H1N1 és influenza oltás a terhesség, szoptatás alatt

Meglehetősen változatos képet mutat az orvosok és a védőnők véleménye arról, érdemes-e és egyáltalán lehet-e influenza és H1N1 oltást beadni a terhesség ideje alatt, lássuk hát az ezzel kapcsolatos tudnivalókat!

H1N1 és influenza oltás a terhesség, szoptatás alatt

Influenza oltás terhesség alatt

Ha még nem vagy terhes, de már próbálkoztok, akkor ezidő alatt beadathatod magadnak az oltást, így a terhesség alatt elkerülheted a fertőzést, vagy ha mégis, akkor kisebb lesz a szövődmények és a magas láz esélye, amik leginkább károsíthatják a magzatot.
Ha még nem kaptad meg, az első harmadban nem ajánlott az influenza oltás beadása, a terhesség második és harmadik harmadában azonban be lehet adatni az oltást, így a szoptatás idejére is védettséget szerzel.

A közhiedelemmel ellentétben az influenza oltás nem aktív élő vírusokat tartalmaz, tehát nem leszel tőle beteg.

Különösen akkor ajánlott az influenza oltást a terhesség alatt beadatni, ha sokat jársz emberek közé zárt helyre (tömegközlekedés, iskola, edzőterem stb.), veszélyeztetett munkahelyen dolgozol (pl. iskola, óvoda, egészségügy) vagy kisgyermekeid vannak, akik közösségbe járnak.

Szoptatás alatt is beadathatod az influenza oltást.

H1N1 oltás terhesség alatt

Először is tudnod kell, hogy bár sokfelé hallani, a „hagyományos” influenza ellen védőoltás nem véd a H1N1 ellen. A H1N1 (sertésinfluenza) vakcina várandósokon való tesztelése még nem fejeződött be, ezért sok helyen a védőnők és orvosok óva intenek tőle. Ha még csak tervezed a terhességet, akkor mindenképpen érdemes a H1N1 ellen beoltatnod magadat, így biztosan nem kapod el a kórt.

Ha már várandós vagy, akkor is nyugodtan beadathatod, mert a H1N1 vakcina elölt vírusokat tartalmaz, tehát nem káros a magzatra, fertőzés esetén azonban sokkal nagyobb a magzati károsodás kockázata H1N1 fertőzés, mint a hagyományos influenza esetén. Nem kell tehát félni a terhesség alatti oltástól, ez ugyanis életeket menthet. Egyes források szerint a H1N1 áldozatainak 6%-a terhes anya.

Szoptatás alatt is megkaphatod a H1N1 oltást.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

60 Comments

Comment navigation

  • Tóth Andrea

    2011. február 18. péntek

    Sziasztok!

    6 hetes kismama vagyok.
    01.17-én beoltattam magam a H1N1 elleni oltással és 02.04-én (két hét múlva)kiderült, hogy kisbabánk lesz.
    A ciklusom 11.napján kaptam az oltást, utána 1-2 nap múlva foganhatott a baba.
    Most nagyon izgulok, nehogy baja legyen a babának.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ettől nem lesz baja a babának, hiszen akkor még meg sem fogant, ráadásul a terhesség alatt adott H1N1 oltástól sem lesz baja.

  • Palexa

    2011. január 26. szerda

    SZIASZTOK!

    ÉN 2010 DECEMBERÉBEN 20 HETES TERHESEN ADATTAM BE MAGAMNAK A H1N1 ELLENI VÉDŐOLTÁST. AZÓTA IDÉN MÁJUSBAN MEGSZÜLTEM A CSODÁLATOS, EGÉSZSÉGES, KISLÁNYOMAT.
    SEMMI MELLÉKHATÁSÁT NEM TAPASZTALTAM A VAKCINÁNAK.

  • hannácska2011

    2010. november 10. szerda

    Sziasztok!
    Én a 32.héten járok, és én is bizonytalan vagyok egy kicsit hogy beadassam vagy sem???
    Tudom hogy ilyenkor a baba már ki van fejlődve.
    Eddig én is úgy voltam vele hogy nem oltatok,de mikor elmentem a nődokimhoz,megváltozott a véleményem.
    Utána is olvastam sok oldalon köztük szólva az ANTSZ honlapján is.
    Valaki írjon nekem aki beoltatta magát és már megszült,hogy minden oké?
    A email címem:hzsofi82@freemail.hu
    Előre is köszönöm nektek!

    • Barby

      2010. november 17. szerda

      Én beadattam tavaly december elején az oltást, és 2010 márciusában szültem egy gyönyörű, makkegészséges és 4400 grammos fiúcskát, aki a legéletrevalóbb a világon!

      A te egészséged az ő egészsége is…

  • bab

    2010. február 05. péntek

    Sziasztok!

    Én 23. hetesen vettem fel a védőoltást. (A férjem és a 4 éves kisfiam is megkapták!). Most 32. hetes vagyok. 9 hét eltelte után 100% mondhatom, semmi mellékhatását nem éreztük a védőoltásnak. A kisbabánk teljesen jól van! Izeg-mozog, minden eredményem tökéletes. Mi nem lettünk sem lázasak, sem betegek. A kisfiam ovis, télen még nem hiányzott egy napot sem. A családunkban múlt héten (40. hétre) született egy kisbaba. Anyukája 36 hetesen vette fel a védőoltást (veszélyeztetett terhesség, 40. év+lombik program) az orvosai tanácsára. A kislány makk egészséges!!! Nyugodt vagyok, mert a babám is megkapta a védettséget és tavasszal nem kell stresszelnem már emiatt. A picit 3-4 hetesen vinni fogom a közösségbe, hiszen a kisfiamat mi fogjuk elhozni az oviból.

  • Ancsa

    2010. január 24. vasárnap

    Sziasztok!
    Valaki írjon már aki pl megkapta a védőoltást és megszült.Minden rendben van?

  • Márti

    2010. január 16. szombat

    Márti vagyok és még nem oltattam be magamat,mert én félek ,hogy valami baja lesz a babának és azért nem oltattam be magam.ez baj de szedem a c-vitaminokat és sok gyümölcsöt eszek. előre is köszönöm

  • Erzsi

    2010. január 06. szerda

    Kedves Ági! 24 hetes kismama vagyok.Reggel beadattam a H1N1 elleni oltást,és délutánra belázasodtam.Egész éjszaka 38.5 körüli volt a lázam,a legmagasabb 38.8.Nem sikerült azonnal levinni,viszont másnap reggelre már csak 37.3 lett.Ártott a babámnak ekkora láz?Válaszodat előre is köszönöm!Üdv:Erzsi

    Válasz: Nem.

  • zsuzsu

    2009. december 18. péntek

    Sziasztok!
    Én most 16 hetes terhes vagyok. Én is sokáig vacilláltam. A nőgyógyászom nekem se javasolta az oltást az elején, aztán azt mondta a 16. héten oltassam be magam. Hát megtettem kedden túlestem rajta. A házi orvosom is így fogadott, ugye oltatom magam? A karom fájdogál, kicsit duzzadt és érzékeny. De ha ez az áldozat kell tegyük meg!Én a gyerekeimet szeretném felnevelni a férjemmel együtt és nem föntröl figyelni őket. Tudom ez most durván hangzik, de annyi ilyenről hallunk a híradásokban.

Comment navigation