Terhességi testhőmérséklet

Amikor valaki még csak gyanítja, hogy esetleg teherbe eshetett, akkor gyorsan végigolvassa a lehetséges terhességi tünetek listáját és ott általában ottvan, hogy a terhesség első jelei között ottvan a magasabb terhességi testhőmérséklet is. De hogy is működik ez a dolog?

Terhességi testhőmérsékletAhhoz, hogy megértsd a dolog működését, ismerni kell a női ciklust. Mindig az ébredési hőmérsékletet kell mérni, azaz ébredés után azonnal mindig azonos módon (pl. csak szájban vagy csak hónaljban), lehetőleg digitális lázmérővel kell mérni a testhőmrésékletet (az pontosabb). A menses utáni néhány napban a hőmérséklet ingadozik akár egész fokokat is. Aztán egyszercsak jön 1-2 nap, amikor nagyon leesik, ilyenkor van a tüszőrepedés, majd az ezt követő pár napban emelkedni kezd egészen 36,8-37 fokig és innentől kezdve minden nap nagyjából azonos a hőmérséklet. Ez normál ciklus esetén is így van, tehát akkor is megnő akár 37 fok körülire a testhőmérséklet!
De nem kell feltétlenül ennyire megnőnie, van, akinél 36,6 fok a magasabb, másnál meg akár 37 fok fölé is mehet, ez teljesen egyéni, érdemes hozzá tudni az előző hónapok adatait is. Ami biztos, hogy ha nem ingadozik a testhőmérséklet nagyokat, hanem nagyjából stagnál, akkor már volt peteérés.

A menstruáció közeledtével visszaesik az ébredési hőmérséklet, de van, akinek csak a menses alatt megy vissza az érték. Jó jel, ha a menstruáció előtti napon vagy az első napján még nem esett vissza a testhőmérséklet és a menstruáció sem jött meg. Ez egy gyanújele lehet annak, hogy valóban teherbe estél. A terhességi testhőmérséklet magasabb és ez akár még a szoptatás alatt is eltarthat.

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

115 Comments

  • Vallentnina

    2010. november 16. kedd

    ….az előzőhöz annyit tennék még,hogy folyamatosan van hüvelyi nyálkám,fehér krémes állagú,és a testhőm is magas.36,7 és 36,9.

  • Vallentnina

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!
    29 éves vagyok,és kb 3 éve próbálkozunk a párommal.A három év alatt mindössze 2x volt megtermékenyülés(amiről legalábbis az orvos szerint tudunk)de a beágyazódásnál problémák voltak,mert a szervezetem nem fogadta be.Az idén végig csináltam egy csomó vizsgálatot,vérvétel,ultrahang amin pont látszott a peteérésem.Tehát azzal nincs baj.Aztán a doki felírta a Bromocriptin-Richter szedését.Azt mondta, e nélkül nem fogok teherbe esni.kb 6 hónapig szedtem,amikor a vérképem a doki szerint jó lett,azt mondta most már minden rendben,és egy évig próbálkozzunk.Azt tudni kell,mérem a testhőm,a neten vezetem a ciklusom,de a peteérésemmel mindig „bajban vagyok”a netes naptáram szerint 11 napra van,de én mindig mást érzek.Most például 8.volt,de én azóta folyamatosan görcsölök,a mellem feszül,a mellbimbóm fáj.És ami különös,6.-án voltam a párommal,és 10.-én véres volt a vizeletem,igaz csak pár csepp volt,és utána semmi.Olyan tüneteim vannak lassan már két hete,mintha megakarna jönni,pedig 22.körül várható…..várjak addig?MI lehet ez?http://www.ciklus.hu/?p=5

    • Gabi

      2010. november 16. kedd

      Kb. 12 nap elteltével már elég jó eséllyel kimutatják a tesztek a terhességet, tehát 18. körül érdemes leghamarabb tesztelni.

    • vica

      2010. december 19. vasárnap

      Kedves Babára vágyók!

      Engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljam a gyógyszertárakban kapható PG/53 Fertility Tester-t! Ez egy ovulációs minimikroszkóp. Minden nap használható, használata pedig egyszerű. Nyállal kell végezni a tesztet, vagy méhnyakból vett váladékkal. 6-8 perc száradási idő után a minta ki kristályosodik: ha van peteérésed, akkor páfránylevél alak jelenik meg. Én is hőmérőztem, de ezt biztosabbnak találom! Sok sikert, jó egézséget mindenkinek!

      Vica

  • K.Z.

    2010. október 27. szerda

    Szia Ági!

    Ismét kérdésem van hozzád. (Alattam lévő levél is én voltam, ahhoz kapcsolódik)
    Szépen alakul a hőmérsékletem, viszont ma reggel fél 6 után felébredtem, hogy pisilnek kell, gondoltam megmérem a hőmet előtte. 36.4 volt, amitől elszomorodtam, de arra gondoltam, hogy kicsit ki is vagyok hűlve, mert fáztam. Visszaaludtam és a normális időben, amikor szoktam kelni 7-fél 8 közt újra megmértem és 36.7-et mutatott. Itt már örültem, viszont itt már nem fázva ébredtem.
    Nem tudom, melyik értéket kell írnom a diagramba. Ha a 36.7-et, akkor örülök, ha viszont a 36.4-et, akkor nem.
    Csak hogy lásd:

    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/df70ea466a62f55dfdf963a7ae3327d2_100929_101027_1288137600_.png

    29-én kellene megjönnie, de remélem nem így lesz.

    A másik kérdésem, hogy sehol nem találok a méhnyaknyákról semmit, hogy esetleges terhesség esetén hogy kell viselkednie!
    Ici-pici folyás van, de nem kitűnő.
    Előjelek nem nagyon vannak, a mellem nem érzékeny, hányingerem nincs…
    Viszont azt megfigyeltem, hogy a lehetséges peteérést követő pár nap múlva elkezdett szúrogatni, nyilalgatni a hasam, amit a mai napig érzek.
    Ez jó jel lehet?
    Tesztet csinálhatok 30-án? Nagyon izgulok!

    Segítségedet köszönöm!

    Válasz: Az ébredés utáni hő számít és mindig lehetőleg ugyanabban az időpontban kell mérni, tehát a reggeli érték az irányadó. A méhnyaknyák nem mutatja a terhességet, csak a peteérést, szinte mindig fehér színű, peteéréskor átlátszó, nyúlós. A szúrkálás lehet pms jel is, ezért ez nem utal semmire. Ha 29.-én nem jön meg, csinálj tesztet.

  • K.Z.

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Szeretném ha segítenél nekem. Mérem a testhőmérsékletemet, ( kb mindíg egy időben, azonnal ébredés után..) és nem nagyon tetszik amit látok…
    Szerinted rendeben van ez így? Ez a múlt havi: Peteérés után ugrál nagyon… nem jelöltem, de peteérés előtt és után is voltunk együtt többször is…

    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/df70ea466a62f55dfdf963a7ae3327d2_100828_100928_1287619200_.png

    Ez pedig a mostani, igaz nincs még vége ennek a ciklusnak, de szerintem nem is volt peteérésem:

    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/df70ea466a62f55dfdf963a7ae3327d2_100929_101021_1287619200_.png

    Félek dokihoz fordulni: petevezeték átfújás után sikeresen teherbe estem, majd 9 hetesen megszakították, és most 2. hónapja próbálkozunk újra, de nem tudom mit szólna a doki, hogy ezzel a diagrammal odaállítok, hogy valami itt nem stimmel.. van nekem peteérésem? Nem akarok a doki szemében okoskodó lenni, meg mindentudó, de KISBABÁT SZERETNÉNK!!!

    Te mit mondasz erre, mit tanácsolsz mit tegyek?

    Segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: Szerintem van peteérésed, mégpedig a 14. nap környékén. A görbe értékeivel ne foglalkozz, mindig csak egy a lényeges, hogy mikor van egy nagy esés a görbén: ilyenkor van a peteérés. Egy hónap eredményei soha nem mérvadóak, de így két hónapot látva azt tudom mondani, hogy a 14-15. napon van a peteérésed, mert mindkét hónapban pont akkor esett nagyobbat az érték. A többivel ne foglalkozz, sok minden befolyásolhatja a testhőt, csak az számít, hogy a ciklus közepetáján mikor van nagyobb esés benne.

  • lany

    2010. október 15. péntek

    jo napot! azt szeretnem kerdezni hogy a test homersekeletem 37 es masnap 36,9 lehetek akkor terhes vagy nem? elore is koszonom

    Válasz: Terhességre ennyiből nem lehet következtetni. Ha van egy több hónapja vezetett hőgörbe, az alapján lehetne többet mondani. Viszont ez az 1 tizedes testhőmérséklet esés nem egy nagy eltérés.

  • katamaci

    2010. szeptember 14. kedd

    Szia!

    22 éves vagyok, 3 hónapja próbálkozunk a férjemmel , mérem a hőmet 1 hónapja, eddig bevallom azért nem mértem, mert az olyan „művi ” lett volna, de beláttam,hogy kell az mert így tudok csak igazán viszonyítani. A kérdésem az lenne,hogy kb. hány tized fokot eshet terhességben a hőmérséklet ?? mert nekem holnap nem kéne megjönnie, igaz nagy jelei nincsenek, de mivel az elmúlt napokhoz képest csak most esett vissza nagyobbat a hőm, (tegnapelőtt 37, utána 36,9 ma 36,7 ,szóval elkezdett lekúszni)ezért gondolom,hogy meg fog jönni, bárcsak ne tenné. Viszont jelek olyanok mint a menszesznél. A férjem aztmondja,hogy ne aggódjak, de hogy ne aggódjak???nagyon irigylem a velem egyidősöket,hogy terhesek én meg még nem. Tudom,hogy 3 hónap nem sok, de ha valaki vágyik rá,annak nem lehet mondani,hogy ne vágyjon rá….
    Köszi a segítséged!!!!Katamaci

    Válasz: Általában, menses előtt le szokott esni 3-6 tizedet, ha viszont terhes maradsz, akkor max. 1-2 tizedet eshet le (ez inkább mérési hiba szokott lenni, valójában fennmarad)

  • Kinga

    2010. szeptember 08. szerda

    Szep jo napot. Aprilisban hagytam abba a fogamzasgatlot( Triregolt), 5 evig szedtem, most 26 eves vagyok. Ferjemmel gyermeket szeretnenk. DE miota abba hagytam a fogamzasgatlo szedeset, nagyon rendszertelen a menszeszem.Most utolso 4 menszeszem majus 19, junius 25, agusztus 8, es most szeptember 8. Kerdesem, hogy lehetne a peteerest kiszamolni? Szedek folsavat es E-vitamit, es iszok cickafarkfu teat. Elore is koszonom valaszat.

    Válasz: Valóban elég rendszertelen. Valahol a 15. és 20. nap között lehet. Mivel még ennyire az elején vannak a próbálkozásnak, lehet, hogy nem is fontos számolgatni, csak próbálkozni, amikor kedvük van hozzá, nem biztos, hogy pontosan középidőben fogan meg a baba. Néhány hónap elteltével pedig, ha addig nem jönne össze, talán a ciklus is rendeződik.

  • UmiRita

    2010. szeptember 01. szerda

    Kedves Doktornő!

    Júniusban és júliusban szedtem a closty nevű gyógyszert hogy helyreállítsa a ciklusomat, amit sikerült is 29.napra! Most szombaton kellett volna megjönnie 29.én de (eddig lekopogom nem jött meg) ma csináltam reggel egy tesztet ( rossmanos olcsó himihumi teszttel) és negatív lett! Nagyon elkeseredtem de a menszim még nem jött meg! A hőm még mindig 36,6 állandó már 29. óta nem is esett le! Ön szerint túl korán teszteltem? Vasárnap nagyon erősen szurkáltak a petefészkeim, lehet akkor volt a beágyazódás? Mikor teszteljek, jövő7en valamikor? Vagy? Teljesen kétségek között vagyok!
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Nem teszteltél túl korán, a menses várható napján már kimutatja a teszt a terhességet általában, de az együttléttől számított 12.-14. napon mindenképpen.

  • Renibébi

    2010. augusztus 03. kedd

    Kedves Doktornő
    Köszönöm szépen a gyors válaszát.
    Sajnos szombaton megjött a menstruációm, de előtte még teszteltem egy negatívat. Azóta el vagyok nagyon keseredve!!!
    Eddig mindig napra pontosan megjött – 28 napra – most pedig a 32. napra.
    Így is a régi időtől(keddtől) számolja a ciklusomat, vagy az új/szombati időponttól? A hőmérőzést továbbra is folytatom:
    31. szombat: 36,5
    1. vasárnap: 36,5
    2. hétfő: 36,2
    3. kedd: 35,8
    A kérdésem tehát az lenne, hogy a ciklusom számolását honnan kezdjem?
    Előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Reni

    Válasz:mindig az utolsó menses első napjától kell kezdeni.

  • veronika

    2010. augusztus 02. hétfő

    Kedves Doktornő!
    46 éves vagyok, és a párommal babát szeretnénk. Voltam már lombik programon is, sajnos sikertelen volt mind a két kísérlet. Volt közben egy 8.héten elhalt terhességem is. A peteérés serkentése érdekében ápr-május-június hónapokban Clostilbegyt tablettát kaptam, de sajnos így sem tudtam teherbe esni. a gyógyszer miatt az addig 28 napos ciklusom 31 napra növekedett.Viszont ebben a hónapban egyáltalán nem jött meg a mensesem, és a 37.napon végzett tesztem is negatív lett. Már több hónapja mérem az ébredési hőmérsékletemet, ami az utóbbi 10 napban emelkedett meg, előtte alacsony volt. Lehetséges-e, hogy terhes vagyok, és az, hogy a gyógyszer miatt csúszott el ennyire a ciklusom?
    Várom szíves válaszát, amit előre is köszönök!!!

    Válasz: Sajnos a testhőmérés így nem jelent semmit, csak a többi hónappal való összehasonlításban ér valamit és nem a terhesség megállapítására, hanem a peteérés időpontjának meghatározására alkalmas, mert a menses előtti időszakban a hőmérséklet változó lehet, van, akinek előtte, van, akinek közben és van, akinek a végén esik le a testhője.

  • Renibébi

    2010. július 30. péntek

    Sziasztok!
    A következőre szeretnék választ kapni:
    Június 29-én volt az utolsó menstruációm, 28 naposak a ciklusaim, tervezzük a babát. 27-én kedden kellett volna megjönnie, de semmi! Csak kicsit erősödött a folyásom, néha émelygek és fáradékonyabb vagyok. 25-én teszteltem a kíváncsiság miatt, de az negatív lett sajnos, nagyon elkeseredtem.
    Másnaptól elkezdtem mérni a hőmet:
    26. hétfő: 36,6
    27. kedd: 36,4 – nem jött meg
    28. szerda: 36,7
    29. csüt.: 36,4
    30. péntek: 36,2
    Így nem értem! Elvileg, ha várandós vagyok, akkor egyenletesen magasan kéne lenni a hőmnek?
    Igaz, eddig nem mértem, nincs viszonyítási alapom.
    Most járok a 31. napon, mikor teszteljek ismét?
    Előre is köszönöm!
    Reni

    Válasz: Ez így semmit nem mond, mert a hőmérés eredményei csak egymással összehasonlítva több hónap viszonyát érvényesek és pontosak, valamint azt nem mondják meg, ha terhes vagy, csak a peteérés időpontjának meghatározására szolgálnak. Ha terhes vagy, akkor valóban folyamatosan magas a hőd, de nem mindegy, mihez képes magas, ehhez tudni kell, hogy korábban mekkora volt az ébredési hőmérsékleted. 2-3 tizedfoknyi különbség azért lehet az egyforma értékek között is. A menses előtti időszak egyébként is bizonytalan a hő szempontjából. Peteérés előtt megemelkedik a hő, majd a menses közeledtével mindenkinél másként alakul: van, akinél a menses előtti napon leesik, van, akinek a menses napján esik le, van, akinek a menses első napjaiban magas marad és csak utána esik le. Ezért nem lehet ebből megmondani, hogy terhes vagy-e, mert ahhoz tudni kéne, nálad hogyan szokott ez lenni a korábbi hónap mérései alapján.

  • Evica

    2010. július 22. csütörtök

    ANDI szivbol gratulalok nektek!

  • Andi

    2010. július 22. csütörtök

    Sziasztok!

    Épp egy hónapja tettem fel a nagy kérdést a testhőmérséklettel kapcsolatban. Amióta Ági válaszolt, türelmesen méregettem tovább… 36 fölé nem gyakran ment, de az utóbbi 2 hétben 36,2-36,4 körül volt. Épp egy hete 36,6 fokot mértem, ezért gondoltam tesztelek egy peteérést, és pozitív lett. 🙂
    Ma reggel a párom arra kért, hogy nézzünk egy terhességi tesztet is és pozitív lett! 🙂 Madarat lehetne velünk fogatni!
    Köszönöm, hogy olvashattam a hozzászólásaitokat!
    Sok sikert kívánok nektek!

    Válasz: Gratulálok! 🙂

  • Clary

    2010. július 19. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Már 3 napon keresztül 37 fok fölött van a testhőmérsékletem(nem sokkal…max 37,2). Emellett Cypromix tablettát szedek (rendszeresen). A menstruációmnak holnap kell megjönnie(eddig mindig a gyógyszerszedési szünet 5. napján jött meg), de még sose produkált ilyet a szervezetem, hogy hőemelkedésem legyen. Ugye még így is kicsi az esélye, hogy terhes vagyok?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz:
    Valószínűleg a hőemelkedés a ciklustól teljesen függetlenül jelentkezett.

  • Pela

    2010. július 19. hétfő

    Szia!

    Lenne egy kérdésem. A mostani ciklusomban egész szépen ment a görbém, hiretlen felugrott egy hosszabb 36,2-36,4 közötti periódusból 36,5-re, majd a következő nap 36,8-ra, de ma reggel 36,3-ra visszeesett. Nem értem miért történt. Nem tudnál ebben segíteni?

    Köszi,

    Válasz: Szerintem annál a nagy visszaesésnél lehetett a peteérésed, de a teljes görbéd és a korábbi hónapok görbéinek ismerete nélkül ezt nehéz megmondani.

  • Ani

    2010. július 07. szerda

    Szia!kérdésem:Lehetek e terhes ha már 37napja nem jött meg és a terhesség tüneteim vannak,de a teszt amit csináltam negatív?

    Válasz: Igen, lehetsz.

  • Ani

    2010. július 07. szerda

    Szia!Kérdeznék:nem jött meg a múlthónapban a menzeszem,és azóta sem jött meg még és ez 37napja.Csináltam tesztet ami negatív lett,de hányingerem van és a hasam alja is fájdogál főleg ha sokat ülök,a mellem is feszül a derekam majd szét megy,fáradt vagyok folyton,többször járok pisilni is, és még mindig semmi.Nagyon szeretnénk babát:Jelentheti azt hogy terhes vagyok?Tévedhet a teszt?már túl vagyok sajnos egy vetélésen.Bízhatom abba hogy terhes vagyok?

    Válasz: A negatív teszt ellenére lehetsz terhes, előfordulhat téves negatív eredmény. De mielőtt beleélnéd magad, érdemes lenne megismételni a tesztet, vagy elmenni nőgyógyászhoz, hogy biztosan kiderüljön, miért maradt ki a menzeszed. Egy vetélés után egyébként is jó, ha már a korai időszakban elmégy orvoshoz.

  • Niki

    2010. július 05. hétfő

    Napközbe hogyan alakul a hő? Tudom akkor már nem szabad mérni, de mégis. Marad viszonylag magasan, vagy nem? Ahogy fent vagyunk csökken vagy emelkedik?

    Válasz: Estefelé általában magasabb, napközben kevesebb, de ez sok mindentől függ.

  • Andi

    2010. június 22. kedd

    Kedves Ági!

    Hasonló dologban kérném a segítséget, mint az előttem kérdezők.
    Március végén, április elején hagytam abba a fogamzásgátló szedését, mert szeretnénk babát. A következő hónapban 2 nap csúszással ugyan, de normálisan volt mensim (május 8.-án volt az utolsó napja). Június első napjaiban fura dolgok történtek velem. Feszült, és nagyon érzékeny volt a mellem, többször rosszul lettem, nagyon gyakran jártam pisilni. Ennek ellenére produkáltam 2 negatív tesztet. Elkezdtem mérni a testhőmérsékletem, és 36,3-36,5 volt mindig. Jún. 17-én (két hét késéssel) megjött… 🙁 ez a vérzés is csak 4 napig tartott. Néhány napja pedig 35,4-35,8 a hőmérsékletem.
    Elnézést a hosszú részletezésért, de gondoltam fontos mindent tudni a helyes „diagnózishoz”.
    Mitől lehet a hőm. változás? Nyilván nem vagyok terhes, de lehet, hogy el kellene mennem a nőgyógyászomhoz?
    Köszönöm a választ!

    Válasz: A testhőmérsékletnek akkor lenne jelentősége, ha néhány hónapja már vezetnéd, és egy teljes ciklus alapján lenne mihez hasonlítani. Így lehet, hogy egyszerűen csak hőemelkedésed volt. A menzeszed pedig még mindig késhetett azért, mert a gyógyszer után még nem állt helyre teljesen a hormonháztartásod.

  • Osssi

    2010. június 17. csütörtök

    Jo napot!
    Nagyon izgulok, több mint fél éve nem szedtem gyógyszert(yasminelle), elkezdtem e honap elején, viszont nem a mensi elsö napján hanem a 3.on! Amikor a mensi végetért rá 2 napra a barátommal együtt voltam és hát, nem huzta ki!
    Ön szerint lehetek terhes?
    Mikor vegyek tesztet?
    36.9 a testhöm

    Válasz: Ha nem szedted a tablettát, amikor együttvoltatok, akkor lehetsz terhes. Az együttléttől számított 12.-14. napon már tesztelhetsz.

  • Osssi

    2010. június 17. csütörtök

    Jo napot!
    Nagyon izgulok, több mint fél éve nem szedtem gyógyszert(yasminelle), elkezdtem e honap elején, viszont nem a mensi elsö napján hanem a 3.on! Amikor a mensi végetért rá 2 napra a barátommal együtt voltam és hát, nem huzta ki!
    Ön szerint lehetek terhes?
    Mikor vegyek tesztet?

    Válasz: Igen, lehetsz. Az együttléttől számított 12. napon már vehetsz.

  • melinda

    2010. június 14. hétfő

    kedves dr no.kerem segitsen nekem.nagyon szeretnek mar babat,de meg nem jott ossze.mult honap azaz majus 7-en jott meg a mensim,30-dik napra,nekem altalaban 30-31napos a ciklusom,de ebben a honapban tortent valami szokatlan mert junius 6-an kelett volna meg jonnie de 12-en jott meg,azaz 6 napot keset.ilyen meg soha nem fordult elo velem hogy ennyit kessen.nagyon szepen szeretnem meg kerni ont hogy segitsen mar nekem ki szamitani a kovetkezo peteeresemet.szoval 12-en jott meg de ezzel a 6 napos kesessel most nem tudom kiszamolni az idejet.elore is koszonom.

    Válasz: Az utolsó két havi ciklusod átlagát kell venni, tehát a 30+36=66 /2 33, tehát a félidő, valahol a 16. nap környékén van. De ezt pontosabban meg tudod állapítani peteérést jelző teszttel.

  • Eszter

    2010. június 10. csütörtök

    Szia!
    5 hetes terhes vagyok, eddig a hőmérsékletem szépen fent volt, 36,7 – 36,9.
    De ma reggel 36,5re ébredtem. Mi lehet az oka? Lehetséges, hogy vetélés veszély van?

    Válasz: Nem kell emiatt aggódnod, ez nem jelent semmit.

  • Roni

    2010. május 24. hétfő

    Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy a reggeli hőmérsékletre hatással van-e, hogy hol mérem? Ugyanis, minden nap reggel 6kor mérem, ugyanazzal a hőmérővel, 10 percig, előtte nem mozgok. Ált. 36,2-36,4. Most a 10. napon járok, de a 7. és 10. napon a szüleimnél aludtam és 36,6 volt. Pedig ugyanazzal a hőmérővel mérem, ugyanaddig és előtte nem mozgok.

    Válasz: Igen, persze, a testhőmérsékletet befolyásolja a külső hőmérséklet és a páratartalom is, tehát tizedfokos eltérések lehetnek más helyszínen.

  • Bana

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági
    Kérlek segíts nekem. 28 éves vagyok a párommal babát szeretnénk, több sikertelen kísérlet után, készítettem egy hőmérős görbét. (A mensim 30 napra jött meg a 28 helyett) Szóval a ciklus első napján 35,8 volt a hőmérséklet, ami kicsit ilyesztő volt elsőre, de másnap, már 36,2 re emelkedett és végig ennyi volt egészen a 12. napig akkor emelkedett 2 tizedet és ez a 17. napig így maradt, majd vissza csökkent 36,2 re. Egészen a 25. napig nem is változott akkor azonban felugrott 36,8 ra ( 3x is megmértem), másnap 36,6 és ma van a 28. napon, ma reggel is még 36,6 volt. Segítenél, kérlek kiértékelni ezt a folyamatot, hogy a későbbiekben tudjam, mi játszódik le. Köszönöm a türelmet. Bana

    Válasz: A peteérésed a 17. napon volt, amikor visszacsökkent a testhőmérsékleted, a többi lényegtelen. A menses előtt felmehet egészen magasra, majd leeshet a mensi első napjára, de van, akinek a menses alatt végig fentmarad és csak az utolsó napon esik le.

  • brigusz

    2010. május 21. péntek

    szia!nekem abba kéne a segítséged,hogy kitudnád e számolni nekem,hogy ebben a honapban mikor lessz peteérésem? áprilisban,31napra jött meg-májusban pedig-30-dik napra.megtudnád mondani, hogy melyik nap lehet peteérésem. előreis köszönöm szépen.

    Válasz: A menzeszed első napjától számított 15. napon.

  • Andi

    2010. május 03. hétfő

    Kedves Agi,

    A velemenyedre lennek kivancsi.

    35 eves anyuka vagyok ket szep leanygyermekkel.
    Mult het kedden kellett volna megjonnie, de nem jott. Elozo nap pozitivat teszteltem :).
    Mivel szeptemberben volt egy spontan vetelesem, Utro-t kell szednem napi ketszer.
    Szerdan elmentem vervetelre, a HCG szintem 74 lett. Alacsony, de telefonban azt mondta az orvos, lehetseges, hogy nagyon korai terhesseg. Azota nem voltam vervetelen, szerdan megyek a nogyogyaszomhoz.
    Aggaszt ez az alacsony ertek, bar tudom, ez onmagaban semmit nem jelent es azt kellene nezni, hogy duplazodik-e.
    A homersekletem folyamatosan magas, 36,6 es 37,1 kozott van.
    Tuneteim (hanyinger, szedules) nincsenek, a melleim viszont feszulnek es elegge fel vagyok fujodva.
    Rendben lehet ez a terhesseg ilyen alacsony HCG-vel? Ami azota valoszinuleg nott… viszont a neten olvasgattam, es nagyon sokan ilyen alacsony ertekkel elveteltek vay mehen kivuli terhesseguk volt.
    Nalam nincs gorcs, nincs verzes, teljesen jol vagyok.

    Mi a velemenyed?

    Koszonom,
    Andi

    Válasz: Amíg eljutsz a nőgyógyászhoz, jobb, ha nem is olvasol ilyeneket! Igaza lehet az orvosnak, hogy még nagyon korai terhesség, azért alacsony az érték. Egyébként pedig nem is néznek mindenkinek hcg szintet, megelégszenek az otthoni gyorsteszt eredményével.

  • Csilla

    2010. április 29. csütörtök

    Sziasztok!

    Én is a segítségeteket szeretném kérni. Március 24 volt az utolsó mensesem első napja. Azóta nem jött meg, de helyette kicsit barnás, nagyon minimális folyásom van. Tényleg csap pár cseppről van szó. Havi elött már a mellem feszülni szokodt, de most semmi. A hasam alja kicsit mindtha görcsölgetne és ilyenkor abban bizok hátha megjön. Eddig még semmi. Semilyen más panaszom ill. tünetem nincs. gondolhatok terhességre vagy valami más áll a hátérben???
    Elöre is köszönöm a segítséget

    Válasz: Vérzés kimaradáskor elsősorban terhességre szoktak gyanakodni. Még ha nem is érzel tüneteket, érdemes lenne egy tesztet csinálni, hogy többet tudj.

  • Pela

    2010. április 29. csütörtök

    Szia!

    Decemberben hagytam abba a fogamzásgátló szedését, azóta kicsit rendszertelen a mensesem, de van. A ciklusom átlagosan 33 napos. Méres a testhőmet, és ovulációs tesztet is használok. A múlt hónapban pozitív volt az ovu teszt, és utána felment a hőm, de most egy uszodai fertőzés miatt gyógyszert szedek, és most az alacsony hömérséklet után nem ment fel olyan nagyon, mint eddig. és már 3 napja stagnál. lehet ez a gyógyszer miatt?

    Köszönöm a választ.

    Válasz: Igen, lehet.

  • ildkó

    2010. április 20. kedd

    Szia!
    Az együttlét óta óta 11 nap telt el és ma elég rosszul lettem!Émelyegtem!A mellem már előtte is fájt jó ideje!
    De folyamatosan 7 hónapja már szedek fogamzásgátló tablettát!A barátommal mikor együtt voltunk még a „megszakításos módszert” is alkalmaztuk!
    Ezek ellenére lehet hogy mégis terhes vagyok?Előre is köszi a választ!

    Válasz:
    Ha szabályosan, pontosan, kihagyás nélkül szedted a fogamzásgátlót, akkor nagyon minimális esély van a terhességre.

  • Fruzsina

    2010. március 31. szerda

    szia,
    amit tegnap elfelejtettem leírni, hogy napok óta nincs székletem, vagy csak nagyon pici, máskor menzesz előtt és alatt hasmenésem szokott lenni. a testhőm ma reggel 37.1 volt.

  • Fruzsina

    2010. március 30. kedd

    szia,

    a párommal óvszerrel védekezünk. egyszer viszont már voltam ezúton terhes, akkor elvetéltem. most 3 napja késik, de a fájdalmak jelentkeznek, állandóan aludnék, bágyadt vagyok, nincs étvágyam, csak hányingerem, és feszít a hasam. de mégis minden pillanatban úgy érzem, megjön.
    lehetséges, hogy terhes vagyok?

    Válasz: Igen, lehetséges. Egy tesztet érdemes csinálni.

  • Barby

    2010. március 24. szerda

    Szia!
    Még egy adat a hozzászólásomhoz.
    Közbe ma délutánra megbetegedtem,így ez a ciklusom csak 27 napos volt.
    Akkor ezek és az előzőek alapján következő hónapom már szerinted beáll 28 napra?
    Vagy akkor áprilisba mikor lesz ovulációm ,mikor lesz a legnagyobb esély a teherbe esésre!
    Köszönettel:Barby

    Válasz: Az ovuláció időpontja mindig az utolsó két teljes ciklus átlaga alapján számolandó, tehát 32+27=59 tehát a ciklusod 29,5 napos, azaz a peteérés kb. a 15. napon van.

  • Barby

    2010. március 24. szerda

    Szia!
    Szeretném ha,segítenél.
    December végén hagytam abba a fogamzásgátló szedését, dec 21-én este jött meg és dec 25-ig tartott.
    Majd Januárba:jan 24 este-29-ig, tehát 34 napos volt a ciklus.
    Februárba:febr 25-től 29-ig,itt már csak 32.
    Régen,mielőtt még nem szedtem gyógyszert,akkor mindig pontosan 28 napos volt és soha nem késett.
    Február vége óta mérem a hőmérsékletem,ami a következőképp alakult:

    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/58506b232a306afea2f8e966d058d216_100225_100324_1269388800_.png

    Mivel a ciklus .hu átlagba számol,az lenne a kérdésem,hogy mivel az eddigi ciklusaim csökkenő tendenciát mutatnak,szerinted átlagba,vagy az utolsó menzesz-től számoljam az ovúlációt.
    Mi ebben a hónapban kezdtünk csak el először próbálkozni,és ma leesett a hőmérsékletem,és a ciklus.-hu-n azt írták a peteéréstől 12-14 napig fent kell lennie ahhoz,hogyha volt peteérés.Szerinted mikor volt a peteérésem?
    Vagy volt egyáltalán?
    És aggódom továbbá azért is,mert másokhoz képest elég magas a hőmérsékletem,lehet,hogy valami bajom van?

    Köszönöm is előre a válaszod.
    Üdv: Barby

    Válasz: Szerintem a 15-16. nap környékén van a peteérésed. A ciklusod átlagosan 33 napos.

  • XYZ

    2010. február 19. péntek

    Szia!megint én…
    Teszteltem tegnap du,csak úgy hirtelen felidulásból,és pozitív lett:):):)
    A párom még nem tudja,de lesz nagy örömködés:)
    Sok sikert mindenkinek!

    Válasz: Gratulálok! 🙂

  • XYZ

    2010. február 18. csütörtök

    Szia!
    Következő a szizum:augusztusban hagytam abba a fog.gátlót,majd rendesen megjött a mensim szeptemberber 25én,majd kimaradt,csak nov 23án jött meg,majd jan 5én!Azóta pedig semmi,a hőm szerint volt peteérésem jan 25én,és olyan tojásfehérjés váladékom is volt!Azóta pedig a hőm felment,folyamatosan 37,3-4 körül van.Feszül a mellem,szurkál a hasam,mintha meg akarna jönni,fáradékony és aluszékony is vagyok.Már annyira elegem van a tesztelésből,hogy nem vagyok hajlandó már ezzel bíbelődni!Szerinted mi lehet az oka ennek az összevisszaságnak és szerinted mikor érdemes tesztet csinálnom?

    Válasz: Lehetséges, hogy a tabletta szedés után csak lassan állt be a ciklusod. Ha január 25-én volt peteérésed, akkor most jó esélyed van rá, hogy pozitívat tesztelj. De persze ezt azért nem lehet biztosan állítani.

  • KATA 2010

    2010. február 10. szerda

    még azt szeretném megkérdezni hogy mi a különbség a DUPHASTON és az UTROGESTAN között? (esetleg valamelyik erőssebb?)

    Válasz: Az Utrogestan 100mg progeszteront tartalmaz, a Duphaston 10mg-ot.

  • Orsi

    2010. február 10. szerda

    Szia! Kérdeznék: nagyon szeretnénk második kisbabát. Az első most lesz 5 éves, közben az elmúlt év februárjában volt egy teljes pajzsmirigykiirtásom. Már fél éve próbálkozunk rendszeresen (talán még kicsit többször is :), de eddig nem jött össze.
    Előző három menzeszem: okt.24, dec.1, jan.6. na ez ám a rendszer! Már nem tudom mikor lenne esedékes. Hőmérőztem, váladékot figyeltem, nyálmikroszkópot nézegettem, szóval igyekeztem megállapítani az ovuláció idejét.
    Jelenleg annyi a tünetem, hogy majd elalszom már reggel mikor fel kell kelni, este előbb alszom, mint a gyerekem. Kicsi hányinger, kétszer hánytam. Na de a hőm!
    Reggelente 36,8, napközben felkúszik és estére 37,2-37,3. Így megy kb 5 napja.
    6.-án csináltam hirtelen felindulásból tesztet (x-epil), na és persze nem reggel (délelőtt), persze csalódtam, mert negatív lett?
    Teszteljek újra? Befolyásolja a tüneteimet a pajzsmirigyem hiánya? Ja, vérvételen voltam múlt héten, és a TSH-m teljesen jó volt!
    Bocsi a terjedelemért, de úgy érzem ezek ismerete kell a válaszhoz! Előre is köszönöm!

    Válasz: A napközbeni hő nem számít, mert napközben változik, a reggeli a mérvadó, mert az összehasonlítható, nyugalmi állapotban vagy stb.. Nálad magasabb mint az átlag, tehát akár terhes is lehetsz.
    A ciklusod 37 napos a fenti dátumok alapján, tehát február 11.-12.-én kellene megint megjönnie. Ha nem jön meg, tesztelj megint.
    A következő ciklusban pedig (ha lesz :)), vegyél ovulációs tesztet. Kb. a 18. nap körül kéne lenni matematikailag a peteérésednek.

  • KATA 2010

    2010. február 10. szerda

    szia,

    a következő kérdéssel fordulok hozzad.

    7 hetes terhesen a következő adatok normálisnak mondhatók???

    petezsák 24 mm
    ys: 4mm
    crl: 3mm
    szívműködés még nem látható

    illetve a testhőmérsékletem állandóan ingadozik 36-37 között, akár 10 percen belül is

    előre is köszönöm a választ

    Válasz: Igen, de ha még nincs szívhang, akkor valószínűleg mégsem 7 hetes a baba, hanem kicsit fiatalabb.

  • Bernadett

    2010. január 19. kedd

    Nekem Vasárnap volt egy csepp vér,de azóta semmi csak egy kis folyás.A hőmérsékletem 36.9(igaz ez nem reggeli mérés)és meg kellett volna jönnie.Lehetek terhes?

    Válasz: A hőmérőzésnek csak akkor van jelentősége, ha legalább egy hónapon át, minden reggel, közvetlenül ébredés után mért hőmérsékleteket tudsz összehasonlítani. Ha a vérzésed késik, vagy csak ez az egy csepp volt, akkor lehetséges, hogy terhesség miatt késik. Érdemes lenne egy tesztet csinálni.

  • Szilvi

    2010. január 03. vasárnap

    Jól értem a cikkből, hogy normál ciklus, tehát menstruáció idején (mondjuk nekem most megvonásos vérzésem van) is megemelkedik a testhő 37 fok közelébe?

    Válasz: Igen, jól érted!

  • uJucus

    2009. december 30. szerda

    Köszönöm a gyors választ. Miagent, amitrexet és citrapramot szedek. A tájékoztató igazából csak annyit ír hogy terhesség alatt nem alkalmazható.

  • uJucus

    2009. december 30. szerda

    Szia! Én egy ideje kétésgek között élek. Fél éve szedek kedélyjavító tablettákat,emellett rendszeres volt a menstruációm, de egy ideje késik,vagyis az utolsó menstruációm ideje nov 15. Csináltam tesztet, de sajnos az azt mutatta,hogy nem vagyok terhes.Bár ettől függetlenül állandó hányingerem van fáradékony vagyok és össze-vissza eszem.
    Az lehetséges, hogy a gyógyszerek zavarják be a tesztet?
    Sajnos orvoshoz az ünnepek miatt csak 7re van időpontom, addig marad a bizakodás.

    Válasz: A teszt lehet tévesen negatív. Amíg eljutsz az orvoshoz, esetleg meg is ismételhetnéd! A gyógyszereidet nem ismerem, a betegtájékoztatót olvasd át alaposan, mit ír (ír-e valamit) a terhességgel kapcsolatban.

  • Zsu

    2009. december 20. vasárnap

    Szia!abban kérném segítséged, hogy ebben hónapban kimaradt a menszeszem és csináltam egy terhességi tesztet ami egyértelműen pozitiv lett,fáj a mellem nagyon de más tünetem nincsen viszont asthmára szedek symbicort gyógyszert. Emiatt a gyógyszer miatt nem lehet hogy tévesen pozitiv a tesztem? sajnos az orvosomhoz későbbre kaptam időpontot ezért kérdezném..nehogy fölöslegesen beleéljem magam a baba dologba….köszönöm!

    Válasz: A pozitív teszt 99%-ban terhességet jelez! Semmilyen gyógyszer nem tartalmaz hcg (terhességi) hormont, úgyhogy gyógyszerszedés miatt nem lehet tévesen negatív az eredmény!

  • jucus

    2009. november 18. szerda

    Ó, azt elfelejtettem: a ciklusom kb. 28-31 napos. Bár volt már példa – nagyon régen – a hosszabb kimaradásra…

    Köszi a választ!:)

  • jucus

    2009. november 18. szerda

    Szia!

    Szerinted a görbe alapján remélhetek még?
    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/af58fa2bf0955d6e94c2ae6d687b4ed1_091014_091118_1258502400_.png

    Köszi.

    Válasz: Igen, mert egy görbe nem görbe 🙂 Csak az előző hónapok ismeretében lehet megítélni, tudni kell, mikor szokott leesni a hőd. Ha menses előtt, akkor van remény, ha menses végén, akkor nem lehet tudni – ez mindenkinél más.

  • Timi20

    2009. október 04. vasárnap

    Szia. Igen 19.-e elött hagytam abba. De nem jött meg még mindig.Pedig a tesztem negativat mutatott:)

  • Timi20

    2009. szeptember 30. szerda

    szia! 19.-én tehát 11 napja szexeltünk a barátommal.Megszakitással. Utána csak alaposan megtörölte,majd ujra szexeltünk. 16.án kellet volna megjönnie de mivel korházba voltam igy 3 honap szedés után abbahagytam elsején. Volt hogy amikor abbahagytam 5 honapig meg se jött. De most lehet terhes vagyok!!! Tuti elöváladéktol,vagy maradt sperma még a barátomba,és belémkerült. Hőm folyamatosan(35.8 35.7 35.6 35.7).
    Anyira ideges vagyok hogy a nap minden órájában ezen jár az agyam hogy terhes vagyok. Hasam szurkál egyéb tünetem nincs. Az idegeségtöl tiszta depis vagyok.
    Kérlek mondj valamit. Tudom hogy akkor kelet volna gondokodni.

    Válasz: Most nem tudom, hogy a gyógyszer abbahagyás az eset előtt vagy után történt? Mert ha 19-én még szedted a gyógyszert, akkor kicsi az esélye, hogy terhes légy. De ha már előtte hagytad abba, akkor az esély megvan. A tüneteid alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni semmit, a helyedben egy tesztet azért csinálnék, már 12. nap után elég megbízható az eredmény.

  • Jázmin

    2009. szeptember 30. szerda

    Szia

    A mensim egy éve 24 napra jön meg pontosan (nem szedek gyógyszert). Most kivételesen késik és nem fáj a hasam és a derekam ami mindig szokott kivétel nélkül. Mérem a testhőmérségletemet egy jó ideje. Mivel meg kellett volna már jönnie ahhoz képest magas a hőm. A 24. napon 36,48 volt a 25. napon 37,24. Nincs semmi tünetem, csak kb 1 hete fájnak a melleim és késik. Tesztet még nem csináltam mert félek a csalódástól, hogy negatív lesz. Nagyon szeretnénk babát. Van esélyem, hogy terhes vagyok?
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Van rá esély, csinálj tesztet.

  • Lea28

    2009. szeptember 23. szerda

    szia,

    a kovetkezo kerdessel fordulok hozzad.. 3 honapja hagytam abba a fogmazalgatlo szedeset.. al elso honapban nem jott meg majd a mult honapban bar egy hettel elobb de megjott es rendesen mint minig semmi gond nem volt. ebben a honapban meg nem jott, meg annak ellenre, hogy hetfore (21-en) szamitottam.. semmi jel.. semmi has gorcs, semmi puffatsag erzes. csak egy kicsit kipattogott a homlokomon a borom.. a testhom is normalis vegulis , a gorben sem esett le. viszont a terhessegi tesztek (2) amit csinaltam, sajnos negativ volt. lehet hogy meg mindig a gyogyszer szedesenek abba hagyasa miatt marad ki? nagyon szeretnek babat, de tudom nem fog ripsz ropsz osszejonni sajnos, mert a gyogyszer szedese elott is igen rendezetlen volt a menzeszem, es oszinten szolva kezdek ketelkedni, hogy valoban van peteresem 🙁
    koszonom kedves segitsegedet!

    Válasz: Sajnos gyakran előfordul, hogy fogamzásgátló abbahagyása után rendszertelen lesz a ciklus. Nem ritka az sem, hogy akár csak 50 naponként jelentkezik vérzés. Ha már a gyógyszer előtt is voltak ilyen problémáid, akkor sajnos ezen a tabletták biztosan nem segítettek. Egy alapos nőgyógyászati kivizsgálás ebben az esetben nem ártana. Lehet, hogy egészen könnyen helyre lehet hozni a ciklusodat egy kis segítséggel.