Segítség! Farfekvés!

Sok anyuka kétségbeesik, amikor a 18. hetes ultrahangon farfekvésben látja az ultrahangon a babát, pedig ekkor még nem kell kétségbeesni. Sőt: tulajdonképpen egészen a terhesség végéig lehet rá számítani, hogy a baba valamikor megfordul, azonban tudni kell, hogy minél nagyobb a baba, annál kisebb ennek az esélye. Mit kell tudni a farfekvésről?

Segítség! Farfekvés!A 18. héten a baba még olyan kicsi, hogy kényelmesen elfér harántfekvésben és farfekvésben is. Valójában a 30.-32. hétig a legtöbb baba farfekvésben helyezkedik el, nagyjából ilyenkor fordulnak át (nem egy anyukával találkoztam már, akik pontosan meg tudták mondani, mikor fordult át a baba farfekvésből fejfekvésbe, de ez nem mindenkinél ilyen egyértelmű, a legtöbben csak a 36. heti ultrahangon szembesülnek vele, hogy már átfordult a baba)

A farfekvés fiziológiai okok miatt alakul ki: gyakran az anya medencéjének deformitása (veleszületett betegség, korábbi baleset miatt) nem tud megfordulni a baba, de közrejátszhat a méh feszessége, az alacsonyan fekvő méhlepény, a rövid köldökzsinór és a túl kevés magzatvíz is.

A farfekvésnek két típusa van:

    1. A részleges farfekvésnél a baba lába a teste előtt vannak kinyújtva, ilyenkor fenekével előre születik meg a baba.
    2. A teljes farfekvésnél a baba a térdét felhúzza maga elé, így lábbal előrefelé születik meg.

A baba gyakorlatilag a fájások beindulásáig bármikor megfordulhat, azonban, ha a 32. hétig nem fordul meg, akkor már komolyan szokták venni az orvosok az esetet és általában a 36. héten megpróbálják orvosi felügyelettel megfordítani a babát (az esetek 70%-ban ez sikerül is). A megfordítás annyiból áll, hogy az orvos enyhe nyomást gyakorol az anya hasára, és eközben ultrahanggal figyelik, mit csinál a baba.

Léteznek alternatív módszerek is a baba megfordítására. Faluhelyen például egy hengerré csavar takaróra fektették az anyukát úgy, hogy a takaró a dereka alatt legyen és így kellett minden nap 10 percet feküdnie, hogy átforduljon a baba.

Biztos császár?

Teljes farfekvés esetén első terhességnél általában császármetszést szoktak javasolni. Amennyiben részleges farfekvésről van szó és a baba életjelei jók, minden esély megvan a természetes szülésre.

A farfekvéses szülés a második szakaszig teljesen úgy zajlik, mint a fejvégű szülés, általában hagyják, hogy a baba lába és törzse magától bújjon ki és -ha szükséges- a vállak és a fej kibújását segíti az orvos fogóval. Ha erre kerül a sor, akkor általában helyi érzéstelenítést is adnak.

Mindenképpen császármetszésre van szükség:

  • – koraszülés esetén
    – ha a baba életjelei romlanak
    – teljes farfekvésnél vagy ha a baba egyik lába előrelóg
    – 4 kiló feletti babánál
    – ha az anya medencéje túl szűk
  • A farfekvéses szülésnél szinte minden esetben sor kerül gátmetszésre is, ami általában nagyobb, mint a fejvégű szülésnél.

    About The Author

    Vida Ágnes

    Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

    23 Comments

    • claubaba20

      2011. augusztus 03. szerda

      Sziasztok!!Első kisbabámat várom és egy picit aggódom mivel már a 35.hétben vagyok,és a kisfiam még nem fordult meg,az uh.on azt mondták,hogy:”ül ez a Baba”!!a kérdésem annyi:hogy megfordulhat-e még??vagy már kicsi az esélye?a magzatvíz mennyiségem normális!a babám súlya pedig:2.580g!!köszönöm a válaszokat elöre is!!

      • Vida Agi

        2011. augusztus 07. vasárnap

        A 36. hétig még megfordulhat, a súlya normális.

    • Angéla88

      2011. május 17. kedd

      Szia Ági!

      Én most vagyok a 33.hétben.A babám medence végű fekvésben van még.
      Vérnyomás problémáim vannak,gyógyszert kell szednem mert a pulzusom sokszor az egekben.
      Elég széles csípő csontom van.
      Az érdekelne,hogy Őn szerint mekkora esélyem van császára ha a baba nem fordul meg?4 kg feletti babák számítanak nagy babának?
      Tisztában vagyok vele,hogy akár az utolsó pillanatban is megfordulhat,de felkészülök(legalábbis megpróbálok)arra ha nem tenné.
      Első babám lesz,és nagyon félek a faros szüléstől de a császártól is!

      Válaszát előre is nagyon köszönöm!

      • Vida Agi

        2011. május 30. hétfő

        Ezt az orvosoddal kell megbeszélni, nagyon függ tőle is, hogy milyen esélyeid vannak, de a baba is megfordulhat még a 36. hétig.

    • Bné

      2011. május 16. hétfő

      A második és a harmadik gyerekem is medencevégű fekvésben volt és nem fordultak meg. Az első fejvégűen, természetes úton született. A második lábelakadás miatt lett császáros. A harmadik és a második között 15 hónap van. Ezért lett császáros. Szeretnék megnyugtatni minden kismamát, aki esetleg fél a műtéttől (és is rettegtem). Kellemesen csalódtam, minden remekül alakult. Hiszem, hogy a babának és a mamának is a legjobb megoldás volt ebben a helyzetben. Van 3 gyönyörű, tehetséges lányom. A baba megfordulásával kapcsolatban azt mondták nekem, hogy az is számít milyen magas a kismama. Minnél magasabb, annál több hely van mozgatni a babát. Ezt egy szülészlő mondta, hogy képzeljem el az emberi csontvázat egy alacsony és egy magas nő esetében. Számít az arányosan tágabb, vagy szűkebb medence, valamint a medence és a bordák közötti távolság is nagyobb egy magas nő esetében. Mivel én 152 cm magas vagyok ezt a lehetőséget fel sem ajánlották.

    • Pucsokné Turóczi Szilvia

      2011. május 02. hétfő

      39 hetes vagyok. Hanna már a sokadik (5.) kisbabám és farfekvéses. A súlya 3.5-4 kg között van. Az orvosom a spontán szülést javasolta amikor rákérdeztem a lehetőségekre. Be kell vallanom, hogy most először félek:-(( Annyi negatív hozzá szólást olvastam az ezzel foglalkozó oldalakon, hogy a mindennapjaimat már nem a boldog, várakozással teli órák töltik ki, hanem az aggódás.
      Kérek mindenkit aki túl van faros szülésen és pozitív dolgokról tud beszámolni, tegye meg!!
      Szükségem lenne rá! (Bár feltétel nélkül bízom az orvosomban!!)
      Előre is köszönöm mindenkinek!

      Pucsokné Turóczi Szilvia

    • Zsófi

      2011. április 29. péntek

      Kedves Ágnes!

      Hétfőn leszek 37 hetes és pillanatnyilag farfekvéses a második babám. Ultrahangra vagyok hivatalos ahol az orvos a téraránytalanságot szeretné megállapítani, illetve azt, hogy mekkora a baba.
      Pontosan mit jelent a téraránytalanság, és „rutin” szülésnek számít-e mainapság a faros szülés??
      Bevallom őszintén nem szívesen kockáztatnék semmit, bár ha egy mód van rá a császárt is nagyon szeretném elkerülni. Próbálom rávenni a kislányomat, hogy forduljon meg, de egyelőre tojik a fejemre.
      Valóban van esélye, hogy akár az utolsó pillanatban is beforduljon? És ha késő, mert már vinnének császározni? Fogja-e ellenőrizni az orvos, hogy még faros-e mielőtt betolnak a műtőbe?

      • Zsófi

        2011. május 03. kedd

        Bár nem magamnak akarok válaszolni, másképp mégsem tudok hozzákapcsolódni a bejegyzésemhez.
        Tegnap voltam orvosnál, ahol kiderült, hogy befordult a babám fejjel a kijárat felé 🙂
        Mégis szép az élet! 🙂

        • Vida Agi

          2011. május 07. szombat

          Akkor meg is oldódott a gond, örülök 🙂

          • Zsófi

            2011. május 07. szombat

            Köszönöm szépen 😀
            Bár most meg a szülésznő azzal riogat, hogy még visszafordulhat.
            A doki szerint kicsi az esély, ráadásul a babám 2800 gramm – plussz-mínusz 10% -, szóval azt gondolom a gravitáció már megteszi a magáét 🙂

    • Mariann

      2011. február 10. csütörtök

      Sziasztok!
      A harmadik babám nekem is faros volt az utolsó hétig. aztán leadtuk a két csajszit a nagyinál, mi pedig jól éreztük magunkat apikával picikét a szokatlanul csendes lakásban… két nap múlv uh., s lám befordult! Pedig végig azt mondták, hogy kevés a víz, nem sok esély van rá. Szóval, lányok, kérjétek meg apukát, nem feltétlenül kell az altatásos befordítós módszer!:)

    • koszta eva

      2010. szeptember 22. szerda

      32.hetes terhesseg es farfekveses a kisfiam az elsö gyerek normalisan helyezkedett es gyorsan ment a szülés is. A doki szerint meg kell foduljon es ha megsem?

      Válasz: Ha mégsem fordul meg a 36. hétig, akkor fel szokták ajánlani, hogy megfordítják. Ha ez nem sikerül, akkor vagy farfekvéssel lehet természetes úton megszülni, vagy pedig ha erre a baba elhelyezkedése miatt nincs mód, császármetszésre kerül sor.

    • szundi

      2010. szeptember 07. kedd

      Kedves Ági! 37 hétben járok,farfekvéses a babám.3 nap múlva kéne mennem a kórházba,külső megfordításra.Tanácstalan vagyok,mert eléggé megoszlanak a vélemények az eljárásról.Megtudhatnám mi a véleményed? Mennyire veszélyes? Köszönöm

      Válasz: Nyugodtan elmehetsz, gyakran segít ez az eljárás, nem kell aggódnod miatta.

    • niki

      2010. augusztus 14. szombat

      Sziasztok!Én mult héten voltam 26 hetes uh-on és akkor mondták meg hogy farfekvésü a pici tartok töle hogy császározás lesz a vége.van 1 kislányom az végig fejfekvésü volt remélem ö is megfordul!

    • mónika

      2010. július 21. szerda

      Sziasztok!:):) 31 hetes terhes vagyok..tegnap voltam uh!!!Azt szeretném megtudakolni mit jelent h a baba koponyavégü fekvésben van?a lepény 2 fokban van.BV:Grav.s.30.CG:3000.normtonusuuterus,jó mozgás,jó szh-ok.??????

    • Hoffbarb

      2010. május 08. szombat

      Második terhességemm 34. hetében derült ki, hogy a babám faros. (Az elsőt rendesen szültem.) Először abban maradtunk a dokimmal, hogy megpróbálja átfordítani, ami egy altatásos beavatkozással járna a 37. héten. Az ötletet hamar elvetettük, mindketten. Ha befordul oké, ha nem akkor császár. Kitűztük a dátumot, de a doki észrevette, hogy a baba nem fejlődik rendesen, ezért heti 2 CTG-t javasolt. A 36. héten egy úgynevezett emlőstimulációs CTG vizsgálatot kért, ami méhösszehúzódásokat okoz. Az eredmény katasztrófa, majdnem leállt a baba szíve, egy órán belül toltak a műtőbe és megcsászároztak…
      Mint utóbb kiderült a műtét életmentő volt a baba számára – és persze az én lelkivilágom számára is. A lepényem elhalt, a magzat nem kapott rendes ellátást, ezért nem fordult be. A megfordítást, hüvelyiszülést és a 40. hetet sem élte volna meg a kisfiú.
      Általában megvan az oka annak, ha faros a baba és én örülök, hogy nem vállaltam az átfordítást.
      Ma két gyönyörű, egészséges kisfiú, boldog anyukája vagyok!

    • Gy.É

      2010. május 02. vasárnap

      Én most a 37.hétbe lépek nekem egy szóval sem mondták hogy farfekvéses csak most mikor voltam az első ctg-n.Nagyon félek hogy milyen lesz ha véletlen így kell majd megszülnöm mivel kettőt rendesen sikerült világra hozni.Az olvasottak alapján nagyon félek.

      Válasz: Nem kell félni, az esetek többségében gond nélkül megszületnek a farfekvéses babák.

    • Fanni

      2010. március 05. péntek

      Minden nő szüljön farfekvéses gyereket, természetes úton, hogy
      örökre menjen el a kedve, ezt kívánom!
      Nekem sikerült, – hál istennek! Erre a k…. világra kár gyereket
      nevelni!

    • Móni

      2009. február 12. csütörtök

      Sziasztok!

      Én a 36. hétnél tartok és hétfőig kell eldöntenem, hogy vállalom-e a befordítást, vagy sem?! Ajánlottak itthoni módszereket, amivel az este próbálkoztam is, de nagyon begörcsölt a hasam, amitől igencsak megijedtem. A véleményem eddig is az volt, hogy nem fordítgatom szegényt, ha így akar lenni, akkor annak oka van, neki így jó, most viszont a tegnapiak után már teljes mértékben úgy gondolom, hogy nemet mondok a hétfői befordításra. A tervezett császármetszés időpontjáig is megfordulhat még, ha akar, ha nem teszi, akkor viszont császárral fogom megszülni és bízom benne, hogy jól döntöttem (döntöttünk). 🙂

    • Annamari

      2009. február 06. péntek

      Hogy természetes szülés vagy császár lesz-e belőle, nagyon orvosfüggő is. Nálunk pl. nem igen vállalja be egy orvos sem, a perek miatti félelemtől. Nagyon szerettem volna természetesen szülni (a lányom sikerült, a fiam – ő a második – nem), az orvos először biztatott is, aztán végül jól megijesztett és nem vállaltuk be. De azt gondolom, megvan az oka, ha egy baba faros, akár lelki (az anya részéről), akár testi (anya vagy baba részéről). Meggyőződésem, hogy a fiam azért nem fordult meg, mert a fejformája miatt nemigen szültem volna meg könnyen természetesen. De hátha majd a harmadikat! 🙂 (Bár ezt meg már a császár miatt nem fogják engedni… Hmm…)

    • me.cse

      2009. február 03. kedd

      Sziasztok! Én az első gyerekemet farral szültem, természetes módon, fel sem merült bennem, hogy meg kéne fordítani, hisz nem véletlenül volt úgy. Megszületett, és a haralmas gátseben kívül semmi nagyon rossz érzés nem maradt bennem. A következő gyerkőc, rendes menet irányba jött a világra, és szörnyű volt.

    • zizu

      2009. január 30. péntek

      Nálunk is az utolsó pillanatban fordult meg, de mivel az én orvosom császárról beszélt, nagyon szerettem volna, ha megfordul, ezért utánanéztem az interneten, hogy milyen természetes dolgokat lehet alkalmazni. Egy-két otthoni fekvési pozíciót leszámítva én jártam kiropraktőrhöz is, amit ilyenkor nagyon ajánlanak nyugati országokban és végül megfordult 🙂

    • ko.da

      2009. január 30. péntek

      Sziasztok! Én is voltam ilyen helyzetben! Nálunk a pici 24 hétig fejfekvéses volt, de a 24. hét közepén érezetem, hogy ki akar szakadni az oldalam és a következő uh alkamával közölték, hogy farfekvéses lett a baby. Mondanom sem kell, hogy nagyon megíjedtem, habár mindenki mondta, hogy nem kell aggódni, de azért elmentem egy homeopátiás orvoshoz, akitől tanácsot kértem és ő ajánlotta nekem a PULSATILLA PRATENSIS 9 Ch-t. 3 nap után ismét elmentem uh-ra és csodák csodája visszafordult a pici az eredeti pozíciójába!