Baba kelengye

A várandósság egyik legizgalmasabb feladata, amikor az ember lánya összeírogatja, megtervezgeti, mire lesz szüksége a babának, majd elkezdi a napokig tartó beszerzőkörutakat. Persze az öröm mellé kételyek is beférkőznek az ember fejébe: miből mennyit vegyek? Milyen babakocsit válasszak? És az egyik legfontosabb: Hol kapom meg olcsóbban?

Baba kelengyeMit vegyünk?

Hogy mire lehet szükség, arról rengeteg kelengyelistát találunk az interneten, ám ezek egy része kereskedelmi alapon összeállított: egy újszülöttnek pl. nincs szüksége Nivea testápolóra és a baby napszemüveg is várhat még 🙂 A kelengye beszerzéséhez a legteljesebb listát úgy állíthatod össze, ha kikérdezed a barátnőket, szomszédokat, ismerősöket, akik mostanában babáztak a tapasztalataikról. Az anyukáddal (anyósoddal ;)) is konzultálhatsz, de ne feledd, hogy 20-30 éve még kisinget adtak a babákra, az első naptól teáztatták őket és tetrapelenkát meg gumibugyit adtak rájuk.

Hol vásárolj?

Ha rászánsz egy nagyobb összeget a babavárásra, akkor a nagy babaáruházakban mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet. Ha viszont nem szeretnél többszázezer Forintot otthagyni márkás cuccokra, amiket aztán 2 hét alatt kinő a gyerek, akkor érdemes diszkontokban, hipermarketekben és az interneten nézelődni. Diszkontokat a bababolt.lap.hu-n találhatsz, a hipermarketekben pedig meglehetősen bőséges a babaholmi-választék. Olykor egészen meglepő helyeken is iszonyú jó dolgokat lehet venni olcsón (pl. nagy bútoráruházakban, mint a Kika vagy az Ikea).

És akkor következzék egy lehetséges lista (a teljesség igénye nélkül)

Ruhák

  • Body Rövid és hosszúujjú is fog kelleni, ha nem akarsz folyton mosni, akkor 5-5 darabot legalább vegyél, naponta 2-3 is simán bepiszkolódhat az első hónapokban, fontos, hogy csónaknyakú legyen vagy olyan, amit szét lehet gombolni a nyakánál, hogy beleférjen a baba feje, mert a ráncigálást azt nagyon nem szeretik. A legjobb, amit teljesen szét lehet gombolni elől is. Fontos, hogy 100% pamut legyen. 56-ost és 62-est is lehet venni, talán a 62-essel jobban jársz, mert az nem baj, ha kicsit nagy, de nagyobb babáknál az 56-os már újszülött korban is kicsi lehet.
  • Rugdalózó Lehet hosszúujjú és ujjatlan is, a lényeg, hogy alul gombolódjon, mert ami hátul gombolós és alul nem, azokat nagyon macerás feladni. Téli és tavasz eleji gyerekeknek inkább plüss kell, nyáriaknak csak 1-2 vékonyabbat érdemes, mert kánikulában elég lesz egy szál body is. A méretet nehéz kitalálni, a legjobb, ha 62-esből is van néhány meg 56-osból is.
  • Napozó Ugyanaz, mint a body, csak van rövid szára is, lehet venni ezt is, de a body is elég nagy melegben.
  • Overall, babazsák Téli babáknak legalább egyre szükségük lesz, de lehet kapni vékonyabb, tavaszias kivitelt is. Van olyan overall is, aminél át lehet cipzározni az alját és így babazsákként is használható. Újszülötteknek elég a babazsák. A méret kiválasztásánál figyelni kell rá, hogy alá is kell öltöztetni a gyereket, szóval az 56-os méretet eleve lehet hanyagolni.
  • Kiscipő Jópofákat lehet kapni a méregdrága Nike-tól kezdve az állatkásig. Hűvösebb időben, lábfej nélküli rugihoz vagy nadrághoz praktikus használni. Egy újszülött lába 16-17-es méretnek felel meg kb.
  • Sapka Kell egészen vékonyka is közvetlenül a születés utánra, meg vastagabb. A kötött a legjobb, a polárral béleltet inkább kerülném újszülöttnél, mert az tiszta műszál. Régebben az újszülöttekre szobában is feladták, ez akkor kell csak, ha 20 fok alatti a lakásban a hőmérséklet. Kint az első pár hétben még 20 fokban is érdemes feladni, mert a baba hőérzete egészen más még, mint a miénk. Kánikulában nem kell sapka, de ha sokat vagyunk a szabadban, ahol esetleg a nap is érheti a picit, akkor mindenképpen adjunk rá egy kánikulasapkát. Télen egy vékonyabb sapi fölé adhatunk egy vastagot, így biztosan nem fázik meg a kicsi. A méret kiválasztása elég nehéz, mert mindenhol máshogy számozzák a sapikat. Általában a 40-es sapi a legkisebb, ez kb. az újszülött méret, máshol ezt 1-esnek vagy 2-esnek jelölik.
  • Kardigán Lehet pamut, plüss vagy kötött. Nyárra elég egy pamut kardigán, télre többet is érdemes venni. Mivel úgyis aláöltözik a baba, a 62-es méret jobb választás.
  • Harisnya Ha nagyon hideg van rugi alá fel lehet adni.
  • Hálózsák, angolpólya Éjszakára praktikus a hálózsák, akár kezdettől fogva használhatod, így nem kell azon aggódnod, hogy lerúgja magáról a baba a takarót. Az angolpólya is jó ugyanerre, csak én nem szerettem kötözgetni. Mindkettő használható rugi helyett is. Sőt én nyár esti sétáknál is egyszerűen beledugtam a babát, így nem kellett öltöztetni.

A következő részben a babakocsi vásárlásról írunk majd

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Kovács Ivett

    2010. október 20. szerda

    Én március elejére várom a kisfiam. Nem tudom hogy teli vagy tavaszi ruhából lesz érdemes többet vásárolnom!

    Válasz: 54-es, újszülött méretet inkább a melegebb ruhákból vegyél, de a 62-eset már a tavasziból.

  • edina

    2010. június 01. kedd

    Sziasztok.Szerintem az 56 os és a 62 es méretet kell venni.Végül is attól függ mekkora lesz a baba a fiam 3500gr-mal született és 50 cm.Neki már az 56 os pont jó volt.Most a második pocaklakómnál is 56 os és 62 es méreteket szereztem be ebből is kevés újjat mert sokat kaptam innen onnan fölösleges több ezreket fizetni nagyon hamar kinövik.Tapasztalat:)További szép napot.

  • Márti

    2009. december 02. szerda

    olvastam,hogy mikel a babának az is jo amit a lányom kinőt ruháját rá adom meg van az a ruha amikor a lányom pici volt el raktam őket.Segitc,hogy be oltsam magam a h1n1 ellen,mert a védőnőm aszt monta,hogy ne oltsam be magam,mert árt a babának szerintem nem árthat neki a magzatnak előre is köszönöm.Márti

    Válasz: Nem árt a magzatnak az oltás, ha viszont elkapod a betegséget, az 6x-osára növeli a károsodás esélyét és a te életedet is veszélyezteti!

  • Kriszta

    2009. szeptember 07. hétfő

    Köszönöm a segitseget,veszek is egy jo pärat a nagyobb meretekböl is.toväbbi szep napot!

  • Vida Agi

    2009. szeptember 07. hétfő

    Kriszta, nem akarlak megijeszteni, de az 50-es méret kb. 3-4 hétig jó. Az 56-os az elején még nagy lehet, de 1-2 hét alatt belenő a baba, 6-8 hetes kor között már sok baba áttér a 62-es méretre. Őket még nagyon nem zavarja, ha nagyobb a ruha, de sok kellemetlenséget okozhat, ha a 3-4 hetes babával kell ruha után rohangászni, mert kinőtte a kezdő kollekciót. Ezért mindenképpen vegyél néhány 56-os darabot is, és nem árt felkészülnöd 62-esekből is.

  • Kriszta

    2009. szeptember 06. vasárnap

    Szia Agi!en egy hete vettem meg a babaholmikat,es mindenböl,(bady,rugdalozo) 50-es mereteket vettem mert az egyik barätnöm ezt a meretet ajänlotta ujszülötteknek.szerinted ez a meret kicsi lesz a babämnak?vegyek azert inkäbb egy pärat 56-os meretböl is?välaszodat elöre is köszönöm!