Terhesség és megfázás

Mit tegyünk megfázás és influenza ellen a terhesség alatt?

Terhesség és megfázásElőször is felesleges aggódni: a babának semmi baja nem lesz egy kis megfázástól. Az első harmadban a magas láz okozhat vetélést, ezért ügyelni kell a láz visszaszorítására és hűtőfürdővel, lázcsillapítóval elejét kell venni a láznak. Az alkalmazható gyógyszerek köréről mindenképpen orvossal kell egyeztetni. A vény nélkül kapható lázcsillapítók (Aspyrin, Algopyrin, NeoCitran, Coldrex) többségét a terhesség alatt csak korlátozásokkal vagy egyáltalán nem lehet használni.

Torokfájásunkat mézzel és melegvizes sóoldattal való öblögetéssel enyhíthetjük, a bedugult orra pedig tengervizet tartalmazó orrsprayt használhatunk vagy inhalálhatunk gőz fölött, amelybe kamillát vagy eukaliptuszolajat tehetünk. Nyugodtan szopogathatunk eukaliptuszos cukorkát és a torokfertőtlenítő gyógyszerek sem tiltottak. A különféle hátra vagy mellkasra kenhető kenőcsöket is bátran alkalmazhatjuk.

A terhesség alatti megfázás esetén is fontos a pihenés és a sok folyadék fogyasztása, valamint a vitamindús étkezésre sem árt odafigyelni. A sok zöldség, gyümölcs mellett a szénhidrátok és a fehérjék kellő bevitele is hozzásegíthet a gyorsabb gyógyuláshoz. Ha 1-2 napig étvágytalanok vagyunk, vagy nehezünkre esik a nyelés, ne aggódjunk, a babának semmi baja nem lesz tőle, ha 1-2 napig kevesebbet eszünk, de hetekig koplalni nem szabad!

Amennyiben nem megfázás, hanem influenza kínoz a terhesség alatt, ügyeljünk a sok folyadék fogyasztására, pihenjünk sokat és nyomjuk le a lázat. Az influenza tünetei a láz, fejfájás, hidegrázás, fáradtság és étvágytalanság. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne bízzuk magunkat és magzatunkat az öngyógyításra, hanem legkésőbb 1-2 nap után keressük fel orvosunkat, hogy elkerüljük a szövődményeket. Az influenza nem tesz kárt a babában, ezen kár is aggódni, viszont az elhúzódó betegség, a szövődmények és a magas láz már okozhatnak gondot, ezért fontos, hogy ne hagyatkozzunk az öngyógyításra, hanem mihamarabb forduljunk orvoshoz!

Homeopátia Megfázásra, influenzára nagyon jók a homeopátiás szerek a terhesség idején is, hiszen ezeknek nincs mellékhatásuk, 100%-ig természetes alapúak és nem tesznek kárt a babában.
Az Aconitum napellus 5CH-ból óránként 1 golyócskát vehetünk be a tünetek jelentkezésekor.
Az oscillococcinum kiváló homepátiás szer, amely a megfázás és az influenza kellemetlen tüneteit hatékonyan enyhíti és terhesség, valamint szoptatás alatt is alkalmazható.

Kapcsolódó cikkek:
Terhesség és betegség: ne ess pánikba!
Torokfájás, nátha, köhögés a terhesség alatt
Gyógyteák várandósoknak

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

59 Comments

  • Dia

    2011. május 23. hétfő

    Érdeklődök hogy szoptatás alatt lehet e enni mustárt?
    válaszát erőre köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Igen, lehet.

  • Kassai Viki

    2011. április 21. csütörtök

    Jó napot!
    A hétvégén tudtam meg, hogy terhes vagyok. KB a 8. hétben lehetek. 2 héttel ezelött beteg voltam, és neo citrant ittam rá (akkor még nem tudtam). Lehet ettől valami probléma? Vagy nem kell félnem semmitől? Köszönöm a választ előre is. Viki 🙂

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Egyetlenen Neo Citrantól nem lesz semmi bajod.

      • Kassai Viki

        2011. április 24. vasárnap

        De én ittam 3 vagy 4 napig pontosan már nem emlékszem. Abból lehet valami baj?
        Üdv Viki 🙂

        • Vida Agi

          2011. május 06. péntek

          Ezt így nem lehet megmondani, konzultálj az orvosoddal, szükség esetén genetikai ultrahangot kell csinálni.

  • magdolna32

    2011. március 09. szerda

    sziasztok 28 hetes terhes vagyok kicsit megfáztam a doki homeopátiás gyogyszert adot de nagyon sokat köhögök lehet valami baja a babának a köhögéstöl szép napot

  • Viktória

    2011. február 27. vasárnap

    30 hetes kismama vagyok, és tegnap este belázasodtam.Az ügyeleten kaptam algopyrin injekciót, ami ma délutánig lenyomta a lázam.Most viszont kezd emelkedni a hőmérsékletem!Algopyrinem van, ami viszont azt írja, hogy a terhesség utolsó 3 hónapjában nem szedhető!Miért nem,és mit árthat a babának?Válaszát előre köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Láz esetén ajánlott a hűtőfürdő. A nem ajánlott gyógyszereket általában vagy nem tesztelték terheseken, vagy igen, és kimutatható, hogy a hatóanyag fejlődési rendellenességet okozott a babánál, éppen ezért csak orvossal egyeztetve szedj bármilyen gyógyszert a terhesség alatt.

  • szilvi

    2011. február 23. szerda

    Sziaztok!
    Én egy 17 hetes terhes vagyok és csunyán köhögök meg náthás vagyok!Mér minden ki próbáltam,de még mindig nem múlt el!!Ilyenkor már forduljak orvosomhoz??Ez péntek óta tart nálam!!!Ha valaki válaszol annak köszönöm szépen!!

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Érdemes már akkor orvoshoz fordulni, ha 2-3 nap alatt nem enyhül a megfázás, nehogy szövődmények alakuljanak ki.

  • Szandy

    2011. február 16. szerda

    Segítséget szeretnék kérni 22hetes kismama vagyok Volt egy nagyobb megfázásom és az első hónaptól kezdve bedugul az orrom és azóta folyamatosan orcseppet használok Nasivin,Ottrivin,Rhinospray pluszt csak tudom hogy ez nem tesz jót a babának,de csak ezek segítettek de mostmár 2napja eggyikse dugítjah ki az orrom este nemtudok aludni fulladok vettem más ilyen Izotóniás sósoldatos orsprayket nem segített semelyikse én szerintem orcsepp függő vagyok voltam fül orr gégésznél aztmondják ez azért van mert kismama vagyok de olvastam neten hogy hozzálehet szokni a cseppekhez és én már igen csak 6hónapja használom mit évő legyek? a választ előre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      A homeopátiás EUPHORBIUM orrcseppet terhesség alatt is használhatod.

      • Szandy

        2011. február 25. péntek

        vettem már de nem dugítjah ki az sem sajnos:(

        • dorka

          2011. március 29. kedd

          Szia! Én 27 hetes vagyok és már a terhesség előtt is rendszeresen kellett a Rhinospray Plus-t használnom. Sajnos nélküle nem kapok rendesen levegőt, 4-6 óránként kell fújnom. Az orvosom szerint a helyi érösszehúzó hatású szerek használata – bár nem ajánlott – nem káros a terhességre és jobb, mintha fuldokolnék, emiatt pedig kevesebb oxigénnel kellene kettőnknek gazdálkodni. Próbáltam már én is mindenféle homeopátiás szert erre az orrproblémára, de egyedül a Rhinospray hoz időleges enyhülést.
          A terhességem ezen kívül teljesen problémamentes, a baba igen aktív, szépen fejlődik, minden értékünk ideális.

  • Dia

    2011. február 10. csütörtök

    szeretnék tanácsot kérni 30 hetes kismama vagyok. be lázasodtam egyik nap és fájt a torkom és szárazon köhögtem és el mentem a nőgyógyászomhoz és ö irt fel antibiotikumot Aktil Duo és lázcsillapítot algopyrint és Rubophen.
    de a köhögésen nem javult pedig iszom a citromos teat és semmi.
    szeretném ki kérni a tanácsot hogy nekem a sógornőm ajánlota a stodal szirupot hogy azt lehet szedni terheség allat nem ártok vele a babának?
    kérlek ha tudsz ….segíts!!!!!!!!!!!

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      A Stodal homeopátiás szer, nyugodtan szedheted terhesség alatt.

  • Ani

    2011. február 08. kedd

    Sziasztok
    Csak most irok eloszor,7 hetes terhes vagyok es tegnap bevettem egy fel Saridont,mert borzasztoan fajt a fejem.Allergias reakcio lepett fel,de hamar elmentem dokihoz es most mar minden ok.Nekem csak az lenne a kerdesem ,hogy ezzel artottam-e az embrionak(babamnak)?Ha tud valaki ra pontos valaszt kerem segitsen.Koszonom

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Egyszeri alkalommal nem ártottál, a kúraszerű szedés szokott veszélyes lenni általában.

  • Jade

    2011. január 19. szerda

    Kedves Agi!

    Hetfon kaptuk a nagyszeru hirt, hogy 5 hetes terhes lehetek. Vasarnap eros fejfajas gyotort, de mivel a haziteszt mar pozitivat mutatott nem vettem be semmit, inkabb szenvedtem…holott egy ket gyogyszertipus megengedett. Keddre megnathasodtam egy picit, lazam eddig meg nem volt. Sok vitamin, folyadekpotlas, agynyugalom mellett nem lehet baja a picinek? Koszonom valaszat.

    • Gabi

      2011. január 22. szombat

      Ha nem vagy lázas, elvileg nem. Viszont ha a megfázásod nem enyhül a hétvége alatt sem, mindenképp menj el a háziorvosodhoz!

  • pati

    2011. január 09. vasárnap

    6 hetes terhes vagyok,es nagyon megvagyok hulve,2 este bevettem egy egy paracetamolt, szabadott volna e ???????

    • Gabi

      2011. január 11. kedd

      Valószínűleg nem ártottál vele, de érdemes lenne elmenned a háziorvosodhoz, és kérni valami olyan készítményt, amit terhesség során is szedhetsz.

  • Zita 25

    2011. január 02. vasárnap

    Sziasztok!Azt szeretném kérdezni,hogy az első hetekben a láznak milyen befolyása van a magzatra nézve és .hogy mekkora a veszélye a vetélésnek.Válaszokat előre is köszönöm

    • Gabi

      2011. január 04. kedd

      Ha a láz nem túl magas, és nem hosszú ideig tart, a kockázat minimális. Fontos viszont, hogy lázcsillapításra terhesség alatt is alkalmazható szert használj.

  • J Enikő

    2010. december 20. hétfő

    Még nem tudtam, hogy terhes vagyok. Bevettem egy fél Saridon-t. Azóta is nagyon zavar, lehet valami gond? (Még most is csak az 5. hét végén vagyok)

    • Gabi

      2010. december 23. csütörtök

      Nem, nem lesz gond, ne aggódj!

  • Eszter

    2010. november 26. péntek

    Sziasztok!
    Nekem a hormonoktól migrénes fejfájásom szokott lenni (Babuci előtt a fogamzásgátló okozott hasonlókat).
    A dokim azt mondta, Panadolt, paracetamol tartalmú készítményeket szedhetek, vagy homeopátiás bogyókat. Azonban a Panadol nem használt, így másfél nap szenvedés után bevettem egy Algopyrint (terhesség előtt is csak ez használt), és fél óra múlva már semmi bajom nem volt.
    Azt mondta az orvosom erre, hogy ha néha beveszek egy-egy Algopyrint, attól nem lesz semmi baja a Kisbabámnak.
    Tény, hogy az első harmadban, a Baba fejlődésének legfontosabb szakaszában semmilyen gyógyszert nem szedtem, inkább próbáltam másképp csillapítani a fejfájást.
    (A sógornőm orvosa szerint csak az Algopyrin szedhető terhesség alatt. Két kislánya is van már, mindketten egészségesek.)
    Üdv: 35 hetes kismama

  • S. Marcsi

    2010. október 02. szombat

    Szia Ági!

    12 hetes vok. Terhességem előtt egy megfázásból sem tudtam kijönni gyógyszer nélkül, mert előbb vagy utóbb homlok-és arcüreggyulladásom lett. Így mindig antibiotikum segítségével tudtam csak meggyógyulni. Kb 2 hete megfáztam, de mostmár elértem oda, hogy felülfertőződött, tehát (bocs, most kicsit „gusztustalan” leszek) zöld sűrű trugyi jön az orromból, már amikor ki tudom fújni. Meg folyik le a torkomon, és nem mindig tudom kiöklendezni. Ez nagyon zavar, bár lázam nincs és ez a lényeg. De a lenyelt trugyi és a hosszabban elhúzódó tünetek miatt kezdek aggódni. Árthat ez a babának? Ha igen, mennyire? A homlok-és arcüreggyulladást kell gyógyszeresen kezelni a terhesség alatt?
    Próbálkoztam azokkal a gyógymódokkal, amit írtál, de egyelőre semmi változás.

    Köszönöm válaszod!

    VálaszEz nem árt a babának, de ki kell kezelni gyógyszeresen, fordulj orvoshoz.

  • ifjúanyu

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Kedves Ági!

    25 hetes terhes vagyok és van egy 13 hónapos kisfiam, aki ma lázas lett.

    Lehet valami bajom, illetve a babámnak, ha továbbra is gondozom a kisfiamat miközben beteg?

    Esetleg kell valami óvintézkedést tennem ilyenkor?
    Várom válaszod
    Köszönettel
    Iza

    Válasz: Hordhatsz maszkot pl. de ha egy háztartásban éltek, akkor egyébként is elkaphatod a betegséget. Nyugodtan gondozhatod tovább, ha elkapod tőle, akkor kezelni kell majd a betegséget (lenyomni a lázat), de nem biztos, hogy erre sor kerül.

  • Aranka

    2010. július 14. szerda

    Kedves válaszoló, ismét gratulálok az alkalmazott „hivatalos forrás” megjelöléshez. (A babanet orvosai közül egyedül Nagy László írta ajánlatként a paracetamollal szemben az Algopirynt és Aspirint, és nem indokolta. Egy orvos véleménye, mely ellentétes a betegtájékoztató, a gyógyszerészek, és más orvosok véleményével, nem jelent semmit! – Másrészt köztudomású, hogy az orvosok igen gyakran rutinból ajánlanak gyógyszereket, anélkül, hogy utánaolvasnának – pl. háziorvosok, nem kórházi belgyógyászok.)

    Ha az Algopiryn és Aspirin miatt beteg babák születnek, mindenki vegye magára a következményeket.

    A betegtájékoztatókat pedig remélem minden felnőtt, felelősséggel gondolkozó ember elolvassa, melyek szerint kifejezetten ellenjavallt a két ajánlott gyógyszer.

  • Marcsi

    2010. július 13. kedd

    Szia Ági!

    10. hetes vagyok. Nagyon sokat fáj a fejem azon kívül semmi panaszom sincs. Egyébként is fejfájós voltam.
    Mit lehet tenni ellene?

    Válasz: Bizonyos fájdalomcsillapítókat terhesség során is lehet alkalmazni. Kérdezz rá a nőgyógyászodnál, hogy mit ajánl, vagy a patikában kérj olyan fájdalomcsillapítót, amit várandósan is bevehetsz alkalmanként.

  • Aranka

    2010. július 08. csütörtök

    Válaszáról Johanna kérésére:
    Megint Paracetamol helyett Aspirint és Algopyrint ajánl, pedig ezek a betegtájékoztató szerint is ellenjavalltak, a Paracetamol az orvosom szerint sem, és a betegtájékoztatók szerint sem. Igazuk van a panaszkodó hozzászólóknak!

    Kérem, ha válaszában kutatásra hivatkozik, ne egy MTI hírre alapozzon. Pontos forrásmegjelölés nélkül, ez dezinformáció, ismét. Ilyen jó orvosokat „leiskolázni”?

    Sajnálom azokat a kismamákat, akik vaktában elfogadnak mindent, ami a neten „írva vagyon” bárki által.

    Számomra nem meggyőző, hogy egy pszichológus, általános orvosi végzettség nélkül, bulvárhírek alapján adjon tanácsokat, orvosságokról.

    Ha hivatkozik valamire, legalább keresse ki az eredeti kutatásokat, értelmezze megfelelően, idézze azokat, dolgozzon meg a bizalomért, általánosságban bárki tud beszélni, tanácsot adni, kinyilatkoztatni!

    Ha meg az Algopyrintől, amit ajánlott, egy-egy magzat elhal, vagy hasadékos lesz, az Aspirintől pedig vérzékeny, akkor annyit mond, hogy bocs, de egy MTI hírben mást olvastam? Meg az orvos valahol valakinek ajánlotta pedig? Ez akár perre is viheti a jogosulatlan, megfelelő végzettség nélküli, de bizonyára jószándékú tanácsadót, ha a tanács miatt valami baj történik.

    Válasz: A babaneten az orvos is az Aspyrint javasolja paracetamol helyett, ő nem laikus végzettség nélküli: http://www.babanet.hu/rendelo.php?group=1726 (mielőtt bármilyen témában választ adok többszörösen utánanézek több forrásban, szükség esetén orvossal is konzultálok, nem tartom jónak, hogy a háttér ismerete nélkül kritizálsz)

  • Johanna

    2010. június 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nem értem miért nem kapott választ az a két poszt, ahol kiemelik, miért nem szabad a terhesség alatt Algopyrint és Aszpirin-t szedni. Nem lett javítva a téma kezdetén sem, holott minden főiskolán és egyetemen tanítják releváns tantárgyak során, hogy nevezett gyógyszerek terhesség alatti alkalmazása milyen degenerációkat okoz a magzatban.

    Várom válaszát,
    Üdvözlettel: Johanna

    Válasz: Megoszlanak ezzel kapcsolatban az álláspontok, 10 orvosból 8 még most is az Aszpirint és az Algopyrint ajánlja. Miközben a legelismertebb szakemberek azt mondják, kis mértékben (tehát nem kúraszerű szedésnél) egyik sem okoz kárt a magzatban. Egy tavaly közölt francia kutatás például bebizonyította, hogy az aszpirin nem árt a magzatnak: http://www.informed.hu/eletmod/terhesseg__szules/gyogyszerszedes_es_terhesseg/?article_hid=136716&_voteadmin_site=4 (és még más kutatások is cáfolták ezt azóta, míg pl. az ibuprofen és a paracetamol esetében csak ellenkező tartalmú kutatások születtek)

  • Bodnár Anita

    2010. május 24. hétfő

    Kedves Mindenki!
    Mielőtt még lázcsillapítókhoz nyúlnátok, először is olvassátok el az alkalmazási leiratot. ALGOPYRIN pl. nem szedhető a terhesség első és utolsó trimeszterében. Az ASZPIRIN-ről ezt írják: Terhesség esetén sem ajánlott ezt szedni, csak nagyon kivételes esetben, különösen a harmadik harmadban, mivel növeli a vérzések veszélyét. Szoptatás alatt is megfontolandó az alkalmazása.
    A PANADOL: Terhesség és szoptatás
    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
    Amennyiben Ön terhes vagy szoptat, kérje ki orvosa tanácsát a Panadol 500 mg filmtabletta szedése előtt.
    Szerintem minden esetben kérje ki mindenki az orvosa tanácsát, s ne higgyen feltétlen a netes babaváró oldalakon leírtaknak, még akkor sem ha azt feltételezzük, hogy orvos adta a tanácsot.

  • Léna

    2010. május 22. szombat

    Kedves Kismamák!
    Szeretném megosztani veletek a Physiomer nevű orrcsepp jótékony hatásaival kapcsolatos nagyon pozitív tapasztlataimat. Hasonlóan érztem magam mint Miri, de 3 nap után nem bírtam tovább és elmentem a fül-orr-gégészetre, ahol a nagyon kedves doktornő rögtön ezt az orrcseppet ajánlotta. Mivel az érösszehúzó orrcseppeket nem lehet használni, a sima tengervizes pedg nem használ, nagyon örültem, hogy olyat ajánlott, ami hatott is. Ezenkívül nekem még a infralámpa is sokat segített. Nem reklámozni szerettem volna, csak segíteni, mert nagyon jó érzés végre levegőt kapni és aludni. 🙂

  • anett

    2010. május 18. kedd

    30 hetes terhes kismama vagyok.Úgy érzem hogy a torkom kezd be gyulladni .milyen gyógyszert szabad szednem amitől nem lesz baja a kis babámnak sem.Félek nehogy baja legyen.Ha esetleg belázasodnék az árt a kicsinek?

    Válasz:
    Homeopátiás készítményeket általában lehet szedni. De kérdezz rá a patikában, hogy mit ajánlanak. Vagy a háziorvoshoz is elmehetsz, és ő is ír fel olyan gyógyszert, amit kismamák is szedhetnek.

  • Dia

    2010. május 18. kedd

    Sziasztok!
    Segítsetek nekem, most olvastam valahol hogy az 500mg-os C vitamin nem tesz jót a babának. Ez igaz? Én már nagyon régóta szedem, 14 hetes kismama vagyok. Milyen „károkat” okozhat ez a magzatnál? Aggódni kezdtem!
    Előre is köszönöm!

    Válasz: A magzat hozzászokik a nagy dózishoz, és emiatt csecsemőkorban kevesebb vitaminbevitel mellett vitaminhiány jelei jelentkezhetnek. Az ajánlott bevitel napi 70 mg terhesen.

  • Miri

    2010. május 18. kedd

    30 hetes terhes vagyok es már egy hete nem aludtam mert beteg vagyok..eloszor torokfajasnak indult,majd az orrom dugult be,ami mostanaig is tart. Először nem aludtam egesz ejjel ejjel mert be volt dugulva az orrom,kb 2 napig nem aludtam,aztan azert mert ha ki is dugult annyira szaraz lett a nyalkahartyam hogy olyan erzesem van mintha fuldokolnek es nem kapok levegot ezert megint nem alszom,mert felek hogy megfulladok es arra is ebredek fl masodperces szundikalasbol hogy fuldoklom.
    Inhalaltam,sosvizzel,tengerisosvizzel,kamillaval,kiszedtem mar ket csomag oscilococcinumot,napi tobbszor iszom meleg teat mezzel,iszom a hagymateat is,ajanlottak a rubofent,amit en is szedhetek,annak a felenel tartok,es a stodal köptető mar lassan elfogy..svéd cseppeket is teszek a az inhalo fazekba,hatha segit valamit..de semmi…
    Már egy hete nem aludtam csak 10-16 orat osszesen az egy hét alatt..es nem birom bar ezt az egeszet..kerem segitsen rajtam valaki.hozza teszem hogy ez a 3. ien megfazasom a terhessegem alatt de a mostani a legrosszabb,es meg a szenantham is elojott..pedig nem szokott…segitsen valaki…KÖSZÖNÖM

    Válasz: Ennyire elhúzódó tünetek esetén menj el orvoshoz.

  • Gaby

    2010. április 27. kedd

    Gaby

    16 hetes terhes vagyok nem szedek semmi gyógyszert a megfázásra. El van dugulva az orrom,fáj a fejem. Mit tegyek,hogy minnél előbb meggyógyuljak?!

    Válasz:
    A háziorvosodtól kérj tanácsot! Bizonyos gyógyszereket, gyógynövényeket terhesség során is lehet alkalmazni.

  • Andzsy

    2010. február 25. csütörtök

    31 hetes kismama vagyok.Egy hónap alatt másodszor vagyok megfázva olyan szinten,hogy az orrom megint eldugult és olyan szinten,hogy a pánik betegségem visszatért.Voltam pszihológusnál aki relaxációt javasolt és az alvás problémámra meg a pánik betegségemre felírt stilnox altatót napi fél tablettával.Hát evvel sem alszom,Vettem homeopátiás altatót napi 2-3x 5 golyócskát szabad szedni, hát ez sem segített az alvásban.Sőt amit ajánlott sedatif pc-t az sem,de azt nem is adott a patikus, mert állítólag nincs elég adat a terhesség időszakos használatáról,a lányom ment be végűl és Ő vette meg.Nem tudom mikor aludtam éjszakánként napi 4 óránál többet és egyhuzzamban.oordugulásomról szintén annyit,hogy csak sós tengervízű orrsprét na meg a bébi otrivin orrsprét ajánlották,ezek semmitsem használnak „nekem”…Nagyon fáradt vagyok és már feszült ingerül ideges. Szeretnék már túl lenni a terhességen mert csak szenvedek….Annyira szeretném ha az orrdugulásom szertefoszlana és tudnék végre aludni is. Várom segítségét, hogy van-e még valami ami használhatna is „nekem”.Köszönöm. Üdvőzlettel Andzsy

    Válasz: Az Euphorbium nevű homeopátiás orrcseppet lehet használni erre.

  • Ágota

    2010. február 07. vasárnap

    33 hetes kismama vagyok, és 2 hete elkaptam egy vírusos torokgyulladást. Eleinte (3-4 napig) nem szedtem antibiotikumot, mert nem vagyok biztos abban, hogy tényleg nem árt a babának, ha esetleg szedem… Mivel azonban nem javult az állapotom semmit, a háziorovosom felírt semicilint. 5 napig szedtem, naponta 4 x 1-et. 5 nap után tényleg jobban éreztem magam, nem voltam fáradt, nem volt izomfájdalom, sem torokfájás. Viszont rettenetesen köhögtem. A Stodal szirup segített.
    Ami továbbra is kínoz, az az orrdugulás! Egyszerűen semmi nem használ! Illetve egy orrspray: Rinospray (eukaliptuszos). Erre azonban azt mondta a gyógyszerés (3 is), hogy kismamáknak nem szabad! Egyedül a tengervizes ill. ajánlott egy homeopátiás orrspray-t (2050 Ft-ért). De egyik sem jó! Mit tehetnék? Nem tudok aludni, mert úgy érzem, megfulladok. Ideges és feszült vagyok, mert nem kapok levegőt!
    Olvastam itt, hogy eukaliptuszos inhalálást szabad csinálni. Akkor miért nem lehet eukaliptuszos orrspray-t használni?
    A gyógyszerész azt mondta, hogy annak az orrspray-nek van olyan összetevője, ami érszűkületet eredményez, és így a babának kevesebb oxigén jut… Igaz ez? Most akkor mi is van?

    Válasz: Más az, ha valamit belélegzel, vagy ha magadra spricceled. Az eukaliptusz illóolajat kifejezetten ajánlják terhesség alatt inhalálásra.

  • Varadi Enikő Irén

    2010. február 06. szombat

    sziastok.

    13 hetes terhes vagyok,nekem is folyik az orom fály a fejem de szerencsére csak höemelkedésem van ugy 37,4.
    Nem szedek semmit csak fokhagymát eszek meg c vitamint.
    Én csak a baba miatt agodom remélem minden rendbe vele.
    Elsö baba amire 8 évet vártunk.
    Kérlek nyuktas meg Üdv:Enikő

    Válasz:
    Ha csak ennyi panaszod van, és a fejfájás is elviselhető, akkor ez még nem okozhat gondot. De ha belázasodsz, vagy rosszabbul érzed magad, jobb, ha elmégy a háziorvosodhoz, mert vannak olyan gyógyszerek, amiket terhesség alatt is lehet szedni. Többet árthat egy nem kezelt betegség, egy kiadós megfázásnak is lehetnek szövődményei, ha nem kezelik!

  • Rea

    2010. január 31. vasárnap

    12 hetes kismama vagyok, a múlt hét kedden kezdett el fájdogálni a torkom, éppen akkor voltam a háziorvosomnál táppénzre vétel miatt, akkor tantum- verde szopogatós tabletttát írt fel, de egészen péntekig nem változott semmi, annyira fájt a torkom hogy szinte nyelni sem tudtam, már a gégémet is éreztem borzalmas volt, nem bírtam tovább és visszamentem a dokihoz, hőemelkedésem volt, de úgy éreztem mintha magas lázam lenne,gondolom ilyen belső láz. Antibiotikumot írt fel semmicillin 500 mg kapszulát, sokáig gondolkodtam mit tegyek, be vegyem-e! Aztán úgy döntöttem nem bírom, és szedem,Remélem ezzel nem okozok semmi bajt a kisbabámnak???? Állítólag paracetamolt,és penicillin származékokat lehet szedni! Igaz ez?Félek, hogy valami baja lesz a pocaklakónak.

    Válasz: Semmi baja nem lesz a babádnak az antibiotikumtól, számos problémára felírják a terhesség alatt. A lényeg, hogy csak annyit és úgy szedjél, amennyit az orvos javasol.

  • Andzsy

    2010. január 28. csütörtök

    24 hetes terhes vagyok és náthás,de olyan szinten,hogy nem kapok levegőt az orromon, orrsprével átmeneti segítséget kapot,de pánik beteg lettem idegi alapon.Esténténk jön rám.Ájulás verítékezés,szomorúság, nincs kedvem beszélgetni sem,az erkélyre kell kiállnom,hogy levegőt kapjak,de semmi változás, és egyre jobban esek pánikba.Kihívtam az éjszakai ügyeletes orvost és tőle tudom,hogy pánik beteg lettem.de viszont így nem merek elmenni a psyhologushoz sem mert elküldtek,mert félek,hogy rosszul leszek.Na most mitévő legyek.. Félek az estéktől,mert jön a rosszulét és nem tudok aludni sem, mivel nem kapok levegőt és félek,hogy megfulladok..Nagyon rossz érzés…Van valami nyugtató amit kismamák szedhetnek ami egyben altató is?Kérlek ha tudsz segíts… Rettenetesen félek,de már napközben is… Köszönöm. Tisztelettel Andzsy

    Válasz: A Sedatif PC-t terhesen is lehet szedni alvászavarokra, de szerintem keress fel egy pszichológust, hogy rendeződjön a probléma, mire jön a baba.

  • Sarena

    2009. november 26. csütörtök

    Sajnos most olvastam el ezt az oldalt,6 hetes kismami vagyok,és hetek óta szedem az 500-1000 mg-oc C-vitamint,okoztam ezzel valami bajt a babának?Azért szedtem mert nagyon hajlamos vagyok a betegségekre,és az immunrendszerem is nagyon le van gyengülve.Köszönöm a gyors választ!

    Válasz: Nem valószínű, hogy a c-vitamintól bármi károsodása lenne a babának, de ha aggódsz emiatt, beszélj a védőnőddel vagy nőgyógyászoddal erről, esetleg szedj inkább valamilyen terhesvitamint.

  • Dr. Patocskai Anna

    2009. október 20. kedd

    SEMMIKÉPPEN NE SZEDJETEK ASZPIRINT várandósság alatt, és ALGOPYRINT SE! Algopyrint ugyan elméletileg a középső trimeszterben lehet szedni, de én nem tenném.

    Az aszpirin szedése a következőkkel járhat:
    1. trm.: farkastorok
    Később: vérzékenység.

    Kérem szerzőket, javítsák ki a posztot!

    Tisztelettel
    Dr. Patocskai Anna

  • rita

    2009. szeptember 14. hétfő

    Szia Ági,
    Kicsit aggódva olvastam a cikket, remélem meg tudsz nyugtatni :-(. Kb. 6 hetes pocakos vagyok. 2 napja a kislányomtól elkaptam egy vírusos valamit (előtte neki volt magas láza, majd hasmenése). Szombat este hirtelen lázzal kezdődött ami először nem volt magas, de éjjel arra ébredtem, hogy kb. 39 fokos lázam van (2 digitális hőmérő is mást mutatott), amit aztán hűtéssel próbáltam csillapítani, de 38,1-38,5 alá nem nagyon sikerült egész másnap délig. Az ügyeleten azt mondták, hogy az első trimeszterben TILOS még az aszpirin és az algopyrin is, nem mertem kockáztatni. Végül sikerült 38 fok körül normalizálni, majd egy levendula-citrom olajjal ma reggelre teljesen levinni.
    persze a neten mindenhol azt olvasom, hogy a láz nagyon káros, de azt nem írják sehol, hogy mennyi ideig kell és milyen magas láznak lenni. Azt is olvastam, hogy ilyen pici babánál ha ártott neki valami vetélés van. Az nem fordulhat elő ugye, hogy nem történik ilyen és mégis valami betegséggel születik a baba? Válaszod nagyon várom és köszönöm. Rita

    Válasz: Az a helyzet, hogy ezt sajnos nem lehet pontosan megmondani. De nem az a gond, ha egy fél napig magas lázad van és nem sikerül lenyomni, hanem ha teljesen kezeletlenül vészelsz át egy lázas betegséget. Ha gyógyszert nem veszel be, hűtőfürdőt is lehet alkalmazni, illetve pl. a Rapid Max nevű lázcsillapítót, ami terhesség és szoptatás alatt is szedhető. Valóban, ha valami árt a babának ebben a terhességi korban, akkor vetélés van, tehát attól nem kell tartanod, hogy emiatt betegen születik.

  • orsi

    2009. szeptember 05. szombat

    Szia Ági!!

    Tanácsot kérnék tőled vitamin szedés terén.10 hetes „babavárós” vagyok.A nőgyógyászom a Gravidát ajánlotta,amit szedek-szedtem is a teherbeesés elött és én még szedtem mellette legalább három hónapig Folsavat is.Most viszont úgy gondoltam,ebben az időszakban,amikor ennyi a gyümölcs-zöldség, talán kevesebbszer is elég lenne szednem a Gravidát.Viszont ahogy olvasgatom a kalcium és a jódpótlás,na és a folsav is fontos lenne.Azzal jót teszek (vagy rosszat??) ha a hét napjaira elosztom és minden nap mást „pótólok”,egyik nap kalcium tablettát,másnap jódót,majd folsavat és aztán a gravidát….??Vagy ez hülyeség így???Akkor szedhetném csak a gravidát??De azt is olvastam, hogy nem tartalmaz mindenből az elegendő mennyiséget (pl. jód,kalcium)És van veszélye a túladagolásnak??
    Aggódnom kell azért hogy tegnap este volt egy kis barna folyásom,de hála azóta megszünt!!?? Kicsit fájt a hasam,mintha a petefészkem görcsölt volna….éppen mensiznék,ha nem lenne baba.Köszönöm a válaszodat! R.O.

    Válasz: Gravidában minden bennevan, nem kell mást szedni mellette. A túladagolásnak nincs esélye ebben az esetben. A kevés barna folyás, ha megszűnt akkor nem jön, a visszajön, akkor azért említsd majd meg az orvosnak.

  • Boszi

    2009. augusztus 31. hétfő

    Sziasztok!
    5 hetes pocis vagyok,1000-es C vitamin pezsgotablettat akkor nem szabadna szednem?

    Válasz: Terhesség alatt megnövekszik a szervezet C-vitamin igénye, 70 mg/napra. Nézd meg a mostani készítményben mennyi van és ennek megfelelően adagolhatod.

  • milananyu

    2009. július 27. hétfő

    szia, augmentint lehet szedni, több ismerősöm is szedett a terhesség különböző szakaszaiban,gyógyulj meg mielőbb!

  • Melus

    2009. július 27. hétfő

    Kedves Ági!

    23 hetes kismama vagyok 3 nappal ezelőtt péntek éjszaka 39 fokra ment fel a lázam. Már éreztem előjeleit mert lefekvés előtt citromot facsartam vízbe és sós vízzel öblögettem gargalizáltam meg a torkom, de már késő volt! Éjfélkor felhívtam a nőgyógyászomat aki azt mondta 38 fok felett nyugodtan szedjem be a lázcsillapítót, de mivel algopyrynre allergás vagyok, nyugodtan szedjek 3*1 rubophent. Éjjel 1-kor bevettem egyet nagyon megizzadtam, megkönnyebbültem elmúlt az izomfájdalom a lábamból is. Viszont reggelre újra 38.5 re ment fel a lázam szintén vettem be lázcsillapítót megizzadtam, de szombat délutánra újra lázas lettem. Szombat estétől láztalan vagyok, viszont nagyon fáj a torkom szinte nyelni alig bírok, az orromból erős tömény váladék folyik, nem vizes. Reggel felkerestem a körzeti orvost aki a torkomat megnézte ugyan de meg nem vizsgált. Felírt Zinnat 500 antibiotikumot, természetesen nem váltottam ki! Ekkor felkerestem egy magán általános orvost, aki azt mondta hogy konzultáljam meg a nőgyógyásszal, de ő augmentin 625 tablettát ajánlana ez nem káros a magzatra, viszont jó a légutakra! A nőgyógyász rábólintott! Napi 3*1-et kellene szednem! Én már nem tudom mit csináljak igazán, de annyira felháborít és elkeserít az hogy egyszerűen a kismama nem tud kihez fordulni, már pénzért sem! Ági nagyon fáj a torkom nem tudok aludni sem, a saját nyálam lenyelése problémát jelent! Most akkor mit csináljak kinek higyjek! Citromos teát iszom bőszen és mézet is eszem… Mit tegyek?

    Válasz: Torokfájásra Homeogéne 9 tablettát szedj, ez homeopátiás, terhesség alatt is szedhető, lázra Rapid max tablettát tudsz szedni terhesség alatt. Az antibiotikum valószínűleg korai még 1-2 nap után, de valóban nem tesz kárt a magzatban, ha az előírások szerint szeded.

  • Anyiko

    2009. június 09. kedd

    Na ettől tartottam!….. Angliában élek itt is fogok szülni.A 31 hetes terhes vagyok.Kb 1 hónappal ezelőtt a férjem hazahozott valami megfázásszerüséget.Próbáltam elkerülni,de ez csak 3 napig sikerült. Eleinte kicsit fájt a torkom,később pedig napi 500 db zsepit használtam el. Ekkor még relative nyugodt voltam,de amikor kb 1 hét után már az arcom is nagyon fájt,kezdtem megijedni.Nem volt lázam,ebben bíztam,hogy nem lehet olyan nagy a baj.Folyamatosan ittam a hársfateát,bodzával keverve,és próbáltam sok gyümölcsöt enni,a c vitamin miatt. Próbáltam inhalálni is.Jólesett,de nem lettem jobban….Gondoltam végre beszélek egy dokival.Csakhogy itt ez nem olyan egyszerü! Elvileg a midwife-nak kellene értesítenie a dokit,ha valami problémám van.Nem tett semmit,kinevetett,hogy még nem szedem a Paracetamolt? már biztos jobban lennék. HÁT NEM SZEDTEM,ÉS NEM IS FOGOM! Ha nem muszáj nem akartam szedni gyógyszert.Remélem jól döntöttem,annak ellenére,hogy bármilyen vizsgálat nélkül a gyógyszertárostól kezdve a doki asszisztenséig mindenki a paracetamolt akarta belémtömni itt Angliában. Bíztam a kisbabámban és a „teák erejében”,meggyógyultam,remélem odabent is minden oké.A rugdosásokból úgy tünik igen:)

    Válasz: Ne aggódj, önmagában a megfázás nem árt a babának. A tartós láz okozhat csak gondot, tehát nem kell aggódnod.

  • izolda

    2009. március 25. szerda

    Sziasztok!8 hetes terhes vagyok,voltam orvosnal,es szerinte minden OK.azonban en ebben nem vagyok olyan biztos,ugyanis mar 2hete szivarog tolem valami barnas nyalka,ami mindinkabb hasonlit a verre.a munkahelyemen 10 Cfok van,es raadasul mezogazdasagi vegyszerek kozeleben.ez kihatassal lehet ram es a babamra?nagyon elek!!!kerem segitsetek!!!rettegek!halasan koszonom!!!

    Válasz: A barnás folyás miatt menj el orvoshoz, ha eddig még nem mondtad neki. Aggódni nem kell, gyakran előfordul ilyen, a megtapadás miatt vagy hormonális okokból szokott fellépni.

  • Niki

    2009. március 08. vasárnap

    12 hetes kismama vagyok és meg vagyok fázva,mondták,hogy vitaminokat szedjek és pihenjek.C vitamint vettem be és utána vettem észre,hogy 500mg-os amit állítólag nem tesz jót a babának.Egyszer vettem be egy tablettát,okozhat ez valami bajt a babának???Köszönöm segitségét!!

    Válasz: Ne aggódj, 1 tabletta miatt nem lesz semmi baja.

  • dia

    2009. március 03. kedd

    16 hetes kismama vagyok és nagyon köhögök, nem vagyok úgy megfázva, talán néha azt érzem,de csak néha bedugul az orrom. Nem árt a babának ez a sok köhögés? Tudnál valamilyen teát javasolni ami nem árt a babának és nyugodtan lehet inni?

    Válasz: A babának nem árt a köhögés. A Stodal szirupot használhatod terhesség alatt is köhögésre.

  • nünüke

    2009. január 26. hétfő

    Kedves Rami!

    9 hetes kismamaként azt tanácsolom, hogy ne aggódj. Van több olyan ismerősöm, aki be is vérzett, az egyik ilyen anyuka lánya most fog érettségizni, a másik ilyen anyuka fia pedig a férjem.
    Ez előfordul. A legfontosabb, hogy nyugodj meg, pihenj, és ha lázad van, nyugodtan vegyél be Algopyrint,a főorvos nőgyógyászom is ezt ajánlja. (a hideg fürdőben még esetleg fel is fázhatsz). Menj el a nőgyógyászodhoz, mondj el neki mindnet, ő ellát tanácsokkal majd.
    Szóval, a legfontosabb, hogy nyugodj meg (tudom nem könnyű, én is mindenért aggódom), illetve ha az orvos utasításait követed, nem lesz baj.

    Üdvözlettel: Nünüke

  • rami

    2008. február 27. szerda

    Kétségbe vagyok esve,6 /7 hetes terhes vagyok, a hétvégén megfáztam kicsit, majd vasárnap este lázam is lett. Lázcsillapítót nem mertem bevenni ezért hűtőfürdőztem..és utána vettem észre,hogy barnás váladékozásom van. rohantunk az ügyeletre, ahol azt mondták nincs nagy baj..csak pihennem kell. Azóta egyfolytában csak fekszem..és tegnap úgy tűnt már minden rendben van… . ma vagyis szerda hajnalban újra előjött a barna… bár most így dél körül ismét szűnni látszik… semmilyen más dolgot nem tapasztalok…nem görcsöl a pocakom..és már a betegségből is kilábalóban vagyok, a közérzetem is jó.. csak nagyon aggódom…mit tehetnék még??? Ez már nagyon rosszat jelent ugye?!?! El fog menni a mi kicsink? Kérlek, ha tudsz..segíts!!!!!