Normális?! avagy problémák a szülés után – szoptatás alatt

A terhesség, a szülés és a szoptatás megváltoztatnak ezt-azt az anyai szervezetben. Olyan furcsaságok léphetnek fel, amikről nem tudod eldönteni, hogy vajon károsak-e vagy sem. Például rohamosan fogyni kezdesz, hullik a hajad, aranyered lesz, vagy éppen fájdalmas a szex. Ezeket a szokatlan jelenségeket gyűjtöttem most össze.

Normális?! avagy problémák a szülés után – szoptatás alattMegváltozik az arcbőr A terhesség alatt sok kismama számol be megváltozott arcbőrről. Aki korábban pattanásos volt, annak teljesen kitisztulhat az arcbőre, eltűnhetnek a pattanások, akinek pedig a tinikor óta nem voltak ilyen problémái, annál megint megjelenhetnek a pattanások és gyakran ez a szoptatás ideje alatt sem múlik el. Nagyjából a szoptatás befejezése utáni 6 hónapban lehet rá számítani, hogy visszaáll a szoptatás előtti állapot, addig külső kezelésekkel lehet csillapítani a problémákat.

Aranyér Gyakran már a terhesség alatti renyhébb bélmozgás kiváltja az aranyér megjelenését, sokszor pedig maga a szülés alatti erőlködés folytán jelenik meg. Ha fájdalmas, viszket és vérzik, akkor Hemorid kenőcsöt kell rá használni (szoptatás alatt is használható). Ha a szoptatás befejezése után is fájdalmas, vérzik, akkor orvosi segítségre van szükség (pl. lézeres kezelés)

Szexuális problémák A gátvarrás miatt előfordulhat, hogy fájdalmasnak érzed a szexet a szülés utáni időszakban, és ez néha 1 év után is megmarad, általában azonban 1 év után teljesen megszűnik.
A szexuális étvágy is csökkenhet, hiszen ilyenkor a szervezet elsősorban az utódok gondozására összpontosít, nem pedig a további utódok nemzésére (éppen ez az oka annak, hogy a természeti népeknél a szoptatás alatt minimális a teherbeesések aránya és még később is, mert ők nem erőltetik, amikor nem megy… így a „primitív” népeknél a gyerekek közötti korkülönbség átlagosan 3 év!!!). Ezt a folyamatot egyébként a hormonok is támogatják, csillapítják a nő szexuális étvágyát, valamint az állandó fáradtság és kialvatlanság is hozzájárul.
A fájdalmas szexnek emellett lelki háttere is lehet, például a szülés közbeni rossz élmények okozhatják, vagy a szülés után megváltozott párkapcsolati feszültségek.

Vizelet visszatartási gondok A szülés megviseli a gátizomzatot, ezért szülés után jelentkezhetnek vizeletvisszatartási gondok, ezért fontos ilyenkor az intimtorna. A szoptatás alatt a hormonok és a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás is okozhatnak gyakoribb vizelési ingert.

Szoptatás alatt fogyás vagy hízás Mind a kettő teljesen normális folyamat, részben alkati, részben szokások kérdése. Általában azok fogynak vészesen, akik eleve vékonyak voltak, sokat híztak a terhesség alatt, de amúgy inkább fogyásra hajlamosak. Inkább azok híznak szoptatás alatt, akik már eleve hajlamosabbak a hízásra. Emellett a megváltozott életmód is okolható ezért. Gyakran pl. azt mondják, szoptatás alatt sok szénhidrátot kell enni, ami persze nem igaz, de emiatt a kismama rohamosan hízni kezd. Aki nem vagy csak keveset hízott a terhesség alatt, az a szoptatás alatt hízhat, mert a hormonok ilyenkor azt „mondják” a szervezetnek, hogy raktározzon zsírpárnákat, amiből a szoptatáshoz tud energiát nyerni.

Menstruációval kapcsolatos gondok Két dolog szokott előfordulni menses alatt: Menstruáció alatt (általában az első napokban) kevesebbet eszik a baba, mert nem ízlik neki a tej megváltozott íze, vagy nagyon lecsökken a tej mennyisége. Ez ellen csak azt lehet tenni, hogy be kell tárazni teákból és homeós bogyókból és azokban a napokban többet szoptatni, hogy mire vége, addigra visszaálljon a tejmennyiség. Ha pótolni kezdesz, akkor a csökkenés végleges marad, kialakulhat a cumizavar és ez végleg véget vethet a szopinak.

Gyakran előfordul, hogy a szoptatás teljes időtartama alatt nem jön meg a menses, de az is teljesen normális, ha már a szülés után 2 hónappal jelentkezik.

Érzékeny gátmetszés A gátmetszés gyakorlatilag egy műtéti seb, ezért fájhat pl. fronttól is, de teljesen normális az is, ha a menstruáció időszakában érzékeny és fájdogál. Az alhasi vérbőség miatt ilyenkor kitágulhat az a rész és akár még be is lilulhat.

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

70 Comments

Comment navigation

  • Júlcsi

    2011. április 10. vasárnap

    Érdeklődni szeretnék hogy meddig „normális ill. egészséges” egy gyermeket szoptatni? Az egyik ismerősnél 2 és fél éves múlt a gyermek, és még este szopik, ill. akkor ha nyűgösen ébred! Bár, szerintem már nem is igazán a tej miatt teszi, hanem a közelség miatt!
    Előre is köszönöm a választ!
    Üdv:Julcsi

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Akár 4-5 éves korig is szopizhat a kicsi, az a jó, ha ő választja el magát, amikor már nem kell neki.

  • szandia

    2011. március 04. péntek

    6 hete szültem,4. héten megjött a menstruációm,vajúdáshoz hasonló görcsökkel,pedig szoptatok,normális ez?Tegnapelőtt én hoztam fel a bébit hordozóban,azóta van pecsételgető vérzésem…megemelhettem magam?úgy tudtam 6 hétig nem lehet emelgetni…
    és még néha szurkál a hasam a petefészek környékén,ill a derekam is fájdogál,hétfőn megyek a 6 hetes kontrollra vissza…

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Lehetséges, de ritka, hogy valakinek ilyen hamar megjön az első mensese, viszont a pecsételő vérzés utalhat cisztára (ez gyakran alakul ki a terhesség alatt), nem hinném, hogy a hordozócipeléstől lett volna (akinek több gyereke van, az szülés után már pár nappal emelgeti a nagyobbakat, ez legfeljebb csak a varrat szempontjából okozhat gondot) De ha úgyis mész orvoshoz, akkor kiderül majd.

Comment navigation