Tévhitek a kevés anyatejjel kapcsolatban

Számos félreértés van a szoptatással kapcsolatban, amit valamilyen formában mindig visszahallok, pedig már én is, és a szaklapok-szakkönyvek többsége is számtalanszor megírta, mikor aggódhatunk a tej fogyása miatt és mikor nem. Lássuk, vajon mikor nem kell aggódni az anyatej mennyisége miatt!

Tévhitek a kevés anyatejjel kapcsolatban1. tévhit „Estére már alig van tejem”
Estére mindenkinek kevesebb a teje. Reggel több tej van a mellben, ilyenkor a baba többet szopizik, viszont ez a tej vizesebb. Az esti tej összetétele más, zsírosabb, ilyenkor kisebb adagot eszik már csak a baba, és a mell is puhább, de ez így normális, nem annak a jele, hogy kevés lenne a tej.

2. tévhit „Nem kemény a mellem, kevés a tej”
A szülés után első pár hétben még keményebb a mell, ez azért van, mert túl sok tej termelődik, több, mint amennyire a babának szüksége van, ezért kell az első időszakban a szoptatás mellett még fejni is. Ezt követően, ha igény szerint szoptatunk, beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, ezért nem annyira kemények és feszülőek a mellek, de ez nem azt jelenti, hogy kevés lenne a tej.

3. tévhit „Tekergőzik a baba, ki-be veszi a szájába, biztos kevés a tej”
A tekergőzés lehet a hasfájás miatt, vagy egész egyszerűen csak arról van szó, hogy az evéstől beindult a kicsi emésztése, ami nagyon gyakori és éppen kakil. Ilyenkor rövid időre megszakíthatod a szoptatást, a válladon büfiztetheted a babát, aztán folytathatjátok.
3-4 hónapos kor után gyakori az szopisztrájk is, aminek többféle oka lehet, pl. hogy nem jön elég gyorsan az anya melléből a tej, sok minden érdekli a babát, ezért nem tud türelmesen szopizni, de szájpenész is állhat a háttérben, valamint nem ritka a cumizavar sem.

4. tévhit „5 perc után abbahagyja a szopit”
3 hónapos kor után a baba már annyira hatékonyan tud szopizni, hogy gyakran pár perc alatt végez a szopival, de ez nem probléma. Csak akkor kell arra gyanakodni, hogy nem lakik jól, ha ezzel párhuzamosan éjszaka elkezd gyakrabban ébredni. Ebben az esetben érdemes napközben gyakrabban szoptatni vagy legalább az esti órákban gyakrabban megkínálni szopival, hogy jóllakjon.

5. tévhit „Nem hízik eleget”
3 hónapos kor után lelassul a hízás, ilyenkor előfordulhat, hogy 1-2 hétig egyáltalán nem hízik a baba, éppen ezért soha nem szabad a heti hízást nézni, mindig csak a havi értékeket és ha volt valamennyi hízás, akkor az már elegendő (ha egyébként kiegyensúlyozott a baba)

6. tévhit „Nem tudok fejni”
Ha igény szerint szoptatsz, akkor az első 3-4 hét után már nem tudsz szoptatás után fejni, ugyanis beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, pont annyi tejed lesz, mint amennyire a babának szüksége van.

Még több szoptatással kapcsolatos tanács és tapasztalat itt!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

57 Comments

Comment navigation

  • Zsuzsi

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ágnes. Egy ismerősömnek 9 hónapos a babája. 4 hónapos kora után már nem volt anyteje azóta tápszert kap és persze mostmár sokmindent eszik .Az a problémája hogy magától újra van anyateje. Nem szopizik a babája már egyálltalán 5 hónapja. Az lenne a kérdésem hogy mitől indult be a teje újra? Válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Ilyen a szoptatás abbahagyása után 1 évig még előfordulhat, nem kell különösebben foglalkozni vele. Ha nagyon erős lenne, lehet kérni tejapasztó tablettát, vagy megfontolandó (mivel a babának még 9 hónaposan szüksége van anyatejre), hogy lefeji a tejet és a babának adja.

  • Eszter

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Agi!
    Zsofi babam 3060 grammal szuletett. A masodik naptol sok tejem volt, sokat es gyakran evett, szepen gyarapodott. Mivel hasfajos volt, az orvos azt tanacsolta, hogy „vegyunk vissza”: ritkitsam az eteteseket es korlatozzam az idotartamot. A 10. heten el is mult a hasfajas.
    Zsofi 2 honaposan 4600 gramm volt, a 3 honaposon 5050 gramm es most, 4 honaposan csak 5300 gramm! Ujra elkezdtem merni az eteteseket, raalltam a ket mellbol szoptatasra, es igy eszik 620-650 grammot napont. Most ujra tobbet alszik ejszaka (8 ora), de estere elfogy a tejem es o latszolag koveteli. Fejni sosem tudtam, igy nincsenek tartalekaim.
    Zsofi elenk, nagyon ugyes es mozgekony baba.
    Az orvos verszegenynek mondja, de a vascseppek etvagycsokkentoek!
    Kerdesem, hogy eleget fejlodik-e Zsofi? Mit tegyek, hogy ujra sok tejem legyen? Meg ilyenkor, 4 honaposan is ujra nohet a tejmennyiseg?
    Tenyleg elkezdjem-e most a hozzataplalast?
    Koszonom a segitseget!
    Eszter

    Válasz: Aggodalomra semmi ok. A kislányod hízásával nincs különösebb gond. A havi minimum 400 grammos hízása 3 hónapos korig megvolt, utána is csak minimálisan volt kevesebb, de ez akár mérési hiba is lehet. A súlyához képest eleget eszik, de mivel sokat mozog, ezért lemozogja, amit megeszik.
    A két mellből szoptatás mellett kezdj el Laktoherb teát is inni, vagy homeopátiás tejszaporítót használni, ezekkel és gyakori szoptatással bármikor megnövelhető a tejmennyiség.
    A hozzátáplálás még korai lenne, ráadásul a gyümölcsök korántsem olyan laktatóak, mint az anyatej. Azért sincs erre szükség, mert a súlyának megfelelő adagokat eszik (testsúlykilogrammonként 120 gramm az ajánlott táplálékigény)

  • Bogi

    2010. szeptember 22. szerda

    Kedves Ági!
    2 és fél hónapos kisfiú anyukája vagyok. Kb. 2 héttel ezelőttig olyan sok tejem volt, hogy hiába aludta végig a fiam az éjszakát, nekem mindig föl kellett kelnem fejni egy keveset, mert fájdalmasan feszült és gyakran eláztattam az ágyneműt is. Igyekeztem minél kevesebbet fejni, hogy ne legyen még több tejem, mert attól féltem, hogy be fognak gyulladni a melleim, hiszen nem bírt a mennyiséggel a fiacskám se. Mivel már a mélyhűtő is tele volt tejjel úgy döntöttem, hogy anyatej adó leszek. A védőnő talált is egy kislányt, akinek rengeteg anyatejre lenne szüksége. A gond csak az volt ezzel, hogy mire végeztem minden vizsgálattal annyira lecsökkent a tej mennyisége, hogy napi 220ml-nél többet nem tudok lefejni a kislánynak (azt is csak reggel), és attól félek, hogy lassan már a kisfiamnak se jut elég. Rengeteg folyadékot iszom, próbálok tápláló kajákat enni, naponta többször próbálok fejni (napközben alig jön, csak reggel), a kisfiam eddig 4x evett egy nap, mostanában többször is megkínálom, de még így is félek, hogy gond van. Este 3-4 szívás után a babám iszonyatos üvöltésben tör ki, kb az eddigi 15 perces vacsora helyett 2-2 és fél óráig küzdünk egymással, és félek, hogy nem azért alszik el mert jóllakott, hanem azért mert elfáradt. Nemrég lefejtem neki a tejet, cumisüvegből jobban elfogadta, de kb. 40 perc alatt tudok lefejni este 60-70 ml-t, annyira nem jön a cucc..:( ráadásul egyre gyakrabban kel föl éjszaka is (eddig ez szinte sose fordult elő). Fogalmam sincs mi lehet a gond, mintha nálam minden fordítva működne. Mikor kevesebb tejet szerettem volna több lett, mikor többet, akkor kevesebb. Arra is gondoltam, hogy valami lélektani dolog áll a háttérben, tudom, hogy mennyire fontos a kis tejtesónak a tejem és megijeszt a felelősség, ettől csökkent le… Mit tanácsolsz? Mit tegyek? Folytatni szeretném a tejadást, mert az én tejemtől teljesen kivirult az az icipici kislány (egyelőre még kitart náluk az a rengeteg lefagyasztott tej korábbról), látszik mekkora szüksége van rá, de lassan már örülök, ha az én kisfiamnak jut elég:(

    Válasz: Estére általában lecsökken a tejmennyiség, de ez a tej táplálóbb és zsírosabb. Valószínűleg a fiadat az zavarja, hogy nem jön olyan gyorsan, mint napközben, de ne aggódj, ha napi 220 ml-t tudsz lefejni, akkor biztosan nem kevés a tej. Viszont azt tudnod kell, hogy mivel az anyatej-termelés kereslet-kínálat elven működik, ezért idővel beáll egy mennyiség, és onnan hiába erőlteted, nehéz lesz feljebb tornászni. Próbáld meg, hogy minden etetés után fejsz, ez a többletinger fokozhatja a tejtermelést.

  • Kitti

    2010. június 23. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11 hetes. 3250 gr-mal született, most 5150 gr. Eddig csak anyatejet kapott, néhány hete átaludta az éjszakát (este 9-től kb. reggel fél 6-ig). Kb. 3 óránéknt evett napközben, és szinte mindig elég volt egy mellből etetnem. Két napja azonban minden megváltozott. Két óránként kér enni, de kb. 4-5 perc után elalszik a cicimen és nem tudom rávenni, hogy szopizzon. Próbaszerűen lemértem egy evésnél és kb. 70 ml-t evett. Tegnap olyan is volt, hogy másfél óra múlva kért újra enni, és akkor is alig evett, viszont utána aludt kb. 3 órát, és mikor felébredt két mellből evett 170 ml-t. A védőnőm szerint valószínűleg kevés lehet a tejem (de ez lehetséges egyik napról a másikra?) Tegnap este nagyon nyűgösen evett, utána kapott 40 ml lefejt anyatejet üvegből és utána elaludt. Viszont 3-szor kelt éjjel, akkor is alig evett néhány percig, utána elaludt. Reggel vettem elő a fagyasztóból neki lefejt tejet, de csak 20 ml-t evett belőle. A következő etetésnél már nem is fogadta el a cumisüveget, csak a cici volt neki jó, de ebből szintén csak néhány percig evett. Aggódom, hogy vajon tényleg a tejem kevés, vagy a babával van valami.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Ui: Szuper az oldal!

    Kitti

    Válasz: Ezt hívják növekedési ugrásnak, amikor hirtelen több tejet igényel a baba (logikus, hiszen ő maga is nő, nagyobb testtömeghez több tej dukál) Tehát nem a tejed lett kevesebb, hanem ő akarna többet, mint eddig. A tej mennyiségét megnövelheted, ha pár napig gyakrabban szoptatod napközben, vagy ha esténként az elalvás előtti időszakban akár félóránként óránként megszoptatod, emellett pedig igyál Laktoherb teát.

  • erkaberka

    2010. március 28. vasárnap

    Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsot,mindenképp kipróbálom,amit javasoltál!
    Gratulálok az oldalhoz!Erika

  • erkaberka

    2010. március 25. csütörtök

    Kedves Ági!
    Három hetes a kisfiam.
    Az lenne a kérdésem,hogy az normális,hogy szinte egész nap szopizni akar?Éjjel csak 3 óránként,délelőtt 10-20-30 percenként kéri,délután általában alszik,este pedig ismét kezdődik a tíz perc alvás fél óra cici.Van mikor egy óránál is többet van mellen.Megvárom,míg magától elengedi és így is van mikor 10 perc múlva újra követeli.Másképp nem nyugszik,egyértelmű jeleit adja,hogy cicizne.Nem hinném,hogy éhezik,mert minden pelusban van pisi-kaki,minimum 6-szor.Három hét alatt egy kilót hízott,tehát nem ez a gond.Cumiellenes vagyok,de már azt is megpróbáltam adni neki,de nem fogadta el,csak cici kell neki.szívesen szoptatom,de azért 5-6 óra 10-20 perces megszakításokkal kicsit sok,vagy nem?Mit tegyek?
    Előre is köszönöm a segítséget! Erika

    Válasz: 3 hetesen még minden normális. Először is 3-4 hetesen van egy növekedési ugrás, ami néhány napig tart, ilyenkor tényleg gyakrabban kell a kicsinek a cici, de ez elmúlik magától.

    A másik, hogy biztosan éhes? Mert a baba akkor is az öklét rágja, ha a hasa fáj, ha kakilnia kell, ha álmos, és persze a cici mindig megnyugtatja. Szerintem szoptasd türelemmel akár 40-50 percig egy etetésnél (attól, hogy elengedi a cicit, még nem lakik jól). Lehet, hogy az a baj, hogy most az első elengedésnél, te úgy veszed már befejezte az evést, holott ő még folytatná. Szóval tedd vissza még, ameddig még elfogadja. Ha már nem fogadja el, akkor jóllakott. Utána viszont alapos büfi és ha legközelebb nyafog, akkor biztosan nem éhes, hanem más baja van, pl. álmos. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 45-60 percet tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz (ha elfogadja), de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.

Comment navigation