A magzat kora

A magzat koraMikor születik majd a baba? Erre a kérdésre még a legpontosabb orvosi mérések alapján sem tudunk választ adni. A magzat 280 napon át növekszik az anyaméhben – vagy többet, vagy kevesebbet. A pontos időpont meghatározására többféle eszköz áll rendelkezésünkre.

Az orvosok szinte minden esetben az utolsó menstruáció első napjától számítják a terhességet és ehhez képest adják meg a kiírás napját is. Normál esetben a fogantatás félidőben történik (+- 3 nap), ezért a szülések kb. 20%-a valóban a kiírás napjára esik.

Ha te tudod az együttlét pontos időpontját, az sem ad 100%-os eredményt, mivel a spermiumok gyakran 3 napig várakoznak a petesejtre, így akár 3 napos csúszás is lehet.

Az első ultrahang pontosíthatja a képet. A magzat szívhangja a 6. héttől észlelhető. Ha az első vizsgálaton még nincs szívhang, pedig szerinted már a 6. héten vagy, akkor biztosan később fogant a baba. Meglévő ultrahang leleteid alapján itt számolhatod ki a terhesség korát: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html

A magzat méretei alapján számolt terhességi kor adatai a 12. heti ultrahangon adják a legpontosabb eredményt. Nagyjából az első harmad végéig azonos ütemben fejlődnek a magzatok, azaz a 12. héten ugyanakkora a méretük, az ettől való eltérés azt jelezheti, hogy a baba fiatalabb vagy éppen idősebb, mint amit eredetileg számoltál.

A későbbi ultrahangvizsgálatok eredményei már kevésbé adnak pontos eredményt, hiszen a 12. héttől már egydi ütemben híznak a babák, innentől kezdve az anya táplálkozása és a genetikai tényezők a meghatározóak.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Németh Szabina

    2011. január 17. hétfő

    Kedves Ági!

    12 hetes (12+2) uh-on a következő magzati méreteket állapította meg az orvos:
    CRL:57
    BPD:22
    FL:8,5
    NT:1,2
    Normálisak, kornak megfelelőek ezek a méretek? Nem túl kicsi az FL?

    Válaszát köszönöm: Szabina

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Teljesen jók a méretei, nem kell aggódnod.

  • Timcsa

    2008. július 25. péntek

    A 16. hét ezért a legalkalmasabb a végtaghiányos rendellenességek vizsgálatára, bár nem végzik rutinszerűen, csak családi kórelőzmény esetén. Jól megjegyezhető adat, hogy a 16. héten a magzat hossza 1-2 mm eltéréssel 16 cm. (A baba egyénre jellemző mérete csak a 28-32. héttől alakul.)