A terhesség első jelei

Alighogy a baba megfogan rohamos változások indulnak meg a szervezetedben. Te erről semmit sem tudsz még 1-2 hétig, azonban napról napra nagyobb az esélye, hogy a terhesség első gyanújeleit megérzed.

A terhesség első jeleiA terhesség első jelei az ún. gyanújelek, amiket más is okozhat, de akár terhesség is lehet. Általában ezek jelentkeznek a legkorábban. Ilyen tünet a hányinger, az émelygés, a szagundor, ha hirtelen megkívánsz valamit vagy éppen undorodni kezdesz tőle. Állandó pisilhetnék és fokozott fáradtságérzés is jelezheti a pocaklakó jelenlétét. Gyakori, hogy bizonytalan alhasi panaszok társulnak a tünetek mellé: úgy fájdogál a hasad, mintha „meg akarna jönni”, ez akár az egész első harmadot végigkísérheti. Később állandó éhségérzet és szomjúság is csatlakozhat a tünetekhez.

A valószínűségi jelek közé tartozik a mellek érzékenysége, megnövekedése, akár még néhány csepp előtej is megjelenhet. A mellek megduzzadnak és a bőr alatt előtűnnek a kék erek. Ide tartozik a menstruáció elmaradása is. Mire ez bekövetkezik, a terhesség már 4-5 hetes, azaz a pici legalább 2-3 hete beköltözött. Előfordulhat, hogy pár csepp vérzést tapasztalsz a menstruáció idején, de ez normális jelenség.

A terhesség biztos jelei: a pozitív teszt, melyet a menstruáció elmaradásakor már érdemes elvégezni, majd pár nappal később megismételni. Álpozitív eredmény nincs, azaz, ha megjelent a két csík, akkor ott baba van, más kérdés, hogy sajnos előfordulhat, hogy felszívódik (amióta a nők szinte a fogantatás pillanatától nyomon követik terhességüket, pontosan lehet tudni a felszívódások, vetélések arányát, ez nagyjából 11%).
Biztos jel még a szívhang is, amelyet a 6. héttől lehet kimutatni.

Ha pozitív lett a teszt, 1-2 hetet érdemes várni és utána felkeresni az orvost, mert kb. a 6. héttől van szívhang.

Így néz ki egy 8 hetes magzat az ultrahangon:

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 051 Comments

  • Gál Enikő

    2013. február 21. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    A párommal december 29-én voltunk együtt utoljára,majd január 2-án megjött,ám most hiába várok,két nap híján 3 hete nem jött meg.. Viszont alhasi fájdalmaim vannak,nem túl erősek,de olyan,mintha meg akarna jönni. Mit tegyek? Várjak még?

    • Gabi

      2013. február 22. péntek

      Én mindenképp csinálnék egy terhességi tesztet.

  • Tina

    2013. február 21. csütörtök

    Tisztelt doktornő!

    Olyan kérdésem lenne hogy lehetek e terhes ha megszakitással szeretkezem a párommal?2hete késik fâjnak a melleim ès alhasi fàjdalom is van szinte folyamatosan.Előre is köszönöm szépen!!!

    • Gabi

      2013. február 22. péntek

      Igen, lehetséges. A megszakításos védekezés nem a legbiztonságosabb megoldás, ebben az esetben kb. 5% a teherbeesés kockázata. Mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • DINA

    2013. február 17. vasárnap

    JO NAPOT DOKTORNO!!!

    A BARATOMAL 3-EVE VAGYUNK EGYUTT ES MEG NEM SIKERULT TEHERBE ESNEM!!!

    PEDIG GYOGYSZERT SEM SZEDTEM SOHA ES SOHA NEM VEDEKEZUNK!

    MI LEHET ENNEK AZ OKA???

    • Gabi

      2013. február 18. hétfő

      Orvosi vizsgálat nélkül nehéz lenne megmondani, miért nem sikerül a teherbeesés. Bármelyik félnél lehet olyan probléma, ami ezt megakadályozza. Elsőként egy alapos nőgyógyászati kivizsgálás lenne célszerű, ott az orvos a továbbiakban is tud tanácsot adni.

  • Koltai Melinda

    2013. február 16. szombat

    elnezes a zavarasert bemutatkoznek en Koltai Melinda vagyok es van egy 9 honapos lanyom es aggodom erte ulni egyedul megtamasztas nelkul tud de sem nem kuszik es nem maszik .

    masik problema ami felmerul az az hogy miota kihoztuk a korhazbol velunk aludt es mar ha elaltatom es beteszem a kisagyba aludni 5 perc sem telik el es sir .

    es az utolso kerdesem amire jo lenne valaszt kapni hogyan lehet az hogy 30percnel tovabb nemlehet lekotni a figyelmet jatekokkal barmibe belekezdek azonnal sir .
    kerem valaszoljon mielobb en 23 eves vagyok es nemtudok sokmindent segitsen .koszonom

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      9 hónaposan kezdenek el a babák kúszni. Ha túl sokat ül és soha nincsen hason, akkor bizony a kúszással késhet. Mivel már kéne kúsznia, ezért mindenképpen mutasd meg orvosnak.

      Az, hogy nem akar egyedül aludni, normális, hiszen eddig nem ezt szokta meg. Vagy aludjon továbbra is veletek, vagy át kell esni azon az időszakon, amíg meg nem szokja az új ágyikóját.

      30 perc ebben a korban bőven elég, ennél hosszabban nem kell egyedül játszania. Itt írtam le megoldásokat, mit tehetsz, ha unatkozni kezd: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/unatkozik-a-baba-unatkozik-a-kisgyermek

  • Kitti

    2013. február 15. péntek

    Kedves Doktornő!

    Már két hónapja próbálkozunk férjemmel. Január 2-án megjött de már január 30-án is. A megszokott 4 napból fél napig volt meg rendesen. Reggeli rosszulléteim nincsenek. A melleim kicsit érzékenyek,bizonyos ételeket kívánok! Gondolhatok terhességre??

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Kitti

    • Gabi

      2013. február 18. hétfő

      Ha jelentősen enyhébb vérzés jelentkezett, az utalhat terhességre. Én csinálnék egy tesztet.

  • egy aggódó kamasz

    2013. február 11. hétfő

    Tisztelt doktornő!
    A párommal 2 éve vagyunk együtt és a pénzügyi helyzetek miatt abba kellett hagynom a fogamzásgátló szedését.
    Így a párommal óvszert használtunk, de lyukas volt.
    ez a fogamzásgátló befejezése után 2-3 héttel történt.És nem tudtam esemény utánit bevenni.
    Az lenne a kérdésem, hogy ennyi idő után ha másfél évig szedtem az antibébit nagy eséllyel lehet terhesség a vége vagy még van idő?
    Köszönettel egy aggódó kamasz

    • Gabi

      2013. február 12. kedd

      Akár egyetlen kimaradt tabletta után is van esély a teherbeesésre. Minél előbb érdemes lenne tesztet csinálni, és mivel fiatal vagy, beszéld meg a helyzetet anyukáddal. Akkor is fontos, ha félsz. Biztosan segít, és bár lehet, hogy nem fog örülni a helyzetnek, de a bizalmadat értékelni fogja.

      • Viktória

        2013. február 16. szombat

        Tisztelt doktornő!

        A menstruációmnak holnap kell megjönni, viszont a terhesség első 15 jeléből 9 et érzékelek, amit egyébként nem szoktam… Mennyi az esélye annak, hogy állapotos vagyok? Válaszát előre is köszönöm!

  • Szilvia

    2013. február 10. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!
    A párommal majdnem 2 éve vagyunk együtt és másfél évig védekeztünk fogamzásgátlóval, most a pénzügyi helyzetek miatt kellett abbahagynom a fogamzásgótló szedését és a menstruáció eltelte után 1 héttel szeretkeztünk és egy része belém ment.
    most jelen pillanatban is szétrobban a fejem emellett szédölgök.
    az lenne a kérdésem hogy a fogamzásgátló után ennyi időn belül megfoganhat a baba?
    válaszát és türelmét előre is köszönöm!

    • Szilvia

      2013. február 10. vasárnap

      elnézést kicsit téves kb 3 hete hagytam abba a fogamzásgátló szedését

    • Gabi

      2013. február 12. kedd

      Igen, megfoganhat. Ha már több, mint két hete történt az eset, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Klaudia

    2013. február 07. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    Január utolsó napján szeretkeztem a férjemmel, nem védekeztünk. Február 17-én kellene megjönnie a menstruációmnak. Ma reggel mikor felébredtem nagyon fájtak/feszültek a melleim és a hasam is kicsit görcsöl.
    A terhesség tünetei jelentkezhetnek már ilyen korai időszakban? Mikor lenne érdemes tesztet csinálnom?
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2013. február 12. kedd

      Viszonylag korai még, hogy 7-8 nap elteltével a terhesség ilyen tüneteket okoz, általában leghamarabb 10 nap elteltével fordulnak elő az első jelek. Ha a leírt tünetek továbbra is jelentkeznek, esetleg már lehet tesztelni, de ha a menzesz késik, akkor már mindenképp.

  • Rózsa

    2013. február 05. kedd

    Tisztelt Doktornő!Pár éve zöldes váladék ürül mindkét mellemből,és ciszták is vannak benne.2 éve szóltam a nőgyógyászomnak,meg is nézettük,akkor 2 db cisztám volt,azt mondta várjunk egy évet,tavaly visszamentem,nőttek a cisztáim,több lett és mind a két mellemben van,a zöld váladékra azt mondták hormonális,kaptam is rá kúpot,azóta eltelt 4 hónap,semmi változás.A kérdésem az lenne,hogy elképzelhető-e,hogy ez miatt nem sikerül teherbe esnem?Válaszát előre is köszönöm!Rózsa

    • Gabi

      2013. február 12. kedd

      Ha hormonális eredetű a dolog, úgy az a teherbe esésre is kihathat. Mivel a felírt készítmény ezidáig hatástalan, mindenképp vissza kellene menni az orvoshoz.

      • Rózsa

        2013. február 12. kedd

        Köszönöm szépen a választ,persze mindenképp vissza fogok menni,de ön szerint csak kihathat,vagy biztos hogy ez miatt nem sikerül!

  • Brigi

    2013. február 01. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    6 napja késik a menstruációm,az alhasamba néha kicsi szúró fájdalom jelentkezik,2 napja tej fehér folyásom van ( nem bűzös és nem nyúlós ), valamint 2 napja a mellem fáj és a merevítős melltartót nem tudom elviselni. Tegnap délután észre vettem hogy a jobb mellemből átlátszó pár csepp folyadék jött. A párommal nagyon szeretnénk babát. Tesztet csináltunk már 1 nappal a menstruáció elmaradása után. Most nem merünk tesztet készíteni. Ez lehet terhesség?

    • Gabi

      2013. február 05. kedd

      Lehet terhesség. Ha továbbra sem jelentkezett vérzés, célszerű lenne a tesztet megismételni.

  • Andrea

    2013. január 31. csütörtök

    Tisztelt Doktornö!Nagyon szeretnék egy harmadik babát igy 36 éves kormra.Január 10én menstruáltam utoljára ami a megszokott,2-3 napig tart és persze rendszeres.Soha nem szedtdtem semmilyen gyogyzert.Január 13-tol folyamatosan probálkozunk a párommal.Kérdésem:mikor vegyek tesztet és mekkora az esélyem az ikerszülésre…az anyukám testvérei ikrek,és az apukám részéröl 2pár iker unokatesom van.Válaszát köszönöm,további szép napot!Andrea

    • Gabi

      2013. január 31. csütörtök

      Előfordulhat az ikerterhesség, valamivel nagyobb az esély, ha a családban is vannak ikrek. Pontos számot nem tudnék mondani. Ha még csak most kezdtek próbálkozni, akkor érdemes kivárni, hogy a következő menzesz jelentkezik-e időben, és ha nem, akkor tesztelni.

  • bebyke

    2013. január 28. hétfő

    Jó napot!!!
    Ugy kb két hete volt meg a mestruációm rendben volt minden,ma pedig véres vizelet és némi vér is jelentkezet,,ez lehet terhesség??,

    • Gabi

      2013. január 31. csütörtök

      Ha két menzesz között vérzés jelentkezik, az nem utal egyértelműen terhességre. De ha volt olyan együttlét, ahol nem, vagy nem megfelelően védekeztek, akkor a terhességet sem lehet kizárni. Lehetséges még egy erős felfázás is, de annak egyéb tünetei is lennének. Ha a vérzés mellett égő, szúró érzés is jelentkezik, célszerű felkeresni a háziorvost.

  • Mirtill

    2013. január 28. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    A párommal 2012. december 31-én védekezés nélkül szeretkeztünk. Nem ment el bennem, de neki elég sok az előváladéka minden alkalommal. A menstruációm 8 napja késik, barna folyásom van a délelőtti órákban, bizonyos ételeket nagyon megkívánok, aztán hirtelen megundorodom tőlük, és egész hónapban jelentkezik az alhasi görcs, olyan, mintha meg akarna jönni, de mégsem. Végeztem gyorstesztet, negatív lett, de azt olvastam, ez lehet attól is, hogy a szervezetemben még nincs elég terhességi hormon.
    Lehetek terhes?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2013. január 31. csütörtök

      Mivel csak megszakítással védekeztek, kb. 5% a terhesség esélye. Ha időközben a barnás folyás nem váltott át a megszokott jellegű vérzésbe, érdemes lenne a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből, mivel a hcg (terhességi hormon) ilyenkor van jelen legkoncentráltabban.

  • Csilla

    2013. január 25. péntek

    Tisztelt doktornő!
    A párommal 1,5 éve vagyunk együtt. Rendazeres szexuális èletet élünk védekezés nélkül ( de sose élvez belém.) A menstruáciomnak 20-án kellett volna megjönnie de ez elmaradt. Viszon 3 napja görcsöl a hasam mintha meg jönne de semmi. Folyton rosszkedvű szomorú vagyok. Tegnap csináltam d.u.1 kor egy tesztet ami negatív lett. Mennyi az esélye a terhessének vagy mikor csináljak ujabb tesztet? Előre is köszönöm a válaszát!!

    • Gabi

      2013. január 31. csütörtök

      Ha csak megszakítással védekeznek, a teherbeesés kockázata kb. 5%. Ha viszont egy éven túl is csak ezzel a módszerrel védekezik egy pár, akkor a kockázat 35%-ra növekszik. Ugyanis az aktus közben is termelődik ondó, amely az előváladékkal a hüvelybe jutva terhességet okozhat. Ha továbbra sem jött meg, érdemes lenne a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • István

    2013. január 24. csütörtök

    Tisztelt doktornő!
    Az volna a kérdésem,hogy mennyi az esélye annak,hogy a párom teherbe essen,ugy,hogy óvszer nélköl szeretkeztünk de nem élveztem el benne viszont az élvezés után úlyra behatoltam.

    • Gabi

      2013. január 31. csütörtök

      Mivel így juthatott spermium a hüvelyébe, van esély a terhességre. Pontosan nehéz lenne megmondani, mekkora esély, de kb. 5 és 20% között.

  • Stellus

    2013. január 13. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint lehetek-e mégis terhes?
    A párom szakított velem, mindig védekeztünk, óvszerrel, de abban annyira nem bízom.
    November 7-én voltunk utoljára együtt. A menstruációm pontosan megjött utána, amikor kellett, de csak 3, inkább talán 4 napig tartott és nagyon gyenge vérzésem volt (volt már ilyen, kb. 1 éve).
    November 20-án csináltam egy tesztet, negatív lett.
    December 20-án csináltam még egy tesztet, mert fájt a hasam, úgy mintha meg akarna jönni, 3 napig. Az a teszt is negatív lett.
    Majd eléggé fájt a hasam, éles, egész hasra kiterjedő fájdalom volt, de rá 4-5 napos késéssel (ami nálam sajnos gyakori, stressz miatt), december 30-án megjött a menstruációm, teljesen normális volt, 5 napos, és a megszokott erősségű vérzés.
    Megnyugodtam. (Nem azért, mert nem szeretnék babát, csak nem most, és nem úgy, hogy elhagyott a párom…)
    Viszont ma (jan. 13.) reggel óta fáj mind a két mellem. Nem úgy, hogy feszül, inkább tompa fájdalmat érzek. De ezt sem tudom jelnek venni, mert volt már ilyen többször is, az elmúlt évek alatt.

    Ön szerint lehet hinni a két negatív tesztnek, és a vérzéseknek?

    • Gabi

      2013. január 14. hétfő

      Ebben az esetben nem túl nagy a terhesség esélye, de 100%-osan csak nőgyógyász tudná kizárni.

  • Trixi

    2013. január 11. péntek

    Kedves doktornő!
    A párommal november 14.én szeretkeztünk óvszer nélkül,de nem ment el bennem,csak pár perc volt,de megijedtem és vettem be 72órás tablettát,ezután 5nappal megjött rendesen (pedig volt még 2hét). Ezt követően kb 2héttel az eredeti menstruációm nem jött meg,ezért csináltam terhességi tesztet,ami negatív lett. A gyógyszer utáni menstruációt követő 26nappal(12.12.14) jött meg a menstruációm és elég erős volt,de megszokott. Tegnap (01.10) kellett volna megjönni a menstruációmnak,de egyenlőre semmi,viszont 3napja barnás folyásom volt,de csak 1napig és olyan érzésem mintha megjött volna,de azóta semmi,a görcsölés is elmúlt. És most hőemelkedésem van (36,9) és egész nap fázok. A melleim megduzzadtak,de a múlthónapba egész végig ilyen volt,sőt még rosszabb,hozzájuk érni sem lehetett,de miután megjött elmúlt.Utoljára 28.án szeretkeztünk a párommal,de mindig védekeztünk óvszerrel.
    Maga szerint lehet terhesség ?

    • Gabi

      2013. január 14. hétfő

      Az esemény utáni tabletta után 7 napon belül vérzés jelentkezik. Ezután a következő menzesz már ettől a vérzéstől számítva várható. Teljesen normális ha a ciklus megváltozik. Esetleg utána még pár hónapig rendszertelen lehet a vérzés.

  • Lykee

    2013. január 11. péntek

    Kedves Doktor nő! Egy esetleges 8+5 napos terhességet még el lehet nézni? Igaz, hogy a méhnyálkahártyámat 3 mm-nek mérték, de pár napja sokat járok wc-re. Lehet, hogy elnézték?

  • Pöcök

    2013. január 08. kedd

    Kedves Doktor Nő!

    Barátommal már 1,5 hónapja nem szexeltem, de kb egy hete kielégítettem szájjal.A hasam kicsit görcsöl, de semmi mást nem érzek… ez utalhat terhességre?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2013. január 09. szerda

      Szájon át nem lehet teherbe esni.

  • zsugabubus

    2013. január 07. hétfő

    udv a baratnommel egy hete kb lefekudtunk jolment minden csak sajnos jukas volt az ovszer most olyan panaszai vannak hogy sokat eszik es faj a hasa vettem neki eset utani tablettat es bevette gyomormenese volt a pirulatol most terhes ????

    • Gabi

      2013. január 09. szerda

      Az esemény utáni tablettát legkésőbb 72 óra elteltével lehet alkalmazni. Később már kicsi a hatékonyság esélye. 1 hét elteltével még nem jelentkeznek tünetek, még akkor sem, ha valóban terhességről van szó. Ha már 10-12 nap is eltelt az eset óta, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet. Ha esetleg már a menzesze is késik, akkor pedig mindenképp teszt, majd nőgyógyász.

  • Mezei Melinda-Csilla

    2013. január 03. csütörtök

    Kedves Doktornő
    December 15-én voltam együtt a barátommal, akivel 1 éve együtt vagyunk, vigyáztunk(nem engedte belém) de megjött a menstruációm dec. 16-án ami 20-án kellett volna jöjjön.De nem olyan volt amilyen szokott, az igaz hogy fájt a hasam de alig folyt egy pár csepp és csak 3 napig tartott, szoval mindennap csak egy kicsi folyt de csak délelőtt. Azóta mindennap fájt a hasam de nem jött meg. Már elmult két hete de nem jelentkezett de a hasam azért görcsöl. Nincs hányingerem, szédülni csak akkor szédülök mikor nagyon éhes vagyok, nem kivánok semmit ételt, és a gyomrom szokott égni evés után. Csináltam egy terhességi tesztet a menstruációm megjövetele után 3 nappal(20-ika után) és negativ lett. Lehetséges hogy terhes vagyok? Segitségét előre is köszönöm! Boldog Új Évet!

    • Gabi

      2013. január 07. hétfő

      A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, viszont ha továbbra is jelentkeznek, érdemes lenne a terhességi tesztet megismételni, esetleg nőgyógyászhoz fordulni.

  • bogyo

    2012. december 28. péntek

    Tisztelt Dr. Nő! Olyan problémám lenne,hogy nov.13-án bevettem egy Escapelle esemény utáni tablettát,ami után 4. napra el kezdtem vérezgetni….nem volt olyan erős és nem is tartott addig,ahogy a rendes menstruációm! Rá 3 hétre csináltam több tesztet is(4-et),amik negatívak lettek,igaz ezekből csak 1-et csináltam első vizelettel! Dec.8-án együtt voltam párommal megint,az elején pár „lökésig” nem tettük fel a gumit,de utána inkább mondtam,hogy azzal csináljuk! Dec.10-én barna folyás jelentkezett,amivel 12-én elmentem nőgyógyàszhoz! Kaptam Duphastont,amit 5 napig 2×1-et kellett szednem! Azt mondta az orvosom,hogy ettől majd rendesen megjön és akkor elkezdhetem a fogamzàsgátlómat szedni! Dec. 21-én megjött,be is vettem a fog.gátlót,de rá 1 napra megint barna folyás volt,ami elmúlt kb 2 nap alatt! Ezalatt az időszak alatt fájtak pár napig a mellbimbóim,fel volt puffadva a hasam,fájdogált is úgy,mint ha meg akarna jönni,és hányingerem is volt,erős vielési inger is van,plusz erősebb a folyásom is! A kérdésem az lenne,hogy terhes lennék,vagy a sok hormonbevitel miatt „megbolondultak” a hormonjaim? Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2013. január 07. hétfő

      Nagyobb a valószínűsége, hogy a gyógyszerek okozták ezeket a tüneteket. De ha bizonytalan, egy újabb teszt nem árthat.

  • Zebina

    2012. december 11. kedd

    Elnézést, a terhességi tesztre gondoltam az első mondatnál.

  • Zebina

    2012. december 11. kedd

    Kedves Doktornő!
    Tudom, hogy a terhesség fog majd a segítségemre lenni, de az alábbiakban szeretném kikérni a véleményét. Augusztusban abbahagytam a többévi Nuvaring használatát, melynek használata során a menzeszem mindig rendben megjött. Abbahagytam, mivel párommal szeretnénk gyerkőcöt. Az első hónapban még rendben megjött a menzeszem. A másodikban késett pár napot, a következő hónapban már 4-5 napot, most, az elmúlt hónapban már majdnem egy hetet. Így elég nehéz kiszámítanom, hogy mikor ovulálok például. MI okozza Ön szerint ezt? Nem mondanám magam stresszes típusnak, inkább pozitív felfogású, életvidám nő vagyok. Esetleg valami javaslat? Válaszát előre is köszönöm szépen!

    • Gabi

      2012. december 12. szerda

      Ha fokozatosan egyre több a késés, inkább arra gondolnék, hogy nem 28, hanem kb. 30 napra állt be a ciklusa, ami teljesen normálisnak tekinthető.

  • Manócska

    2012. december 11. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    November 30-án szeretkeztünk a párommal védekezés nélkül, de nem élvezett belém. Azóta fájdogál a hasam..ez jelenthet terhességet??
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. december 12. szerda

      Ha azóta fáj, az még nem lehet a terhesség jele. Az első tüneteket leghamarabb 10-12 nap elteltével lehet érzékelni.

      • Manócska

        2012. december 13. csütörtök

        akkor a terhességet ki lehet zárni?

  • Manócska

    2012. december 11. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    November 30-án párommal szeretkeztünk védekezés nélkül, de nem élvezett belém.. azóta fájdogál a hasam. Ez jelenthet terhességet??
    Válaszát előre is köszönöm!

  • Renáta8489

    2012. december 10. hétfő

    Tisztelt Doktornő

    Már vagy 3 hete hanyingerem van és meg hasi fájdalmat is érzek néha de jóban az tűnt fel hogy kivanos lettem pedig nem voltam az soha ennyi akkartam csak írni ön szerint miért lettem ilyen.
    előre is köszönöm………

    • Gabi

      2012. december 12. szerda

      Ha ezek mellett a menzesze is késik, akkor én terhességre gyanakodnék. Ebben az esetben érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • picibaba21

    2012. december 07. péntek

    Kedves Doktornő!

    Lenne, hogy 10 napja párommal szeretkeztünk és nem védekeztünk mert szeretnénk babát! 2-3 napja, furcsán érzem magam, feszülnek a melleim, gyakran járok wc-re, elkezdtem megkívánni dolgokat,és 2 óránként éhes vagyok és ennem kell. 3 napja délutánonként hányinger és gyomorégés jelentkezett nálam! A menszeszemnek 5.-én kellett volna megjönnie. De még nem jött meg. (Eddig mindig rendszeresen jött meg) Nagyon szeretnénk babát. Mennyi az esély, hogy babánk lesz? Várom válaszát. köszönöm szépen.

    • Gabi

      2012. december 12. szerda

      10 nap elteltével a leírt tünetek még nem valószínű, hogy terhesség miatt jelentkeznek, viszont a menzesz késése mégis erre utal. Ha időközben nem jött meg mégis, érdemes lenne csinálni egy tesztet.

  • mannácska

    2012. december 07. péntek

    Szép napot kivánok!
    A kérdésem az lenne, hogy mennyi az esélye a teherbe esésnek, ha a mestruációm lejárta után 1 nappal szeretkeztünk, (és még jelen volt kismértékben a barnás váladék). Eleinte óvszer nélkül kezdtük, pár percig, aztán hasznát vettük az óvszernek. Nagyon aggódom már. A menstruációm késni szokott mindig, és a napokban kell megjöjjön. Eddig hányingerem nemvolt, viszont a melleim feszesnek érzem, és gyakran ég a gyomrom, hasonló mint amikor savam van. Nem tudom ezek mennyire lehetnek jellemző jelek.
    Előre is köszönöm válaszát.

    • Gabi

      2012. december 12. szerda

      A leírt tüneteket okozhatja terhesség, de ezek alapján egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy terhes vagy nem. Ha a szokásosnál (2-3 napnál) is többet késik a menzesz, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Manóócska

    2012. december 05. szerda

    Tisztelt Doktornő.
    Én azt szeretném kérdezni hogy 3 hónapja voltam utoljára együtt a barátommal és azóta rendszeresen megjött a menzeszem.de úgy veszem észre hogy nö a hasam és hogy mennyi esélye van hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2012. december 07. péntek

      Ha a menzesz a megszokott módon zajlott, állaga, színe, mennyisége nem tért el a szokásostól és nem múlt el 3 napon belül, akkor minimális a terhesség esélye, de teljesen még ekkor sem lehet kizárni. Ha bizonytalan vagy, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Egy buta kislány!

    2012. december 02. vasárnap

    Kedves doktornő.
    Elnézést ha helytenelül irok,csak félig ukrán féli magyar vagyok.
    Én azt szeretném kérdezni,hogy 25én elvesztettem a szüzességemet egy szintén szűz fiúval.A legnagyobb gond az volt,hogy óvszer nélkül csináltuk.De csak min. 5 percig,és szóltam,hogy hagyjuk abba.Biztosak vagyunk benne,hogy nem élvezett belém.De utána 2 napig fájt az alhasam,és azóta viszket a hüvelyem kívülről.A melleim pedig picit fájnak ha megnyomom. Picit fáradékony is vagyok.De lehet,hogy csak beképzelem magamnak.Kérem segítsen,mert még csak 17 éves vagyok.Nem szeretnék még kisbabát.Azok szerint amiket leirtam lehetek terhes?

    • Gabi

      2012. december 07. péntek

      Az, hogy ez volt az első alkalom, nem zárja ki a terhesség lehetőségét. Ennek az esélye kb. 5%. A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre, a viszketés inkább valamilyen fertőzés miatt lehet. Ha esetleg késik a menzeszed, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Judit

    2012. december 01. szombat

    Kedves Doktor Nő!

    Két napja nem tudok sz**ni! Kérdésem: Ez már az első jele a terhességnek?

    • Gabi

      2012. december 12. szerda

      A szorulás önmagában nem utal terhességre.

  • Lykee

    2012. november 26. hétfő

    Tisztelt Doktor nő!

    Okt. 28-én voltam együtt a párommal, ez a vérzés elmúlása után 2 nappal történt (8. napon, 21.-én kezdődött). 1,5 éve gyógyszert szedek, mindig pontosan jött meg a vérzés. Novemberben azonban 1 napot (igazából felet: vasárnap délután helyett, hétfőn reggel) késett, 3 napig tartott és kevesebb volt a mennyisége. Elmentem orvoshoz, aki azt mondta, hogy biztosan nem vagyok terhes; nem ultrahangot csinált, csak megvizsgált. Tesztet is csináltam az aktus után 22. és 23. napon, mindkettő negatív lett. A dokinál a az aktus utáni 25. napon voltam. Kicsit fáradtnak érzem magam napok óta, fáj a hátam és ma enyhe alhasi fájdalmam is volt. Előfordulhat, hogy mégis terhes vagyok a negatív tesztek és orvosi vélemény ellenére is? Válaszát köszönöm!

    • Gabi

      2012. december 07. péntek

      Kicsi az esélye a terhességnek. Ennyi idő elteltével az orvos a méh mérete alapján már nagy valószínűséggel meg tudja állapítani az esetleges terhességet.

  • Eszter

    2012. november 14. szerda

    Kedves Doktornő!
    Múlt héten pénteken a párommal először rendesen, védekezve szeretkeztünk, aztán egy kb fél órával később úgy, hogy óvszer nélkül hatolt belém, de pár lökés után felhelyeztük a gumit, ami spermaölő szerrel volt kezelve. Ilyen esetben lehetek terhes? Előre is köszönöm a válaszát!

    • Gabi

      2012. november 15. csütörtök

      Így a terhesség esélye kevesebb, mint 5%.

  • Shás

    2012. november 07. szerda

    szép estét kívánok ! én vagyok a „halvány csíkos pozitív tesztes lány ” tegnap voltam nőgyógyásznál , és hüvelyi ultrahangon nem látott még semmit, de viszont van egy pont a méhembe ahol sötétebb színű foltocska látszódik de ez még nem petezsák ..2hét múlva kell vissza mennem, de nagyon valószínű hogy kismama vagyok ! Nagyon bízok benne….ugye ilyenkor bízhatok már??? mert az nem jelent rosszat hogy még nem látszódik ?????? kicsit megijedtem hogy sehol semmi, pedig hányás az volt, a hasam fájdogál…nagyon remélem két hét múlva már megmutatja magát a picúr 😀 😀

  • gitta

    2012. november 06. kedd

    sajnos tegnap este megjott a menzeszem…szoval ez kizárja a terhességet?

    • Gabi

      2012. november 07. szerda

      Ha a vérzés színe, állaga, mennyisége olyan, mint menzeszkor megszokott, és nem is múlik el 3 napon belül, akkor minimális a terhesség esélye. Ha viszont enyhébb a vérzés, inkább csak barnás, és rövid ideig tart, akkor érdemes a tesztet megismételni.

  • gitta

    2012. november 05. hétfő

    kedves doktornő.a párommal babát szeretnénk,és azt hiszem,hogy össze is hoztuk de a tesztem negativ lett.oktober 2.-án jött meg a menzeszem,13.-án probálkoztunk és 19.-én picit megvéreztem,azota semmi.a menstruáciom mar 1 hetet késett,de 2.-án csináltam tesztet és negativ lett.tegnap erös barna folyásom volt.ön szerint terhes vagyok?mikor ad a teszt pontosb eredményt?válaszát elöre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. november 07. szerda

      Pár nap elteltével, ha nem jelentkezik közben vérzés, érdemes a tesztet megismételni. És addig is próbálkozni tovább, amikor csak jól esik. Kár lenne egyetlen alkalomban bízni!

  • Pici

    2012. november 05. hétfő

    Jó napot doktornő!
    Olyan „problémám” lenne, hogy 1 hete párommal szeretkeztünk óvszerrel, majd nagy butaságot csinálva fojtattuk óvszer nélkül! 2-3 napja, furcsán érzem magam, feszülnek a melleim, gyakran járok wc-re, elkezdtem megkívánni dolgokat, 3 napja délutánonként hányinger és gyomorégés jelentkezett nálam! Mennyi az esély, hogy babánk lesz?

    • Gabi

      2012. november 07. szerda

      Ha csak egy hete történt az eset, még akkor sem érezhetne terhességi tüneteket, ha valóban terhes lenne. Ha végül idejében megszakították az aktust, még akkor is van kb. 5% esély a terhességre, ha megszakítás nélkül fejeződött be az együttlét, akkor természetesen nagyobb a kockázat. Ha bizonytalan, az együttlét után leghamarabb kb. 10-12 nappal érdemes tesztet csinálni.

      • Pici

        2012. november 09. péntek

        Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Ma kellene megjönni-e ha késik, megyek tesztet venni! 🙂

  • Shás

    2012. november 03. szombat

    olyan észrevételem, inkább kérdésem lenne, hogy tegnap mielőtt munkába mentem volna csináltam egy tesztet ( napközbe) 1jén kellett volna megjönni e még ma se semmi ( 😀 ) megnéztem a tesztet és egy csíkot láttam,de siettem úgyhogy le is tettem a fürdőszoba szekrényre, erre ma reggel bemegyek a fürdőszobába hogy kidobom a tesztet és látom hogy halványan megjelent egy csík a másik mellett…gyorsan előszedtem az összes negatív tesztet ami eddig előfordult…és egyiknél sem volt halvány csík! akkor ezt most értékeljem pozitívnak…tudom az lenne a legjobb ha csinálnék még egyet ! de lehetséges hogy a teszt idővel megjelenítette, vagy csak nem vártam vele eleget és még az elején kimutatta… (kb…3percet vártam) köszönöm válaszát !!! 😀

    • Shás

      2012. november 04. vasárnap

      nem hagyott nyugton az a halvány remény hogy esetleg sikerült a baba…vettem tegnap egy kicsit komolyabb tesztet. Megjelent a halvány csíkom itt is , de már maximálisan kivehető. Ennél a tesztnél többet vártam kb. 20 percet és két csík van rajta , az C betűnél nagyon erős, a T betűnél halvány de látható… szóval ???? 😀 😀 😀

  • Zsuzsuka1019

    2012. október 24. szerda

    Kedves Doktornő!
    2 hónapja próbálkozunk a bébivel,és tegnap reggel pozitív lett a tesztem. A menstruációmat mára (nem várom/vártam),
    ma elmegyek nőgyógyászhoz,de szeretném ha kiírna táppénzre,ugyanis nehéz fizikai munkát végzek,ráadásul épp ma akartam leszámolni,a stresszes nehéz munka miatt.
    Kérdésem a következő:
    Az orvos azonnal kiír,a nehéz stresszes fizikai munka miatt,vagy muszáj leszek leszámolni? Nem akarok egy percet sem tovább dolgozni azon a helyen.
    Előre is köszönöm!

    • Zsuzsuka1019

      2012. október 24. szerda

      voltam nőgyógyásznál. azt mondta,hogy menjek el uh-ra 1 hét múlva,de addig sem akarok dolgozni. Mit tegyek?

      • Gabi

        2012. október 25. csütörtök

        Én elmennék a háziorvoshoz, hátha ő tud segíteni.

    • Gabi

      2012. október 25. csütörtök

      Elvileg azonnal táppénzre veheti az orvos, ha indokolt a megerőltető munka miatt.

  • nuni

    2012. október 18. csütörtök

    Doktor nő!
    Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy én még csak most keztem el rendszeresen szekszelni körübelül 1 hónapja 3-4 napja késik a menstruációm.
    Ez nórmális lehet?

    • Gabi

      2012. október 24. szerda

      Ha nem védekeztetek vagy esetleg nem megfelelően, akkor nem kizárt a terhesség sem. Ha azóta sem jött meg, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Fruzsi

    2012. október 18. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Júniusba petefészek cisztám volt ,amit gyógyszeres kezeléssel(antibiotukummal)tudtak kezelni,és elmúlt(nőgyógász állapította meg a betegésget, ő írt fel gyógyszert,ő ellenőrizte,hogy elmúlt e)de ez után egy hónapig nem menstruáltam,és azóta viszonylag pontosan jön meg(a betegség előtt általában egy két nappal előbb,utána meg egy két nappal később,vagy ugyanazon a napon)de most már egy hete késik,az alhasam fáj,a melleim feszesek fáradékony vagyok jobban kívánok ételeket , dolgokat mint ezelőtt,és a párommal két hete óvszer nélkül szeretkeztünk,de nem élvezett el bennem(és oda figyeltünk hogy előváladék se nagyon jusson rossz helyre).Még fontos tudni,hogy iskolába járok érettségi évében vagyok elég nagy stressz alatt vagyok sok mindenre kell figyelnem.Nem félek hogy terhes vagyok,de még ilyen egyszer sem történt egyszerre,lehet rá esély hogy terhes vagyok?(terhességi tesztet még nem végeztem)
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. október 24. szerda

      Ha csak megszakítással védekezik egy pár, a terhesség esélye kb. 5%, így ezt sem lehet kizárni. A stresszes életmód befolyásolhatja a ciklust, de a biztonság kedvéért azért egy tesztet nem ártana csinálni.

  • hususz

    2012. október 16. kedd

    Tisztelt Doktorno!
    Eloszor is elnezest romaniabol irok es nincs ekezet 🙁 Azt szeretnem kerdezni hogy kozosulutunk a parommal es ma van egy hete hogy kesik vedekeztunk és a vedekezo (ovszer) nem serult meg egytaltalan! Amikor meg kellett volna lennie aznap volt a esemeny es semmi jele nem volt nalam. Azota het nap telt el de meg semmi. Annyi tortent hogy a parom alsonadragba volt rajtam nem volt semmi es megprobalta ugy is h megy e. Mit javasol doktorno?

    • Gabi

      2012. október 24. szerda

      Előfordulhat, hogy az óvszer nem került fel idejében vagy le is csúszhatott. Ha azóta sem jelentkezett vérzés, érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni, vagy nőgyógyászhoz fordulni.

  • erika

    2012. október 10. szerda

    Tisztelt Doktornő!
    nekem már lassan több mint egy hete furcsa érzése van a hasamnak és egyre sűrübben fájdogál,fáradékony vagyok.a derekam sokszor fáj szinte mindíg.sokszor úgy érzem hogy éhes vagyok és mikor elkezdek enni akkor olyan mintha el lenne telìtődve a hasam.már február óta probálkozunk a babával.előre is köszönöm a válaszát.

    • Gabi

      2012. október 16. kedd

      A leírtakat okozhatja terhesség is, de nem utalnak egyértelműen erre. Ha már a menzesz is késik, mindenképp érdemes tesztelni.

  • Mónika

    2012. október 10. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    22éves vagyok, 5éve szedek fogamzásgátlót! Midig napra pontosan jött meg,és 5 napig tartott. Viszont szeptemberben 3 napos késéssel 2 napig menstruáltam. Októberben 9napig volt meg.a két menszesz között volt fehérfolyásom, több is a megszokottnál.Észrevettem,h nagyon sokszor kell pisilnem.Szinte óránként. Felfázás nem lehet szerintem,mert nem fáj.A gyógyszert most is rendszeresen szedem! Vajon mitől lehet ez? Köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2012. október 16. kedd

      Enyhébb lefolyású felfázás is szóba jöhet, az, hogy nem fáj, nem zárja ki ezt. Érdemes lenne elmenni a nőgyógyászhoz, lehetséges, hogy a folyamatosan hosszú ideje szedett fogamzásgátló váltotta ki a mostani helyzetet. Ha erről van szó, az orvos gyógyszerszünetet javasol vagy másfajta fogamzásgátlót ír fel. De ha más gond lenne, az orvosnál az is kiderül.

  • Shás

    2012. október 08. hétfő

    Kedves Doktornő!
    szept. 27 és 28 án együtt voltunk a párommal, 1jén meg jött a menstruációm ami alapból késett egy kicsit…aztán elmúlt …mennyi esély van arra hogy menstruáció előtt pár nappal együtt voltunk és terhes maradok…(szeretnénk babát) …azóta is próbálkozunk..de annyit érzek hogy kicsit feszesebb a mellem…és tegnap este volt egy fura érzésem mikor hason feküdtem, mintha nyomta volna a hasam valami 🙂 reménykedhetünk? várjam meg a köv. menstruáció eljöttét ? válaszát köszönöm!

    • Gabi

      2012. október 08. hétfő

      A ciklus utolsó napjaiban valóban kisebb a teherbeesés esélye, mint a középső időszakban, de a terhességet ilyenkor sem lehet kizárni. Ha a menzesz normálisan zajlott, a vérzés színe, állaga, mennyisége nem tért el a szokásostól, és a vérzés nem múlt el 3 napon belül, akkor kicsi a terhesség valószínűsége. Ha nem a megszokott módon zajlott, és emiatt gyanakszik, ennyi idő elteltével már érdemes a tesztelni, de ettől függetlenül célszerű tovább próbálkozni, amikor csak jól esik. Drukkolok!

      • Shás

        2012. október 09. kedd

        igazából pont 3 nap alatt múlt el …de semmi különösebbet nem vettem észre! de ugye jól tudom hogy a menstruáció első napjától számítva 12-14 nap a megfelelő (kb.) szívből köszönöm !!!!! 😀 😀 😀

  • manoka

    2012. október 07. vasárnap

    Tisztelt doktornő

    Már 7 éve szedek fogamzásgátlót rövidebb megszakitásokkal de eddig akár hányszor abbahagytam mindig pontos volt attol független hogy nem szedtem a fogamzás gátlot. Az érdekelne hogy már két hete meg kellett volna jönnie a hasamnak fura érzése van néha kicsit fáj, a melleim is megnőttek és fáradékony is vagyok meg még a hátam közepe lent is fájdogál néha meg sürün kell pisilnem is vagyis az érzés megvan meg kisebb fehér folyásom van . Lehetek e terhes vagy ennek lehet más oka is 4 különböző tesztet csináltam mind pozitiv lett de idő pontot még nem kaptam a hétre az azért érdeklödöm

    • Gabi

      2012. október 08. hétfő

      4 pozitív teszttel már mindenképp nagy a terhesség valószínűsége. A leírt tüneteket is okozhatja a terhesség.

      • manoka

        2012. október 09. kedd

        keddre kaptam jövő hétre időpontot dokinál. De arra lennék kiváncsi mégis mennyi az esélye hogy terhes vagyok az előbb leirt tünetek alapján ha már több mint 15 napja nem jött meg vagy mi lehet még AZ OKA. KÖSZÖNÖM A VÁLASZT

  • Rita

    2012. október 07. vasárnap

    Kedves Doktornő,

    33 éves vagyok, 15 éves korom óta rendszeres a menstruációm. Az utóbbi pár évben majdnem mindig napra pontosan jött meg. Viszont 2 hónapja késett 6 napot majd megjött, mintha mi sem történt volna. Utána egy normális ciklus következett (igaz rövidebb időre rá, 25 napra), és most szintén késik. 2 éve próbálkozunk babaügyileg, eddig eredménytelenül. Tesztek negatívak. Kérdésem annyi lenne, hogy mi okozhatja az eddig rendszeres ciklus felborulását? A külső tényezők – stressz, stb. – változatlanok, egészségesek is vagyunk. Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel

    • Gabi

      2012. október 08. hétfő

      Néhány napos eltérést okozhat a ciklusban akár az is, ha valaki nagyon vágyik a babára. De sajnos az is előfordulhat, hogy megfogan a baba, de valamiért még az első napokban meg is szakad a terhesség. Ilyenkor szinte ugyanabban az időben, a normális menzeszre nagyon hasonlító vérzés jelentkezhet. Ha már két éve sikertelenül próbálkoznak a babával, érdemes lenne emiatt – első körben – nőgyógyászhoz fordulni.

  • Luca

    2012. október 02. kedd

    Tisztelt Doktornő! A következő lenne a kérdésem. A menstruációm pénteken múlt el, a rá következő két napon (szombaton és vasárnap) egy-egy alkalommal óvszer nélkül szeretkeztünk a párommal( nem bennem ment el), de Pharmatex tablettát rendeltetésszerűen használtunk. Rá egy hétre kis mennyiségű vérzést figyeltem meg, illetve 5-6 napja alhasi fájdalmam van. Lehet, hogy teherbe estem? Segítségét előre is köszönöm.

    • Gabi

      2012. október 08. hétfő

      Mivel hüvelytablettával és megszakítással is védekeztek, minimális a teherbeesés esélye. Ha mégis bizonytalan, érdemes egy terhességi tesztet csinálni.

  • Aniko

    2012. október 02. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan gondom van hogy fájnak a melleim már 2 napja, szeptember 22. én a barátom egy pillanatra megkívánt de mielőtt belemerültünk volna védekezés nélkül belém hatolt vagy 4 másodpercig ez okozhat terhességet? mellette fogamzásgátlót szedek augusztus 28-tól de az első hétben egyszer kimarad a gyógyszer többet se maradt ki , nagy az esély a terhességre , vagy más miatt érzékenyek a melleim, régen is volt ilyen nekem .

    • Gabi

      2012. október 08. hétfő

      Ebben az esetben minimális a terhesség esélye. Max. 1%.