Hét kérdés a fogantatással kapcsolatban

Rengeteg kérdést kapok nap, mint nap a fogantatással, teszteléssel kapcsolatban, ezért most gyorsan összefoglalom a leggyakoribb félreértéseket.

1.Ha 36,5 a hőm, attól még lehetek terhes?

 Hét kérdés a fogantatással kapcsolatbanNincs olyan, hogy ha 37 fok feletti a hőd, akkor biztosan terhes vagy, 36,8 alatt pedig nem. A hőmérés lényege nem az, hogy megmondja, terhes vagy-e, hanem, hogy a peteérés időpontját megjósolja. A peteérés előtti időszakban változó a testhőmérséklet, peteéréskor leesik, utána megemelkedik és a mensesig így is marad. A menstruáció első napján, vagy az azt megelőző napon, de sok esetben csak a menses végén a hő ismét leesik. Ha terhes vagy, akkor fentmarad, de ez nem azt jelenti, hogy ha fentmarad, akkor biztosan terhes vagy, hanem csak azt, hogy még nem jött meg. A hőmérőzésről bővebben itt olvashatsz

2.Ha negatív lett a teszt, attól még terhes lehetek-e?

Igen, lehetsz. A negatív teszt sokszor téved, olyan viszont nem fordulhat elő, hogy a teszt pozitív és nincs baba (csak egyes pajzsmirigybetegségek esetén)

3.Ha a második csík nagyon halvány, akkor az most pozitívnak számít?

Igen. A csík azért lehet halvány, mert nincs még elég hormon a vizeletedben, de véletlenül nem jelenik meg.

4.Ha 5 nappal az együttlét után hányingert érzek az lehet-e a terhesség jele?

Nem. Legkorábban a vélt fogantatás után 12-14 nappal érezhetsz tüneteket.

5.Ha megszakítással védekeztünk, akkor teherbe eshetek-e?

Kicsi rá az esély, de igen, így is teherbe eshetsz. Az ún. Pearl Index szerint (100 nőnél vizsgálják, hogy 1 éven át alkalmazva az adott módszert hányan estek teherbe, 35 a megszakításos védekezés értéke, azaz, 100-ból 35-en teherbe estek).

6.Ha menstruáció alatt szeretkezünk, akkor lehetek-e terhes?

Minimális az esélye, de csak úgy tudod teljesen kizárni ennek az esélyét, ha tudod, mikor van a peteérésed, ehhez pedig több hónapos megfigyelés szükséges. Akinek a ciklus elején van a peteérése, az a menses végefelé már teherbeeshet. A mentstruáció első napjai a sérült méhnyálkahártya miatt kicsi a teherbeesés esélye.

7.Ha megjött, de nem olyan, mint szokott, akkor annak ellenére lehetek-e terhes?

Ha rendesen megjött, legalább 2 napig tartott és élénkpiros vérzést is tapasztaltál, akkor biztosan nem vagy terhes. Ha csak barnás pecsételő folyást tapasztaltál, akkor lehet, hogy terhes vagy.

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

297 Comments

Comment navigation

  • kata

    2011. június 05. vasárnap

    sya nekem 2 napja mult el a menstruációm és eggyütt voltam a párromal nem szedek fogamzásgátlót most 100% hogy terhes leszek???

    • Gabi

      2011. június 07. kedd

      Nem 100, csak kb. 10-15% az esélye. Ha nem szeretnétek még babát, legközelebb mindenképp védekezzetek!

  • Eniko

    2011. május 09. hétfő

    Marcius 29-en volt az utolso menszim napja ,apr.19-20-an egyutt voltam a parommal,nem vedekeztunk mert babat szeretnenk.30 naposak a ciklusaim .Teszteltem a 3. nap es a 10. nap delutan de sajna mindketto negativ.Meg teszteljek vagy mennyek orvoshoz?
    Valaszat elore is koszonom

  • Brigi

    2011. május 06. péntek

    Szia. Azt szeretném megtudni, hogy leheteke terhes ha a baratom belém élvez és rá más napra már meg is jött a menszeszem de az előtt már pár nappal beteg kelletvolna legyek de késett.
    A következő honapban megint késett 10 napot és mikor megjött nagyon keveset véreztem és émelygést hányingert is tapasztaltam. lehetek terhes???

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Ha többször is védekezés nélkül voltatok együtt, lehetséges a terhesség. Ha bizonytalan vagy, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet!

  • moncsi

    2011. május 05. csütörtök

    ja még annyi hogy ha meg vagyok fázva az be folyásolhat bármit is?mondjuk a késést?

    • Gabi

      2011. május 06. péntek

      A megfázás nem befolyásolja a ciklusodat.

  • moncsi

    2011. május 05. csütörtök

    sziasztok!szerintetek ha már két napja késik lehetek terhes fájnak a cickoim mást nagyon nem érzek!ezelöt 1-2-hétel szurkált a hasam alja meg hányingerem volt!szerintetek?

    • Gabi

      2011. május 06. péntek

      Igen, lehetséges. Ha terhességre gyanakszol, érdemes csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • orsi

    2011. május 04. szerda

    szia
    megszakítással védekeztünk pont ovuláltam, és valószínü került belém is sperma, mennyi az esélye hogy igy terhes lehetek?

  • Timó

    2011. május 03. kedd

    Szia! mensestől számitott 10. napon eggyütt voltunk, de nem védekeztünk. 72órás gyógyszer ha van akkor azt bevegyem?

    • Gabi

      2011. május 03. kedd

      Ha nem szeretnétek babát, igen, vedd be!

  • Alma

    2011. április 21. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Erdeklodni szeretnek a terhessegi tesztek felol. Babat szeretnek es immaron negy napja kesik/nem jott meg a menzeszem, azaz a kello idoben volt nemi barnas pecsetelo folyas. Enyhe alhasi gorcsos erzesem van, egyeb tunetem ( emelyges, hanyas, mellfeszules) nincs. Es minden teszt negativ. Bejelentkeztem az orvosomhoz jovo hetre, de kicsit felek, hogy valami mast bajomra derit fenyt? Lehetseges, hogy a tesztekkel csinalok valamit rosszul? Biztosan ki kell mutatnia a legerzekenyebb tesztnek is a terhesseget az elmaradt menstruacio utani 3-4 napon?
    Valaszat elore is koszonom!
    Alma

    • Gabi

      2011. április 24. vasárnap

      Elméletileg ki kellene mutatnia, de lehetséges, hogy a negatív tesztek ellenére mégis terhes. Az orvosnál egyértelműen ki fog derülni.

  • judit

    2011. április 20. szerda

    siia én egy olyan kérdéssel furdok hogy A menstruácio utáni 5 napban valoban védett avgyok-e a teherbeessésel szenben..?

    • Gabi

      2011. április 24. vasárnap

      100%-osan ebben az időben sem vagy védett. Igaz, kisebb az esély, mint a ciklus középső időszakában.

Comment navigation