Normális?! avagy problémák a szülés után – szoptatás alatt

A terhesség, a szülés és a szoptatás megváltoztatnak ezt-azt az anyai szervezetben. Olyan furcsaságok léphetnek fel, amikről nem tudod eldönteni, hogy vajon károsak-e vagy sem. Például rohamosan fogyni kezdesz, hullik a hajad, aranyered lesz, vagy éppen fájdalmas a szex. Ezeket a szokatlan jelenségeket gyűjtöttem most össze.

Normális?! avagy problémák a szülés után – szoptatás alattMegváltozik az arcbőr A terhesség alatt sok kismama számol be megváltozott arcbőrről. Aki korábban pattanásos volt, annak teljesen kitisztulhat az arcbőre, eltűnhetnek a pattanások, akinek pedig a tinikor óta nem voltak ilyen problémái, annál megint megjelenhetnek a pattanások és gyakran ez a szoptatás ideje alatt sem múlik el. Nagyjából a szoptatás befejezése utáni 6 hónapban lehet rá számítani, hogy visszaáll a szoptatás előtti állapot, addig külső kezelésekkel lehet csillapítani a problémákat.

Aranyér Gyakran már a terhesség alatti renyhébb bélmozgás kiváltja az aranyér megjelenését, sokszor pedig maga a szülés alatti erőlködés folytán jelenik meg. Ha fájdalmas, viszket és vérzik, akkor Hemorid kenőcsöt kell rá használni (szoptatás alatt is használható). Ha a szoptatás befejezése után is fájdalmas, vérzik, akkor orvosi segítségre van szükség (pl. lézeres kezelés)

Szexuális problémák A gátvarrás miatt előfordulhat, hogy fájdalmasnak érzed a szexet a szülés utáni időszakban, és ez néha 1 év után is megmarad, általában azonban 1 év után teljesen megszűnik.
A szexuális étvágy is csökkenhet, hiszen ilyenkor a szervezet elsősorban az utódok gondozására összpontosít, nem pedig a további utódok nemzésére (éppen ez az oka annak, hogy a természeti népeknél a szoptatás alatt minimális a teherbeesések aránya és még később is, mert ők nem erőltetik, amikor nem megy… így a „primitív” népeknél a gyerekek közötti korkülönbség átlagosan 3 év!!!). Ezt a folyamatot egyébként a hormonok is támogatják, csillapítják a nő szexuális étvágyát, valamint az állandó fáradtság és kialvatlanság is hozzájárul.
A fájdalmas szexnek emellett lelki háttere is lehet, például a szülés közbeni rossz élmények okozhatják, vagy a szülés után megváltozott párkapcsolati feszültségek.

Vizelet visszatartási gondok A szülés megviseli a gátizomzatot, ezért szülés után jelentkezhetnek vizeletvisszatartási gondok, ezért fontos ilyenkor az intimtorna. A szoptatás alatt a hormonok és a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás is okozhatnak gyakoribb vizelési ingert.

Szoptatás alatt fogyás vagy hízás Mind a kettő teljesen normális folyamat, részben alkati, részben szokások kérdése. Általában azok fogynak vészesen, akik eleve vékonyak voltak, sokat híztak a terhesség alatt, de amúgy inkább fogyásra hajlamosak. Inkább azok híznak szoptatás alatt, akik már eleve hajlamosabbak a hízásra. Emellett a megváltozott életmód is okolható ezért. Gyakran pl. azt mondják, szoptatás alatt sok szénhidrátot kell enni, ami persze nem igaz, de emiatt a kismama rohamosan hízni kezd. Aki nem vagy csak keveset hízott a terhesség alatt, az a szoptatás alatt hízhat, mert a hormonok ilyenkor azt „mondják” a szervezetnek, hogy raktározzon zsírpárnákat, amiből a szoptatáshoz tud energiát nyerni.

Menstruációval kapcsolatos gondok Két dolog szokott előfordulni menses alatt: Menstruáció alatt (általában az első napokban) kevesebbet eszik a baba, mert nem ízlik neki a tej megváltozott íze, vagy nagyon lecsökken a tej mennyisége. Ez ellen csak azt lehet tenni, hogy be kell tárazni teákból és homeós bogyókból és azokban a napokban többet szoptatni, hogy mire vége, addigra visszaálljon a tejmennyiség. Ha pótolni kezdesz, akkor a csökkenés végleges marad, kialakulhat a cumizavar és ez végleg véget vethet a szopinak.

Gyakran előfordul, hogy a szoptatás teljes időtartama alatt nem jön meg a menses, de az is teljesen normális, ha már a szülés után 2 hónappal jelentkezik.

Érzékeny gátmetszés A gátmetszés gyakorlatilag egy műtéti seb, ezért fájhat pl. fronttól is, de teljesen normális az is, ha a menstruáció időszakában érzékeny és fájdogál. Az alhasi vérbőség miatt ilyenkor kitágulhat az a rész és akár még be is lilulhat.

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

70 Comments

Comment navigation

  • balogh karolina

    2011. február 23. szerda

    sziasztok.nekem fáj a mellem amikor szopizik a kislányom két és fél éves ez miért van?hogyan tudnám le szoktatni rola?

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Sajnos, amikor már sok foga van a kicsinek, ez nagyon gyakori probléma, meg lehet kérni, hogy újra kapja be a mellet, csak másként, vagy esetleg más testhelyzetben is szoptathatsz, de előfordulhat az is, hogy a kicsi nem tud úgy ráharapni a mellre, hogy ne érjen hozzá a foga egyáltalán.

      • balogh karolina

        2011. március 08. kedd

        kösszönöm a választ!!! és a mellről hogyan tudnám leszoktatni örulnék ha adnál pár tippet hozzá. köszönom.

        • Vida Agi

          2011. március 18. péntek

          Ebben a korban leginkább úgy, ha megbeszéled vele, hogy ezentúl nem szopizhat, mert anyának fáj és fontos, hogy valamit adj neki cserébe, ami helyettesíti számára, pl. altatáskor ölelgesd meg és kapjon egy állatkát, amivel alhat stb.

  • Ildi

    2011. február 18. péntek

    Szia!

    Terhességem kb. 6-ik hónapjában kezdtem el érezni,hogy hosszabb pihenés után (pl. reggel felkelésnél) alig bírok a lábamra állni egy pár percig, amíg úgymond be nem járatódnak az ízületeim. Gondoltam a terhesség, a felszedett kilók, szülés után majd elmúlik. Sajnos nem múlt, majd három hónapja szültem, és nem hogy múlt volna, hanem inkább rosszabbodott, most már mindenhol érzem ezt, hogy pihen és után be kell járotódnia az ízületeimnek. Van hogy éjszakai szopzásnál alig bírom kiemelni a babámat a kiságyából
    .
    Lehet az embernek terhességtől izületi kopása?

    Válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Kopás ennyi idő alatt nem igazán, de érdemes lenne vele orvoshoz fordulnod.

  • friii

    2011. január 31. hétfő

    Hali!

    Most szültem 2. gyermekemet szeptemberben és olyan vagyok mint a malacok, rajtam maradt 16kg, és nem megy le, igaz zabálok is mint állat. Ilyenkor mi van?

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ésszerű táplálkozással (kevesebb kenyér és tésztaféle, édesség), több zöldség és gyümölcs, valamint rendszeres testmozgással a szoptatás alatt is le lehet fogyni.

  • monó

    2011. január 09. vasárnap

    Kedves Ági!

    A lányom 2.5 éves és még mindig szopik.A problémám,hogy nem tudok lefogyni.Járok akrobatikus rockyra elég kemény edzések vannak,nem eszem kenyeret és odafigyelek az étkezésre is.Mégsem megy le szinte semmi.Ha le is megy pár kiló, vissza is jön.A fiamnál pont fordítva volt.48 kg kezdtem a terhességet és 44 kg-ra fogytam.Most 69kg vagyok.Hagyjam abba a szoptatást?Válaszodat köszönöm Móni

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Emiatt nem kell abbahagynod a szoptatást, hamarosan úgyis magától elhagyja majd.

  • Nóriii

    2011. január 04. kedd

    Kedves Ági!
    AZ volna a kérdésem,hogy 2 és fél évig szoptattam (4 hónapja lett vége) .Tervezzük a Kistesót,s hogy ez miként befolyásolja a dolgokat,hamarabb vagy később várható a teherbeesés? (A hormonszint már visszaáll ilyenkor?)
    Köszönöm a választ:Nóra

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      A szoptatás az esetek többségében nem hátráltatja a teherbeesést, ha pedig abbahagyod, akkor fokozatosan visszaáll a hormonszint, 4 hónappal a szoptatás befejezése után már szinte teljesen az eredeti, tehát ilyenkor ez már nem lehet gátja a teherbeesésnek.

  • Nagy Richárdné

    2010. december 12. vasárnap

    Kedves, Ági!

    Gyermekem 5 hónapos, a napokban kezdtem az almaevést, nagyon szuper! Csak szoptattam eddig, pótlás nem volt. A mellről szeretnék kérdezni. Amikor megjött a tejem, mindkét mellből szoptattam, de valamiért a kislányom jobban szerette a bal mellemet. Tehát 1 hét után csak a bal mellemből szopizott, a jobból pedig naponta egyszer. Amikor 2 hónapos volt gondoltam megfordítom ezt a szokást, mert különböző méretűek lettek a melleim. Kb 3-4 napig szoptattam jobb mellből (éjszaka maradt a bal), de nem jött össze… A lényeg, hogy öt hónapja szoptatok és gyakorlatilag „másfél” mellem van. Ugye a baloldali gyönyörű (nagy és telt) a jobboldali pedig kicsi és borzasztóan lóg. Mindig sírok, ha a tükörbe nézek, mert 25 éves vagyok, fiatal házas és nem ehhez az összképhez vagyok szokva… Egyébként nagyon szeretek szoptatni, mert az a csillogó fény a gyermekem szemében, amikor szopik, hát, igen az leírhatatlan…
    Na szóval a kérdés: a szoptatás után hogyan fog változni ez a másfél mell effektus? Így fog maradni? A bal mellem méret szerint 95B, a másik 80B (tudom, mert a melltartók nem hazudnak 🙂 ).
    Köszönöm szépen előre is a választ,

    Üdv
    ERA

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Nem kell aggódnod, a szoptatás után ez rendeződik majd, sőt már amikor kevesebbet szopik a baba, akkor visszaáll minden az eredeti szimmetrikus állapotba.

  • kriszti20010

    2010. december 06. hétfő

    Szia Ági! Én csak annyit szeretnék kérdezni hogy most terhes vagyok és mikor kezd majd folyni a tejem??? Ha lesz egyáltalán:)
    szia

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ez változó, van, akinek csak a szülés után kezdi el, van, akinek már a harmadik harmad folyamán néha jön 1-1 csepp, van, akinek pedig rögtön a terhesség elején van egy kicsi.

  • Gréta

    2010. december 06. hétfő

    Szia Ági! Kérdésem az lenne hogy júniusban szültem a kisfiamat császárral ugye volt az a hosszú periodusú vérzés és augusztus óta semmi (nem szoptatok, tápszeresek vagyunk)Menjek el labor vizsgálatra?

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Nem kell aggódnod, a vérzés a szülés után akár még 6-9 hónapig is kimaradhat szoptatás nélkül is.

      • Gréta

        2010. december 18. szombat

        Szia Ági. Igazad volt és azóta rendeződött is:) Nagyon szépen köszönöm a megnyugtatást:))

        • Gréta

          2011. február 24. csütörtök

          Szia Ági már írtam neked decemberben hogy a szülés után hat hónappal jött mega vérzésem, Most 2 hete hogy egyfolytában vérzek, de nem pecsételő nagyon sok van. Most estem át egy megfázáson( azért is nem tudtam elmenni nőgyógyászhoz) is nem tudom az befolyásolja-e, fájdalmam nincsen csak ez az intenzív szinte egyfolytában folyó vérzés.Nagy lehet a baj? Teljesen kétségbe vagyok esve..:(

          • Vida Agi

            2011. március 03. csütörtök

            Mindenképpen menj el orvoshoz. Elképzelhető, hogy a szülés után visszamaradt egy ciszta és ez okozza a rendellenes vérzést.

            • Gréta

              2011. március 03. csütörtök

              Szia!Köszönöm. Elmentem a tegnapi nap. Megállapították hogy nem löködött ki a méhnyálkahártya. Írtak ki antibiotikumot, szednem kell 10 napig utána rá egy hétre visszamenni és ha addig se alakult aki küret következik, ha az se segít akkor majd megyünk tovább.

  • ZGyörgyi

    2010. november 26. péntek

    Kedves Ági!
    Már a várandóság alatt is fordultam, hozzád, és mindig nagyon megnyugtató válaszokat kaptam. Júliusban rendben megszületett a kisfiam. Kizárólag szpoizik. Bó egy hónapja megjött a menstruációm. Terhesség előtt hajszálpontosan mimndig 28 napos volt a ciklusom. Tavaly volt egy vetélésem a 21. héten. Utána kétszer jött meg, mind a kétszer 32-33 napra. Most a 33 napnál tartok. Napok óta érzek enyhe görcsöket, de eddig semmi. Ha egyszer megjött, akkor biztos, hogy onnan már rendszeres lesz? Vagy lehet még ennél is hosszabb a ciklus? Kell ezzel orvoshoz fordulnom? Ha igen meddig várhatok még ezzel? Óvszerrel védekezünk, így azt nem gondolom, hogy új baba érkezne. Nagyon várom válaszod!
    Köszönöm: Györgyi

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Nyugodtan várhatsz néhány napot, szoptatás alatt ingadozhat a ciklus, hosszabb, vagy rövidebb lehet, mint a várandósság előtt.

  • szandi

    2010. november 18. csütörtök

    Szia Szandi vagyok én 2 hónapja szültem a lányomat császárral mert be túrosodót a vizeletem .Meg volt egy jó darabig majd el múlt és rá egy hétre megint meg jött az normális dolog?.És ma pedig el kesztem nagyon görcsölni.Az nagy baj vagy nem?????

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Igen, ez normális. Szülés után 4-6 hétig tart a gyerekágyi vérzés és van, akinek ezután néhány héttel már meg is jön.

  • Adrienn

    2010. november 12. péntek

    Szia Ági.Nekem az lenne a problémám hogy szoptatom a 7 hónapos kislányomat ,és 2 hónapja tért vissza a mensesem,De ebben a hónapban épp egy kevés volt és az is úgy hogy hétfő szerda szombat.Görcseim voltam a derekam is fájt.Lehet hogy teherbe estem?Nagy az esélye?Vagy teljesen normális szoptatás alatt a kicsi vérzés és időzavaros vérzés.Köszönöm válaszát!

    Válasz: Teljesen normális, ha szoptatás mellett nem ugyanúgy jön meg, mint máskor. A baba 6 hónapos kora után, ha már nem csak szoptatsz, hanem mást is kap és nem védekeztek, akkor a terhesség sem zárható ki, de mivel volt vérzésed, ezért ez nem erre utal.

  • zoliné

    2010. szeptember 29. szerda

    Szia Ági,kérlek segíts,mit tegyek,hogy le tudjak fogyni.A helyzet az,hogy 14 hónapos a második babám és még mindíg aktívan szopizik.Főleg éjjel,csak ezzel nyugszik meg és alszik vissza.Gondolom,normális ha valaki nem tud fogyni szoptatás alatt,na de ennyi idő után sem megy le semmi rólam.Nagyon kellemetlen ez,mert borzalmasan érzem magam miatta,lassan csak szükség esetén megyek ki az utcára,kezdek befordulni,nem jön rám semmi,nehezebben mozgok.Mindíg sovány alkat voltam,most meg plusz 16 kilot cipelek.Egy pár hónapig edzettem és szaunáztam,de semmi.Van ebből valami kiút?

    Válasz: A fogyás 80%-ban a táplálkozáson múlik. Szoptatás alatt koplalni nem szabad, de odafigyelni azonban lehet: például bevezetheted, hogy este már csak gyümölcsöt eszel, kiiktathatod a fehér lisztet és a cukrot az étrendedből, lehet követni az Update diétát is (én ezzel szoptatás közben 10 kilót fogytam)

  • Kata

    2010. szeptember 08. szerda

    az előbb elfelejtettem írni, hogy a hajam is hullik, férjem szerint sokat, de tekintve, h terh.előtt tavasszal és ősszel szintént hullott, nem hiszem, h probléma lenne. Szerinted aggódnom kellene? közsönöm Kata

    Válasz: A terhesség alatt kevesebbet hullik a haj, ezért a szülést követő 1 évben valamikor van egy erősebb hajhullási periódus, ami 1-2 hónapig tart. Ha nálad ennél jobban elhúzódik, vagy nagyobb mértékben (csomókban) hullik, akkor kell orvoshoz fordulni.

  • Kata

    2010. szeptember 08. szerda

    Kedves Ági,

    A következő krédéssel fordulnék hozzád.
    Kislányom most 8 hónapos. Terhesség alatt 13 kg-t híztam, aztán szülés után kb 4-5 nappal már csak +2 kg volt, ami kb 2 hónap alatt szintén leolvadt. Azóta viszont szintén fogyok. Terhesség előtt 57 kg voltam, most pedig 52-53. Normális ez? Ha igen, meddig tartó fogyás tekinthető normálisnak? Rendesen eszem, sőt rendszeresebben mint terhesség előtt. Talán a gyerek nevelés viseli meg a szervezetemet? Előre is köszönöm válaszod! üdv Kata

    Válasz: Ha még szoptatsz, akkor normális, hogy fogysz, mert a szoptatás alatt nagyobb a szervezet tápanyagigénye. Ha azonban nagymértékű a fogyás (havi 2-3 kilót fogysz különösebb indok nélkül rendszeres táplálkozás mellett), akkor fordulj orvoshoz.

  • baby85

    2010. július 20. kedd

    Szia!
    Én 2010 juli 2án szültem,a méhem nehezen húzodott ezért injekciókat is kaptam kb 2 napig. az lenne a kérdésem h a vérzésem barna színű és nem piros az gond e? És 2-3 napja az alhasam közepén vagy a szélein fáj, vagy kisebb szúró érzés az baj e forduljak orvoshoz? Válaszát köszönöm!

    Válasz:Nem ez nem gond, de ha a fájdalom nem múlik, erősödik, fordulj orvoshoz.

  • Jorcsák Judit

    2010. június 26. szombat

    Szia Ági!

    2009.november 17-én szültem 1 hónapig tudtam szoptatni!Viszont még mindig nem jött meg a menstruációm!Normális ez?Tesztet vettem,nem vagyok terhes.Szülés óta székrekedéssel is küzdök.Mit lehet ez ellen tenni?Várom válaszod!Judit

    Válasz: A szülés után 1 éven belül jön meg valamikor a menstruáció még azoknál is, akik abbahagyják közben a szoptatást. A székrekedést a hormonok okozzák (valamint sajnos a gátvarrás is közrejátszhat) Egyél sok rostosat, kevés fehér kenyeret egyél, igyál naponta legalább 2 litert és egyél sok gyümölcsöt, valamint mozogj minden nap.

  • Nana

    2010. június 18. péntek

    Kedves Ági! Sógornőm meglepődve hívott ma fel, hogy mindkét melléből ömlik a tej! Kislánya már 20 hónapos, kb. egy hétig tudta csak szoptatni mikor megszületett! Azt mondja mindig szokta nézni a mellét, de még sohasem jött belőle! Az én nagymamámnál fordult elő ilyen, de neki csak nedvedzett és ő szoptatott pár hónapig! Próbáltam keresni valamit erről az interneten de nem találtam! Vajon mitől lehet ez? Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Ennek hormonális okai lehetnek. Nem lehet, hogy terhes? Nem szed fogamzásgátlót? Ezek is okozhatják, valamint a menses előtti napokban is előfordulhat, főként meleg víz hatására. Ha ezek egyike sem áll fent és még mindig folyik a teje, menjen el orvoshoz.

  • erus

    2010. május 28. péntek

    Kedves Ági!
    Van egy 7 hónapos babám, sajnos nagyon kevés tejem volt, így az elejétől kezdve kellett a tápszeres kiegészítés. 2 hónapos korától egyáltalán nem volt már tejem és tegnap vettem észre, hogy egy pici kijött. Rányomtam és tényleg megindult mindkettőből. Nem vagyok terhes az biztos. Előfordul ilyen másnál is, vagy van valami problémám?
    Köszönöm

    Válasz: A szoptatás abbahagyása után akár 1 év is eltelhet, mire teljesen elapad a tej.

  • Ibolya

    2010. március 15. hétfő

    Szia Ági!

    2 hónapja szültem a kislányomat!Sajnos nem tudom szoptatni,mert nem indult meg a tejem!Azóta már másodszor menstruálok és nagyon sokáig tart!6 hetes kontrollon a doktor úr írt fel fogamzásgátlót és szedem is!Attól is előfordulhat hogy ilyen sokáig tart a mensim(akár 2 hétig is)?
    Válszod előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, attól is lehet, de egy terhességből visszamaradt ciszta is okozhatja, ezért nézesd meg magad orvossal.

  • niki

    2010. március 14. vasárnap

    Szia!
    Én 8hónapja szültem a kisfiamat császárral.A szülés után egy hónappal már meg is jött a mensesem.Azóta teljesen rendszeres volt.Viszont februárban egyáltalán nem jött meg.Csináltam tesztet is de negatív lett.Márciusban megjött és már 12.napja vérzek,azt sem mondhatom hogy kevesebb lenne,egyszerűen nem akar elmúlni.Normális ez?Vagy egyáltalán mi lehet a probléma?Válaszod előre is köszönöm:)

    Válasz: Nem, ez nem normális. Előfordul, hogy a terhességből visszamarad egy ciszta, az szokott ilyen tüneteket okozni, menj el orvoshoz.

  • Krisztina

    2010. március 08. hétfő

    Szia azt szeretném kérdezni hogy van 3-gyermekem az első kettővel meg volt a menszeszem a harmadikal 3-honapja nincs meg petig márt vettem terheségi tesztet is mi a gond???????

    Válasz: Ha jól értem, arra gondolsz, hogy szülés után nem jön meg a mensesed. Minden szülés után más időpontban jön meg a menses, akár a szoptatás teljes időtartama alatt is kimaradhat.

  • JBea

    2010. március 02. kedd

    Sziasztok!

    Gátvédelemmel szültem a második babámat, de úgy érzem minden szexnél kirepedek. Már 9,5 hónapja, Van rá valami megoldás, vagy rendbe jövök valaha?

    Válasz: Hát ha tényleg ki is repedsz, akkor meg kéne nézetni orvossal. Ha csak érzékeny a hátterület, akkor azt is, hátha mikrorepedés van benne. Ha egyik sem, akkor magától el fog múlni majd ez az érzékenység.

  • R.Kata

    2010. február 24. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 3 hónapos. Szülés után mikor varrtak kaptam injekciót, ami még mindig meg van dagadva(persze azóta apadt le belőle de még érezhető). Azt mondták az majd elmúlik. És még mindig érzem a gátsebemet. Ez normális? Szeretnék már a férjemmel együtt lenni de nem merek mert még mindig érzem a sebet. Mennyek ezzel orvoshoz?

    Köszönöm Kata

    Válasz: Igen, ez normális, hiszen ez olyan, mint egy műtéti seb, akár még fél-1 év után is érezheted. Idővel egyre jobb lesz.

  • Évi

    2010. január 01. péntek

    Szia!Most féléves a kisfiam és először betegedtem meg.Egy napig erős vérzésem volt utána nem sok minden.Viszont sokat szédülök azóta általában ha elfekszem.Mindemellett a hangulatom szinte egyik pillanatról a másikra változik.Normális?Hormonoktól van?Menjek orvoshoz?Aggódom!

    Válasz: Lehet a hormonoktól, de nehéz ezt így megmondani. Ha a szédülés nem múlik, érdemes orvoshoz menni. Első körben a körzetihez is elég.

  • hajni1021

    2009. december 13. vasárnap

    Szia!Én október 21.-én szültem és november 08.-ig volt vérzésem.Azóta nem jött meg a menstruációm, fáj a hasam alja sok fehér folyásom van de semmi vérzésem nincs.Mikor kellene hogy megjöjjön? Ja és nem szoptatok.Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Szülés után fél-1 évig normális, ha nem jön meg még akkor is, ha nem szoptatsz. Ha ezt követően sem jön meg, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

  • mravik anikó

    2009. október 30. péntek

    Az lenne a kérdésem hogy szülés után egy évvel jött meg 13napig tartott és utánna 75 napra fogamzásgátló szedése során be kellett volna állnia már hogy rendesen a szünetben gyogyi mentes időszakban megjöjjön?nekem csak két nap vérezgetsének mondhato maszat volt.dokim szerint majd a 2ik 3ik mensi után fog beállni.most sem jött meg péntek van és lehet nem is fog megjönni,de terhes nem voltam mikor megcsináltam egy hónapja a tesztet,ezért nyugodt vagyok.Most megint nem jelentkezett vérzés és nincs maszat sem.
    Hát lehet ebből gond a szervezetben?Kellene mégis orvoshoz fordulni ezzel?
    Köszi a választ!

    anikó

    Válasz:
    Azért ez nem olyan megnyugtató, hogy majd 2-3. hónapban beáll. A helyedben én megkeresném az orvost, lehet, hogy más gyógyszerre kellene áttérni.

  • Timó

    2009. október 06. kedd

    Kedves Ági!

    Én szülés után 62 kg voltam, (8 hónappal ezelőtt), most meg 70kg.Drasztikus ez a mértékű hízás szerintem. Nem állt vissza a hormonháztartásom?Vagy mi lehet az oka?Azóta a menszeszem sem jelentkezett.
    Köszönettel:Timó

    Válasz: A hormonháztartás kb. 1 évvel a szoptatás befejezése után áll teljesen helyre, tehát igen, ettől lehet, de az életmódváltástól is. Többet és másként eszel pl. (ha minden nap csak 200 kalóriával eszel többet a szülés óta, ami egy szendvics vagy egy túró rudi naponta, attól már simán hízhatsz ennyit 8 hónap alatt)

  • Csutak

    2009. szeptember 09. szerda

    Kedves Szakérő!

    A szoptatás a HTSH-ra is lehet hatással? 2éves és 8 hónapos kisfiam még naponta 4-szer szopizik. Most voltam vérvételen csak úgy minden panasz nélkül, és a HTSH értéke ami 0,35 és 5,5 között lehet nekem 5,7. Amúgy semi erre utaló tünetem nincs.

    ELőre is köszönöm

    Egy Anyuka

    Válasz: A HTSH a pajzsmirigy működéssel áll összefüggésben, tehát a szoptatás nem befolyásolhatja.

  • Kiss-Tóth Gabriella

    2009. augusztus 06. csütörtök

    Szia Ági!

    9 hetes a kisfiam és azt szeretném kérdezni, hogy mi a véleményed a rota vírus elleni oltóanyag beadásáról? Nagyon gondolkodunk rajta a féjemmel, sok rosszat hallottunk erről a betegségről. Igaz, hogy így is elkaphatjuk csak enyhébb lefolyású lesz?
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Nem vagyok a híve annak, hogy olyan betegségek ellen adjunk oltást, aminek kicsi az esélye, hogy elkapja a gyerek. Ezek a betegségek valóban veszélyesek, de gyógyíthatóak, viszont az oltásnak meg sok mellékhatása lehet, terheli a szervezetet stb.

  • Kiss-Tóth Gabriella

    2009. augusztus 05. szerda

    Válaszod olvasva eszembe jutott még egy kérdés! Ha meg fog jönni akkor nem fogja elfogadni a cicimet még akkor sem, ha lesz tejem? Ez egy nagyon fontos kérdés, kérlek mihamarabb válaszolj!
    Köszönöm

    Válasz: Nehezebben és rövidebb ideig fog szopizni, de azért annyit mindig enni fog, hogy ne legyen éhes. Ez kb. olyan, mintha neked kellene olyan ételt megenned, amit nem szeretsz: ha éhes vagy és nincs más választásod, valamennyit biztosan megeszel belőle.

  • Kiss-Tóth Gabriella

    2009. augusztus 04. kedd

    Szia Ági!

    A kisfiam 9 hetes és eddig semmi baj nem volt a szopizással, de az utóbbi két hétben azt vettem észre, hogy amikor látom, hogy már nyűgös és tudom, hogy szopiznunk kellene, nem fogadja el a cicimet és csak sír. Természetesen felváltva adom neki a cicimet és amelyik következett volna, nem kérte. Mindent kipróbáltam, de még mindig sírt és egyre erősebben. Megpróbáltam még egyszer odaadni neki a cicit, de ekkor sem kellett. Áttettem a másikra, hogy hátha, és ekkor úgy ráfogott és csak szívta-szívta, hogy magamra haragudtam, hogy miért nem jutott ez hamarabb eszembe. Miért lehet ez? Ő érzi, hogy melyik cicimben van elegendő tej? Vagy valami volt a másik cicimmel? Megmostam jó alaposan mindkét cicimet evés után nehogy amiatt ne fogadja el, hogy ő érez rajta valamit.
    Talán túlreagálom, de már kétszer fordult ez elő. Ez normális dolog?
    Köszönöm a válaszodat!!!

    Válasz: Igen, ez normális, néha előfordul, aggodalomra semmi ok. Lehet, hogy csak nem jött elég gyorsan a tej, vagy nem tudott a megszokott módon ráharapni, de akkor is előfordul ilyesmi, ha nemsokára meg fog jönni neked.

  • andi

    2009. július 16. csütörtök

    Az normalis, hogy szules utan 9 honappal gyakran szokott fajni a hasam alja, voltam nogyogyasznal, de nem mondott semmit errol, nem allandoan faj, de sokszor eleg zavaro.

    Válasz: Ha nagyon zavaró, akkor háziorvossal konzultálj, hátha belgyógyászati problémáról van szó.

  • gyongyver

    2009. július 02. csütörtök

    SZIA AGI!NEKEM IS LENNE EGY KERDESEM,EN IS NAGYON IZZADOK,FOLEG SZOPTATAS KOZBEN ES EJJEL,VAN EGY 10HO.KISFIAM AKI MEG MINDIG SZOPIZIK!VAJON A HORMONOKTOL VANNAK VAGY VALAMI BETEGSEG VAN A HATEREBEN?KOSZI GYONGYVER

    Válasz: Ez a hormonoktól van.

  • JUDIT

    2009. június 20. szombat

    Sziasztok!
    én mindkét terhességem alatt 8 kg-t híztam, pedig mindent megettem, amit csak kívántam. Szülés után le is ment mind, de a második kislányom szoptatása alatt híztam 10 kg-t. Szerencsére a szoptatás után „levásott”rólam mind a 10 kg, igaz, hogy egy év alatt. Azelőtt sohasem hallottam ilyet, hogy valaki a szoptatás alatt hízott volna.
    Kicsi lányom most 2 éves, de a pattanások sajnos most is „boldogítanak” néha, és enyhe aranyerem is van.

  • Honey

    2009. június 11. csütörtök

    Sziasztok!

    Nekem is pici fibromáim voltak a nyakamon a terhesség alatt, de én még szülés előtt leégettettem őket (kb. 20-25 db!!!). Azóta sem jöttek elő…
    Én fogytam a szülés óta, aminek nagyon örülök!!! 🙂 Remélem így is marad! Most jól érzem magam a bőrömben! A terhesség alatt 18 kg-t szedtem fel (8 hónap alatt), és az le is ment 2 hónap alatt. Azóta még 5-6 kg-t adtam le.

  • Ági

    2009. június 11. csütörtök

    Nekem az aranyér a szülés utáni 3. héten jött ki. Akkor kezdtem azt is érezni, mintha lecsúsztak volna a belső szerveim, és nyomnák a szeméremcsontomat. Szerintem az a babakocsi emelgetésétől jött elő. Annyira jól voltam szülés után, hogy nem pihentem eleget… A következőnél biztos annyit fogok feküdni, amennyit csak tudok!

  • S.Bea

    2009. június 11. csütörtök

    Nekem egy nagy problémám van, a hajhullás. Minden nap fésülködésnél, egy nagy csomót (egy maroknyit) kifésülök a hajamból. Ez mikor fog elmúlni? Lehet tenni vmit ellene? Nagyon zavaró, mert mindenhol (így a gyerek szájában is) a hajam van.

    Válasz: Szülés után 2-4 hónappal kezdődik és akár fél évig is eltarthat.

  • gizella

    2009. június 11. csütörtök

    Én fogyok, de rohamosan. Terhesség alatt 22 kg-ot híztam, most öt hónapos a kislányom, de már visszafogytam 24 kilót (még szoptatok). Pedig igyekszem enni, de sajnos nem látszik meg. Tovább keserítenek az ismerősök, akik napi szinten szörnyülködnek, hogy: de sovány vagyjok, ne fogyjak tovább, jó lenne felszednem pár kilót. Mintha az olyan egyszerű lenne. Sajnos a legtöbb (szinte az összes) internetes oldal a túlsúllyal foglalkozik, én pedig nem találok megoldást a problémámra.

    Válasz: Ez alkati kérdés. AKi hajlamos rá, az a szoptatás alatt folyamatosan fogy, aztán ahogy egyre kevesebbet szopik a baba, a fogyás mértéke is csökken.

  • ildiko

    2009. június 10. szerda

    Sziasztok,

    Terhesseg alatt nekem is rengeteg apro szemolcsom lett nyak tajekan, de ezek szules utan elmultak. Sulyproblemam szerencsere terhesseg alatt sem volt es most sincs. Nagyon hamar visszanyertem eredeti sulyomat, de igaz ennek ara is volt. Kislanyom 2 honapos volt mikor elkezdtem rendszeresen tornaszni, nemsokara 2 eves lesz es nem hagytam abba a tornat. Emelett meg odafigyelek a taplalkozasra is.

    Minden jot!

  • Via

    2009. június 10. szerda

    Sziasztok! En vekony alkatu vagyok, annyira, hogy szinte lehetetlen hiznom, 2kg-ert is honapokig kell szenvednem, hogy felszedjem. Tudom, nehanyan talan furcsanak talaljak ezt, mert a mai vilagban inkabb mindenki fogyni akar nem pedig hizni. Terhessegem alatt 16 kg-t szedtem fel, de ez mostanra sajnos teljesen eltunt. Elso babam van, egy tunemeny, most hat honapos es hat nagyon mozgekony. Az eletem most porog mellette rendesen es hat ez sem segit abban, hogy kilokat szedjek magamra. Van valakinek esetleg valami hasznos tippje mit tehetnek? Szeretnek 3-4 kg-t felszedni, valahogy…(meg nincs magyar ekezetes billenytuzetem, elnezest. :))

    Válasz: Nem kell erőltetni. Ahogy a baba egyre kevesebbet szopik, a fogyás is elmúlik majd és hízni is könnyebb lesz, ez pusztán alkati kérdés.

  • Barbara

    2009. június 10. szerda

    Sziasztok!
    Nekem is jöttek ki szemölcsök de leszedettem öket. viszont ami megmaradt sajnos az hogy a szex nagyon fáj még a mai napig. Pedig a kislányom már 22 hónapos. Lehet hogy a szülés közbeni trauma maradt meg bennem és azért? Ki tudja

    Válasz: Igen, lelki háttere is lehet és a nemi vágy is lankadhat a szülés után (a legtöbb nőnél tartósan csökken is)

  • Adrienn

    2009. június 10. szerda

    Nekem a legnagyobb problémát az okozza, hogy szülés óta nagyon izzadok, a reggeli tusi után pár óra múlva akár pólót is cserélhetnék… Ebben a nagy melegben meg…hja, akár fel se öltözzek! Elmúlik ez valaha, vagy legalább jobb lesz valamelyest?

    Válasz: Ahogy egyre kevesebbet szoptatsz majd, a hormonok is visszaállnak eredetibe és akkor ezek a gondok is elmúlnak.

  • maria

    2009. június 10. szerda

    nekem is van egy masfeleves kisfiam es meg szinte csak az anyatej a taplaleka azt szeretnem kerdezni hogy ez elegseges neki mitszoltok ha van meg valakinek ijen irja meg

    Válasz: Ha mást is eszik, akkor nem gond, hogy többségében még anyatejet eszik, de ha csak anyatejet eszik, mást nem, akkor az nem elég már a számára, és az egészséges fejlődéséhez (pl. mert az anyatejben kevés a vas, ezt csak más forrásból lehet pótolni)

  • Dr Herczeg Gabriella

    2009. június 10. szerda

    Bogárka, Láng Krisztina!
    A nyakon, mellkason, hónaljban kijövő elváltozás biztosan szemölcs? Nem pici, nyeles, nem pigmentált bőrfüggelék? Mert az fibróma, szintén a terhesség alatti hormonális változásoktól jön elő. Jóindulatú elváltozás, sebész egyszerűen lecsípi, ha zavaró, de mechanikai sérülés (pl ruha dörzsölése) hatására magától is leeshet. De erre nem szabad szemölcs elleni szereket használni! Orvosnak mindenképpen mutassátok meg mindenféle kezelés előtt!

  • Csonka Nikoletta

    2009. június 10. szerda

    Nekem a bőröm még zsírosabb.pattanásosabb,mint szülés előtt.A hátam nagyon fáj,még mindig szoptatok. Nem igazán akar lemenni a 15kg feleslegem.

  • koromi erika

    2009. június 10. szerda

    Normális Szülés után elkezdtem hízni legalább 20 kl és nem tudom leadni .Most a kislányom nyolc hónapos szoptatok és a menstruáciom se jött meg .Alhasi fájdalmam van és hányingerem mint akinek megakar jönni de semmi.A hajam is elkezdet hullani ,ezek a tünetek vannak, ez normális ?Köszönöm válaszát.

    Válasz: A szoptatás alatt valóban van, aki hízik, mert a szervezet zsírraktárakat halmoz fel a szoptatás idejére. De. A 20 kiló elég sok, ehhez rossz étkezési szokások is kellenek. A menses a szoptatás teljes ideje alatt kimaradhat, ez teljesen normális, van, akinek akár 2 évig sem jön meg, ha még szoptat.
    A hajhullás fél évig is eltarthat.

  • Erika

    2009. június 10. szerda

    Sziasztok!
    En is szeretnek hozzaszolni ehez a temahoz, en ket gyermeket szultem de terhesseg alatt sem szedtem fel csak 6 kilot mindegyik terhesseggel es a szoptatas allatt sem .Viszont mikor a masodik gyermekem tobbe nem akart szopizni utanna 15 kilot szedtem fel.Ettol mai napig szeretnek megszabadulni de nem sikerul.A szulesnel en is az erolkodestol kaptam aranyeret es nekem valaki mondta ,hogy a MARIA TREBEN (EGESZSEG ISTEN PATIKAJABOL) cimu konyveben ir arrol is tobbekkozt, hogy a sved csepp erre is nagyon hatasos.Na en mentem a gyogynovenyes boltba es beszereztem , ki is probaltam es egy heten at minden este egy kis vattara teve ra tettem az aranyerre es egy heten belul visszahuzodott.Ami pedig a szemolcsot illeti nekem is terhesseg allatt lettek az ujjaimon szemolcsok a doktorno adott valami ecsetelot ra de semmi sem hasznalt igy muszaly lessz leegettessem, viszont neken azt mondta a doktorno nem a terhesseg velejaroja a szemolcsok kialakulasa hanem mivel sokkal erzekenyebb az ember bore barmilyen szerektol ,dusfurdo vagy a mosogatoszertol is kialakulhat.

  • katalin

    2009. június 10. szerda

    egy kerdes ezek szemolcsok vagy logo fibromak mert nem mindegy ,kozmetikus letemre sok vendegnel tapasztaltam hogy olyan testtajekon ahol a ruha dorzsoli logo borkinovesek jonnek letre ez foleg a hormonalis valtozasok miatt van ezek nem fertozoek csak nem esztetikusak .Szemolcsok pedig a gyengult erzekenyebb immunrendszer miatt jon letre persze virus altal!Mindenkeppen orvosra van szukseg hiszen megfertozheti a babat is!

  • Láng Krisztina

    2009. június 10. szerda

    Nekem is kijöttek szemölcsök még a terhesség elején (nyak, hónalj, mell részeken), szülés után leégették őket, és akkor mondta a doktornő, hogy nagyon is lehet, hogy a hormonális változások hozták ki. Egyébként 34 éves vagyok és soha nem volt szemölcsöm.

  • Bogárka

    2009. június 09. kedd

    Normális, hogy a terhesség alatt rengeteg pici szemölcs kijött a mellkasomon, nyakamon, köldökömön? Még nem szültem (38+5).
    Mutassam meg orvonak, szóljak, hogy ezek a terhességgel jöttek, vagy ez normális?

    Köszönöm.

    Válasz: A szemölcs vírusos betegség, tehát nem a terhesség velejárója, ezért mindenképpen mutasd meg az orvosnak, ha futószemölcs, magától elmúlhat, de az is lehet, hogy a szülés után valamikor le kell majd őket vetetni, kenőcsös kezelésre viszont már most szükség lehet.

Comment navigation