A szülés várható időpontja

A szülés várható időpontjaSenki nem tudja, mikorra várható a szülés időpontja, de tippelni azért lehet :o) Általánosságban elmondható, hogy a nők 20%-a szül a kiírás napján, 40% a kiírás napját követő héten, 40% pedig a kiírás napja előtt szül. Hogy végül mikor születik meg a baba, azt számos néphit, babona, tudományos és áltudományos magyarázat lengi körül. Lássunk ezek közül néhányat!

Hidegfront-melegfront Az emberek többsége úgy gondolja, hogy frontátvonuláskor, hirtelen időjárásváltozáskor beindulnak a fájások, sok kismama érzi, hogy ilyenkor keményedik a pocakja. A tapasztalat azt mutatja, hogy ebben az elképzelésben lehet valami, ugyanis hirtelen időjárásváltozáskor tényleg több a szülés, és az is megfigyelhető, hogy amikor heteken át kellemesen napos idő van, megszaporodik a túlhordások száma. Aki azonban túlhordja a babáját, ne számítson arra, hogy majd a hidegfronttól kijön, mert ez általában nem szokott sikerülni, mint ahogyan attól sem kell félni, hogy a frontátvonulás vetélést vagy koraszülést okozhat.

Telihold Az ezoterikus szemlélet szerint teliholdkor sokkal több szülés indul meg, egy vizsgálat azonban kimutatta, hogy nincsen összefüggés a kettő között (persze, aki pont teliholdkor szült, biztosan nem hisz a kutatásnak). Dr. Jill M. Arliss, az Asheville-I Moutain Area Health Education orvosi központ munkatársa 500 ezer szülést vizsgált meg, és úgy találta egyáltalán nincsen kapcsolat a telihold és a szülés megindulása között.

Pakolászás, takarítás Sokan gondolják úgy, hogy a szülés várható időpontját kiválóan lehet befolyásolni egy kis takarítással, pakolászással, lépcsőzéssel. Ettől biztosan kijön majd a baba és a fészekrakó ösztön is érvényesült. Nos, ez a gyakorlat kifejezetten káros! Az utolsó napokban a fizikai munka már kifejezetten kerülendő, a köldökzsinór a baba nyakára tekeredhet a lépcsőzés miatt. Természetesen egy laza séta megengedett, de cipekedni, nagytakarítani ilyenkor már nem szabad.

Csípős étel Ha chilisbabot eszel, attól biztosan megszületik a baba. Ebben az állításban tényleg van valami, ugyanis a csípős ételek kitisztítják a beleket, hasmenést okoznak, és ettől beindulhat a szülés.

Forró fürdő Mivel a forró fürdő tilos a terhesség elején (az alhasi vérbőség miatt vetélést okoz) sokan hiszik azt, hogy a terhesség legvégén ugyanez alkalmas a szülés beindítására is. A logika érthető, de a forró fürdő mégsem ajánlott. Kellemes langyos fürdőt lehet venni a vajúdás alatt, ezzel „ellenőrizhetjük” azt is, hogy jóslófájásaink valódiak-e: ha a fájások igaziak, akkor a fürdőtől erősebbek lesznek, ha nem akkor a fürdőtől elmúlnak.

A szülés várható időpontját nem igazán lehet befolyásolni, de nem is kell! Érdemesebb megvárni, míg a baba is jónak látja az időt a kibújásra, mint erőltetni. Az utolsó napokat-heteket pihenésre, testi és lelki felkészülésre érdemes használni és kiélvezni az utolsó napokat, amikre később majd nosztalgiával fogsz visszagondolni. A szülés várható időpontját kiszámolhatod a Kismamablog szüléskalkulátorával is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Klaudia

    2011. június 18. szombat

    a menstruácom sosem volt rendszeres de ha jól emlékszem az utolsó 2010 szept 11.-én volt (első nap) 2010 november 26.-án kiderült h körülbelül 9 hetes lehetek, majd 2010 dec 16-án pontosan 12 hetes és 2 napos voltam ez idö szerint 27 hetes voltam 2011 márc 24.-én ez alapján most lehetek 38 hetes? vagy nem? viszont én meg most a héten voltam a 39 hetes ctg vizsgálaton. most akor melyikre adjak? nem mindegy ,ugye? igázabol jun 14.-re voltam kiirva

    • Gabi

      2011. június 19. vasárnap

      Az utolsó menzesz időpontja alapján a szülés várható időpontja június 18. Ha nem középidőben fogant a baba, lehetséges, hogy ettől a számított kortól még 1 héttel fiatalabb.

  • Klaudia

    2011. június 18. szombat

    ma van jun. 18.-a én 14.-re voltam kiírva semmiféle jel vagy fájdalmam eddig még a terhességem alatt nem volt ez mit jelent? pontosan 39 hetes vagyok

  • glatzné égrádi krisztina

    2011. május 16. hétfő

    szép napot midekinek egy kérdésem lenne március 26 volt meg utoljára a mensim azota semmi másfél hete csináltam egy tesztet ami negativ lett aztán vártam egy kicsit és a multhéten megismételtem kétszer is ami meg pozitiv lett holnap megyek dokihoz mert már három hete késik csak az lenne a kérdésem hogy nem e koria még elmeni nem várjak még vele tudnak e mondani valamit menyi idös lehetek és van egy 9 honapos kisfiam akit még szoptatok meddig lehet szoptatni a terhesség végéig vagy a vége fle vegyem el már sokmindenel etetem a kicst de sokat kéri a cicot föleg este köszönöm szépen a választ továbi szép napot

    • Vida Agi

      2011. június 01. szerda

      Akár a terhesség végéig lehet szoptatni, de ha már 3 hete késik akkor egyáltalán nem késő elmenni az orvoshoz.

  • Borsodi-Kovács Alexandra

    2011. március 20. vasárnap

    Kedves Kismamablog!
    Kissé bizonytalan vagyok a szülés időpontját illetően, ugyanis ha a 31 napos ciklusom és a menzeszem utolsó napja alapján számolok, akkor június 2-ára jön ki az időpont, viszont az UH-n (ahol ugye 28 napppal számolnak) folyamatosan június 21-ikét mondanak. Azért durván 20 nap különbség nem semmi. Melyiket kellene alapul vennem? A méretek alapján később meg tudják saccolni pontosabban is az időpontot?
    Válaszukat előre is köszönöm!
    Üdv,
    Győri Kismama

    • Gabi

      2011. március 20. vasárnap

      Az utolsó menzesz első napjától kell, hogy számolj, ehhez adj 7 napot, a hónapból pedig számolj vissza hármat, akkor jön ki a dátum. Ennek max. 7 nappal lenne szabad eltérnie az UH-n mondott dátumtól. A ciklusod hosszától függetlenül kb. 38 hét a terhesség teljes valós időtartama.