Szoptatás terhesség alatt

A szoptatás és terhesség nem két egymást kizáró tényező, mint ahogyan korábban azt az orvosok gondolták. Ha kicsi a korkülönbség a két gyermek között, akkor bizony előfordulhat, hogy a “nagy” még szopizik és közben újabb pocaklakó költözött be. Csak emiatt nem szabad abbahagyni a szoptatást.

Szoptatás terhesség alattSok orvos a mai napig az elválasztást javasolja, ha a még szoptató kismama ismét babát vár, de ez teljesen felesleges. Miért javasolják mégis ezt? Szoptatás közben oxitocin termelődik a szervezetben, ami méhösszehúzódásokat válthat ki.
Készült egy felmérés, ami igazolta, hogy a mellbimbó stimulálása megindíthatja a szülés a harmadik harmadban, itt azonban mellszívóval fél órán keresztül stimulálták a mellet. Egy kisgyerek szopizása korántsem olyan erőteljes stimuláció, mint a félórás mellszívás, mellesleg ki látott már olyan totyogót, aki fél órán keresztül erőteljesen szopizott?
Nem éppen tudományos ellenérv, de számos túlhordó anya bizonyíthatja, hogy nem sikerült mellbimbó-piszkálással beindítania a szülést.

Ha tehát korábban nem volt vetélésed és a jelenlegi terhességeddel is minden rendben van (nincs vérzés, barnázás stb.), nyugodtan szoptathatsz tovább várandósan is.

A terhesség 4. hónapja körül megváltozik a tej íze és csökken a mennyiség, ilyenkor előfordulhat, hogy a baba elválasztja magát, de a kitartóbbakat ez sem riasztja vissza a további szopizástól.

Testhelyzetek Ahogy növekszik a pocak, idővel nem lesz kényelmes az ülve szoptatás, át kell térni a fekve szopira vagy a hónaljtartásra. Ez nemcsak kényelmesebb, hanem még praktikus is, hiszen sok totyogó számára az elalváshoz is kell a szopizás. Ha a testvér születése miatt szeretnénk saját ágyba szoktatni a kicsit, ennek jó módja lehet, hogy melléfekszünk és szopizhat, amíg el nem alszik, így könnyebben el fogja fogadni az új ágyat.

Tandem A testvérféltékenységet és az újszülött megszületésével kapcsolatos frusztrációt is csökkenthetjük a gyermekben, ha nemcsak a kicsi szopizhat, hanem ő is, ha nem érzi azt, hogy a testvér miatt nem kaphat többé anyatejet. A tandemszoptatásnak többféle módját választhatjuk: megbeszélhetjük a naggyal, hogy akkor szopizhat, ha a kicsi már befejezte, vagy szopizhatnak egyszerre is, pl. ha mindketten hónaljtartásban vannak, vagy az egyikük hónaljtartásban a másikuk pedig bölcsőtartásban.


67 hozzászólás

 1. Tóth Viktorné Bettina szerint:

  Kedves Ági!

  Jelenleg 5 hónapos a kicsi lányom, aki eddig csak szopizott.
  Szeretnénk egy kistesót, viszont Ő császáros volt, ennek ellenére korán szeretnénk a babucit.
  Lányommal fenyegető vételésem volt, nem véreztem, csak fájt a hasam, mintha megjönne, de szerencsére nem. Kaptam rá gyógyszert, utána elmúlt..

  Lehetséges, hogy akkor nem szoptathatja várandósság alatt? Vagy majd csak akkor derül ki, ha esetleg megint előfordulna?

  Előre köszönöm.

  • Vida Ágnes szerint:

   Császár után a következő terhességgel lehetőség szerint 1,5-2 évet érdemes várni, tehát ha ennél korábban szeretnél másik babát az orvosoddal konzultálj (ő megnézi ultrahanggal a hegvastagságot, mert túl korai babavárás esetén szétnyílhat a heg). A szoptatás nem okoz vetélést, tehát ettől nem kell tartanod.

 2. Mónika szerint:

  Kedves Àgi!
  Tanàcsodat kérném… 19hónapos lànyom még szopizós. Nagyon igényli, ezért nem hiszem hogy mostanàban leszoktatható lenne, legalàbbis nem könnyen. Màr tesót szeretnénk. Àprilisban volt egy vetélésem korai szakaszban. Most úgy tűnik újra babàt vàrok. Ez esetben lehet gond a terhesség alatt a szoptatàs? Aggódom, hogy nehogy megismétlődjön a baj.
  Köszönöm segítséged!
  Mónika

  • Vida Ágnes szerint:

   Nem gond a terhesség alatti szoptatás, ne aggódj. A korai szakaszban a magzatok átlagosan 21%-a megy el egyébként is, tehát nem a szoptatás miatt ment el az embrió. Azóta meg már ő is nagyobb, gondolom sokkal kevesebbet is szopizik, mint akkor, de ha mégis sokat, akkor is más hormonszintek vannak már a szervezetedben, mint fél évvel ezelőtt.

 3. Szilvi szerint:

  Kedves Ági!
  Csak jelezni szeretném,hogy bár nagyon jó,kb. 1,5éve hiánycikk a régi Greap Water. A jelenlegi csak 3.5éves kortól adható alkohol tartalma miatta.
  Marad a köménymagos babatea, infacol,espumisan,pocak simi-melegítés,ügyes büfiztetés,sok kitartás!

 4. Kinga szerint:

  Kedves Ági! Olyan problémám van,hogy Péntek azt hittem megjött ( Februárban szültem a kisfiam,azóta nem jött még meg,még szoptatom),de mégsem,enyhe vérzés szerűm volt csak.Tegnap óta fájnak a melleim is (ugyanez volt a kisfiamnál is,csak mellfájdalom).Elkézelhető,hogy terhes lennék? Az orvosomat már hívtam,csak jövőhéten tud fogadni,tesztet még nem mertem csinálni

 5. H.Anna szerint:

  Kedves Ágnes!
  Nagyon szeretem a honlapját!
  Az lenne a kérdésem, hogy 14 hónapos a kislányom, még négy óránként szopizik. Már nagyon szeretnék kistestvért neki, de egyelőre nem jött meg a mensesem. Sikerülhet ilyen körülmények között? A peteérés minden esetben köthető a menstruációhoz? Köszönettel:
  Anna

 6. Norcsi szerint:

  Kedves Ági!
  Tanácstalan vagyok. 1O és fél hónapos kisfiamat szoptatom naponta kb 5-6 alkalommal, éjszaka pedig 3-4 alkalommal. A 9.(okt 12.) hónapban megjött a menstruációm, de már a 1O.-ben elmaradt. Éreztem menstruációs enyhe görcsöt, fájt enyhén a vesém és egy icipici nagyon halvány rózsaszín csík volt a bugyimon…ja és gyakori a vizelésem. Terhes lehetek vagy esetleg csak felfáztam. Előre is köszönöm a választ.

  • Gabi szerint:

   A terhességet sem lehet biztosan kizárni, de lehetséges, hogy csak még nem állt vissza a rendszeres ciklus. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet. A felfázás általában ha már véres vizeletet okoz, akkor már más tünetek is jelentkeznek. De ha nem terhességről van szó, egy vizeletvizsgálat sem árthat, a felfázást minél előbb érdemes kezelni.

  • Kedves Ági ! 3 hónapos a kisfiam és nagyon hasfájós volt .Most azt látom hogy éjszaka küzd még a kakival Infacol cseppet adok neki amitől kakil, csak szenved tornáztatom a lábát csak így én nem alszom éjszaka .. Anya tejes és 3-szor eszik éjszaka ez lenne a gond ????? vagy adjak neki vizet ?????? Köszönöm a választ és kedvességed !! Klára

   • Vida Agi szerint:

    Mindenképpen szoptasd meg éjszaka, nem ez a gond. Csak akkor menj be hozzá éjjel, ha sír, ha csak azt hallod, hogy mocorog, nem kell bemenni hozzá. A babák éberebben alszanak, többet mocorognak. Ami segíthet, ha éjjel, etetés előtt Gripe Watert adsz neki, az nem csak kakilni segít, hanem a pocakot is ellazítja, így nem fog annyira fájni neki. És, ha még ennek ellenére is megmarad a probléma, forduljatok orvoshoz.

 7. Gerdi szerint:

  Kedves Ági!

  A babám most 6 hónapos.Rendszeresen cicizik még éjszaka is többször.Még csak kóstolgatja az ételeket. 4-szer volt már azóta menstruációm ami pontosan érkezett. Most 3 napja késik csináltam tesztet ami negatív lett. Előző terhességeim során ilyenkor már határozottan pozitívak voltak. Általában mindig pontosan menstruáltam. Normális ilyenkor a késés, lehetek esetleg megint terhes?

  Köszönöm

  • Gabi szerint:

   A negatív teszt ellenére nem kizárt a terhesség. De a gyakori szoptatás miatt előfordulhat, hogy most még rendszertelenül jelentkezik a vérzés, még ha az előző 4 alkalom pontos is volt.

 8. Betti szerint:

  Kedves Ági!

  Kislányom 3,5 hónapos. Szülés után hat héttel pontosan megjött a menstruációm. A következő esedékes menstruációmnál éreztem a szokásos PMS tüneteket, de nem jött meg, kimaradt.Most újra érzem a PMS tüneteket, mert elvileg 1 hét múlva kell megjönnie. Kb. 2 hete elég gyakran fáj a fejem, ami nálam mindig jelentkezett eddig mikor várandós lettem, de most nem émelygek, mint szoktam. Várandós lehetek vagy ez még a hormonok játékának is betudható. Ha tesztet csinálnék, akkor az előző terhesség hcg hormonja miatt már nem lenne pozitív a teszt, ugye?

  • Gabi szerint:

   Szülés után még ha meg is jön a menzesz, nem biztos, hogy rögtön pontosan fog is mindig jönni. Főleg, ha még szoptatsz, lehetséges, hogy eleinte rendszertelen a vérzés. Ettől függetlenül teherbe lehet esni ilyenkor is. Ha bizonytalan vagy, érdemes tesztelni. Ennyi idő elteltével az előző terhesség miatt már nem lehet tévesen pozitív a teszt.

 9. Alexandra szerint:

  Szia!
  Nekem az lenne a kérdésem hogy ha szülés után még egyszer sem volt menstruációm (februárba szültem) Lehetek terhes? Most nagyon leált a szopizással a kisfiam és írtad hogy megváltozik a tej íze és lehet hogy azért nem szeretne szopizni?? Választ előre is köszönöm!

 10. Nóra szerint:

  Kedves Ági!

  Én azt szeretném kérdezni, ha 20 hónapos kisfiam viszonylag hamar “elfelejtette” a cicizést(úgy hogy 1 ideig Apa fektette le esténként) 15 hónapos volt ekkor, én meg a 2. babámmal éppen 3 hónapos terhes voltam.A testvérke viszont most fog megszületni, akkor szopiztathatom e újra őt ha megint lesz tejem a testvérke megszületése után? Úgy veszem észre rajta hogy igényelné főleg esténként, most és azóta tápszert kap reggel este cumisüvegből de oda kell feküdjek mellé és néha bedugja a kezét a cicihez.

 11. Anett szerint:

  Kedves Ági!
  Nekem egy másfél éves kislányom van, aki elalvás előtt szopizik. Engem ez nem zavar és ha úgy alakul, nem is szeretném elválasztani. Útban van a kistesó és ahogy végigolvastam a cikkeket láttam, hogy nem probléma egészséges kismama esetén akár a szülésig történő szoptatás, aminek nagyon örülök. A kérdésem csak az lenne, hogy a terhesség előrehaladtával a tej összetétele a csecsemő igényeihez fog alakulni? Tehát például a szülés után megint olyan sűrű, sárgás előtejem lesz? Mert hogy az újszülöttnek mégis csak másmilyen minőségű anyatejre van szüksége, mint egy kétévesnek.
  Válaszod nagyon köszönöm

  • Vida Agi szerint:

   Igen, a várandósság 3-4. hónapja táján elkezd megváltozni a tej és mire az újszülött megszületik, megint sárga előtej lesz belőle. Sok kicsi pont ezért szokik le ilyenkor a szopizásról, mert nem tetszik neki a megváltozott tej íze.

 12. Szlukovinyiné Kiss Magdolna szerint:

  Szia Ági!
  10,5 hónapos a kisfiam. Szülés után 7 hónapos korában jött meg elöször intenzív szoptatás mellett. A következő mensim is pontosan 28 napra jött. A szoptatás mai napig intenzívnek mondható, ami naponta legalább 4-5, éjszaka 2-3 alkalmat jelent. (Persze eszik mellette már mindent.) Most 5 napja késik, vagy nem is fog jönni… ?
  Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e terhesség utáni 2 pontos menses után azt mondani, hogy beállt vissza teljesen a hormonháztartásom, és ez már tényleg késésnek tulajdonítható-e vajon? Semmi jele az esetleges újabb mensesnek, se barna, se pecsét, de még folyás sem… Persze tudom lehetek akár újból kismama is, és ebben az esetben sem szeretném (és ha így van nem is fogom)abbahagyni a szoptatást.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Magdi

  • Gabi szerint:

   Rendszeres szoptatás mellett, két menzesz elteltével még nem lehet kijelenteni, hogy beállt a ciklus. Ettől függetlenül a terhesség is szóba jöhet. Ha valóban terhességről van szó, ha minden rendben zajlik, nem szükséges abbahagyni a szoptatást.

 13. Sandra szerint:

  Kedves Ágnes!
  Lányom már 4 éves és még szopik elalvások előtt. El tud nélküle is aludni, mégis ragaszkodik hozzá. Tavaly két vetélésem volt. Alacsony a progeszteron szintem (barnázás menzesz előtt) és Inzulinrezisztenciát állapítottak meg. 7 hónapja diétázom, szedem a gyógyszert és sportolok, amivel most az egészséges tartományban tudom az inzulin szintemet tartani. Ezért február végén újra próbálkoztunk párommal. Most úgy tűnik megint babát várok. (mind a 4 terhességemet 48 órán belül megéreztem). Mivel szoptatás közben méhösszehúzódásaim erősek, féltem a picit, nehogy emiatt elveszítsem. Nem kell, hogy erősen szívja, elegendő, ha csak picit nyammog rajta és én már erős összehúzódást érzek. Egyelőre engedem neki a szopit, csak nagyon röviden (pár perc) és simogatással altatom el, de aggódom. A méhösszehúzódás gátolja-e a beágyazódást? Okozhat-e esetemben vetélést?

  • Vida Agi szerint:

   A méhösszehúzódás a beágyazódást nem gátolja. Az, hogy okoz-e vetélést a szoptatás nem lehet biztosan megmondani. Az biztos, hogy ilyenkor oxitocin képződik a szervezetben, ami méhösszehúzódást okozhat, ami miatt kinyílhat a méhszáj, de ez mind bizonytalan faktor, soha nem bizonyította még senki, hogy a szoptató anyáknál több lenne a koraszülés és a vetélés.

   • Sandra szerint:

    Köszönöm a választ. Sajnos a mai napon reggel úgy tűnik elvesztettem a babát. Attól tartok, hogy az orvos a szoptatást fogja okolni. Jó lenne tudni, hogy milyen vizsgálatot kellene kérnem, hogy kiderüljön, mi az oka.

    • Sandra szerint:

     A mai UH alapján nem is volt baba, semmi nyoma terhességnek. Akkor meg jól megviccel időnként a testem érthetetlen okból. Nem émelygést, mellfeszülést éreztem, amit az ember könnyen bebeszél magának, hanem szoptatás alatti méhösszehúzódást (amit máskor soha) és nyomásérzékenységet.
     Azt mondják, valószínű hogy a szoptatás miatt nem tudnak rendesen kifejlődni. A progeszteron szintem viszont alacsony a tsh (pajzsmirigy) magas. A progeszteron emelésre az orvos utrogestant javasol és egy hormon tanácsadó womens krémet, mert az jobban felszívódik.

     • E.Á. szerint:

      Kedves Sandra! Nekem több korai vetélésem volt pajzsmirigy alultermelés miatt, úgy, hogy 4-esen tartották a TSH-mat. Mikor végre találtam egy hozzáértő endokrinológust, ő mondta, hogy ilyen értékkel nem tudok teherbe esni, ill. nem tud beágyazódni a baba. 1 körüli TSH-val viszont rendben ment a terhességem. És persze, ha teherbe esik az ember, a TSH egyből az egekbe szökik, amit sürgősen ellensúlyozni kell a hormonadag hozzáigazításával (különben szellemi fogyatékos lehet a baba). Minden jót!

      • Sandra szerint:

       Köszönöm és bíztató. Neked szívből gratulálok. Beszélek az nőgyógyászommal. Egyelőre jodid tablettát kapok a 2,275-ös TSH-ra és a 10.naptól utrogestant javasol az endokrinológusom. Remélem még a nyári 39. szülinapom előtt sikerül.

 14. Zalán Alexandra szerint:

  Kedves Ági!

  Kisfiam 10 hónapos és 16 hetes terhes vagyok. Még cicizik, leginkább elalvás előtt. Egyre ritkul a száma, de az esti elalvás előtti szopiból nem enged.
  Éjszaka velem alszik, néha apa is átjön közénk.

  Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet átvészelni azt az időt komolyabb lelki sérülések nélkül, amikor én szülni leszek, és napokig nem leszek otthon, nem alszunk együtt?
  Hogyan tudok rá már most készülni?
  Hogyan szoktassam hozzá ilyen helyzetekhez?

  Illetve, hogy mit okozhat nála, ha hirtelen történne ez az egész elválasztás, “eltűnés” (pl.szülés)?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Agi szerint:

   Nem kell aggódnod. Minél természetesebben kezeled ezt a helyzetet, annál természetesebben fogja kezelni ő is.
   Elválasztani nem kell, akár végig szopizhat (ha zárt a méhszáj), és ha akar, akkor még a tesóval együtt is.
   A kórházat meg lehet vele majd beszélni a saját nyelvén, egyszerű szavakkal, mi fog történni, meg is látogathat, ha nem csináltok nagy problémát belőle és olyan lesz vele, akit jól ismer és szeret, akkor nem lesz gond.

  • Horváth Kriszti szerint:

   Szia Alexandra!

   Érdeklődnék, hogy hogy bírta a nagyobb baba amíg nem voltál otthon a szülés alatt. Nekem is pont ilyen problémám van, még nagyon az elején vagyok a terhességnek, de már most félek tőle hogy fogja viselni a nagy ha nem leszek otthon.
   Várom válaszod!
   Üdv: Kriszti

 15. Renáta szerint:

  Szia Kedves Ági!

  Azt szeretném kérdezni tőled hogy ha 2 császárom volt a harmadiknál ugyan úgy kivárják a szülési időt vagy hamarabb megcsinálják a császár metszést? Most 13 hetes vagyok. köszönöm előre is a válaszodat! Üdv :Renáta!

  • Vida Agi szerint:

   Orvosa válogatja és azon is múlik, a másik két alkalommal miért kellett császározni. Ha minden rendben van, akkor a végéig kivárják a terhességet és figyelik a heget.

 16. Nagy Mónika szerint:

  Kedves Ági!

  Van egy 1 éves kisfiam, akit jelenleg is szoptatok, napi 3-4 szer! Már pár hónapja próbálkozunk a kistesóval! eddig 2 menstruációm volt, 28 és 25 naposak! A szülés előtt 24-25 napos ciklusaim voltak! Tegnap voltam a ciklus 21., ma pedig a 22. napon, és enyhe barnázást fedeztem fel, ami kissé rózsaszínes is! a 25. napom nov. 1-je lenne! Teljesen tanácstalan vagyok, h mitől lehet? esetleg mensi előjele, vagy beágyazódás? Esetleg a szoptatás miatt lehet valami probléma? Tesztet még nem csináltam, érdemes már egyáltalán?
  Köszönöm a válaszokat!

  • Gabi szerint:

   Inkább a menzesz előjele vagy beágyazódás. A szoptatás nem okoz ilyen problémákat. Ha nem jelentkezik a megszokott menzesz, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

 17. Enikö szerint:

  Szia! Nekem olyan problémám van hogy van egy 10 hónapos kisfiam és szopizik még de viszont már 3 om hónapos terhes vagyok! Nekem azt mondták hogy nem szabad szoptatni mert az a pocakba lévö babának bajt okozhat! Hogy nem kap elég táplálékot és fejlödési rendellenességeket is okozhat! Ez igaz ? És a terhesség végig szabad szoptatni a kisgyereket ?

  • Vida Agi szerint:

   De, szabad szoptatni, ameddig zárt a méhszáj, én végig szoptattam a terhesség alatt. Nem igaz se az, hogy nem kap elég táplálékot így a magzat, se az, hogy ettől fejlődési rendellenességei lesznek. Az egyedüli, amit kiválthat a szoptatás, hogy ilyenkor oxitocin termelődik, amitől beindulhat a szülés – de csak akkor, ha a méhszáj már nyitva van. Akár a terhesség végéig szoptathatsz, még előnye is van, mert rögtön lesz tej a babának a születés után, nem kell megvárni, amíg belövell.

 18. Ujváriné Kovács Mária szerint:

  Kedves Ági!

  Segítséget szeretnék kérni. A kislányom 7,5 hónapos, jól fejlődő, értelmes kisbaba. Olvastam, illetve a doktornőnk, védőnőnk is mondta, hogy ebben a korban a babák többsége elkezd mászni, kúszni. A kislányom újszülött korától kezdve háton szeret aludni, hason nem szeret lenni. Próbálom hasra tenni, játékokkal felhívni a figyelmét, érdeklődését, de rövid időn belül hátra fordul, ez nagyon megy neki. Hátról-hasra azonban nem akar fordulni, keresztezni szoktam a lábát, ilyenkor balra könnyen hasra fordul, szinte segítség nélkül. Ülni sokkal jobban szeret, persze még nem stabilan. Meddig kellene elkezdenie kúszni, mászni? Tudom, hogy a mozgásfejlődésben, később a problémamentes olvasáshoz, íráshoz, beszédhez szükséges a kúszás, mászás. Hasznos tanácsokat, praktikákat szeretnék kérni, hogyan tudnám rávenni, hogy sokat legyen hason.

  Előre is köszönöm:

  Ujváriné Kovács Mária

  • Vida Agi szerint:

   Még kicsit korai lenne kúszni és mászni. Kúszni 9, mászni 10 hónapos korig szoktak elkezdeni a babák, tehát még bőven van ideje. Ebben a korban általában a forgás szokott még a legfontosabb lenni. Ne ültesd sokat, mert ez nem ösztönzi mozgásra, helyette tedd naponta legalább 5 alkalommal 5-5 percre hasra (ameddig le tudod kötni így), idővel meg fogja szokni és szeretni majd, ha minden nap csináljátok.

 19. Szabó Alexandra szerint:

  Kedves Ági!
  Van egy 19 hónapós kisfiam,és 2 hónap múlva érkezik a tesó.Kisfiam még cicizik elalváskor.Van amikor még velem eggyütt alszik,van amikor átteszem a kiságyába.Mi ugy terveztük hogy mind egy szobába fogunk aludni,de olvastam h ez nem túl jó.Nem igazán tudjuk ezt másképp megoldani,nincs annyi szoba sem,és a kisfiamoz is felszokatm még kellni.ELőfordul hogy kér éjszaka cicit de ez már elég ritka.Nem igazán tudom hogy igy ogy fog müködni majd az altatás,mármint ha a kicsi esetleg zavarja a nagyobikat….nem tudom mit és hogyan csináljak mjad,nem tudm őt átteni más szobába.Nemtudom hogy a kicsi majd mellettem aludjon e a szopizás miatt?vagy esetleg ha sír a kicsi menjek ki vele a nappaliba megnyugtatni? Mi tévő legyek??Előre is ksözönö!!

  • Vida Agi szerint:

   Az újszülöttnek jobb, ha veletek együtt alszik, aztán később, amikor már kezdik zavarni a zajaitok, 5-6 hónaposan vagy még később, akkor költözik át másik szobába. De az se gond, ha mindenki együtt alszik, hiszen évezredeken át így aludtak az emberek és fennmaradt az emberiség 🙂
   Normális körülmények között egy újszülött nem sírja át az éjszakát, hanem eszik, majd visszaalszik, ha mégis nagyon sírós lenne, akkor vagy te és a baba aludjatok majd a nappaliban, vagy pedig a nagyobbik fiad aludjon ott.

 20. agica szerint:

  nekem van egy keteves kislanyom es meg mindig szopizik naponta tobszor is kb 1oran kent szopizik van ugy hogy csak unalom elen szopizik melete mar eszik rendesen en csak anyit szertnek meg tudni hogy hany % eseje van anak hogy ujbol teherbe esek?

 21. Okály Katalin szerint:

  Kedves Ági!
  9,5 hónapos már a kisfiam, éjszaka is 2-3x még felkel (fogzás, mozgás), és ilyenkor is szopizik. A hozzátáplálás sem úgy alakult, ahogy korábban reméltem, nagyon cicifüggő. Inkább csak kóstolgat még mindig. A súlyán ez nem látszik meg szerencsére. Rengeteget mozog, mégis hízik 🙂
  A kérdésem az lenne, hogy hamarosan szeretnénk kistesót, a szoptatást nem szeretném abbahagyni, viszont nem tudom, milyen vitamint szedjek, hogy mindenki jól legyen! Én sokat fogytam, annak ellenére, hogy rengeteget eszem. A szoptatás és az éjszakai felkelések kimerítenek. Jelenleg vasat, folsavat, magnéziumot, B6 vitamint szedek, és grapefruit mag kivonatot iszom narancslében. Melyik terhesvitamint szedjem, ha sikerül teherbe esnem? Korábban Femibiont szedtem, az első terhességem elején a 800-ast, utána a 400-ast (kisfiam 6 hónapos koráig).

 22. Erika szerint:

  Szia! 14 hós lányom még intenzíven szopizik. Nagyon függő és én is szeretem szopiztatni. 5-6 hetes terhes vagyok, de szeretném folytatni. Az lenne a kérdésen, h a “nagy” nem “szívja-e el” a “kicsi” elől a fontos tápanyagolat, vitaminokat?
  Köszönöm válaszod! Erika

 23. glatzné légrádi krisztina szerint:

  szép napot mindekinek azt szeretném kérdezni hogy egy két honapja megjöt a mensim az elsö rendesen megvolt 6 napig tarot a második késet egy két hetetet még mindig szoptatok de már nem csak azt kap a kicsi most kellet volna megjönie 22 én de megint késik elképzelhetö hogy még mindig nem állt be vagy esteleg jön a kisteso ui nem védekezünk de vanak jelei hogy megakr jönni a mensi a választ elöre is köszönöm és további szép napot

 24. glatzné légrádi krisztina szerint:

  szépp napot mindekinek csak azt szeretném megkérdezni nagyon beteg vagyok megvagyok fázva ez befolyásolhatja a menszeszt?
  elképzelhetö hogy emiat esteleg késöbb jön meg holnap kéne nekem szoptatok még de nem védekezem vagy az is elképzelhetö hogy még nem állt be rendesen a mensi köszönö a választ

 25. glatzné légrádi krisztina szerint:

  szép napot mindenkienk nekem egy kérdésem lenne 6 honapos a kisfiam most jött meg a szülés ota rendesen megvolt hatnapig de nem volt olyan erös mint azt gondlotam volna de továbbra is olyan fura vagyok néha szédülgetek meg van egy kis hányingerem lehet babát várok és attol még megjöhetet a mensim meg gondlom mostmár vigyázni kell nagyobb az esélye hogy terhes legyek ? köszönöm széppen a választ

  • Vida Agi szerint:

   Igen, 6 hónapos kor után már mindenképpen nagyobb az esély, ezért védekezni is kell. Ha úgy gondolod, terhes vagy, csinálj tesztet, de valószínűbb, hogy csak az első menses viselt meg jobban egy kicsit, szülés után megváltozhat a menses időtartama, mennyisége és a tünetei is.

 26. Erdős Anikó szerint:

  Volt már vetélésem. és a kislányom koraszülött lett.36hétre született.ő most 15hónapos és most terhes vagyok.kb4hetes.szoptathatom így tovább a kicsit?
  nagyon cicifüggő .főleg elalvásnál igényli.választ köszönöm előre is.

 27. Zsuzsi szerint:

  Kedves Ági!

  Kislányom alig múlt 11 hónapos. Volt egy kis pecsételő vérzésem, de aztán abbamaradt, ezért csináltam tesztet, ami pozitív lett. Kislányom még nagyon ragaszkodik a szopizáshoz, a tízórai kivételével minden étkezés után még igényli, éjjel is eszik még egyszer.
  Amikor vele voltam terhes, akkor is jelentkezett kisebb vérzés, “barnázás”. Nem szeretném én sem abbahagyni a szoptatást, de fent említetted, hogy ilyen esetekben nem ajánlott. Várjak még az elválasztással a következő esetleges “barnázásig”, vagy minél előbb el kellene kezdeni?

  Előre is köszönöm:
  Zsuzsi

  Válasz: Ha még ilyen gyakran szopizik és az előző terhességnél is volt barnázás, akkor nem kell és nem is szabad elválasztani. Erre csak akkor van szükség, ha a 2. harmadban jelentkezik barnázás és nyílik a méhszáj.

 28. Péterffy Szilvia szerint:

  Kedves Ági! Nekem van egy kilenc hónapos kisfiam. Azt hiszem,hogy ismét babát várok. A Kérdésem az lenne,hogy ,ha tényleg babát várok folytathatom a szoptatást? Én császárral szültem tavaly. Nem lesz baj a sebbemmel ahogy növekszik majd a hasam. Köszönöm a válaszod: Sissy

  Válasz:Igen, nyugodtan szoptathatsz akár a terhesség végéig is. Ha nemrég volt császárod, akkor az ultrahangon végig figyelik a heg vastagságát is.

 29. zsuzsa szerint:

  Kedves Ági!
  Nagyon a köszönöm a választ, további szép napot 🙂

 30. zsuzsa szerint:

  Kedves Ági!
  1,5 éves kislányom még elalváshoz cicit kér. Azon a napon amikorra mensi várható lett volna,”barnáztam”(1x)/majd 2 nap múlva 1x/, a terhességi teszt poz. lett. Az 1. terhességem alkalmával 2x is előfordult “barnázás”.Ezért orvosi tanácsra elkezdtem Magnézium tbl-t szedni. Most “barnázásnak” nyoma sincs.
  Mégis nyomós okkal merül fel az aggodalom, hogy szoptathatok-e vagy sem. A védőnői tanács szerint igen, hiszen a szopizás elalváskor pár percig történik, ill. a mell folyamatos edzésben van, így nem okozhat bajt.
  A Nőgy. Orvos azt javasolta hogy jobb lenne fokozatosan elhagyni a szoptatást, illetve ha újból lenne vérzés, barnázás azonnal.
  Szívemből sajnálom, mert annyira ragaszkodik az alváskor a cicizéshez, és nagyon kiegyensúlyozott kislány. De természetesen a legjobb döntést szeretném meghozni, hisz nagyon örülünk férjemmel a kistesónak.
  Szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan lenne a legbölcsebb, legkönnyebb a kislányunknak, a szopizás elhagyása?
  Fokozatosan? Esti-. a déli alváskor kapja a cicit.Éjszaka 1x még felszokott ébredni.
  Előre is köszönöm a segítséget, üdvözlettel

  Válasz: Tényleg szoptathatsz, a védőnőnek van igaza, akár a terhesség végéig lehet szoptatni (én is végig szoptattam). Ha azonban mégis el szeretnéd választani a kislányodat, akkor fokozatosan tedd, 1-1 alkalmanként.

 31. toth agnes szerint:

  Kedves Agi!

  Szeretnem kikerni tanacsod ez ugyben:nekem van egy 7es felhonapos kisfiam akit szoptatok es mar elkezdtem a hozzataplalast is, eddig egyetlen ejjelt sem aludt at, most kiderult hogy 10hetes terhes vagyok es erdekelne hogy medig szoptassak?ejjel csak azzal alszik vissza es elofordul hogy 1 orankent keri a cicizest. ejjel sokat felsir es csak ha visszaringaton vagy ciciztetem sikerul elaludnia…nagyon farszto ejjel a sok szopizas es utana mindig gorcsok jelntekznek nalam amik elmulnak de neha fajdalmasak ez mitol lehet?es egy kicsit erzekenyebb a mellem is mar a szoptatasra..ez oszefuggesben all a terhessegemmel?..nem szeretnem meg elvalasztani de az ejjeli szopizast mar szeretnem valahogy elhagyni…mien modszereket ajalsz nekem?vagy hogyan aludhatná mar at az ejszakát?

  Tanacsod elore is koszonom T.Agi

  Válasz: Akár a terhesség végéig szoptathatod, semmi baja nem lesz tőle a magzatnak, tehát emiatt nem szabad elválasztani és nem is kell (neki is jobb lesz, ha még a tesó mellett is szopizhat, és neked is egyszerűbb lesz).

  Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

  1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

  2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is “gyakorol”).

  3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

  Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

  Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

  Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
  Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

  Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

  Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

 32. Heni szerint:

  Nekem egy 22 hónapos szopisom van!Én pedig 16 hetes terhes vagyok!Annyira letudtam csökkenteni a szoptatást hogy a déli és az esti alvásnál kell!Amúgy nagyon cici függő!Meddig szoptathatom annélkül hogy a terhességemnek se ártsak,de viszont a lányomnak se?

  Válasz: Akár a terhesség végéig szoptathatsz, nem árt a babának.

 33. Barbara szerint:

  Kedves Agi! Ujra en vagyok :). Mar lassan egy honap eltelt, amiota irtam es a mellbimboim meg mindig (vagy talan meg jobban) erzekenyek. A kisfiam borzaszto cicifuggo. Elvalasztasrol almodni se mernek. Ejszakankent megprobalom neki felajanlani, hogy csak bujjunk ossze, elmagyarazom neki, hogy anyanak faj a cicije, pihentetni kellene… Negybol egyszer nagy nehezen elfogadja es visszaalszik, de a legtobbszor nagyon sir ilyenkor. A ma ejszakank is ilyen volt, reggel mindenki, mint, akit kimostak… Mit csinaljak vele? Nem akarom, hogy szenvedjen, de vajon megoldas-e, ha annak ellenere, hogy faj, martirkent odaadom neki a cicit? Tudat alatt nem ebresztek-e benne lelkiismeret-furdalast, vagy egyeb problemakat nem okozok-e ezzel a hozzaallassal? Nem letezik valami kence, ami segithetne? Bimbovedo?
  Udvozlettel: Barbara

 34. Barbara szerint:

  Kedves Agi! Koszonom szepen, hogy ilyen gyorsan valaszoltal! Azt hiszem, rabizom a termeszetre a dolgokat es nem valasztom el direkt. Remelem, mielobb elmulik ez az erzekenyseg a mellbimbomban es akkor semmi akadalya nem lesz a szopinak. Remelem, majd az orvosom sem ellenzi a terhesseg alatti szoptatast (meg nem voltam)…
  Udv: Barbara

 35. Vida Ági szerint:

  Barbara, ez a fájdalom elmúlik egy idő után. Ebben a korban már csak kis lépésekben tudod leszoktatni. Elmondhatod neki, hogy anyának fáj, legyen óvatos és megszabhatod a határokat, hogy mikor nem szabad szopizni. Általában a terhesség folyamán a legtöbb kisgyerek magától csökkenti a szopi mennyiségét és sokan le is szoknak róla, de van, aki végig kitart. Annyi előnye van, hogy a testvérnek azonnal lesz tej, sokkal könnyebben kezd majd el szopizni és a tejbelövellés sem lesz olyan erőteljes (meg persze te is rutinos leszel).
  Ami még jó, hogy tudnak majd egyszerre ketten is szopizni, ami nem utolsó szempont, amikor a kicsi még órákat szopizna, a nagy pedig közben szétszedi a lakást 🙂

 36. Barbara szerint:

  Nekem egy ket eves szopisom es egy hat hetes kistesokezdemenyem van. Nekem sajnos ket vetelesem volt az elso babam elott, de o annyira szopifuggo, hogy meg se probaltam elvalasztani, amikor megtudtam, hogy ujra babat varok. Bizom benne, hogy nem lesz baj. SZerintem az elso ket terhessegemnel meg nem voltam felkeszulve az anyasagra es leginkabb ez okozta a veteleseket. Viszont szoptatast nemileg megneheziti (persze csak az en reszemrol :)), hogy a mellbimboim egy par napja nagyon erzekenyek lettek. Nagyon faj, amikor elkezdi szivni. Elmulik ez egy ido utan, vagy az egesz terhesseg alatt erre kell szamitani? Ha megis szeretnem elvalasztani a fiam, hogyan tehetnem ezt meg anelkul, hogy serulne?

 37. ama szerint:

  Nagyon hasznos volt a cikk, köszönöm!

Ez a weboldal sütiket használ a böngészési élmény javítása érdekében. A További információ gombra kattintva tudhat meg erről többet. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár