A szülés megindulása

A szülés megindulásaA terhesség utolsó heteiben a kismamákat leginkább foglalkoztató kérdés a szülés megindulása. Mikor indul meg? Honnan tudhatom, hogy ez már az? Nem fogom összetéveszteni a jóslófájásokat az igaziakkal? Mi van, ha nem érünk be időben a kórházba?

A szülés megindulása általában fájásokkal kezdődik, ez az esetek 80 százalékára jellemző. A szülések 20%-a kezdődik úgy, hogy elfolyik a magzatvíz, és ezen esetek többsége csak szivárgás, az, hogy ömleni kezd a víz, a ritkább eset. Az, hogy mindez nagybevásárlás közben a bevásárlóközpontban ér, inkább a szappanoperákban fordul elő.

Gyakori félelem az, hogy az emberre nyilvános helyen találnak rá az első fájások, neadjisten ott folyik el a magzatvíz. Emiatt felesleges aggódni: ha mégis úgy alakul, akkor az emberek bizonyára készségesen segítenek majd, neked pedig lesz majd mit mesélni az unokáidnak 🙂 De az első fájások általában még nem olyan fájdalmasak, hogy ne tudnál hazasétálni, vagy leülni egy padra és segítséget hívni.

Ha elfolyik a magzatvíz vagy szivárogni kezd, semmi ok az izgalomra, hívd fel az orvosod, a szülésznőd, vagy szépen kényelmesen csomagoljatok be és menjetek be a kórházba, ahol megvárhatod a fájások kezdetét. Ha valóban megrepedt a burok és folyik a víz, akkor valószínűleg pár órán belül fájások is követik majd, addigra célszerű beérni a kórházba, mert ha már megrepedt a burok, gyorsan követhetik egymást a fájások.
Sokszor előfordul azonban, hogy a burok fent reped meg és akár 1 napot is kell várni, mire beindulnak a fájások.

A magzatvízzel kapcsolatban előfordulhat vaklárma is: a terhesség végén már elég bő folyása szokott lenni a kismamának, erről könnyen azt hiheted, hogy magzatvíz, ilyenkor nézd meg az állagát. A folyás színtelen, de nem vizes állagú, hanem van benne némi nyálka is, míg a magzatvíz az színtiszta víz és a megszokottnál jóval nagyobb mennyiség.
A másik, ami becsapós lehet, ha fürdés után 1-2 órával egyszercsak kifolyik belőled valami: előfordul, hogy befolyik a hüvelybe fürdéskor egy kis víz és bennmarad, majd kicsit később kifolyik és ezt magzatvíznek vélheted.
Ha nagyon parázós típus vagy, szerezz be előre magzatvízjelző betétet (patikában kapható), ezzel megnézheted, hogy ami kifolyt az magzatvíz vagy sem.
A burokrepedésnek egyébként általában hangja is szokott lenni, egy apró pukkanás, ha ilyet hallasz és utána folyni kezd a víz, akkor biztos lehetsz a dolgodban.

Jönnek a fájások Nagy rá az esélyed, hogy otthonodban és fájásokkal kezdődjön a vajúdás. A leggyakrabban feltett kérdés az szokott lenni, hogy vajon honnan ismered meg az első fájásokat, nos, ez igen egyszerű: az első fájást a többség nem ismeri fel, ami gyanús lehet az az, hogy hamarosan jön a következő, majd a következő, kezdetben 10-20 percenként, de ha már korábban nyitva volt a méhszájad, akkor előfordulhat, hogy rögtön 5 percesekkel kezdődik. Az időközöket úgy érdemes elképzelni, hogy egy fájás a vajúdás elején kb. 30 másodpercig tart, aztán teljesen elmúlik és 10 percig nincs semmi. Se derékfájás, se alhasi fájdalom, se semmi. Ha folyamatos fájást érzel, akkor vagy mindjárt szülni fogsz (és kérj meg valakit, hogy kapja el a kicsusszanó babát ;o)) vagy csak jóslófájásaid vannak.
Az első fájásokat általában a derekadban érzed, erőteljesek, de nagyon nem érdemes szenvedni rajtuk, mert a későbbiek rosszabbak lesznek. Ilyenkor érdemes kitapasztalni, mi esik jól fájáskor:ülni, állni, feküdni, guggolni, támaszkodni… Két fájás között inkább tegyél-vegyél pakolásszál és ne gondolj a következőre.
A fájások előrehaladtával, egyre sűrűbben jelentkeznek és egyre tovább tartanak. Kb. 5 perceseknél érdemes bemenni a kórházba, mert onnantól kezdve felgyorsulnak az események, 1-2 órán belül (vagy még hamarabb) akár kint is lehet a baba, de érdemes inkább arra felkészülni, hogy még innentől számítva is sokáig tarthat. Ez nagyrészt lelki tényezőkön is múlik. Ha hagynak a saját tempódban vajúdni, ha nem nézegetik félóránként a méhszájat, hogy tágult-e már, nem vacakolnak a CTG-vel, akkor sokkal hamarabb kintlesz a baba, mintha folyton jön valaki és vizsgálgat meg kérdezősködik.

Ne lepődj meg! A szülés és a vajúdás nagyrészt lelki folyamat is. Előfordulhat, hogy bemész ötperces erős fájásokkal a kórházba és elkezdenek ritkulni a fájások, vagy épp ellenkezőleg: útközben a kocsiban elkezdenek erősödni és sűrűsödni.
Másodszor és többedszer szülő anyukáknál előfordul, hogy az első fájásra azonnal ugranak, hogy „na, ez az!”, mert ők már átélték, tudják, hogy milyen, de ez nagyon becsapós, innentől számítva akár még napok is hátralehetnek. A szülés megindulása többedszer szülőknél általában napokig vagy akár hetekig tartó rejtett vajúdással kezdődik és ha hagyják a dolgokat a maguk ütemében haladni, akkor a szülés már gyorsan megtörténhet.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Renáta

    2011. május 18. szerda

    Kedves Ági
    Én már a 39-k hétben járok jövöhéten csütörtökre vagyok kiírva vagy is 2011 05 26-ra.Az lenne a kérdésem hogy vasárnap azaz május 15-én este valami szintelen,szagtalan,nyálkás,ragacsos valami ki jött belőlem egy kis kupacnyi hogy mi lehetet ez?Talán a nyálkdugo vagy a magzatburok megrepet?Menjük a korházba nehogy megfertözödjön a baba?Azóta szinte szüntelen WC-re járok már betétet is raktam mert sokszor nem érek ki a WC-re meg visszatartani se tudom nagyon kellemetlen kérlek most nagyon sűrgös lenne a válaszod vagy valaki segicsen a válaszával aki pontosan tudja mi is ez NAGYON FONTOS VÁLASZT VÁROK mert akkor indulunk a korházba csak a babánknak nelegyen baja SOS!!!!!!!!!!!!

  • Eszter

    2010. december 29. szerda

    Sziasztok
    én egy 27-éves anyuka vagyok az első fiamat pikk pakk megszültem és már lassan 7-éves:)de nemfolyt el a magzatviz:)
    most
    34-hetesek vagyunk a kislányunkkal és ma pukkanást hallottam kétszer a múlthéten pedig egyszer,néha énis olyat érzek mintha menstruációs fájásaim lennének
    ilyenkor mit tudok csinálni?
    a fiammal ilyen nem fordult elő:)
    előre köszönöm a választ

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      A menses szerű fájások jóslófájások a szülés közeledtét jelzik, a pukkanás azonban nem lehetett a magzatburok, mert utána azonnal nagy mennyiségű víznek kellett volna távoznia.

  • milananyu

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Andrea, én is ennyire féltem mindkettőnél, , nem írom h ne félj, viszont mindkettő nagyon pozitív volt számomra, kellemes csalódás::))pedig rendesen halálfélelmem volt előtte.
    Ügyi leszel, kitartás, mikorra várod babót?nekem egy 4 éves s egy 8 hós kisfiam van, s olyan jól eltöltöttük az időt itthon mikor már fájások voltak, h első babómmal egy órát voltam szülőszobán, másodikkal, éppenhogy beestünk szülésre, felvétel utáni 40percben már a pocimon pihegett::)))neked is hasonló szupi szülést kívánok!

  • andrea

    2010. szeptember 23. csütörtök

    én nagyon félek aszüléstöl már szinte depressziósnak érzem magam egész éjjel fönt vagyok járkálok gondolkodok. fáj a derekam nem kapok levegöt

  • Akkaja

    2010. augusztus 17. kedd

    Üdv!
    38. hetes terhes vagyok. Aki meglát, az azt mondja, hogy jól lent van a hasad… A babám nagyon eleven és néha azt érzem, hogy széttipor!
    A hasam gyakran keményedik és néha (naponta 4x-5x) menstruációs görcsökhöz hasonlító fájdalmakat érzek. Nem elviselhetetlen csak kellemetlen vagy méginkább rémisztő. Elvileg augusztus 27-re vagyok kiírva… Ezek a dolgok amiket érzek már lehetnek annak a jelei, hogy hamarosan (1-2 nap) meglesz a babám? Nagyon szeretném már ha kint lenne, mert úgy érzem mintha egy hete folyamatosan felüléseket csinálnék, izomlázam van. Elfáradt a hasam… vagy valami ilyesmi! Igazából nem nagyon lehet ezt az érzést meghatározni…

    Válasz: Az a gond, hogy ezek a jelek, akár hetekig is eltarthatnak. Közvetlenül a szülés előtt van, aki semmit nem érez, de ha ez segít, elmondom, én mit éreztem mind a kettőnél: egyrészt kb. 1 nappal előtte elment a nyákdugó, amit rózsaszín folyás kísért, utána pedig derékfájást éreztem mindkét szülésnél kb. a vajúdás kezdete előtt fél-1 nappal.

  • Stéger Dóra

    2010. május 09. vasárnap

    Sziasztok!

    Arról érdeklődnék, hogy ( bár tudom, ez változó, de mégis…) ha, a cx 2111 volt csütörtökön, pénteken reggel pedig elment a nyákdugó, kb. mennyi lehet a szülésig. Elvileg még 18 nap van a kiírt dátumig….
    A hasam sokat keményedik, és napok óta menstruációs fájdalomhoz hasonlóan görcsölgetek, nem 1 percig, hanem szinte egész nap….
    Köszi a választ előre is:-)

    Válasz: Ezt senki nem tudja megmondani, lehet pár óra vagy akár még 2 hét is.

  • zsuzsi

    2010. március 31. szerda

    szia agi, en a 38 hetes vagyok meg sokat mocorog a dragam,forgolodik, masodik kis baba lesz, de a szulesi fajasokrol fogalmam sincs ,mivel az eso szulesnel …elfolyt a magzatvizem,es infuzioval noveltek a fajasokat.Az lenne a kerdesem, hogy a masodik szulesnel tenyleg gyorsabbban jon a bebi a fajasok utan,mint az elso szulesnel? szoval jobban kell sietni a korhazba? elore is koszonom a valaszat zsuzsi

    Válasz: Nem feltétlenül. A fájásokat általában a 2.-nál hamarabb érzed és a vajúdás rövidebb lehet 1-2 órával, valamint a kitolási szak is, valamint a tágulás is gyorsabban megy, de mivel hamarabb kezded el érezni a fájásokat (mert már nagyjából tudod, mit kell érezened), ezért nem kell gyorsabban szaladni a kórházba, ugyanúgy 5 perces fájásoknál érdemes elindulni, mint az első szülésnél.

  • Kerti Hajnaka

    2009. február 05. csütörtök

    Szia mindenkinek!!!

    Csak szerettem volna leirni a véleményem az oldalról,mert ugyanis ez az oldal a legtöbb információval rendelkező,olyan amikor az összes kétség is elmúlhat és a kérdésekre egyértelmű választ is találsz!!
    Én például 38.hétben lévő anyuka vagyok,akit a magzatviz szivárgás,elfolyás érdekelt,mert ugy éreztem mintha nálam ez következett volna be,röktön reggel a neten böngésztem utánna mik lehetnek a valós tünetek és csak itt kaptam választ!!Az ember néha főleg ha első terhességről van szó nem is gondol bele olyan dolgokba amiket itt tapasztalatok alapján olvas!!!!
    Mindenkinek ajánlom mentse el a kedvencek közé:-)

    További szép napot mindenkinek!!!!

  • admin

    2008. március 27. csütörtök

    Nikolett, sajnos itthon csak az Al Sense kit van forgalomban, és csak ritkán lehet kapni. De állítólag a sima lakmuszpapír is képes kimutatni a magzatvizet (kék lesz)

  • Pertovicz Nikolett

    2008. március 27. csütörtök

    Sziasztok!

    A magzatvíz jelző betét után szeretnék érdeklődni, én Vi Sense illetve AL Sense Kit név alatt találtam hasonlót, de ezek egyike sem kapható patikában, mivel állítólag csak rövid ideig voltak forgalomban. Tudnátok nekem abban segíteni, hogy van-e más néven elérhető magzatvíz szivárgást kimutató eszköz és ha igen az esetleg hol szerezhetőbe?

    Köszi