Tévhitek a kevés anyatejjel kapcsolatban

Számos félreértés van a szoptatással kapcsolatban, amit valamilyen formában mindig visszahallok, pedig már én is, és a szaklapok-szakkönyvek többsége is számtalanszor megírta, mikor aggódhatunk a tej fogyása miatt és mikor nem. Lássuk, vajon mikor nem kell aggódni az anyatej mennyisége miatt!

Tévhitek a kevés anyatejjel kapcsolatban1. tévhit „Estére már alig van tejem”
Estére mindenkinek kevesebb a teje. Reggel több tej van a mellben, ilyenkor a baba többet szopizik, viszont ez a tej vizesebb. Az esti tej összetétele más, zsírosabb, ilyenkor kisebb adagot eszik már csak a baba, és a mell is puhább, de ez így normális, nem annak a jele, hogy kevés lenne a tej.

2. tévhit „Nem kemény a mellem, kevés a tej”
A szülés után első pár hétben még keményebb a mell, ez azért van, mert túl sok tej termelődik, több, mint amennyire a babának szüksége van, ezért kell az első időszakban a szoptatás mellett még fejni is. Ezt követően, ha igény szerint szoptatunk, beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, ezért nem annyira kemények és feszülőek a mellek, de ez nem azt jelenti, hogy kevés lenne a tej.

3. tévhit „Tekergőzik a baba, ki-be veszi a szájába, biztos kevés a tej”
A tekergőzés lehet a hasfájás miatt, vagy egész egyszerűen csak arról van szó, hogy az evéstől beindult a kicsi emésztése, ami nagyon gyakori és éppen kakil. Ilyenkor rövid időre megszakíthatod a szoptatást, a válladon büfiztetheted a babát, aztán folytathatjátok.
3-4 hónapos kor után gyakori az szopisztrájk is, aminek többféle oka lehet, pl. hogy nem jön elég gyorsan az anya melléből a tej, sok minden érdekli a babát, ezért nem tud türelmesen szopizni, de szájpenész is állhat a háttérben, valamint nem ritka a cumizavar sem.

4. tévhit „5 perc után abbahagyja a szopit”
3 hónapos kor után a baba már annyira hatékonyan tud szopizni, hogy gyakran pár perc alatt végez a szopival, de ez nem probléma. Csak akkor kell arra gyanakodni, hogy nem lakik jól, ha ezzel párhuzamosan éjszaka elkezd gyakrabban ébredni. Ebben az esetben érdemes napközben gyakrabban szoptatni vagy legalább az esti órákban gyakrabban megkínálni szopival, hogy jóllakjon.

5. tévhit „Nem hízik eleget”
3 hónapos kor után lelassul a hízás, ilyenkor előfordulhat, hogy 1-2 hétig egyáltalán nem hízik a baba, éppen ezért soha nem szabad a heti hízást nézni, mindig csak a havi értékeket és ha volt valamennyi hízás, akkor az már elegendő (ha egyébként kiegyensúlyozott a baba)

6. tévhit „Nem tudok fejni”
Ha igény szerint szoptatsz, akkor az első 3-4 hét után már nem tudsz szoptatás után fejni, ugyanis beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, pont annyi tejed lesz, mint amennyire a babának szüksége van.

Még több szoptatással kapcsolatos tanács és tapasztalat itt!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

57 Comments

Comment navigation

  • Kata

    2010. március 12. péntek

    Szia Ági!Szeretnék tanácsok kérni a húgom nevében.Egy hetes babája van,most kezd megindulni a teje.A baba elég ügyesen szopizik,csak már 2 napja nem tud kakilni és nagyon nyűgös.Én nem tudok neki tanácsot adni,nálunk nem volt ilyen probléma.Mit tegyen?Nagyon fáj a baba pocakja ez miatt.Válaszodat előre is köszönöm:kata

    Válasz:Amikor erőlködik és nem tud kakilni, akkor a két térdét húzza fel a pocakjához és körözzön fele kifelé mutató irányba lassan pár percig, ez szokott segíteni a pukiban és a kakilásban is.

  • Betti

    2010. március 02. kedd

    Kedve Ági,

    szeretném a tanácsodat kérni. Kisfiam 10 hónapos lesz a következő napokban. Idáig sikerült anyatejjel táplálnom, most viszont egy hét alatt rohamosan lecsökkent a tej mennyissége. Az elejétől fogva fejtem neki a tejet, mert nem akart szopizni. Bőven elegendő volt, rengeteget lefagyasztottam amit a barátnőm kislánya elfogadott ( az én babám sajnos nem itta meg). 7 hónapos koráig csak anyatejet kapott, akkor kezdtem a hozzátáplálást a védőnő tanácsára. Aztán időközben a kisfiam megtanult szopizni, csak most már tejem nincs elég. Saját magam megnyugtatására(mert így szoktam meg) fejem most is, viszont max. 1dl tudok lefejni és az kevés neki. Két és fél decit is meginna vacsorára, mert ennyit szokot+reggelire is, de nincs elég. Elejétől fogva átalussza az éjszakát, csak mostanában ébred fel és szopizik is. Reggel szinte semmit nem tudok fejni vacsorára, úgyhogy egész nap alatt jön össze az a két deci(ha összejön) amit másnap estére kap. Napközben is követeli a tejecskét de már a napokban nem tudtam abszolut adni neki. Szeretném még szoptatni mindenképpen de napról napra kevsebb a tejem és nem tudom mit tegyek. Legalább fél literre lenne még szüksége-ha jól tudom, annyi már biztos nincs az esti szopival együtt sem:( Talán hozzájárul a csökkenéshez az is, hogy visszább vettem az evésből, mert már gurulok, de nem hiszem el, hogy csak annak tud teje lenni aki állandóan eszik…mert én azt tettem. Nem sokat, de bőségessen. Egyszerűen csak leszerettem volna adni a +15kg-ot. Viszont, ha ez az ára, akkor megint elkezdek enni(rendesen)…hiszen a baba a legfontosabb.
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Betti

    Válasz: Ha visszavetted az evést, akkor sajnos lehet, hogy emiatt lett kevesebb a tejed. Igyál sokat, szoptasd rendszeresen, amikor kéri, ettől elég tejed lesz és ő is eleget fog inni. Koplalni nem szabad, mert ilyenkor méreganyagok szabadulnak fel, amik átmennek a tejbe is, de ha elhagyod a fehér kenyeret, tésztaféléket, édességeket, azzal már sokat teszel a saját fogyásodért is.

  • Tarnai Krisztina

    2010. február 03. szerda

    Kedves Ági!

    Kezdő anyuka vagyok, ráadásul angyal a kisbabánk, mégis tanácstalan vagyok. Luca most 4 hónapos és kb.200 gr híján megduplázta születési súlyát (3430 gr volt a születési súlya) . Kb.2 hetes kora óta 5x eszik naponta (éjjel 1x kel, napközben pedig úgy 4 óránként eszik), mindig igény szerint. Vagyis majdnem, mert este fürdetés előtt mindig nagyokat alszik és úgy 4 órával az utolsó etetéshez ébresztem, játszunk most már több mint 1 órát, majd fürcsi (általában 8 körül) és alvás. Mostanában azonban elkezdte átaludni az éjszakát (van, hogy csak hajnali 6-7 körül ébred és kér enni az este 8-as evés után), így viszont csak 4x eszik 1 nap. Ez nem kevés??? Szeretném min 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálni, csak nem szeretném, hogy a kevés evés miatt elapadjon a tejem. Amúgy jókedvű baba, aki nagyon érdeklődő, nagyokat eszik, jókat játszunk, majd nagyokat alszik. Tudom, hogy az ébresztés sem egy szép dolog, de nem szeretném, hogy összekeverje a nappalt az éjszakával, és az ébresztés ellenére, szinte azonnal mosolyog és játékra kész (egyébként a du 2 körüli evés majd játék után képes elaludni este 9-10-ig vagy akár tovább is- párszor kipróbáltam és ezért döntöttem az ébresztés mellett.)
    Válaszodat előre is köszönöm: Kriszta és Luca

    Válasz: Semmi baj nincs a kislányoddal és tökéletes ez a napirend is. Nem kell semmin változtatni. Nappal ne aludjon 4 óránál tovább, ilyenkor valóban érdemes felébreszteni. A 4-5x szoptatás sem gond, mert a szervezet hozzászokik, beáll a megfelelő mennyiség, ez nálatok tökéletesen működik. Ha nagyon aggódsz, akkor a hosszabb ébrenléti időszakba beiktathatsz még egy szoptatást, de nem muszáj.

  • Lilla

    2010. január 31. vasárnap

    Kedves Ági,

    nagyon köszönöm a gyors választ!

    tévesen írtam az előbb, nem 600-650, hanem napi 500-600 ml körül fogyaszt tejet a fiam.
    valahol írtad, hogy testsúly kilogrammonként 150 g-ot kellene ennie egy babának. mivel Ő most 5300 g, ez 750 ml körül lenne. ha havonta hízik 400 g-ot, akkor nem kell foglalkozni azzal, hogy legyen meg a napi 750 körüli ml? mi a véleményed?
    előre is nagyon köszönöm a választ!
    Lilla

    Válasz: Ha hízik és jókedvű, akkor nem kell erőltetni a nagyobb mennyiséget.

  • Lilla

    2010. január 31. vasárnap

    Szia Ági,

    Kisfiam 58 cm-el és 3900 g-al született. Most 8 hetes és 5300 g. már 1 hetes korában nagyon jó evő volt, előfordult, hogy 150 ml-et is megevett. Múlt héten szerdán elkezdtem szedni a cerazette fogamzásgátlót, e héten hétfőn pedig sajnos elfelejtettem bevenni egy tablettát. pár nap múlva meg is jött a menstruációm. ezt követően tapasztaltam, hogy a szokásos heti fogyása lecsökkent 110 g-ra. hasfájás miatt ( gripe water mellett) nyugtató cumit is használtunk néha, ami miatt úgy érzem néha nem szopik rendesen. egy nap kb. 600-650-et eszik, délután, esténként van, hogy csak 40-60 ml-et. ilyenkor átteszem a másik mellre, melyet szopizik 10 percig is, de egy csepp tej sem jön belőle. bár alapvetően jó kedélyű, néha sír evés után, ezért a korábban lefejt mélyhűtött tejekből elkezdtem utánapótolni (napi 1x). az utánpótlásból simán megeszik 140 ml-et. a cumit igyekszünk teljesen elhagyni. el kezdtem újra fejni a mellem, mert megijedtem, hogy kevés a tejem. 10-20 ml-nél nem jön ki több.
    mi lehet a baj? baj van egyáltalán? lehet, hogy elapad a tejem? Mit tehetek? Válaszodat nagyon várom! köszönettel: Lilla

    Válasz: Nincs semmi baj, csak beállt a kereslet-kínálat egyensúlya, azaz pont annyi tejed van, amennyire szüksége van. Este minden baba kevesebb tejet eszik, mert az esti tej zsírosabb. Nem kell semmit tenned. Ha úgy látod este éhesebb, szoptasd estefelé gyakrabban akár félóránként, ezzel a tejed is gyarapszik.

  • Cica

    2010. január 19. kedd

    Szia Ági!

    Nekem olyan probléma adódott, hogy a 14 hetes babám egyre kevesebbett evett, felét végüla szokásos napi adagjnak. A doki megállapította, hogy totokgyuszija van, és a fogzás miatt beduzzadt az inye is. Kapott antibiotikumot, de sajnos mire erre rájöttünk a kics már odáig jutott, hogy ha csak megkínáltam ívvbe hátrafeszült és sírt. Amúgy egy kiegyensúlyozott, jókedély baba aki nagyon szeretett szopizni. Féláomba tudom szoptatni már 5. napja. így megy de nagyon fárasztó neki hogy megzavarom az alvásba, és sokszor megrémül mikor felpillant, hogy nem ott van ahol elaludt. Teljesen felborult anpirendünk és sokkal nygösebb ő is. Én sem tudok mit kezdeni a helyzettel, hogy azt kell lesnem mikor alszik el, vagy mielöt felébredne felvegyem. Nem lett jobb ahelyzet, mert ébren még mindig nem fogadja el. A tejem sanos egyre kevesebb az állandó időhúzástól, idegeskedéstől. Súlyra gyarapszik, de nem tartom jó ötletnek, hogy így átverem és ennyire összezavarom. Nyugodt volt amig rendszer volt a napjában és ez látszik is rajta. Szoptassam vagy adjam fel s szotassam cumisüvegből. hogy legalább legyen tejem és újra nyugodt baba legyen.
    Köszönöm!

    Válasz: Semmiképp ne add fel! Ez most egy átmeneti időszak, amíg a betegség nem megy le teljesen és el nem felejti a rossz élményt. Addig szoptasd igény szerint, akkor amikor kéri és amikor jólesik neki, így gyarapszik majd a tejed is.

  • Kata

    2010. január 13. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom 4 hónapos, csak szopizik, élete első három hónapjában havonta 60-70 dkg-ot hízott, de az utolsó négy hétben csak 15 dekát szedett fel. Átalussza az éjszakát – akár tíz óra hosszat is alszik – napközben igénye szerint kb. 2,5 óránként eszik. Semmi jele nincs, hogy éhezne azon kívül, hogy nem gyarapszik. Amúgy elég hebrencs, rövid ideig szopizik, azt is csak külön szobában, fekve:-) Három nagyobbka testvére van, mind 1,5 éves korukig szopiztak és csak 7 hónapos korukban kezdtük a hozzátáplálást, úgyhogy végleg nem értem. Nagyon nem szeretném a negyedik gyerekemnél bevezetni a tápszert. A férjem szerint kukába a mérleggel, amíg kiegyensúlyozott és jókedvű a baba. De 15 dkg azért elég kevés…
    Te mit gondolsz?

    Köszönettel.
    Kata

    Válasz: Semmi gond, 3 hónapos kor után lelassul a hízás, lehet egy-egy ilyen keveset hízós időszak, aztán megint nekilódul. Ha egyébként jókedvű, kiegyensúlyozott, akkor nincs gond.

  • anrea

    2010. január 12. kedd

    Sziasztok. Nekem olyan problémám volna hogy a kisfiam 12 hetes és eddig rengeteg tejem volt két naponta 1liter tejet tudtam lefagyasztani most viszont egyik napról a másikra hirtelen lecsökkent de annyira hogy éppen hogy elég.
    Az lenne a kérdésem hogy mit tegyek hogy ujra olyan sok tejem legyen mint azokelött.

    Válasz: Ha elég neki a tejed, akkor miért van rá szükség, hogy megint több legyen, mint amennyire szükség van? A tejtermelés idővel beáll a kereslet-kínálat szerint, tehát annyi termelődik, amennyi kell. Ha többet szeretnél, akkor kezdj el fejni a szoptatások után, illetve naponta egyszer úgy, hogy 7-7, 5-5, 3-3, 1-1 perceket fejsz mindkét mellből, akkor is, amikor már nem jön, mert ez az inger serkenti a tejtermelést.

  • Dortje

    2010. január 10. vasárnap

    Köszönöm a választ!

  • Heni

    2010. január 07. csütörtök

    Szia Móncsi!
    Lehetséges,hogy gyengébb a tejed. De beszélj nyugodtan a védőnőddel emiatt.
    Nekem is így volt. Kevesebb alakalommal szopizott.Tápszer.gyümi neki! ne keseredj el!

  • moncsi

    2010. január 07. csütörtök

    sziasztok!

    olyan kérdésem lenne, hogy lehetséges-e olyan hogy van elég tejem, de nem elég gazdag, tápláló a babám számára? ő most 16 hetes, és csak most vált szükségessé egy etetés alatt mind a két mellem odaadni. már meg szoktam kínálni ebédidőben gyümölccsel, répával, szeret mindent, de még akkor is kap tejcsit tőlem. azonban az utóbbi egy héten a szokásosnál többször kér enni. eddig nagyon szépen 4 óránként evett, viszont mostanában van hogy 2 óránként kell etetnem. tejem biztosan van elég, szopizás után mindíg marad is benne kicsi, és a kisfiam is vidám jókedvű, nem látszik hogy éhes maradt volna. széklete is átlagos szerintem, naponta általában 1-2 alkalommal van kakija. kicsi súllyal született, 37hétre, 2,59kg volt, most 16 hetesen 5,62kg. Lehetséges hogy nem elég tápláló a tejem? mit tehetek? nem szeretnék tápszert adni neki.
    előre is köszönöm a tanácsokat!

    Válasz: Nem, olyan nincs, hogy a tejed nem elég tápláló. Egész egyszerűen növekedési ugráson megy át, tehát pár napig többször kell szoptatni akár két mellből is, több tejet igényel, aztán megint vissza áll majd a régi rend.

  • Zsuzsi

    2010. január 04. hétfő

    Kedves Ági !

    Kezdő anyukaként írok . Kissé nehezen indult be a tejem, így már a korházban elkezdtem a fejést, ami segített is. Viszont azt hiszem túlzottan rászoktam arra , hogy lefejjem és ne a kicsi szopizza ki. Kicsit egyszerübb üvegből megetetni és én is megnyugszom , hogy eleget eszik. Legalábbis remélem. 1 hónaposok vagyunk és 90 – 100 ml -t eszik , ez normálisnak számít? Viszont még így is kell tápszer kiegészítés, mivel valamikor csak 50 -70-ket tudok lefejni. Azért szokott szopizni is , de minden alkalommal. A véleményedre lennék kiváncsi, hogy leszokjak -e erről a rossz szokásról vagy se.
    Köszönettel: Zsuzsi

    Válasz: Igen, szokj le róla, különben elapad teljesen a tejed.

  • Kriszta73

    2009. december 31. csütörtök

    Köszönöm a gyors válaszodat. Már 2 napja csinálom a szaporító fejést és úgy tűnik tényleg használ. 60 ml-ről 140 ml-re emelkedett az adag. De én napi 6-7 alkalommal fejek így. Remélem ez nem gond.

  • Kriszta73

    2009. december 29. kedd

    Kedves Ági!

    A problémám gondolom nem egyedülálló. Amikor terhes voltam a lányommal, teljesen természetesnek tűnt, hogy csak szoptatni fogok. Eszembe nem jutott, milyen nehézségek léphetnek fel. Aztán rá kellett jönnöm, mégsem olyan egyszerű dolog. Sajnos a mellbimbóm befelé forduló, de a kislányom hősiesen küzdött, hogy kipréseljen belőle vmit. Aztán vettünk bimbóvédőt, azzal könnyebben szívta, de olyan sokáig szopogatta, hogy a bimbóm teljesen kisebesedett. De egyikőnk sem adta fel. Bár én összezárt fogakkal ordítottam, amikor elkezdett szopizni. Aztán egyszerűbbnek véltem a mellszívót. (Gondolom itt rontottam el.) Sajnos nem nagy méretekkel rendelkezem (bár nem tudom ez mennyire befolyásolja a tej mennyiségét) és elég rossz evő is vagyok. De próbálok odafigyelni, hogy eleget egyek és igyak. Fel is tornáztam magam 100 ml-re (2 mellből). Próbáltam a tojás levest, alkoholmentes sört, szoptatós teát, stb. Nem vettem észre pozitív változást egyiktől sem. Aztán elkezdtem a szaporító fejést. Azt nem mondanám, hogy nőtt a mennyiség, de legalább nem csökkent. Viszont a bimbóim a géptől is folyamatosan sebesek (7 hetes a lányom). Felváltva használom a Garmastan és Bepanthen kenőcsöt. Ráadásul azt vettem észre, hogy hiába fejem legalább fél óráig, nem jön le teljesen. Úgy veszem észre beállt a kereslet-kínálat (3 óránként eszik és így fejek), de már 140 ml az adagja. Nekem pedig egyre kevesebb a tejem. Mit javasolsz? Fejjek sűrűbben? Folytassam a szaporító fejést? Nagyon szeretném anyatejjel táplálni, ennek érdekében mindent elkövetek. 5 hét cumisüvegből etetés után is tudott szopizni de csak 10-20 ml jött le. Ő nagyon ügyes, szeretnék én is az lenni.

    Válasz: Próbáld meg azt a szaporító fejést, amikor először 7 percig fejsz az egyik mellből, 7 percig a másikból, aztán 5-5 percig, aztán 3-3, majd 1-1, akkor is, ha már nem jön, ezt csináld meg minden nap legalább 1x, ez segíteni szokott. Ezenkívül kínáld meg naponta többször cicivel, mert a szopizás a legjobb tejszaporító. Cumisüveg előtt mindig szopizzon egy kicsit.

  • Dortje

    2009. december 23. szerda

    Kedves Ági!
    Egy kicsit tanácstalan vagyok, és nem találok a neten sehol hasonló „problémát”, amiben szeretném a segítségedet kérni. Első fiamnál már a 3. naptól csöpögött a mellemből a tej, amikor a fiamra gondoltam akkor is. Azt hiszem ez normális. Most a második babámnál visszont nem csöpög a tej. 3 hetesen 2 órával az utolsó szopás után 80 ml tejet fejtem le az egyik mellemből, mert elbizonytalanodtam, hogy van-e egyáltalán elég tejem. Azt gondolom, hogy ez elég, egy ekkora babánál, nem? De akkor miért nem csöpög? Ez baj? Vagy jól záródik a mellem és örüljek neki?!
    Válaszodat előre is köszönöm,
    Dortje.

    Válasz: Nem gond, hogy nem csöpög a melled, örülj neki 🙂 Van elég tejed, a 80 ml lefejve teljesen jó, mert a baba ennél jóval többet tud kiszívni, mint amennyit te kifejni.

  • Mónika

    2009. november 18. szerda

    Kedves Ági!
    Nekem az anyatej tárolásával kapcsolatosan lenne kérdésem:6 hetes a babám és etetés után nem tudok fejni, csak minimális mennyiséget, sok kinlódás árán, viszont szinte ugyanannyi magától kicsöpög az éppen nem „foglalt” mellemből, szoptatás közben.Arra gondoltam, hogy ezt a tejet kifogom, összegyűjtöm és lefagyasztom.Nem tudom viszont, hogyan jobb:amit kifogtam, azt rögtön fagyasszam le, és a további szoptatások után a már megfagyott tejre ráönthetem az újabb adagocskát, amig a kis üveg megtelik, vagy inkább tároljam a hűtőben az adagokat,-persze csak 1 nap folyamán kifogott adagokra gondolok- majd amikor összegyűlt, nap végén egyben fagyasszam le?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Mónika

    Válasz: Egy napig lehet gyűjteni, utána le kell fagyasztani.

  • Gabi

    2009. október 07. szerda

    Kedves Ági,

    nagyon köszönöm, hogy foglalkoztál az én problémámmal is, azóta több dolgon is változtattam, többek közt, amit ajánlottál a gyakori és a csendesebb, intimebb, besötétített szobás szoptatás be is vált!
    A kisfiam még csak 2 hónapos lesz, de nagyon figyelmes, sokat nézelődik ez is megzavarhatta a szopásban, de sajnos ezen kívül van egy másik gondunk is, amire most jöttem rá.
    A gyomra, mintha mindig tele lenne, annyira fel van puffadva, elég mohón eszik általában, ha kedve van hozzá és gondolom sok levegőt nyelhet ilyenkor, ami nem tud kellőképpen távozni, emiatt sokszor öklendezik, mintha hánynia kellene, néha fel is jön egy-egy korty tejecske. Láthatóan szenved ettől, általában az egész délelőttünk az öklendezések, büfik körül forog és csak a vállamon viseli el úgy-ahogy ezt a helyzetet. 🙁
    Próbáltunk már kétféle cseppet az infacolt és most az espumisant, talán ez utóbbi most hatékonyabbnak tűnik, de a tünetek nem szűntek meg. A „Tigris fogás” és a masszírozás is része a napi kúrálódásunknak, de ezek csak ideig óráig javítanak a helyzeten, szerencsére nem sírós baba így csak nyöszörög, morog, izeg-mozog, feszíti a kis izmait,viszont láthatóan kínlódik és amikor már végleg semmi sem használ, olyan rossz érzés és van, hogy már egyáltalán nem tudok újat kitalálni, ma például már pólyába is tettem, ez kicsit megnyugtatta, el is szundított benne.
    Mit lehet még tenni ilyenkor? Ez a kólika? A kislányunknál semmi ilyesmi nem volt, ezért most nagyon tanácstalanok vagyunk.

    köszönöm a türelmedet,
    Gabi

    Válasz: Ez nem kólika, a fiúk szimplán érzékenyebbek az emésztési nehézségekre. Evés előtt adj neki Gripe Watert, ez a leghatékonyabb és ha nem tud kakilni, vagy erőlködik a pukival, húzd fel a térdeit a hasáig és köröz velük kifelé, ez a levegő távozásában és a kakilásban is segít.

  • Gabi

    2009. október 03. szombat

    Kedves Ági,

    kisfiam furcsa szopizási problémájával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
    A most 7 hetes kisfiam (5600 gramm) kb.2 hete teljesen felborította az addigi szoptatási rendünket és hihetetlenül rapszodikusan étkezik azóta. Az anyatejjel már alig bírom követni ezt a ritmust, mivel egyik napról a másikra elkezdi éheztetni magát, korog a gyomra, de nem akar enni, vagy csak nagy nehezen szopizik 1-2 percet (egyébként születésétől kezdve max. 10 percet tölt a melleimen), ilyenkor nem adok pótlást egész nap noszogatom szoptatni próbálom a mérleg rémisztően kicsi mennyiségeket mutat, még mínuszt is néha, majd kb. 2 napi küzdés után visszaáll az ez idő alatt lecsökkent tejmennyiség és a kisfiam is kellően kiéhezett és ismét lelkesen szopik. A súlygyarapodása eddig az első hónapban heti 500 gramm volt, azóta pedig volt egy hét stagnálás, majd ezt követte egy heti 600 grammos gyarapodás, és most ismét itt vagyunk az önéheztetés korszakában. Én ezt egyáltalán nem értem, már a múltkor az orvosunk felírta és a védőnő is javasolta a tápszert nekünk, meg még a teáztatást is, de én eddig még nem pótoltam a kiesett mennyiségeket.
    Én a természetes táplálás híve vagyok, csak, ha minden kötél szakad akkor adom be a derekam a pótlásnak és a cumisüvegnek. Ugyanakkor nem tudom biztosan, hogy helyesen teszem. A kislányomat most a második terhességem alatt is szoptattam, most az utolsó trimeszterben 1,5 éves korában választotta el magát, mert már nagyon lecsökkent a tejem az íze is megváltozhatott gondolom, de amit mondani szeretnék ezzel, hogy vele szuperül ment a szoptatás, egyáltalán igazi élmény volt, mert igazán élvezettel szopizott, és ő egy erős, egészséges óriás bébi volt, most is szép nagylány, kortársainál meglepő módon még mindig nagyobb (a gének ezt nem támasztják alá :)), és ami fő nem is beteges, szóval én mindezt a tartós szoptatásnak tulajdonítom és ezt annyira szeretném a kisfiamnak is biztosítani!
    Mit tegyek?
    A legaggasztóbb, hogy, ha most küzdünk és ismét minden helyreáll, meddig tarthat…, sajnos félek tőle, hogy újra és újra át kell élnem a tejem elapadását és ezalatt két három olyan napot, mikor korog a gyermekem gyomra.
    Normális dolog ez? Egyáltalán mitől lehet az, hogy a kisfiam képes éheztetni magát és egyet sem nyekken, nem sír, nem levert, sőt kimondottan jól néz ki a böjtös napokon.

    köszönettel,
    Gabi

    Válasz: Próbáld meg az „éheztetős” napokon csendes szobában fekve szoptatni, akár félhomályban, illetve ilyenkor szoptathatsz gyakrabban is. Emellett ezeken a napokon fejjél kézi fejővel minden szoptatás után 10-10 perceket, hogy ne apadjon el a tejed. A lefejt tejet utólag kiskanállal is odaadhatod, ha valóban éhes, akkor megeszi majd.

    Nem lehet, hogy az átmeneti szopisztrájk hátterében megfázás vagy szájpenész áll? Érdemes lenne ennek is utánanézni.

  • ibolya

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Sziasztok!
    Kedves Ági és többiek.
    Bocsánat hogy szólok. Nekem is problémám volt azzal h. van-e elég tejem?? Most már nyugodtan mondhatom hogy van. Tejszaporítónak a KARAMALZ nevű malátaital (a citromos változat jobban bejött nekem) nagyon bejött nekem, és csak a második kislányomnál iszom. Az elsőnél a Laktoherb teát ittam. Most a második kislányom 6 hónapos lesz még mindig szopizik, a nagy aki most 2,5 éves csak másfél hónapig szopott.
    Ibolya

  • mcleod3

    2009. szeptember 19. szombat

    Köszönöm a válaszodat megpróbálom!!!

  • mcleod3

    2009. szeptember 09. szerda

    Elfelejtettem írni még,hogy este amikor lerakjuk a kislányunkat olyan 10 óra tájban akkor legközelebb reggel 7 órakor ébred és kér szopni napközben is van hogy egyhuzamban alszik 4-5 órát is.Nem hinném,hogy kevés a tejem ha kislányom ilyen sokat alszik nem tudom már mitévő legyek…

  • mcleod3

    2009. szeptember 09. szerda

    Bocsi azt még elfelejtettem,hogy 2970g-al hoztuk haza.Köszönöm

  • mcleod3

    2009. szeptember 09. szerda

    Kedves Ági!Egy kis segítséget szeretnék tőled kérni!Kislányom május 4.-én született 3240g-al.Jelenleg 4 hónapos és a doktornő szerint pótlást kell kapnia mivel keveset hízik.09.06.-án a súlya 5520g volt egy hónappal előtte 5320g.Elkezdtük a hozzátáplálást mivel kevésnek tűnt az orvosnak a tejem ezért rendszeresen akár 2 óránként fejem iszom a tejserkentő teákat,homeos bogyót stb.mindent amit lehet.De a tejem nemhogy több még kevesebb!Nagyon szeretném a kislányomat anyatejjel táplálni,de a sok cumisüvegezés miatt kialakult már nála a cumizavar mert állandóan beveszi a cicit megszívja majd egyből kiköpi.Hogyan tudnám elkerülni,hogy végleg elapadjon a tejem ill. szeretném fokozni a tejtermelést.Avent kézi mellszívót vettünk de 20ml-nél többet nem szív ki a mellemből nem tudom sztem a készülék is nagyon rossz!melyik kézi készüléket ajánlod a leginkább erre a célra sajnos az elektromosat nem tudom megfizetni még a bérlését sem a Mam készülékén gondolkozom.Előrre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Próbálj meg úgy fejni, hogy 7 percig fejsz az egyik mellből, aztán 7 percig a másikból, aztán 5-5 percig, aztán 3-3, aztán 1-1, akkor is, ha nem jön a tej, mert a fejés serkenti a tejet.

  • szilvia

    2009. szeptember 04. péntek

    Szia Ági!

    Segítséget szeretnék kérni. Kisfiam 5 hetes, az első hónapban 530g-ot gyarapodott a hazaadási súlyához képest. Az első hetekben minden szopizás előtt és után mértük a súlyát (ekkor általában 40-60g különbséget mértünk). Míg az első héten még több mint 100g-ot gyarapodott, addig az utolsó héten már csak 70g volt a különbség. Akkor elkezdtük újra mérni szopi előtt és után, és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a bal mellemből a mrlag szerint 10g-ot szopik, vagy egyáltalán nem mért a mérleg különbséget, míg a jobb mellemből 30g körül.
    Nagyon megilyedtem, hogy éhezik a fiam, így arra gondoltam tápszert adnék neki kiegészítésként szopizás után (talán csak délután és este) és 2 mellből etetném. Mi a véleményed erről a megoldásról?

    A kórházban mindkét mellemet sebesre szívta, ami két hét alatt begyógyult (addig is szoptattam bimbóvédővel). De azóta is – bár rendesen bekapja a cicim (nem csak a bibmót, hanem az udvarát is) – mindkét mellbimbómat ferdén szívja. (Kipróbáltam már a különböző szoptatási pozíciókat)
    Lehet, hogy azért apad el a tejem, mert nem jól szívja a kisfiam a tejet?
    Várom mielőbbi válaszod.

    Egy kétségbe esett kismama

    Válasz: A tápszert felesleges. Szoptasd pár napig gyakrabban két mellből és megint meg fog indulni a tejed. Ha már megint több a tejed, akkor visszatérhetsz a 3 óránkénti egy mellből szoptatásra. Ez a kevésbé hatékony szopási technikán is segít, mert több ingert kap a mell. Próbáld meg többször váltogatni a pozíciókat, hogy mindig más irányból kapja a mell az ingert.

  • Meli

    2009. augusztus 16. vasárnap

    Köszönöm gyors válaszodat a probléma az, hogy mivel csak keveset eszik, így nem bír ébren maradni, viszont mivel éhes így csak 40 percet alszik. kb. ha meg 2 órával később etetem, annyira még nem éhes, hogy többet egyen 80-100 grammnál, így megint ördögi körbe kerültem. még akkor is abbahagyja az evést ha besötétítek és bekapcsolom neki a rádiót, hogy ne a zajokra figyeljen. így nem tudom, mit tegyek, mert tud ő enni 10 perc alatt 180-200 grammot is, itt nem a hatékonyságával van gond, fogalmam sincs mi lehet a gond, mintha egyszerűen sztrájkolna, csak már 1.5 hete alig eszik. vagy elalszik, vagy nézelődik evés helyett. és régen 10-15 perces evés majdnem 1 órára húzódik. Én is is lemerülök, meg ő is.

  • Meli

    2009. augusztus 14. péntek

    Kedves Ági,

    12 hetes a fiam, míg nem jött a meleg a fiam példásan evett, nagyon nagyon gyorsan és aktívan. 10-15 perc alatt kiszívta amire szüksége volt és játszott, aludt majd evett megint, mióta a nagy meleg volt, szinte mindig elalszik szopizás közben, hiába simogatom és beszélek neki, hiába veszem fel böfiztetni, (mert őt sűrűn kell, mert különben bukizik a végén.) visszarakom mellre 3 slukk után megint elalszik. Nem eszik sokat 80-100 grammokat evésenként, meg egyszer 130-140 grammot. Naponta 5-6 alkalommal eszik meg egyszer felkel éjjel is enni. most már ott tartunk, hogy 2-2.5 órásak a ciklusaink majdnem (pedig volt 3.5-4 órás is teljes éjszaka átalvással). Nagyon idegőrlő. Amúgy kiegyensúlyozott, vidám baba. 3500grammal és 54 centivel született. Most 5830 gramm és 34 centi, de az utolsó héten csak 90 grammot hízott. NEm tudom it tegyek, mert nem eszik eleget a tejem is elkezdett csökkeni.

    Előre is köszönöm a gyors választ.
    Melinda

    Válasz: Valószínűleg itt nem a meleg a gond, hanem a napirendetek rossz. Ha ugyanis felébredés után közvetlenül eteted a babát, akkor 3 hónaposan már nem igazán alszik vissza, hanem éberen és hatékonyan eszik. Tehát azt a napirendet kellene tartanotok, hogy alvás-evés-játék-alvás.
    A másik, hogy 3 hónaposan van egy növekedési ugrás, amikor gyakrabban akar enni a baba, ez teljesen normális. Tehát az nem gond, ha most átmenetileg gyakrabban eszik, mert ha megnövekedett a tejmennyiség, magától visszaáll majd az eredeti menetrend.

  • Domi

    2009. július 18. szombat

    Kedves Ági!

    Abban szeretném kérni a segítséged, hogy az 5 hónapos kisfiam kb 1 hete azt csinálja, hogy szopizik, aztán jó ha eltelik 2,5 óra és elkezd annyira sírni, hogy semmi nem nyugtatja meg, csak ha újra mellre teszem. Előtte már kibírt 4-5 órákat az éjszakák is kezdtek beállni, de ezóta már éjszaka sem alszik rendesen. Amióta ilyen nagyon meleg van szokott kapni vizet is és amikor ennyire elkezd sírni, akkor az megnyugtatja egy kis időre, de addig soha nem nyugszik meg teljesen, amíg nem kap cicit. Ilyenkor eszik is rendesen. Az lenne a kérdésem, hogy lehet, már nem elég számára a tej? Elképzelhető, hogy már nem annyira tartalmas mint eddig? Van otthon tápszer, de eddig még nem akartam adni neki, viszont már ott tartok, hogy kíváncsi lennék, ha abból megenne egy 200 grammot, akkor meddig bírná.
    Egyébként nem szokott balhézni szopizások után és arra gondoltunk, hogy talán pont annyitejet eszik, ami arra elég, hogy éppen már nem éhes, de mégsem lakik jól teljesen.
    Várom válaszod, mert tanácstalan vagyok és elkeseredett

    Válasz: Két megoldás van:

    1. Ebben a korban van egy növekedési ugrás, ilyenkor szokták ajánlani, hogy kezdd el a hozzátáplálást, mert már nem elég neki a tej. Próbáld meg estefelé gyakrabban etetni, ha ez segít, akkor a növekedési ugrásról van szó.

    2. Ilyenkor kezdődik a fogzás időszaka. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, megrág, akkor az első fogacskák miatt sír fel éjjel. Homeopátiás alkati szerekkel segíthetsz neki, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz erről bővebb leírást.

  • Anett

    2009. június 25. csütörtök

    Kedves Ági!
    A véleményedre lennék kíváncsi: 10 hetes kisfiam naponta 5X, de van amikor csak 4X eszik. Ez nem kevés? Mindenütt azt olvasom, hogy 6-8X esznek az ilyen korú babák..
    Anyatejes, két mellből szoptatom, a napi mennyiség pedig 700 ml körül van. /3600gr és 52cm volt születésekor, most 5100gr és 63 cm./ Kiegyensúlyozott baba, sosem panaszkodik, figyelmes, aktív.
    Éjjelente 1X kel fel enni,ilyenkor 160-180ml-t eszik, egyébként 1-1 étkezéskor nagyjából 140-et, de van olyan is, hogy csak 60-at.
    Így, hogy ilyen ritkán kér enni a kisfiam, nem baj? Mi lehet az oka? Próbáljam többször cicire rakni akkor is, ha nem látom éhesnek?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ne azt nézd sose, mások mit csinálnak, hanem, hogy nektek mi a jó. Egy ekkora babának testsúlykilogrammonként kb. 150 grammot kell ennie, egy nap, azaz 7-750 grammot naponta, tehát az elfogyasztott mennyiség teljesen jó, ha ő nem kéri gyakrabban, akkor nem kell foglalkozni vele. A mennyiségek napközben általában úgy oszlanak meg, hogy reggel a legtöbb, este pedig kevesebb (a 30-40 gramm is normális)

  • Eszter

    2009. április 30. csütörtök

    Szia Ági!

    Most írok először, mert eddig csak olvastatm-olvastam-és olvastam. Nagyon tetszik amit csinálsz, jók a kérdések és a válaszok is, nagyon. mikor először ide kattintottam egyböl tudtam, hogy lesz egy csomó kérdésem a 6 hónapos fiammal kapcsolatben, de mire nagyjából a végére értem az írásoknak, sok kérdésemre a választ már meg is kaptam. Mintha csak a gondolnom kellene a kérdésemre és már olvasom is a választ..
    Feliratkoztam a TV-re, és köszönöm gyors válszodat. Azt olvastam benne, hogy a fiamnak már kellene forognia, kúsznia, ám ő erre még nam képes. Viszont minden mást csinál amit írtál. (a forgás hasra és vissza, ill. hasról – hátra, csak pici segítséggel, de csinálja azt látom akarja csinálni, de még egyedül nem megy)Remélem nem kell elkeserednem, mert egyébként egy nagyon jó kedvű, mosolygós kisfiú. A napi ritmusát is kialakította már: reggel 6kor kel, anyatej, játék kb1-1,5 óra, alvás kb ugyanennyi. 10kor tápszer, játék, alvás, 12-14 között főzelék, + forralt víz, játék alvás, de ez az alvás a legnagyobb, van hogy 2-3 ó, 5körül gyümülcs pépesen+iszi, játék, alvás, és este 7-8 között fürcsi, anyatej, és alvás reggel 6-ig. minden nap így megy. nem tudom mikor kellene darabosat is ennünk, mikor kezdjem a csőrös poharat, mert próbáltam a 2-es cumit, de azt látom, hogy meg akar tőle fulladni. szeretném megkérdezni hogy jól csinálom-e amit leírtam, mert a védőnéni és az orvos mindketten mást mondanak, általábban teljesen ellentéteset. Fogalmuk sincs, hogy ez engem mennyire összezavar. A dr néni azt mondta főzzek húslevest és abból vegyem ki a répát+krumplit, a védőnéni meg az, hogy külön főzzek neki, és ne tegyek hozzá semmit, csak a vízben főzzem. Mikor adhatok hozzá húst is? Remélem nem tartalak fel nagyon a „bolond kérdéseimmel”, nekem egész nap ezek járnak a fejemben. előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Első alkalommal még vízben főzve add neki a répát, krumplit és ha nincs tőle semmi baja, akkor nyugodtan kiveheted neki a húslevesből is (mindig az a szabály, hogy egyszerre csak egy újat kapjon, mert ha valami baja lesz tőle, így tudni fogod, mi a „hibás”. A levesben azonban kicsit zsíros lesz a zöldség, és ettől is lehetnek emésztési gondok, de ha már evett répát és a leveses répától lesz a gond, akkor tudni fogod, hogy a leves a hibás)
    Húst adhatsz neki, sőt kötelező, mert fél éves korra a babák kicsit vashiányosak lesznek és ezt pótolandó kell a hús.

    A darabossal még ráértek, 8 hónapos kortól lehet próbálkozni (attól is függ, mennyire érdekli a dolog, van, amelyik babát már korábban)

    Ha kis segítséggel már tud forogni, akkor nincs gond. A kúszásnál egy 6 hónaposnak kb. annyit kell tudnia, hogy kitolja magát a kezével és próbál körbe-körbe forogni a hasán, tehát ez még nem igazi kúszás, de az sem gond, ha ezt nem csinálja (a kisebbik fiam 9 hónaposan kezdett el úgy igazán kúszni, addig csak próbálkozott)

    A cumisüvegre nincs szükség, ha eddig szopizott, kezdhettek rögtön szelepes csőrös pohárral (amiből nem folyik ki a víz, tehát szívni kell). Tegyél bele gyümölcslevet és add neki oda (játék közben is odateheted közel hozzá), hogy próbálkozzon vele. Először nem fog menni neki, de pár hét alatt rájön, milyen finom van benne és tetszeni fog neki.

  • Erzsike

    2009. április 30. csütörtök

    Kedves Ági! A kisfiam 16 hetes. 3900 grammal született és 57 cm volt. A három hónapos vizsgálatnál 7100 gramm volt és 69 cm. Csak anyatejet kap, általában elég az egyik mellemből a tejcsi. Mostanában 3,5 – 4 óránként kér enni, de csak az egyik mellből. Mi lehet az oka? Kellene esetleg gyümölcsöt adni neki? Este 1/2 9-kor kap enni és hajnal 3-ig alszik, szopizik és alszik tovább. Lehet, hogy már a tejnek nincs olyan tápértéke, hogy elég lenne hosszabb időre? Válaszod előre is köszönöm.
    Erzsike

    Válasz: Egyáltalán nem szabad még egy 16 hetes babának gyümölcsöt adni, mert nem tudja megemészteni. Egész egyszerűen arról van szó, hogy egy mellből is elég neki a tej. Mivel kiegyensúlyozott, jól gyarapodó és jó alvó babáról van szó, nincs okod az aggodalomra. Emellett életkori sajátosság is, hogy már nagyon hatékonyan szopiznak, ezért gyorsabban végeznek és nincs kedvük, idejük a hosszadalmasabb szopihoz.

  • Erika

    2009. április 28. kedd

    Szia Agi!
    Nekem egeszen mas problemam van mint az elottem elhangzoknak de nem tudtam hova irjak neked.Az en Balazskam most 22honapos es 3 honapos koraig szopizott,es azota nem .Most pedig valamelyik nap mikor be ultem a furdokadba kicsordult egy csepp tej.Letezik ilyesmi vagy valami mas bajom van? kerlek valaszoly minnel surgosebben mert nagyon nyugtalan vagyok.Itt felhivtam a haziorvost es elmondtam neki de o azt mondta ne ijedjek meg mert ilyen megtortenik.De nekem nagyon fontos lenne a te velemenyed.
    Udv, erika.

    Válasz: Igen, létezik, 1-2 évig még lehet tejed. Ismerek olyat, aki 6 hétig szoptatott és másfél éves volt a baba, mégis zuhanyzáskor a meleg víz hatására néha még mindig folyni kezdett a teje.

  • Gabi

    2009. április 28. kedd

    Köszönöm szépen a gyors és megnyugtató választ!Én is hasonlóan gondolom,de szerettem volna megerősítést! További jó munkát kívánok!

  • Gabi

    2009. április 27. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom 4.5 hónapos, csak anyatejes baba. A múlt hónapban 400g-ot hízott,amit kevésnek talált az orvosa. Holnap kell vinnem leméretni,hogy mennyit hízik.Ha nem eleget,akkor tejpépet kellene adnom szerintük. Én nem szeretnék,mert enyhe ekcémája is van,tejem is van elég,nem szokott éhes maradni.Igény szerint szoptatom,kb. 6-7X eszik 3550 g-mal,57 cm-rel született, és a 4 hónapos mérésen 64 cm és 5900 g volt. Napi 3-4X van kakis és legalább 5X pisis pelusa,éjjel 1X ébred enni,majd alszik tovább. Egy formás,hurkás combú,aktív baba. Szerinted is kellene adnom neki tejpépet?

    Válasz: A 400 gramm hízás az az életkori minimum, aminél még nem kell hozzátáplálás, hiszen ez pont elég mennyiség. Ez alatt szoktak hozzátáplálást javasolni. Ez alkati kérdés is lehet, általában, ha a szülők nem nagy darabok, nehezen hízó típusok, akkor nem olyan gyorsan hízó a baba sem, illetve 3 hónapos kor után eleve lelassul a hízás, akár 1-2 hétig stagnálhat is. Ha nyugodt, kiegyensúlyozott a baba és nem marad éhes, akkor nincs ok rá, hogy idegen tejfehérjével bombázzák a szervezetét, amit ráadásul még megemészteni sem képes tökéletesen (mert az erre alkalmas enzimek csak 6 hónaposan jelennek meg a szervezetében)

  • ovildo

    2009. április 26. vasárnap

    Szia Ági!

    Kisfiam 4 hónapos lesz jövő héten. Az a problémám, hogy 8-9 szer szopizik naponta, nem mérem mennyit, kb. 5-6 percig. Azután büfi, majd hiába fektetem vissza az ölembe, már nem szopik tovább inkább nézelődik. Szerintem ennyi idő alatt nem lakik jól (tej volna bőven) és ezért sokszor 1 óra múlva megint sír. Már ott tartunk, hogy sétálni sem tudok lemenni vele, mert ugye mire büfi, peluscsere, öltözés, lemegyünk és kb. 20 perc múlva sír és fel kell vele jönni. És ekkor megint szopik. Nem tudom mit tegyek, már a kiegészítésen gondolkodom, vagy a gyümölcsön. Szerinted mit tegyek?

    Válasz: Ebben a korban már annyi minden érdekli a babát, hogy nincs türelme hosszasan szopizni. Próbáld meg fekve, nyugodt körülmények között szoptatni, akár félig besötített szobába, hogy semmi ne vonja el a figyelmét, így egy étkezésre is jól tud majd lakni, illetve hosszabban szopizik majd.

  • Marti

    2009. április 25. szombat

    Köszönöm szépen! Nagyon bejött!!

  • Marti

    2009. április 17. péntek

    Szia Ági!

    Kislányom 2 hónapos, és mostanság úgy tűnik elég keveseket eszik. Szopizás közben sokszor el is alszik, ébresztgetem, de van úgy hogy utána is visszaalszik, így sokszor 2 óránként eszik. vagy ha csak 60g-ot eszik, 1 ,1,5 óra múlva újra éhes. Éjjel viszont nagyon jól alszik, csak egyszer szokott felkelni, hogy éhes. Nem tudom mit kellene tennem, hogy kialakuljon valamiféle rendszer, vagy hogy megegye a mennyiséget egyszerre. Vagy kell-e egyáltalán vmit tenni? Egyébként 4830 gr, és kb. 130 gr-ot hízik hetente, de ezt a szokást, amit fentebb írtam, mostanában kezdte el. Ráadásul szoptatás után nem is tudom, hogy érdemes-e fejnem, pedig úgy érzem kellene, mert estére már sokkal kevesebb a tejem, nem termelődik annyi. Mit érdemes tennem szerinted? Elrontottam valamit?

    Válasz: Nem kell fejned, estére mindenkinek kevesebb a teje, viszont ekkor már laktatóbb, zsírosabb a tej, így kevesebb is elég. A gond a napirenddel lehet szerintem. Úgy szervezzétek az életet, hogy alvás után legyen mindig az evés, így nem fog elaludni evés közben (persze ebben a korban átmenetileg még elszundikálhat, de ez csak átmeneti). Evés után pelusozzátok át, így akkor is fel fog kelni, ha egyébként elaludt volna. Utána 1,5-2 óra ébrenlét és játék következzen. Ha álmos, akkor feküdjön le aludni. A következő evés megint alvás után jöjjön, így biztosan megéhezik addigra.

  • Mona

    2009. április 16. csütörtök

    Szia Ági!

    Nekem pont az a bajom, hogy a 3 hónapos kislányom nagyon keveset hízik. Eddig 8-13 dkg-ot gyarapodott egy héten, most pedig az utolsó 2 hétben szinte semmit.3800gr -ról hízott fel 4910gr-ra a 3 hónap alatt, amire több orvos és a La Leche ligától is azt mondták, hogy kevés. Nekem is az orvos és a védőnők riogatása miatt az a fix ideám, hogy éhezik a baba, ezért próbáltam anyatejet, tápszert is adni neki szopi után cumisüvegből, fecskendőből ill. kis bögréből is, amit nevetve kiköp. Most már teljesen össze vagyok zavarodva. Egyébként 2,5 -3 óránként kér enni.
    Jókedvű, ritkán síró, aranyos baba, megfelelő számú kakis ill. pisis pelenkával.. Mit ajánlasz, mit csináljak?

    Válasz: Ha nem lehet hozzátáplálni és egyébként jókedvű, akkor valószínűleg csak szimplán lassan hízó baba. A biztonság kedvéért (ha még nem volt) elviheted egy vérvételre, hátha vashiányos és ezért nincs akkora étvágya, de valószínűbb, hogy csak szimplán lassan hízó típus.

  • Gina

    2009. március 31. kedd

    Szia Ági,

    A mi problémánk (bár szerintem csak az én problémám), hogy a kisfiam 4. hónapos lett. Eddig minden héten meghizta a 110-180g-t.De a szopizások egyre izgatottabbak, gyorsak, és tépkedi a cicit a végén dühödten sír. A pocija sem nagy, mint régen szopi után.De ha leveszem és elterelem a figyelmét, lenyugszik és jóllakottnak tűnik. Én mégis aggódom. Emiatt úgy döntöttem, h kiegészotem a napi 6 étkezésünket (4óránként/estére 3órákra csökken éjjel meg kibir 6órát)egy kis babánnal- ami tettszik neki, a szopi után közvetlenül bepuszil fél banánt- és fejek (60ml) is amit cumisüvegben (eddig még sosem kapott cumisüveget!!) este pluszban szopi után odaadok neki- ennek szintén nagyon örül és amikor elfogy mintha még kérne. 4napja csinálom ezt és nemhogy hizott volna mint eddig hanem fogyott.
    Akkor ez azt jelenti h, éhes marad szopi után?Ha nem adok banánt, sem kiegészítést akkor is boldog kisbaba.
    JA és a lényeg-azóta utálja a cicit- minden étkezés üvöltés, nem akar szopizni.
    Mit csináljak? Hagyjam abba a cumisüvegből való kiegészítést? miért zavarta be a cumisüveg? Előbb utóbb úgyis be kell vezetni. tejet nem fogok kanalazni v pohárral bénázni.próbáljkozzak még és megszokja?
    Válaszodat köszönöm

    Válasz: Ez az ún. szopisztrájk. A fő oka, hogy minden más jobban érdekli már, mint az evés, a világ kitárult előtte és nincs ideje hosszasan nyammogni, ezért türelmetlen evés közben, főként a végefelé, amikor már nem jön olyan gyorsan a tej. Pótlásra nincs szükség, ha egyébként jókedvű és kiegyensúlyozott. Azért zavarta be a cumisüveg, mert abból gyorsan jön az ennivaló és más technikával kell szopizni, mint a mellet.
    Nem kell bevezetni soha a cumisüveget. Ha 6 hónapos koráig szopizik, utána már jöhet a csőrös pohár majd a sima pohár.

  • Luca

    2009. március 27. péntek

    Szia Ági!
    Kislányom 5 és fél hónapos. Anyatejes, igaz már elkezdtem a hozzátáplálást. Napjában egyszer kap gyümölcsöt két étkezés között, illetve délben már próbálkozunk a főzelékfélékkel. Eddig még csak egyszer csúsztattam emiatt a szoptatást. Én mindvégig amiatt aggódtam, hogy nem elég a tejem. 100-120 ml-nél többet ugyanis soha nem evett meg a kislányom. Mai napig ennyit ehet meg (volt, hogy előtte lefejtem, mert kíváncsi voltam a mennyiségre, mennyi tejem lehet) viszont szerintem elég sűrűn. 3 óránként eszik, éjszaka is. Ráadásul miután ő cicin alszik el, így egy-két korty még közben is leszalad 🙂
    Mindig nagy baba volt. 4050 gr-mal született, a legutóbbi mérés viszont konkrétan sokkolt. 74 cm és 9460 gr. Túletetem? Én abban a hiszemben voltam és mindenhol ezt írják, hogy nem lehet anyatejjel túletetni. Az apuka is hatalmas, na de ez a súly még annál is többnek tűnik. A kezdetektől igény szerint szoptatom. A jelzéseit úgy gondolom nem értem félre. Akkor kap enni, ha éhes. A mozgásfejlődésben jelenleg ott tartunk, hogy oldalra fordul, de a hasra és visszafordulással még nem is nagyon próbálkozik. Erős, már nagyon ügyesen ül, sőt ha tehetné, már menne, hason viszont csak néhány percig van el. Egyébként egy tündéri baba. Normális ez a méret?

    Válasz: Teljesen normális, nem kell félned, a fiam 6 hónaposan 10 kiló volt, 1 évesen 11,5, most 3 és fél évesen 14 kiló. A kisebbik fiam is csak anyatejes volt, ő fél évesen 7,5 kiló volt, 1 évesen 9, most 2 évesen majdnem 14 kg. Alkati kérdés, melyik gyerek mennyire hízik, ha egyébként még csak anyatejes. A mozgásfejlődéssel sincsen szoros összefüggésben a dolog, a nagyobbik fiam fél éves koráig szinte semmit nem csinált, 8 hónaposan egyik napról a másikra mászni kezdett és felállt. A kisebbik hiába volt sokkal mozgékonyabb már fél éves kora előtt, kúszni csak 9 hónaposan kezdett.

  • Domi

    2009. március 12. csütörtök

    Kedves Ági

    Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes a babát mindkét mellemből megszoptatni, ha általában nem elég neki az a mennyiség ami egyben van?
    2,5 óránként eszik 2,5 hetes, és elég kínkeserves a pótlás.
    Fejnem mennyire érdemes utána, ha csak picit tudok magamból kisajtolni? Inkább hagyjam meg a köv etetésre

    válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Ha nem elég a tej egy mellből, akkor kettőből kell szoptatni, mert így több ingert kap a mell, tehát több tej termelődik. Ha már csak minimális mennyiséget tudsz kifejni, akkor nem szükséges a fejés.

  • Sz.Beáta

    2009. március 04. szerda

    Kedves Ági!
    A gyermekem 7 és fél hónapos és elkapott tőlem egy vírúsos torokgyulladást.Egyfolytában porszívózzuk,mert csorog az orra ,tüsszög.Naturlandos köptetőt kap.Mi az amivel még tudnám gyorsítani a gyógyulását,mit tehetnék a torokfájásával.A meleg teát nem hajlandó meginni,csak a langyosat.Mézet még nem ehet.Nem tudom hogyan segítsek rajta.
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Itt vannak jól leírva, miket adhatsz torokfájásra babának: http://homeopatia.proboards21.com/index.cgi?board=Beszlgetsahomeoptirl&action=display&thread=23

  • Éva

    2009. február 28. szombat

    Szia Ági!

    Köszönöm gyors válaszod. A kérdésem, hogy mik az éhség egyértelmű jelei?
    Honnan tudhatom, hogy szopinál jól lakott, az aggodalmam épp az, hogy nem, és éhes marad?
    Előfordulhat-e, hogy azért nem hajlandó szopizni, mert éhes maradt és türelmetlen (ha úgy érzem nem lakott jól, mert nyüszis marad, reklamál vagy nagyon szopja a kezét, fél-egy óra múlva megkínálom, de sokszor sírva elfordul)?

    Köszi a segítséget!
    Éva

    Válasz: Ha sírva elfordul, akkor nyilván nem éhes. 5 hónaposan már inkább azért rágja a kezét, mert jön a foga.

  • Éva

    2009. február 26. csütörtök

    Szia Ági!
    A kisfiam 5 hónapos. A szopizással kezdettől fogva problémáink vannak. Császár miatt nehezen indult meg a tejem. A gyerekorvos tápszert írt fel azzal, hogy egy ekkora gyereket (4,17 kg-mal született) nem lehet éheztetni, így gyakorlatilag 5 napos korától kap kiegészítést minden szopi után. Napi 200-300 kiegészítést kapott (ebből 100 lefejt tej) 400-500 ciciből szívott tej mellé. A pótlást SNS készülékkel kapta 4 hónapos koráig, amikortól egyszerűen nem hajlandó elfogadni. Próbáltuk cumival etetni, de nem fogadja el. A poharazásban lehet én vagyok ügyelten. A kanalazás sem működött.
    Végül a doktornőnk (új) Sinlacot írt fel, amit napi egyszer talán elfogad.
    Mióta nem fogadja el a tápszert folyton szoptatni próbálom. A baj az én állandó aggodalmam, hogy éhes marad. (A kezdeti kudarcok miatt sajnos rögeszmémmé vált, hogy éhezik és állandóan rettegek, hogy nem elég a tejem.)
    Mindig, mindkét mellemet kiszívja, sosincs maradék. Van, hogy sír szopizás után. Van, hogy fújja a cicmet, beszélget vele. A szopizás napközben nem tart tovább 2-3 percnél cicinként. Szopizás után is tömi a száját vagy a kezemet rágja.
    Mivel félek, hogy éhes minden nyöszörgésre megkínálom a cicimmel de vsz ezért sokszor már akkor sír, ha csak szoptatási pózba fordítom. Van, hogy csak sétálva, ringatózás közben szopik.
    Az elmúlt hetekben csak 5-7 dkg-at hízott (előtte 15-30 között), most 7,8 kg (hozzátartozik, hogy kb. 1,5 hónapja köhög a sok nyálzás miatt, illetve 1 hete arcüreg gyulladás miatt antibiotikumot kap).
    Furcsán hangozhat a kérdés egy 5 hónapos kisfiú anyukájától, de miből lehet tudni, hogy éhes?
    A cicim a korábbi pótlás ellenére utolérheti-e még az igényeit (gyakorlatilag két hete csak anyatejet kap, egy két nap elfogad 40-50 ml sinlacot), vagy előfordulhat, hogy folyton éhes marad?
    Egyébként a betegsége ellenére is nagyon jókedélyű, vidám kisbaba (ha nem akarom folyton szoptatni), nappal 2-3-szor alszik 1-2 órákat. Éjjel általában kétszer kel fel szopizni. Kakis pelusunk van, pisis szerintem sosem elég nehéz. Sosem kellett 4-nél többször tisztába tennem egynap.
    Köszönöm válaszát:
    Éva

    Válasz: Ebben a korban már egyértelmű, mikor éhes. Általában 3-4 óránként kéri magától is az ennivalót. A hízása is teljesen rendben van. Nagyon egyszerű a helyzet: ébredés után szoptasd meg, ha jóllakott (ilyenkor már 5-10 perc alatt végez a szopival) játszatok, utána következzen megint alvás és csak felébredés után megint az evés. Két evés között ha nyöszörög, akkor csak unatkozik.
    A pótlás ellenére utolérheted az igényeit, nem kell maradéknak lennie, ez így természetes.

  • Gálné G. Gyöngyi

    2009. február 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Zsigmond kisfiam 4 hónapos. (Egyébként a 4. fiam, úgyhogy nem számítok kezdő anyukának, mégis igencsak sok fejtörést okoz nekem időnként. )
    4.100 gr-mal 58 cm-rel született. Az evésével már kezdettől fogva probléma volt, mivel a többször , kevesebbet elvek szerint evett, vagyis az első hetekben 1 és 1/2 – 2 óránként. A gyerekorvos hiába mondogatta, hogy rá kell szoknia a 3 óránkénti evésre, mert így nem ürül ki a gyomra teljesen. Egyszerűen nem tudtam kezelni ezt a helyzetet, így én -mivel azt hallottam, hogy anyatejes csecsemő nem hízhat el- amikor kérte megszoptattam. Ennek az lett a következménye, hogy gyakran hetente 400 gr. volt a hízása. Most 4 hónapos 67 cm és 8.500 gr. Bevallom, hogy mostmár kicsit meg vagyunk ijedve a méreteitől, hiszen a bátyjai sem voltak éppen kicsik (3.300, 3.450, és 3.750 gr-mal születtek), de ekkora egyik sem volt. Jelenleg 6x eszik (3-4 órás időközökkel)
    és 1 hete délelőttönként elkezdtük bevezetni a gyümölcslevet. (Gondoltam, hátha telíti a kis gyomrát és nincs olyan magas tápanyagértéke, mint az anyatejnek.) Az utóbbi 4-6 hétben egyébként már „csak” 150-200 gr-okat hízik.
    Este 1/2 9- 9 óra körül eszik utoljára és reggel 3-4 óra körül eszik először. Átlagban alkalmanként 160 gr. körül eszik, de előfordul, hogy 180-200 gr.-ot leszív, szinte pillanatok alatt.
    A mozgásfejlődése teljesen normális. A hátárol az oldalára fordul és vissza, időnként már teljesen hasra is gördül. A fejét biztosan tartja. Hasonfekve kinyomja magát, a lábával olyan erőteljesen tolja előre magát, mintha kúszni akarna. Félig ülő helyzetből segítség nélkül felül (ilyenkor még nem tudja magát tartani), de ha visszafektetjük, akkor megismétli a produkciót 10x 15x is.
    Tulajdonképpen abban kérnék tanácsot, hogy szerinted mit csinálok rosszul? Hogyan lehetne lelassítani ezt a nagy ütemű hízást? Gond, hogy ekkora, vagy semmi kirívó nincs benne?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Semmi kirívó nincs ebben. Anyatejes baba nem tud elhízni. A nagyobbik fiam is ilyen jó hízó volt 4 hónaposan 8 kiló volt, fél évesen 10 kiló, ekkor viszont elkezdett kúszni, így 1 évesen már csak 11 kiló volt, most pedig 3 és fél évesen 15 kiló, tehát egyáltalán nem maradt meg a ducisága. Ha 3-4 óránként eszik, akkor nem kell beavatkozni, egyen amennyit akar, majd később le fog lassulni ez az ütemű hízás, amikor elkezd mozogni.

  • szkafi

    2009. február 22. vasárnap

    Kedves Ági!

    Már nagyon sok hasznos tanácsot kaptam tőled és elolvastam a Babastart tanfolyamot is nagyon jó,de nekem a tejjel kapcsolatosan megint kérdéseim lennének.
    Kisfiam 5 hónapos idáig rendben szopizott kisebb nagyobb szopisztrájkkal egybevetve…mostanában megint keveset eszik szerintem ,mert amikor ritkán lemérem olyan 50-60 gr -t mutat a mérleg ami szerintem nem lehet, a múltkor amikor úgy érezetem keveset eszik akkor meg 140-t mutatott és ez este volt amikor tudjuk már kevesebb a tej.Amúgy éjszaka 1x eszik igy kb 6-7 a szopizások száma egy nap.Elkezdtük már az almát ,őszibarackot ,sütőtököt 2 szopizás között enni .Hogyan tudnám rávenni ,hogy többet egyen vagy elég neki ez a mennyiség ….a probléma az ,hogy hizni nem igazán hizik 8,illetve 4 dkg-t hizott és a havi fél kiló hizás sincs meg.
    A gyerekorvos azt mondta adjak neki estére tápszert …de ő nem nagyon fogadja el ,mert szopi alatt elalszik én meg nem keltem fel.
    Lehetséges,hoyg kevés neki a tejem?
    Valamint a másik kérdésem kb 7 napja már nem kakilt ,normális dolog ez ?
    Már adtam neki kamilla teát is hőmérőztük is de semmi mitévő legyek?
    Válaszodat előre is köszönöm
    Üdvözlettel Móni

    Válasz: Ebben a korban a legtöbb baba már sokkal lassabban hízik, de bízhatsz az ösztöneiben, hogy pont eleget eszik, felesleges méricskélni. Ilyenkor kicsit egyébként is csalhat a mérleg, mert már többet mocorog rajta, mint korábban. Szerintem csak akkor van gond, ha keveset pisil (kaki ilyenkor már nem számít, mert az emésztése már szinte tökéletesen fel tudja dolgozni az anyatejet, ezért sok baba ennyi idősen 7-10 naponta kakil csak, ha nem puffadt a hasa és jó a közérzete, akkor legfeljebb 10 napot várjatok, utána valóban érdemes segíteni neki). Ha rosszkedvű, ok nélkül nyűgös, rosszul alszik, akkor nyilván éhes is lehet, de ezeket nem írtad, tehát gondolom ezek rendben vannak.
    Mivel már elmúlt 5 hónapos, ha úgy érzed, állandóan csak enne, nem eszik eleget, akkor lassan el lehet kezdeni majd a hozzátáplálást is (bár arra ne számíts, hogy pár kanál almától jól fog lakni, de legalább a kakigondok megoldódnak)

  • Brigi

    2009. február 17. kedd

    szia Ági,
    az én esetemről nem szól a fáma, igazából sehol se, úgyhogy leírom. Erről mit gondolsz?
    Nekem alapvetően van elég tejem, 6 hónapos a babám és majdnem 9 kg, pedig 3,3-mal született és soha nem kapott tápszer kiegészítést.
    Viszont kb a 3. hónaptól kezdve menstruálok és a havi ciklust nagyon erősen követi a tej mennyisége. Most már eltelt annyi idő, hogy meg tudtam figyelni: kb hetente változik a tejem mennyisége, olyanannyira, hogy amikor kevés, akkor kb feleannyit tud csak enni a kiscsaj, mint amikor sok. Ilyenkor persze sűrűbben kér és éjszaka is nehezebb a dolgunk, de már elkezdtük a hozzátáplálást, úgyhogy reménykedem, hamarosan megoldódik ez a kérdés is.
    Szokott ez másoknál is így lenni vagy csak én vagyok ennyire „biológiai lény”?
    Hogy néz ki egyébként egy „átlagos” 6 hónapos baba étkezési rendje? nagyjából milyen időpontokban szoktak enni? mikorra várható, hogy éjszaka kibír mondjuk 8 órát evés nélkül? (4 hónaposan egyébként már kibírt, azóta megint csak 6 óra a max).
    köszi,
    brigi

    Válasz: Brigi, tényleg vannak ilyen ingadozások, nálam pl. úgy volt, hogy a menses első két napjában alig volt tejem, aztán meg 1 hétig nagyon sok.
    Elvileg 1 éves koráig nem várhatsz tőle többet, mint hogy 6 órát kibírjon evés nélkül. Amikor már többet eszik laktatóbb ételeket is, akkor a gyomra is tágul és ő is többet fog tudni egyhuzamban aludni evés nélkül, de ez 1 éves kor előtt ritkán szokott bekövetkezni.

  • Pál Irén

    2009. február 13. péntek

    Köszönöm szépen a segítséget!

    további szép napot

  • Pál Irén

    2009. február 11. szerda

    Szia Ági!

    Légy szí segíts nekem. Gyerekorvost nem akarom ezért felhívni, védőnőmhöz nem megyünk, míg nem fut le ez az influenza, mert sok szülő betegen is elviszi a gyerekét a tanácsadásra .
    Kislányom 11 hónapos, reggel és este csak anyatejet kap, napközben gyümi, főzelék + cici. Több kérdésem és problémám van az étkezéssel. Napközben már kezdi elhagyni a cicit, csak megharapja. Ezzel nem is lenne bajom, csak abszolút nem iszik a csörősbögréből vizet, bohóckodik csak és leönti magát, ezért erőltetem a cicizést, hogy igyon, de csak porul járok, megharap. Mennyit kell inni egy ilyen pici babának, hogy tanítsam meg , hogy igyon, lehet, hogy nem vízzel kellene próbálkoznom?

    Másik problémám. Már régebben írtam az éjszakai kelésünkről, akkor fogzás miatt volt, viszont ugyanúgy felkel, lassan 2 hónapja és fogacskának nyoma sincs. Akkor elég volt, ha kivettük és elaludt a vállunkon, most viszont csak a cici . Ebből kifolyólag bérelek egy mérleget ( mától) és megmértem este mennyit eszik. Ledöbbentem. CSAK 100 grammot vagyis éhes, csoda hogy elalszik.

    Kérdéseim. Kb ennyi idős gyerkőcnek mennyit kell enni, mit adjak neki fürdés előtt (cumis üveget nem fogadja el) Főzeléket vagy tejpépet? Ha főzelék, ugyanazt mit ebédkor kapott vagy új ízt? Ha tejpépet, mit ajánlasz?
    Mivel egész éjjel cicin van, így reggelre nem sokat reggelizik, hamar megéhez, alig tudjuk kihúzni gyümölcsig( tízórai), itt mit adjak neki? Remélem, ha megoldódik az éjszakánk, lesz annyi tejem, hogy ne kapjon mást reggelire. Az igaz, hogy 15 hónapos korig ennyi idős gyereknek napi fél liter tejre van szüksége vagy anyatej vagy tápszer formájában ( fehérje miatt)?

    Segítségedet előre is köszönöm.

    Válasz:Kicsit túlaggódod a dolgot. Egy ekkora babánál még jól működnek az ösztönök, ha éhes, akkor eszik (és annyit, amennyire szüksége van), ha szomjas akkor iszik (és pont annyit amennyi kell). Kivétel lehet ezalól, ha fáj a torka, füle, meg van fázva, be van dugulva az orra, szájpenészes vagy vírusos fertőzése van, de arról tudnál.
    Igen, szüksége van fél liter tejre, de ő ezt éjjel anyatej formájában megkapja.
    Ha nappal már nem akar szopizni, akkor nem kell erőltetni. ÉN a vizet javaslom ivásra, cumisüveget ne adjál, a csőröspohár és a pohár a megfelelő, sokat bohóckodnak vele az elején, játszanak, de aztán megkedvelik. Esetleg megpróbálhatsz 100%-os almalevet is adni, hátha az jobban tetszik majd neki, de hagyd, hogy kedvére ismerkedjen vele, próbálkozzon, ne erőltesd az ivást.
    Ami az étkezéseket illeti: tízóraira-uzsonnára általában kevésbé laktató gyümölcsöket szoktak adni, reggelire ebben a korban már mehet a kenyér, tejtermékek, húsfélék stb., ebédre főzelék, vacsorára pedig főzelék vagy olyasmi, mint a reggeli volt.
    Ennyi idősen már nem kell mérni mennyit eszik a gyerek. Este minden baba kevesebbet eszik, és ez így normális (bármilyen táplálkozással kapcsolatos könyvet olvasol, azt mondják a vacsora legyen a legkisebb adag).

    A fogzás több hónapig eltarthat, kellemetlenségeket okozva. Homeopátiás szerekkel segíthetsz rajta. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz erről bővebb infót.

  • Szandi

    2009. február 10. kedd

    Én is köszönöm az összefoglalást! Nagyon hasznos!

  • Timi

    2009. február 07. szombat

    Nagyon örülök hogy erről a témáról is olvashatok mert hasonló kérdések már bennem is megfogalmazódtak és itt választ kaptam mindegyikre.Köszi!
    Timi 😀

Comment navigation