Ambuláns szülés

Az ambuláns szülés azt jelenti, hogy a kórházba mész be szülni, ott születik meg a baba, de a szülést követően hazamész a babával együtt. Ez nem egyfajta utópia, az anyának van joga emellett dönteni, és a törvény is módot ad rá. De mégis kinek lehet a szülésnek ezt a módját választania és hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Ambuláns szülésAz otthonszülés kérdését latolgató
várandósok többsége azért gondolkodik ezen a megoldáson, mert nem akar napokat a kórházban eltölteni. A háborítatlan szülés az érem egyik oldala, a másik az ellátórendszer, amiben az anyát és az újszülöttet egyaránt betegként kezelik, beleszólnak kettőjük zavartalan kapcsolatába és még az új helyet, az ismeretlen, kényelmetlen ágyat is el kell viselni.

Mindeközben sokan azért döntenek a kórházban szülés mellett, mert szeretnének biztonságban, orvosok közelségében szülni, ahol segítséget kaphatnak, bármilyen probléma vagy nehézség lépne fel.

Az ő számukra jelent jó lehetőséget az ambuláns szülés intézménye, amelyre a magyar jogrendszer is módot ad. Az anya tehát dönthet úgy, hogy a szülés után – amennyiben már felkészültnek tartja magát – gyermekével együtt elhagyja a kórházat. Ebben az esetben a kötelező oltás és a vizsgálatok elvégzése érdekében egy későbbi időpontban a babával együtt vissza kell majd térnie a kórházba.

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy nem csak a magad, hanem a baba helyzetéről is külön kell dönteniük az orvosoknak, hogy szerintük hazavihető állapotban van-e. Az tehát, hogy téged hazaengednek a kórházból, még nem jelenti azt, hogy a baba is mehet veled, ezt a gyermekorvosnak kell engedélyeznie. Valamint a saját körzeti gyermekorvosodtól kell kérned egy igazolást, hogy az első napokban ellátja a babát.

A lehetőség tehát adott, azonban némi utánajárást igényel, hogy valóban kivitelezhető is legyen. Először is még a szülés előtt érdemes megkérdezni a kórház gyermekorvosát, hogy mi a véleménye erről az egészről. Vannak, akik kategorikusan elutasítják, mondván, hogy egy újszülöttel bármi történhet, bármikor kritikus lehet az állapota. De többedszerre szülőknél kevesebb aggály szokott felmerülni.
A másik kérdés, hogy mikor sikerül végre szülnöd, hiszen ha éppen ünnepnap vagy hétvégén szülsz, lehetséges, hogy csak 2-3 nap múlva lesz az intézményben olyan gyermekorvos, aki alá tudja írni a baba hazabocsátó papírjait.

Sajnos a kórháznak konkrét anyagi érdeke, hogy az anya és a baba legalább 3 teljes napot eltöltsön a falai között, különben nem kapják meg az állami támogatást, éppen ezért sok helyütt nem szívesen engedik haza idő előtt az anyukákat, akkor sem, ha egyébként semmi sem indokolja ezt.

Amennyiben első babádat várod, akkor érdemes az ambuláns szülés mellett döntened, ha van olyan segítséged, aki az első napokban, segíteni tud a baba ellátásában. Igazából ez a lehetőség azoknak nagyon jó, akiket 2-3 másik csemete vár odahaza. Persze ebben az esetben sem kell arra gondolni, hogy rögtön a szülés után 100%-osan el tudod majd látni az újszülöttet és a többi csemetét is, de a család szempontjából sokat jelent, ha a testvérek nem veszítik el napokra az anyukájukat, ha oda tudnak feküdni mellé és közösen szokják meg azt az új életmódot, amit a kicsi baba érkezése jelent a család számára.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • Halász Anna

    2011. április 09. szombat

    Legjobb esetben is az év legvégén szülhetnék, de nagyon foglalkoztat a kérdés, hogy ambulánsan szülnék! Harmadik gyereknél úgy érzem meg tudnék birkózni a feladattal itthon. Azt szeretném kérdezni, hogy megfelelő utánajárással (előre beszélnék a kórházi csecsemős orvossl, itthoni dokinénivel-védőnénivel)(problémamentes szüléssel, egészséges babával) van-e tapasztalat a Sz. Imre Kórházat illetően? A szülésznőm és a dokim rendesek, ott nem lenne gond. De a csecsemős osztály nem a kedvencem…
    Válaszát előre is köszönöm!Anna

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Ha előre megbeszéled mindenkivel és problémamentes a szülés, akkor harmadik babánál már jó eséllyel hazaengednek a szülés után (nálunk volt olyan 3. gyerekes anyuka, akit elengedtek a szülés utáni napon – Dél-Pesti Kórház)