Terhesség és hányinger

Amióta megy a blog, elég sokan megkérdeztétek már, hogy vajon a hányinger a terhesség első jelei közé sorolható-e. Nos, az a helyzet, hogy a hányinger nem korai tünet, a fogantatás utáni időszakban, a menses előtt még biztosan nem érezhető.

Terhesség és hányingerLegkorábban az 5.-6. héten jelentkezik a hányinger és a hányás. Ezek a tünetek két okból jelentkezhetnek: az egyik a cukoranyagcsere zavara, a másik az a „mérgezés”, amit a baba okoz a szervezetben.

Az első esetben a terhesség miatt kialakult inzulinhiány az ok, ilyenkor a hányás, hányinger már hamar elkezdődik, és akár a 12. héten túl is tarthat. A második esetben a baba megjelenése az ok: kezdetben még nincsen lepény, a magzat mindent az anyai szervezetből kap, később a lepény közvetítő szerepe révén csökkennek és legkésőbb a 14. hét környékén meg is szűnnek a tünetek. Egyes elméletek szerint a terhességi hányingert pszichés okok vagy helikobacter baktérium okozza, de egyelőre egyik feltevést sem sikerült teljesen bebizonyítani.

Egyes tudósok (köztük Czeizel Endre) szerint is, a hányás és a hányinger jó jel, az állandó émelygéssel küzdő anyukák ugyanis sokkal ritkábban vetélnek el.

Megoldások terhességi hányinger ellen Az első és legfontosabb tanács, hogy amit nem kívánsz, nem esik jól, nem szabad megenni. Ha csak a kekszet vagy a kiflit tudod elviselni, akkor nem szabad mást erőltetni, az egyoldalú táplálkozástól semmi baja nem lesz a babának, mint ahogyan attól sem, ha 1-1 alkalommal nem tudsz enni, étvágytalan vagy, vagy mindent kihánysz. A hányással csak akkor van baj, ha 1 napon túl is mindent kihánysz és nem tudod pótolni a folyadékveszteséget. Ezesetben mindenképpen fordulj orvoshoz!

A hányinger jó ellenszere a B6 vitamin, ebből naponta 3X2-őt kell általában bevenni.

Jó megoldás az is, ha napközben többször keveset eszel. Nem várod meg, amíg megéhezel, hanem naponta 5-6 alkalommal eszel egy keveset. Reggel ne pattanj ki felébredés után azonnal az ágyból, előbb pihenj egy kicsit, és csak 15-20 perc lustálkodás után kelj fel az ágyból.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

75 Comments

Comment navigation

  • Ada

    2011. január 06. csütörtök

    Sziasztok!
    Lenne egy olyan próblémám hogy 2napot késett a menstruációm majd normális módon megjött de elötte egy nappal rámjött egy fajta hányinger érzés és talán mintha érzékenyebben is reagálnék a dolgokra.Rossz a gyomrom is olyan fúrának érzem a mükődését is és menstruációm is enyébb a szokásosnál(5napig tart)és már 3-dik napon alig volt meg.Viszont a mellem nem változott meg nem lett érzékeny stb.Valószinű hogy babát várok? Választ elöre is köszönöm!
    Ada

    • Gabi

      2011. január 10. hétfő

      Egy tesztet nem árt elvégezni, lehetséges.

  • Bogi

    2011. január 03. hétfő

    Sziasztok!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy az első terhességem első 3 hónapja nagyon rossz volt, állandó hányás, hányinger…most újra terhes vagyok, sajnos a tünetek hasonlóak. Vajon most is végig szenvedem ezt a 3 hónapot, vagy a szervezetem „emlékezvén az első terhességre” talán korábban megszünteti a rosszulléteket?

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Ez nagyon változó, van, akinél a 2. terhességnél gyorsabban elmúlik, van, akinél erősebbek a tünetek, mert már tudja, miknek kell lenni.

  • mona-

    2010. december 28. kedd

    sziasztok!
    nekem olyan kérdésem lenne, hogy lehet e hányinger a 2 vagy 3héttől fogva és ez normális e. nem utal e esetleg valami rendellenességre. csináltam tesztet és pozitív tehát terhes vagyok ez biztos és az is h csak pár hetes.

    • Gabi

      2011. január 01. szombat

      A korai terhesség gyakori tünete a hányinger, ez teljesen normális.

  • Incike

    2010. december 17. péntek

    Üdvözlöm!

    Az a problémám,hogy terhességem 7. hetében kb. 3-4 napja iszonyúan érzem magam,hányás nem volt még,de émelygés és szédülés folyamatosan,és nem bírok enni-inni SEMMIT… 🙁
    Egy-két apróság lecsúszott,mint kivi,kígyóuborka,vaníliás túrókrém,de ezek nem túl laktatóak,de elég csak rágondolni ezeken kívül bármire,és a hányingerem fokozódik..

    Mit tehetnék,hogy korgó gyomromat megnyugtassam?
    Nagyon éhes vagyok,nem tudom,meddig bírom így,hisz teljesen erőtlen leszek már 🙁

    Inni se nagyon tudok,de az még könnyebben megy. Órákig mellettem a zacskó arra az esetre,ha hánynék,de csak elméleti szinten maradt eddig…

    Köszönöm előre is:
    Incike

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Amit kívánsz, azokat nyugodtan edd meg. Nem muszáj folyton jóllakni, ettől nem lesz baja a babának. Igyál sok vizet és egyél, amikor úgy érzed, tudsz enni, ez az állapot néhány hétig tart majd, utána magától elmúlik (gyömbér enyhítheti)

  • melin

    2010. december 16. csütörtök

    úgy tudom a hányinger a HCG hormontól van, egyéni rá az érzékenység.
    Én nagyon érzékeny vagyok rá, egész nap hullámokban hányingerem van. A múltkor hánytam az jó volt mert utána jól voltam.

  • Khugi

    2010. november 20. szombat

    Sziasztok!

    Én a 9.dik hétben járok és minden reggel hányingerem van. Valamikor a vonaton, villamoson, otthon. Mindig van nálam zacskó és frissitőkendő is. De már sok mindent kipróbáltam (keksz, víz) de csak akkor lettem jobban ha hánytam. Mit tudtok ajánlani, remélem hamar elműlik.

    • Gabi

      2010. november 23. kedd

      Esetleg még B6 vitaminnal, vagy homeopátiás hányinger elleni szerrel lehetne próbálkozni, remélhetőleg beválik, de sajnos tuti megoldás nincs.

  • Kriszti

    2010. október 31. vasárnap

    Sziasztok!

    6 hetes terhes vagyok és 3-4 napja iszonyatossan rosszu vagyok.Egésznapos hányingerem van, ami hányással jár és már el is ájultam emiatt.
    Enni nagyon semmit nem kívánok. VAlami ötlete van valakinek, amivel jobban eltudom viselni a rosszullétet? Köszönöm!

    Válasz: Ha ennyire nem tudsz enni, semmi nem marad meg benned, érdemes lenne elmenned orvoshoz, mert így nagyon legyengülhetsz. Lehet, hogy kapsz majd infúziót, amitől erőre kapsz, és esetleg a hányinger is mérséklődik utána.

  • ilcsi

    2010. október 26. kedd

    Kedves Doktornő!
    6 hetes kismama vagyok. Majdnem minden nap hányok, ha meg nem akkor egész nap émelygek. Van valami amivel esetleg lehet enyhíteni a tüneteket?
    Válaszát köszönöm!

    Válasz: Gyömbéres ételek (pl. sütemény, keksz), gyömbér üdítőital, gyömbértea.

  • Barbara20

    2010. október 19. kedd

    Kedves Doktor nő!
    5napja késik a mensim, fél éve megszakítással vagyunk együtt. folyamatosan hányingerem van, 3 napja hánytam is, fájnak a melleim, fehér kis pöttyök vannak rajta, megjön érzésem van, de joval gyengébben mint szokott lenni, mert nekem olyankor nagyon fáj a hasam, 3féle gyógyszert szedek rá. több ételt keserűnek érzek, és most olyanoktól is öklendezem amitől eddig nem…tegnap teszteltem de negatív lett. lehet mégis baba?

    Válasz: A tünetek ugyan nem utalnak egyértelműen terhességre, de a negatív teszt téves is lehet. Főleg, ha egyébként nem szokott kérni a menzesze. Ha továbbra sem jön meg, néhány nap múlva érdemes a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből. Megszakításos védekezésnél minél hosszabb távon választják ezt a módszert, annál nagyobb a teherbeesés kockázata. 1 év után már 35%.

  • Szandica

    2010. október 15. péntek

    Most vagyok 8 hetes terhes és minden napom úgy kezdödik hogy hányom.ha nem eszem semmit akkor is.Hallottam olyat is hogy van aki az egész terhesség alatt hány.Igaz ez?

    Válasz: Általában a hányás a terhesség első harmadára jellemző. Szerencsére csak ritkán, de valóban előfordul, hogy végigkíséri az egész terhességet.

  • Gyorgyi

    2010. október 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    Mar a 11. hétben járok, és azt tapasztalom, hogy a 6. héttől elkezdődött, reggeli rendszerességgel jelentkező hányás egyre jobban „kínoz”. Amint fölébredek mar rohannom is kell a mosdóba, s mivel meg nincs a gyomromban semmi nagyon gyakori az epehányás. ez gyakran 3-4szer is megismétlődik reggelente. Meg egy pohár vizet sem tudok meginni. Szerencsére délig enyhül, nem marad csak az émelygés meg a hányinger.
    Mi a tanácsod? Valószínű,, hogy ez mar vészes hányas, és jó lenne orvoshoz fordulni?
    Köszönöm.

    Válasz: Igen, ilyen esetben jó lenne mihamarabb orvoshoz fordulni.

  • adri

    2010. szeptember 18. szombat

    sziasztok!
    elöszőr is hétfön leszek 6 hetes terhes.de reggel arra ébredtem hogy rosszul voltam és hányinger is kerülgettet és hánytam is.
    de délután lefeküdtem pihizni és arra ébredtem hogy fáj a derekam. erre szeretnék választ kapni.
    köszönöm Adrienn

    Válasz:
    Terhesség során a hányinger, hányás, derékfájás elég gyakran jelentkező tünetek. Hányinger ellen esetleg érdemes kipróbálni a B6 vitamint, de lehet, hogy nem fog sokat érni.

  • lillavirag14

    2010. szeptember 07. kedd

    Kedves Ági,

    ma vagyok 9 hetes, és elég nyomorult 3-4 hét után kezdem jobban érezni magam, mintha több mindent meg tudnék enni és csökken a hányingeres idő is.
    Lehet, hogy már most vége lesz ennek? Gondolom csak akkor kell aggódni, ha hirtelen szűnnek meg a tünetek, ugye?
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz:A tünetek fokozatos csökkenése normális.

  • Eszter

    2010. augusztus 18. szerda

    Sziosztok!
    Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy kb 8 napja együtt voltunk a férjemmel és szombaton munkaközben erös hányinger kapot el és szédültem is muszáj volt leülnöm.Nem védekezünk de mikor élvezz akkor kiszokta venni az elöváladéktól is lehetek terhes?olyan érzésem van mintha fájna a gyomrom és most is van hányingerem tegnap húslevest csináltam és amikor beleszagoltam felfordult a gyomrom a húsnak nemvolt semmi baja.és ha rágyujtok akkor is roszul vagyok.Akkor lehet,hogy terhes vagyok?

    Válasz: Ha csak megszakítással védekeztek, minden alkalommal nagyobb a teherbeesés kockázata. Ha már kb. egy éve csak így védekeztek, akkor már kb. 35%. A tünetek, amiket leírtál utalhatnak terhességre is, de csak akkor tesztelnék, ha már késik a menzesz.

  • Beatrix

    2010. augusztus 17. kedd

    Sziasztok!
    Én már nyolc hetes terhes vagyok de nekem a nyolc hét alatt sosem volt hány ingerem!!! Amikor be töltöttük a nyolcadik hetet akkor hánytam először!!!!! Nekem annyi a problémám hogy gyomor égésem van!! Semmi több

  • polli

    2010. augusztus 11. szerda

    Én 14 hetes kismama vagyok, és még mindig hányingerrel küzdök. Sőt hetekig infúzión voltam. Azt tudom ajánlani mindenkinek, amit magamnál észrevettem, hogy bár nagyon nehéz az ivás, mégis kortyonként meg kell próbálni, legalább 1 liter körül. Nálam ez feltétlenül csökkentette a hányásokat. Sokáig nem tudtam napi 1 decinél többet, de aztán ki kellett használni a jobb napokat, órákat. Ha nem megy a víz, akkor gyümölcslé, tea, levesek, amit csak lehet. És picit jobb pillanatokban enni, enni, enni, mert a legyengülés, a gyomorsav szintén fokozza a hányingert és hányást. Nem szabad átadni magunkat a rosszullétnek, ahogy én tettem, mert csak még jobban elhatalmasodik a dolog.

  • Enikő

    2010. június 21. hétfő

    Sziasztok!
    Egy kérdéssel fordulnék Mindenki felé.Már több, mint fél éves vagyok és egy pár napja elkezdődött egy olyan folyamat, hogy mindenféle hústól hányok.Akármikor és akár milyen húst eszek, mindig kihányom.Kérlek segítsetek, hogy mitől lehet ez, és mit lehet tenni ilyen esetben.
    Előre is köszönöm Mindenkitől!További kellemes napot!

    Válasz: A terhesség során gyakran előfordul hányás, ez normális. Viszont ha állandó, akkor legyengülhet tőle a kismama. Ha biztos vagy benne, hogy csak a húsfélék okoznak nálad gondot, akkor érdemes lenne egy ideig mellőzni az étrendedből, hátha megoldódik a probléma.

  • Szilvia

    2010. június 18. péntek

    Sziasztok!
    Én már lassan a 6.hétben vagyok,és nincs se hányingerem,és nem is émelygek de az orvosom tanácsára szedem a folsavat,+ terhes vitamint.
    Persze a környezetem szerint majd lesznek rosszul léteim is,és ahhoz képest,hogy még aránylag kicsi a terhesség elég nagy a pocim.

  • Lilien

    2010. június 10. csütörtök

    Sziasztok! Hát nem tudom. Szerintem azért az egyoldalú táplálkozás káros akkor is, ha mellette vitaminkészítményt szedünk. Én is napi 2-3 alkalommal hányok, de igyekszem változatosan étkezni. Ételt nem hányok ki, csak akkor jön ki belőlem valami, ha olyan szagokat érzek, amik „nem szimpik”. Ha viszont tele a hasam, még öklendezni sem kezdek el.

  • Monika

    2010. június 04. péntek

    Sziasztok kedves sorstársaim:))
    Én is folyamatosan küzdök a hányingerrel és az émelygéssel,de ez majd elmúlik, vigasztal a környezetem:))
    Kitartást mindenkinek, a megszületendő csoda megéri ezt a kis szenvedést. :))

  • judit

    2010. június 02. szerda

    sziasztok nekem állandon hányingerem van állando rosszul létt kerülget.de meg jütrendesen szeretném tudni leheteke terhes

    Válasz: Ha terhességre gyanakszol, csinálj egy tesztet! De ha a menzeszed a megszokott módon zajlott, kicsi az esélye.

  • Rebeka

    2010. május 30. vasárnap

    Kedves Válaszadó!

    7 hetes terhes vagyok, ma kezdtem a 8. hetet. Az a problémám hogy szörnyen rosszul vagyok egész nap. A 6. héten kezdődött a hányinger és azóta minden nap előjön, sajnos nem csak reggel hanem egész nap. Sőt estére még erősödik is, így nem nagyon tudok aludni. A Magne B6 nem segített, most vettem sima B6-ot de annak a tájékoztatóján az áll hogy maximum naponta egyet szabad bevenni belőle. Tudna nekem javasolni valamit a rosszulléteimre? Dolgozni járok és sajnos már a munkámra sem tudok így koncentrálni. Illetve a cocculine homeopátiás készítményből mennyit szabad egy nap bevenni?
    Segítségét előre is nagyon köszönöm

    Válasz: A gyömbérteát próbáld ki, nagyon jól enyhíti az émelygést.
    Cocculineből akár óránként 2 golyót elszopogathatsz, amíg a hányinger tart.

  • ági

    2010. május 22. szombat

    Üdvözlöm!
    Azzal a kérdéssel fordulok most önhöz,hogy a múlt hónapban a peteérésemkor és utánna is együtt voltunk a párommal mert szeretnénk második babát.Aztán most 8-án megjött és 5 napig tartott.Már 2 napja nagyon hányingerem van és minden nadrág kényelmetlennek tünik ami kicsit is passzosabb a hasamnál!”így volt az első babánál is”Lehetséges-e az hogy esetleg a menses előtt sikerült teherbe esnem és mégis megjött rendesen!Csinálhatok -e tesztet vagy inkább várjam meg a következő menses időpontját,ami elvileg 4.én,5.-én lenne?
    Várom válaszát!
    előre is köszönöm!
    Ági

    Válasz: Megszokott lefolyású menzesznél kicsi az esélye a terhességnek, de nem kizárt. A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, de ha erre gyanakszik, nyugodtan lehet ilyenkor is tesztelni.

  • tijja

    2010. április 07. szerda

    hellóka!
    6.dik hétben vagyok,tegnapóta kezdődött el a hányinger és a hányás.ma reggel hánytam volna,de nem jött ki semmi(bocsánat h ilyen részletes vok)egész nap hányingerem van és nem tudok enni semmit sem,pedig nagyon éhes vagyok!!!mit csináljak hogy ne legyen ennyire hányingerem?nagyon rossz!!!bármi finomságot meg akarok enni,amint a számba ér már köphetem is ki olyan hányingerem van töle!!!!segitsetek kérlek!!!

    Válasz: B6 vitamin, esetleg homeopátiás hányinger elleni tabletta (COCCULINE), de sajnos lehet, hogy egyik sem segít. Szerencsés esetben néhány héten belül túl leszel ezen az időszakon.

  • Barbara

    2010. április 02. péntek

    Sziasztok 21 eves vagyok es parommal varjuk elso babankat,nagyion nehezek a napjaim, a tulsok hanyastol……

  • rebeka

    2010. március 11. csütörtök

    Sziasztok!Nekem is volna egy kerdesem.
    A menszeszem eloti nap a ferjemmel nem vedekeztunk .Ra egy napra meg is jot de csak ket napig tartot.Elso nap barnas fojadek volt a masodik nap normalisan volt es a harmadik nap semmi!Terhes lehetek es ha igen mikor teszteljek!koszonom elore is

    Válasz:A menzesz előtti napokban nagyon kicsi a teherbeesés esélye, szerintem nem vagy terhes. De ha nagyon izgat a dolog, akkor az együttlétetektől számított 12 nap múlva tesztelhetsz legkorábban.

  • vera

    2010. március 08. hétfő

    Sziasztok!!

    A kérdésem az lenne, hogy oktoberben volt egy vetélésem, most ismét babát várok, hányinger nincs csak érzékenyebb vagyok szagokra…És szedem az elevitet már 4 hónapja.. Mennyi az esély arra hogy most is elvetélek ha nincs hányingerem, magas a hőm 37,1-és 36,9 között mozog.. Fáradt vagyok aludnék és sokszor fáj a fejem… Köszönöm előre is a válaszokat…

    Válasz:
    A terhességi tünetek (kellemetlenségek) hiánya nem függ össze azzal, hogy újra bekövetkezik-e vetélés. Ilyen előzmények után érdemes viszonylag hamar elmenni nőgyógyászhoz, hogy ha netán vannak, időben észrevegye a fenyegető jeleket.

  • Farkas Ildi

    2010. január 27. szerda

    Szia!

    Jan. 2.-án jött meg a menszeszem. jan. 11.-én együtt voltunk a párommal. Pár napja nagyon feszül a mellem, szagokra érzékenyebb vagyok és nagyon hányingerem van. A menszeszemnek csak leghamarabb hétvégén kéne megjönni. Nem hamar van a tünetek? Tegnap csináltam tesztet, de az negatív lett. Lehet, hogy hamar csináltam meg?
    Előre is köszönöm.

    Válasz: Igen, szerintem talán korán csináltad meg, várd meg, hogy megjön-e.

  • Nappi

    2010. január 09. szombat

    Sziasztok!

    Mi most a 4-ik babánkat várjuk, 10 hetes terhes vagyok. Eléggé el vagyok keseredve, mert 4 hete már csak ülök-fekszek, semmit nem tudok csinálni az állandó hányás-rosszullét-sav miatt. Az előző terhességekben is csak infúzióval+pipolphen gyógyszerrel tudták megállítani a vészes terhességi hányásnak nevezett dolgot. Most a háziorvos, illetve a nőgyógyász tanácsára – elkerülendő a kórházat – elkezdtem szedni 2×1/2 pipolphent illetve 2×1 quamatelt. Ezt írták fel egyébként a legutóbbi terhesség során is a kórházban. Sajnos még ezeket szedve is hányok, naponta 3-4x és egész éjjel kínoz a hányás és a sav. Az a tapasztalatom, hogy a hányás is legtöbbször a rengeteg sav miatt van. Ha viszet iszok attól is csak sav képződik, eddig egyedül a forró kakaó+pirítós vált be, ezen élek 4 hete.
    Ma kitanulmányoztam egy jobb pillanatban a savgyógyszereket, és találtam egy proton-pumpa inhibitorok-nak nevezett gyógyszercsaládot amit nagyon dicsérnek, hogy teljesen meggátolja a savképződést. Az ULZOL nevű gyógyszer leírásában azt írják, terhesek is szedhetik, illetve egy fórumban egy orvos hozzásólásában olvastam, hogy Svédországban már régóta alkalmazzák ezt a gyógyszert terheseknél.
    Hallottatok már ilyesmiről, vagy van valakinek tapasztalata?
    Sajnos muszáj lenne valami hathatósabb megoldást találnom, mert nálam a 16-20 hétig szokott lenni ez a hányós-savas-kórházba menős dolog, és a 3 gyereket ez nagyon megviseli hogy csak itt fekszek és mások gondozhatnak.

    Válasz: Sok anyukát ismerek, akinél ilyen vészes terhességi hányás esetén a homeopátia segített. Nézd meg a szerek leírását itt: http://homeopatia.freeblog.hu/archives/2008/07/31/Terhessegi_hanyas/

  • Bogyóki

    2010. január 09. szombat

    Kedves Ági! 11 hetes terhes vagyok, és eddig nagyon, szinte elviselhetetlenül émelyegtem, éjjel-nappal. Negyedik napja általában jól érzem magam, sőt, nagyon jól, csak éjjel vagyok rosszul (eddig is rosszul voltam éjjel). Kicsit aggódok, hogy nincs-e valami baj, hogy hirtelen abbamaradtak a nappali rosszullétek, bár nem sírnám vissza őket, ha tudnám, hogy nem rossz jel, hogy elmaradtak. Azért is aggódom, mert az első babánál a 15. héten maradt el a hányinger (igaz, az minden nap csak délután 1-ig tartott), a másodiknál alig volt egy-egy émelygős napom, de majdnem el is veszítettük, mert nagy méretű leválások, vérömlenyek alakultak ki a méhen belül. A blogodban azt olvastam, hogy a 12-14. héten marad el, remélem, hogy az „általában” azt jelenti, hogy ez lehetséges kicsit korábban is. Aggódjak? Ne aggódjak? Keressem fel az orvosomat? Köszönöm előre is a választ!

    Válasz: A tünetek a 10. hét után már csökkennek, ezért nincs okod az aggodalomra (nálam is a 10. héten mintha elvágták volna az émelygést mind a két terhességnél)

  • Dorka

    2010. január 05. kedd

    Sziasztok!Nekem borzalmas hányingerem van már 2. napja de nem hányok, feszülnek a melleim sűrűn járok pisilni. 12 napja késik a mensesem, ma megcsináltam a tesztet de negatív lett. Az a kérdésem, hogy lehetek attól terhes?

    Válasz: Igen, lehetséges. A tesztek néha mutatnak téves negatív eredményt. Ha továbbra sem jön meg, 1-2 nap múlva érdemes újra tesztelni.

  • Péter

    2009. december 27. vasárnap

    Sziasztok!

    Egy – remélhetőleg- túl sokat aggódó apuka vagyok. Párommal az első babát várjuk. A teszt dec.24-én mutatta ki, hogy itt van a baba. Ekkor kellett volna megjönnie időben a mensesnek. A szokásos hányinger, az émelygés, az undor bizonyos illatoktól, ételektől páromnál is jelentkeztek. Ma viszont – dec.27-már ilyet nem érez, sőt – igaz napközben – a hője is alacsonyabb volt- 36.2-t is mért, majd 36.8-at. Kicsit aggódunk, hogy elment a baba. Ez igaz lehet? Arra godoltunk, hogy csinálunk egy újabb tesztet. Kell, vagy várjunk még, vagy valószínűleg elvesztettük a babát?

    Válasz: Ne aggódjatok! A terhesség alatt nem feltétlenül kell rosszul lenni! Ha nincs fájdalom, görcs, vérzés, akkor még kár aggódni! A teszt viszont még így is pozitívat mutatna, ugyanis a terhességi hormon nem ürül ki olyan gyorsan a szervezetből.

  • Beatrix(31)

    2009. december 04. péntek

    Sziasztok én a harmadik babámat várom a 8. hétben vagyok.Az első kettőnél semmi gondom nem volt,de ez teljesen más.Mindennapi hányingerrel küzdök,de csak savat hányok,viszont a szagokra nagyon érzékeny lettem.Szedem a béres B6 vitamint,de nem sokat használ,a tea ad csak néha megnyugvást a gyomromnak,ez az egy mentsváram.

    Válasz: Próbáld ki a gyömbérteát, a hányingert jól csillapítja.

  • Kata

    2009. október 28. szerda

    sziasztok!
    én mindennapos hányással küzdök (ha szerencsém van, csak napi egy!), amit már kezdek megszokni, már amennyire meglehet! csak attól tarok, hogy ez a sok hányás nem tesz-e rosszat a nyelőcsőnek, a fogaknak, stb. mint azoknál a lányoknál, akik hánytatják magukat!
    tud erre valaki válaszolni?

    Válasz: Nem valószínű, hogy bármi kárt okoz, ha egyébként egészségesek a fogaid. A terhesség során ez az időszak „csak” hetekig, esetleg néhány hónapig tart, míg azok a bizonyos lányok akár éveken át is folytatják a hánytatást, és nem is naponta 1x, hanem gyakrabban. Remélhetőleg nem tart már soká!

  • Eszti

    2009. október 17. szombat

    Sziasztok!
    Én most lépek majd a 8. hétbe, kb 2-3 hete jelentkezett a hányinger, amiből tegnap lett először hányás. Ha alszom akkor jó, de amint felkelek szinte egyből visszajön. Főzni képtelen lettem, minden szagra émelygek, de van, hogy csak ránézek egy kajára (amit alapjában szeretek) és hányingerem lesz. Nem szívesen megyek sehova, mert bármikor bármi történhet. Az elején aggódtam, hogy nem kívánom, nem bírom megenni azokat az ételeket amik fontosak lennének, de az orvosom azt mondta ez nem jelent bajt, csak azt egyem amit kívánok. Remélem azért a hetekkel ez el fog múlni, de hát a babáért mindent. 🙂

    Válasz: Általában ez az émelygős, hányós időszak kb. 13. héttől elmúlik, de sajnos nem mindenkinél vízválasztó ez, van, aki egészen a szülésig küzd vele. B6 vitamin, egy kis keksz segíthet, de csodaszer nincs.

  • Dia

    2009. október 10. szombat

    Sziasztok, nekem a 7. hettol van hanyingerem, es hetrol hetre egyre erosebb. Most kezdjuk a 10. hetet, jelenleg 2 hete tappenzen vagyok itthon, a hanyingerekbol ugyanis hanyas lett, es jelenleg az orvostol kapott tablettak, kupok, intravenas gyogyszerek sem sokat hasznalnak 🙁 Kiszaradas ellen teat kell sokat innom, es fott krumpli sos levet kanalaznom. Szinte semmilyen etelt nem kivanok mar, es legszivesebben ataludnam a meg ram var hanyos heteket… Ahogy olvasom, nem csak nekem kihivas kimozdulni a lakasbol 🙂 Az orvosom azt mondta, nem kell eroltetni az evest! Ha par keksz, sos krumpli lemegy, vagy egy kis rizs es sok folyadek, akkor azzal mar at lehet veszelni ezt a par hetet. Mar vagom a centit 🙂

  • Andrea

    2009. szeptember 02. szerda

    Sziasztok!
    Mi ma lettünk 7 hetesek. Nekem egy hete mondták, hogy szedjem a Gravidát, és kb. azóta van hányingerem is. Nem hányok minden nap, csak olyankor, amikor tényleg megeszem, amit megkívánok, pl. szőlőt, szedret ettem sokat a múltkor, és vissza is jött utána.. de megvárta, amíg beveszem a multivitamint.. én annak tulajdonítottam, hogy túl nagy gyomorsavat csináltak.
    Engem csak az idegesít, hogy még gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket se tudok enni, így meg elég nehéz annyi energiát bevinnem, hogy ki tudjak mozdulni. Ebben „Hugi”-ra hasonlítok, nálam is az a max. teljesítmény, ha ki tudom tenni a lábam a lakásból. Pedig úgy szeretnék terhestornázni!

  • Kriszta

    2009. augusztus 18. kedd

    Sziasztok!
    én 9.hétben vagyok és nincs hányingerem hurrá:-))).Igaz szedem a Bérestől a Gravidát.De viszont sokszor vagyok éhes,és éjjel alig tudok aludni csak nappal alszok jót pedig 1 órát alszok.

  • LILLA

    2009. augusztus 17. hétfő

    Sziasztok!nekemis folyamatos hányinger,és roszul létt kerülget:(most éppen a 14 hétbe vagyok!nagyon reménykedek hogy elfog mulni.mert már nagyon kellemetlen nemnagyon tudok ithonrol kimozdulni szagokra és illatokra föként felkavarodik a gyomrom.

  • Hugi

    2009. július 20. hétfő

    Sziasztok!
    tegnap óta tudom, hogy 6 hetes és 2 napos a Baba. A hányingerrel kapcsolatban, nekem az a tapasztalatom, hogy még a menstruációm esedékessége előtt napi egyszer egy 5-10 perces hullámban rámjött egy nagyon heves hányinger, ez tartot egy pár napig, majd a menstruációm „késésével” egyidejűleg sokkal enyhébb de szinte folyamatos émelygéssel küszködöm azóta is.
    A hasam már most „látszik”, pedig elvileg sportos és fejlett hasizommal rendelkezem, de már behúzni sem igen tudom…
    Az evés nem aggaszt, mert tudom hogy annyi táplálék, jut a szervezetembe amennyi kell, ami nagyon elkeserít, hogy nem tudom sportolni, pedig nem szeretnék világmegváltó dolgokat, csak futógépen kocogni, sétálni, jógázni. De ezzel a hányingerrel az is jeles teljesítménye a napnak, ha ki tudok mozdulni a lakásból…Ülve, és fekve nem olyan rossz a helyzet, de ahogy függőlegesben van a testem támad az émelygés.
    Mindenkinek minden jót!

  • kati

    2009. május 24. vasárnap

    Sziasztok,nekem is nagyon hányingerem van a 7.hétben vagyok és a hasamon is látszik nagyon ,ezt nem értem mert nem kéne még .Más lehet egy lány várásnál mint egy fiunál

    Válasz: Ez a baba nemétől függ legkevésbé. Inkább alkat kérdése. Akinek vastagabb dereka van, lehet, hogy tovább marad rejtve a terhesség. De aki sportos, annak is lehet, hogy később látszik meg, mert az izmok tovább feszesen tartják a hasat. Ugyanez egy nő két terhességénél is szóba jön: az elsőnél még lassabban nő a has, de másodszor már lazábbak a méhet tartó ínszalagok, így hamarabb gömbölyödik a pocak. Így lehet, hogy valakinél 7 hetesen még semmi nem látszik, de olyan is, akinek már látszik, hogy ott bizony baba van.

  • Móni

    2009. április 08. szerda

    Sziasztok!
    Én a második babámat várom.Az elsővel is volt hányingerem,az sokkal erősebb volt mint a mostani.De most egész nap van.A B6 nem ért semmit,sőt hasmenésem lett tőle.Nem tudom,hogy létezik-e valami hatásos szer(tea vagy hasonló)?

    Válasz: Igen, a gyömbér sokat segít. Gyömbértea vagy gyömbéres sütemény, keksz formájában (a tea jobb, mert nem hízlal)

  • Baby_Face

    2009. március 18. szerda

    Szia Ági!
    A terhességi cukorbetegség elmúlik a szülés után?
    És mért van az hogy a cukrosok babája általában óriási?
    És sok ikerterhességnél az egyik baba mér szívódik fel gyakran magától?
    Előre is köszi a válaszokat!
    Jóéjszakát 🙂

    Válasz: 1. Van, akinél igen, van, akinél nem (őnáluk általában már korábban is fennállt a cukorbetegség csak nem vették észre)
    2. Bután hangzik, de a baba a sok cukortól nő nagyra (először én sem hittem el, de tényleg így van)
    3. Mert a szervezet tudja, hogy nem lesz képes ellátni mindkét magzatot.

  • Csilla

    2008. november 05. szerda

    Tegnap óta teljesen megszűnt a hányinger, már meg is ilyedtem. Ma voltam UH-n, ikrek voltak, de az egyik elment. A másik 8,7 mm. Összefüggésben lehet a hányinger megszünésével?

  • Szabó Csilla

    2008. november 01. szombat

    Még hozzáteszem, hogy első terhességem alatt amikor elkezdtem a Magne B6-ot szedni hánytam tőle és hányingerem volt, utána sima B6 vitamint attól is, azért abba kellett hagynom. A sima magnézium már jó volt.

  • Szabó Csilla

    2008. november 01. szombat

    Én az első terhességem alatt kicsattantam az egészségtől, nem volt hányingerem, nem émelyegtem. Boldog voltam, sőt még az ekcéma is elmúlt a kezemről, a hajam egészségesebb lett dúsabb stb. Egészen a szülés napjáig dolgoztam intenzíven + még otthon is beindult nálam a fészekrakási láz és mint akinek kifogyhatatlan energiája van úgy pörögtem mint egy ventillátor. A fiam most 21 hónapos, a második babámat várom elvileg az 5-6 hétben vagyok, még csak a petezsák és szikhólyag látszik, már egy hete állandóan hányingerem van, fáj a fejem, fáradt vagyok, a hajam hullik, megmozdulni nincs kedvem. Én sem tudok enni szinte semmit, csak a gyümölcs és zöldség esik jól.

    Válasz: Ilyen előfordul. A második terhesség tünetei gyakran erőteljesebben jelentkeznek, ez nálam is így volt.

  • Szabina

    2008. szeptember 17. szerda

    Még egyet szeretnék kérdezni 1vagy a 2dik honapban a has alja megnölhete ha terhes vagy?

    Válasz: Nem, ekkor még csak puffadás szokott jelentkezni, kb. olyan, mint amikor túleszed magad.

  • Szabina

    2008. szeptember 17. szerda

    Sziasztok,nekem fura tüneteim vannak.A két menszesz között hányingereim voltak és reggelenként hánytam is de nem minden nap.Fájt a mellbimboim nagyon,aszt hittem terhes vagyok csak sajnos megjött a menszeszem,2napig volt meg utána 1napot kihagyot a másik nap barna pöttyök jöttek.Szerintetek lehetek attol terhes,vagy kizárt?A munka helyen azt mondták,hogy tuti az vagyok mert az arcom másabb lett,pedig nem mondtam el senkinek a tüneteket.de énmár nemtudok semmit.

    Válasz: Szerintem nem vagy terhes, de lehet, hogy terhes voltál, csak elvetéltél, korai terhességben ez nagyon gyakori 20% az esélye.

  • Móni

    2008. szeptember 06. szombat

    Nekem is folyamatos a hányinger sajnos.:( Most éppen a 14. hetet kezdem majd taposni, így reménykedek, de egyelőre nem érzem esélyesnek, hogy hirtelen elmúlhatna. Nekem egy gombóc okozza a torkomban, amit elvileg a gyomorsav túltengése okoz, de szedtem rá savlekötőt és mit sem változott a helyzet… Azért még reménykedek, hátha…

  • Edina

    2008. augusztus 10. vasárnap

    Nekem is ngaon hányingerem van.

Comment navigation