Szoptatás alatt is kell a „terhesvitamin”

Gyakran már a terhesség alatt is sok anya abbahagyja a terhességi vitaminok szedését attól való félelmükben, hogy túl nagy lesz a baba, holott a vitaminoknak számos előnye van: a bennük található folsav a kicsi egészséges gerincfejlődéséért felel, a kalcium az anya csontozatát és fogait óvja meg, a vas a baba vasraktárait tölti fel és még sorolhatnám… A szoptatás alatt azonban ugyanúgy kellenek a vitaminok az anya és a baba szervezetének, mint a terhesség során.

 Szoptatás alatt is kell a “terhesvitamin”Az OÉTI nemrégiben végzett felmérésében az anyatej jódtartalmát vizsgálták. Az anyák 42%-ának tejében a baba ajánlott napi szükségleténél jóval alacsonyabb volt a jódszint, az esetek 25%-ában pedig még a minimumértéket sem tartalmazta az anyatej.

A hiányt tengeri halak és jódtartalmú ásványvizek fogyasztásával lehet pótolni, de a legkomplexebb megoldást a terhesvitamin nyújtja, hiszen a szoptatás alatt nem csak jódra, hanem számos más vitaminra is szüksége van az anyának és a babának egyaránt. Például a szülést követően gyakran lesznek vashiányosak a nők, az anyatej vastartalmának megfelelő mértéke pedig fontos a baba fejlődése szempontjából is.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Halmóczki Erzsébet

    2010. október 13. szerda

    Kedves Ági!

    Június 10-én született meg második kisfiam 3690 gr.-al és nagyon szépen cicizett és gyarapodott…szeptember közepén 6700 gr. volt a súlya. November óta Fraxiparine-nal szúrom magam trombózis miatt, aminek szúrása már iszonyú fájdalmas és kellemetlen, ezért a doktornőm tanácsára megpróbáltam volna átállni a Syncumar-ra. El is kezdtem szedni a bogyókat a szuri mellett, de azóta a kisfiam nem cicizik úgy, mint azelőtt, 5-7 perc után elfordult és iszonyúan sírni kezdett. Védőnőmmel először arra tippentünk, hogy lusta lett és csak az előtejet hajlandó kiszívni, de később már arra tippeltünk, hogy a gyógyszer íze miatt nem kell neki a cici…Doktornőm tanácsára egy ideig felfüggesztettem a gyógyszer szedését…hát valamivel jobb a helyzet, de nem sokkal. 5-10 perc cicizés után abbahagyja, de mostmár gondolom azért, mert éhes marad és nem elég neki a tej. Két ciciből eszik, így összejön a 20-30 perc…Viszont ma voltunk védőnőnél és ugyanannyi a súlya mint egy hónapja volt, tehát valami tényleg nincs rendben. Megvizsgálta kétszer is a gyerekorvos, minden rendben, még vizeletvizsgálatot is végzett és az is negatív…Gyötröm magam, fejem keservesen a maradék tejcsit, hogy el ne apadjon a tejem (a nagyobbik fiam 25 hónapig cicizett), de akkor meg arra gondolok, hogy ha időközben enni szeretne, akkor nem lesz elég neki a tej…ugyanis a gyerekorvos azt tanácsolta, hogy szpotassam „ezerrel” a babát éjjel-nappal…
    Szerinted mi lehet a baj és mit kellene tennem? Nagyon el vagyok keseredve, hiszen már nem olyan mosolygós a babám mint eddig volt és aggaszt a tény, hogy valószínű nem lesz elég a tejem…
    Válaszod nagyon várom és köszönöm, Üdv:Gigi

    Válasz:Ha tényleg gyakran szopik (2-3 óránként 2 mellből napközben), akkor nem lehet kevés a tej. Az is lehet, hogy a gyógyszer miatt csökkent a tejmennyiség, ez sajnos előfordulhat. Szoptasd néhány napig gyakrabban és igyál Laktoherb teát mellette, de azért arra is gondolj, hogy a te egészséged is nagyon fontos, tehát ha szükséges a gyógyszer, mivel ez nagyon súlyos betegség és terhesség utáni időszakban nagyon komoly következményei lehetnek, ha nem foglalkozol vele, ezért ne bántson, ha kiegészítésre lesz szükség az anyatej mellett.

  • Tóth Anett

    2010. augusztus 25. szerda

    Szia Ági! Az lenne a kérdésem, hogy már kb. vagy egy hete a kisfiamnak kipattogott az arca. A védőnő azt mondta, hogy a tejemtől van (szoptatok), el fog múlni. Azt mondta kenjem popsikenőccsel. Kentem, az arcán el is múlt 2 napra, aztán most megint kijött neki, de most a feje tetejétől a mellkasáig az egész arcán. Elég sírós lett az elmúlt két napban, esetleg nem kéne elvinni bőrgyógyászhoz, nem viszket neki? Hallottam olyan tanácsot is, hogy kenjem be az anyatejemmel, mert attól elmúlik vagy kamillateával. Mit javasolsz mit tegyek? Ha lehet minél hamarabb válaszolj. Előre is köszönöm.

    Válasz: Szerintem menjetek el orvoshoz, soha nem lehet tudni, nem komolyabb dologról van-e szó, mivel visszatért neki, ezért jobb, ha orvos is látja és ő mond véleményt.

  • Tóth Anett

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Szia Ági!
    Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy engem csecsemő koromban rögtön műtöttek, mert az anyukám szervezetéből bekerült a szervezetembe tejtermelő hormon és megindult a tejelválasztás a jobb oldali mellemet ezért azonnal műteni kellett. Az orvosok azt mondták, hogy rendesen meg fog nőni a mellem semmi gond nem lesz. Nos ez nem így történt. Jelenleg 23 éves vagyok egy 2 hetes baba anyukája és a műtött mellem legalább 3 mérettel kisebb a bal oldalinál. Mind a kettőből jön a tej, de a műtöttből jóval kevesebb olyan 20-30 ml max. Most úgy szoptatok, hogy amikor a kis mellemből kap ugye az kevés neki, kap a másikból is, de így a nagyobbikból mindig kell szoptatnom, hogy elég legyen neki. Ezt így lehet, nem lesz gond? Szerencsére a nagyobbikba sok tej van még fejni is tudok legrosszabb esetbe 20 ml-t, de ha kevesebbet szopik akkor 70-et is tudok fejni. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e így szoptatnom akkor mind a kettőből?

    Válasz: Teljesen jól működhet, hogy mindkét melledből szoptatsz minden etetésnél, így tökéletesen tudod majd táplálni a babát. Ismerek olyat, aki végig egy mellből szoptatott 1 éven át, mert a másik mellében nem volt tejmirigy.

  • Móni

    2010. június 12. szombat

    Szia.
    Kislányomat 3300g-mal szültem 55cm-rel. Egy hónaposan 4250g 55cm. Két hónaposan 4900g 58cm. Most három hónapos 5550g 60cm. Nekem nem tünik soványnak de a doktornőnk mindig azt mondja hogy kicsit kevés. Anyatejes és jó evő. Nekem szednem kell L-thyroxint igaz már egyre kevesebbet napi (100-125mg). Sovány a lányom? Vagy a gyógyszeremtől nem tud úgy hízni?

    Válasz: A gyógyszerednek nincs köze a hízáshoz, de a nincs is gond a lányod hízásával, hiszen a havi minimumnál mindig többet hízott (havonta minimum 400 grammot kell hízni 6 hónapos korig)

  • Eszter

    2010. május 06. csütörtök

    nekem az orvosom mondta, hogy ne szedjem minden nap a terhes vitamint, ugyhogy akkor most legyek okos
    persze az elso 3 honapban kell a folsav miatt, es szules elott, es utan is fontos a vas
    en inkabb termeszetes forrasokbol probalom fedezni, viragpor, gyumolcs, buzacsira
    es majd szules elott szedek egy kicsivel tobb vasat, de ha a labor szerint rendben van, akkor inkabb pl. szolole formajaban fogom potolni
    az elso gyerekemnel szedtem, es nem lett tul nagy, 3300g

  • lola

    2010. május 05. szerda

    Szia Ági!
    Lenne egy kérdésem!
    Másfél hetes a kisfiam, most kezd beindulni a tejem. Sajnos még a kórházban kisebesedett a mellbimbóm, így sajnos csak az egyik mellemre tudom rátenni, és szopi előtt muszáj fejnem, mert annyira feszül a mellem, hogy a bimbót sem tudja bekapni. Az előre lefejt tejet cumisüvegből szopi után még megkapja, de eddig nem vettem észre hogy a cumisüveg bezavart volna.A másik kérdésem: szülés közben eléggé megrongálódott alul minden, repedt, szakadt, és még egy hematóma is keletkezett, ami szörnyű fájdalommal jár. Milyen fájdalomcsillapítót javasolsz? Eddig algopyrint szedtem, de rájöttem, hogy nem kellett volna..remélem nem lesz baja a babának attól a néhány szemtől amit eddig bevettem. A patikában sajnos nem ismerik az általad javasolt rapid max nevű szert.
    Köszi előre is a választ!
    Üdv., Lola

    Válasz: Erre a fájdalomra általában a Rubophent szokták javasolni.

  • zsuzsi

    2010. április 28. szerda

    Kedves Ági , 4.35 -el szuletett a kis fiam 40.di,k hetre aprilis 14 en, pont ma 2hetes de szinte orankent eszik, szopizas kozben el-el alszik, es nem birom felebreszteni, pedig mindent bevetek…azt szeretnem kerdezni, hogy ha fejnek tejet es uvegbol is etetnem,vagy esetleg az apa, akkor elfogadn utanna a cicimet? mert akkor egy -ket orara el tudnek menni intezni az ugyeimet,mert igy nem tudok,hogy orankent ehes a 2 hetes kisbaba.

    Válasz: Nem igazán szerencsés 2 hetes kisbabát cumisüvegből etetni, mert utána nem tud majd szopizni, egészen más a kettő technikája. Ha valahova menned kell, vidd magaddal babakocsiban, esetleg magaddal vihetsz valakit, aki segít és addig tologatja kint a szabadban, amíg neked ügyintézned kell.

  • Mia

    2010. április 27. kedd

    Szia!

    Érdeklődni szeretnék, hogy milyen magzatvédő vitaminok vannak még az Eleviten és a Gravidán kívül? A kettő közül melyik a „jobb” ?

    Válasz: Pl. a Centrum Materna is magzatvédő vitamin. Nagyjából mindegyik ugyanazt tartalmazza, de az Elevit néha gyomorfájdalmat okoz.

  • Kat

    2010. április 20. kedd

    Szia!
    Érdeklődnék hogy szerinted lehet szedni Eurovit multivitamint szoptatás alatt?
    Terhes vitamint nem szeretnék szedni mert a terhesség alatt híztam tőle.

    Válasz:Nyugodtan szedheted.

  • milananyu

    2010. április 19. hétfő

    R.Zsu ha rendesen szedted volna, akkor se lett volna nagyobb.Ez nem a vitaminon múlik nekem gentikusosk mondták, hanem alkati dogog.Nekem 3300, ill 3560gr ok lettek kisfiaim, s végig szedtem az első naptól az utolsóig a terhesvitamint, sőt most szoptatás alatt is.Ezek nem növelik a babót hanem elsősoerben számodra vitamin, , magzatvédő, h a fertőző betegségekkel szemben ellenállóbb legyél.

  • Ildikó

    2010. április 13. kedd

    Sziasztok!
    Én is szedtem a terhes vitamint a kezdetektől a szoptatás befejezéséig 16 hós volt a kisasszony mikor abba hagytuk:)!,ráadásul nekem a dokim mondta hogy hagyjam abba a terhes vitamint a 30.héten csak azt felejtette el hogy terhességi cukros voltam diétáztam végig mindenből csak „szemeket”ehettem és 17 nappal korábban született babóm 2900gr lett.még jó hogy nem halgattam rá mert milyen vitamin hiányos lettem/tünk/volna hisz a diéta nem éppen előny egy terhességben.

  • R.Zsu

    2010. április 11. vasárnap

    Én védőnőm tanácsára az első 3 hónap után fokozatosan csökkentettem a terhesvitamin szedését, nehogy túl nagy legyen a gyerek. Végül 4650 gramm lett.:) Mekkora lett volna, ha rendesen szedem a vitamint?:O

  • barb

    2010. április 11. vasárnap

    Szerintem is jó szedni a terhesvitamint, bár nekem is azt mondták, hogy akkor nagy lesz a gyerek, de nem lett!!! Ez is egy olyan városi legenda.

  • K. Edina

    2010. április 10. szombat

    Sziasztok!
    Terhességem alatt mindvégig szedtem terhesvitamint, illetve most a szoptatás alatt is. Nem dohányoztam, nem ittam és a babám mégis 2950 grammal született, 3 nappal a kiírt időpont után. Miért találják ki azt, hogy nagy lesz a baba a vitaminoktól? A kismamának szükség van vitaminokra, hiszen a mai világban sajnos a gyümölcsök, zöldségek már nem tartalmazzák a megfelelő mennyiségű vitaminokat (hiszen a kamionon vagy az érlelőben érik meg), meghát kinek van kedve például 20kg paprikát elrágcsálni egy nap, hogy a C vitamin szükségletét fedezze? 🙂 És még a többi vitaminról nem is beszélve…