Szülés utáni depresszió

Szülés utáni depresszióA kismamákat valahogy senki nem készíti fel arra, mi várható a szülés után. A szülésfelkészítő tanfolyamok rendre a terhességről és a szülésről szólnak, a csecsemőgondozást pedig letudják annyival, hogy hogyan kell szoptatni meg pelenkázni. Aztán megszületik a baba és az anyuka jogosan érzi úgy, hogy összedőlt a világ. Ezen a hormonok játéka még tovább ront. De hogyan kerüljük el a szülés utáni depressziót és mit tehetünk ellene?

Az első és legfontosabb a felkészülés. Első gyermeke születése előtt a legtöbb anyuka azt képzeli, ha már túlvan a fárasztó és fájdalmas szülésen, akkor kezdődik az örömmámor, leszáll a rózsaszín köd és kezében tartja majd az ő nyugodt, békésen szuszogó, jóevő, jóalvó picurkáját. Ezzel szemben a valóság az, hogy az újszülött egész nap ordít, folyton szopizni szeretne, a tej hol kevés, hol meg ömlik belőled, és senki nem ad egyértelmű tanácsokat, ha kérdezel valamit a nővérkétől vagy az anyukádtól merőben eltérő tanácsokat kapsz.

A szülés utáni napokban hirtelen hangulatváltozás következik be, ami annak köszönhető, hogy a terhesség alatt a szervezetben termelődött ösztrogén szintje (ennek köszönhető a kiegyensúlyozott babavárás) hirtelen csökken, helyét a tejtermeléshez szükséges prolaktin hormon veszi át. Az anyuka fáradt a terhesség után és ahelyett, hogy kipihenhetné a megpróbáltatásokat, nyakába szakad a baba gondja is annak összes bizonytalanságával együtt: eleget eszik? nem sárgul be? miért sír? Hazatérve azt tapasztalja, hogy hetekre be van zárva a babával, elmaradnak a barátok telefonjai: míg a terhesség utolsó heteiben mindenki telefonált és megkérdezte, mikor születik már meg, addig az első pár hétben senki nem jelentkezik, nehogy megzavarják a mamát. A magány és a tehetlenség érzése, az anya nyakába szakadt felelősség pedig szülés utáni depresszióhoz vezet.

A szülés utáni depresszió 2-3 napig vagy akár 2-3 hétig is tarthat, de ha valaki hajlamos a depresszióra akár elő is hozhatja belőle a terhesség alatt általában csillapodó betegséget. Megfelelő kezelés nélkül akár évekig is elhúzódhat a depressziós állapot. Akinek korábban volt már az életében depressziós állapot, akit kezeltek már depresszióval, annál nagyobb eséllyel alakul ki a szülés utáni depresszió is. A szülés utáni 3.-4. napon már előjöhet, de a baba első életéve során bármikor jelentkezhet. A nők 15-20%-ánál fordul elő, függetlenül attól, hogy az első vagy a sokadik szülésen estek át.

Akinek korábban volt már az életében depressziós állapot, akit kezeltek már depresszióval, annál nagyobb eséllyel alakul ki a szülés utáni depresszió is.
Szintén gyakori ez az állapot azoknál az anyukáknál is, akik mindent tökéletesen akarnak csinálni, akik mindenkinek meg akarnak felelni – számukra fontos, hogy megtanulják, nem kell csillogni a parkettának és nem muszáj nekik háromfogásos ebédet varázsolniuk mindennap az asztalra.

A szülés utáni depresszió jelei
Az anya nem tudja gondozni a gyereket, nem szoptatja, nem teszi tisztába, úgy tesz, mintha a baba nem is létezne. Emiatt pedig folyamatosan bűntudat gyötri, rossz anyának és értéktelennek tartja magát, bűnösnek, amiért nem foglalkozik eleget a kicsivel. Saját magát is elhanyagolja: nem eszik, nem öltözik fel rendesen, nem fürdik, és eközben arról számol be, hogy ő milyen csúnya, nem kell senkinek.
Egész nap fáradt, de nem tud aludni, éjszaka is forgolódik. Olykor a halál gondolatával foglalkozik.

Megelőzés
A legjobb védekezés, ha felkészülünk az anyaság nehézségeire. Már a szülés előtt szükséges foglalkozni a lehetséges problémákkal és nehézségekkel, hogy ne álljunk tanácstalanul a kórházban és legyen annyi rálátásunk a babázással kapcsolatos kérdésekre, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól a hasznos és a káros tanácsokat.

Gyógyítás
Amennyiben a szülés utáni depresszió veszélyezteti a baba ellátását, elhúzódik, tovább tart, mint 1-2 nap, érdemes szakember (pszichiáter) segítségét kérni.
A homeopátia alkalmazása már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott, ez azért is jó megoldás, mert a homeopátiás szereket szoptatás mellett is lehet szedni, míg a pszichiáter által felírt hagyományos gyógyszerek többsége szoptatás alatt nem szedhető.
A SEPIA OFFICINALIS 15 CH, napi 1×5 golyós adagolásban akkor szedhető, ha az anyuka sír, lehangolt, keresi az egyedüllétet, elutasítja a vigasztalást.
A PULSATILLA PRATENSIS 15 CH (napi 1×5 golyó) azoknak a kismamáknak jó, akik érzékenyek, könnyen elsírják magukat és igénylik a vigasztalást.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

31 Comments

  • Dina

    2011. április 09. szombat

    Sziasztok!

    Nagyon nagy problémával fordulok hozzátok.
    Márciusban megszületett a kislányom Enikő.Ekkor minden rendben volt a házas életemmel a férjem nagyon sokat segített nekem. A babát is nagyon várta már,mikor megszületett puszilgatta és beszélt hozzá mint ahogyan egy átlagos apa teszi ezt.
    Aztán eljött azaz idő amikor a pici hasa fájt este és sírt.
    A férjem ugye másnap ment dolgozni és felhúzta magát hogy ő nem tud aludni hogy a kicsi nyűgös és sír.
    Nagyon ideges volt és kicsit szidta és 2óra hosszáig nem vette ki a kiságyból. És ráadásúl nekem is megparancsolta ezt.
    Én megijedtem tőle és nem mertem vele szembeszállni mert még ilyen döhösnek nem láttam.
    Aztán mondtam neki hogy én gondoskodok a kicsiről addig ő feküdjön le.
    Mire ő,nem fekszem már úgyis mindjárt kellhetek.
    Én mondtam neki hogy akkor ha megkérhetlek csinálnál a kicsinek addig tápszert míg én pelenkát cserélek a kicsinek.
    Mire ő: Én nem csinálok,csinálj te,mivel 2évig ez lesz a dolgod.
    Nekem ez nagyon rosszul esett és elgondolkodtam rajta hogy mi történhetett a férjemmel hogy ilyen agresszív lett velünk.
    Másnap elmeséltem anyuéknak hogy a párom mit csinált és mit mondott mire ő még idegesebb lett erre és mondta hogy miért nem értjük meg azt hogy ő nem tud a gyerektől aludni.
    kinyitotta előtem az ajtót és azt mondta hogy költözzünk haza a kicsivel együtt.
    Így is történt.
    Hozzátenném még hogy 2hetes volt még a kislányunk.
    Én úgy vettem észre hogy azóta változott meg a férjem mióta a kicsi nagyon sírt és ő nem tudott aludni.
    De nem értem hogy mi történhetett.

    Azóta eltelt 3hét.
    A héten volt itt az apa és ő mondta hogy intézi a papírokat az elváláshozmivel ő elakar válni.
    Mondtam neki hogy nézze meg a saját gyerekét de ő nem akarta. Úgy kellett neki könyörögnöm hogy nézze meg.És nagynehezen megnézte. Aztán mondtam neki hogy fogja meg és puszilja meg. Mire ő azt válaszolta hogy nem szabad.
    Erre én kérdeztem tőle:Miért nem szabad hogy honnan vetted azt hogy nem szabad.
    És nem is fogta meg.
    Aztán a kicsi elkezdett sírni mivel éhes volt.
    Erre a párom kirohant a szobából és elment gyorsan haza.
    Érdekes,mintha a gyereksírás iritálná azt vettem észre.
    És ráadásul mikor lejött akkor beszélni nagyon sok sületlenséget beszélt mintha kicsit zavarodott lenne.
    Ő nem ilyen volt nagyot változott valamitől.

    A kérdésem a következő: Szerintetek mi okozhatta a nagy változást nála?
    Mivel minden onnan kezdődött mikor a kicsi nagyon sírt.
    És mi lehet az oka hogy ilyen hamar szeretne tőlünk megszabadulni.

    Én kérdeztem tőle,de választ sajnos nem kaptam.

    A gyerek felől nem is érdeklődik mindössze 3-szor volt lent de nem a gyerek miatt.

    Mi történhetett?

    A válaszotokat előre is nagyon köszönöm!
    Minden jót és legyen szép napotok!

    Üdv: Dina

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Az a gond, hogy nem ismerlek se téged, se őt, és a leírásod alapján nem lehet megmondani, mi ijeszthette meg. Nyilván ilyenkor, amikor szembesül vele, mekkora felelősség a gyermek, mennyi sok lemondással jár, megijeszthette őt, de az is lehet, hogy valamilyen régebbi félelem, szorongás, rossz élmény jött elő belőle, amikor megtapasztalta, mivel jár az apaság.

  • G. Key

    2011. március 01. kedd

    Sziasztok,

    pár hónapja magam is meglátogattam ezt a bejegyzést, mert úgy éreztem, mindennek vége, megfulladok a felelősségtől, nem leszek képes rendesen szeretni a gyerekemet. Akkor nagyon szerettem volna tudni, elmúlik-e és mikor ez az állapot. Megfogadtam, hogy megírom majd a folyamatot, ha túl leszek rajta.
    Íme: a szülés utáni hazatérést követően kb. egy hétig tartott az a periódus, amikor azt hittem, vége a világnak, tonna súly ült a mellkasomon. Ez B vitamin komplex szedése és annak segítségével múlt el, hogy nem tartottam magamban, szégyelltem ugyan, de megbeszéltem a hozzám közel állókkal. A nagy súly leesett, de azt az euforikus érzést, bébiimádatot még mindig nem éreztem. Úgy döntöttem, kivárom, hittem benne, hogy meg kell majd ennek is jönnie. Teltek múltak a hetek, semmi. Aztán amikor a gyerek először mutatott olyan jegyeket, ami már nem csak az anyagcseréről szólt, hanem a kis értelme megcsillant, megszerettem. Sokat segített az is, hogy a barátnőimmel megbeszéltem, és ők elmondták a párkapcsolati gondjaikat, ami segített rájönni, hogy valójában milyen jó is az életem, még ha nem is érzem így. Most már 3 hónapos, imádom, sok puszit kap, nagyon örülök, hogy van.

  • tercsy27

    2011. február 17. csütörtök

    Sziasztok!2011.jan.26-án született meg a kislányom Mira!A szülés se voltt könyű,sőt még szerintem fell se dolgoztam,sőt a kórházban való ellátás és ottlét is szörnyű voltt,a Párom vidéken dolgozik igy magam maradttam egy 10éves kislányal és a kis Mirával aki most 3hetes,de érzem hogy kibuktam,én biztos hogy depresziós lettem:(érzem hogy fáradt vagyok aludnák folyton és kinoznak a gondolatok,mert semmi nem ugy megy ahogy kéne…főzés,takaritás,stb.azt érzem hogy a gyerekekkel se tudok ugy foglalkozni,mint ahogyan én szeretném,mert érzem esténként,hogy feszült vagyok,pedig nagyon jó kisbaba nem sir és nem hasfájós,de még nyugodtan aludni se tudok,mert féltem a kicsit örökké figyelem,hogy vesz-e levegőt?pedig a másik lányom már 10éves vele nem jött ez ki…lehet hogy nagyon féltem a kislányt?és a legrosszabb hogy a párom sincs mindig melletünk mert hetel,másra meg nem számithatok viszont nem szeretnék rászokni megint a nyugtatóra most ott tartok hogy 0.25 frontint kell este bevegyek,mert rám jön a remegés,melegségérzet,lever a viz,elgyengülök stb.valaki irja meg nekem hogy mit tegyek,vagy hogy egyátalán elmúlik még ez?és hogy fogom én még élvezni az életet?

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Minél hamarabb keress fel egy pszichológust, mert a gyerekágyi depresszió komoly dolog, gyógyszeres kezelést igényel, ezt hormonváltozás okozza, nem kell szégyellni, orvosi segítséget kell kérni!

      • tercsy27

        2011. február 27. vasárnap

        Kedves Ági!köszönöm szépen a választ!De attól félek,hogy rászokok a nyugtatókra,mert sajnos még a házi orvosom is azt adott:(nincsen ennek másik fajta kezelési módja csak a nyugtató?

        • Vida Agi

          2011. március 06. vasárnap

          Súlyos esetben muszáj gyógyszeresen kezelni.

  • katika

    2011. január 19. szerda

    Szia.
    Az lenne a kérdésem, hogy a terhességem alatt minden rendben volt. bár a 38. héten megcsászároztak, mert azt mondták, hogy a köldökzsinorban nem áramlik rendesen a vér.
    Ez engem nagyon érzékenyen éríntett és szinte a császárig bögtem folyamatosan. 1 percre sem hagytam abba. Megszületett a babám, minden rendben volt és van is a mai napig (ma már 15 hónapos a gyermek), de még azóta is elég sürün előfordul, hogy csipp-csupp dolgokon elsírom magam.
    Nem tudok idegenekkel ugy beszélgetni régen, mert könnybe lábad a szemem, de ez szinte mindenkinél előfordul nem is kell idegennek lennie.
    Szerinted mi lehet a baj?
    Érdemes lenne szakemberhez fordulni?
    Súlyos lehet a helyzet?
    Most jutottam el arra a pontra, hogy tanácsot kérjek valakitől, mert már engem is nagyon zavar, nem beszélve másokról, hogy állandóan bögök, szinte mindenen.
    Nagyon köszönöm.
    Várom válaszod.
    Katinka

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ennek elsősorban hormonális oka van, hogy gyakrabban sírsz. Érdemes lehet elmenned olyan terápiára, ami segít feldolgozni a szülésélményt, akár egy dúlával való beszélgetés is segíthet ebben, vagy kérheted pszichológus segítségét is, valószínűleg néhány találkozás meg fogja oldani ezt a problémát.

      • katika

        2011. január 31. hétfő

        Kedves Ági!
        Nagyon köszönöm a válaszodat.
        Még annyi kérésem lenne, hogy tudnál nekem Gödöllőn vagy környékén dúlát vagy pszichológus ajánlani, akit fel tudnék keresni?
        Köszönöm.
        K.

  • Napraforgó

    2010. december 06. hétfő

    Sziasztok!
    Most születtek nemrég iker babáim, 33 hétre, császármetszéssel. A várandóság időszaka sem volt könnyű a számomra, mert a gyermekek apja nem volt éppen a legodafigyelőbb társ. A szülés után azt vettem észre, hogy mintha nem is az én babáim lennének. Most már kijöttünk a kórházból, és már szoptatni sem tudom őket, pedig nagyon igyekszem. Sokszor úgy érzem, hogy megfulladok és kell egy kis szünet. Nem tudom, hogy ez szülés utáni depresszió-e vagy valami más. Köszönöm

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Igen, ez az lehet, érdemes pszichológus segítségét kérni.

  • Marika

    2010. november 30. kedd

    sziasztok! Én november 5-én császármetszéssel hoztam a világra 2. kisfiunkat. Kb 2 hete erős gyomoridegre lettem figyelmes, és a vérnyomásom is magas lett. Ez olyan 3 napig tartott, aztán megpróbáltam elhesegetni a rossz gondolatokat. Most megint jött a gyomorideg, az ingerlékenység és a magasodó vérnyomás. Ez lehet szülés utáni depresszió? Kérlek nyugtassatok meg, hogy nincs komoly bajom!!!

  • agodó

    2010. november 19. péntek

    Tanácsot szeretnék kérni,mivel ugy érzem hogy egy számomra fontos szeméj bajban van.A kislánya most 5 honapos,36 hétre született de nem került inkubátorba,kéthonaposan megállapitották hogy refluxos(sokat hányt evés után),Ö az első gyermeke,a terheség alatt is sokat agodott és ez most sem változott.Sem a párjával,sem az édesannyával nem tudja megbeszélni a dolgait,ugy érzi nem vesznek tudomást a gondjairol és még csak meg sem hallgatják.Én meghallgatom öt és ugylátom egyre sulyosabb a hejzet,sötét gondolatai vannak,pl.5 órán keresztül sír a pici nem tudja mért(valoszinü a hasafáj)Ö pedig a tehetetlenségtöl az öngyilkosságra gondol,ugy érzi jobb volna mindenkinek nélküle.Mostanába nagyon fáradt,kedvetlen,ha mennie kell valahová nagyon nehezen indul el,ha elment othonrol és hazafelé tart akkor meg görcsöt érez a gyomra tájékán,nem szeretne hazamenni(a picit mindig viszi magával ha megyvalamerre),ha hazaér elmondása szerint mindig vita van abból mért nem maradt othon,ha nem a párja akkor az édesannya kéri ezt számon,holott rend és tisztaság van a lakásban.Igazából rajtamkivül mással nem is nagyon beszélget a dolgairól(elmondása szerint nincs aki meghallgatná).Mostanában tőlem is kezd elmaradni,a békesség kedvéért othon marad,én ugy látom egyrejobban magábafordul,agodom érte,nem tudom mitévő legyek,kérem válaszoljon mielőbb,köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Érdemes lenne mihamarabb felkeresnetek a védőnőt, vagy egy pszichológust, ez szülés utáni depresszióra utal, amit kezelni kell.

  • Mariann

    2010. november 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kislányom 15 hónapos. 5 évet vártunk rá.Nagyon sok hormonkezelésen estem át,de az orvostudományt megcáfolva természetes úton estem teherbe.Elmondhatatlanul boldogok voltunk a férjemmel amikor megszületett a kicsi.A problémám szinte a szülés óta megvan.Folyamatosan attól rettegek,hogy a kicsinek valami baja lesz.Mindig szörnyű gondolatok járnak a fejemben.A folyamatos aggódás szinte minden erőmet felemészti és ez sajnos kezd a házaséletünk rovására menni.Minden gondolatom a gyerek körül jár.A férjem eddig ezt jól tolerálta,de az ő türelme is véges lett, pedig amíg küzdöttünk a gyerekért mindig mellettem volt.Most úgy érzem cserbenhagytam Őt,hiszen mindig a gyerekkel foglalkozom.
    Tehetek ez ellen valamit?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Mariann

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Érdemes lenne egy pszichológust felkeresned és őszintén beszélned vele ezekről a dolgokról. Ezeknek az érzéseknek van egy fajta hormonális háttere is, ami az anyákat arra ösztönzi, hogy a gyerekkel foglalkozzanak és csökkentik a szexuális érdeklődést is, ez fokozatosan visszakerül a helyére, ahogy a gyerek egyre nagyobb lesz, azonban a folyamatos aggódás már nem tartozik ebbe a kategóriába, ezért lenne érdemes szakemberhez fordulnod.

  • cic89

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Szia Ági!
    Az lennne a kérdésem,hogy a pulsatilla pratensis ch5 mikor kezd hatni,és mikor mennyit kell belőle bevennem?.A leírások alapján ez az amire szükségem van.

    Válasz: 3-4 nap után kezd hatni, az adagolás tekintetében a patikában érdeklődj.

  • Ri

    2010. augusztus 30. hétfő

    Sziasztok. Az en csemetem 4 honapos. Az elso harom honap nagyon nehez volt, mostanra egy kicsit nyugodtabb lett. Az en problemam, hogy ingerlekeny vagyok. Egy nehez nap utan a gyerekkel, teljesen kitudok keszulni es a ferjemen toltom ki. Szinte mindig egyedul vagyok a kicsivel, elkellene a segitseg, de nem varhatom el senkitol. egy ilyen duhkitores utan kisirom magam es valamennyire megnyugszom. Ejszaka remelmok gyotornek a szules ota. Ez depresszio? Kerem a velemenyet. Koszonettel

    Válasz: Nem depresszió ez, csak megvisel a bezártság. Menjél minden nap a babával együtt emberek közé, legyenek programjaitok, menjetek máshova bevásárolni, mint eddig, sétáljatok másfelé, látogassatok meg valakit, vagy hívjatok vendégeket, szervezzetek programokat, ne csak mindig otthon üljetek, ettől a gyerekkel sem fogod olyan nehéznek érezni a helyzetet és te is nyugodtabb leszel majd. Legyenek saját céljaid, amik foglalkoztatnak, ne csak a babáról szóljon minden nap.

  • K.C.

    2010. július 07. szerda

    Én 10 hónapos babával vagyok itthon,kb 2 hónapja kezdődtek a tünetek.Halál félelmem van.Ideges vagyok és a vérnyomásom is felszökik.Azt mondták a szoptatástól van.Mit tegyek???

    Válasz: Nem hinném, hogy ez a szoptatástól van, sokkal inkább a bezártságtól, az egyedülléttől. Érdemes lenne személyesen konzultálnod egy pszichológussal, ő tudja oldani a félelmeidet. De az is segíthet, ha rendszeresen elmész otthonról a babával (minden nap), emberek közé, társaságba, játszótérre, kirándulni, játszóházba stb. Valamint ha minden héten van olyan programod, amire csak egyedül baba nélkül jársz el (torna, nyelvtanfolyam, sport, vásárlás stb.), amikor kicsit feltöltődhetsz, és lehetőleg ne egyedül, hanem társaságban.

  • :(

    2010. június 11. péntek

    Segítsetek!Egyedül vagyok,pici lányom beteg,én már sírva ébredek,ha egyáltalán alszok.Nem tudok orvoshoz menni,egyedül vagyok,nem mehetek el itthonról,segítsetek!

    Válasz: Szerintem, ha nem lázas a kicsi, nyugodtan lemehetsz vele sétálni, játszótérre, hogy emberek, kismamák között legyél, beszélgess másokkal is. Orvoshoz is mehetsz gyerekkel együtt, ha szükségét érzed.

  • kata

    2010. május 17. hétfő

    Kislányom egy éves és nálam inkább hullámokban jelentkeznek ezek a tünetek, sokszor hetekig jól érzem magam aztán türelmetlen, ingerlékeny és sírós leszek. Nagyon nehéz volt számomra a terhesség is érzelmileg nagyon sokat kivett belőlem, egy rossz kapcsolat (mára ez már megváltozott de még sem vagyok jobban) a szüleim is elég elutasítóak velem szembe, bár ez az én hibám. Sokszor felkelni is alig bírok és úgy közlekedem mint egy élő-halott. A kislányommal sem tudok annyit foglalkozni amennyit igényel és ettől még jobban gyűlölöm magam. Félek hogy egyszer megbolondulok,kisvárosban élek így orvoshoz itt nem tudok elmenni mivel nem szeretném, hogy pletykáljanak. Olvastam a homeopátiás szerek segíthetnek.Melyik szert ajánlaná nekem? Szedtem nyugtatókat de nem igazán segítettek. Válaszát előre is köszönöm

    Válasz: Itt találod az enyhe depresszióra alkalmazható homeopátiás szerek leírását: http://www.informed.hu/index.nfo?tPath=/betegsegek/betegsegek_reszletesen/psy/depression_mania/&article_id=40651

  • kreg

    2010. március 18. csütörtök

    nem állítom, hogy a depressziónak oka lehet, de levertségnek vagy akár egészen érthetetlen tüneteknek is az ételintolerancia, amit márni is tudnak, pl food-detective.hu, hosszabb idő alatt egy bizonyos étellel szembeni érzékenység is lehet a háttérben. Bár valamennyire minden kismama megborul egyszer, függetlenül bármitől…

  • név nélkül

    2010. január 26. kedd

    Hozzászólásomat név nélkül írom, mivel nem vagyok büszke magamra.
    Két gyermekemmel vagyok itthon már negyedik éve. Lányom két és fél éves, fiacskám 7 hónapos. Nem ismeretlen számomra ez az állapot, de ilyen méreteket még nem öltött. Az itthon töltött évek alatt szinte teljesen elszigetelődtem a külvilágtól. Nem járok sehová, nincsenek barátok, kisgyermekes családok, akikkel össze lehetne jönni néha, és mondanom sem kell, két gyermek mellett egyáltalán nincs időm saját magamra. Ez eddig is így volt. A testemmel is elégedetlen vagyok, de a lelki történések sokkal jobban bántanak. Mostanra újabb „tünetek” is társultak a már meglevők mellé: Egyre gyakrabban sírok, sokszor órákig. Mindezt úgy, hogy közben a gyerekek is sírnak, én pedig csak hallgatom és nem teszek semmit! Közben egyre biztosabb vagyok abban, hogy én vagyok a világon a legszörnyűbb anyuka. Rettentően bánt az is, hogy a kicsinek nem tudom megadni azt a törődést, gyengédséget, szeretetet, amit annak idején első gyermekemnek. Valamint azt is nyugtalanít, hogy lányommal sem olyan már a viszonyom, mint a testvér születése előtt. Ő is nehezen dolgozza fel, de én talán még nehezebben!
    Mit tegyek? Egyre biztosabban érzem, hogy segítségre van szükségem, de szégyellem. Szeretnék újra kiegyensúlyozott, szerető, boldog anyuka lenni!

    Válasz: Mindenképpen kérd pszichológus segítségét! Már önmagában az is segíthet, ha elbeszélgetsz valakivel, de mindenképpen szakszerű segítségre van szükséged.

  • Angi

    2009. december 25. péntek

    Sziasztok. Orulok neki,hogy feliratkoztam erre az oldalra. Sok hasznos dolgot tudtam mar meg rola. Ebben a cikkben is magamot latom. Nalam is elojott a depressio nem is egyszer. Angliaban szultem, egesz terhesseg alatt edesanyammal arra keszultunk,hogy mire megszuletik a baba kiutazik hozzam es seiteni fog. De a sors nem igy hozta. Szulesem elott 1 honappal szelutest kapott. Lebenult a bal fele. En 1 hettel korabban megszultem. Most o deppresszios otthon az miatt ami vele tortent. Hibaztassa magat. En meg deppresszios vagyok itt, es hibaztatom magam,hogy nemtudok hazamenni segiteni neki felepulni. Persze ehhez jozzajonnek a babaval kapcsolatos oromok es nehezsegek es bizony sokszor elsirtam mar magamat. Plussz a Karacsony, ami szamunkra mindig azt jelentette,hogy egyutt a csalad iden csak az en szuk (uj) csaladommal jott ossze.
    Koszonetet szeretnek mondani Aginak a cikkjeiert. Nagyon hajsznosak.
    Koszonom.

  • Móni

    2009. október 28. szerda

    Sziasztok!

    Nekem a babám már 8 hónapos és 1 hete jelentkezett nálam ez a szorongásos állapot. Az a baj, hogy keresem az okát, de nem találom. Folyamatosan feszült vagyok, a baba előtt viszont igyekszem nem mutatni mit érzek. Szorongás gyötör. Már szedem a sedatif nevezetű homeopátiás szert, de nem sok javulást tapasztalok. A babám már csak este és reggel szopik. Nagyon szeretem és ettől még jobban bánt, hogy ez van velem. Mit tegyek? Még bízhatom benne, hogy elmúlik? Eleinte nem aludtam, de most már az esték kifejezetten jók. Reggel van ez nálam.

    Válasz: A Sedatif 3-4 nap után hat. Emellett azonban érdemes lenne sokat friss levegőre menned, társaságba járnod, más kismamák közé akár, napközben is szervezzetek programokat, séta, játszótér, vásárlás, piac stb. minden napnak legyen valamilyen célja, valami, amit meg akarsz csinálni, ne csak úgy jöjjenek egymás után a napok.

  • Judit

    2009. március 02. hétfő

    Arany Géza!

    Te biztos nem mentél ugye keresztül a szülés utáni depresszión…….(Ha nincs építő jellegű véleményed, minek szólsz hozzá?- gondolod, ezzel segítesz is bárkinek??)

  • Géza

    2009. január 11. vasárnap

    Régóta vizsgálják a homeopátiát.
    Kimutatták, hogy nem több a hatása a placebónál (azaz a hatóanyag nélküli anyagoknál, amiket úgy adnak a páciensnek, mint kiváló gyógyszert).

    http://www.muszakiforum.hu/cikk/13468/a-homeopatia-nem-tobb-a-placebonal?area=157

    http://www.bbc.co.uk/science/horizon/2002/homeopathy.shtml

    • zsu

      2011. április 25. hétfő

      kedves Géza te nagyon buta vagy de nem számit ,neked nincsenek gyerekeid es biztos hogy soha nem voltál beteg,mert ha igy lenne nem irnál ilyesmit