Szülés félelem nélkül

A szülés manapság egyre kevésbé tabutéma, de sokan még mindig félelemmel tekintenek rá. Ősi félelem ez, hiszen alig 1 évszázada még a nők és a csecsemők közel fele nem élte túl a szülést. Napjainkban ez az arány minimális, a szüléstől való félelem mégis a régi maradt. Hogyan győzzük le? Cikkünk erre ad választ!

 Szülés félelem nélkülA szülés nagyon fáj. És félünk a fájdalomtól, félünk az ismeretlentől, attól, hogy nem tudjuk mikor jön el a szülés és azt sem tudjuk, meddig tart, mennyire fog fájni, hogyan sikerül majd. Érthető, ha sokan az orvosukat, szülésznőjüket, netalán még a dúlájukat, párjukat is szeretnék fix pontként ott tudni a szülés helyszínén. Főként az orvos meg a szülésznő fontos, hiszen ők hozzáértő személyek, ha „bármi baj van”, tudnak segíteni. Ezért a legtöbb szülő nő vakon bízik az orvosában, a szülésznőben. Mégis miért van az, hogy sokan csalódnak az orvosukban? Akik csalódásként élik meg a szülést és másodszorra másik kórházban vagy másik orvosnál szeretnének szülni más körülmények között? Akik úgy érzik, szükségtelenül császározták meg őket? Nem is szólva azokról, akik a terhesség utolsó heteiben döbbennek rá, hogy orvosuk éppen a szülés idejében készül nyaralni vagy egyéb más módon csalódnak benne?

Megoldások félelem ellen

A szülés végkimenetele leginkább rajtad múlik majd. Vannak persze fizikai adottságaink és vannak körülmények is, de legnagyobbrészt az optimista hozzáállás az, ami átsegít a nehézségeken.

Tervezés A szülés előtt többször is gondold végig pontról pontra, hogyan képzeled el a szülés menetét.
Részletesen írd le (akár gondolatban, akár egy naplóba), hogyan képzeled el a vajúdást:

  • Milyenek lesznek az első fájások, mit fogsz érezni (izgalmat, ijedtséget), honnan fogod megismerni, hogy ez már a szülés? (az első fájások általában mindennel összetéveszthetetlenek, menstruáció-szerű fájdalmak és nemcsak egyszerű haskeményedések, mint korábban a jóslófájások voltak, a nők többsége a derekában is érzi a fájdalmat)
  • Milyen teendőid vannak a vajúdás idejére? (pl. 10 perces fájásoknál felhívom az orvosomat, ha elindulunk a kórházba küldök egy sms-t a szüleimnek, a nagyobb gyerekekhez kihívom a nagymamát stb.)
  • Hogyan szeretnél vajúdni? Felesleges az első fájásoknál azonnal a kórházba sietni, első szülésnél akár 20 óra vajúdás is teljesen normális lehet, második szülésnél pedig igen gyakori, hogy nagyon ritka, óránként, félóránként jelentkező fájásokkal indul a szülés, ezek akár 1-2 napig is eltarthatnak, amíg beindulnak a rendszeres fájások. Ha bemész a kórházba, akkor 10-12 óra vajúdás után a legtöbb helyen szeretnének már kitenni a szülőszobáról, ezért oxitocinnal gyorsítják vagy rendszeresebbé teszik a fájásokat, és igen gyakran előfordul, hogy nem megfelelő tágulás miatt császárral végződik az ilyen szülés. Ha a kórházban folyamatosan feküdni kell a fájásokkal és állandóan CTG-re vagy kötve, az különösen sokat ronthat a helyzeten. Hol jó szülni?
    Lelkileg is megterhelőbb, amikor a kórházban vagy: egyféle teljesítményhelyzetbe kényszerül az ember, hiszen szülni jött ide, mégsem halad a szülés, nem tágul megfelelően. Ezzel szemben otthon a saját tempódban, a számodra legkellemesebb körülményeket megteremtve vajúdhatsz és bőven elég, ha 5 perces fájásokkal mész be a kórházba.
  • Hogyan éled meg a fájdalmat? A fájdalomküszöb sokféle lehet. Képzeld el a legnagyobb fájdalmat, amit eddig életedben éreztél! Ha már volt vesegörcsöd vagy komolyabb égési sérülésed, akkor a szülési fájdalom meg sem fog kottyanni 🙂 A szülési fájdalomban az a jó, hogy ennek a fájdalomnak van értelme, célja, és amint kibújt a baba, nyomtalanul elmúlik a fájdalom is. Az emberi fájdalomküszöböt sok minden befolyásolja: az Origó cikke szerint például a csecsemőkori traumák, a Mypin szerint pedig a lelkiállapot bír nagy jelentőséggel. Ha szorongsz, akkor nagyobb fájdalmat érzel, mintha pozitívan állsz hozzá a dolgokhoz.

    Fontos végiggondolni azt is, nagy fájdalom esetén hogyan tudod csillapítani azt a saját módszereiddel. Ha például mentsruáció idején segít, ha párnát szorítasz a hasadhoz, vagy ha valamibe beleharapsz, akkor szülés idején is jól fognak jönni ezek a praktikák. Az otthon vajúdással eltöltött idő abban is segíthet, hogy kitapasztald a számodra kényelmes testhelyzeteket. Próbáld ki, jól esik-e egy kád langyos víz vagy a guggolás, esetleg a labda! Vagy inkább a falhoz támaszkodás a kényelmes?

  • Képzeld el részletesen a szülés körülményeit is! Pontosan írd le, hány fájással szeretnéd kitolni a babát, félhomály esne jobban inkább vagy a fény? Fekve esne jobban, négykézláb, állva vagy a kádban fekve?
  • Szeretnél fájdalomcsillapítást vagy megpróbálod kihúzni nélküle? Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy szüksége van-e fájdalomcsillapításra, de ezt mindenképpen beszéld meg előzetesen az orvossal.
  • A tervezésnek nem az a lényege, hogy pontosan az legyen a szülés végkimenete, amit kitaláltál, hanem, hogy nagyjából tisztában legyél a vágyaiddal, a terveiddel, hogy magadban legyen egy képed arról, hogyan néz ki egy szülés, meddig tart, mit érezhetsz közben és Te magad mit tennél a közben előkerülő helyzetekben.

    Tájékozottság

    Vitatott téma, hogy vajon érdemes-e szüléstörténeteket olvasni, szülésekről szóló felvételeket megnézni szülés előtt. Szerintem hasznos. Ahány szülés, annyi történet és annyi tapasztalat. A rossz tapasztalatoktól nem kell félni, hanem tanulni kell belőle. Minden egyes szüléstörténet után gondold végig, Te mit cselekednél hasonló helyzetben! Hogyan reagálnál, mit tennél, mit mondanál? A félelem a tudatlanságból származik. Ha ismered a jó és a rossz kimeneteket is, és minden eshetőséget végiggondolsz magadban, akkor elűzöd a félelmet.
    Aquanatal

    Az aquanatal órák a lehető legjobb szülésfelkészülést teszik lehetővé. A gyakorlatok során nemcsak a helyes légzést sajátíthatod el, hanem azokat a pozitív gondolatokat is, amelyek segítségedre lehetnek a vajúdás és a szülés során.

    Praktikák

    Visszaszámlálás Ami nekem bevált a vajúdás során az az információ volt, hogy egy fájás nagyjából fél percig tart (a 3 perces fájásokig nagyjából, utána akár 1 percig is tarthat a fájás). Ezért, ha kezdődött a fájás, elkezdtem visszafelé számolni 30-tól. Minden egyes számmal közelebb kerültem a fájás végéhez, és mire a végére értem, már el is múlt a fájás.

    Ne várd a fájást! Két fájás közti szünetet nem szabad azzal tölteni, hogy a következőt várod. Amíg otthon vagy, addig végezhetsz könnyebb házimunkát, hajtogathatod a babaruhákat, pakolhatod a bőröndöt, főzhetsz valami egyszerűbb ételt, megnézhetsz egy érdekesebb filmet (bár nekem a tevékenykedés, pakolászás, házimunka jobban esett, nem tudtam egy helyben ülni az izgalomtól).

    Csak lazán Mindenki azt hiszi, hogy amikor eljön a szülés ideje, akkor nagy kapkodás van, semmire nem jut idő, szaladni kell a kórházba. Érdemes idegeskedés és rohanás esetén (persze, csak ha minden rendben van, nincs vérzés, nem ömlik a magzatvíz) inkább kényelmesen elindulni, a kórházban esetleg még bejelentkezés előtt le lehet ülni a büfében meginni egy üdítőt, enni egy szendvicset és beszélgetni pár szót a pároddal, úgysem ott fog megszületni a baba, ha meg mégis, akkor legalább lesz miről mesélni neki 🙂

    Nyílik a méhszáj Vajúdás közben minden egyes fájásnál képzeld el, ahogy nyílik a méhszáj és egyre lejjebb csúszik a baba, ezzel tudatalatt segíted a méhszáj tágulását.

    Önbizalom

    A lehető legfontosabb útravaló a szüléshez, ha bízol magadban, a képességeidben, a kitartásodban, hogy végig tudod csinálni a szülést, és a végén ki fog bújni a Te gyönyörű kisbabád! Tulajdonképpen nemcsak magadban kell bízni, hanem a babában is, hogy képes lesz végighaladni a szülőcsatornán, Te pedig segítheted ezen az úton azzal, hogy mindvégig mellette állsz, a gravitáció segítségével és pozitív gondolataiddal támogatod az úton.

    Ha mégsem úgy sikerült

    Előfordulhat, hogy a legalaposabb felkészülés ellenére sem olyan kimenete lesz a szülésnek, mint ahogyan azt szeretted volna. Ebben az esetben nagyon fontos a szülésélmény feldolgozása akár pszichológus segítségével, de az is segíthet, ha egy megértő barátnődnek vagy egy dúlának, esetleg a naplódnak elmondod, leírod milyen érzések, félelmek, csalódások kavarognak most benned.

    About The Author

    Vida Ágnes

    Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

    25 Comments

    • Veronika

      2011. augusztus 01. hétfő

      Kedves Ági!
      Második gyermekemet várom, még az első trimeszterben vagyok. Talán korainak tűnik a szülésről gondolkodnom, de szeretném mielőbb legyőzni a kétségeim.
      Első terhességemkor extrém nagy magzati növekedéssel, elsimult méhszájjal vettek fel a szülészetre, veszélyeztetett terhesként. Néhány óra vajúdás után kaptam oxitocint, ez után, bár korábban elleneztem, de magam kértem az epidurális érzéstelenítést és kaptam is. Pár óra múlva meg is született a gyermekem. A vajúdás nyugodt, békés volt, a párommal türelemmel vártunk, majd a tolófájásoktól szépen éreztem is mindent, és jó is volt így. Gyermekem egészséges, kiegyensúlyozott emberke. Azóta sajnos a kórházban megszűnt a szülészet, az orvosom (15éve ismer) így már szülést sem tud vállalni.
      A mostani terhességemmel új orvost kerestem, aki egy jó hírű kórház szülészetén dolgozik. Viszont eebn a kórházban tudtommal nem szívesen használnak oxitocint és eda-t. És itt kezdődik az én félelmem. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a szülés fáj mindenkinek, és nők milliói mégis elviselik. Tudom, hogy vannak kockázatai a fent említett beavatkozásoknak,de nem értem miért ellenzik ennyire őket. Iszonyúan félek attól, hogy mire oda érünk, hogy tolófájások vannak és segítenem kell kifelé a babát, már túl kimerült leszek hozzá.
      Miért kell hagyni a kismamákat 24 óráig vajúdni, mielőtt kaphatnának oxitocint? Ha elfolyik/szivárog a magzatvíz, akkor antibiotikumot adnak, de még akkor sem indítanak? Miért nem adnak eda-t? Értem én, hogy a háborítatlan szülés jó, és hagyjuk a bébit a maga tempójában világra jönni, de valóban olyan drasztikus beavatkozások ezek? Milyen veszélyei vannak a babára nézve? A végletekig kimerülni hagyni az anyát, aki emiatt esetleg már rendesen közreműködni sem tud, az nem veszélyes? A saját testem, korlátaim ismeretében van-e jogom kérni a fenti segítséget, vagy a kórházi gyakorlat felülírja ezeket?
      Ezeket a kérdéseimet természetesen az új orvosommal is igyekszem megbeszélni, de rendszeres olvasójaként kíváncsi vagyok az Ön véleményére is.
      Válaszát előre is köszönöm.
      Veronika

      • Vida Agi

        2011. augusztus 02. kedd

        Jó hír, hogy a második szülés általában rövidebb szokott lenni, mint az első. A saját véleményem az (és a tapasztalatom is ezt mutatja), hogy a pozitív hozzáállás, a háborítatlanság miatt kialakult lelkiállapot tudja igazán meggyorsítani a szülést. Persze lehetnek konkrét fizikális akadályozó tényezők (pl. téraránytalanság, farfekvés stb.), de normál esetben a tágulást, a fájások mértékét (hogy mennyire érzed fájdalmasnak) lelki tényezők befolyásolják. Ha háborítatlanul szülhetsz (azaz pl. nem vizsgálgatnak óránként, nincs átjáróház a szülőszobán stb.), akkor jobban viseled el a hosszú vajúdást is és másként éled át a fájdalmat. Lehet, hogy így nem lesz rövidebb a folyamat, nem fogsz elfáradni a kitolási szakra, az biztos.

    • anisz

      2011. július 31. vasárnap

      Kedves Ági!

      A gyermek ágyas időszakról nem találtam oldalt,így itt tenném fel a kérdésem- ha nem baj!
      A gyermek ágyas időszak hosszát tudja valami befolyásolni? – úgy értem mozgás,szoptatás gyakorisága, szülések száma… stb. Ha igen,akkor mi és hogyan?

      A másik kérdésem pedig az lenne,hogy
      igaz,hogy ha nincs gátmetszés,akkor a hüvely tágabb marad valamivel? 34 hetes vagyok,de már ezeken agyalok.

      A 3. babánkat várjuk. Mind 2x volt gátmetszés,de a másodiknál már nem hatott az érzéstelenítés varrásnál. Hogy őszinte legyek,nagyon tartok attól,hogy megint vágnak! (a lányok közt 2 év van-és a 2 kisebb közt is 2 év lesz.)

      Előre is köszönöm a választ!

      • Vida Agi

        2011. augusztus 07. vasárnap

        A gyermekágyas időszak 6 hét általában, a hosszát nem befolyásolják, amiket írtál, ennyi idő kell, hogy nagyjából helyreálljanak a dolgok odabent, a vérzés hossza változó, de általában 3-6 hét közötti.

        A hüvely nem tágul ki tőle, sőt számos előnye van a gátmetszéssel szemben.

    • Mariann

      2011. június 28. kedd

      Kedves Ági!
      Most 16 hetes vagyok harmadik babánkat várjuk.Az előző két szülésem,gyorsan ment és számomra felemelő volt.Aggódóm amiatt viszont,hogy mindkettőnél atóniás voltam,a másodiknál rosszabb volt,de vért nem kellett kapnom.Gondolom így lesz most is.Van e esetleg valami amivel megelőzhető,illetve szülés után csillapítható?Válaszodat előre is köszönöm.

      • Vida Agi

        2011. július 05. kedd

        Atóniás vérzés általában azoknál alakul ki, akik nagyon gyorsan szülnek. Az okozza, hogy a szülést követően nem húzódnak össze a méhizmok, hanem elernyednek, ezért nem képesek csillapítani a szülés utáni vérzést. Megelőzni nem lehet a szülés előtt, de ha szülés után méhösszehúzó injekciót kapsz, akkor azzal meg lehet előzni a vérzést.

        • Mariann

          2011. július 07. csütörtök

          Nagyon szépen köszönöm válaszodat! 🙂
          Mariann

      • Hadnagy Anita

        2011. július 08. péntek

        Kedves Ági!

        Tegnap voltam 26 hetes UH-n és mályszáj vizsgálaton.A CG-m 3120-as lett.Ez mit jelent?Az 5 gyermekem lesz,de eddig mindegyiknél 3000 volt.Kell a kora szüléstöl félnem?
        Válaszodat elöre is köszönöm.

        Anita

        • Vida Agi

          2011. július 16. szombat

          Mivel a 26. héten vagy, ezért semmiképpen nem jó a szinte már teljesen kinyílt méhszáj, de ez azért is lehet, mert ő már az 5. baba, ezért hamarabb nyílhat a méhszáj. Próbálj meg minél többet pihenni és betartani az orvos utasításait és akkor nem lesz semmi baj.

    • Evi

      2011. május 13. péntek

      Szules fajdalom nelkul! Allitja ezt az oldal iroja. Aki jol tud angolul annak javaslom elolvasni, erdekes, es erdemes remenykedni, bar azt megsem tudom elkepzelni hogy teljesen fajdalom nelkul tortenjen, ugy ahogy itt nehany igaz tortenetben leirjak.
      http://www.unassistedchildbirth.com/

    • Evi

      2011. május 11. szerda

      En most varom a masodik gyermekemet, 31hetes vagyok, de megis elolvasom a szulessel kapcsolatos cikkeket, meg mindig tudnak ujat mondani, ill. olyan dolgokat amire en nem is emlekszem az elso terhessegemnel, persze azt hozzateszem hogy a nagyon szerencsesek koze tartozom, mert azon kivul hogy nott a hasam szinte semmi mas hatast (hanyas, fajas, stb.) nem ereztem es a mostaninal ez ugyanigy van.
      En is feltem az elso szulestol, de nagyon sokat segitett egy ketoras film, ha jol emlekszem az Amazonas-menten elo „nomad” torzsrol, ahol termeszetesen orvos nelkul csak vajakos asszony segitsegevel szulnek a nok. Egyikuk sem orditott vagy akar csak pisszent a fajdalomtol, volt hogy nem fordult be a baba, megis tudtak segiteni, a lenyeg vegulis az egeszhez valo hozzaallasuk volt, annyira mas felfogas, erdemesebb volt megnezni, mint barmely korhazi szulest.
      Kivancsian varom a masodikat, mert az elsovel bementem hajnali egykor es reggel hetre megszuletett(oxitocint persze kaptam, volt gatmetszes is,lehet h ezert), most viszont Angliaban fogok szulni ahol a termeszetes modszer hivei, igy nem adnak „gyorsitot”, nincs beontes es nincs gatmetszes sem, es ha jon az orvos akkor mar baj van. Itt van kad, labda, minden ami az elsonel nem volt, de az ugyis ott fog kiderulni h mennyire segitenek ezek az eszkozok, szerintem erre csak lelkiekben lehet felkeszulni: azt tervezem hogy gyors lesz es fajdalommentes.:) Jo terv?

      • Vida Agi

        2011. május 18. szerda

        Igen 🙂

    • Anita

      2011. április 28. csütörtök

      Kedves Ági!
      34éves vagyok.Karácsonykor műtőttek másodszor gerincsérvvel/előtte 8éve/,utánna február elején terhes lettem.Azt szeretném megtudni,hogy szülhetek-e rendessen vagy csak császárral?Köszönöm.

      • Gabi

        2011. április 28. csütörtök

        Ez egyéntől függ, de én személyesen ismerek olyat, aki 38 évesen, gerincsérv műtét után természetes úton (és ráadásul nagyon gyorsan) szült. Tehát van rá esély! Drukkolok!

    • Timike

      2011. március 03. csütörtök

      Sziasztok!
      Én 31 hetes terhes vagyok és az első baba lesz.Már nagyon várjuk a párommal, az UH szerit kisfiúnk lesz.Beszokott keményedni a hasam volt már rá pl.hogy egész nap.De az orvos szerint még nem vagyok nyitva.Mitől lehet?Csomóan azt mondják nekik 4 hónaposan volt ekkora a hasuk mint nekem és már közelbe van a szülés amitől persze félek!!Hogyan győzzem le?Baj hogy kicsi úgymond a hasam?Fogászaton kaptam valami sprét utána injekciót „érzéstelenítőt”és rosszul lettem és emiatt is félek így a fogászati többi dolgot injekció nélkül folytattam.Kellene szólnom vagy beszélni a Nőgyógyászommal ha esetleg injekciót vagy más fajta érzéstelenítőre kerülne szüléskor a sor?Válaszát előre is köszönöm.

    • Fekete Maria

      2010. november 10. szerda

      Most vagyok a 31 hetben, bar az orvosom azt allitja, hogy a babam egy kicsit nagyobb a kelletenel, igy a papiromon mar 33 hetet irjak.Hogy lehet ez? A menstruacios naptar szerint januar 18 a szules varhato idopontja.Most egy hete voltam a dokinal es ezt elore hozta december 28 ra. Na meg tobb mint valoszinu csaszarmetszes lesz( van egy fibroma a mehembe, es nem a legjobb helyen), igy meglehet hogy hamarabb megcsaszarolnak? Meglehet hogy mar karacsonyra kisbabam lesz??:)Volt mar valaki hasonlo helyzetben? Elso gyerekunk, es mar nagyon varjuk..

      • Vida Agi

        2010. november 13. szombat

        Ennek az az oka, hogy a baba növekedése a 12. héttől öröklött módon történik és teljesen egyedi, hiszen az újszülöttek nem egyforma méretekkel jönnek a világra. Ha nem ismert a menses időpontja, akkor szokták az UH eredmények alapján módosítani a szülés várható időpontját, de csak a 12. heti ultrahang számít, hiszen később már teljesen különféle méretűek lehetnek a babák, akár 2-3 hetes eltérések is lehetnek.

        • Fekete Maria

          2010. november 15. hétfő

          Koszonom szepen!

    • Orsi

      2010. május 07. péntek

      Sziasztok!
      Szerintem a legjobb ellenszere a félelemnek az információ és az önbizalom. Végigjártam a 6 alkalmas kórházi szülésfelkészítőt (néhányra a párom is eljött, mivel apás szülést terveztünk), meglátogattuk a szülőszobát, jártam kismamajógára, sokat olvastam a szülésről, kikérdeztem a már szült barátnőket, és tudtam, hogy milyen esetekben kell haladéktalanul bemenni.
      Arra ugyan nem számítottam, hogy 20 nappal előbb jön a baba, péntek hajnalban elfolyt a magzatvíz (fájások nélkül). Épp hétvégén akartam összepakolni. 🙂 Így hát higgadtan közöltem a párommal, hogy mennünk kell, a -szerencsére már megírt- listáról diktáltam, mit tegyen be, ettem egy banánt, lezuhanyoztam és nyugodtan elindultunk. Kora délutánra megszületett a kislányunk, kádban, infúzió, vágás, fájdalomcsillapítás nélkül. A férjem rosszabbul bírta a vajúdást, mint én. 🙂 Én jobban „el voltam foglalva”, de később sokat segített, hogy minden fájásnál masszírozta a sajgó derekamat, hozott vizes türcsit, vizet, ő hívta mindig a szülésznőt stb. Fájt, persze, hogy fájt, de tényleg segít, hogy tudod, mi lesz az eredmény. Egyébként nem a legrosszabb fájdalom, amit valaha átéltem (pl. nem sírtam, kiabáltam), egy fog/fülfájás nekem kegyetlenebb volt. A jógán tanult légzés az elején még segített, 2 perces fájásoknál viszont már semmit. Feküdni egyáltalán nem tudtam, csak ülni, sok pózt kipróbáltam. A legrosszabb pillanatokban azzal nyugtattam magam, bármi lesz is, baba bent még nem maradt, max. néhány óra és vége. Tényleg azonnal minden rossz érzés elmúlt, ahogy kibújt! A varrástól is féltem, de egyáltalán nem fájt (egy picit repedtem, azért kellett), az orvosom ügyes volt.
      Most a 2. babát várjuk, 31. hetes vagyok és napokon belül bepakolok, biztos, ami biztos. 🙂 Szeretnék ugyanúgy szülni, mint először, kádban, remélem összejön. Önbizalommal tölt el, hogy normál szülés volt az első, így nem is gondolok arra, hogy a 2. nehezebb, lassabb, vagy császáros lesz. Izgatottan várom az élményt, mert tényleg az!!

      • Kata

        2011. május 10. kedd

        Ez a hozzászólás megnyugtatott. Nem sok ilyet lehet olvasni, általában mindenki csak a komplikációkról mesél. De ez a történet teljesen kifogástalan. Remélem nekem is sikerül majd valami hasonlót átélnem.

    • Bari Julianna Renáta

      2010. április 10. szombat

      Én egy 35 hetes kismama vagyok(másodszor szülő),de mégis nagyon félek s nagyon örülök,hogy elolvastam ezt a cikket és persze,hogy megírtad,mert megnyugtattak a szavaid mivel én is valahogy így képzeltem el a szülésemet mivel sajnos az első nem úgy sikerült ahogy terveztük,de ez egy hosszú,szomorú,fájó történet.

    • Casey

      2010. március 05. péntek

      Köszönöm, ez szép volt.

    • Székelyné Glória

      2010. február 10. szerda

      Kedves Ági!

      Igazán jó ez a cikk, és sokat segített nekem! Én is hasonlóan gondolkodtam laikusként,míg el nem olvastam. Sőt, az egész terhességem során, nagy segítségemre vannak a szavai! Köszönöm!

      31 hetes kismami (másodszor szülő)

    • KATA

      2009. december 25. péntek

      töbet és még többet akarok tudni , mert szerintem ezek az egyik legfontossab dolgok

    • ráczné

      2009. december 20. vasárnap

      HÁT SZÉP DOLOG LEHET A SZÜLÉS DE ÉN MÁR 34HETES VAGYOK DE NAPROL NAPRA JOBBAN FÉLEK…..JOSLO FÁJÁSAIM IS VOLTAK MÁR FÉLEK MERT NEM TUDOM HOGY,HOGY FOGOM BIRNI..ELSÖ BABÁM ÉS MÁR VÁROM HOGY,TUL LEGYEK MINDENEN,,,NINCS FOGADOTT ORVOSOM SE…

      Válasz: Ne félj! Fontos, hogy legyen veled valaki, akiben feltétel nélkül bízol. Akár a férjed, akár anyukád, csak ne feszengj véletlenül se! Bírni fogod! Hatalmas erő rejtőzködik bennünk, aki nem élte át, nem tudja, de tényleg így van! És ha nincs is fogadott orvosod, az ügyeletesnek is az az érdeke, hogy minden rendben legyen! És még egy tanács! Ne túl lenni akarj rajta, hanem próbáld átélni! A szülés nagy élmény! Nehéz és fájdalmas, de ÉLMÉNY!