Málnalevél tea

A málnalevél tea közismerten jó méregtelenítő tea, többek között ezért is ajánlják a terhesség utolsó heteiben fogyasztani. Vannak azonban helyzetek, amikor nem szabad inni és az sem mindegy, hogyan készíted el.

A málnalevél tea fellazítja a kismedence izomzatát, ezzel meggyorsíthatja a vajúdást. Méregtelenítő, salaktalanító hatása révén pedig az utolsó hetekben kitisztítja a bélrendszert, ez szintén megkönnyíti a vajúdás elindulását. Mivel a bélrendszerre hat, a belek simaizomzatát mozgatja meg, ennek révén a méhizomzat is mozgásba jön és ezzel segíti az első fájások kialakulását.

Sokan csodahatást tulajdonítanak neki, azt várják, hogy ennek a révén gyorsabb vagy könnyebb lesz a vajúdás, pedig mint a fentiekből is kiderül, inkább abban segít, hogy a bélrendszer kiürüljön és amikor elérkezett az idő, könnyebben beinduljanak és rendszeresebbé váljanak a fájások.

A málnalevél tea fogyasztását már a 34. héten el lehet kezdeni, de legkésőbb a 36. héten ajánlott.

Elkészítése:

2-2,5 deciliter forró vízhez kell adni egy teáskanál szárított málnalevelet, majd 10 percig lefedve állni hagyni és leszűrés után hűlve fogyasztani naponta 1 alkalommal.

Nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert a tea fogyasztása után hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet.

Ha nemcsak elméletben szeretnél felkészülni a szülésre, hanem lelkileg is – van számodra megoldás: Katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

37 Comments

  • Rétháti Zsuzsanna

    2011. július 27. szerda

    Sziasztok!

    Nekem az lenne a kérdésem,hogy vettem én is málnalevél teát.
    Ha elkezdem inni hamarabb beindul a szülés??
    Nem szeretném,ha a ki írt időpontnál előbb jönne!!
    37-hetes kismama…..

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem, ettől nem indul be a szülés, csak segít felkészülni a szülésre.

  • Vanda

    2011. július 18. hétfő

    Sziasztok!
    Én a 33 hét végén járok.Kérdésem az lenne,hogy nem indítja be idő előtt ez a tea a szülést? Vagyis nem szülés megindító hatása van ugye?Légyszi válaszoljatok.Köszi

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Nem.

  • S. Ági

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves Ági!
    Második terhességemet töltöm, az első szülésem nagyon jó élmény volt, a 35. héttől ittam a málnalevél teát és szedtem a homeopátiás szüléskönnyítő bogyókat, és a kisfiam nagyon gyorsan, könnyen született. Jelenleg ikreket várok (spontán terhesség), a 27. hétben járok. Jelenleg mindkét kisfiam fejvégű fekvésű, de ennek ellenére még nem lehet tudni, hogy sima szülés lehet-e vagy császár, a mi városunkban a kórház sosem kockáztat, ha bármelyik baba kicsit megfordul, azonnal császároznak, így nem tudhatom előre, mi vár rám. Tovább fokozza a bizonytalanságomat, hogy a 32.-34. héttől már bármikor beindulhat a szülés, ezért fogalmam sincs, mikortól, és milyen bogyókat szedjek (sima szüléshez vagy császárhoz valóakat), illetve igyam-e a málnalevél teát és mikortól? A terhességem eddig teljesen problémamentes, ennek ellenére a mi kórházunk a 34. héttől automatikusan befektet minden ikres kismamát.
    Nagyon örülnék más ikerszülés-tapasztalatokkal rendelkezők tanácsának is. A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm. Ági

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Szerintem várd meg, hogy pár hét múlva mit mond az orvos a spontán szülés tekintetében. Szerintem, ha egyébként eddig minden rendben volt, akkor inkább a természetes szülésre készülj lelkileg és természetes gyógymódokkal is, így nagyobb az esélye, hogy erre kerül majd sor.

      • S. Ági

        2011. július 11. hétfő

        Köszönöm szépen a választ, minden jót kívánok!

    • Andyca

      2011. július 11. hétfő

      Szia!

      Milyen „homeopátiás szüléskönnyítő bogyókat” szedtél, és mikortól?

      Előre os köszi:)

      • sopianae80

        2011. július 19. kedd

        Én a következőket alkalmaztam, első szülésem volt, az első fájásom reggel 7 órakor jelentkezett, délre megvolt a kislányom, nagyon szuper szülésem volt.Szülésznő ajánlotta a szereket és mennyiségeket:

        36. héttől:
        CAULOPHYLIUM 30 CH és CIMICIFUGA 30 CH naponta 1 X 5 golyó

        Málnalevél tea:
        1,5 liter vízbe 2 evőkanál teafüvet forralunk, 10 percig állni hagyjuk leszűrjük egész napra elosztva fogyasztjuk. Ízesíteni lehet cukorral, mézzel, citrommal.

        38. héttől:
        ARNICA 30 CH naponta 1 X 5 golyó
        Szülés után naponta 3 X 5 golyó

        • Andyca

          2011. július 30. szombat

          Köszönöm:)

  • Tiki

    2011. június 28. kedd

    Kedves Ági!
    Kérdésem az lenne, hogy a méhszájam:1110, a 36. hetet töltöttem. Érdemes elkezdeni inni a teát? Köszönöm szépen a választ!

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Igen, hiszen ez nem a méhszáj kinyílásában, hanem a vajúdás elindulásában és a fájások rendszereződésében segít.

      • Tiki

        2011. július 09. szombat

        Köszönöm, de lekéstem róla. Majd a következő babánál! 🙂

  • Dóri

    2011. június 28. kedd

    Sziasztok! Én a 10.hétben járok! Sajna nem tudom szedni a terhesvitamint! Rosszul vagyok tőle! Szeretném megkérdezni az nem baj ha nem szedem!? Próbálok sok gyümölcsöt enni de az sem megy mindig:(!
    Mi tévő legyek? Ne pánikoljak:)?

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Pánikolni semmiképpen sem kell 🙂 A vas, a folsav és a kalcium miatt mindenképpen érdemes vitamint szedni, esetleg próbálj meg egy másik márkájú terhesvitamint szedni, vagy csak vasat, folsavat (a 12. hétig) és kalciumot. Nekem az Elevittől volt mindig gyomorfájásom, de lecseréltem Gravidára és azzal már nem volt semmi gond.

    • Andyca

      2011. július 11. hétfő

      Melyiktől vagy rosszul?
      Nekem a gravidával volt negatív tapasztalatom, átálltam az elevitre, és mind elmúlt, de ez gondolom alkati dolog is lehet…

  • Bernadett

    2011. április 25. hétfő

    Sziasztok,
    Én azt szeretném kérdezni, hogy székrekedés esetén is lehet inni? Már én is a 38. hétben járok. Laeveloc szirupot szoktam inni pár naponta a székrekedésre.

    • Vida Agi

      2011. május 01. vasárnap

      Igen, lehet inni.

  • Ancsi

    2011. március 31. csütörtök

    Sziasztok!
    Én 6 hetes terhes vagyok és nálam minden rendben találtak.Én is utána jártam a málna levélnek,méghozzá Szabó György bácsinál kérdeztem rá,aki a Bükkben szedi a levelét frissen.Nekem azt írta,hogy 12. hétig igyam mert megerősíti a méh falát.Én ezelőtt is nagy számban fogyasztottam a gyógyteákat és ennek köszönhetően a cisztám,a kövem a mestruáciom beállt és még sorolhatnám.De lenne egy kérdésem,hogy ki az aki 6 hetesen elkezdte már inni és mi a tapasztalata.Választ előre is köszönöm.Én is a herbáriában veszem és magam is termesztem.Most a medve hagymát érdemes enni,mert most kapható már a piacon és nagyon egészséges.

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Minden babánál van ilyen időszak, ami általában csak rövidebb ideig tart. Ilyenkor vagy azt teheted, hogy nem foglalkozol vele és lefektetés után kimész, majd ő elalszik magától, ha elfáradt, vagy ha ez nála nem működik, akkor mindig fektesd vissza, egészen addig, amíg meg nem adja magát és el nem alszik.

  • Judit

    2011. március 07. hétfő

    Sziasztok!
    Én most járok a 32. terhességi hétnél és erősen gondolkodom hogy igyam én is ezt a málnalevél teát. Az orvosomat már kérdeztem rola, ő annyit mondott hogy lehet inni, nem tiltja meg, sőt ő a 35. hetet emlitette, hogy attol kezdve ihatom. És még annyit hogy ha elkezdem inni és megindul a szülés akkor időbe induljunk a korházba, mivel én kb 50 km-re lakom a korháztol! És olvastam olyanokat hogy aki itta 1-2 orán belül meglett a baba. Igy ezért eléggé bizonytalan vagyok hogy igyam e, nehogy későn érjünk oda…Azt még hozzá kell tennem hogy most a második babámat várom. A nagylányom most 5 éves. Jo lenne egy kis megerősités ezzel kapcsolatba. Nem tudom hogy most akkor merjem e inni vagy ne! Köszönöm ha valaki tud irni!

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Szerintem nyugodtan igyad. Abban segíthet, hogy hamarabb és könnyebben nyíljon a méhszáj, de a legtöbb esetben emiatt nem lesz extra rövid a szülés, legfeljebb a tágulási szak lehet a szokottnál rövidebb. De ez általában már a szülés előtt kiderül, mert ha a tea hat, akkor már az utolsó hetekben nyílni kezd a méhszáj (ezt általában ilyenkor már minden héten megnézik), ha tehát „gyors” szülésre számíthatsz, arról előtte tudni fogsz már. Az a tapasztalat egyébként, hogy ilyen nagyon gyors szülése annak szokott lenni, akinek az előző is az volt.

  • Martina

    2011. február 14. hétfő

    Sziasztok!
    Én azt szeretném megkérdezni, hogy hol lehet málnalevél teát venni? Gyógyszertárban vagy drogéria? Esetleg ilyen bioboltban? Előre is köszönöm a segítséget!

    • Szabó Szilvia

      2011. február 16. szerda

      A málnalevél teát a Medi Line üzletben tudod megvásárolni, cím Bp.XIII.ker Csizma u.4.

      Üdv:Szilvi

      • Martina

        2011. február 16. szerda

        Köszi szépen, a baj csak az, hogy én 260 km-re lakom Budapesttől. De láttam Herbária gyógynövényboltban is. Az is jó, nem?

        • Vida Agi

          2011. február 20. vasárnap

          Herbáriában is van, de a patikák is szokták tartani.

    • Vas Edit

      2011. február 28. hétfő

      Drogériákban kapsz.

  • TTimi

    2011. január 26. szerda

    Sziasztok!
    Szülés előtt legtöbbünknél a bélrendszer kezd kiürülni, hogy ezzel is könnyítse a szülés lefolyását. Ehhez nem kell a málnalevél tea. Azonkívül semmi nem támasztja alá, hogy ellazítaná az izmokat (csak fórumokon, kismamáktól olvasni, de semmilyen füvész- ill. gyógynövénykönyvben sem találni erre vonatkozó megfigyelést). A Herbária által forgalmazott zacskón pedig ez olvasható: „Belsőleg hasmenés esetén teafőzetként javasolt. Szájnyálkahártya-, torok-, garatgyulladásnál öblögetőszerként alkalmazható”. -javallja egy professzorasszony.
    Természetesen, akit megnyugtat a tudat, hogy ettől könnyebben fog szülni, az igya. De véleményem szerint a szülés lefolyását a kismama leginkább saját maga, pszihésen tudja befolyásolni. A nyugalom, az ellazulás, a pozitív gondolatok, a támasz segíthetnek a legtöbbet.

  • Hajnal

    2011. január 24. hétfő

    Sziasztok!

    Én is ittam, a 35. héttől, pontosan 40 hétre szültem, a kiírt dátumra, de én nem éreztem, hogy könnyített volna a szülésemen, hosszú és nehéz szülésem volt….azért a mostani babánál is inni fogom, mit lehet tudni. Legalább az íze finom:)

  • Agica

    2011. január 23. vasárnap

    Sziasztok!
    En meg az elejen vagyok a 6.hetben es mar probalok minnel tobbet megtudni mindenrol!Hallottam en is a malnalevel tearol.Hol lehet kapni?Esetleg gyogyszertarban?
    A valaszokat elore is koszi!Meg,ha van valakinek meg a terhessegel kapcsolatban jo tapasztalatai szivesen vennem,ha leirna. Koszi 😀

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Gyógynövényboltban, herbáriában, egészségtárban.

      • Agica

        2011. február 08. kedd

        Koszonom szepen. Mar meg is rendeltem. 😀

  • Kata

    2011. január 04. kedd

    Én sem értem miért ne lehetne inni terhességi cukorral. Esetleg azoknak nem lehet, akik inzulinoznak, nehogy hypoglikémia lépjen fel náluk? Enyhébb, diétával „karbantartott” GDM esetén nem értem miért ne lehetne, de legközelebb erre rá is kérdezek majd a diabetológián, mert én diétás GDM-es vagyok és tervezném majd inni a teát.

  • Virág

    2010. december 29. szerda

    Miért ne lehetne inni terhességi diabétesszel? Nekem csak enyhe volt ugyan, de semmi problémát nem okozott. Az a baj, ha valami felviszi a cukrot, szerintem. Különben kiválóan működött, bár csak a 37. héttől ittam, mert féltem a koraszüléstől.

    • Dóri

      2011. július 31. vasárnap

      Igen, de ha a cukorszint túlságosan leesik akkor a baba ki akar jönni, tehát megindulhat a szülés.Nőgyógyásztól tudom.

  • M.Márti

    2010. december 20. hétfő

    Én ittam mindkét terhességem végén 36 héttől, csak jót tudok mondani róla, 37 héten szültem mindkét kisfiamat, elsőt 1.15 perc alatt, másodikat 40perc alatt, a vajúdás gyors volt, simán ment minden, én minden ismerősömnek ajánlani szoktam s akik kipróbálták mindienki rövid vajúdásról számolt be…ez nem lehet sztem véletlen:)

  • Csillu

    2010. december 20. hétfő

    Sziasztok!
    Én ittam kb a 38. héttől! Hogy az segített e vagy sem, azt nem tudom, de az első fájástól támítva 4 óra alatt megvoltunk mindennel :-))))))!!!!Ártani nem árt, akkor miért ne próbálnánk ki????