Gomba terhesség alatt

Várandósan sok mindent talál az ember lánya, amin aggódhat. Ezek közül az egyik a gombafertőzés, ami inkább csak kellemetlen, mint veszélyes, mégis sokan félnek tőle, hogy gondot okoz a babánál. Szerencsére ez a félelem alaptalan.

 Gomba terhesség alattElőször is, hogy a félelmeket eloszlassam: a gombásodástól, candidától és más hüvelyi fertőzésektől nem lesz fejlődési rendellenessége a babának. Ha csak enyhe folyás jelentkezik, akkor egészen ártalmatlan dologról van szó, ha ennél komolyabb tünetek jelentkeznek, akkor a kezeletlen gombásodás a méhszáj kinyílását vagy akár koraszülést is okozhat.

Amennyiben még nem vagy terhes és gombásodásra hajlamos vagy, érdemes még a várandósság előtt kikezeltetni. Sőt: a partneredet is vizsgáltasd ki, mert hiába szűnik meg nálad a gombásodás, tőle újra és újra elkaphatod, ha nála nincs kikezelve. A kezelésről tudni kell, hogy akár fél évig is eltarthat.

Ha már a terhesség alatt derül ki a gombás vagy baktériumos fertőzés ténye, akkor is ki kell kezelni, mert a kezelésnek nincs kockázata, viszont a kezeletlen fertőzésnek van. Baktériumos fertőzésnél az is a kockázatok közé sorolható, hogy ha még fennáll a fertőzés a szülés idején, a szülőcsatornában megfertőzheted a babát, így fordulhat elő, hogy pl. tüdőgyulladással születik. A 36. héten éppen ezért végeznek streptococcus szűrést, és ha szükséges, akkor kezelik a fertőzést antibiotikummal.

Ami miatt sok anyuka feleslegesen aggódik: sem a gombásodásnak, sem pedig a kenőcsös, tablettás vagy antibiotikumos kezelésnek nincs hatása a babára, nem lesz emiatt beteg, nem fejlődik rendellenesen. A gombásodást a koraszülés elkerülése miatt kell mihamarabb kikezelni. Tudnod kell, hogy ez a kezelés nem 2 napig tart, makacs fertőzésnél, akár hetek-hónapok is eltelhetnek, mire sikerül teljesen megszabadulni a tünetektől, tehát ha nem múlik 2 hét után a folyás vagy a viszketés, akkor sem szabad abbahagyni a kezelést!

Kövesd nyomon terhességedet hétről hétre a várandósság 4. hetétől gyermeked 4 éves koráig! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

43 Comments

  • Volentics Claudia

    2011. április 19. kedd

    Kedves Ági!

    Megrendeltem a Gyógyító játékok CD-idet, amelyhez ajándékba kaptam a személyiségtípusokról szóló előadásodat (is).
    Meghallgatva felfigyeltem egy Általad említett példára, ami nálunk is szó szerint előfordul és tanácstalan vagyok a megoldásában (az előadáson sem hangzott el):

    Az én kislányom (19 hónapos) is sír, ha a játszótéren lepottyan, mert nem hajlandó letenni a kezét, mert koszos lesz. Ha egyébként koszos lesz a keze, azonnal leporolja. Múltkor mikor leesett és már többedszerre kértem szépen, hogy keljen fel, Ő meg nem, ott hagytam, hogy ha elmegyek, biztos feláll. De Ő inkább sírt percekig, de nem volt hajlandó letenni a kezét. Végül csak segítenem kellett. Ugyanakkor homokozik, de ha leesik, nem teszi le a tenyerét a homokba. Kérdeztem Tőle, hogy ez miért van, de Ő csak nyújtja a kezét, hogy vegyem fel, állítsam talpra. És a további vonulata a példádnak: valóban, bár tud(na) enni, nem akar, csak nagyon ritkán és inkább azt kéri, etessem. Ugyanakkor nem kell kergetni a kézmosás miatt, fürödni szeret, de csecsemő korában is imádott már. Tudja, ha játszóról bejövünk, kezet kell mosni, ha szólok, elindul a fürdőszoba felé.
    Ami pedig engem illet: tény, hogy minden nap takarítok, de nem érzem magam kényszeres takarítónak. Úgy gondolom, a gyereknek tiszta környezet kell egyszerűen. Az azonban igaz, ha lecsöppen a kanálról az étel az etetőszékre, azonnal letörlöm.
    Nem tudom, hogy az-e a megoldás, ha hagyom, hogy maradjon ott a kaja az etetőszéken/ruháján vagy ennél sokkal komplexebb? Azt sem akarom ugyanakkor, hogy ne legyen igényes a környezete tisztasága iránt. Tartson rendet maga körül.
    Tudsz-e abban tanácsot adni, hogy hogy oldjam meg a kézletétel, önálló evésre “rábírás” kérdését erőszak és stressz nélkül?
    Úgy érzem, lányom extrovertált, érzelemdús, kifejezetten kitartó típus. (Kisgyermek korában zenére aludt el leginkább)

    És lenne még egy problémám, aminek a megoldásában szeretném a segítségedet kérni: imád barátkozni, fut a gyerekek után (a nagyobbak után különösen). Azonban gyakran fordul elő, hogy a vele egykorú, vagy kicsivel nagyobb gyerekeket “bántani” akarja (=megcsavarja az orrát, leveszi a sapkáját, meglöki hátulról, kinyomja a szemét). Már milliószor mondtam el szépen, hogy csak “simi-simi”, mert a másiknak fájni fog, de ennek ellenére a következő alkalommal megismétli. És rögtön mondja (és mutatja babajellel, amiket egész jól használ), hogy fáj a másiknak, de csak megteszi! Nem alkalmazunk erőszakot, fizikai fenyítést a családban (egyedüli gyerek még), nem is értem a reakcióját és nem tudom, hogy hogyan szereljem le. Minden alkalommal csak lefogom a kezét, mielőtt odakapna a másik gyerek arcához (már látom előre a mozdulatából, hogy mikor készül ilyesmire) és elmondom, hogy ne tegye, mire Ő folytatja, hogy mert fájni fog. És akkor jön a nagy tanácstalanság: ha tudod, hogy fájni fog, miért csinálod?
    Tudsz esetleg ebben (is) segítségemre lenni?

    Vocla

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Amit leírtál az pont az a helyzet, hogy mivel te igényesnek szeretted volna nevelni, ezért ez már sikerült is: most már kimondottan tart a kosztól és ezért nem teszi le a kezét és ezért nem akar önállóan enni. Most az a feladatod, hogy kicsit neveld le erről a fajta igényességről, mert a sok rászólás, “mosd meg a kezed”, “jaj, de piszkos, pfuj” bátortalanná tette ezen a téren. Most tehát az a teendőd, hogy adj neki kézzel ehető dolgokat és ne ijedj meg, ha maszatol vele, hagyd, hogy magától egyen és bátorítsd. Ugyanez a helyzet a homokozással, udvari játékkal is: hagyd kísérletezni, próbálkozni

      19 hónaposan a kicsik még nem értik az ok-okozati összefüggéseket (ha-akkor típusú mondatok) és nem tudja kezelni az indulatait. Ha feszült, ha a másik gyerekkel nem tud mit kezdeni, akkor bizony fájdalmat okozhat neki. Ez nem valódi verekedés, hanem a saját indulatkezeléséről szól. Ha ilyenkor megállítod és mindig elmondod neki, hogy nem szabad, akkor sok-sok ilyen eset után rájön, hogy ezt nem szabad és mit csináljon helyette, hogyan vezesse le az indulatait. Segíthetsz neki ebben azzal, ha konkrétan megnevezed az érzelmeket ilyenkor pl. “tudom, hogy most dühös vagy, mert…” és elmondod, mit kell tennie pl. “gyere és inkább játssz a vödörrel” vagy “nem szabad odacsapni, szépen el kell kérni a kisfiútól a játékot” stb.

  • Varga Ibolya

    2011. április 18. hétfő

    Kedves Ági!
    25 hetes terhes vagyok, ma hozott a postás egy levelet, amiben az állt, hogy P2 candida! A Nőgyógyászom csak hétfőnként rendel, így legjobb esetben csak 2 hét múlva tudok elmenni hozzá, akkor viszont már a soron következő terhességi vizsgálat is esedékes! Bár semmilyen panaszom nincs, nincs erősebb folyásom, mint bármikor, viszketés, gyulladás! Ez az eredmény mit jelent? Szükséges elmennem előbb más dokihoz?
    Válaszát előre is köszönöm! Szép napot! Ibolya

  • Betty

    2011. április 11. hétfő

    Kedves Agi,
    Mar evek ota kuzdok a huvelygombaval. Legalabbis az orvos ezt mondja. Volt, hogy meg sem vizsgalt, csak felirta ugyanazt, mint elotte. De Erdekes, hogy soha nem viszkettem, folyasom se igen van, viszont azt a halszagu, budos valadekot erzem a huvelyemben, amirol az van irva, hogy bakteriumos fertozes. Lehet, hogy nem is gombaval kellene kezelni?

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Érdemes lenne egy másik orvost felkeresned.

  • Virág

    2011. március 21. hétfő

    Kedves Ági!

    36 hetes kismama vagyok, és szombaton túrós szerű folyást észleltem, és enyhe viszketést. A viszketés nem olyan drasztikus, szóval érzem hogy kicsit viszket de kibírom, hogy ne vakarjam. Szombaton fel is hívtam az orvosomat, aki Gynoxin 200mg kúpot javasolt. Ezzel az a problémám, hogy a b.tájékoztatóban az áll: terhesség alatt nem javasolt,annak ellenére, hogy kismértékben szívódik fel. Szerinted ennek ellenére használjam?
    A következő kérdésem az lenne, hogyha ez még sem gombás fertőzés, de kezelem, akkor lehet vmi baja a babának?

    Válaszodat köszönöm!

    Virág

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Attól nem lehet baja a babának, hogy kezeled a fertőzést és esetleg mégsem olyan fertőzésed van. A gyógyszerrel kapcsolatban az a helyzet, hogy ha az orvosod tanácsára kezded használni, akkor használhatod, a legtöbb gyógyszernél azért van ráírva, hogy terhesség alatt ne használd, mert nem tesztelték várandósokon, de orvosi felügyelettel, illetve az ő tanácsára használhatod.

  • Timea

    2011. január 24. hétfő

    Kedves Agi!
    4 hetes terhes vagyok,az elso vizsgalatnal candidat mutatott a szures.A dokim szerint varnunk kell a kezelessel,de mar nagyon idegesito a viszketes es a folyas!Tudnal javasolni valami mas megoldast a tunetek enyhitesere?Koszonom!

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      A homeopátiás szerek közül a Candida Albicans 15CH szedhető rá, és naponta 1X5 golyót kell elszopogatni, kb. 3-4 nap után hat.

  • Timcsi 0309

    2011. január 19. szerda

    Kedves Ági!

    Második babámat várom,11 hetes vagyok. Most kezeltek ki(és páromat) kenőccsel és kúppal,mert ahogy terhes lettem,szinte egyből gombás is lettem. Így volt az előző terhességemnél is. Később ajánlották nekem,mikor már megszültem,hogy szedjek Monilia 30 CH-t,heti egyszer 10 golyót,hogy megelőzzem a gombás fertőzést. Amíg azt szedtem,valóban nem is volt panaszom.
    Most hogy babát várok szedhetem újra ezt a készítményt szerinted?
    Vagy mit tanácsolnál még,hogy ne jöjjön elő(azon kívül,hogy betartok mindenféle tisztálkodási dolgot 🙂 )?
    Köszönöm a válaszod!
    Tímea

  • ildi

    2010. november 24. szerda

    Szia Ági,

    39. hétben vagyok, most kaptam kézhez a másfél hete levett vérvizygálat/hüvelykenet eredményeket. Az eddig normál hüvelykenet most candida fertőzést mutat, azt írták, “kezelést igényel”. Orvoshoz jövő héten magyek legközelebb, ha egyben leszünk még 🙂
    Mit tehetek a helyzet javítására? Viszketést nem tapasztalok, sem égető érzést. A folyásom sem több vagy más, mint eddig.
    A gyerkőcnek lehet baja tőlem?
    Köszönöm válaszodat!

    ildi

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      A gyerkőcnek nem lesz baja ettől, de azért kezeltesd.

  • Okibéka

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági! 4 napja szültem (kiírt idő előtt, így “felkészületlenül”) és szülés előtt candidát találtak a hüvelykenetben, melyre 1 napig tudtam Pimafucin kúpot alkalmazni ( az előírt 3-ból). most 4 napos baba mellett újra égető érzést érzek a hüvelyi tájékon. Ugyanakkor gátszakadás miatt (1 cm), felszívódó varrataim is vannak. kérdésem: lehet-e,hogy a nem kikezelt candida miatt vannak a gondjaim? ha igen, akkor most alkalmazhatom-e a még megmaradt 2 Pimafucin kúpot, vagy a vérzéssel ez nem összegyeztethető?
    köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Orvosi egyeztetés nélkül semmit ne alkalmazz, a varratok miatt meg pláne ne.

  • ani

    2010. november 12. péntek

    Kedves Ádi!
    A héten teszteltem pozitívat, jövőhéten megyünk orvoshoz. De éjszaka égető érzésre kelltem. Fehéres folyásom is volt több mint máskor.
    2 éve volt nemi herpeszem, megijedtem, hogy az!
    Veszélyes lehet?
    Nagyon aggódom.

  • ibolya

    2010. november 11. csütörtök

    KEDVES ÁGI!32hetesen streptococust mutatak ki kaptam kezelést 7 napos ampicilint ,most 34 hetesen ujra csináltattam és ujra ki jott a dokim augment1gr irt fel7 napra 2*1-et. NAgyon aggodom ,hogy fog ártani a babának a sok antibiotikum? koszonom

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Nem fog neki ártani, nagyon fontos kikezelni a fertőzést, mert ha nem kezelik, akkor a szülőcsatornában a baba megfertőződhet és tüdőgyulladást kaphat.

  • Ági

    2010. november 05. péntek

    Szia Ági!

    17 hetes kismama vagyok! Két napja több a folyásom mint eddig és a színe is erősödött! Viszketésem néha van! És olyan érzésem van mint ha meg lenne duzzadva a hüvelyemnél! De tapintásra szerintem nincs gond! Mit ajánlsz mit használhatok rá? Vagy feltétlenül orvoshoz kell mennem? És a tanga bugyi a nem okoz ilyen érzést?
    Válaszodat előre is köszönöm! Ági

    Válasz: A két dolog egymástól független. A folyás és a viszketés gombára utal, ezzel menj el orvoshoz, mert a felszálló fertőzés koraszülést okozhat.
    A duzzanat az viszont normális, a terhesség során fellépő hüvelyi vérbőség okozza.

  • Jucus

    2010. október 25. hétfő

    Szia! Az lenne a kérdésem, hogy 36 hetes terhesen levették a baktérium kenetet és találtak valamit és augmentin 375-öt írtak fel. Ez nem árt a babának és nekem?Válaszod köszi.

    Válasz: Egyáltalán nem. Erre azért van szükség, mert a streptococcus fertőzés születés közben tüdőgyulladást okozhat a babánál, ezért kell most kikezelni, hogy a kicsi ne kaphassa el.

  • Laura

    2010. október 12. kedd

    26.hetes kismama vagyok!
    Most kell mennem terheléses vércukorvizsgálatra!
    Gombás fertőzésem két alkalommal volt a terhességem alatt!Kerülnöm kell az édességeket!
    Kérdésem az lenne hogy a glükóztól amit a vizsgálat alatt el kell fogyasztani kijöhet e újra a gomba?
    Nagyon félek!Örülök hogy most jól vagyok és tudom ha sütit vagy bármi édességet fogyasztok újból kialakul a fertőzés!

    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Nem kell aggódnod, egyszeri glükózfogyasztástól nem fog visszajönni a gomba.

  • Erzsébet

    2010. szeptember 18. szombat

    NÁLAM KIMUTATTÁK A CLAMÉDIÁT ++ KERESZTES FÉRJEM VISZONT NEGATÍV KÉRDÉSEM AZ LENNE HOGY LEHETSÉGES EZ? VAGY VALAMELYÖNK LELETE TÉVEDÉS LENNE? AMÚGY BABATERVEZÖBE VAGYUNK ÉS A BIZTOSRA MENNÉNK.VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM.


    Válasz:
    Előfordulhat, hogy valamelyikőtök lelete téved.

  • kicsit huncut

    2010. szeptember 09. csütörtök

    37 hetes kismama vagyok.A doki levette a kenetett és rá egy hétre felírta nekem a Klion-d 100 hüvely tablettát,és folyásom van tőle nem sok csak kellemetlen.ez normális?

    Válasz: Igen. Ha színtelen és szagtalan a folyás vagy csak fehéres, akkor ez a folyás nem gond, a terhesség utolsó heteiben egyébként is jelentkezik ilyen folyás, hüvelykúp nélkül is.

  • Titanilla

    2010. augusztus 27. péntek

    köszi a választ kicsit megnyugodtam.de még a félsz bennem van mert oké h ki lehet kezelni a babát de mi baja is lehet ha elkapja?nálunk fenáll sajnos h diabéteszes lesz mert a párom 18éve inzulinos nem szeretném ha még más is társulna hozzá.amugy szerinted mekkora lesz az esély arra h cukorbeteg lesz a bébym???elöre is köszi.

    Válasz: A 2-es cukorbetegség nem örökletes, az 1-es igen, de ha mindkét szülő cukorbeteg, akkor is csak 50%-ban alakul ki cukorbetegség, mert az életmód-beli tényezők is számítanak. Ha mégis cukorbeteg lesz, akkor általában 8 éves kor után jelentkezik a cukorbetegség.

  • Titanilla

    2010. augusztus 26. csütörtök

    szia!

    24hetes kismama vagyok.Kiderült h candidás hüvelygombám van ami a terhesség alatt szaporodott fel a szervezetemben.nem is ilyedtem meg töle mikor mondta az orvos kaptam rá 3db-os hüvelykúpot (Mikogal) ma fog elfogyni.Olvasgattam a neten most viszont elkezdtem félni h nem e nagy a baj igazábol mekkora baj ez a candida mindenhol mást irnak rola.lehet baja a babának töle?ha a szülésnél is jelen van a gomba ö is elkaphatja?mi baja lesz töle?kérlek válaszolj.elöre is köszi

    Válasz: Annyira nem nagy a probléma, nem kell aggódnod. Mivel még csak a terhesség félidejében jársz, ezért a szülésig ki lehet kezelni, ha mégsem sikerül és a baba elkapja, akkor őt is lehet kezelni, de ha kikezelik most, akkor nem fogja a szülés folyamán elkapni.

  • Bauer Ágnes

    2010. augusztus 04. szerda

    7 hetes kismama vagyok sajnos eléggé fogékony a fertőzésekre. Mikor kiderült,hogy babát várok az orvosom talált közepes gombás fertőzést. Néha szúrkáló érzésem volt, sárgás folyással.Hétfő este barnás folyásom volt,bementem a kórházba, ott az orvos megvizsgált,azt mondta hogy szerencsére nem a méhből jön hanem a fertőzés okozhatja.Uh.-on 13mm-esnek látta a petezsákot.Azóta canesten combit használok ma van az utolsó nap. Ma mentem hivatalosan uh-ra ott azt mondták hogy szabálytalan a petezsák, szívmüködést még nem láttak,viszont 16mm-esnek látta. 2nap alatt 3mm az jó nem? 1 hét múlva kell visszamennem. Eléggé elkeseredtem már 3 éve próbáljuk összehozni ezt a babát. Ha valaki tud, segítsen! Addig is köszönöm!

    Válasz: Ha nő a petezsák, akkor nincs semmi gond. ilyenkor még nagyon gyenge a szívhang, néha előfordul, hogy nem látják, holott korábban látták.

  • Jucus

    2010. augusztus 02. hétfő

    Azt elfelejtettem, hogy mi a diagnózis: e.coli, e.faecalis, candida.
    Köszönöm.

  • Jucus

    2010. augusztus 02. hétfő

    Kedves Ági!
    37. hetes terhes vagyok, az orvosom a 35. héten vett kenetmintát, am iből megállapították, hogy candida és más fertőzésem is van. Az orvosom csak egy hét múlva jön vissza a szabadságáról, a kórházban egy orvos lekérte az eredményt, azt montda, hogy a fertőzéseim a babát nem veszélyeztetik, így nem is írt fel semmit, míg a dokim asszisztense szerint az orvosom a jövő héten majd antibiotikumot ír fel. A kérdésem az lenne, hogy ha az orvosom visszajöveteléig megszülök, elkaphat-e a baba valanmilyen fertőzést?
    Előre is köszönöm a válaszod.

    Válasz: Nem kell aggódnod, ha szükséges, akkor kezelik a fertőzést.

  • kriszta

    2010. július 23. péntek

    Kedves Ági!

    22 hetes kismama vagyok. melyik a hatékonyabb gombas fertőzés elleni gyógyszer? a candibene vagy a gynoxin? mit tanácsolsz melyiket kezdjem el használni. (ja,mert 2 dokinál voltam, kül. okok miatt)-a caneseten mellett kiújult a fertőzés..

    Válaszodat köszönöm előre is.

    Válasz: Ezt én nem tudom megmondani, az orvosoddal kéne konzultálni.

  • Ditta

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ági!
    Tudom nem teljesen ide tartozik,de mi a helyzet azzal a gombával ami nem a nemi szerven hanem a bőrön jelentkezik.Nekem kb.2 hete jelent meg a lábamon,majd sajnos átterjedt a kezemre is.Kenem Canestennel,meg használok teafaolajat rá.Párommal babát tervezünk,nemsokára középidős leszek.A kérdésem,hogy lehet így?Nem lesz káros a magzatnak?
    Csak mert sokan hónapokig küszködnek vele,így ha nem indokolt,nem szeretném már halasztani a babavállalást.Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz:Ezzel a gombával nem kell foglalkoznod és a Canesten sem árt.

  • Ritu

    2010. június 14. hétfő

    Kedves Ági! Húgyúti fertőzésekkel mi a helyzet,ha van mit tegyünk? Mit szedjünk,mert gyógyszer nem ajánlott ha nem olyan előre haladott a betegség antibiotikum nem kell szednünk.Mert ez borzasztó betegség összehúzódásokat okozhat és az esetleges koraszüléshez vezethet.Most 18 hetes vagyok nekem azelőtt rengeteg fertőzésem volt évente egyszer felfáztam elégkomolyan (véres)ami párosult húgyúti fertőzéssel, is iszonyú fájdalommal jár és most is lehet ,hogy húgyúti fertőzésem van, van némi erre utaló jel védőnőmmel beszéltem erről ,vizeletet néztünk ami semmi rosszat nem mutatott ki, de nagyon félek.Mit tegyek a betegség elkerülése érdekében ,rengeteg mentes vizet iszom?
    Köszönöm.

    Válasz:
    Ha jól értem, még nem vagy beteg, csak tartasz tőle. Ha így van, meg tudod úgy előzni, hogy csak jól szellőző, pamut alsóneműt viselsz, kerülöd a fertőzésveszélyes helyeket: strand, nyilvános wc, kerülöd a felfázást (nem ülsz le a betonra, váróterem hideg székére, bár ebben a melegben ez nem olyan fenyegető). A sok folyadék mindenképp jó. Viszont ha már érzel tüneteket, az orvossal is érdemes lenne beszélni, biztosan tud olyan kezelést javasolni, ami terhesség során is alkalmazható.

  • mazsi

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!
    Az unokahúgom 32 hetes kismama és tegnap óta viszketéses tünete van. Mivel kezelheti magát (kenőcs, kúp, tabletta), mert épp Angliában van és nem tud orvoshoz menni.
    Köszönöm

    Válasz: Canestent használhat.

  • Pipi

    2010. június 02. szerda

    Szia Ági,

    Több helyen is írod, hogy ha visszatérő gombás fertőzés van a nőnél érdemes a férfit is kezelni, mert akkor oda-vissza adhatja egymásnak a pár.
    Igazság szerint nálunk ez a helyzet, legalábbis szerintem. rendszeresen járok dokihoz, mert mindig visszatér a candida. kezeljük kúppal, mindig mással. Ezt nagyon értékelem, viszont többször jeleztem hogy általában sex után jön vissza az érzés és a folyás és szerintem mindig visszakapom a gombát a páromtól. Ekkor azt a választ kapom, hogy akkor menjen urológushoz és majd a doki felír neki valamit. de az urológus nem talál gombát és nem történik semmi. én pedig már a sokadik kúpot próbálom ki zéró eredménnyel (legalábbis tartósan). Pedig babát szeretnénk.
    ja, az étrendünkön igyekeztünk változtatni, minimális cukor, meg ilyesmi, de más panaszunk, ami a candida teljes elszaporodására utalna, nincs. Egyikünknél sem. de valahol azt olvastam, hogy ha már a hüvelyben szaporodik el túlzottan (márpedig nekem lassan 1 éve nem tudjuk megoldani a problémát, pedig az utóbbi fél évben havonta járok dokihoz és szerintem jó doki) akkor az már a végső… akkor tuti, hogy a bélrendszerben már hemzseg.. 🙂
    Kedves Ági, kérlek segíts nekem eligazodni, nem tudom mit tegyek. Bizalomal fordulok a dokimhoz, de a sok sikertelen próbálkozástól már kezdek elszontyolódni.. 🙁

    Válasz: Ezt így távolról nehéz megmondani. Érdemes lenne egy másik orvost is felkeresned, több szem többet lát alapon.

  • fülizsófi

    2010. június 01. kedd

    Szia Ági!

    Nekem nem a gombás fertőzés okoz gondot, hanem a herpesz. A 38. héten vettem észre a kis viszkető hólyagot, amire homeopátiás gyógyszert kezdtem szedni. A dokim észre sem vette volna, ha nem szólok róla. Egyértelműen a császármetszést javasolta, és 4 nappal későbbre előjegyzett a műtétre. A herpeszhólyag rohamosan javult, a kitűzött műtéti nap előtt teljesen eltűnt, még bőrpír sem maradt utána. A programozott műtét ténye – úgy érezvén, hogy a kisbabám, bár fizikailag fejlett, lelkileg azonban nincs kész a születésre – olyan szinten megviselt, hogy két elkeseredett sírdogálás között felhívtam a dokimat, és saját felelősségre elutasítottam a kitűzött dátumot – lévén, hogy eltűnt a herpeszhólyag, egy esetleges burokrepedéses vajúdáskezdésnél így szerintem nem fertőződhet a pici. A kérésem csak annyi volt, hogy hagy induljon meg a vajúdás, amikor a baba is úgy gondolja, és a műtétet csak akkor hajtsák végre. Mivel most a 39. héten vagyok, jelenleg úgy látom, hogy a természetes, hüvelyi szülés, talán még kockázatos volna, hiszen nem telt el olyan sok idő a hólyag eltűnése után…
    Van-e Neked ezzel valami tapasztalatod?

    Válasz:Ha korábban még soha nem volt herpeszed (szájon sem), akkor császármetszés javasolt, mert a herpesz csak akkor veszélyes a magzatra, ha első fertőzésről van szó. Ha korábban már volt herpeszed, akkor a magzat már kapott ellenanyagokat a szervezetedből, ezért szülés közben nem fertőződhet meg.

  • dóri

    2010. április 25. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az utóbbi pár napban vettem észre hogy erőteljes folyásom van és viszket a csiklóm is! 33 hetes kismama vagyok és nem tudom mit tegyek! Használhatok rá valami krémet? Vagy egyáltalán mitől lehet ez?Nagyon kellemetlen napjába többször is mosakodok de ugyan ugy viszketek mosakodás után is!

    Válasz: Valószínűleg gombás fertőzésed van, fordulj mihamarabb az orvosodhoz és kezeltesd ki, mert a felszálló fertőzés koraszülést okozhat.

  • Ani

    2010. március 18. csütörtök

    Miért nem jelent meg a hozzászólásom?

    Válasz: Mert, ha még nem írtál eddig az oldalra, akkor a hozzászólásod először moderációs sorba kerül és csak moderáció után jelenik meg.

  • Ani

    2010. március 18. csütörtök

    Kedves Ági,

    október hónapban a hüvelykenetemből Candida gombát diagnosztizáltak. Kenőcsöt és kúpot kaptam rá, de még senkinek nem sikerült megszűntetni a tüneteket. (kb. másfél éve küzdök vele). Most 10 hetes terhes vagyok. Azt mondta az orvso addig nem kezeli, amíg nem okoz problémát (amúgy úgy érzem ezt mindenki figyelmen kívűl hagyja). Ez helyes így? Másik gondom, amely sztem a rengeteg gyulladástól, viszketéstől alakult ki. Szeretkezéskor a hűvelybemenetemnél iszonyatos égő érzés jön elő (jelzem nem a szárazságtól), mintha minden egyes alkalommal felszakadna egy “seb”. Mitől van ez? Mit használhatok rá? Vajon a gyulladás és a kaparás okoz kívűl valamit?

    Már nem tudom mit tegyek…
    Köszönöm
    Ani

    Válasz: Sajnos a gomba miatt érzékenyebb lesz a hüvelyfal, ezért fáj. A gombás fertőzésnek vannak kockázatai a terhességben, de csak akkor, ha nem a hüvelyben, hanem feljebb van a fertőzés. Ezért lehet, hogy az orvosod szerint nem kell kezelni a fertőzést. Amit érdemes lenne megnézetni, hogy ha eddig rajtad nem sikerült kikezelni, akkor annak nem az van-e a hátterében, hogy a férjed is fertőzött, ezért mindig újra elkapod tőle.

  • zsuzsi

    2010. február 14. vasárnap

    kedves Agi! en angliaban elek,itt mas a terhes gondozas mint otthon,de nem is ezert irok, nekem kezdettol fogva bovebb folyasom van,es sargas szinu, a vedono azt mndta nincs baj mig nem viszket… nem is visszketett mindezidaig, de nem a huvelyem,hanem a csiklom, canasten krem jo ra, vagy feltetlen el kell hogy menjek orvoshoz? Mit tanacsolsz 32 hetes kismama vagyok. valaszodat elore is koszonom

    Válasz: Canesten jó rá. De ha nem múlik, menj el orvoshoz, mert a felszálló gombás fertőzés miatt kinyílhat a méhszáj.

  • Juli75

    2009. november 01. vasárnap

    Kedves Ági!

    Van egy 15 hónapos kisfiunk, és most szeretnénk egy kistestvért. Kérdésem az lenne, hogy a lágyék résznél valószínűleg gombás fertőzésem van, vissza térő probléma. az orvosom batrafen krémet írt fel és kenem is vele, de a problémám az lenne, hogy ha megfogan a baba, akkor nem okozhat -e bajt a krém használata, vagy tudsz olyan készítményt ajánlani ami terhesség alatt is bátran használható? Most voltam vizsgálaton, és ott minden rendben van p2, és minden negatív. Folyás is a peteérés közelében fokozódik.
    Segítségedet előre is köszönöm! További szép napot!
    Üdv: Juli

    Válasz: Nem tudom, a doki mit mondott erre, de szerintem a gombát először jobb kikezelni, és utána próbálkozni a teherbeeséssel. Másik kenőcsöt vagy gyógyszert inkább orvossal írass fel, ők tudnak megfelelőt ajánlani.

  • Szilvi30

    2009. október 05. hétfő

    Sziasztok!
    Nekem is hasonló a gondom most vagyok a 7. hétben és tegnap először éreztem egy nagyon pici viszketést ill. egy cseppnyi folyást.
    Nekem alapból az orvos írt fel egy hüvelybe helyezhető tabletátt /utro…. fehér gyöngy/ amit a baba úgymond megtartására és a vetélés elkerülésére kaptam.
    Komoly prblémát nem érzek, csak mivel az első babám megijedtem ettől a pici viszketéstől.
    Keressem fel az orvost vagy csak ha súlyosbodik illetve alkalmazzam tovább a tablettát?

    Válasz: Ha telefonon el tudod érni az orvosod, kérdezz rá erre!

  • BEA

    2009. szeptember 21. hétfő

    Szia Ági!

    34. hétben járok. a múltkori (28.heti) kenetvételnél enyhe gombás fertőzést állapítottak meg, de mivel nem viszketek azt mondta az orvos, hogy nem ír fel semmit rá. Ez most akkor normális dolog, hogy nem lesz kezelve? Tünetem tényleg nincs, max egy kis fehéres folyás, de az lehet a terhességtől is. Szülésnél lesz valami baja a babának emiatt?

    Válasz: Ha az orvos azt mondja nem kell kezelni, akkor biztosan igaza van. Addigra magától is elmúlhat.

  • lisa

    2009. augusztus 25. kedd

    sziasztok!
    Lisa vagyok,és Németországban élek a párommal.8.hetes terhes vagyok,és tuti hogy gombám van,ez időről időre kiújul.Amikor a nőgyógyásznál voltam azt mondta nem vagyok az,de pedig sárga túrós folyásom van.Most mit tegyek,nem tudtok valami természetes gyógymódot, a kúpon kívül!

    Válasz: Terhesség alatt nem igazán van természetes gyógymód erre, esetleg egy homeopátiás orvossal kéne konzultálnod, aki tud megfelelő szert mondani erre.

  • évi

    2009. július 25. szombat

    Kedves Ági, kb. a 4 hétben járhattam, amikor a gombás fertőzésre hüvelybe helyezendő tablettát írt fel az orvos. Ekkor még nem tudtam hogy várandós vagyok, a nőgyógyászaton végzett teszt is negatív lett. A gombás fertőzés tünetei elmúltak, 1 hete csináltam újra tesztet, kettőt is, és mind a kettő pozitív lett. Most a 6. hét elején járok, és tegnap óta egyszer-egyszer rózsaszínes folyást tapasztalok. Lehet ez a gomba hatása, vagy valami baj lehet a babával?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A 6. hét előtt semmilyen gyógyszer nem okozhat kárt az embrióban. A folyás sok mindentől lehet, akár a fertőzéstől vagy hormonális okoktól is, ha tartós marad, akkor orvossal konzultálj ezügyben.

  • Andi

    2009. július 14. kedd

    Kedves Ági, a kérdésem az lenne, mit tanácsolsz, ha a ‘fertőzés’ a várandósság legelején jelent meg? Az orvosom azt mondta telefonban, hogy nem szabad kúpot alkalmazni, csak helyileg kenőcsöt használhatok. ? Várom válaszod, fontos! Köszönöm.

    Válasz: Csak kenőcsöt használj.