Terhesség és betegség: ne ess pánikba!

Nem kell megijedni, ha terhességed alatt elkap egy kis megfázás vagy éppen más ok miatt kell gyógyszert szedned. A terhesség és a betegség megfér együtt, a legtöbb gyógyszer nem ártalmas se rád, se a pocaklakóra nézve.

Terhesség és betegség: ne ess pánikba!“8200 gyógyszer van és ebből csak 27 veszélyes igazoltan a magzatra. Ennek ellenére az anyák de az orvosok is nagyon félnek minden gyógyszertől és inkább nem alkalmaznak semmit, ami gyakran nagyobb bajt eredményez. Évente sok terhességet szakítanak meg indokolatlanul mert félnek a gyógyszerek káros mellékhatásaitól.” (dr. Czeizel Endre)

Riport a terhesség alatti gyógyszerszedésről

A legtöbb kismama szerencsére nem küzd komoly betegségekkel a várandósság idején, sőt egyes tünetek illetve betegségek ilyenkor sokat javulnak vagy akár el is tűnnek. Az allergia például sok esetben teljesen megszűnik a babavárás idejére. Ha mégis gyógyszert kell szedni, akkor érdemes utánaérdeklődni a patikában, szedhető-e az adott gyógyszer terhesség alatt, hiszen számos kellemetlen terhességi tünet ellen létezik hatékony és kismamák számára is használható pirula, illetve kenőcs. Az aranyérre például többféle kenőcs is létezik (pl. a Hemorid), melyet kismamák is nyugodtan használhatnak, de például a gyomorégés ellen is van hatásos – és a magzatra egyáltalán nem káros – szer (pl. a Rennie).

Az antibiotikumoktól sem kell megijedni, ezek sok esetben még pocakosan is segítségünkre lehetnek, például toxoplazma fertőzés esetén, vagy ha sztreptococcus fertőzést állapítanak meg az utolsó hónapban. Mielőtt azonban bármilyen komolyabb szert beszednénk, feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal!

Ha „csak” megfáztunk, vagy influenzánk van, érdemes a természetes gyógymódok közül választani. A homeopátiás szerek vagy a hagyományos gyógymódok egyaránt segítségünkre lehetnek.

A hagymatea
Köhögéscsillapító hatású, ha pedig karamellizált cukorral készítjük, fokozódik köptető hatása és az íze is kellemesebb lesz.

Így készül: 2 teáskanál cukrot zománcos edényben aranysárgára pirítunk, és egy kicsit hűlni hagyjuk. Ez után felöntjük egy csésze vízzel és egy kicsit hűlni hagyjuk, és belefőzünk egy felkarikázott vöröshagymát. Amikor a cukor felolvadt, és a hagyma is megpuhult, a teát leszűrjük, mézzel vagy gyümölcsszörppel (csipke, ribiszke, citromos méz) édesítjük, és langyosan kínáljuk.

Citromos méz
A kicsavart citromlevet (kisbabának átszűrve) azonos mennyiségű akácmézzel addig kevergetjük, ameddig a méz felolvad. Tea ízesítésére, üdítő készítésére alkalmas gyógyhatású vitaminitalt kapunk. A hűtőben 1-2 hónapig is eláll.

Hársfateát és csipkebogyó teát is bátran kortyolgathatunk.

Ami tilos pocakosan, az a különféle vízhajtó teák és szerek fogyasztása, például a csalántea.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

171 Comments

  • Melissa

    Reply Reply 2017. július 27. csütörtök

    Azt szeretnem kerdezninegy es fel hetus terhes vagyok kell szednem aZ AREFAM TABLETATAT EZ SEGIT hogy megmaragyon a baba vagy mi mast tehetnek meg mert veszejes terhes vagyok elore is koszonom

    • Gabi

      Reply Reply 2017. augusztus 01. kedd

      Az orvos által felírt gyógyszer a terhesség megtartását segíti. Amit még ennek alkalmazása mellett tehet, az a pihenés, a megerőltető feladatok kerülése, különösen az emelés, cipekedés mellőzése. Fontos a stresszmentes környezet is.

  • Andi

    Reply Reply 2017. május 29. hétfő

    Szia!

    Azt szeretném kérdezni,hogy nekem colitisem van és,ha minden igaz meszalazin hatóanyagú gyógyszerek nem károsak terhesség alatt és szoptatáskor se? Ezt jól tudom? A másik kérdésem,hogy akiknek ilyen betegségük van te ajánlsz valamiből többet, gondolok itt vitaminokra? Olvastam,hogy több folsav javasolt,de félek nehogy túl sokat szedjek…

    Válaszodat előre is köszönöm! 🙂

    Andi

    • Gabi

      Reply Reply 2017. június 06. kedd

      Mindenképp alaposan újra el kell olvasni a szedett gyógyszerek betegtájékoztatóját. Ha bármi bizonytalanság marad, célszerű átbeszélni ezeket a kérdéseket a gyógyszert felíró orvossal és a nőgyógyásszal is, ahogy a vitamin kérdést is. Magamtól én sem szednék plusz folsavat, előfordul, hogy már a normál kismama vitamin is elegendő.

  • Rimóczi Tünde

    Reply Reply 2016. december 28. szerda

    Szia
    Szeretném megkérdezni hogy az infralámpát használhatom e mert egy kicsit megfáztam.Valamint ha belázasodok bevehetek e lázcsillapitót.9.hetes vagyok.Válaszodat előre is köszönöm.Szép napot 🙂

    • Gabi

      Reply Reply 2016. december 29. csütörtök

      Az infralámpa használata nem árt a magzatnak. A lázcsillapítás is fontos, viszont érdemes a patikában terhesség alatt is szedhető szert kérni, mert vannak, amik nem ajánlottak ebben az időszakban. Érdemes előbb alaposan átolvasni a betegtájékoztatót.

  • Azurka

    Reply Reply 2016. december 16. péntek

    Szia Ági!
    32 hetes terhes vagyok.A vizeletembe baktériumot talátak.Az orvosom ospamox 1000mg irt fel napu 2×1 et de csak 5 darabot vehetek be összesen.Csak én meg félek bevenni,a baba miatt.Nem lesz neki baja?Én félek bármi gyógyszert is bevenni nehogy baja legyen a babának.
    Válaszodat elöre is köszönöm.

    • Gabi

      Reply Reply 2016. december 19. hétfő

      Az orvos minden esetben mérlegeli, hogy mit szabad, mit nem. Valószínűleg azért írta fel a gyógyszert, mert maga a fertőzés sokkal több problémát okozhat, mint az ellene alkalmazott gyógyszer.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. december 26. hétfő

      Mindenképpen vedd be a gyógyszert! A magzatnak rosszabb a kezeletlen bakteriális fertőzés, ez akár koraszüléshez is vezethet vagy a szüléskor a baktériumok a szülőcsatornában megfertőzhetik a babát! Nagyon kevés olyan gyógyszer van, ami nem szedhető terhesség alatt, ezek többségét az első harmadban nem szabad szedni és többnyire antidepresszánsok és rákgyógyszerek tartoznak ide. Orvosi utasításra szabad gyógyszert szedni, nyilván nem ír fel olyat, ami bajt okozhat.

  • anita

    Reply Reply 2016. január 26. kedd

    Sziasztok
    En egy 19hetes ikres kismama vagyok.
    A segítségeteket kérném,tobb hete magas lazam van néha elmúlik de visszajön. Nagyon sokszor ráz a hideg ejszaka nem tudok aludni.olyankor megfájdul a vesém.
    Nem reg kaptam antibiotikumot es az orvos azt monta láz esetén szedjek panadolt vagy kalmopyrint… Nem kene esetleg kórházba mennem ? Szerintem ez nem normalis

    • Gabi

      Reply Reply 2016. január 27. szerda

      Mindenképp beszélj minden lehetséges orvossal. Háziorvos, nőgyógyász. Esetleg ha legközelebb jelentkezik ilyen probléma, menj be ügyeletre. Nem ártana egy alapos kivizsgálás.

  • Edina

    Reply Reply 2015. december 09. szerda

    Szia Ági, már eléggé kétségbe esve írok. 19 hetes vagyok. És már körülbelül 2 hónapja vagy még több is folyamatosan beteg. Megfázás, köhögés, kezdődő homloküreg gyulladás… Aranyér :-). Amúgy még dolgozom oviban lehet hogy az immunrendszerem gyenge és mindent az oviba szedek össze. Vagy nem tudom. Előre is köszönöm

    • Gabi

      Reply Reply 2015. december 10. csütörtök

      Bár kérdést nem találtam, de a kétségbeesés érthető. Megerőltető az elhúzódó betegség terhesség nélkül is. Mindenképp érdemes lenne háziorvoshoz menni. Vannak terhesség alatt szedhető gyógyszerek is, és lehetséges, hogy egy kis otthoni pihenés is segítene kilábalni.

  • Benedekné Bertók KInga

    Reply Reply 2015. december 01. kedd

    Sziasztok!

    A 38. héten vagyok túl, és nagyon elkapott valami baci, antibiotikumot kaptam rá. Mondjuk még csak 2 db-ot szedtem be, de egyelőre minden csak rosszabb. A baba a pocimban alig mocorog, aggódom. Mitől lehet ez? Készülődik kifele? Az antibiotikum, vagy a betegség miatt alszik ennyit? Mit tegyek?

  • Zsanett

    Reply Reply 2015. október 28. szerda

    Kedves Ágnes 18 hetes iker terhesség kismama vagyok két napja nagyon száraz kőhógésem van elég intenzíven jőn rám a kőhőgés árt ez a babának kőszőnőm válaszát

    • Gabi

      Reply Reply 2015. október 28. szerda

      Maga a köhögés nem árt, de okozhat méhösszehúzódásokat is. Mindenképp érdemes lenne orvoshoz fordulni, vannak terhesség során is alkalmazható gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, amik biztosan nem ártanak a babáknak.

  • Ferenci Hajnalka

    Reply Reply 2015. október 08. csütörtök

    Kedves Ági!!!!! Kérdések sokaságával fordulnék önhöz!!!! Volt egy húsz hetes vetélésem, ami az orvos szerint gyulladás miatt volt.. De viszont a húsz hét alatt rendessen jártam kezelésre tanácsadásra stb… Kérdésem a következö lenne. A kezelő orvosomnak nem kellet volna ezt észre vennie, gyogyszereket adnia,hogy megmentse a magzatot???? Miért nem nézhettem meg a picit ez valami előírás????? És ami a legjobban agasztó a számomra,hogy semmien választ nem kapok arra,hogy mitől is lett ez a bizonyos gyulladás. Esetleg én vagyok az oka az egésznek, nem vigyázhattam eléggé????? Válaszát elöre is köszönöm!!!!!/

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. október 11. vasárnap

      Sajnos nagyon nehéz megmondani, mi lehet egy ilyen késői vetélés oka. Ha egyébként nem voltak tüneteid, amik nőgyógyászati problémára utaltak volna, az orvos nem vizsgál meg a rutinvizsgálatokon túl, illetve nem ad kezelést. Sajnos a 24.hét előtt született magzatokat nem lehet megnézni, ez valóban előírás.
      Tudom, nehéz most és keresed az okokat, a válaszokat, de nem biztos, hogy tudsz megnyugtató válaszokat találni, mert sajnos a legtöbb vetélés okát nem lehet tudni.

    • Mercédesz

      Reply Reply 2015. december 09. szerda

      Szia Ferenci Hajnalka!

      Remélem nem gond, hogy tegezlek. A lényeg amiért a hozzászólásodhoz írok, hogy sajna már én is jártam így, Sőt ugyan így. Minden ugyan úgy volt ahogy nálad. Én is kérdezgettem, hogy ezt nem kellett volna észrevenni, hogy valami van a szervezetemben? Hiába voltam tünetmentes, azért vannak a vérvételek, hogy ezek kiszűrjék. Annyit kérdezhetek, hogy amikor 12 hetesen voltál vérvételen akkor mennyi volt a fehérvérsejt számod? Nekem azt mondták, ez már látszott a vérképemnél, csak a kedves orvosom nem törődött vele, nem járt utána.

  • malvin8690

    Reply Reply 2015. október 06. kedd

    Egy 8 hetes terhesseg idejen fojtogato kohoges hulles arthat a babanak?

    • Gabi

      Reply Reply 2015. október 09. péntek

      Mindenképp minél előbb a háziorvoshoz kell ilyenkor fordulni. Olyan gyógyszert kérni, amit terhesség során is biztonságosan lehet szedni. Maga a köhögés nem árt, esetleg a hasizmok megfeszülése. Az ilyen betegséget gyorsan érdemes kezelni.

  • Benedekné Bertók KInga

    Reply Reply 2015. augusztus 04. kedd

    Mennyire káros a babára nézve egy kis láz? Kaptam egy bélfertőzést, tegnap fent volt a hőm, mára szerencsére már jobban vagyok, eddig csak hőemelkedést mértem. A 21. hétben járok. Eddig úgy tűnik, hogy a hasmenésem is megállt, meg a gyomorgörcseim is eltűntek. Lehet ebből bármi baja a kicsinek?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. augusztus 07. péntek

      Egy kis hőemelkedéstől nem lesz baja a babának. A láztól sem, ha csillapítod.

  • halkiralyno

    Reply Reply 2015. április 05. vasárnap

    Kedves Agi!

    11 hetes terhes vagyok. Azt hiszem etelmergezest kaptam. Csutortok este pizzat ettem. Penteg reggelre es egesz nap hanyas hasmenes, vegul epe hanyas. Kb 8x. Masnap jol voltam mintha semmi nem tortent volna. Ettem jegremet, es ket pohar kakaot. Estere megint hanyas, hanyinger. Karosodhatott e a magzat ezaltal?

    Valaszat elore is koszonom

    Krisztina

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. április 10. péntek

      Nem, de az orvosoddal mindenképpen konzultálj és fontos, hogy igyál sok vizet a folyadékveszteség pótlására.

  • Félős

    Reply Reply 2015. március 30. hétfő

    üdvözletem!

    olyan kérdésem lenne, hogy ha a ciklusom (28+/-1-2 napos) 13. napjától szedek Frontin 025mg-os tablettát, szorongásos tünetekre orvos javaslatára, napi 2×1 tablettát akkor az árthat -e egy esetleges magzatnak (10. nap voltunk együtt védekezés nélkül)? természetesen, ha kiderül, hogy valóban fennáll a terhesség, azonnal abbahagynám, illetve amíg szükséges szednem (vszínűleg kb 2 hét),a továbbiakban odafigyelnénk a védekezésre.
    válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      Reply Reply 2015. április 01. szerda

      Mivel a betegtájékoztatóban is szerepel, hogy terhesség során csak az orvos kifejezett utasítására alkalmazható, érdemes beszélni a gyógyszert felíró orvossal, akár már most, de ha kiderül a terhesség, akkor mindenképp! De elvileg szedhető, kellő elővigyázatossággal, így jó eséllyel nem okoz gondot egy esetleges terhesség során.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. április 10. péntek

      A fogamzás időszakában ez még nem probléma.

  • myselfromwin

    Reply Reply 2015. március 21. szombat

    Kedves Agi,

    Ket veteles utan most ismet varandos vagyok. A 6. heten meszalysebet allapitottak meg, ami verzett is, es huvelyfertozesem is volt. A 10. hetre hugyuti fertozesem is lett. Erre antibiotikumot (Amoxicillin) kaptam,napi 3x, amit el is kezdtem szedni, de egyfolytaban bennem motoszkal, hogy mi van, ha artok vele a babanak… Tudom, mindenhol azt irjak, hogy biztonsagos, de a 12. het elott vagyok, es 2 veteles utan ez nagyon aggaszto… Kivancsi lennek, mi errol az On velemenye. Elore is koszonom!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. március 23. hétfő

      Ne aggódj, a kezeletlen fertőzés többet árt a babának, mint amennyit az antibiotikum árthat. Anno Czeizel Endrével készítettem interjút itt a blogon, ő mondta, hogy alig néhány tucat olyan gyógyszer van, ami árt a babának és az sem mindegy, a terhesség melyik időszakában veszed be, a többségük csak az első pár hétben okoz problémát: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-gyogyszer

  • Maca

    Reply Reply 2015. február 13. péntek

    Szia az én kérdésem az hogy erősen fáj a torom és csúnyán köhögök is 22+2 hetes pocaklakó van milyen gyógytea lenne jó köszi a választ

    • Gabi

      Reply Reply 2015. február 17. kedd

      Nem biztos, hogy elég a gyógytea! Hogy a szövődményeket elkerülhesd, inkább keresd fel a háziorvosodat.

  • Nóra

    Reply Reply 2015. január 22. csütörtök

    Kedves Ági,
    Érdeklődni szeretnék hogy most január 5.kellett volna megjönnie de múlthéten, és tegnap a terhességi tesztem negativ lett.

    Szeptemberben volt egy 4-6hetes spontán vetélésem, azóta csak egyszer jött meg 9 héttel a vetélés után, akkor is orvos által felirt gyógyszerszedés után…

    Ciklusom ritkán pontos de 32-40 nap között szokott megjönni.

    Elképzelhető a két negativ teszt után is hogy mégis babát várok?

    Vagy a vetélés okoz ekkora hormonzavart?

    Ha mégis babás lennék károsan hathat a magzatra egy akut torokgyulladásra szedhető homeopátiás készitmény?

    Válaszodat előre is köszönöm.

  • Denisa26

    Reply Reply 2015. január 14. szerda

    Szia! Én 36 hetes kismama vagyok és nagyon vizesednek a lábaim,arcom ujjaim! De a vérnyomásom,vizeletem jó! A dokim írt nekem vízhajtó gyógyszert egy héten 2x kell bevennem felet! Csak az lenne a kérdésem hogy árthat e a babànak a gyógyszer mert ha igen akkor nem fogom szedni!? És akkor mit tegyek a víz ellen? Köszönöm

    • Gabi

      Reply Reply 2015. január 27. kedd

      Ha orvos írta fel, akkor az előírtak szerint szedd!

  • Ivett

    Reply Reply 2015. január 13. kedd

    Kedves Ági!

    8 hetes terhes vagyok. Kb 2 napja úgy érzem, hogy felfáztam.(se folyás, se szag nincs, egyedül a kellemetlen érzés az, hogy viszket! Amikor nem voltam még terhes, akkor forró vízzel és gyógyszerrel orvosoltam a problémát.Most ezt teljesen el is felejthetem! Vettem walurinal szirupot, amibol napi 3x iszom, illetve, iszom mellé a tőzegáfonya teat, napi 2 bögrével. Ugye ettől nem lesz baj??

    Előre is köszönöm!

    • Gabi

      Reply Reply 2015. január 27. kedd

      A betegtájékoztatóban leírtak alapján ha lehet alkalmazni terhesség során is, akkor nem lesz gond. Viszont ha pár nap alatt nem javul a helyzet, jobb orvoshoz fordulni, és nem házi praktikákkal próbálkozni.

  • ildiko

    Reply Reply 2015. január 12. hétfő

    segítségre lenne szükégem.légcsőgyulladásom volt egy hete,lázzal,barnás véreses jött,jön az orromból.megamoxot irt az orvos.árthat a babának? nagyon aggódom

    • Gabi

      Reply Reply 2015. január 13. kedd

      Ha az orvos tudott a terhességről, úgy írta fel, akkor valószínűleg nem okoz gondot. Ha nem tudott róla, akkor viszont mindenképp olvasd át alaposan a betegtájékoztatót, abban leírják, hogy terhesség alatt mi a helyzet.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. január 13. kedd

      Mindenképpen egyeztess az orvosoddal erről, de ha tudta, hogy várandós vagy, amikor felírta, akkor valószínűleg nem okoz gondot.

  • kovacs brigitta

    Reply Reply 2014. december 23. kedd

    üdvözletem

    Màr 17napja késik a menstruàciom. azt tudni kell hogy cyszta van a bal méhembe ami okozhatja a késést az orvos szerint.csinàltam tesztet a ami pozitìvot írt és ezzel egy idöben gennyes vizelettel kezeltek.utàna viszont felül fertözött lettem.köhõgês 38°Cos láz fàradtsàg.az orvosomnak szoltam a lehetséges terhességröl amire ö szerinte csak a cysta a hibàs és nincs baba.de én azért szàmítàsba veszem hogy terhes vagyok.
    tehàt a kérdésem az lenne hogy màr 1hete algopirint szedek es ospamox antibiotikumot. ez milyen hatàssal lehet ha mégis csak terhes vagyok? es az orvosom alhasi sérvet (nyitott sêrv kapu)àllapitott meg.ez a terhesség tovàbbi részében gomd lehet?nagyobbodhat?
    valaszt elöre köszönöm

    • Gabi

      Reply Reply 2014. december 28. vasárnap

      Ha újabb teszt is alátámasztja a terhességet, és még továbbra is fennáll a betegség is, akkor mindenképp terhesség alatt is szedhető gyógyszerre kellene váltani. A terhesség korai szakaszában nagy valószínűséggel ezek a gyógyszerek nem okoztak gondot. A sérv lehet gond is, ez sok mindentől függ. Érdemes ezt szakemberrel megbeszélni, és ellenőriztetni, hogy jelenleg mi a helyzet, a sérv mellett vállalható-e a terhesség, mi lehet a megoldás.

  • Kata

    Reply Reply 2014. október 15. szerda

    Kedves Ági!

    Ma vagyok 10 hetes terhes, és majdnem egy napig szenvedtem fejfájással, se dolgozni, se felkelni nem tudtam. Az orvosom asszisztense azt mondta, vegyek be nyugodtan Panadol Extrat. Mivel sem borogatas, sem masszírozás, sem vitamin nem segített, így elkeseredésemben bevettem, el is múlt a fájdalom. A használati útmutató azt írja, terhesség esetén nem ajánlott. Érdeklődnék, hogy egy tabletta beszedése árthatott-e a magzatnak? Köszönettel

  • Lildu

    Reply Reply 2014. augusztus 20. szerda

    Kedves Ági!
    Olvasgatva az oldalad megfogadtam én legközelebb ha megtörténik a csoda nem fogom a terhességet túlaggódni. Azonban hamar ellentmondásba kerültem magammal. Jelenleg UH alapján 6 hetes terhes vagyok. Aznap amikor kiderült, hogy babát várok 4-5 hetesen, étteremben vacsoráztam (rántott húsba gönygyölt máj is volt az ételek között, de mivel nem volt túl nagy étvágyam elcsomagoltattam ami megmaradt).Másnap reggel szokatlan, enyhe hányingerre ébredtem, de gondoltam a terhességgel függ össze, mivel étvágyam is volt nem foglalkoztam vele. Ebédre az éttermi vacsorából megmaradt ételt- mivel siettem-csak langyosra melegítve ettem meg. Este éreztem hogy hőemelkedésem van, nagyon fájt a fejem, de ezt is a terhességre fogtam. Következő nap reggel maradt az enyhe hányinger, majd délelőtt egy hasgörcs után éreztem rohannom kell azonnal a mosdóba (zöld nagyon híg hasmenésem volt). Ezzel szerencsére le is tudtam, azóta teljesen jól vagyok, még fejfájásom és hányingerem sincs. Viszont félek attól, hogy esetleg a máj miatt, vagy hogy nem melegítettem meg rendesen az ételt esetleg liszteriozis enyhe tünetei is lehetnének a fentiek, vagy csak egy sima gyomorrontás lehetett? Első körben nem is aggódtam, csak azóta nem hagy nyugodni amióta olvastam egy cikket, mi az amit nem ajánlott enni terhesen, ill. milyen következményekkel járhat… Előre is köszönöm válaszod,
    Üdv.,
    Lildu

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. augusztus 23. szombat

      Ne aggódj! Enyhe gyomorrontástól semmi baja nem lesz a babának. De a koraterhességi tünetek is nagyon hasonlítanak a gyomorrontásra, így lehet, hogy csak ettől voltak.

  • Rita

    Reply Reply 2014. július 04. péntek

    Jónapot.
    29 hetes vagyok napi 2liter folyadékot iszok de keveset pisilek és van amikor csip és utánna is érzem h mennem kell megint de vizelet nincs. Lehetséges hogy felfáztam? Mi a tehendő?

  • Melinda

    Reply Reply 2014. május 06. kedd

    Szia!Szeretném kérdezni ,hogy ihatok e kamilla teát a terhességem 25 hetében vagyok egy picit fel vagyok fázva?
    Köszönöm!

    • Gabi

      Reply Reply 2014. május 14. szerda

      Igen. De a felfázás miatt beszélj orvossal is!

  • Réka

    Reply Reply 2014. március 19. szerda

    6 hetes terhes vagyok, masfel hete levert rgy hules, az orvos virusos meghulest mondott, paracetamolt adott, 37.6 volt a lazam. A nogyogyasz azt mondta, ha 2 nap alatt nem mulik antibiotikumot kell szedjek, de nekem maskor is a huleseim 2 hetig elhuzodtak. 2 nap gyogyszer utan a lazam nem ment 37.2 fole, egy het fekves utan visszamentem dolgozni es a hules kezdodott elolrol, kohoges nem vol csak orrfuvas, pruszkoles, izzadas, faradekonysag. A haziorvos tovabbi fekvest ajanlott es antibiotikumot adott, en nem szednem. Mit tegyek?

    • Gabi

      Reply Reply 2014. április 01. kedd

      Ha az orvos tud a terhességről, akkor olyan gyógyszert ír fel, amit terhesség során is lehet alkalmazni. Az elhúzódó betegség, a lázas állapot sem tesz jót a magzatnak.

  • Edit

    Reply Reply 2014. február 03. hétfő

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, h 15 hetes kismama vagyok és néhány napja nagyon fáj a fogam. Eddig tűrtem, de most már nem bírom tovább. Ki lehet-e húzatni ilyenkor és lehet-e szedni valami gyulladáscsökkentőt utána vagy abban az esetben ha most be van gyulladva? A választ előre is köszönöm

    • Gabi

      Reply Reply 2014. február 13. csütörtök

      Terhesség alatt is végeznek fogászati beavatkozásokat, és gyulladáscsökkentőt is lehet szedni, de csak amit orvos írt fel. De mindenképp közöld az orvossal, hogy babát vársz.

  • Kim

    Reply Reply 2013. október 07. hétfő

    Üdv.!
    Azzal a kérdéssel fordulok ide,hogy a várandósságom 32.hetében negatív toxo-teszt jött ki, de fogékony is vagyok rá. Jelenleg a 38. hétben vagyok. Erre az utolsó 1-2 hétre csináltassak még egy tesztet a biztonság kedvéért? vagy szülés után is lehet?
    Válaszát előre is köszönöm!!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. december 09. hétfő

      Nem szükséges ilyenkor már tesztet csináltatni.

  • greeneyed74

    Reply Reply 2013. szeptember 22. vasárnap

    Kedves Ági! Terhességem 2. hetében 5 napig szedtem Levofloxacin-t és a 3. héten tüdőröntgenem is volt. Árthatott ez a babának??

    Köszönöm válaszát!

    M.

    • Gabi

      Reply Reply 2013. szeptember 25. szerda

      A gyógyszerek és a röntgen is a terhesség korai szakaszában, mikor még nem is tudod, hogy babát vársz, ritkán okoz problémát. Ha ezután állapítják meg a terhességet, és a vizsgálat során mindent rendben találnak, akkor a későbbiekben nem okoz gondot a gyógyszer és a röntgen. De biztos ami biztos, a következő alkalommal beszélj erről az orvosoddal.

  • Andi

    Reply Reply 2013. augusztus 13. kedd

    Kedves Agi.
    Baba projectben vagyunk. Viszont nagyon parlagfu allergias vagyok, ami most ki jott, mar nem ejszakankent nem alszom, nagyon szenvedek tole. Az eddig szedett gyogyszert nem szedhetem, homeopatas bogyo nem segit. Mit tudok tenni, hogy legalabb enyhuljenek a tuneteim?

    • Gabi

      Reply Reply 2013. augusztus 19. hétfő

      Mindenképp beszélj az orvosoddal. Vannak olyan allergia elleni gyógyszerek, amiket terhesség során is lehet szedni.

  • Könyvesné Szabó Mónika

    Reply Reply 2013. július 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    17 hetes terhes vagyok és egy napig gyenge voltam és nem is tudtam enni. Éppen nyaralni voltunk és reggelizni sem tudtam lemenni. Dél körül egymás után 2x hasmenésem volt. Feküdtem. Igaz, sok mindent összeettem a 4 nap alatt ée ez az utolsó nap történt. Este lementem és csak rizst és krumplit ettem. Jobban is kezdtem magam érezni. Másnap már este pizzát ettem, mert a hasmenés ia elmult és a közérzetem is jobb lett. Előtte sem volt kemény székletem, csak a terhesség előtt. De most reggeli után enyhe hascsikarásom van és a székletem lágy, de nem folyós. Négy napig Lacto protectet szedtem nepi 1 db-ot. Még most is lágyabb a székletem, de nem folyós.
    Holnap már félek a hascsikarástól. Vagy ez esetleg normális? Szedjek még Lacto protectet? Vagy ezt a baba csinálja kakilásával amit most csinál a napokban először, vagy a pisilésével? Vagy a hormonok? Vgy még diétáznom kellene. De a közérzetem jó és kívánom az ételeket!
    Várom válaszát:
    Könyvesné

    Kérem mihamarabbi válaszát

    • Gabi

      Reply Reply 2013. július 18. csütörtök

      Valószínűleg csak gyomorrontásról van szó. Ha nem javul, mindenképp érdemes megkeresni a háziorvost.

  • Tímea

    Reply Reply 2013. április 12. péntek

    Kedves Ági!

    Babát várunk, a 30. hétben járunk és sajnos nem került el a megfázás, lázam nincs, viszont terhességi diabéteszem az igen. 🙁 Így az egyetlen számomra hatással bíró hársmézet sem fogyaszthatom. Picit bűnöztem, és ettem néhány kanálkával (mivel Tantumverde nekem hatástalan, csak kiszárítja a torkom) a belgyógyász pedig majd leharapta a fejem. Joggal vagy sem /minden kontrollon jó volt, de a mostani 8,4 lett 🙁 /, de tehetetlen vagyok és nem érzek javulást.

    Kamillateát ihatok?? Mit tehetek???
    Akkor most tényleg nem tehetek semmit a pihenésen kívül???
    Kezdek kimerült lenni az alváshiány miatt, negyedik napja tart a „levegő” és alvás nélküli állapot. Ráadásul a fekvés is nehezen megy, mert a szemérem- és medencecsontom okozta fájdalmak nem könnyítik meg az életem.

    Segíts kérlek!! Köszönöm!!!!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. április 21. vasárnap

      Homeopátiás szereket nyugodtan használhatsz a megfázásra várandósság alatt is, ezeknek nézz utána tünetek szerint.

  • monika

    Reply Reply 2012. november 08. csütörtök

    erdeklodni szeretnek hogy ha a megtermekenyitestol szamitva 10napig,novenyi nyugtato es teat iszom baja lehet a babanak?mivel szorongasos beteg vagyok,es ezt ittam de abba hagytam,mivel eselyes a baba!!!!

    • Gabi

      Reply Reply 2012. november 13. kedd

      Ha a betegséged kezelésre szorul, mindenképp beszélj erről a kezelőorvosoddal és/vagy nőgyógyászoddal. Nem tudom, milyen készítményeket használsz, használtál, a betegtájékoztatót érdemes átolvasni, hogy terhesség során mi a teendő.

  • Anita

    Reply Reply 2012. július 17. kedd

    Sziasztok!
    23 éves 8 hetes terhes vagyok és szorongásos betegségem van, ami ritkán pánikrohamba is átcsap.
    Amíg nem voltam állapotos addig alkalmanként vettem be Frontin 0,25-öt, de már csak akkor mikor tulzottan intenzív tüneteim voltak.
    Mostanába eléggé furcsa a közérzetem és néha a szívem is gyorsabban kalimpál.Ez normális vagy az én betegségem hat rám? Mióta tudom, hogy babát várok egy szem Frontint se merek bevenni. De mi lesz ha rám tör roham formájába?Akkor alkalmazzam a gyógyszert?Nagyon féltem a picurkát mert nagyon vártuk már ezeket a pillanatokat.

    • Gabi

      Reply Reply 2012. július 20. péntek

      Még mielőtt roham jelentkezne, célszerű lenne beszélni erről a nőgyógyásszal, háziorvossal, vagy azzal az orvossal, aki a Frontint felírta. Nem ismerem a gyógyszert, lehet, hogy terhesség során is alkalmazható, de ha mégsem esetleg tudnak alternatívát ajánlani. Megnyugtató lenne ha előre megbeszélnéd az orvosaiddal, és tudnád, mi a teendő ha esetleg mégis jön egy roham.

  • Ágnes

    Reply Reply 2012. március 21. szerda

    Szia!

    Az lenne a kérdésem, hogy 18 hetes terhes vagyok, és a terhességem alatt folyamatos garatcsorgásom van, eddig még nem kezelték, nem tudom mitől lehet, talán homloküreg gyulladás, de nem vagyok lázas.Okozhat ez bármiféle problémát a babánál?

    KÖSZÖNÖM

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. március 31. szombat

      Ha gyulladás lenne, akkor hőemelkedésed is lenne. A kezeletlen gyulladás káros lehet a magzatra, ha úgy gondolod, hogy tényleg beteg vagy, mindenképpen menj orvoshoz.

  • Bianka

    Reply Reply 2012. március 17. szombat

    Szia én 19 éves vagyok. Most derült ki, hogy 7 hetes terhes vagyok. A párommal védekeztünk, nem értem hogy-hogy. Az első héten nagyon megfáztam és egy erős gyógyszert antibiotikumot írt ki a doktornő. Sajnos a gyógyszer nevét nem tudom. De meg szeretném tartani ezt a kis babát. A család szerint nagyon nagy baja lesz ha megtartom a picit. 1 hét múlva elveszik a picit, de nem tudom hogy döntsek, kérem segítsen!

    • Gabi

      Reply Reply 2012. március 19. hétfő

      Olvasd el ezt a cikket: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/betegseg-terhesen/alkoholizalas-gyogyszerszedes Ha ezután megmaradt a terhesség, kicsi az esélye, hogy gond legyen. Kérdezz erre rá a nőgyógyásznál is, valószínűleg ő is ezt fogja mondani. Tájékozódj, mielőtt döntesz! Nehéz döntés, de csak arra alapozva nem szabadna elvetetni, hogy (kicsi eséllyel) a gyógyszer miatt beteg lehet a baba.

  • Andi

    Reply Reply 2012. február 18. szombat

    Kedves Ági!
    19 hetes terhes vagyok és most estem át egy elég kemény tüszős mandulagyulladáson, Ospen antibiotikumot szedtem, előtte Algopirint, most meg olyan köhögés jött rám, hogy sok esetben alig bírom abbahagyni már nagyon idegesít, de már nem akarok semmit sem szedni mert már nagyon aggódom, ne hogy valami baja legyen a babámnak, második baba, az elsőnél is szülés előtt antibiotikumot szedtem szintén tüszős mandulagyulladás és így is szültem streptococus fertőzése volt a hasába a fülében meg már nem emlékszem, hogy miben, amúgy nem jellemző rám ez a mandulagyulladás, de most a kisfiam mindenféle fertőzést hazahoz az oviból így rajtam is át megy, a köhögés ellen mit tegyek?

  • Eszter

    Reply Reply 2012. január 07. szombat

    Kedves Ági és Gabi!

    4 napja „hasmenésem van” habár nem tudom, hogy ennek kell-e nevezni a következő esetben: napi 2-szer székelek,nagyon lágy az állaga. Haspuffadásom, s enyhe alhasi fájdalmaim is vannak. 6 hetes várandós vagyok, s gondolkodom rajta, hogy szednék rá acidophilust. Nem tudom, lehet-e. Nekem eddig bevált, de nem tudom, hogy a vetélést okoz vagy a babát veszélyezteti-e. Vagy inkább valami homeopátiás szert javasoltok? Vagy menjek le az ügyeletre?
    Köszönöm előre is a válaszotokat!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. január 08. vasárnap

      Napi 2 lágyabb széklet még nem számít hasmenésnek, nem okoz vetélést és nem kell rá semmit szedni.

  • Napsugár

    Reply Reply 2011. november 19. szombat

    Kedves Ági!

    Óvónőként dolgozom.
    Van most nálunk a csoportban ez a hányásos, hasmenéses, lázzal, végtagfájdalommal járó vírus. Elkaptam én is múltkor. Kilábaltam belőle, bár a hányinger és a furcsa közérzet azért még jelen van. (bizonyára a front is közbejászik)

    A kérdésem az volna, hogy a én jelen pillanatomban estem teherbe, akkor az mennyire ártana a magzatnak? Mármint nincs lázam, alapvetően jól vagyok.
    Aggódnom kellene abban az esetben, ha most fogant meg a bébi?

    És árthat e a babának az, ha terhességem alatt végig dolgozom?

    Nagyon aggódom, mert első babára készülünk a férjemmel, és nem szeretném, ha bármi baj történne.

    Előre is köszönöm válaszodat!!

    Napsugár

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 20. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ha most fogant meg a baba, nem árthat neki a fertőzés, vagy ha mégis olyan súlyos betegséget kapsz el, akkor korai vetélés történhet, de igazából elsősorban a magas és csillapítatlan láz az, ami gondot okozhat. Ha jól érzed magad, akkor a terhességed alatt végig dolgozhatsz.

      • Napsugár

        Reply Reply 2011. november 20. vasárnap

        Köszönöm megnyugtató szavaidat kedves Ági! 🙂

        Üdvözlettel, és minden jót kívánva,

        P. Napsugár

  • Katica

    Reply Reply 2011. november 14. hétfő

    Sziasztok! Legyetek szívesek és segítsetek!A következő történt velem.Gyerek korom óta poratka allergiám van,már egy éve Cetirizin ratiopharmot szedek rá!Októberben kiderült hogy terhes vagyok.7 hetes koromig folyamatosan szedtem a gyógyszert.Van aki azt mondja nem gond és van aki azt hogy igenis nagy baj.Segítsetek kérlek mit tehetnék hogy tudjam rendben van e a babám? És mit tegyek akkor ha kiderül hogy az én hibámból valami szörnyűség történt?
    Egy kétségbe esett kismama!

    • Gabi

      Reply Reply 2011. november 19. szombat

      Egyelőre próbálj megnyugodni és ne hallgass senki véleményére, kérd ki a nőgyógyászod és a kezelőorvosod véleményét ezzel kapcsolatban. Ez most a legjobb, amit tehetsz!

  • ilona

    Reply Reply 2011. november 14. hétfő

    kedves ági! ha valaki terhesség alatt fertözést kap attol lehet valami baja a babának?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. november 19. szombat

      Attól függ, milyen fertőzés. Ilyen esetben mindenképp beszélni kell a nőgyógyásszal, és nem érdemes házi módszerekkel próbálkozni.

  • timikeeb

    Reply Reply 2011. november 10. csütörtök

    Kedves Ági,

    8 hetes terhes vagyok, több mint két hete meg vagyok fázva. Elég erős megfázásról van szó. Nagyon fáj a torkom, éjszaka nem tudok aludni miatta és sok a váladék, amit igyekszem eltávolítani a szervezemből, de nem könnyű. Sok mindent próbáltam: inhalálni kamilla teával, citromos teát ittam, egyfajta homeopata köptetőt is használtam, szájvízzel fertőtlenítettem a torkomat.
    Lehet-e még ezeken kívül kiprobálni mást 8 hetesen?

    Előre is köszönöm válaszodat!

    Timea

    • Gabi

      Reply Reply 2011. november 14. hétfő

      Ha ilyen erős megfázásról van szó, nem érdemes tovább otthoni praktikákkal kísérletezni. Keresd meg a háziorvosod, és tájékoztasd róla, hogy babát vársz, így terhesség során is szedhető gyógyszert fog felírni.

  • Koroknainé Bea

    Reply Reply 2011. október 27. csütörtök

    Szia!
    Most töltöttem a 25.hetet.
    Ebből a megfázásomból,amit írtam legutóbb, felfázás megjavult.Ebből csak erős köhögésem lett, 8 napja erős orrfolyás és ordugulás lett..És száraz a levegő amit veszek,ez 1 napja alakult ki.Mintha száraz lenne a tüdőm és a torkom is olyan mintha folyadék hiány,de sokat megiszok egy nap,a babának lehet e valami baja ezekből a tünetekből leírottan? Köszönöm a tanácsod,és válaszod. Köszönöttel: Bea

    • Vida Ági

      Reply Reply 2011. november 01. kedd

      Nem, ezektől semmi baja nem lehet.

      • Koroknainé Bea

        Reply Reply 2011. november 03. csütörtök

        Köszönöm a válaszod!:)

  • kata

    Reply Reply 2011. október 26. szerda

    érdeklödnék ,h 27hetes terhes vagyok es kinött a bölcsesseg fogam de nagyon faj a fogam ina mit tegyek ?kérem emailben valaszat köszönom

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 31. hétfő

      Kérj a patikában olyan fájdalomcsillapítót, amit terhesség alatt is lehet szedni.

  • Koroknainé Bea

    Reply Reply 2011. október 23. vasárnap

    Szia!
    Az lenne a kérdésem,ha felfázok…egy kellemetlen esős hideg időben,a babára az árthat? 6 hónapot töltöttem be..Vagy megelőzni,hogy ne legyen baja a babának,van e valami tipp. Köszönöttel: Bea:)

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 23. vasárnap

      Nem, nem árthat, azonban ha nem kezelik, felhúzódhat és kinyílhat miatta a méhszáj. Ha felfázol, fordulj orvoshoz.

  • Lola

    Reply Reply 2011. október 03. hétfő

    Szia Ági!
    Lenne egy kérdésem! 19 hetes terhes vagyok, a második babámmal. A legutóbbi vizeletvizsgálat eredményem elég rossz lett (Baktérium: +++ poz., kevés amorf kristály, FVS:1/HPF, laphámsejt: 13/HPF, ph:8,0)Unasyn antibiotikumot kaptam rá. Sajnos az orvos eléggé rohant, így nem tudtam megkérdezni, hogy ez a rossz eredmény milyen hatással van a babára, nem is beszélve az antibiotikumról. :(Ugye ettől nem lesz baja? A másik kérdésem, hogy lehet-e ettől a problémától az, hogy a hüvelyben és szeméremcsontomban kb. olyan tompa, feszítő fájdalmat érzek, mint az első babámnál a szülés előtti hetekben.
    Köszi előre is a választ!
    Üdv., Lola

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 10. hétfő

      A fertőzés nem a babára veszélyes, hanem kinyílhat miatta a méhszáj, ezért kell kezelni. Az antibiotikumtól nem lesz baja a babának.
      A feszítő érzést azért érzed, mert már tudja a szervezeted, mit kell csinálni és a 2. terhességnél mindent hamarabb érez egy kicsit az ember, ez így normális, a fertőzéshez ennek nincs köze.

      • Lola

        Reply Reply 2011. október 11. kedd

        Köszi a választ, meg ezt az egész blogot! 🙂

  • Györgyi

    Reply Reply 2011. szeptember 01. csütörtök

    Kedves Ági!
    27 hetes terhes vagyok, és a Kislányom mononucleosis betegségen esett át. Az én véremet is megvizsgálják, de eredmény még nagyon soká lesz. Nagyon aggódom, mert senki sem akar válaszolni arra a kérdésemre, hogy milyen magzati károsodást okozhat a vírus. Ezenkívül azt is szeretném tudni, hogy meddig fertőzhet a Kislányom. A tünetek megjelenése óta (nyirokcsomó, láz) 13 nap telt el, azóta hála Istennek rendbe jött, a májfunkciói is már a normálhoz közeliek. Viszont úgy tudom, hogy ez hosszú lefolyású betegség, sokáig lappanghat, és sokáig fertőzhet.
    Előre is nagyon köszönöm a válaszodat!
    Györgyi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. szeptember 02. péntek

      A mononukleózis a láz elmúlásáig fertőz. A terhesség második felében, amennyiben te is elkaptad, rajtad is jelentkeztek/jelentkeznek a tünetek, a magzatot is fertőződhet. Mivel a mononukleózist az Epstein-Barr vírus (az esetek 80%-ban) és a citomegalovírus (az esetek kb. 20%-ban) is okozhatja, ezért a magzat fertőzése attól függ, melyik fajta vírust kaptátok el, amennyiben a citomegalovírus volt az okozó, úgy a magzat is megkaphatja a fertőzést.

      • Györgyi

        Reply Reply 2011. szeptember 02. péntek

        Köszönöm, hogy válaszoltál!

  • heni

    Reply Reply 2011. augusztus 26. péntek

    én TERHES VAGYOK 6HETES DE VÉRZEK KÉT NAPONTA ELMUL VISZA JÖN IJENKOR MITKEL TENI MERT FÉLEK

    • Gabi

      Reply Reply 2011. augusztus 30. kedd

      Ha terhesség során vérzés jelentkezik, nőgyógyászhoz kell menni. Nem jelent minden esetben gondot a vérzés, főleg, ha enyhe. De akár vetélés is lehet, ami nem csak a magzatra, de az anyára is veszélyes lehet. Így ezt jobb kizárni.

    • Gabi

      Reply Reply 2011. augusztus 31. szerda

      Terhesség során ha vérzés jelentkezik, nőgyógyászhoz kell menni. Nem mindig jelent bajt, de ezt csak az orvos tudja megmondani, hogy mi okozza a vérzést, és jobb kizárni a legrosszabbat.

  • Heni

    Reply Reply 2011. március 16. szerda

    Kedves Ági !

    Most vagyok a 28. hetes terhes, 1-2 napja fáj a torkom, és folyik az orrom, lázam nincsen!
    A torkom már nem fáj annyira, mert melegvizes sóoldattal öblögettem, de az orrfolyás nem akar elmúlni, mit szedhetek rá? A babának azzal nem ártok ha köhögök, és sokat fújom az orromat ?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Heni

      Reply Reply 2011. március 16. szerda

      Lenne még egy kérdésem a patikában a Coryzalia homeopátiás gyógyszerkészítményt ajánlottak, azt szedthetem terhesség alatt, nem árt a babának?

      • Vida Agi

        Reply Reply 2011. március 19. szombat

        Igen, homeopátiás szereket terhesség alatt is lehet szedni.

        • Eszter

          Reply Reply 2019. szeptember 15. vasárnap

          Kedves Ági!
          Kb. 4-5hetes terhes vagyok ès megfáztam. Orrfolyás, köhögés, eddig csak hőemelkedès. A gyógyszertárban a Panadolt Rapidot ajánlották, amíg eljutok az orvoshoz. A kèrdèsem, a várandósság ennyire korai szakaszában okozhat e bárminemű problèmát a Panadolt szedèse?
          Válaszodat előre is köszönöm 🙂

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. március 19. szombat

      Orrfolyásra külön nem kell semmit szedni, a köhögés és az orrfújás nem árt a babának, csak a láz, ha nem csillapítják.

  • Mazsola

    Reply Reply 2011. március 08. kedd

    Üdvözletem!

    Kicsit megvagyok fázva vagy allergiás vagyok valamire, most vagyok a 8hetes, szedhetek valamit és ha igen mit ?!!

    Válaszát elrőe is köszönöm.

    Valéria

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. március 13. vasárnap

      Megfázásra sok pihenés, folyadék, esetleg hársfatea. Láz esetén lázcsillapítás.

  • sziporka

    Reply Reply 2011. február 17. csütörtök

    Terhesség alatt ihatok cickafarkfű teát ? Most vok 5-hetes és 2-napos terhes. A háziorvosomtól megkérdeztem azt mondta nyugodtan napi 3-4-csésze ajánlott.. Még csak hétfő óta iszom..De megoszlanak a vélemények . Kérem segítsen..

Leave A Response

* Denotes Required Field