Babaápolás: Mit kell megvenni? Mi az, ami várhat

Csak semmi hókuszpókusz: a csecsemőápolás nagyrészt megoldható egyszerű, az átlagos háztartásban használatos eszközökkel, persze vehetünk speciális körömollót is, de minek?

 Babaápolás: Mit kell megvenni? Mi az, ami várhatBabaápolás

Kisolló Lehet kapni külön a babának valót is, de a sima otthoni is megteszi.

Popsikrém, babafürdető, hintőpor Nem érdemes venni, az első hónapokban a gyógyszertári elég, amit a gyerekorvos felír.

Babaolaj Van aki szereti áttörölgetni vele a babát fürdés előtt, de ez nem kötelező. Viszont érdemes otthon tartani, mert ha koszmósodik a feje, akkor olajjal be lehet kenni egy félórára és utána le lehet mosni.

Kiskád Van, aki kezdettől a nagykádban fürdet, de azért, amíg nem ül a baba és nem pacsál ki sok vizet, addig jobb a kiskád, amit fel tudsz tenni egy állványra (vagy a mosógépre), így nem szakad le a derekad, amíg a babát tartod. A TummyTub nagyon klassz dolog, ha a baba utál fürdeni, vagy hasfájós, ettől megnyugszik, mert a pocakra emlékezteti. Szerintem elég nehéz belevarázsolni a babát, de amíg nincs nagy mozgásigényük, nagyon tudják szeretni.

Fürdető fotel, fürdető karika Amikor már valamennyire tartja a fejét a baba, akkor lehet már próbálkozni fotellel, sok baba szereti, neked meg jó, mert nem kell tartani fürdés közben, tud játszani fürdőjátékokkal stb. A karika csak akkor jö, amikor támasztva már valamennyire megül a baba.

Mosdókesztyű A baba áttörölgetéséhez.

Kiskefe A puha sörtés babakefe nagyon praktikus, bár nem sok hajuk van kezdetben, de a koszmó megelőzésére jó, meg jó csikieszköz is egyben 🙂

Törülköző Lehet jó méretes tetratörülközőt venni, de lehet frottír is, csak 100% pamut legyen. 2 db minimum kell (de ha 3 van, az sem árt, mert sok baba fürdés után szeret könnyíteni magán 😉)

Pelenka Manapság mindenki eldobhatót használ. Ki kell kísérletezni, nektek melyik márka válik be. Az újszülött méret kb. 2 hétig kell, aztán jöhet a következő méret. A nagy márkák mellett jók az áruházak saját termékei is: a lila Tescos, az Auchanos (ebből van külön allergiás babáknak gyártott is, ami teljesen egyedi termék, más márkából nincs ilyen), a DM, Rossmann, Plus és PennyMarket is tart sajátokat, ki lehet próbálni őket. Általában olcsóbbak, mint a nagy márkák.
Aki szeretné védeni a környezetet, az vehet környezetbarát eldobható pelust is, ami kukoricából meg egyéb természetes anyagokból készül, és akár komposztálható is (a DMben is kapható többek között).
Aki a pénztárcáját szeretné kímélni, hosszú távon nagyon jók a mosható nadrágpelenkák. Egy jól kiválasztott készlet akár 2-3 gyereket is kiszolgálhat. Kétféle létezik: az egyiknél külön van egy pamut belső, illetve a vízhatlan külső (pl. Monapel, Popolini, Bambino Mio, Carolino), a másiknál egyben van a külső és a belső (pl. Kushies, Popolini). Egyszerre viszonylag nagy kiadás, de hosszú távon behozza az árát.

Textilpelenka Legalább 20 darab kelleni fog bukizáshoz, feje alá, melegben takaró helyett stb.

Fültisztító pálcika A normál elég, nem kell babapálcika. Köldöktisztításhoz az első 1-2 hétben, később a vizet kitörölni a füléből.

Popsitörlő Ebből sosem elég. A leggazdaságosabb kartonosat venni. Érdemes megnézni a darabárat, mert sokszor az akciós popsitörlő darabára nagyobb, mint a többi nem akciósé. Bátrabbak sk készíthetnek mosható popsitörlőt: néhány textilpelust feldarabolsz, kevés kamillateába áztatva tárolod.

Vízhőmérő A legegyszerűbb hagyományos is megteszi, felesleges a digitális.

Apróságok

Mosószer A babamosószerek iszonyat drágák, de ha a családotok eleve hajlamos az ekcémára, érdemes beruházni rá. Ha viszont nem, akkor a sima mosópor is megteszi. Ez viszont beleragadhat a ruha szálai közé és irritálhatja a baba bőrét, szóval ha tutira akarsz menni, akkor jobb kezdetben a folyékony. Ha még tutibbra akarsz menni, akkor vehetsz Sensitive-t a folyékonyból. Az öblítőre azt ajánlják, hogy az első hónapokban inkább ne, de ha nem bírod ki nélküle, akkor ebből is létezik Sensitive.
Léteznek 100%-os természetes anyagokból készült mosószerek is, pl. az Almawin, vagy a hipermarketekben is kapható Frosch. Ezek hasonló árban vannak, vagy olcsóbbak, mint a márkásak, viszont nincs bennük mindenféle vegyianyag, így tuti nem lesz tőle kiütéses a baba.

Mosószappan Az anyatejes kakinyomokat a sima folttisztítók nem hozzák ki. Ami kihozza az a háziszappan (pl. Caola, 100Ft körüli áron kapható) és a közvetlen napfény (ingyenes megoldás :))

Sterilizáló Ha cumisüvegből etetsz, plusz cumit is használtok, akkor érdemes lehet venni, de ki is főzheted őket, az se sokkal bonyolultabb.

Sterilizáló lötyi Vannak olyan dolgok, pl. rágóka, orrszívó, kiskanál, kispohár, amiket nem lehet kifőzni, vagy gőzzel sterilizálni, mert szétolvadnak, ilyenkor jól jöhet.

Orrszívó Lehet próbálkozni a kézivel, de az nem igazán hatékony. Az elemes se igazán, a mélyen levő dolgokat nem szedi ki. A leghatékonyabb a porszívóra szerelhető.

Bébiőr Ha nagy a lakás, vagy ki szoktál menni a kertbe, akkor praktikus a bébiőr.
Légzésfigyelő Paramamiknak kiváló 🙂 Egyrészt a bölcsőhalál miatt. De, ha pl. bukós a baba, akkor megnyugtató, hogy ha félre találna nyelni vagy belélegzi, akkor tudsz neki segíteni. Vagy, ha megfázik és bedugul az orra… Az újraélesztésről és a bölcsőhalálról van egy tanfolyam is, a www.bolcsohalal.hu oldalon minden le van írva. A tanfolyam 1 előadásból áll és elmondják, hogyan kell újraéleszteni a csecsemőt, mi a teendő, ha leáll a légzése.
Nem érdemes dizájnos olcsó légzésfigyelőt venni, mert csak a baj van vele: folyton be fog jelezni éjszaka és nincsen itthon szervíz, ha elromlik hetekbe telik, míg visszakapod. Az Angelcare és a Babysense rendelkezik itthon is szakszervízzel.

Babafotel (pihenőszék) Amíg a pici csak eszik és alszik, addig nem fog kelleni, de utána szívesen ücsörög benne, ki tudod vinni akár a konyhába is, vagy veletek lehet a nappaliban. Minél nagyobb, annál jobban fel tudod ültetni benne. Ha vannak rálógathatós játékok is, akkor tök jól eljátszogat benne. Erre a célra használhatod a hordozót is, de az nem igazán jó a hátának, és oldalra nem lát olyan jól ki belőle. 6 hetes kortól kb. fél éves korig használható.

Párologtató A picik nagyon érzékenyek a száraz levegőre, főként fűtési szezonban. Nem muszáj előre megvenni, de ha hazaviszitek a babát és folyton bedugul az orra, hajlamos a megfázásra, akkor érdemes elmenni és venni egyet.

Járóka Mindenkinek mások az elvei ezügyben, szerintem praktikus, mert jól elvan benne a baba és nem kell rá figyelni, a tesók nem lépnek a fejére, kedvére kúszhat-mászhat benne. Korán el kell kezdeni szoktatni hozzá, akár 1-2 hónapos korban is használható, de 4-5 hónaposan már végképp el kell kezdeni, különben tiltakozni fog ellene. Jó tudni, hogy a babák szeretik a számukra átlátható, szűk tereket még akkor is, ha már másznak, totyognak. Csak mi gondoljuk azt, hogy gyorsabban megtanul mászni és jobban felfedezi a világot, ha hagyjuk szabadon jönni-menni. Persze túlzásokba sem kell esni: ne legyen folyton a járókban a baba, amikor oda tudunk rá figyelni, engedjük nyugodtan szabadjára.

Utazóágy Ha sokat utaztok rokonokhoz, nyaralni, akkor nagyon praktikus lehet, de arra is jó, hogy amikor a kertben, teraszon tevékenykedsz, ki tudod benne tenni a babát játszani.

Éjszakai fény Lehet venni, hogy éjszaka ne kelljen lámpát használni, nálunk a gyerkőc hamar kiszúrta hol van, és folyton az figyelte alvás helyett, így inkább likvidáltuk

Lázmérő Létezik cumis, fülbe tehető, de a sima digitális is megteszi (a hagyományossal az a baj, hogy ha elmozdul, már nem mér pontosan, és próbáljon meg valaki egy izgő-mozgó babát 5-10 percig nyugton tartani, amíg megméri a lázmérő a lázát). A digitálisnál egyszerűen az öledbe veszed a babát, hónaljába a lázmérőt és dudorászol neki, vagy mondókáztok 1-2 percig, amíg nem lesz eredmény.

a cikksorozat következő részében a babaszobáról lesz majd szó

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • betty

    2011. január 01. szombat

    Szia.23hetes terhes vagyok és azt szeretném megkérdezni hogy melyik héttől kel elkezdeni bevásárolni a picurnak?Előre is köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      Ezt mindenki másként csinálja. Van, aki már a 2. harmadban bevásárol, van, aki csak az utolsó néhány hétben, van, aki pedig csak a baba érkezése után.