyszereket ( antibiotikumokat ) szedni.
    Jók, mert csak természetes alapanyagokat tartalmaznak.
    Biztos, hogy nem károsítják a babádat sem. Ha idejében elkezded szedni, nagy esély van rá, hogy nem leszel betegebb, nem súlyosbodnak a tüneteid. Ez pedig szintén a babának kedvez csak.

  • Ppeter

    2010. november 15. hétfő

    Terhesség alatt nagyon sokat segítenek a homeopátiás szerek, nincs bennük annyi káros dolog illetve nincs mellékhatásuk ami árthatna a magzatnak vagy a mamának. Szerintem egy megfázás/torokgyulladás során meleg tea, sok pihenés + ahogy már írták sós vízzel való gargarizálás. A Homeogene is nagyon sokat segít, de az orvost semmi nem váltja ki, szóval amivel amúgy is orvoshoz mennék,azzal a homeopátiás szereket szedése közben is menjünk el. Ezt nagyon sokan nem teszik meg…és több gond származik belőle utólag.

  • lenii

    2010. szeptember 12. vasárnap

    ui.: torokfertőtlenítésre az enyhén sós víz is jó (gargarizálni kell) garantáltan mellékhatás-mentes, megdöbbentően hatásos, viszont van aki nem bírja (hányingert válthat ki).

  • lenii

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Ronner, a homeopátiában annyira nincs hatóanyag, hogy a prolaktinszintemet egy bitang erős tabletta után, ami semmit nem csinált, egy ilyen elhanyagolható kis szer hozta helyre, minden gond nélkül.
    Aki nem ért valamihez, az inkább ne mondjon véleményt..
    Egyébként ha nem lenne hatása, nem lenne kizárólag gyógyszertárban kapható, hanem gyógynövényboltok árulnák (ez persze nem azt jelenti, hogy a gyógynövénybolti termékeknek ne lenne hatásuk, de amire az orvosok illetve a gyógyszeripar egyszer rátette a kezét és nem adja, abban van valami, megnyugodhatsz..)
    Nekem a nőgyógyász írt fel a gyakori fejfájásokra Quarelint, de nem mertem beszedni pont amiatt, ami a betegtájékoztatóban van. Visszamentem és megmutattam neki, erre azt mondta, hogy a Quarelin az Algopiryn+No-spa+koffein, és nyugodtan szedjem be, minden gyógyszerre ráírják hogy kismamák inkább ne szedjék.
    Eddig összesen nagyjából három és fél szemet vettem be, most vagyok 31 hetes, a babának semmi baja, a dokimban én is bízom (bár nem vakon) mert több éve praktizál mint ahány éves vagyok, és szakmai körökben is elismerik, valamint látom, hogy nem rutinból ír fel dolgokat.

  • barica

    2010. július 14. szerda

    sziasztok!

    Nem hinném, hogy egy szem akármilyen a terhesség alatt beszedett gyógyszer bármilyen formában is károsítaná a magzatot. A lényeg, hogy a lázat csillapítani kell, mert a magas láz viszont káros lehet a babára.
    Torokfertőtlenítésre még a Tantum Verde is jó a Strepsils helyett.

  • milananyu

    2010. július 14. szerda

    Ja s sztem mindenki a maga szülész/s háziorvosára hallagssaon ne némi betegtájékoztatóra s ne gyógyszerészre.Hanem arra kainek van tapasztalata.
    A betegtájékoztatóba amúgy rengeteg melékhatás fel van sorolva minden gyógyszernek.
    Én pl mikor fejem fájt dokim hívtam el se olvastam gyógyszer mit ír, mivel én dokimban bízom 100%osan s ez sztem így helyes mert sok mindnenkitől sok mindent halla az ember s ha nem tud dönteni meg vacillál mi a jó s mi nem megbolondul.-pl nekem személy szerint ez volt a h1n1 oltás miatt is, komolyan 28 hetes terhesen az őrület határán voltam mert mindenki mást mondott végül egyedül dokimra hallagattam minden más infot kizártam s 32 hetesen oltattam magam-nem bántam meg

  • milananyu

    2010. július 14. szerda

    Sziasztok, én is algorirint szedtem terhesen bármelyik szakaszban első harmadban is mindkét gyerekemnél mivel nagyon fejfájós voltam elvislehetetlenül hányingerrel.
    Nem lett semmi baja babóknak, nekem dokim ezt ajánlotta de vkinek panadolt ajánlják.Persze nem kúraszerűen szedtem de egész terhesség alatt kb 5 szemet bizti beszedtem volt h csak felet mondjuk.Sztem nem kell itt egymást rémísztgeni.

  • Aranka

    2010. július 14. szerda

    Kedves válaszoló, ismét gratulálok az alkalmazott „hivatalos forrás” megjelöléshez. (A babanet orvosai közül egyedül Nagy László írta ajánlatként a paracetamollal szemben az Algopirynt és Aspirint, és nem indokolta. Egy orvos véleménye, mely ellentétes a betegtájékoztató, a gyógyszerészek, és más orvosok véleményével, nem jelent semmit! – Másrészt köztudomású, hogy az orvosok igen gyakran rutinból ajánlanak gyógyszereket, anélkül, hogy utánaolvasnának – pl. háziorvosok, nem kórházi belgyógyászok.)

    Ha az Algopiryn és Aspirin miatt beteg babák születnek, mindenki vegye magára a következményeket.

    A betegtájékoztatókat pedig remélem minden felnőtt, felelősséggel gondolkozó ember elolvassa, melyek szerint kifejezetten ellenjavallt a két ajánlott gyógyszer.

  • Aranka

    2010. július 08. csütörtök

    Nem értem, hogy az író miért zárja ki a terhesség alatt adható paracetamol tartalmú gyógyszereket (Panadol, Rubophen), és miért ajánl olyan gyógyszereket, amiket a betegtájékoztató is kifejezetten ellenjavall?
    Az internet „csodája” ez a félretájékoztatás, persze a válaszadó neve és elérhetősége nélkül – szerintem biztos nem orvos, hanem ismét egy önjelölt „hozzáértő”…

    A paracetamol hatóanyagú gyógyszereket (pl. Panadol) azért ajánlják az orvosok (általában kizárólag, persze a homeopátiás gyógyszerek mellett), mert ez az egy, ami nem károsítja a magzatot a terhesség egyik szakaszában sem.
    A többi gyógyszer lehet, hogy károsítja a magzatot.
    A nem paracetamol hatóanyagú gyógyszerek közül némelyek az orvosom szerint elzárhatják a magzat szívébe jutó vér útját (pl. diclofenac hatóanyagúak).

    És hogy korrekt legyek, a két ajánlott gyógyszer ellenjavallatai idézve:

    A betegtájékoztató alapján, az Algopyrin:
    „Terhesség és szoptatás
    Az Algopyrin nem alkalmazható a terhesség első három hónapjában.
    A következő három hónapban csak az előny/kockázat, orvos által végzett gondos mérlegelését követően alkalmazható.
    Az Algopyrin nem alkalmazható a terhesség utolsó három hónapjában.”

    A betegtájékoztató alapján az Aspirin:
    Mely esetekben nem szedheti az ASPIRIN 100 tablettát?
    „- terhesség utolsó 3 hónapjában,”
    Mikor kell különösen óvatosnak lennie az ASPIRIN 100 tabletta szedésekor?
    „- Terhesség első és második harmadában”

    Válasz: Az orvosok is az Aspyrint, Algopyrint javasolják a paracetamol helyett a terhesség minden szakában, pl. itt: http://www.babanet.hu/rendelo.php?group=1726

  • Eszter

    2010. június 24. csütörtök

    en is most torokfajassal kuzdok, de sajna nem hasznal semmi sem, sot rosszabb is lett…

  • Eszter

    2010. június 24. csütörtök

    Pont a paracetamolt mondjak az orvosok, hogy lehet terhesen…panadol sima, es rubophen.
    Aspirint nem nagyon, algopyrint nem mondjak kifejezetten, de nekem migrenre mondtak, hogy ha annyira faj bevehetem.
    Persze jobb semmit sem bevenni.

    Ibuprofennel egyet ertek, hogy nem jo.

  • Szviti

    2010. március 10. szerda

    Csak most látom hogy az üzenet eleje mégsem ment el….
    Szóval mégegyszer:
    8 hetes terhes vagyok. 2 napja fájnak a manduláim. Lázas nem vagyok.
    Érdemes elmenni orovoshoz vagy elég ha kérek a gyógyszertárban homeos bogyót?

    Válasz: Menj el orvoshoz, a mandulákkal nem szabad viccelni, számos gyulladás gócpontja lehet.

  • ronner

    2009. december 24. csütörtök

    Homeopátiás gyógyszerek gyakorlatilag sokkal kisebb hatóanyaggal rendelkeznek
    amely rázással(akarják megváltoztatni a molekuláit)sajnos nem bizonyított hatása
    és valami természetfölötti erő(kitalálója szerint) segitségével (rázás rítusa) fog hatni.Sok esetben még hatóanyag sincs benne.Sajnos

    Szóval nem hagyományos gyógyítással kapcsolatos miszerint természetben megtalálható növények hatóanyagainak segítségével összeállított gyógyszereket alkalmaznak.

  • nanna

    2009. december 09. szerda

    Ez érdekes,az én dokim pont Rubofent ajánlotta lázra ,és a gyógyszertárba pedig panadolt.Azt mondta a nő hogy sem algopirint sem aspirint nem szedhetek be. 😮
    most akkor emlyik a jó?

    Válasz: Az algopyrint és az aspyrint lehet szedni, de csak magas láz esetén alkalmanként, tehát semmiképpen sem kúraszerűen.