Amit a köldökzsinórról tudni kell

A köldökzsinórral kapcsolatban sok félreértés kering a kismamák körében, ideje hát ezeket eloszlatni.

 Amit a köldökzsinórról tudni kellA köldökzsinór rugalmas többrétegű anyag, átlagosan 50 centiméter hosszú, de előfordul 20 centiméteres vagy 1 méteres hosszban is. Ha 80 centinél hosszabb, akkor könnyebben hurkolódik a szülés folyamán, valamint előreeshet, ami megzavarja a szülés folyamatá, ha 30 centinél rövidebb, akkor pedig nem tud természetes úton megszületni a baba. A köldökzsinór hosszával kapcsolatos problémákat előre ultrahanggal ki lehet mutatni.

A köldökzsinórban két verőér és egy visszér fut, mégpedig spirálisan, ezek szállítják a tápanyagokat és az oxigént a magzat számára. Sok anyuka tart attól, hogy a köldökzsinór a baba nyakára tekeredik. Ez nagyon gyakori eset, de mivel spirálisan futnak az erek, a megtekeredéstől nem tudnak elzáródni. A köldökzsinór nagyon rugalmas, így nagyon kicsi az esély rá, hogy olyan csomó alakuljon ki rajta, ami aztán meg is szorul. Ha mégis gondot okozna a szülés során a köldökzsinóron található csomó, azt a magzati szívhang változása jelzi.

A baba oxigénellátottsága szempontjából ideális, ha a köldökzsinórt a megszületés után nem azonnal vágják el, hanem várnak még pár percet, így a babának nem kell azonnal a lélegzetvétellel bajlódnia és még további értékekes tápanyagokat kaphat az anyai szervezetből. A köldökzsinórt az általános gyakorlat szerint kb. 4-5 centimérre szorítják el pocaktól, majd ennek mentén vágják el. Ezt követően a csonkot gyógyulásig kezelni kell, hogy ne juthassanak kórokozók a baba hasüregébe.

7 Comments

  • Mátyás Edith

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ági,
    nagyon furcsa dolgot fogok írni.
    A menye a 8.-hétben van. Most vasárnap egy picit elkezdett vérezni, bementek a kórházba, ultrahangot csináltak, azt mondták,úgy néz ki, hogy van egy méhen kivűli terhessége is ami nagyon,nagyon ritka dolog. Azért,hogy megtudják mi is az amit látnak, a köldökén keresztül vezették be a vizsgálati csövet (aminek sajnos most nem jut eszembe a neve).
    Nagyon érdekes dolog történt, nem találtak semmit,tehát amit az ultrahang mutatott az nem volt sehol ! Ez után morfiumot kapott fájdalom csillapítónak.
    Amit nagyon furcsa baba miatt, adható ilyesmi ?Meg erős fájdalom csillapított későbbi fájdalmára! A terhességével egyébként minden rendben, amiben sajnos már kételkedem ! Kérdésem a következő ,
    ez az égész vizsgálat mennyire lehet ártalmas a magzatnak, a fejlődésében ?
    Nagyon szépen köszönöm a válaszát, amit nagyon,nagyon várok! Maradok Tisztelettel Edith (ez az égész Las Vegasban történ vasárnap és ma egy kórházban )

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Nem kell aggódni, nem végeznek a kórházban olyan vizsgálatot, ami veszélyeztethetné őt vagy a magzatot

      • Mátyás Edith

        2011. március 04. péntek

        Kedves Ági,
        köszönöm a választ !
        A vizsgálat megtörtént, csak annyit szeretnék hozzá tenni,hogy az ultrahang vizsgálatot rosszul látták és nem volt semmilyen méhen kívüli terhesség !
        Ennyit az itteni kórházi vizsgálatokról!
        Üdvözlettel,

  • Judit

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!
    34. hétben járok, a kisfiam nyaka körül U alakban ott van a köldökzsinór, olyan helyzetben mintha táskát akasztanánk a nyakunkba. (Nincs körétekeredve.)
    Szülés közben, ha percekig összenyomódik a kitolási szakban, lehet valamilyen probléma?
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem kell emiatt aggódnod, nagyon ritka a teljes csomó a köldökzsinóron és a szülésig még sokat változhat a zsinór helyzete, hiszen a baba mozog odabent.

  • Fábián Tímea

    2011. január 02. vasárnap

    Kedves Ági!

    A 24. heti UH-on vették észre, hogy a 3 ér helyett csak 2 ér fejlődött ki a baba köldökzsinórjában. Emiatt a 34. héttől fokozottabban megfigyelik majd a babát, és ha szükséges, megindítják előbb a szülést.
    Mekkora gondot okozhat, hogy csak két ér van?
    Előre is köszönöm a válaszát.

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Gondot nem okoz a 2 ér, de utalhat bizonyos vesefejlődési rendellenességekre, azonban ha ilyen lenne, azt ultrahangon észrevették volna, tehát valószínűleg teljesen ártatlan dologról van szó.