H1N1 és influenza oltás a terhesség, szoptatás alatt

Meglehetősen változatos képet mutat az orvosok és a védőnők véleménye arról, érdemes-e és egyáltalán lehet-e influenza és H1N1 oltást beadni a terhesség ideje alatt, lássuk hát az ezzel kapcsolatos tudnivalókat!

H1N1 és influenza oltás a terhesség, szoptatás alatt

Influenza oltás terhesség alatt

Ha még nem vagy terhes, de már próbálkoztok, akkor ezidő alatt beadathatod magadnak az oltást, így a terhesség alatt elkerülheted a fertőzést, vagy ha mégis, akkor kisebb lesz a szövődmények és a magas láz esélye, amik leginkább károsíthatják a magzatot.
Ha még nem kaptad meg, az első harmadban nem ajánlott az influenza oltás beadása, a terhesség második és harmadik harmadában azonban be lehet adatni az oltást, így a szoptatás idejére is védettséget szerzel.

A közhiedelemmel ellentétben az influenza oltás nem aktív élő vírusokat tartalmaz, tehát nem leszel tőle beteg.

Különösen akkor ajánlott az influenza oltást a terhesség alatt beadatni, ha sokat jársz emberek közé zárt helyre (tömegközlekedés, iskola, edzőterem stb.), veszélyeztetett munkahelyen dolgozol (pl. iskola, óvoda, egészségügy) vagy kisgyermekeid vannak, akik közösségbe járnak.

Szoptatás alatt is beadathatod az influenza oltást.

H1N1 oltás terhesség alatt

Először is tudnod kell, hogy bár sokfelé hallani, a „hagyományos” influenza ellen védőoltás nem véd a H1N1 ellen. A H1N1 (sertésinfluenza) vakcina várandósokon való tesztelése még nem fejeződött be, ezért sok helyen a védőnők és orvosok óva intenek tőle. Ha még csak tervezed a terhességet, akkor mindenképpen érdemes a H1N1 ellen beoltatnod magadat, így biztosan nem kapod el a kórt.

Ha már várandós vagy, akkor is nyugodtan beadathatod, mert a H1N1 vakcina elölt vírusokat tartalmaz, tehát nem káros a magzatra, fertőzés esetén azonban sokkal nagyobb a magzati károsodás kockázata H1N1 fertőzés, mint a hagyományos influenza esetén. Nem kell tehát félni a terhesség alatti oltástól, ez ugyanis életeket menthet. Egyes források szerint a H1N1 áldozatainak 6%-a terhes anya.

Szoptatás alatt is megkaphatod a H1N1 oltást.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

60 Comments

Comment navigation

  • milananyu

    2009. december 15. kedd

    Sziasztok, én 33 hetesen adattam be, semmi bajom tőle…rengeteget vacilláltam rajta, sok sok álmatlan éjszakám volt, végül amit nőgyógyász-gentikusom mondott azt tettem.
    Ő azt mondta már terhesség elején lehet oltatni, de a legbiztonságosabb az utolsó harmadban, amikor ugyis babó teljesen ki van fejődve, tehát semmilyen kárt nem okoz benne az oltás…mondjuk amúgy se, mivel a méhlepény kiszűr minden vírust(kivéve toxoplazma, meg vmi mást)tehát az oltásból babóba kizárólag immunanyagok jutnak.
    De egészségesen leeht oltatni, biztos.
    Tényleg nincs jó döntés, mindenki maga dönti el mit tesz, de tény , h a magyar védőoltás a legjobb!!tehát, h Németo ban meghaltak, az nem ettől az oltástól van.
    Remélem jól döntöttem, de elegem volt az állandó rettegésből h mit hol kaphatok el, kisfiam is oviba jár(ő még nem kapta meg az oltást)persze ez sem 100% os védettség.
    Ja én is szedtem magas dózisban c vitamint, de ezt max egy két hétig lehet, mert teheseknél főleg vesekövet okozhat.

    Kívánom mindenkinek h igyelkezzen számára megfelelően dönteni.

  • Kriszta(Sné)

    2009. december 15. kedd

    Én 24 hetesen oltattam de a tv-ben aztomdják mindegy meik terhességi hétben de oltatni kell.Nekem a legjobb barátnőm pedig ő Londonban él elkapta nem oltatott.Tegnap császárral lett meg a kislánya 33 hétre ő viszont odavan kómába esett:-(((Előbb mindenképp gyógyuljatok meg.Csakis utána jöhet az oltás.Boldog babavárást nektek.

  • Tedy

    2009. december 15. kedd

    Sziasztok!
    7 hetes kismama vagyok:)Sajnos mióta terhes lettem, mindig elkapok vm betegséget.Eléggé legyengült az immunrendszerem, pedig vitaminokat és gyümölcsöket nyomatom:)Szóval 3 kérdésem is lenne:
    1:hogyan javítsam föl az immunrendszeremet?
    2:a h1n1 védőoltást 7 hetesen beadathatom-e?
    3:tényleg csak teljesen egészségesen adathatom be?
    Légyszi válaszoljatok:)
    Köszi

    Válasz: 1. szedjél terhesvitamint, egyél sok gyümölcsöt, szellőztesd gyakran a lakást, sétálj nagyokat a friss levegőn lehetőleg minden nap, hetente 2x gargalizálj enyhén sós vízzel
    2. igen, be lehet adatni
    3. oltást mindig csak egészségesen lehet beadatni.

  • csillagfeny76

    2009. december 12. szombat

    Sziasztok!
    Én 6 hetes kismama vagyok (3 napja derült ki) és „egészségügyben” dolgozom (takarítok).Tőlünk 2szer is megkérdezték,hogy akarjuk-e az oltást (40 kollégából 2 kérte csak).Akkor még nem tudtam,hogy terhes vagyok.A kislányom ételallergiás,így nem kértem neki sem,mert azt olvastam róla,hogy akinek tojásallergiája van az nem kaphatja.De most már én is kezdek kétségbe esni.Leányzóm 2 hétig volt itthon betegen,nem volt tiszta a tüdeje,de az orvos kizárta a tüdőgyulladást.Most már jár iskolába,de még köhög 🙁 Én is hurutosan köhögök… Viszont betegség alatt szintén nem adják be az oltást! Ha valakinek van TANÁCSA kérem írjon…Sok rosszat lehet olvasni erről az átkozott járványról. Az a baj, hogy nem vagyunk kellőképpen felvilágosítva a dolgokról.
    Minden kedves kismamának,problémamentes kihordást és szülést kívánok!!!!
    Kitartás…és igen…SOK VITAMIN,SOK FOLYADÉK,RENDSZERES KÉZMOSÁS…ÉS PIHENÉS!!!
    Sziasztok

  • Ágnes

    2009. december 10. csütörtök

    http://postaimre.euroweb4you.eu/news.php?extend.279
    Néhány esetet olvashattok itt

  • ikó

    2009. december 09. szerda

    Sziasztok!

    Tegnap oltattam be magam, a nőgyógyászom és a háziorvosom javaslatára. Nagyon bizonytalan voltam és vagyok most is, hogy jól döntöttem-e. Dec. 23-án kell NST-re mennem a kórházba és tartottam tőle, hogy ott elkaphatjuk a vírust. Valamint az oltás szükségességét erősítette nálam az is, hogy így a kicsi a születése után is védve lesz valamennyire. Próbálok hinni a szakmai ajánlásoknak, de nem lett lelkileg könnyebb.
    Eddig azon készültem ki, hogy oltassak vagy ne, számomra mind a két oldalról elhangzott érvek elég meggyőzőek voltak (az összeesküvés elméleteket kivéve).
    Most viszont már csak azon jár az eszem, hogy ne legyen semmi bajunk az oltástól se a közeli se a távoli jővőben. Sajnos én már csak ilyen aggódó típus vagyok. Nem hiszem, hogy létezik jó döntés, csak döntés aminek viselni kell a következményét.

  • Kata

    2009. december 08. kedd

    Kedves Ági!
    11 hetes kislány anyukájaként 2 hete beadattam a h1n1 elleni védőoltást a gyerekorvos javaslatára. A kérdésem az lenne, hogy jól gondolom-e a következőt?! Mivel a védőoltás hatására a szervezetem immunanyagot termel, így ezáltal a kislányom az anyatejen keresztül megkapja a vírus elleni védettséget (ha nem is 100%-ban, de nagymértékben). Próbálom magam megnyugtatni, hogy jó döntést hoztam, amikor beadattam az oltást magamnak. Kérlek ebben erősíts meg, vagy cáfold meg, ha úgy gondolod. Talán az én kérdésemmel más vacilláló anyukának is tudunk segíteni!
    Köszönettel

    Válasz: Nem, az anyatejjel nem lehet védettséget szerezni, de a baba az első fél évben erős immunvédelemmel rendelkezik, amit még a magzati korban épített fel, ezért nehezebben kap el bármit.

  • Ágnes

    2009. december 06. vasárnap

    Sziasztok!
    Én 13 hetes terhes vagyok, és egy pillanatig sem gondolkodtam azon, hogy beoltassam magam, SEMMI ESETRE SEM veszélyeztetném születendő gyermekem egészségét, és bizonyára azon idegeskednék egész terhesség alatt, hogy milyen kárt okoztam a babának, ami még nem biztos, hogy születéskor kiderül, de utána bármi megeshet. Napi 1000 mg C vitamint szedek, illetve szinte az összes vitaminból és ásványi anyagból megemeltem az adagot, tehát kiegészítem a terhességi vitamint. Egy családtagom néhány napig lázzal küzdött, és influenzás tünetei voltak, de nekem semmi bajom. A lényeg, hogy erősítsük az immunrendszert, illetve gyakran mossunk kezet! Annak idején az agyhártya gyulladás-járvány idején is nagy port kavart a média, mégsem halt ki az ország!!!! Bocs, de szerintem ez csak fel van fújva (a média által), erre mindenki pánikol, és képesek a nem tesztelt védőoltással tudatosan veszélynek kitenni a gyermeküket!
    ÜDV

  • Kriszta(Sné)

    2009. december 04. péntek

    Engem a háziorvosom győzött meg arról,hogy oltassak.Ő is nemrégen oltatta be a menyét,nekem ez elég meggyőző.Meg hát az is,hogy nem akarok meghalni.Én ma oltattam be magam,25.hétben vagyok.Vannak gyerekeim mind bevannak oltva.

  • milananyu

    2009. december 04. péntek

    Én még mindig dilemmázok, 33.hetes vagyok, valószínűleg továbbra se oltatok, nem merek, félek mi lesz babóval évek múlva…3 éves fiam se kapta meg…nekem nődokim se javasolta aki genetikus is.De nagyon sokat gondlkodok rajta, éjjelente alvás helyett is ezen jár az eszem, sokkola a kismamikat a média, ami igazán nem szép dolog, s ki tudja mi igaz mindebből.
    Nem könnyű dönteni…

  • kata

    2009. december 04. péntek

    Sziasztok. Én 30 hetes terhes vagyok,sokáig haboztam mig végűl beadattam magamnak a védöoltást. nagyon remélem hogy jol döntöttem és nem lesz semmi baja a babámnak.

  • Ildi

    2009. december 03. csütörtök

    Sziasztok!

    24 hetes terhes vagyok. Nőgyógyászom kb 2 hete közölte, hogy ő nem javasolja az oltást, de ha én másképp gondolom, ő akkor sem adja be. Háziorvosom szintén elutasított. A hagyományos oltóközpontokban nem kaphatok, mert minisztériumi utasítás alapján a házi vagy gondozóorvosnak kellene beadni. Az elmúlt napok alapján betojtam és a beadás mellett döntöttem. Mit tegyek, kihez forduljak????

    Válasz: Ez nem teljesen így van. Az oltópontokon SORON KÍVÜL fogadják a kismamákat. A héten kaptam meg az oltást oltóponton és külön ki volt írva, hogy a kismamákat soron kívül fogadják, voltak is többen nagy pocakkal, akiket előrevettek.

  • Adri

    2009. december 03. csütörtök

    én nem fogom beoltani magam, az egyik ismerősöm az ÁNTSZ-nél van és Ő sem oltatja be magát. Ez mint csak politikáról és a ráfordított pénzről szól.

  • gkriszta

    2009. december 02. szerda

    Segítsetek!!!

    Borzalmasan tanácstalan vagyok.
    5 hónapos a kislányom és még csak szoptatok!
    Lehet így megkapni az oltást?
    A babának nem lesz tőle baja?
    Mi van ha átmegy a tejbe a hatóanyag?
    Hisz 1 áv alattiakat se oltanak.
    Nagyon kivagyok már ettől a „tudatlanságtól”!

    Üdv: Krisztina

    Válasz: Nem, a hatóanyag nem megy át a tejbe, nyugodtan megkaphatod az oltást. 1 év alatt nincs még oltóanyag tesztelve, ezért nem adják, és nem azért, mert káros lenne a babára.

  • Nóri

    2009. december 02. szerda

    Sziasztok,

    10 hetes vagyok, az orvosom azt mondta feltétlen és mihamarabb. Én eddig úgy voltam vele, hogy szó se lehet róla, semmiképp, és hogy vitamin 1000-rel, meg friss levegő, de megmondom őszintén, elbizonytalanodtam.
    Szerintetek oltassak és ha igen, várjak még 2 hetet a 12. hétig vagy vágjak bele?
    Köszönöm a segítséget!
    Üdv Mindenkinek, és szép napokat: Nóri

    Válasz: Nyugodtan oltass, ezt az oltást az első harmadban is lehet. 2 hét kell, mire kialakul a védettség. Ha megkapod a betegséget hatszorosára nő a magzati károsodás esélye és a te életed is veszélybe kerülhet!

  • Eszter

    2009. december 02. szerda

    Sziasztok!

    Én sem tudtam még mindig dönteni..
    A háziorvosom már megrendelte az oltóanyagot, de még egy kismama sem kérte nála az oltást.
    Teljesen kiborultam, mikor hallottam tegnap a hirekben, hogy meghalt a 21 éves teljesen egészséges kismama.

    Nekem a nőgyógyászom elmondta, hogy mi a legnagyobb baj..
    A szervezetből ugyan kiürülne a vivőanyag, de mivel kismama vagyok, a magzathoz is eljut.
    Most 8 hetes terhes vagyok, a magzat már iszik és pisil, a vivőanyag a magzatvizbe kerül ezzel együtt a magzat szervezetébe is..
    Még nem bizonyították, hogy az oltás nem ártalmatlan..

    Hogy dönthetnék én így, mi a biztosíték, hogy nem lesz a kisgyerekemnek semmi baja???
    Mi van, ha mégis megfertőződöm???
    A legszebb dolog egy anya életében kisbabát várni, de igy minden nap rettegés, és nem hiszem, hogy ez olyan jó a magzatnak.

    Ti hogy döntöttetek???

  • aggódó anyuka

    2009. november 25. szerda

    sziasztok!én 24 hetes terhes vagyok!És fogalmam sincs hogy mit csináljak!A védőnőm szerint ne oltassam be magam a háziorvosom szerint meg be kellene! Ha beadatom magamnak az a babára nem veszélyes?Nem káros a babára a hatóanyag?köszönöm a segitséget!sziasztok

    Válasz: Nem, nem káros a babára a hatóanyag.

  • Helga

    2009. november 23. hétfő

    Sziasztok,

    13 hetes kismama vagyok és az orvosom azt mondta, h nem lehet kérdéses az influenza elleni oltás!!!
    Viszont mi van abban az esetben ha hajlamos vagyok a fertőzésekre?

    Válasz: Ha könnyen elkapsz mindent, akkor óvatosnak kell lenni az oltással, mert kihozhatja a benned lappangó betegséget, de szerintem konzultálj ezügyben az orvossal, most már sokan megkapták – milyen tapasztalatok vannak ezügyben.

  • Eta74

    2009. november 20. péntek

    Üdvözlet!
    Én 30 hetes terhes vagyok, sosem kaptam influenza oltást még , beadassam?

    Válasz: Be lehet adatni, mert ha elkapod, az károsabb, mint az oltás maga.

  • mimi

    2009. november 18. szerda

    Sziasztok!
    Én most 17 hetes várandós vagyok és úgy vagyok az oltással, hogy ha egy olyan szakember mondja aki több éve genetikusként dolgozik, hogy nem árthat akkor inkább nekik hiszek, mint gyógyszer ellenes embereknek. Ezzel nem szeretnék senkit meg bántani. De az orvosom szerint az sertés influenza veszélyes a babaára.

  • István

    2009. november 16. hétfő

    Igaz, nem kellett volna támadóan irjak, bocsánat érte. Csak hirtelen felment a cukrom 🙂 Akkor leirom a saját kútatásaim során felsorakozott következtetéseket és megállapitásokat, hogy lehessen több információt igénybe venni a döntéshez:
    1. A neten rákeresve, számtalan olyan szerencsétlen esetet találtam, ahol a H1N1 védőoltás mellékhatásokat okozott – FŐLEG terhes anyukák esetében. Rengeteg malformációval született gyermek volt a következménye a 76 – os sertésinfluenza oltásnak.
    2. A 76 – os sertésinfluenza elleni védőoltás kampányt azért állitották le, mert végül többen haltak meg az oltás miatt mint magában a betegségben.
    3. A H1N1 virus okozta influenzának sem súlyosabb tünetei, sem súlyosabb szövődményei nincsenek mint a „normál” influenzának.
    4. Tiz emberből egy megy korházba influenza esetén, tehát a felfedezett fertőzöttek száma egyáltalán nem reális – lehet tizszer annyi is. A legtöbben, mint a rendes influenzát, otthon elhúzzák, és imunitást szereznek.
    5. Az oltás rengeteg méreganyagot tartalmaz.
    6. 76 – ban, a H1N1 mögött álló érdekcsoportokat beperelték.
    7. David Icke azt mondja: csak egyet tehetsz: messze kerüld el azokat az embereket, akik beoltatták magukat!
    Tehát visszatérve a nagy kérdésre: „risk-benefit kérdés: azaz arról van szó, hogy mi veszélyesebb: beoltatni magad vagy elkapni a betegséget?” A válasz:
    Mi veszélyesebb? Elhúzni egy influenzát, vagy kockáztatni a gyermeked életét?
    Vagy: Mi veszélyesebb? A sertésinfluenza vagy ha autóba ülünk? Ugyanis kb százszor nagyobb az autóbalesetek mortalitási aránya, mint a H1N1 virus okozta halál… (A sertésinfluenza elterjedésének a csúcspontján maximális 2.5 százalékos mortalitási arányt saccolnak – most még valahol 0.07 körül van). Az autóbalesetek okozta mortalitási arány 4.4 százalék. 🙂
    Mindenkinek értelmet a döntéshez, s az igazi felelősség felvállalásához 🙂

  • b-tunder

    2009. november 15. vasárnap

    Sziasztok!

    Én is mostanra terveztem a teherbeesést, de nem merek belevágni, mert részemről is teljes a tanácstalanság. Viszont amiről nem igazán találtam álláspontot a témával kapcsolatban: ha az oltás mellett döntök, beoltassam-e magam a normál influenza ellen is, lehet-e egyszerre a kettőt, és főleg, hogy mennyi időt kéne várni az oltás után a terhességgel??? Ha tudtok erről valamit, nagyon örülnék neki!

  • Zsófi(Nné)

    2009. november 11. szerda

    Sziasztok!
    Azt olvastam a neten, hogy az influenza (h1n1) által megfertőzödött egyének közül csak azok haltak meg, akiknek valamilyen más betegségük is volt mellette (drogfüggőség, alkoholizmus, rák, leukémia stb.) tehát egészséges emberre nem jelent veszélyt, pláne nem halálosat. Ezt egy homeopátiás ismerősöm erősítette meg.
    Sok sikert a helyes döntéshez, én nem oltatom be magam, az biztos.További szép estét mindenkinek, sziasztok!

  • zsuzsi

    2009. november 11. szerda

    Sziasztok!
    Olvasom itt a hozzászólásokat és én is nagyon féltem az 5 hónapos kisfiamat. Én mindig oltattam magam influenza ellen, mert egyszer elkaptam, és borzasztó volt. Persze a terhesség alatt nem, mert a nőgyógyászom azt mondta, hogy felejtsem el. Tegnap elmentem a dokihoz és beadattam a H1N1 ellenit, de hogy védjem a gyereket, ha a családban rajtam kívül senki sem oltatja be magát? A férjem rábeszélésre talán megteszi. De ott vannak a nagyszülők, és az első házasságából született fia, aki iskolás. Ha valaki, akkor ő hazahozhatja, hiszen ott terjed a leggyorsabban. Mi van akkor ha idejönnek, és még nincs tünet, de már fertőződtek? Milyen következményei lehetnek egy csecsemőre nézve? Erről még nem nagyon olvastam sehol.

  • Yucatan

    2009. november 10. kedd

    Sziasztok!
    Azt hallottam, ha várandósam megkapom az oltást, az a babát is védi születése után is. Igaz a hír?

    Válasz: Igen, de csak egy darabig.

  • Molnár Eszter

    2009. november 08. vasárnap

    Sziasztok!!

    Én nemrég tudtam meg, hogy kisbabát várunk (4 hetes), de ez, amit a média kreál, ez idegel ki…
    Valaki azt mondja, hogy az első harmadban TILOS!!! egy ismert genetikus szerint viszont pont ekkor kell beadni az oltást..
    Most akkor dötsd el….
    Tényleg nagyon durva, hogy elvileg egy kis élet sorsárol kell döntenem…

    Tudja valaki, hogy a kismamát akit Szegeden kezelnek előlőleg be lett oltva, vagy nem??
    Sok helyen azt írják, hogy igen.

    Segítsetek légyszi!

    Köszi!

    Válasz: Nem, nem volt beoltva. Szerintem érdemes Czeizel professzorra hallgatni ezügyben, végülis ő a szakember, az újságírók meg csak találgatnak.

  • ANETT

    2009. november 06. péntek

    SZIASZTOK
    TANÁCSOT SZERETNÉK KÉRNI EBBEN AZ ÜGYBEN ELSŐSORBAN ANYUKÁKTÓL.A KISEBBIK FIAM 10HÓNAPOS,TUDVALÉVŐ HOGY 1ÉV ALATT NEM LEHET OLTANI DE HIÁBA OLTATJUK MI BE MAGUNKAT KÖRÜLÖTTE HA A TÖBBI EMBER MEGFERTŐZHETI.AZT NEM TUDOM KIVITELEZNI HOGY NE VIGYEM KÖZÖSSÉGBE MERT NINCS KIRE HAGYNOM EGYRÉSZT,MÁSRÉSZT MEG MEG SE MARAD SENKIVEL SEM.HA NE ADJ ISTEN Ő ELKAPNÁ AKKOR MONDJA MÁR MEG NEKEM VALAKI HOGY AKKOR ŐT MI VÉDENÉ MEG MERT ERRŐL SEHOL SENKI SEMMIT NEM NYILATKOZIK HOGY AZ 1ÉV ALATTI GYERMEKEKET MI VÉDI MEG HA MEGFERTŐZŐDNEK?????KÉRLEK BENNETEKET HOGY VALAKI MONDJON MÁR VALAMI OKOSAT HA TUD MERT KÉTSÉGBE VAGYOK ESVE EMIATT!!!!!!ADOK NEKI VITAMINT MEG GYÜMIKET DE MI VAN HA VALAKI MEGFERTŐZI!?EZT MERŐ KÉPTELENSÉG KIVÉDENI MIVEL AZ EMBEREK 90%-A HÜLYESÉGNEK TARTJA ÉS NEM OLTATJA BE MAGÁT CSAK ÉPPEN ARRA NEM GONDOLNAK HOGY EZZEL MÁSOKAT IS MEGFERTŐZNEK!!!!!MERT EGY HÜLYE SZÁZAT CSINÁL!!!!!LEGALÁBBIS ERRE FELÉNK EZ A MENŐ HOGY VAK VEZET VILÁGTALANT.VÁROM VÁLASZOTOKAT.ELŐRE IS KÖSZI AKI IR VALAMI OKOSAT.ANETT

    Válasz: Anett, nem kell aggódni. Ha mindenki beoltatja magát, akkor ő minimális eséllyel fertőződhet meg. Gondolj bele, a többi oltást sem azonnal kapják a gyerekek, pedig azok sokkal súlyosabb betegséget ellen védenek (pl. járványos gyerekbénulás, mumpsz stb.) A agyhártyagyulladás elleni még csak nem is kötelező, pedig ha elkapja a gyerek, akkor nagyon súlyos következményei vannak. De pl. mumpsz ellenit is 15 hónaposan kapnak, addig mi védi meg a kicsit, hogy ne kapja el? Semmi, hiszen ez az oltás csak néhány éve lett bevezetve, tehát a felnőttek többsége nincs oltva ellene és a gyerekeknek is csak egy része. Itt csak egy sima influenzáról van szó, ami ráadásul nem is veszélyezteti a gyerekeket.

  • zsofi

    2009. november 06. péntek

    Sziasztok, en Skociaban elek, 25 hetes vagyok az elso babankkal. A heten voltam a midwife-nal, aki kerdezte, hogy adja-e be. Nemet mondtam, amire elenken helyeselt, mondvan nem tudni milyen kovetkezenyei lesznek esetleg par ev mulva, de nem kizart, hogy lesz egy generacio, akinel kimutathato lesz az osszefugges egy kialakult defektus es a vedooltas kozott. csak az a baj, hogy akar beadatom, akar nem izgulhatok, hogy nehogy baj tortenjen. Vagy ezert, vagy azert. Remek, hogy az elso terhesseg ideje alatt, mikor az ember meg tapasztalatlan, csak azt tudja, hogy egy kicsi eletert o a felelos, ilyen dilemmakkal kell szembenezni.
    amugy jo egeszseget kivanok mindenkinek.
    zso

  • István

    2009. november 06. péntek

    Kedves nancyblackett,
    ajánlom is hogy beoltasd magad, a gyermekeidet és a rokonaidat a sertésinfluenza elleni védőoltással! Nem egyébért, de a magyarságnak irtó jót tenne, ha a hozzád hasonló tájékoztalan, birkaszellemű egyéneket, ha a sertésinfluenza nem is, de maga az oltás kinyirná. De mielőtt eltávozol az élők sorából, tekints meg egyet a több értelmes ember véleménye közül:
    http://www.youtube.com/watch?v=3JkyKVfv0qo

    Válasz: István, nem örülünk az ilyen hangvételű hozzászólásoknak itt a blogon. A cél nem egymás támadása, hanem hogy megfontolt döntéseket hozzanak a szülők. Most nem moderállak ki, de kérlek, ne támadj másokra, mindenkinek joga van a rendelkezésére álló információk alapján dönteni.

  • ircsó

    2009. november 06. péntek

    Szia Ági!

    Most újból sokat foglalkoznak a H1N1 védőoltással és úgy tűnik lassan itt van 🙁 . Mint mindenki, én is bizonytalan vagyok. 19 hós kislányomat NEM oltatom be ( bááár érdekes, már nekik is van vakcina) , viszont férjemmel dilemmázunk. Te mit javasolsz? A Te családod beoltatja magát? Ha nem teszem és mégis elkapjuk, mi bajunk lehet, attól még kislányomat szoptathatom vagy a vírus miatt abba kellene hagynom? A gyerekorvosunk, háziorvosunk és a védőnőm ellene van, sőőőt maguknak sem adatják be.

    köszi

    Válasz: A férjem hivatalból megkapta, és én is beoltattam magam, mert a mi korosztályunkra a legveszélyesebb. Viszont a gyerekeket nem oltatom be, mert rájuk nézve kevésbé veszélyes, egy sima influenza, amin úgyis átesnek minden télen 1x.

  • Organic Mission

    2009. október 21. szerda

    OLIVE + BETA G FORCE™

    A kórokozó baktériumok gyors mutációkkal képesek rezisztenciát kialakítani a széles körben használt antibiotikumokkal szemben. Az orvosi szaklapokban sorra jelennek meg a cikkek az újabb rezisztencia adatokról. Az antibiotikus terápia legproblémásabb kérdésének a rezisztencia kialakulását tartják a szakemberek. És persze az antibiotikumok hatástalanok a vírusokkal szemben. Évente több millióan betegszenek meg vírusfertőzések következtében, amelyek a legyengült, kórházban kezelt betegek esetében fatálisak is lehetnek. A legutóbbi atípusos tüdőgyulladás járvány jól demonstrálta, milyen nagy szükség van egy új fegyverre ezek ellen az egyre agresszívebb kórokozók ellen, amelyek órák alatt képesek körbeutazni a Földet a gazdaszervezeteikben. Az új, reményteli megoldás egy teljesen biztonságos és természetes hatóanyag, a béta glükán.

    Miféle anyagok a béta glükánok és hol találhatóak a természetben?

    A béta glükánoknak több forrása ismert, beleértve az élesztőből, baktériumokból, gombákból és gabonafélékből származó béta glükánokat. Ezek komplex szénhidrát molekulák egyedi molekulaszerkezettel, amelyek meghatározzák a biológiai aktivitásukat is. A vizsgálatok szerint az 1-3, 1-6 szénatomokon elágazásokat tartalmazó béta glükánoknak van a legerősebb biológiai aktivitásuk, amely az immunrendszer specifikus aktiválásában nyilvánul meg.

    – Mi az a WGP 3-6 ?
    – Dr. Ládi Szabolcs: A béta-glükánok szerepe
    – Influenza? Védőoltás?
    további info., a weboldalon!

  • babuci

    2009. október 16. péntek

    Ma már kapható Mo.-on olyan természetes készítmény, amely 100%-os védelmet nyújt pl. a madár- és sertésinfluenza ellen. Talán az N1H1 ellen is hatásos. Mellékhatása nincs, viszont stimulálja az immunrendszert, és csökkenti a különböző fertőzések gyakoriságát, súlyosságát.

  • nancyblackett

    2009. október 11. vasárnap

    Szia Ági,
    nagyon örülök, hogy nem foglaltál állást a védőoltás ellen, ez méltó a blog józan, két lábbal a földön álló szemléletéhez. Nekem két éves a kislányom és terhes vagyok, viszont teljesen biztos, hogy oltunk mindenkit, amint lehet – szerintem egyértelmű, hogy kell. A szkeptikusoknak ajánlom az http://www.antsz.hu -t, elég egyértelmű, aki angolul tud,az pedig böngéssze a a CDC honlapot, megéri: http://www.cdc.gov/h1n1flu/guidance/pregnant.htm például itt.
    Meg azt is, hogy nézzenek jól utána: SOHA SEMMILYEN oltóanyagról nem bizonyosodott be, hogy betegséget okozna. Én magamban ezt a dilemmát úgy hívom: risk-benefit kérdés: azaz arról van szó, hogy mi veszélyesebb: beoltatni magad vagy elkapni a betegséget? Abban senki sem kételkedik, hogy bár a világon semmire, így egy oltásra sem lehet mondani, hogy ezer százalékig veszélytelen, mégis 10.000-szer veszélyesebb, ha elkapod a vírust, és, mint tudjuk, még hatszor ennyire, ha terhes is vagy.
    Nagyon elszomorít, hogy sokan elfelejtik, mennyi mindent köszönhetünk az oltásoknak úgy általában.

  • kata

    2009. október 10. szombat

    Szia Bogi!

    Az én kisfiam 1 éves múlt és nem adatom be neki. Ha véletlenül influenzás is lenne, ugyanúgy megtudod gyógyítani mint eddig. Esetleg kérd ki egy homeopátiás gyerekorvos tanácsát, én is ezt tettem. Véleményem szerint az egész csak felvan fújva, de persze nem akarlak befolyásolni, dönts véleményed szerint.

  • Bogi

    2009. október 09. péntek

    Kicsit tudatlan kérdés, de fontosnak érzem: tudjátok, hogy mennyi a lappangási ideje ennek a vírusnak?
    Kislányom 10 hónapos, és sokat járunk közösségbe, amit nagyon élvez(ünk). Sajnálnám megfosztani ettől az élménytől, de aggaszt, hogy esetleg elkaphatja az influenzát egy látszólag még nem beteg gyerektől is. Beoltatni viszont nem akarom.

    Üdv mindenkinek: Bogi

    Válasz: 3 éves kor alatt nem lesz oltás, tehát ha nem akarjátok, hogy elkapja, akkor magatokat kell beoltatni, illetve, ha járvány lesz, nem kell közösségbe vinni és ennyi.

  • Kriszti

    2009. október 08. csütörtök

    Sziasztok!

    Segítsetek nekem légyszives! 25 hetes terhes vagyok, és annyira megoszlik a H1N1-el kapcsolatos vélemény a környezetemben és a médiában is, hogy igazából már jobban összezavartak, mint ahogyan eddig voltam. 🙁
    A védőnőm szerint például „kellene” oltatnom, mert elég hamar el tudok kapni, vagy tavasszal, vagy ősszel pl. felső légúti betegségeket, édesanyám szerint, és a családom nagyja szerint is, nehogy beadassam, mert a babára nézve nincs leellenőrizve, milyen a mellékhatás. A dokim (háziorvos) pedig azt hangoztatta, nekem kell tudni. Naná, hogy a média is teljesen „bekevert”! 🙁

    Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget! 🙂

    Üdv: Kriszti

    Válasz: A szabály ugyanaz, mint a normál influenza oltásnál: az első harmadban nem szabad beadni, a többiben igen.

  • Dina

    2009. október 06. kedd

    Basszus ne legyetek hülyék!!!!
    Egyszer gyógyszerész leszek,nem olyan soká és tanulunk pár gyógyszerről,gondolom nem meglepő.
    Szerintem oltári átverés az egész hisztéria,sokan a gyógyszeripart csak maffiaként említik,hát talán most nagyon helytálló a dolog.
    Terheseken TILOS tesztelni! Ugyanúgy,mint 6 és alatti gyerekeknél! Eddig 6 év volt a korhatár most hirtelen csak 6 hónap???? elég érdekes.
    Nem tenném tönkre a gyerekemet már az elején.
    A másik nagyon fontos >> amit megeszel,megiszol,belélegzel MINDEN átkerül az anyatejbe. Igen az a higany is ami benne van az oltóanyagban.
    Inkább a terhesek környezete oltassa magát. Aki pedig egészséges és elkapja meg fog gyógyulni,mert ez is influenza mint a többi. Az más kérdés,hogy betegeknél nem ilyen egyszerű a dolog.

    Túl nagy a média szerepe ebben az oltásban,nagyok az érdekek,sok pénz forog kockán.
    Csak ésszel!

  • Éva

    2009. október 01. csütörtök

    Nekem Lenkei doktor nem mérvadó, mivel ő ismert szcientológus, és a szcientológusok egyebek mellett arról is ismertek, hogy minden gyógyszert elleneznek. Én is utálom a gyógyszereket és elítélem a gyógyszergyárakat, amikor feleslegesen tukmálják ránk, de néha még mindig a kisebbik rossz. A lányom terhes, a nőgyógyásza az oltást javasolta, én is amellett vagyok, inkább, mint hogy kockáztassa az életét.

  • greg

    2009. október 01. csütörtök

    A fő probléma ezzel az oltással az, hogy 25 mcg higanyt (thimerosal 49%-a) és alumíniumot (alumíniumfoszfát) tartalmaz. Ez a megengedett mennyiségnél nagyságrendileg több. A higanyos lázmérőt érdekes módon betiltották, a terhes anyáknak nem javasolják a tengeri halakat a bennük levő higany miatt, és most ennél jóval többet adnának be injekcióban. Nem véletlen, hogy manapság egyre több az autista, magatartásproblémás, gyenge idegzetű gyerek szerte a világon.

    Mellesleg a sertésinfluenza semmivel sem ártalmasabb, mint egy normál influenza.
    Inkább azzal foglalkoznának a tisztelt illetékesek, hogy pl. amerikában évente 180.000
    ember hal meg a gyógyszerek mellékhatása és hibás orvosi kezelések következtében.
    Nálunk egyelőre csak a negyedik halálok, amerikában már a harmadik.
    Ne engedjétek, hogy a média kimossa az agyatokat.

    Aki beadatja magának, tegye azt – de a gyerekével nem kéne megtenni.

    greg

  • Heni

    2009. szeptember 30. szerda

    Sziasztok!

    Az oltással kapcsolatban meginterjúvoltam a gyerekorvosunkat, ő ezt az influenza elleni védőoltást sem ajánlja. Indokai: az ÁNTSZ tájékoztatója szerint 3 éves kor alatt nincs védőoltás. Enyhe lefolyású, ha a szülőnek van szeme-füle, akkor észreveszi, ha komolyabb baj van. Az oltóanyag csak a H1N1 ellen véd, márpedig ez bármikor mutálódhat. Az ellen viszont nem jelent védettséget. A kisgyermekek fejletlen immunrendszerét nem kellene feleslegesen terhelni.

  • picur

    2009. szeptember 29. kedd

    Szia trrixy!

    Hát valóban elgondolkodtató ez a cikk! Én eddig sem voltam azon az állásponton,
    hogy beoltassam magam!
    De ennek ellenére köszi ezt a linket! Én úgy gondolom van azért valóság alapja!
    Csak úgy nem találtak volna ki ilyet!

  • trrixy

    2009. szeptember 29. kedd

    Kedves Ági és Anyukák,

    Ismeritek dr. Lenkeit? A vitaminjairól híres.
    Az ő állásfoglalása a H1N1 védőoltásról itt olvasható:
    http://lenkeidoktor.hu/?p=263

    Elgondolkodtató.

    Üdv,
    trrixy

  • Zsuzsi

    2009. szeptember 29. kedd

    Kedves Ági!
    Szerinted a szopi alatt beadott oltás hatóanyaga nem megy át tejbe?A fiam 13 éves suliból hazahozhatja.Az iskolában már riogatják őket a tanárok!A kislányom 3 hónapos szopizik.Védi őt az anyatej?
    Eü dolgozó vagyok tudom ha most dolgoznék kötelező lenne mint a hepa elleni de igy?Nem tudom mi tévő legyek?Mi a véleményed?Köszi

    Válasz: Az anyatej védi a kicsit minden betegségtől, ezért ők kisebb eséllyel kapják el. Szoptatás alatt beadható az oltás, és érdemes is, mert a betegség magas lázzal jár, emiatt elapadhat a tej.

  • lola

    2009. szeptember 28. hétfő

    Szia Ági!
    9 hetes vagyok, és körzeti orvos szerint feltétlenül oltassam magam, viszont a nőgyógyász(benne sokkal jobban megbízom)szigorúan nemet mondott. Érdeklődtem még pár helyen, de ahány orvos-annyi vélemény…:(
    Ha nem lennék terhes, biztosan nem oltatnám be magam, de annyi rémhírt hallani arról, hogy a kismákra sokkal veszélyesebb az újinfluenza, ráadásul néhány éve pajzsmirigy túlműködésem volt (2 éve tünetmentes vagyok), és bár mostanában nem voltam beteg, nem tudom, hogy az immunrendszerem mennyire állt helyre a túlműködés után.
    Te mit javasolsz? Szerinted mennyire valós veszély ez a járvány, és mennyire csak pánikkeltés?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    L.

    Válasz: A járvány valós veszély, ha nagyon aggódsz, akkor a normál influenza oltáshoz hasonlóan csak a 2. harmadban oltasd be magad (ott nem javasolják az első harmadban történő oltást)

  • ircsó

    2009. szeptember 28. hétfő

    Ezek szerint, ha mégis elkapná a gyermekem, nem kell megijednem, úgy kell kezelnem, mint egy hagyományos influenzát?

  • Vida Agi

    2009. szeptember 28. hétfő

    kata, reggel hallottam erről egy riportot, elvileg jövőre már nem lesz járvány, idén télre ígérik a csúcspontját, ezért jövő ősszel már kisebb az esélye, hogy elkapja. Kezelni egyébként ugyanúgy lehet, mint a sima influenzát, és eddig akik elkapták gyerekek itthon, többnyire 2-3 nap alatt meggyógyultak, a gond inkább a tömeges járvánnyal van, azzal, hogy napokra-hetekre leállhat az élet (pl. ha egy iskolában minden tanár lebetegszik), ezért félnek tőle ennyire (legalábbis számomra ebből a mai riportból ez derült ki)

  • kata

    2009. szeptember 28. hétfő

    Szia Ági és Ircsó!

    Az én kisfiam 1 éves, és én se fogom beadatni neki. Egyrészt túl új az oltás, semmit nem tudni a lehetséges következményeiről, másrészt én úgy érzem, hogy kicsit felfújják ezt a dolgot. Nem hiszem, hogy ennyire lekéne terhelni egy baba szervezetét, hogy minden lehetséges dolog ellen beoltatni, hisz a védekezőképesség így sokkal kevésbé fejlődik ki.
    Viszont. Ági, tőled kérdezném, hogy ha majd jövő szeptemberbe megy oviba, akkor mi a helyzet? Mivel közösségbe jobban elkapható? Szerinted nem elég az odafigyelés, illetve ha esetleg elkapja az influenzát, nem lehet úgy kezelni mint eddig homeopátiával vagy hasonló alternatív gyógymóddal?

  • Vida Agi

    2009. szeptember 28. hétfő

    Én most jelenleg úgy tudom, hogy gyerekeknek nem szabad adni az oltást, amíg nincsenek meg a kísérleti eredmények. Tehát 18 éves kor alatt egyáltalán nem adható.

    Mivel ez cseppfertőzéssel terjed, ezért ha nagyon beindul majd a járvány, akkor az a jó, ha ti be vagytok oltva és a járvány ideje alatt nem mentek közösségbe. A gyakorlatban akkor lehet elkapni, ha valaki 1 méteren belül van tőled, aki fertőzött és főként zárt térben, tehát ha lesz nagy járvány (amit most még nem lehet tudni), akkor ne vigyétek boltba se, de sétálni, játszótérre mehettek és másokkal is lehet találkozni, ha nem betegek.

  • ircsó

    2009. szeptember 28. hétfő

    Szia Ági!

    És mi a véleményed a kisbabák esetében? Nekik ajánlanád? másfél éves a kislányom, eddig mindenki a védőoltás ellen van ( gyerekorvos, védőnőm , barátok , más anyukák) . Szerinted? Sokat vagyunk hasonló korú gyerekek között( játszóház, torna, egyéb foglalkozások) illetve unokatesók ovisok és iskolások, velük napi szinten találkozunk( szomszédok vagyunk) probálom kislányomat óvni, még szoptatom és kap mindennap c vitamint. Mivel tudnám még megvédeni?

    Köszi

    ircsi

Comment navigation