Tejserkentő csodaszerek

Minden szoptató anya életében elérkezhetnek olyan pillanatok, amikor elbizonytalanodik az anyatej mennyiségét illetően, megijed, hogy valami miatt már nem elég a babának a tej, éhes, és ezért lázasan kutatni kezd tejserkentő csodaszerek után.

Tejserkentő csodaszerekTöbbféle tejserkentő szer van forgalomban, de előrebocsátom, akármilyen varázsbogyókat szedhetsz, bármit kipróbálhatsz, a szoptatás fiziológiájából adódóan több tej leginkább attól lesz, ha gyakrabban szoptatsz. A mell akkor és annyi tejet termel, amikor szükség van rá és amennyire szükség van. Megtévesztő lehet, hogy amikor nem szopizik a baba túltelítődik a mell, sokan azt hiszik, ha kevesebbet szopizik a baba, akkor „van ideje” a mellnek tejet termelni, hiszen ilyenkor túltelítődik a mell. Ez azonban csak a látszat, hosszú távon, ha kevesebbet szopizik a baba, akkor fogyni kezd a tej.

Valójában az anyatej
szoptatás közben termelődik, a szoptatások mennyisége, időtartama és minősége (milyen intenzitással és technikával szopik a baba) határozza meg, mennyi tejed lesz. Ha gyakran és hosszasan szopik, több tejed lesz, mintha ritkábban rövidebb ideig.
Ez logikus is, hiszen így amikor már kevesebb tejet igényel, fokozatosan csökkenni kezd a tejmennyiség is.

Tehát, ha úgy érzed,
kezd kevés lenni a tejed, az első és legfontosabb dolog, hogy szoptass gyakrabban és egy szoptatáson belül akár többször is váltogasd a melleket, így több ingert kapnak. Általában 3-4 napig tartó gyakrabb szoptatás már megnöveli a tejmennyiséget és utána a baba igényeit figyelembevéve vissza lehet állni az eredeti etetési időpontokra (ha azokat nem önkényesen alakítottad ki, hanem a kicsi igényeinek figyelembevételével).

Ezt az intenzívebb szoptatási időszakot kiegészítheted tejserkentő szerekkel is. A legismertebb talán a Laktoherb tea, de most már más gyártók is készítenek tejserkentő teakeverékeket (Fitolac, Humana, babylove). Ezekből napi két csészével (egy bögre forró vízbe 1 filtert kell tenni), reggel és este fogyaszthatsz.

A homeopátiás szerek közül többfélét is használhatsz:

  • Urtica Urens D6 napi 3×5 golyó szedhető, 7 nap után 2 nap szünetet kell tartani, aztán, ha még mindig nem elég a tej, újabb kúra kezdhető.
  • Alfa Alfa D9 – szopi előtt 15-20 perccel 3-4 szemet lehet bevenni. Ennél is 7 nap után 2 nap szünet következik.

Létezik tejszaporító süti is, ennek a receptjét itt írtam le: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/anyatej-serkentes-homeopatiaval

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Nira

    2010. március 19. péntek

    Sziasztok!

    Nekem leginkább a gyakori szoptatás jött be és a meleg zuhany és a rengeteg masszírozás. Szinte csak 1-2 korty tejem volt és most még marad annyi szopizás után, hogy le tudom fagyasztani.

  • Kata

    2009. április 04. szombat

    Nagyon jó tejserkentésre a Motilium nevü bélmozgató gyógyszer is!Napi 2 bogyo,a tejbe nem megy át!És észrevehető a változás!

  • mcleod3

    2009. március 11. szerda

    Sziasztok!Csak meg szeretném veletek osztani hátha valakinek segít…bioboltokban lehet kapni a görögszénamagot az csodákat tesz de tényleg és nem utolsó sorban rengeteg minden másra is jó!Rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz ami ugye szoptatás alatt nem egy utolsó szempont és ráadásul mégcsak nem is drága!Remélem valakinek sikerült segítenem.Még valami vele kapcsolatban még a klimax tüneteit is enyhíti!

  • szandi

    2008. december 01. hétfő

    nekem a gyakori szoptatás vált be a legjobban. van, hogy bizony 2 napra össze kell költözni a babával ha az ember úgy érzi kevés a teje. Ilyenkor akár óránként is szoptatni – én is furán álltam ennek elébe – de a két nap alatt a babával való kapcsolatom is erősödött. Nálunk volt egy kevésbé hatékony szopás a cumizavar miatt (nem hittem benne mégis bekövetkezett) ami a tej apadását is eredményezte. Ezt két nap nagyon intenzív kitartó és önbizalommal teli szoptatással helyre lehetett állítani. 🙂

  • Hajni

    2008. augusztus 06. szerda

    Az én csodaszerem egy nagy adag sajtos-tejfölös tészta:) (én is neten olvastam, és bevált!) A másik nagy segítségem a meleg zuhany (ez kellőképpen el is lazít, ha épp kicsit túlhajtottam magam)….és persze a gyakori szoptatás.

  • jrita

    2008. augusztus 05. kedd

    És még egy kis segítség:

    Tea:
    -ánizstermés 20 gr.
    -kaportermés 20 gr.
    -görögszénamag 30 gr.
    -édesköménytermés 30 gr.

    Keverjük össze ezeket a komponenseket a megadott arányban.
    Tegyünk ebböl a keverékböl 1 teáskanálnyit 1 csésze vízhez,és fözzük 5-10 percen át,majd szürjük le,és fogyasztható.
    Naponta 2 csésze javasolt,ha beindul a tej,akkor nem kell több.

    Gyógynövényboltban be lehet szerezni a hozzávalókat!