A szülés megkönnyítése

A szülés borzasztóan jó dolog. Legalább olyan jó, mint amilyen borzasztó :o) Vannak olyan módszerek, amikkel rövidíthető a folyamat illetve enyhíthető a fájdalom, lássuk hát, mik ezek!

 A szülés megkönnyítéseElsőként a fájdalomcsillapításról néhány szót: A kórházak többségében van mód valamilyen fájdalomcsillapítást kérni, ez lehet valamilyen gyógyszer, EDA, vagy esetleg infúzió, de ezek mindegyike kockázatokkal is jár. Vannak természetes fájdalomcsillapítók is, mint pl. a tiszta oxigén, amit belélegezve két fájás között kipihenheted magad, és a fájdalom is kevésbé gyötrőnek tűnik majd.

Amikor egyperces fájásokkal küzdöttem, akkor kaptam oxigént, olyan érzésem volt tőle, mintha félórát aludtam volna a két fájás között, pedig mindössze 1 perc telt el. Érdekes élmény volt.

Egyes kórházakban kéjgázt adnak, és egyre több helyen kérhető a TENS is. A TENS (transcutan elektrostimulació) olyan fájdalomcsillapítási eljárás, melynek során a gerincoszlopból a női nemi szerveket ellátó idegek kilépési területének megfelelő magasságában elektródpárokat helyeznek fel. Ezeknek stimulációja révén érik el a fájdalom csökkentését.

Léteznek homeopátiás szerek is a fájdalom mérséklésére, ilyen pl. a Hypericum C30.

A vajúdás során egy kényelmes testhelyzet is jelentősen enyhítheti a fájdalmat. Sokszor jót tesz egy fürdő is (ha van rá mód). Nekem a bordásfalba kapaszkodás és a négykézláb állás vált be, de van aki a labdára esküszik, vagy inkább feküdni szeretne. Fontos tudni, hogy a gravitáció sokat gyorsíthat a folyamaton, tehát az álló helyzet vagy a labdán ülés jobb, mint a fekvés. Ha a terhesség során jártál jógára vagy aquanatalra az ott megtanult gyakorlatok is sokat segíthetnek.

Érdemes természetes megoldások iránt érdeklődni, mielőtt EDÁért rimánkodunk.

Ha már fáj, akkor legalább történjék gyorsan. Sok szülés a lassú tágulás miatt szokott elhúzódni, emiatt nő a komplikációk és a császármetszések aránya is. A méhszáj lazítására, gyorsabb tágulására számos természetes módszer létezik. Sokaknak bevált napi 2 csésze málnalevél tea kortyolgatása a 36. héttől kezdve, de egyes homeopátiás szerek is alkalmasak a méhszáj lazítására. Az utolsó 4 hétben (persze erről az orvossal konzultálni kell) abba lehet már hagyni a Magnézium illetve a Magne B6 szedését is. A gátmasszázs is elősegíti ezt a folyamatot, valamint segít, hogy -ha lehetséges- elkerülhessük a gátmetszést.

Minden homeopátiás szer, amire a szülés előtt, szülés közben és utána szükség lehet

Számos jó szer létezik, de a legjobb fájdalomcsillapító a pozitív gondolkodás, de erről majd egy másik alkalommal írok részletesen…

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

20 Comments

  • nan andrea

    2011. május 25. szerda

    en is ngyon felek pedig mr a masdik bababmat varom egy kerdesem lenne fogamzasgatlot szedtem elotte es ugy maradtam terhes utana olvastam es beszeltem az orvossal is azt mondjak nem lesz semmi baj ontol is szeretnem ezt kerdezni hogy jarhat e valami kovezkezmenxel elore is koszonom

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Úgy van, ahogy az orvos mondta, emiatt nem kell aggódnod.

  • Domianyu

    2011. április 19. kedd

    Sziasztok! Azokhoz a leendő anyukákhoz szólnék akik félnek a szüléstől!!!!!!!!!
    Én is NAGYON félek,bár a 2.babám várom és az első szerintem gyorsan jött!
    7-8ig otthon néztem az órát…-hát ezek bizony 5percesek….! Majd azt gondoltam az nem lehet,hol vannak a 10 és az előtte lévők :)Na de sebaj hívtam a szülésznőm Nikit (neki nagyon hálás vok) azt mondta menjünk be majd megvizsgál és meglátjuk!
    Nem mondom,h nem fájt de valóban egy nagyon erős menstruációs görcshöz hasonlít derék leszakadással 🙂 Fél 9 beértünk! 11:15kor megszületett Domi! A kitolási szak fájdalma az nem hasonlítható semmihez, de mint Vida Ági írta, az „jön és megy” ha kint a baba már el is lehet felejteni!
    Az a kismama aki pánikbeteg, neki írnám,h én is az vagyok vagy voltam…terhesség előtt de magamból kiindulva hidd el akkor nem fogsz bepánikolni! Én rettegtem h befogok,azt mondták ha eljön a pillanat nem fogok higgyem el! Nem hittem senkinek de valóban…nálunk is az apuka pánikolt 🙂
    És én elég hü…e vagyok, én nem kevesebb mint attól rettegtem,h meg fogok halni szülés közben! Sokan mondták,hogy nem mert már sokan szültek és nem haltak meg :)!

    Szóval MINDENKINEK! Fel a fejjel,kitartás, a szülés bár fáj de csodálatos érzés és amikor kezedbe adják a kicsit,aki hónapokig mocorgott a pocakodban…mindent feledtet!!!!!

    Brigi

  • Pánikroham

    2011. március 26. szombat

    Kedves Ági,
    Pár éve hatalmas stressz ért,aminek következményeként pánikbeteg lettem (fulladás,heves szivdobogás, levegőhiány, remegés, rosszullét,hányinger, erőtlenség stb). Most várom az első babám, a 30. hétben vagyok. Ilyen esetben lehet-e kérni a császárt valamint ha nem jönne össze mire kell figyelnem?
    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Ezt az orvosoddal kéne megbeszélni, indokolt esetben engedélyezni szokták a tervezett császárt.

  • bóbita

    2011. március 16. szerda

    Szia! Ági Mi a véleményed a most piacra dobott DIANATAL-szüléskönnyítő gélről???
    3. babámat várom,az első kettőnél vágtak,és most szeretném ezt elkerülni… van rá esélyem ,ha használom/az orvos haszn.a/ a gélt a szülésnél??
    Köszi!!!e.

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Elképzelhető, hogy a gél segít ezen a helyzeten és elkerülhetővé teszi a gátmetszést, de ehhez olyan orvos is kell, aki támogatja a gátvédelemmel való szülést.

  • csilla

    2011. január 19. szerda

    Én most várom az első babánkat, és nagyon izgulok a szülés miatt.Tulajdonképpen nagyon zavar az hogy nemtudok úgy felkészülni rá, mint ha pl fejbevágnak vagy valamilyen másmilyen fájó dologra kellene koncentrálnom.(viccesen hangzik de ha én tudom hogy menniyre fáj és hogy és mit kell csinálni akkor teljesen jól kezelem általában a dolgokat.)

    Most vagyok a 30. héten

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Igazából nem tudhatod, milyen érzés a szülési fájdalom, ezt nehéz is szóban meghatározni. Néhány dologban jelentősen különbözik minden más fájdalomtól, amit életedben átélhetsz:
      1. Ennek van értelme és vége, ha kibújt a baba elmúlik a fájdalom
      2. Periodikusan jelentkezik, két fájás között gyakorlatilag semmit sem érzel
      3. Vannak sokkal kellemetlenebb fájdalmak az életben (pl. a vesegörcs szerintem sokkal rosszabb)

      Leginkább egy erős menstruációs görcshöz hasonlít, csak eközben a derekad is fáj.

    • Móni

      2011. március 09. szerda

      Hát én is ebben a cipőben járok,30 hetesen.
      Rengeteget olvastam a vajúdásról, a szülésről.Tudom, hogy nem úgy fognak történni a dolgok, mint ahogy azt leírják,de mégis megnyugtató számomra, hogy tudom mi után mi fog következni.

  • NK Andrea

    2010. december 13. hétfő

    35 hetes kismama vagyok, most gondolkozom, hogy beszerzem és el kezdem fogyasztani a tágulás megkönnyítésére a málna levél teát.
    Viszont én a terhesség egész ideje alatt vérhigító injekcióval szúrtam magam korábbi trombozisom végett. A szakorvos a homeopátiás készítményeket megtiltotta a vérbőség okozása miatt. Mi a hatásmechanizmusa a málna levél teának?
    Én azt alkalmazhatom?

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      A málnalevél tea az izomzatot lazítja, ezáltal segíti elő a méhszáj kinyílását. A kizáró tényezők között nem szerepel a trombózis, de érdemes a használata előtt az orvosoddal is konzultálni.

  • Gacsal Reni

    2010. november 27. szombat

    Sziasztok! Én 2 hete szültem, 39 hétre, előtte már hetekkel ittam a málnalevél teát, szedtem a homeos bogyókat. 26 órát vajúdtam oxitocinnal, 15 óra elteltével még csak 1 ujjnyira voltam kitágulva, kézzel tágítottak ki, a kisfiam 2 hatalmas hematómával a koponyáján született, iszonyú kínok között. Szerintem aki a teától és egyéb csodaszerektől könnyebben szül, az egyébként is „könnyen” szült volna, semmi köze ezekhez a „csodaszerekhez”. Üdv

    • Milina

      2010. december 01. szerda

      Sziasztok!
      Szerintem ez a legutóbbi hozzászólás nagyon tanulságos. Én is arra hajlok, hogy aki szedi a homeós bogyókat és issza a málnalevelet, még nem tudhatja, milyen könnyen szült volna ezek nélkül, és ezek sem garantálják a könnyű szülést. Jómagam is ezekre készültem, de 5 hete feküdnöm kell és gyógyszert szedni durva keményedések miatt; a 35. hetet taposom. Az orvosom viszont még nem engedi, hogy abbahagyjam a magnéziumot és a másik gyógyszert, még legalább 2 hétig. Ezért én nem tudok málnalevéllel és homeóval készülni a szülésre, legfeljebb légzőgyakorlatokkal és lelki ráhangolódással. Számomra megnyugtató, hogy a választott kórházamban pártolják azt EDA-t, és nem fogják hagyni, hogy 29 órát vajúdjon a kismama, veszélybe sodorva a babát. Minden szülés egyedi, mindenkinek az élményei (méhtevékenység, fájdalomtűrés stb.) egyediek, számtalan váratlna dolog merülhet fel, kívülről ne bíráljuk el a másikat. Nem attól jó anya valaki, hogy bajnok a szülésben, hanem hogy szereti a gyerekét és sokat foglalkozik vele.

      • Gacsal Reni

        2010. december 09. csütörtök

        Nagyon egyetértek veled, én is már 33 hetesen kórházban voltam, mert fájásaim voltak. Tudom milyen rossz érzés, de megéri, amikor a fiam rám mosolyog, pedig csak egy hónapos, akkor azt mondom, érte még egyszer újracsinálnám. Szorítok neked, kitartás.

  • Kovács Lívia

    2010. november 17. szerda

    Én magam szülésznő vagyok 30 hetes terhes már 9 éve praktizálok és elítélem a fájdalomcsillapítás minden módszerét a lényeg a szülés alatt a pozitív hozzáállás a helyes testtartás ez egyéntől függ a helyes légzőgyakorlatok elsajátítása ez nagyon fontos aki helyesen lélegzik a fájások alatt az a kismama könnyebben átvészeli az egész szülési folyamatot és a babának is jót tesz,a legfontosabb hogy a szülő nő ne essen pánikba a lelki felkészültség a legfontosabb persze nem mindenki gondolja igy

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Én így gondolom, és az a meglepő, hogy az anyukák megsértődnek rajta, ha azt mondom, a lelki felkészülésen sok múlik. Gyakran mondják nekem az anyukák, hogy a külső tényezők, a környezet, az orvos, a nővérek, a szülésznő, a körülmények az, ami befolyásolja a szülés végkimenetelét és akárhogy készülhetnek ők lelkileg, úgysem fog sikerülni. Nyilván a negatív hozzáállás és „az orvos majd megoldja” típusú gondolkodás az, ami a szülés körül fellépő problémák nagy részéért felel.

      • Klaudia

        2010. december 30. csütörtök

        Osztom mind a kettotok velemenyet, bar csak elso gyermekemet varom. (30. het)Annyit fuznek hozza, hogy a legnagyobb rombolo hatast az „kedves” ismerosok hos torteneteiben, es horror szulesi story-jaiban tapasztalom. Ami viszont teljesen alatamasztja a nezeteimet, az egy bizonyos konyv, amit a napokban talaltam. Otthon ‘szules ahol en iranyitok’ cimmel jelent meg. (Nem tudom ez nem szamit-e veletlen reklamnak, de gondolom majd ugyis kimodaraljatok ha igen:-)) Itt az USA-ban olyan szanalmasan neznek ram amikor a termesztes szules mellett foglalok allast mintha beteg lennek. Bennem nincs felelem, izgalommal varom, hogy a gyakorlatban is kiprobaljam a konybol tanultakat:-) Vicces, hogy a ferjem az aki fel es szeretne mar tullenni rajta ahogy a megjegyzeseibol eszrevettem:-)

  • Tirinke

    2010. február 04. csütörtök

    Sziasztok! Elfelejtettük a bogyókat a nagy izgalomban…de így is kibírható volt. A hozzáállás fontosabb szerinem és a bizalom a szülésznőben ill. az orvosban. A bogyóimat felajánlottam egy másik kismamának hátha neki segít…

  • Tirinke

    2009. szeptember 30. szerda

    Én 35 hetes terhes vagyok és a szülésznőm felajánlotta a homeopátiás lehetőségeket. Nagyon várom az eredményességét