Szoptatós tippek, amik hízlalnak

Sok anyuka hízik meg szoptatás alatt, néha még azok is, akik a terhesség alatt csak a szükséges minimum súlyt szedték fel. Náluk jobban aggódnak azonban a hízás miatt azok az anyukák, akik a terhesség alatt is több kilót szedtek magukra és még a szoptatás alatt sem tudnak fogyni. Miért is hízunk szoptatás alatt? Erről gyakran olyan tippek tehetnek, amik közkézen forognak és amiről sokan úgy tartják, csak akkor lesz elég tej, ha ezeket betartjuk.

1. „A tejtermeléshez sok szénhidrát kell”

A tejtermeléshez valóban kell szénhidrát. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az a szénhidrát, hiszen a gyümölcsökben, a teljes kiőrlésű gabonákban is van szénhidrát. Ne sütit, édességet, fehér kenyeret és tésztát egyél, hanem teljes kiőrlésű tésztát és kenyeret, valamint barnarizst (ez azért is jó, mert ezeket idővel a baba miatt is kell majd vásárolnod, hiszen ő is ezeket eheti majd elsőként a gabonák közül)

2. „A tésztától lesz sok tejed”

Szoptatós tippek, amik hízlalnakSokan gondolják úgy, hogy a tésztáktól, rántott levesektől lesz sok tejük. A valóság az, hogy a leves jó folyadékutánpótlás, ezért képez tejet, de ezt plusz ásványvízzel vagy zöldséglevessel is el lehet érni, a tészta pedig a szénhidráttartalma miatt hatékony, de ezt teljes kiőrlésű tésztával is meg lehet oldani és nem kell folyton ezt enni nagy mennyiségben, elég néha egy kisebb tányérnyi.

3. „Napi 1 liter gyümölcslevet kell inni”

Ez nagy badarság, semmi valóságtartalma nincsen, viszont a gyümölcslevek többségét cukrozzák, ezért hízlalnak. Igyál helyette naponta 1 literrel több vizet, vagy ízesítetlen gyümölcsteát. Szoptatás alatt naponta 2-3 liter folyadékot kell inni, több kisebb adagban (mondjuk óránként 1 pohár víz).

4. „Ha szoptatás alatt sportolsz, elapad a tejed”

Ha a nulla testmozgásból hirtelen nagy vízveszteséggel járó mozgásba kezdesz és nem pótlod a vizet, akkor ez így is van. Ha azonban a szülés után fokozatosan napi 20-30 perces kisebb intenzitású mozgást kezdesz és fokozatosan emeled a mennyiségeket, mellette pedig pótlod a vízveszteséget (edzés alatt és utána vizet iszol), akkor nem lesz kevesebb tejed emiatt. Ha nem tudsz edzőterembe járni, akkor napi fél-1 óra tempós séta a babával (babakocsiban, vagy hordozókendőben) is tökéletes testmozgás.

5. „A zöldségektől fáj a baba hasa”

Sokan nem esznek zöldségeket, mert félnek, hogy fájni fog a baba hasa. Az első 6-8 hétben a puffasztó zöldségektől (K-betűs zöldségek: karfiol, kelkáposzta, káposzta, karalábé, kukorica) valóban fájhat, de ezt ki kell tapasztalnod, nálatok ez okozza-e a hasfájást. A többi zöldséget nyugodtan fogyaszthatod. És csak az első 6-8 hétben kell tartózkodni a többi zöldségtől is, utána nyugodtan fogyasztható.

6. „Szoptatás alatt nem szabad fogyókúrázni”

Valóban nem szabad. De ez nem az ésszerű egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra vonatkozik, hanem az esztelen koplalásra. Koplalni nem szabad, mert a szervezetben méreganyagok szabadulnak fel, amik a tejben is megjelennek. Sokan összetévesztik az ételek után való sóvárgást a valódi éhséggel. Ha 3-4 óránként eszel kis adagokat, zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, tejtermékeket, gabonaféléket, teljes kiőrlésű tésztát, kenyeret, rizst, és odafigyelsz a rendszeres mozgásra, akkor a tej is megmarad és a kilók is lassan leapadnak.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

25 Comments

  • Eni

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!

    Oly sokszor segitettél már,most a kérdésem,hogy kisbabám 9hós már egyre kevesebbet kéri a cicimet. Leginkább csak a 3napi alváshoz. továbbra is sok tejcim van,de kicsit lelkileg megvisel ez a dolog,h elutasit mikor már majd szét pukkadok,de ő mégsem kéri. Naponta kap gyümölcsöket,főzelékeket,és teázik,természetesen alig teszek bele neki izesitőt mert halottam,h káros a számukra sok bevitt cukor. A kérdésem ,h a tizórai gyümölcs bébiételt is cukrozzák nevet nem irok,akkor egy nap ő megeszik egy üveggel az vezethet e valami károsodáshoz,illetve szereti az áfonyát,a málnásat, epreset és barackosat is. tejpépet utála szerencsére… natur joghurtot is kedveli,de félek túl sok a cukor tartalmuk,,nos mi a véleményed,? mások turórudival és mindenféle nasikkal tömik,,nemtudom mi a jó?

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Ha nagyon túltelítődött a melled, akkor egy picit fejj le kézzel belőle, hogy ne feszüljön annyira.
      Válassz neki olyan bébiételt, amit nem cukroznak, vagy adj neki friss gyümölcsöt, amit magad készítesz el, de egy üveg bébiételtől nem lesz semmi baja a babának.
      Nem az a gond, ha egy pici cukrot kap, hanem az, ha mindenféle cukros izékkel tömik, amit te is írtál, a cél az, hogy jó szokásokat alakíts ki nála és egészségesen táplálkozzon később is, ennek pedig az a módja, ha minél tovább próbálod őt távoltartani az egészségtelen ételektől és később is csak korlátok között engeded meg, hogy ilyeneket egyen.

  • N.Kata

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Agi!

    Egy kérdéssel fordulok hozzád, 14 hónapos a kisfiam és még szopizik, és mostmár szeretnénk a második babát 🙂 A kérdésem az lenne, hogy állapotosan szoptathatom még a kisfiamat?
    Köszönöm a válaszod! Kati

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Igen, nyugodtan, akár egészen a terhesség végéig szoptathatsz. Csak akkor kell abbahagyni, ha idő előtt nyílni kezd a méhszáj.

  • Eriberi

    2011. január 08. szombat

    Kedves Ági!
    8 hónapos a kislányom,tízóraira gyümölcsöt, ebédre főzeléket eszik. Nagyon jó étvágya van, mindent megeszik.Naponta 5x szopizik,szilárd kaja után is pár percig.Szerinted ez sok,lassan csökkentenem kellene a szopik számát? Nagyon szomorú vagyok, ha erre gondolok.
    Szépen fejlődik és nagyon sokat mozog.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem kell csökkentened a szopik számát, az a jó, ha szépen magától elhagyja őket, és nem kéri már.

      • Eriberi

        2011. január 26. szerda

        Kedves Ági!
        Köszönöm szépen a segítséged. 🙂

  • Judit

    2011. január 06. csütörtök

    Kedves Agi!
    A tanacsodra lenne szuksegem 🙂
    Kulfoldon elek es sajnos mar vissza kellett jonnom dolgozni, a kisbabam 6 honapos,szoptatok,de mar kap zoldseget-gyumolcsot-tejpepet.
    A problema az, hogy este 5-10-ig dolgozom es a picur sehogy sem akar este anyatejet enni cumisuvegbol(mindegyiket kiprobaltuk) poharat meg eddig meg nem talaltam neki itt es nem is tudom milyen lenne a megfelelo)
    Fel5kor munka elott megszoptatom, aztan este 7korul eszik tejpepet, es meg ugye lefekves elott(fe9 korul) jo volna ha kapna anyatejet…de nem kell neki.
    Probaltuk azt is hogy elhagytuk a tejpepet, de ugy sem kellett neki, Eleg nagyetku-nagy baba, kozel 9kg, az ebeden kivul 5szor szopik egy nap+ a tejpep.
    Ejszaka egyszer-ketszer felkel szopizni, nagy baj ha lefekves elott nem kap tejet es majd csak ejjel???megkapja a tejpepet es megvarjon engem???
    Vagy hogyan tudnank ravenni hogy megegye a lefejt tejet???otthon milyen lehetosegek vannak?hol tudok venni specialis poharat?mi a neve, markaja?
    Elore is koszonom valaszod!
    Smiro Judit

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Sima műanyag pohár is megfelel, nem kell semmi extra, de akkor sem történik semmi, ha lefekvés előtt nem szopik csak éjszaka. Ha nem szereti a lefejt tejet, nem kell erőltetni.
      Itthon lehet itatópoharat venni, ami csőrös, pl. Avent vagy Mam márkájút DM üzletekben.

  • Varga Maria

    2010. december 09. csütörtök

    Szia Agi szeretném megkérdezni hogy hány honapos korig a legideálisab szoptatni,es mikor kel elkezdeni leszoktatni es hogyan.A kislányom 9 ho es csak cicin alszik el este es napkozt is,evészet is nálunk nagyon rosz ,egy két kanál es utána cici kel neki,félek hogy nehezen fogunk leszokni a cicizésrol.Elore is koszonom választ.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Igazából ideális esetben nem kell leszoktatni a babát a szopiról, hanem meg kell várni míg maga elválasztja magát, ami 2 éves kor körül meg szokott történni. 9 hónaposan még teljesen normális az, amit leírtál, 1 éves kor után ez fokozatosan javulni fog. Most még elég neki az anyatej és mellette a kóstolgatás, ha már nem lesz elég, rögtön elkezd majd rendesebben enni.

  • Lana

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisbabám 10-hetes,sajnos az elejétől kezdve nagyon kevés volt a tejem,pótlást kapott, 3 óránként cicizett és ha kérte akkor mindig mellre raktam.Sajnos fejni már nem tudok,mert semmi nem jön,1-hete hogy küszködünk,mellre teszem de ettől csak ideges lesz,(nem jön azonnal,meg kevés)fejét rángatja szeretném ha szopizna.
    Mit tanácsolsz érdemes ezt erőltetni,mit csináljak hogy legyen tejem? Az étkezésekkel nincs probléma,folyadék bevitel 2liter,tejszaporító teát is iszom….Válaszodat várom,előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      A tej a szoptatás alatt termelődik, tehát ha nem szoptatsz, akkor semmilyen csodaszerrel nem lehet megállítani a tejcsökkenést. Segíthet a rendszeres fejés, mondjuk ha minden egyes szoptatás után még fejsz is. Próbáld meg, hogy szoptatás előtt kézzel kifejsz pár cseppet, így rögtön jönni fog egy kis tej a babának. De sajnos az a helyzet, hogy a babád azért nem szopizik rendesen, mert cumizavara van, azaz a cumis etetések miatt nem tudja, hogyan kell szopizni anyamellből, ezen csak úgy lehet segíteni, ha a szoptatás mellett a pótlást kiskanállal, csőrös pohárból vagy az ún Szoptanít készülék segítségével kapja.

  • erikatiti

    2010. november 03. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam egy hét múlva lesz 11 hónapos. Este fél 7 – 7 körül van vacsi, majd fél nyolckor fürdetés, és kb 8 körül már alszik. Csak cicin alszik el, ilyenkor alszik kb 1 órát, majd megint felébred, és megint cicin alszik vissza, semmi mást nem fogad el, majd megint alszik egy kicsit, mondjuk fél órát, és megint fent van, és megint cicin alszik vissza, kb 3-4-szer igy felébred, mire elalszik úgy igazán, és aztán éjjel van, hogy 2-3-szor még felébred, nem tudom, hogy mit kéne tennem, hogy mit rontottam el… Még az a kérdésem lenne, hogy néha olyan kis vadóc, arcon csap a kis kezével, vagy mondjuk megcsip, gondolom nem tudatosan akar bántani ezzel senkit, de mégis aggódom, hogy ez olyan kinövős dolog e, vagy mire véljem ezt? Amúgy pedig kiegyensúlyozott, mosolygós, nagyon érdeklődő kisfiú.

    Köszönöm a választ!

    Válasz: Nem rontottál el semmit. A gyerek nem ébred fel csak úgy heccből, ennek mindig valami oka van. Pl. fogzik, komolyabb mozgásfejlődési ugrás előtt áll stb. Az esti sokszori felkelés arra utalhat, hogy a fogzás az ébredések oka. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A fiúk általában vadócok, hajlamosak a csípésre, harapásra, ütésre stb. ez a kicsi önállóságának, akaratának fejlődésével jár: szeretne már elérni dolgokat, és ha nem kapja meg, vagy nem tetszik neki valami, akkor így fejezi ki. Ha te ilyenkor nem csinálsz ebből nagy ügyet, nem szólsz rá stb. és tőled nem lát ilyesmit, hanem higgadtan kezeled, ha mondjuk dühös vagy, akkor hamar ki fogja nőni.

  • Ingrid

    2010. október 19. kedd

    Kedves Agi!Fortelmes ahogy jonnek rám a kilok szoptatás alatt,pedig nem eszem tobbet mint máskor,és zsírosat sem fogyasztok,ese 6 után csak jogurtot fogyasztok.Rendszeresen tornázok 30-40 percet persze csak az ilyenkor megengedett stilusban,azér nem szeretném ha a tejtermelést befolyásolná.Olvastam az almaecetes kurárol,és számtalan jo hatással van az emberi szervezetre,az mellett zsírégeto is.Nem tudom mennyire befolyásolná a tejtermelodést ha meginnák egy kanálnyit minden étkezés elott,nem-e savasítaná a tejet.

    Válasz: Meg lehet próbálni, de sajnos a szoptatás alatti hízást a hormonok befolyásolják, és azellen az almaecet nem hat.

  • Emese

    2010. október 17. vasárnap

    Kedves Ági!
    Szoptatás alatti fogyásról tetszik a cikked, biztos ismered a 90 napos fogyókúrát, el merjem kezdeni szoptatás alatt? Hozzáteszem előző babámnál is elkezdtem szoptatás alatt de akkor már a babó 11 hós volt úgy voltam vele ha elmegy a tej elmegy. mindjárt egy éves úgyis. Most viszont még csak 4 hónapos semmi-képpen nem szeretném ha elmenne. Vagy ezt választom vagy várok a fogyikkal mert sajna én vagy mindent beleadok típus vagyok vagy semmit. Nem tudok olyat h odafigyelni. 🙂
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: 4 hónapos baba mellett még ne kezdd el, majd ha nagyobb lesz és már mást is eszik, mert ettől tényleg csökken a tejmennyiség. Ha most szeretnél nekivágni, akkor az Update étrendet érdemes követni.

  • Kurczova Ingrid

    2010. október 12. kedd

    Kedves Agi! Az en kislányom 8 onapos,és este csak a cicin alszik el,és hajnal 4-kor ismét felkel szopni.Már szinte rendszeressé vállik a cicin alvás,valyon le tudom ot szoktatni az ilyen alvásrol,és hogyan? Udvozlettel:Ingrid

    VálaszTeljesen normális, ha este cicin alszik el még és hajnalban is egy alkalommal szopik, ez 8 hónapos korban normális igénye, hiszen éhes. Nem kell leszoktatni róla, magától elhagyja majd.

  • HARGITA

    2010. szeptember 21. kedd

    Kerdesem a kovetkezo!
    Szoptatas elott meg kell mosni a mellett?
    Es ha a szoptatastol erzekennye valik vagy kisebesedik,mit tehetek?

    Válasz: Nem kell megmosni, hagyni kell rászáradni előző szoptatásnál az anyatejet és ennyi. Ha érzékennyé válik Bepanthennel lehet kenni.

  • kispapa

    2010. szeptember 20. hétfő

    Kedves Ági!
    Másfél hónapos a kislányunk, de akkora étvágya van, hogy lehet a nejem nem tudja kielégíteni. Régebben szopás végén elaludt, mostanában a szoptatás végén is hisztizik. Ugye két probléma lehet vagy kevés a tej vagy fáj a hasa. Szoktunk neki hasfájás elleni teát is adni időnként meg infacolt. De szoptatás után még javában megiszik egy kis üveg teát is, mire megnyugszik. Viszont attól félünk ha sokat teáztatjuk, leszokik a ciciről, mivel gondolom egész más a technika ciciből és üvegből. Ugyanakkor gyarapszik, 3150-el jöttünk ki a kórházból, most 4400. Mit tegyünk? Adjunk neki vmilyen tápszert kiegészítésnek vagy feles tejet? De félünk, hogy akkor leszokik a ciciről.

    Válasz: A súlygyarapodása tökéletes. Nem szabad teáztatni, mert egyre kevésbé tud majd szopizni. Helyette szopjon minimum 3 óránként (de ha kéri, akkor gyakrabban is). Addig szopizzon, amíg ő magától abba nem hagyja, ha ez 45-50 percig tart, akkor sem szabad korábban elvenni tőle. Ezzel a módszerrel elég lesz a tej. Ha a szoptatás végén még mindig enne, akkor át lehet tenni a másik mellre és egy szoptatás alatt akár többször is mellet váltani (még akkor is, ha már üresnek tűnik), ez is szaporítja a tejet.

  • O Beata

    2010. szeptember 15. szerda

    szia agi!! kerlek valaszolj az ezelotti hozzaszolasomhoz.. elore is koszike

  • Nagy Böbe

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Sziasztok!
    Nekem van egy problémám amit nem tudom hogy kezeljek. Az a helyzet hogy gombás vagyok(mindíg is nagyon érzékeny voltam az ilyesmire) és még szoptatok, a kisbabám most töltötte a 4.hónapot.nem tudom hogy merjek e kúpot felhelyezni mert félek, hogy árt a picinek.Tudnátok valami tippet adni?
    Üdv Böbe

    Válasz: Canesten kúpot lehet szoptatás alatt használni, de jobb, ha a pontos kezelést a nőgyógyászoddal egyezteted. Érdemes baba mellett Betadine kézfertőtlenítővel kezet mostni, mert a baba is elkaphatja a gombát.

  • Kenguru

    2010. szeptember 08. szerda

    Kedves Ági, Kedves Csapat!

    A kérdésem a fogyás és a tehrebe esés közötti kapcsolatra vonatkozott, nem a menstruáció és a tehrebe esés közötti kapcsolatra. Kérem, erre válaszoljon!

    Köszönöm szépen!

    Válasz: A fogyástól még teherbe lehet esni, ez nem gátolja meg (a másik válaszom is erre vonatkozott)

  • O Beata

    2010. szeptember 05. vasárnap

    Kedves Agi!

    Nyolc honapos kislanyom van, es meg szopik de nem alussza at az ejszakakat, 3-4 orankent megebred, probaltam adni neki tejport is potlaskent mert azt hittem nem eleg a tejem, de nem fogadja el azt sem. se a milupat sem a nestlet ez baj? mar azt is tanacsoltak hogy adjak boci tejet neki de felek meg tul korainak erzem! akkor mit tegyek hogy ataluggyuk az esteket? vagy ez normalis? koszonom szepen elore is hogy van kihez tanacsokert fordulni!!!!!!!!!

    Válasz: teljesen normális, ha 3-4 óránként még éhes 8 hónaposan. Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha ennél gyakrabban ébred meg. Tejet 1 éves kor előtt nem szabad adni, mert allergiát okozhat.

  • furi

    2010. szeptember 05. vasárnap

    szia agi..azt szeretnem kerdezni,hogy az anyatejet meddig lehet a melyhutoben tarolni..elore is koszi a valaszt

    Válasz:1 évig.

  • Kenguru

    2010. augusztus 30. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én problémám sokak problémájának éppen az ellentéte.

    Kilenc hónapos a kisbabám, sportos testalkatom volt, a terhességem alatt 8 kilót híztam (nem tudatosan). A terhesség előtti súlyomat mindenféle erőfeszítés nélkül a szülés után két hónappal nyertem vissza. Azóta minden hónapban kb. egy kilót fogyok. Nagyon rendes a babám, van időm rendszeresen, eleget, változatosan enni, ezt meg is teszem. Nagyon mozgékony vagyok. Hegyek között lakunk, mindenhova gyalog megyek (bolt, hivatal, stb.), de gyakorlatilag a szülés óta nem sportolok. Szeretnénk újra kisbabát, de a menzeszem sem jött meg még és a fogyás miatt is aggódom. Lehet-e összefüggésben az, hogy még nem jött meg a havivérzésem a fogyással? Egyéb, betegségre utaló tünetem nincsen. A kisbabámat nap közben háromszor és éjszaka egyszer még szoptatom. Hét hónapos kora óta hozzátáplálok.

    Köszönöm a választ!

    Válasz: A szoptatás alatt sok nőnek nem jön meg a mensese, akár egészen a szoptatás végéig, de ettől még lehetséges a teherbeesés.