Terhesség és hányinger

Amióta megy a blog, elég sokan megkérdeztétek már, hogy vajon a hányinger a terhesség első jelei közé sorolható-e. Nos, az a helyzet, hogy a hányinger nem korai tünet, a fogantatás utáni időszakban, a menses előtt még biztosan nem érezhető.

Terhesség és hányingerLegkorábban az 5.-6. héten jelentkezik a hányinger és a hányás. Ezek a tünetek két okból jelentkezhetnek: az egyik a cukoranyagcsere zavara, a másik az a „mérgezés”, amit a baba okoz a szervezetben.

Az első esetben a terhesség miatt kialakult inzulinhiány az ok, ilyenkor a hányás, hányinger már hamar elkezdődik, és akár a 12. héten túl is tarthat. A második esetben a baba megjelenése az ok: kezdetben még nincsen lepény, a magzat mindent az anyai szervezetből kap, később a lepény közvetítő szerepe révén csökkennek és legkésőbb a 14. hét környékén meg is szűnnek a tünetek. Egyes elméletek szerint a terhességi hányingert pszichés okok vagy helikobacter baktérium okozza, de egyelőre egyik feltevést sem sikerült teljesen bebizonyítani.

Egyes tudósok (köztük Czeizel Endre) szerint is, a hányás és a hányinger jó jel, az állandó émelygéssel küzdő anyukák ugyanis sokkal ritkábban vetélnek el.

Megoldások terhességi hányinger ellen Az első és legfontosabb tanács, hogy amit nem kívánsz, nem esik jól, nem szabad megenni. Ha csak a kekszet vagy a kiflit tudod elviselni, akkor nem szabad mást erőltetni, az egyoldalú táplálkozástól semmi baja nem lesz a babának, mint ahogyan attól sem, ha 1-1 alkalommal nem tudsz enni, étvágytalan vagy, vagy mindent kihánysz. A hányással csak akkor van baj, ha 1 napon túl is mindent kihánysz és nem tudod pótolni a folyadékveszteséget. Ezesetben mindenképpen fordulj orvoshoz!

A hányinger jó ellenszere a B6 vitamin, ebből naponta 3X2-őt kell általában bevenni.

Jó megoldás az is, ha napközben többször keveset eszel. Nem várod meg, amíg megéhezel, hanem naponta 5-6 alkalommal eszel egy keveset. Reggel ne pattanj ki felébredés után azonnal az ágyból, előbb pihenj egy kicsit, és csak 15-20 perc lustálkodás után kelj fel az ágyból.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

75 Comments

Comment navigation

  • timi

    2011. április 08. péntek

    5 hetes terhes vagyok viszont en nem emelygek nem hanyok. ez gond?nem fejlodik a baba?nem verzek, inkabb gyomoridegem van.ez baj? koszonom a valaszt!

    • Gabi

      2011. április 14. csütörtök

      A terhességi tünetek hiánya nem jelenti azt, hogy gond lenne a terhességgel. Emiatt kár idegeskedni, főleg, ha az orvos is mindent rendben talált.

    • Szilva

      2011. április 19. kedd

      Kedves Timi!

      Nincs miért aggódnod, nekem a 9 hetesen kezdődött a rosszullét, addig jól voltam. Most 14 hetes vagyok és most kezd csak enyhülni. Élvezd amíg jól vagy, mert az elmúlt 5 hetem borzasztó volt az állandó émelygéstől.

  • szil

    2011. március 18. péntek

    sziasztok! én 6hetes terhes vagyok,de állandóan émelygek,hányingerem van,alíg bírok vmit is megenni ,semmit nem is kívánok,ha eszek is vmit akkor gyümölcsöt,semmi nem esik jól! az elsö gyerekemnél is állandó hányingerem volt.a másodiknál most ,azzal is úgyanolyan rosszul vagyok,nem tudom mit csináljak,így semmihez nincs kedvem,főként délelött vagyok a legrosszabbul!

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Nem kell erőltetned a délelőtti evést, ha nem esik jól. Inkább csak igyál valamit, illetve segíthetnek a gyömbéres dolgok, vagy a homeopátia is (itt megtalálod, milyen szerek valók émelygésre)

  • Timu

    2011. március 09. szerda

    Kedves Ági!

    7 hetesen elment a babám, pontosabban nem fejlődött. A nőgyógyász műtéttel fejezte be a terhességem. Azóta azonban folyamatosan hányingerem van, reggeltől-estig émelygek. Lehetséges az, hogy ez azért van, mert a szervezetem még „nem vette észre”, hogy visszaállt minden a régibe? A melleim is fájnak még és szorgosan nőnek. Nehéz így dolgozni és a B6 vitamin se segít. Olvastam itt praktikákat a hányinger ellen, szóval inkább csak a véleményére volnék kíváncsi, hogy az oka az-e, amire gondolok?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      A hormonoknak 3-4 hét kell, mire visszaállnak eredetibe, ezért lehetnek még terhességi tüneteid.

  • Évi

    2011. február 14. hétfő

    Azzal a kérdéssel fordulok Hozzád, hogy van-e okom aggódni azon, hogy míg az első terhességem során kb 15 hétig volt hányingerem, jelenleg -a második terhesség alkalmával- a 10. hét körül az émelygés mérséklődni látszik?
    Köszönöm válaszod

    • Gabi

      2011. február 14. hétfő

      Ez nem gond. Egy nő két terhessége nem feltétlen zajlik egyformán. Próbáld élvezni a kevesebb problémával járó heteket!

  • melinda

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!

    normális az, hogy ha már kb. három órája nem ettem akkor émelyegni kezdek?
    ha régebb óta, akkor éhségfájdalmat érzek és hányingerem is van.

    Hozzátartozik, hogy novemberben gyomorhurutot állapítottak meg nálam és sokszor fáj a gyomrom – nekem valószínű savkötő is kell majd rá. Érdekes, hogy azelőtt nem is fájt soha a hasam… egyszer csak bumm aztán úgy maradtam.
    mindegy -kíváncsi vagyok, hogy 12. hétben (meg előtte is) ezt az éhség émelygést mi okozza?

    szörnyű, mert pajzs alulműködésem van, és most is be kellett gyűrnöm egy zsemlét – így lehet tényleg meg fogok hízni….
    🙁

    • Gabi

      2011. február 03. csütörtök

      Gyakran előfordul, hogy a meglévő panaszokat felerősíti a terhesség. Gyógyszerszedéssel kapcsolatban beszélj az orvosoddal, hogy mit javasol.

      • melinda

        2011. február 03. csütörtök

        Köszönöm a választ! Gyógyszerügyben megkérdezek majd egy genetikust, de szerencsére most, hogy jobban odafigyelek az étkezésre és csak vizet iszom most nincsenek panaszaim – csak néha hányinger, de nem olyan vészes.

        Még egyszer köszönöm
        Melinda

  • Mara

    2011. január 29. szombat

    A gyömbérteáról két dolgot ír Tea Ünnep című weboldal:
    1. terhességi hányingerre nem jó,
    2. terhes nők ne nagyon fogyasszák, mert méhösszehúzódást okoz.

    http://teaunnep.hu/gyomber-tea.html

    Kinek van igaza?

  • szuzy23

    2011. január 26. szerda

    En most vagyok 5 hetes terhes de mar vagy 2 napja nem birok enni semmit nagyon hanyos lettem.egyszeruen rosszul vagyok mindentol.meddig tart ez a rosszulet,nekem ez lesz az elso babam.mit kellenne szednem hanyinger ellen >?

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      A rosszullét általában 12. hétig tart. Hányingerre a legjobb megoldás a gyömbér sütemény vagy tea formájában.

  • Flóra

    2011. január 17. hétfő

    Sziasztok!
    Én most vagyok 10hetes és van olyan sajnos, hogy naponta többször is hányok illetve nagyon gyengének érzem magam! Van már egy 3 éves kisfiam de nála megúsztam a rosszul léteket! B6 vitamint már szedek de mit tanácsoltok, mert ez így az előző terhességemhez képest elég fura! És nálam főleg déltől estig tartanak a rosszullétek!

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Minden terhesség más, egészen más tünetek jelentkezhetnek a 2. terhességnél, mint az elsőnél, gyakran intenzívebbek a tünetek a 2.-nál. Gyömbért érdemes enni a rosszullétekre tea vagy sütemény formájában.

  • Ágnes

    2011. január 08. szombat

    Kedves Ági!

    6 hetes terhes vagyok, két hete kezdődött az émelygésem, reggeltől estig rosszul vagyok. Első babámmal az émelygés szülésig elkísért, nem volt enyhülés. Soha nem hánytam, de azt hiszem, ez rosszabb, mert pillanatnyi megkönnyebbülés sincs. Félek, hogy ez is végig ki fog tartani, nem érzek magamban elég erőt arra, hogy ezt így végigcsináljam. Kihez fordulhatnék, ha a nőgyögyász nem tud segíteni? Van valamilyen szakember, aki kifejezetten ezzel a területtel foglalkozik? Biztos minden rendben van a szervezetemmel? És a babával?
    Köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Ilyen szakember nincs, azonban homeopátiával sokat lehet segíteni a dolgon, keress fel homeopátiás orvost.

Comment navigation