Szülés után

A legtöbb várandós kismama gondolatai a szülésig tartanak. A céldátum a kiírt időpont, plusz-mínusz két hét, de hogy miként lesznek utána a dolgok, arról csak töredékes információik vannak. A csecsemőgondozási könyvek és tanfolyamok többsége pedig csak a rutincselekvésekre készít fel, arra nem milyen kihívások várnak ránk már a szülés utáni első napon.

Amint kibújt a baba, természetes szülés esetén következik a szülés legkellemetlenebb része: a gátvarrás. Ha gátvédelem volt, a méhszájat akkor is megvizsgálják, nem sérült-e meg és ha szükséges ellátják, ez sem sétagalopp. A császárosok sebéről nem is szólva. Rendes helyeken már a szülés után azonnal a kezedbe adják a babát, máshol elviszik, megfürdetik és egy takaróban adják vissza. Mindenképpen harcolj az érdekeidért és kérd el a babát, ne hagyd, hogy elvigyék és csak másnap vagy órák múltán adják oda azzal a szlogennel lerázva, hogy „hadd pihenjen csak az anyuka” meg: „a babának is jobb az inkubátorban, az anyukánál teljesen lehűl”. Ha úgy gondolod, hogy nem lesz erőd szülés után ezen vitatkozni, kérd meg a párodat, hogy ő mondja el a kéréseidet (erről akár már előtte megállapodhattok).

A szülés utáni megfigyelés a legtöbb kórházban 2 óra, ezalatt jó, ha tudsz barátkozni a babával, ő pedig szopizhat. A szoptatás elsőre nehéznek és bonyolultnak tűnhet, pedig nincs benne semmi extra, a baba pontosan tudja mi a dolga. Ha a cicid nagy lenne a szájához képest, kicsit csípd össze, hogy be tudja kapni. A tévhittel ellentétben már ilyenkor is van tej, mégpedig igen értékes és fontos előtej, ami teli van a baba számára fontos immunanyagokkal!

A 2 óra várakozás másra is szolgál: ilyenkor kapsz méhösszehúzó injekciót, valamint egy nagyon fontos feladat vár rád, pisilned kell, ha pedig ez nem sikerül, akkor katétereznek. Mivel ilyenkor már nem nyomja a baba a hólyagodat, mint még pár órával ezelőtt, ezért ez a művelet különösen nehéznek tűnhet, pedig semmi ördöngösség nincsen benne, ha egy kicsit mozogsz is, esetleg megpróbálsz óvatosan felülni, akkor általában könnyebben szokott menni.

A kórházi napok gyorsan elrepülnek, csupán a besárgulás réme lebeg folyton a fejed fölött. Erről tudni kell, hogy sem a tea, sem a cukros víz (amit nagyon gyakran felajánlanak az anyukáknak) nem segíthet rajta, ellenben a rendszeres 2 óránkénti szoptatás igen. Ne hidd el azt a tanácsot, hogy ilyenkor még nincs tejed, mert már van. Ha pedig rendszeresen szoptatsz, akkor napról napra több lesz.

Az első napok az összeszokásról és a szoptatásról szólnak. Úgy tűnhet, folyton csak szoptatnod kell és bármi legyen is a baja a babának a szoptatás oldja meg. Ez nem csak így tűnik: az esetek döntő többségében így is van 🙂

Ha beteg a baba: szoptatni kell, ha kevés a tejed: szoptatni kell, ha sok: akkor is szoptatni kell (na jó, egy kicsit fejhetsz is, az első napokban nagyon túl tud feszülni a mell, a babának pedig még nincs szüksége annyi tejer.), ha bedugult az orra: csepegtess bele anyatejet, ha tejkiütése lett: kend be anyatejjel, ha kisebesedett a mellbimbód: az anyatej azon is segít, ha mellgyulladásod van: akkor is szoptatni kell és megoldódik a probléma. Elsőre talán szokatlannak és furcsának tűnik, de valójában a babázás első hetei arról szólnak, hogy szoptatsz-szoptatsz vég nélkül, és -noha ez nagyon unalmas tevékenységnek tűnhet- ezzel megteremted gyermeked optimális és egészséges testi és lelki fejlődésének alapját. És hát mi lenne fontosabb, mint ezen alapok letétele 🙂

A szoptatás az első napokban fájdalmas lehet, de ha kitartó vagy, néhány nap alatt megedződik a mellbimbó és már észre sem veszed. Fontos, hogy szoptatás után hagyd mindig a szabad levegőn száradni, és ha kell, kend be egy kis Bepanthennel.

Fontos, hogy a gyermekágyas időszakot vedd nagyon komolyan! Ne akarj azonnal csatasorba állni. Első szülés után valóban 6 hétig érdemes pihenni, lehetőleg sokat feküdni és kerülni a sok állással járó tevékenységeket (vasalás, főzés, takarítás, teregetés), ezzel elősegíted, hogy a gátsebed megfelelően begyógyuljon, a méhed visszahúzódjon, a szerveid pedig a helyükre kerüljenek és megkíméled magad a később visszatérő makacs aranyértől és derékfájástól is. A második szüléstől kezdve a szervezet gyorsabban regenerálódik, ilyenkor hamarabb érzed majd magad fittnek és már pár nap múlva úgy érzed, minden rendbejött, cserébe az első napokban el kell viselned az elsőnél sokkal fájdalmasabb méhösszehúzódásokat.

A legfontosabb tanács, amit szülés után kaphatsz: csak lazán! Nem szabad túlaggódni a dolgokat, senkire nem kell hallgatni csak az ösztöneidre meg a babára, bízni kell benne, hogy pontosan tudod, mire van szüksége a kicsinek, bízni kell benne és önmagadban is.

keszulj-fel-az-anyasagra

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

18 Comments

  • Dóri

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági!
    Január 25.-én született a kisfiam Levente.Már a kórházban elég sírós volt,azt mondták felkapattam.Viszont ahogy hazajöttünk és egész nap velem lett sajnos elég hamar rájöttem,hogy a pocakja fáj.
    Folyton nyög,erőlködik.Ilyenkor vörösödik a fejecskéje,megfeszíti az egész testét,esetleg a lábait emelgeti.
    A kakilás is nehezen megy neki,de a pukizás kész rémálom.
    Nem tud aludni csak 10 perceket,mert folyton felébred,fájdalmasan felsír.Ilyenkor 1-2 órát is ringatom mire ismét visszaalszik egy kis időre.
    Elvittem gyerekorvoshoz,megnyomkodta a pocakját ami puha volt és azt mondta adjak neki espumisant.Nem használt :(Próbáltuk az infacolt,ittam köménymagos teát,mecsek babyt,most homeos vizet kap de semmi változás.Teljesen kikészülök,hogy nem tudok rajta segíteni és persze hulla fáradt vagyok.
    Mindenkitől azt hallom,hogy ez ilyen és 3 hónapos korára elmúlik,de addig így szenved?
    Tudnál nekem valami tanácsot adni?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Dóri

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Mivel már elmúlt 1 hónapos, adj neki Gripe Watert minden étkezés előtt 1 kiskanállal. Amikor nyög, erőlködik, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít pukizni és kakilni is. Ne egyél semmi olyat, ami puffaszt (k-betűs zöldségek, hüvelyesek), ne igyál tejet, figyeld meg, hogy más ételek közül, amiket megeszel, mi az, amire esetleg érzékenyebb a baba (nálunk a paradicsom volt a „bűnös”).

  • lenii

    2010. december 28. kedd

    Sziasztok,
    én most dícsérnék,és pedig a szekszárdi kórházzal kapcsolatban: nov. 30-án szültem, nem tervezett császárral (nem ékelődött be a baba feje, bár fejvégi fekvésű volt, 12 óra vajúdás után döntöttek a császár mellett) és a csecsemős nővérek között találkoztam igazán profikkal is.
    Név szerint Kissné Szatmári Jolánnal, aki nagyon sokat segített,hogy igazán jól tudjak szoptatni (gyakorlatban,mert az elmélet már ment:)) ) és Szebényi Szabinával, akit bátran ajánlok mindenkinek, forduljatok hozzá bizalommal, bármivel, mert sosem találkoztam még nála nyíltabb, barátságosabb ápolónővel. (Valamint Ambrusné Anita is sokat segített.)
    Sokan voltak az osztályon dolgozók közül fásultak, fáradtak, ezt megértem, de találkoztam olyanokkal is, akik oda nem illő hangnemet használtak a szintén fáradt, koncentrálni nehezen tudó, sok esetben megszeppent kismamákkal szemben, főleg éjszaka.
    Talán nyithatnánk itt egy olyan „fórumot”,lehetőséget,ahol ki lehetne emelni név szerint azokat a szakembereket,akikkel jó tapasztalataink vannak. Ez sokat segítene a „rossz hírű” kórházaknak, és kapaszkodót nyújtana azon kismamáknak, akik nem tudnak máshol szülni, csupán olyan kórházban,ahonnan nem sok jót hallottak (viszont ha név szerint dícsértek ott dolgozókat, az ember már más szájízzel megy oda, és egy kicsit reménykedik.)
    Aki viszont nem találja a nevét a dísértek között soha, az elgondolkodhatna rajta,hogy miért, sőt, ez ösztönző is lehetne.. de ez csak egy ötlet.

    • lenii

      2011. január 13. csütörtök

      Ezt az ötletet felajánlom más fórumokon is,hátha lesz belőle valami:)

      • Vida Agi

        2011. január 23. vasárnap

        Jó az ötlet, volt már hasonló oldal, de aztán egy nagy médiavisszhang, vádaskodás és úgy tudom per is lett belőle sajnos, így egyelőre marad az a megoldás, hogy fórumon indítani orvosokkal, kórházakkal kapcsolatos topikokat és megosztani a tapasztalatokat.

  • Vica

    2010. december 17. péntek

    Kedves Kismamák!

    Ági írt egy nagyon fontos dolgot, amit mindenkinek a figyelmébe ajánlok! A teáztatás nem segít a sárgaságon!! Tényleg készüljetek fel, hogy körmötökszakadtáig ragaszkodtok a szoptatáshoz, garantáltan előbb szabadultok. Első gyerekünknél majd szétdurrantam a tejtől, a …(itt inkább nem minősítek) nővérkék meg jól beteáztatták a lánykánkat sárgaság ellen. Eredmény: egy hétig voltunk bent, és utána is hetenként kontroll, annyira besárgult, nekem meg begyulladt a mellem a sok tejtől. Most a 39 héten vagyunk, aki szülés után a közelünkbe jön egy cumisüveggel, azt leütöm :DD

    • Vida Agi

      2010. december 17. péntek

      🙂

  • Marietta

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ági!

    26 hetes kismama vagyok, második babámat várom, az első szülésemnél minden rendben, gyorsan ment, és a szülés után is, viszont 4 napig benn tartottak, pedig semmi gond nem volt, csak azt mondták „rosszkor” szültem, vagyis egy órával előbb kellett volna, a váltás miatt, akkor már 3 nap után hazajöhettem volna… mindezt egy bababarát kórházban…ennek ellenére most ugyanott szülök majd, viszont most vár majd rám itthon a család, tehátaz lenne akérdésem, hogy pl.2 benn töltött éjszaka után-természetesen ha minden rendben van-hazajöhetünk-e saját felelősségre?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Haza lehet jönni akár már a szülés után is saját felelősségre, de ehhez a kórházi gyermekorvosnak kell aláírnia a papírokat. Az a tapasztalat, hogy rendesebb kórházakban azért többedik babánál haza szoktak hamarabb engedni saját felelősségre.

  • Ácim Anna

    2010. december 02. csütörtök

    Szia! én most 39 hetes vagyok, legaláébbis így látják az orvosok. nekem egy kérdéem van, a baba nem fordúlt még be, az orvosok szerint már nem is fog, más szerint az utolsó percekben is befordúlhat, mindig mást mondnak én meg már nem tudom mit higgyek. 2 hete még 2 és fél kg nézték a babát azóta csak hízhat, vajon ez elöre láthatólag császár lesz?

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nem kell aggódnod, akár az utolsó nap is befordulhat még.

  • M Zsuzsa

    2010. november 02. kedd

    Szia!

    Én is október 8-án szültem kisfiamat, nem tervezett császárral. Nekem az a gondom, hogy az egyik mellem fele akkora mint a másik, nagyon kevés benne a tej, míg a másik néha hatalmasra duzzad és spriccel belőle a tej. A kisebbiket szoktam fejni kb 20 milit tudok kipréselni belőle, minden szopit a kis mellel kezdünk, de a baba hamar max 10 perc után dühösen kiköpi a mellbimbót. Nem tudom, hogyan lehetne, beindítani ezt a kisebbik mellet. Ebben kérnék tanácsot. Nagyon köszönöm!!

    Válasz: Mindenkinek van különbség a két melle között, ez nem probléma, nálad talán nagyobb a különbség, ami azért lehet, mert esetleg abban a mellben kevesebb a tejmirigy. Szoptass először a kisebb mellből, hogy ne apadjon el belőle teljesen a tej, utána tedd át a babát a másik mellre.

  • Perédi-Tordai Renáta

    2010. október 17. vasárnap

    Szia Ági!

    Én okt 08-án szültem első kislányunkat. Tervezett császármetszéssel,mert a 37.hétig nem fordult meg a babánk.Október 20-ra voltam kiírva.Voltam a kórházban hogy megpróbálják megfordítani a babát,de mivel gerincferdülésem van,ebből az orvos arra következtetett ,hogy valószínűleg deformált a csípőm is,így meg sem kísérelte a megfordítást.Azt ajánlotta,hogy válaszuk a császármetszést mert a baba nagysága miatt valószínűleg nem sikerült volna a faros szülés.Így 12 nappal előbb jött a kislányunk a világra amit nem bánok mert már a kezemben tarthatom,de nem tudom hogy nem-e ebből kifolyólag vannak problémáink a szopizással?Most még tudok szoptatni de az a baj,hogy eleve csak bimbó kiemelővel megy mert a kislányom nem tudja anélkül rendesen beszívni a bimbómat,ezenkívül pedig csak 15-20percig van türelme a cicihez utána nem hajlandó bekapni hanem csak oázik és cumisüvegből kell neki adni a lefejt tejet vagy sajnos a tápszert,(az elmúlt 2 napban ahogy haza jöttünk a kórházból nem tudtam előre lefejni tejet és valamit adnom kellett a babának)Emiatt elég rosszul érzem magamat mert mindig az jár az fejemben,hogy nem lesz elég tejem ha nem kezd el rendesen szopizni a kislányom mert a fejéstől nem nagyon lesz több a mennyiség.Kb 60-80ml-t tudok lefejni egyszerre és a kislányom azt meg is issza 15-20perces szopizás után.
    Akkor ez azt jelenti,hogy tulajdon képen szopizással csak 20-30ml iszik a cicimből?Vagy mennyi az a mennyiség amit így 1-2hetesen megisznak egy etetés során?Szerinted tud ez a szoptatás dolog még nálunk működni?Bocsánat a hosszú levélért de tele vagyok kérdésekkel és mivel Ausztriában élek és itt is szültem nem nagyon tudok kit megkérdezni.Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv Renáta

    Válasz: Ebben a korban 30-40 grammnál nem isznak többet. A fejésnél sokkal kevesebb jön ki mindig, mint amennyit a baba képes kiszopizni, ezért jobban jársz, ha a baba szopizik sokat igény szerint, amikor csak kéri, ez biztosítja, hogy eleget eszik és nem marad éhes.

    • lenii

      2010. december 28. kedd

      Szia Renáta,
      szerintemm ne méricskéld,hogy mennyit szopizhat,mert az csak stresszeli az embert.. ha egy nap jó sokszor van cicin, (az én babámnak a cumi is én vagyok, sokszor csak azért lóg rajta mert társaságra vágyik) és sok a teli pelus is,akkor szerintem aggodalomra semmi ok.
      Max. bérelj egy babamérleget és pár naponta fürdés előtt mérd le pelus nélkül, mi így csináljuk,az eredmények szintén megnyugtatóak.
      Az én babám van,hogy 5perc szopi után bealszik,van,hogy 30percig aktívan eszik, úgyhogy ezt se célszerű mérni (szerintem,ez magánvélemény) mert ha viszont összeadom az egész napi szopik idejét, kijön tíz óra:))))))) tehát ez is relatív,mint ahogy szoptatásonként változhat,hogy mennyi tejhez jut- van,amikor erősen szívja, van, amikor csak nyámmog rajta és minden percben egyszer nyel..

  • pmonica80

    2010. július 16. péntek

    Ildikó!

    Én is június 29-én szültem, és én is vérzek még, hol erősebben, hol gyengébben.
    Nekem ez az első szülésem volt, és a baba is elég nagy volt 4,06kg.
    Szerintem ez normális, hogy még vérezgetünk.

  • Ildikó

    2010. július 10. szombat

    Lenne egy kérdésem! Junius 29-én születtet a babám… És még mindig vérzek, van amikor gyengéden de van amikor erősebben! Lehet ennek valami jelentősége??? Forduljak orvoshoz vagy ez normális???

    Válasz: A szülés utáni vérzés 6 hétig tart.

  • Tirinke

    2010. február 04. csütörtök

    Sziasztok! A ceglédi kórháznak rossz híre van, de én kellemesen csalódtam. Császár után amikor felkerültem az osztályra mozdulni sem tudtam , de kihozták a bébikémet és azt mondta a nővérke hogy nem baj ha nem tudok még szoptatni csak ismerkedjek a manóval. Nagyon jól esett.

  • BadGuy

    2009. november 25. szerda

    Elismerésem, ez az igazi természetes, anyai hozzáállás. 🙂