A számok bűvöletében

Számos indokot tudok mondani arra, miért nem érdemes túlságosan komolyan venni a szakkönyvekben írott számokat és nyilván a blogolvasók között is vannak jópáran, akik megijedtek már néhányszor, amikor az interneten vagy egy babás könyvben olyasmit olvastak, hogy „a csecsemő az első élethónapban átlagosan 1200 grammot hízik” és ettől megijedtek, mert az ő csemetéjük bizony nem pont ekkora. Nézzünk néhány számadatot, ami rádijeszthet.

1. Ultrahangos magzatméretek

ultrahang méretekA baba ultrahangon mért méretei gyakran ijesztik meg az anyukát, ha eltérnek az átlagos értékektől. A leletek alapján az ultrahang kiszámolónk segítségével magad is kiszámolhatod a terhesség korát, azonban ez nem biztos, hogy fedi a terhesség valós korát. Ennek két oka lehet:

1. Ha a 12. héten vagy azelőtt mutat eltérő értékeket, akkor valószínűleg nem pont a félidőben fogant a baba.

2. A 12. hét után a baba fejlődése már egyedi, öröklött jellemzőkön múlik elsősorban, ezért a 3. harmadban már előfordulhat, hogy akár 2-3 hetes eltérés is lehet a baba méretei alapján kalkulált kora és a valós terhesség kora között.

Amennyiben azonban az eltérés ennél nagyobb és a baba súlya is jóval eltér a terhességi kor alatt várttól, illetve a baba gyarapodása két egymást követő ultrahangon nem megfelelő, akkor előfordulhat, hogy a méhlepény nem táplálja megfelelően, ilyenkor rendszeres vizsgálatokra és szükség esetén császármetszésre lehet szükség.

2. Nem hízik a baba

Vannak babák, akiknek a hízása az első hónapban csak lassan indul be, és utána sem túlságosan gyors. Ez általában alkati kérdés, ahol a családtagok kevésbé nagy termetűek, ott a baba is lassabban hízik és kisebb lesz, mint átlagos vagy annál nagyobb termetű szülők-nagyszülők esetén. Ilyenkor mindig azt kell megvizsgálni, hogy vajon a baba eleget eszik-e (5 kilóig testsúlykilogrammonként 150 grammra van szüksége/nap, 5 kiló felett 120 grammra/nap, azaz egy 6 kilós babának 720 gramm a napi táplálékigénye – ezt nem kell szigorúan betartani, vannak babák, akik kicsit kevesebbet, vannak, akik többet esznek, mint az átlag). Fontos a pisis-kakis pelenkák száma is: ha legalább 5-6 alkalommal pisil vagy kakil, akkor biztosan eleget eszik, hiszen csak az tud kijönni, ami be is ment.
És nem szabad megfeledkezni a baba kedélyállapotáról sem: ha evés után még láthatóan nyűgös, éhes, ha napközben hamarabb kér enni, nyűgösködik, az az éhség jele lehet.

3 hónapos kor körül a baba hízása lelassul, akár 1-2 hétre meg is állhat, majd ismét megindul. Ilyenkor már felesleges hetente mérni a babát, ha havonta legalább 400 grammot hízik, az teljesen normális.

6 hónapos kor után még esetlegesebb lesz a hízás üteme, akár 1 hónapra is megállhat a hízás, mert a baba lemozogja, amit megeszik, utána pedig újraindul. Fontos, hogy amikor már nem csak anyatejet/tápszert kap a baba, hanem mást is eszik, akkor a fenti számok már nem érvényesek, hiszen a különféle ételek tápértéke eltér egymástól, vannak laktatóbb és kevésbé laktató ételek. Ezért nem gond, ha főzelékből csak 120 grammot eszik, almából pedig 300-at.

3. Elhízik a baba?

Sok anyuka ijed meg az első 2 hónapban attól, hogy a baba túlságosan is jól hízik, holott teljesen normális, ha az első hónapban akár másfél kilogrammot, a 2.-ban pedig további 800-1000 grammot hízik a kicsi. Általában az első hónapokban jól hízó babák hízása a 2. félévben lelassul, akár meg is állhat hónapokra. Ennek a hízásnak semmi köze nincsen a későbbi testalkathoz, nem jelenti azt, hogy elhízott lesz a baba gyermekként is.

4. Fél liter tejet kell innia?

Gyermekorvosok, védőnők gyakran tanácsolják, hogy a hozzátáplálás mellett 2 éves korig napi fél liter tejet igyon a kicsi. Erre azért van szükség, mert a csontrendszer fejlődéséhez kalciumra van szükség. Ez azonban nem csak a tejben található meg, tehát ha a gyerek ki nem állhatja a tejet, akkor nem kötelező fél litert meginnia naponta. Helyettesíthetjük a tejet tejtermékekkel és kalcium tartalmú zöldségekkel (pl. sóska, spenót, spárga, hüvelyesek) egyaránt. Itt megtalálhatod, melyik zöldségekben van kalcium.

5. Mennyit kéne innia?

A baba itatására is számtalan számadat látott napvilágot. A Magyar Gyermekorvosok Társasága abból indul ki ebben a témában, hogy a babának 150 ml a folyadékigénye testsúlykilogrammonként naponta, tehát egy 5 kilós babának 600 ml. Ezt 6 hónapos kor alatt az anyatej vagy a tápszer fedezi. 6 hónapos kor alatt akkor kapjon inni a baba, ha nagy meleg van, valamint tápszeres babáknál minden etetés után meg lehet kínálni kevés babavízzel vagy forralt és lehűtött vízzel, de ne várjuk, hogy ebből sokat iszik majd, 1-2 korty elég lehet.

6 hónapos kor felett az anyatej/tápszer mellett a gyümölcsökből és zöldségekből is folyadékhoz jut a baba. Amikor egy-egy étkezést teljesen kiváltasz, azaz se előtte, se utána közvetlenül már nem kap anyatejet/tápszert a kicsi, akkor étkezés után meg lehet kínálni innivalóval – annyival, amennyit elfogad. Célszerű babavizet, forralt és lehűtött vizet, vagy ízesítés nélküli gyümölcsteát, higított gyümölcs vagy zöldséglevet adni innivalóként.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

33 Comments

  • Marcsi

    2012. február 29. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 16 hetes. Keveseket eszik egy-egy evésnél, de mindig nyugodt szopi után, és a következő evést is 2-3 óra után kéri. A súlygyarapodása változó hol 100-110 grammot hízik, hol csak 15 öt, egy hét alatt.
    Eddig megvolt a heti 400-500 gramm gyarapodása. Csak anyatejjel táplálkozik.

    A kérdésem az lenne, hogy normális, hogy így ingadozik a súlygyarapodása, vagy az én tejem csökken, és emiatt van ez?
    Ha emiatt, akkor mit ajánlana, mit tegyek?

    Még annyi, hogy egy hónapos koráig fogyott a súlya, nem vészesen, összesen 140 grammot. Amit 10 nap alatt behozott, sőt le is hagyott.

    Köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel:
    Marcsi

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      A baba hízásának mértéke hónapról hónapra csökken, ez normális, a hetek között pedig még nagyobb ingadozás lehet.

  • kati

    2011. július 05. kedd

    Kedves Ági!

    Kérlek adj tanácsot, hogy kislányom megfelelően táplálkozik-e. Van, aki azt mondja, testsúlykg-ként 150-et, van, aki azt, hogy 120-at kell ennie. Mi az igaz? 29 hetes és 6500 gramm. 2400 grammal született. Leírok 2 napi étkezést, hogy véleményt tudj mondani róla.
    1.nap:
    7 óra 145 ml tápszer
    10 óra répa és banán össz: 120 gramm
    12 óra 40 perc: 176 gramm tejpép
    17 óra 165 tápszer
    21 óra 150 tápszer

    2. nap:
    6 óra 50 perc: 170 tápszer
    10 óra 25-től 35-ig: 70 tápszer és 100 csirkehúsos paris főzelék
    12 óra 45-kor:. 164 tejpép
    17 óra: 77 főzelék és 100 tápszer
    20 óra 45-kor 140 tápszer

    Ha tudnál ötleteket írni, miket főzhetek neki, miket ehet, megköszönném. Szoptatni gyulladást kezelő gyógyszer miatt nem tudtam 5 hónapos korától.

    Köszönöm szépen segítségedet. Kati

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      5 kilós súly felett testsúlykilogrammonként 120 gramm a napi tápanyagigény, 5 kiló alatt 150. A korának és a súlyának teljesen megfelelő a napi táplálkozása. Recepteket a Nagy Babaszakácskönyvben találsz, töltsd le itt: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • Léna

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!

    Először is gratulálok a bloghoz és a munkádhoz!Nagyon sok megnyugtató válaszra leltem már többször is és mindig visszatérek az oldalra ha elbizonytalanodnék első gyerekes anyukaként. Márpedig ez gyakran van így… 🙂
    Kisfiam vasárnap tölti be a 7. hetet.
    4.héttől csak tápszert eszik. 4230 grammal született,jól fejlődik.
    A kérdésem azzal kapcsolatos, hány alkalommal kellene ennie naponta? Próbáltam tartani a napi 5-6 alkalmat ,de valahogy másképp állt be a rendszer. Nem éri be az ebben a korban előírt adaggal.Etetésenként 180 ml-t eszik,ennyivel lakik jól.Próbáltam kevesebbet adni,de kiköveteli a nagyobb adagot.Így viszont lecsökkent napi 4 alkalomra az evések száma:7-11-15-és az esti fürdetés után az utolsó kb. 19.30-kor. Egy hete végigalussza az éjszakát.A kérdésem az lenne nem -e okozok ezzel kárt Neki,hogy napi 4 alkalommal eszik csak?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Nem kell aggódnod, ha azt látod, hogy kiegyensúlyozott, jókedvű, megfelelő a gyarapodása, akkor nem gond, ha csak 4x eszik.

      • Léna

        2011. július 06. szerda

        Kedves Ági!

        Köszönöm a gyors választ!
        További sok sikert a munkádhoz! 🙂

  • eszter

    2011. április 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kérlek segíts nekem, mert valahogy nem sikerül megtalálnom a megoldást. A kislányomnak (18 hetes, 5060 gramm – 2400 grammal született) a napi 5x evés kevés, a 6x-i viszont kevés. Mit tegyek? Heti 100 g-ot gyarapszik csak. A bajom az is, hogy 4-5 körül kel enni, és utána már nem tudom 20-ig elosztani az étkezéseit egyenletesen, 4 óránként, hogy rendszeresen egyen. Van, hogy 4 órán át nem éhes, és van, mikor úgy tűnik, 1,5 óra után is enne. Ma 4 órakor pl: 170-et szopizott, de 7 óra 15 perckor, mikor újra etettem, csak 70-et. Bukott is utána, a tápszerkiegészítésből is csak 40-et evett a 30 szopi után (így evett 70-et összesen). Napot tekintve 630-670 grammnyit eszik összesen. Ha 5x eszik, akkor már alig bírja ki 4-ig, ha 6x, akkor többször keveset eszik nappal, de 5-ig, fél 6-ig is alszik. Teljes káosz az étkezésünk, és bármit próbálok, nem jó. Lehet, hogy ő egy átmenetet él meg, és bármilyen furán hangzik, 5 és fél étkezést kíván a kis szervezete? Be fog tudni így állni az egészséges napi 5x-i étkezésre?

    Köszönöm kedves válaszod: Eszter

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      18 hetesen a heti 100 gramm gyarapodás teljesen jó, nem kevés. Az is normális, hogy ha néha 5, néha 6 alkalommal eszik. Ebben a korban még inkább a 6 alkalom a normális. A hozzátáplálás megkezdése után is még általában 5-6 étkezés szokott lenni (4-5 napközben, és egy hajnalban vagy éjszaka) Ne az étkezések számát nézd, hanem az időközöket, lehet, hogy ő pont 3,5 óránként éhes és nem pont 3 óránként, a 4 óra pedig már sok neki.

  • kati

    2011. április 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Kérlek segíts, hogy egy 4 hónapos picinek mennyit kell ennie 5 kilósan, és hányszor naponta. Nem mindig azonos időben eszik a lányom, és van, hogy 5x, van, hogy 6x naponta. Ez így jó, vagy valami rendszert kellene kialakítanom? mindig más időpontban kel hajnalban és reggel, azért más időpontokban eszik.
    Másik problémám, hogy szinte egész nap furcsa hangokat hallat. Nyöszörög, morog, ami sokszor sírásba fullad egy rövid ideig, utána megint csak „hangoskodik”. Evés után 1 órával is, biztos nem éhes. Lehet, hogy idegesíti, hogy még nem tud a játékai után mozdulni, nem éri el őket, nem tudja megfogni, ahogy akarja? Nem vehetem mindig kézbe, hiszen tudom, hogy a szocializációját, önállósulását és mozgásfejlődését az rosszul érintené, hátráltatná. Mit jelent ez, hogy állandóan „nyöszörög”? Fájdalmai nincsenek, az biztos.
    Kérlek segíts. Köszönöm: Kati

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      5 kilósan testsúlykilogrammonként naponta 120 grammot kell ennie a babának, naponta 5-6 alkalommal. Nem gond, ha néha 5, néha 6 alkalommal eszik.

      A morgás azért lehet, mert erőlködik, próbál mocorogni, dolgokat elérni, de még nem megy neki, ez ebben a korban normális. Nem kell mindig kézbe venni ilyenkor, ülj le mellé, segíts neki, ha valamit szeretne elérni, de még nem megy neki, váltogassátok az önálló játékot és a közös játékot, így megtanulja magát elfoglalni, de a közös játék öröme is megvan.

  • Matotáné Orsolya

    2011. március 29. kedd

    Kedves Ági!
    A segítségedet kérném, mert már teljesen tanácstalan vagyok, és nagyon aggódom!Kislányom 3 és fél hónaposan duplázta a súlyát, de azóta gyakorlatilag semmit nem hízott.Most 6 hónapos múlt.Hosszra sokat nőtt, és elég mozgékony baba, de ijesztő volt, hogy heteken át 40-50 grammokat mértünk, de volt, hogy csak 10 g-ot hízott. ( hetente egyszer mérjük itthon) Sokszor már sírva fakadok a mérleg láttán, mert alig mozdul.4 és fél hónaposan megkezdtük a hozzátáplálást, mert a tejem már kevés volt neki, és a tápszert nem fogadta el.Azóta kapott tejpépet, gyümölcsöt, főzeléket,Sinlacot, 2-3 alkalommal húst is.Sokszor főzök neki krumplifőzeléket, és én magam szedek multivitamint és vasat.Voltunk orvosnál is ezzel, holnap megyünk vérvételre.Ő vashiányt és/ vagy tejérzékenységet gyanít.Nincs hasfájása, hasmenése, kiütése, és a tejpéptől se volt semmi baja, ezért én nem gondolom, hogy tejérzékeny lenne.Megnéztem a saját kis könyvemet, én is ilyen keveseket híztam annak idején, egy éves elmúltam, mikor 8, 5 kg voltam.Most is alacsony és vékony vagyok.De akkor is nagyon bánt, hogy minden igyekezetem ellenére alig hízik a kislányom!!Mit javasolsz? Ez a lassú gyarapodás hátráltathatja őt a mozgásfejlődésben?
    Köszönettel: Orsi

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Nem kell emiatt kétségbe esni, a legtöbb babánál lelassul és akár hetekre leáll a hízás, miután megduplázta a súlyát. Ráadásul, ha te is az átlagnál kisebb vagy, akkor nem is várhatod el, hogy ő átlagon felül hízzon. A hozzátáplálás kezdete miatt is hízhat kevesebbet, 56 hónapos kor alatt ugyanis nem képes teljesen megemészteni az anyatejtől eltérő táplálékot, ezért bár tele a pocak evés után, kevésbé hízik. Felesleges hetente mérni, mérjétek csak havonta, a túl sok mérés inkább csak frusztráló ebben a korban.

  • kati

    2011. március 25. péntek

    Kedves Ági!

    Segítséget kérnék tőled,ugyanis 14 hetes 4700 g kislányom nem tudom eleget és jól eszik-e.
    Naponta 6x eszik. hajnalban, reggel 7 körül, 10 körül, 13 körül, 16-17 körül, és 19-20 körül. 1-1 alkalommal most már csak 80-120 gramm közötti mennyiséget, pedig eddig volt,hogy 130-140-et is evett. 3 napja sokat sír délutánonként, az orvos szerint a foga mocorog, mert nyálzik, és rágja a kezét. Most lassabban eszik és kevesebbet. Eddig 10 perc alatt 120-at, most 20-30 perc alatt 80-120-at. Szerinted baj van? Mit csinálok rosszul? Nem kéne csak 5x és egyszerre ennie? Ha kevésnek tűnik a tejem, adok neki a másik mellemből is, de nem kér többet.

    Köszönöm segítségedet: Kati

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ennél a súlynál kb. 130 gramm a baba tápanyagszükséglete naponta, ezért neki naponta ez kb. 611 gramm, ami 6 étkezésre elosztva kb. átlagosan 100 gramm, tehát eleget eszik. Semmiképpen nem kell erőltetni az 5 evést, ha majd akar, akkor áttér rá, etesd akkor, amikor ő kéri. Lehetséges, hogy most az érzékenyebb ínye miatt eszik lassabban és nyűgösebb, ezen homeopátiával segíthetsz.

  • Judit

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági! Kisfiam 7 hetes és 4300 gramm. Napi 800 és 900 ml között szopizik, de a nagy mennyiség miatt nyugtalanul alszik, sokszor felsír álmában. Evés előtt Infacolt kap. 3-3,5 óránként eszik egy nap, így 7-8 étkezés van. A mennyiség miatt elgondolkodtam, hogyan lehetne a 4 óránkénti evést bevezetni. Az igény szerinti szopi miatt igazán még napirendet sem sikerült kialakítani. A fürdetés is 7-9 között van este, attól függően, hogy ébred.
    Segítségedet abban kérem, hogy vehetném rá a picit, hogy 4 óránként egyen? Egyáltalán szükséges? De nagyon rossz látni, ahogy a pocija miatt szenved.
    Tanácsodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      7 hetesen még nem túl jó 4 óránként etetni, mert a kicsinek nagyon kicsi a gyomra, ezért ha 4 óránként eszik, addigra olyan éhes lesz, hogy hirtelen többet eszik, emiatt csak még jobban fog fájni a hasa és sokat bukik majd.

  • Lica

    2011. március 21. hétfő

    Kedves Ági,

    Már többször írtam Neked kisfiam súlygyarapodásával kapcsolatban. Most 5 hónapos és 5,80 kg. Születési súlya 3,57 kg (hossza 54 cm).Az elején viszonylag jól gyarapodott, azaz megvolt a havi 400g gyarapodás, néha több is. Aztán a 4.hónap tájékán stagnált 1-2 hetet, majd beindult a hízás, de nem éri el a heti 10g-ot, nagyon lelassult. A szoptatással már az elején problémák voltak(császármetszés,a kórházban nem voltak túl segítőkészek ami a szoptatást illeti, nem tudtam mellre helyezni, ő sem volt túl ügyes,aluszékony volt, féltem hogy nincs elég tejem, védőnő tanácsára adtunk tápszert is -csak egypárszor, utána lett elég tejem) ami miatt mindig nagyon hosszúra nyúltak a szoptatások. Aztán jött a jobb cici-sztrájk, amely azóta is tart, kisebb-nagyobb intenzitással (néha túl fáradt vagy túl éhes és akkor jobban elfogadja). 2,5 hónapos kora óta átalussza az éjszakát (oltás után először aludta át). Napi 700-800ml közötti mennyiséget szopizik, ami ugye elvileg elegendő lenne, de mivel én még mindig mérem evés előtt és után és ha nem evett eleget, addig „nyomom” belé, amíg nem érjük el a kívánt mennyiséget, nem tudom, hogy magától megenne-e ennyit…Az első 1-2 percben szépen szopizik, de aztán sztrájkol vagy ha a másikon van, nézelődik, „bambul” és közben néha szív 1-2…vagy elalszik.Ezért sosem tudom, hogy mennyit evett, viszont bármennyi időt eltöltene a cicin…Ennek ellenére megvan a napi mennyiség, néha sokkal több is (a rekord 840ml volt!) és mégsem gyarapodik annyit amennyit minimum kellene. Viszont sokat mozog és sokat nőtt (3 hete 66 cm volt), lehet hogy emiatt hízik kevésbé? Az átaludt éjszakáknak van-e szerepük ebben?(merthogy nagyjából onnantól kezdve lassult le a gyarapodás).A védőnő hozzátáplálást javasol, neked mi a véleményed ? Köszönet az eddigi segítségért is!

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      Ne aggódj: mivel eleget eszik (ha nem akarna enni, akkor nem tudnál belenyomni annyit, mint amennyire szüksége van), ezért a lassú hízása hátterében szimplán az állhat, hogy ő lassan hízó típus. 3 hónapos kor után egyébként is lassul a babák hízása, ez nálatok is így volt, mert többet mozog már a baba, mint előtte. A hozzátáplálás ezt nem oldja meg, mert nem az a gond, hogy nem eszik eleget a baba, valamint a kezdetben adható gyümölcsök kevésbé táplálóak, mint az anyatej. Általában a hozzátáplálás elkezdésével inkább lassulni szokott a hízás. Mivel azonban ő lassan hízik, ezért elképzelhető, hogy ha elkezditek a hozzátáplálást (pár héten belül úgyis el kell kezdeni), akkor szép egyenletesen fog hízni tovább, és még akár jobban is hízhat majd a laktatóbb főzelékféléktől, de ez csak akkor lesz így, ha akkor kezditek el, amikor már teljesen meg tudja emészteni őket.

  • Timi

    2011. március 17. csütörtök

    Azt nem irtam, hogy 3350 grammal szuletett a kisfiam lefogyott szuletes utan 3280-ra es most 6 hetesen 4400 gram, 2x voltunk korhazba 1-1 hetet egy enterococcus bacilus miatt, ami hasmenest es hanyast okozott nala, ilyen korulmenyek kozott ez a hizas nem rossz (szerintem). Kerlek ird meg a velemenyed. Koszi elore is! Timi

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      A hízása teljesen jó, megfelel az életkori átlagnak.

  • Timi

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Agi!
    Kisfiam 6 hetes, kizarolag anyatejet eszik, 4.4 kg napi kb 600 grammot megesszik. Neha az az erzesem hogy nem lakik jol. hosszan szopizik, es mikor mar ugy erzem hogy nem sziv, csak „jatszik” a cicivel, vagy elalszik abbahagyjuk az evest. De van hogy o engedi el.A bufizteteskor megebred es ismet keresi a cicit, van hogy visszateszem, hogy egyen, igy az eves elhuzzodik sokszor akar masfel oran keresztul. tejem van, sokszor nem is uriti ki egeszen a cicit. Van hogy 70 de van hogy 130 grammot eszik egyszerre. Ha hamar be is fejezi az evest akkor is altalaban nem birja ki a 3 orat a kovetkezo evesig, hanem masfel ora mulva ker ujra enni. A doki azt mondta ha ker adjak neki 2 orankent enni, de masfel orankent ne. Teazni nem akar, hogy ugymond huzzuk az idot a kovetkezo evesig.Igy az az erzesem hogy allandoan eszunk, allandoan ehes. Nem all be a kis programja. Nem tudom mire gondoljak, nem eleg laktato a tejem?Mit tegyek, legyszi segits!valaszodat elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      6 hetesen még teljesen normális, ha hosszasan szopizik, be-be alszik közben, majd újrakezdi. A 3 óránkénti evést a szopi elejétől kell számolni nem a végétől, így ha ő másfél órát eszik, akkor a végétől számolva másfél óra múlva már pont éhes lehet, mert letelt a 3 óra.

      Ha viszont az evés elejétől számított másfél óra múlva éhezik meg, akkor két dolog lehet:

      1. nem evett eleget (ha nagyon hamar végzett az evéssel, belealudt, akkor biztosan)

      2. ha sokáig evett, a mérleg szerint is jól evett, és utána ébren volt, akkor álmos, nyűgös. Az ilyen pici babáknál minden probléma kiváltja a szopizási ingert, ezért szopiznak ilyenkor is szívesen.

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      • Timi

        2011. március 22. kedd

        Koszi a valaszt!a legzavarobb az hogy nagyon hosszura nyulik egy-egy eves idotartama, 1-1.5 ora, mert mindig mikor ugy latom hogy nem ker tobbet felveszem bufizni, aztan fuggetlenul attol hogy bofizett vagy sem percek mulva megint a kezet ragja es „keres”, es visszateszem mert biztos vagyok benne hogy nem evett elegett, majd megint elengedi a cicit es felallunk, ismet visszakereszkedik, es ezt eljatszuk nehanyszor, mig azon kapom magunkat, hogy masfel oraja eszunk…arra is gondoltam hogy nincs neki eleg tejci, igaz elofordul hogy nincs ugy tele a mellem, olyankor mindkettobol megkinalom, de akkor is ezt jatszuk, ha szinte szet robban, ugy tele van.igaz mindig mellre teszem mikor ugy latom hogy ehes, akar orankent is, lehet hogy nem ehezik meg kello keppen, csak megszokta hogy barmikor cicit kaphat es ki is hasznalja?de ha enni ker nem hagyhatom sirni… kb 8x eszunk igy egy nap (ejszaka is egyszer felkel), sosem eszi meg a napi adagjat, valamivel mindig kevesebbet, kb 130 grammra jon ki kilonkent a napi „termes”. de tegnap mertem es mult hetfohoz kepest 250 grammot hizott.(mindket meres az esti furdetes elott tortent, ugyanazon a merlegen). ha nem muszaj nem tapszereznek….most 7 hetes es 4610 kg.

        • Vida Agi

          2011. április 01. péntek

          Ha ilyen szépen és gyakran szopizik, és ennyire jól hízik, szóba sem jöhet a tápszeres pótlás. Egyszerűen csak arról van szó, hogy még valóban ilyen gyakran éhes.

  • Eszter

    2011. március 16. szerda

    Kedves Ági!

    Nagy bizalommal fordulok Önhöz, hogy bizonytalanságomat enyhítse, ugyanis sajnos másra nem számíthatok, ha megbízható szakvéleményre van szükségem.
    Kislányom 2010. 12. 17. napján született a 36 terhességi héten 2400 grammal. A héten lesz 3 hónapos, és 4420 gramm.
    Félelmeim: – jól gyarapszik? Most legutóbb egy hét alatt csak 50 grammot hízott, pedig előtte 180-at, korábban pedig 3 nap alatt 90-130 grammokat. Rohamosan csökken a gyarapodása. Napi hatszor eszik 80-130 gramm közötti mennyiségeket, egy nap 570-670 gramm között összesen. Két és fél hónapos kora óta csak minden 4-5 napon kakil, de akkor egyszerre rengeteget (folyós, nem bogyós).
    A fentiekben leírtakat mennyire tartja rendben levőnek?
    Másik, amiért aggódom, hogy az anyatejen kívül semmi mást nem fogad el (sem tápszert, sem vizet, teát). Így hogy fogom tudni hozzátáplálni egy hónap múlva?
    Még nem alussza át az éjszakát, de kb. 20 órától 2-3 óráig alszik, utána 6tól ismét fent van. Napközben változó. Sokszor nem sír fel hajnalban, csak 2 órát is nyüzsög.
    Utolsó, ami még kérdés, hogy a hasfájása mikor múlik el,m ert rendkívül hasfájós. Van, hogy sokat bukik, aztán napokig semmit. Ha nem büfizik, akkor többet bukik. Az urtica urens 5 ch hathat rá rosszul? szedhetem minden nap?

    Köszönöm kedves segítségét és fáradozását.

    Minden jót kívánok Önnek és az olvasóinak.
    Eszter

  • Renáta

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Megint hozzád fordulnék tanácsért, megnyugtatásért..
    Már többször írtam a kisfiam „nem” hízásával kapcsolatban. Utoljára azt a tanácsot adtad, hogy, ha van megfelelő mennyiségű anyatej,semmiképp ne adjak tápszert(orvos azt javasolta..),
    és nyugodt lehetek ha gyarapszik min. 300-400 grammot/hó.
    Most 3,5 hónapos (15 hetes) a kisfiam és 3500 gramm (2470-tel hoztuk haza). Ma beszéltem a védőnővel, és teljesen kikészített. Szerinte ez nem elegendő hízás és a kisfiunknak már 5 kg-nak kellene lennie és, hogy vigyem el Őt egy budai magánklinikára, mert Ő a bp-i Semmelweis klinika adjunktusában nem bízik (ott már voltunk kivizsgáláson és mindent rendben találtak). Már voltunk 2 uh, vér és vizelet vételen, minden rendben volt, nem értem, hogy egy magánklinikán még mit tudnának mondani. Az Apukája 190 cm és abszolút nem hízékony típus, gyerekkorában még problémái is voltak. Mikor erre hivatkoztam, illetve arra, hogy kg-ra nem hízik valóban csak havi 400 grammot, viszont nő, mint a gomba (49 cm született most kb. 58 cm), erre az volt a válasza, hogy a súly a lényeg és, hogy gondja lesz a fejlődéssel testileg, mentálisan. Kisfiúnk továbbra is felhőtlenül jókedvű, eszik , alszik, kakil, pisil rendesen és mindent rendben találunk pl. a Te hírleveleidet(fejlődéssel kapcsolatban) nézve.
    Teljesen tanácstalan vagyok, kérlek segíts a véleményeddel.

    Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikerült..

    Köszönettel,

    Renáta

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Valóban lassabban hízik mint az átlag, ilyen kis súllyal született babák az elején jobban szoktak hízni és ha az elején lassabban indul is, idővel beindul a hízás. Továbbra is úgy gondolom, hogy mivel láthatóan nem éhes és eleget pisil-kakil, ezért valószínűleg nincs semmi gond vele, különösen, hogy a SOTÉn sem találtak semmit. Amit esetleg érdemes megnézni, hogy mennyit eszik naponta, megeszi-e a súlyának megfelelő adagot (testsúlykilogrammonként 150 grammot/nap), ha igen, akkor nincs semmi gond, ha nem, akkor viszont tényleg el lehet gondolkodni a további kivizsgáláson vagy pótláson.

      • Renáta

        2011. március 06. vasárnap

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a válaszod! Egyébként megeszi a kg-nak megfelelő tejet, tehát elvileg ez nem lehet a gond. Bejelentkeztem újra a SOTE-ra, bízom benne, hogy most is mindent rendben fognak találni.

        Köszönöm,

        Renáta

  • Ildi

    2011. február 16. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 7,5 hónapos. Reggel és este egy kávéspohár gabonapépet eszik almával és utána szopizik. Délben főzeléket eszik husival (kb 220ml), délután pedig kb 1,5dl gyümölcsöt és utána szopizik, plusz éjjel még 2-szer szopi. Az lenne a kérdésem, hogy túl tudom-e etetni? Ha, már eleget evett abbahagyja magától vagy nekem kell erre figyelnem. Uzsonna után olyan a hasa, mint egy hordó a sok szopitól+ gyümölcstől. Sajnos kizárólag gyümit nem tudok neki adni, mert nem hajlandó többet enni, így ki kell pótolni anyatejjel.
    Válaszod előre is köszönöm!
    Ildi

  • Ildikó

    2011. február 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom nyolc hónapos múlt, már csak reggel és este szopizik, napközben szépen eszik gyümölcsöt (tízóraira meg uzsonnára), főzeléket húsival (ebédre), kenyérhéjat (csak úgy, gyakorlásból, meg időhúzásra), és tejpépet vacsorára (aztán fürdés után még anyatejet).

    Tápszert tulajdonképpen csak születése után egy-két hétig kapott, hogy felgyorsuljon a növekedése, később már egyáltalán nem lehetett rávenni a cumisüveg használatára (akkor sem, amikor egy-két órára elmentem otthonról, és apja vigyázott rá, inkább megvárt az evéssel).

    A kérdésem az, hogy szükség van-e arra, hogy tápszert adjunk neki egy éves koráig most, hogy már csak kétszer kap anyatejet naponta? Nem derült ki a számomra eddig még, hogy a tápszert hogy „építik le” más anyukák, vagy hogy egyáltalán szüksége van-e rá a babának, amikor már egész szép mennyiségeket kebelez be másból?

    Innivalónak egyébként vizet kínálok neki minden étkezés után (általában elég keveset iszik, de gondolom ő tudja, mennyire van szüksége.)

    Köszönöm válaszod,
    Üdvözlettel:
    Ildikó Delft-ből

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Nyugodtan elhagyhatod már a tápszert.