Táplálkozás a szoptatás alatt

avagy átmegy-e az anyatejbe minden? És mennyi idő alatt? Baj, ha megiszom egy pohár bort?

Táplálkozás a szoptatás alattKezdjük az utóbbival. Ha alkoholt iszol, az egy az egyben átmegy az anyatejbe, a tej véralkool szintje teljes egészében megegyezik majd a tiéddel. Ennek ellenére azt mondják az orvosok, hogy nagy ritkán 1-1 pohár bortól semmi baja nem lesz a babának.

Általánosan elterjedt felfogás, hogy a szoptatás alatt tilos ilyan ételeket enni, amik K-val kezdődnek, pl. kelkáposzta, karfiol, karalábé, mert ezek puffasztanak, így a babánál is hasfájást okozhatnak. Emellett még azt is tanácsolják, hogy ne fogyasszunk hüvelyeseket, mert ezek is gondokat okozhatnak.

A valóság ezzel szemben az, hogy minden babának más az érzékenysége ezekre az ételekre, ezért az anyuka a szoptatás kezdetén nyugodtan táplálkozhat a megszokott módon, de ha valamelyik ételre érzékenységet tapasztal a babánál, akkor azt kerülni kell. A fűszeres ételek, csípős ízek szinte mindig gondot szoktak okozni, illetve azok a gyümölcsök, amik amúgy is hajtanak (pl. cseresznye).

Ha érzékenységet tapasztalunk, csak 2-3 hétre hagyjuk abba az adott étel fogyasztását, utána újra próbálkozhatunk.
Gyakori hiba, hogy az anyuka a szoptatás során mindvégig tartja a diétát, akár fél éves korig is, ez azért nem szerencsés, mert értékes tápanyagoktól fosztja így meg magát és a babát is. A hasfájós korszak az első 6-8 hét jellegzetessége, utána már a baba jobban tolerálja a különlegesebb élelmiszereket is.
Ha néhány hét kihagyás után is érzékeny a baba egy adott ételre, akkor 6 hónapos koráig egyáltalán ne együk.

Nagyanyáink azt tartották, a madártejtől több teje lesz az anyukának, ez azonban tévedés. A madártej sok tejet tartalmaz, ami az anyatejes babánál hasfájást okozhat, ha pedig allergiára hajlamos a család, akkor végképp nem szerencsés, ha az anya túl sok tejet, tejterméket fogyaszt (kis mennyiségben ekkor is megengedett).

Gyakori tévhit, hogy az anyukának zsíros ételeket kell ennie, sok szénhidrátot, hogy jó zsíros teje legyen. Ez tévedés, csak kóros alultápláltság esetén fordulhat elő, hogy az anyatej nem tartalmaz minden a baba fejlődéséhez szükséges tápanyagot.

Hasfájásos tüneteket okozhat a szoptatós teák ivása is, ezért mielőtt a különféle ételeket okolnánk a csecsemő hasfájásáért, érdemes abbahagyni a teaivást.

Fontos, hogy az anyukának nem az ilyen-olyan ételektől, vagy a sok evéstől lesz teje, hanem a megfelelő folyadékfogyasztástól, kiegyensúlyozott táplálkozástól és a megfelelő szoptatási gyakorlattól.

5 Comments

  • Rocsák Enikő

    2010. június 11. péntek

    Szia !
    Én azt szeretném kérdezni hogy lágytojást lehet-e enni ?

    Válasz:Igen.

  • Horváthné Vizsi Hajnalka

    2008. december 05. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 és fél hónapos, 3 hós koráig hasfájós volt. Ami mára már elmúlt.
    Azt hallottam, h szoptatósoknak nem szabad még az aprómagvas gyümiteákat sem meginni!? Igaz ez?
    Eddig nem mertem kipróbálni, hátha gondja lesz belőle a Picinek.
    És igazából ha eszem valamit az mennyi idő múlva jelenik meg a tejben?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Hajni

    Válasz: Nyugodtan megihatod az aprómagvas teát. De ha nagyon aggódsz, akkor tegyél egy próbát, csak kicsit igyál és nézd meg, lesz-e hatása. Kb. fél nap, mire átkerül a tejbe.

  • Éva

    2008. július 21. hétfő

    Nálunk nincs a családban ételallergia, ezért kipróbáltam a szamócát is – nehéz is megállni, hiszen tele a kertünk szerencsére mindenfélével.
    Először 1-2 szem, aztán néhány nap szünet, hogy lássam a tüneteket. utána lehet fokozni a mennyiséget, persze nem egy egész tállal:)
    Az én babám a csokira érzékeny, ami a kedvencem… nehéz megállni…

    tejszaporítónak jó a tea, homeopátiás bogyó, van erre kapszula is…
    A tejtermelést kitűnően növeli a két mellből, igény szerinti szoptatás.
    Persze mindenkinek más működik.

  • Móni

    2008. június 26. csütörtök

    Szia!

    A nővérkék nem ajánlották a csonthéjas gyümölcsök fogyasztását. Itt vidéken eléggé kínoz, hogy nem ehetek kerti csemegét. A nagymamám azt mondta,nyugodtan egyek mindent, de még nem merek. Kisfiam most 1 hónapos és mindene a tejci, vigyázok is rá, hogy legyen elég a kis zabagépnek. Nem mindig tudok fejni napközben, nem jut rá idő, este pedig úgy hallottam, nem kell. Pontos listát találok valahol, miket nem szabad enni?
    Eper, málna, barack, dinnye, paprika, paradicsom, uborka és a többi nyári…avokádó, cirtusfélék ?

    Később ha nem tudnám fokozni a tejtermelést, mit tudnál ajánlani? Igyekszem 1 ciciből szoptatni, utána azt lefejni, de 1 nem mindig elég.

    Köszönöm!
    Móni

    Válasz: 1 hónapos korban van egy növekedési ugrás a babánál, amikor hirtelen több tejre lesz szüksége, ezért ilyenkor pár napig ajánlott két ciciből szoptatni, így megnő a tejmennyiség a babának.
    Nyugodtan egyél gyümölcsöket, egyedül a cseresznyével kell vigyázni (meg persz jól mosd meg őket)

  • Borka

    2008. június 25. szerda

    …És a kiegyensúlyozott lélek is sokat segít. Így van, napi 3 liter folyadék kell, nem feltétlen víz, lehet tea, cukor nélkül. Nekem szoptatós teának bevált anno a kecskeruta (kellett a „tejhozamnöveléshez”). Nem puffaszt és vércukor-csökkentőnek is jó.