Szoptatás és dohányzás

Manapság már mindenki tudja, hogy a nikotin káros hatással van a magzatra, az talán nem annyira közismert, hogy az anyatejbe is belekerül és jelentősen befolyásolja a csecsemő fejlődését, mivel csökkenti az agyban az oxigénszintet.

 Szoptatás és dohányzásHa szoptatás alatt dohányzik az anya, a nikotin átkerül a baba szervezetébe, és szűkíti az ereket, ezáltal a baba fejlődése lelassul, idegrendszeri és viselkedési zavarok léphetnek fel, később kezd el beszélni a baba, a szellemi fejlődése lassabb lesz. Nem pillanatnyi állapotról van szó, a dohányzás káros hatásai a gyermek egész további életére rányomják majd a bélyegüket: alacsonyabb intelligenciahányados, beszéldzavarok, diszlexia, tanulási nehézségek jelentkezhetnek.

A baba idegrendszere még fejletlen ezért kisebb külső behatásokra is érzékenyebben reagálhat. A nikotin hatása révén olyan idegrendszeri zavar alakulhat ki, ami akár bölcsőhalálhoz is vezethet.

A passzív dohányzás is veszélyes, azaz ha baba van a családban oda kell rá figyelni, hogy ne dohányozzunk a lakásban, mert a füst miatt allergiás tünetek, légúti betegségek alakulhatnak ki.

Gyakori kérdés az is, hogy ha már nem szabad dohányozni, akkor lehet-e kihasználni ezt az időszakot a leszokásra és a reklámokban látható tapaszokkal és rágógumikkal próbálkozni. Sajnos azonban ezek is nikotint tartalmaznak, ezért se a terhesség, se a szoptatás időszakában nem szabad őket alkalmazni. Jó hír azonban, hogy a terhesség alatt megváltozott hormonszint segít a leszokásban, a szervezet tudja a dolgát és sokkal kevésbé kívánja az édesanya a cigarettát, mint a várandósság előtt.

11 Comments

  • Timi

    2014. szeptember 09. kedd

    Kedves Ági!

    Amikor terhes lettem a kisfiammal, leszoktam a cigiről. A babám megszületése után 5 hónappal hirtelen meghalt az apukám. Hatalmas sokk ért, hiszen nagyon apás voltam. Nem tudtam megállni és néha elszívtam pár szál cigit, heti 1-2 szálat, viszont kb 2 hónapja, már nem bírom megállni hiába próbálom és elszívok kb 10 szálat naponta. A kisfiam most 9 hónapos és még mindig szopik! Rettenetes szégyellem magam, mert tudom, hogy ártok neki!
    A kérdésem az lenne, hogy mit okozhatok neki ezzel?
    Mit tegyek a leszokás érdekében?
    A válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      A cikkben pontosan leírtam, mit okozhat a szoptatás alatti dohányzás. Nyilván, ha csak néha keveset szívsz, kisebb az esélye bármilyen problémának, mint ha gyakran és sokat. Leszokásra javaslom az Allen Carr féle módszert, mert az a pszichés függőséget is megszünteti: http://allencarr.hu

  • Nina

    2014. május 24. szombat

    Kedves Ági!

    Egy nagy dohányos voltam. A terhesség idején igyekeztem nem dohányozni, de épp elég idegbaj ért, hogy néha belecsússzak. Volt hogy hónapokig nem cigiztem, aztán megint előfordult. Ez azt eredményezte, hogy teljesen nem szoktam le.
    A baba megszületése után kb. egy hónapig nem dohányoztam. Ő egy szopós baba, tehát tudom, hogy nem használ a dohányzás neki 🙁 de nem bírom megállni, hogy ne gyújtsak rá, napi 4-5 cigit szívok el.

    Kérdésem: nagy károkat okoztam ezzel? Most 11hetes. Mivel nem bírom letenni a cigit, hagyjam abba a szoptatást? Nem akarok egy viselkedészavaros babát, alacsony IQ-val. Egyébként más módon nem érintkezik füsttel, csak a tejen át és nem vagyok büszke erre. Kezdjem tápszerezni? Válaszodat köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. május 25. vasárnap

      Emiatt ne kezdd el tápszerezni. Napi 4-5 szál cigi nem a világ, szoptass nyugodtan továbbra is, gondot mindig a túlkapás okoz (pl. 1-2-3 doboz naponta)

      • Nina

        2014. május 26. hétfő

        Kedves Ági!

        Köszönöm a megnyugtató választ.

        üdvözlettel: Nina

      • galne gizella

        2014. július 02. szerda

        Erdeklodni szeretnek hogy, nekem van egy 14 honapos kisfiam es menyit artok a babanak ha napi 1o szál cigarettát elszivok.):

        • Vida Ágnes

          2014. július 14. hétfő

          Ha nem szoptatsz már és ő nincs egy légtérben veled, amikor dohányzol, akkor nem ártasz vele. Ha szoptatsz, ne dohányozz. És a kicsivel egy légtérben se dohányozz soha.

          • galne gizella

            2014. július 16. szerda

            Nagyon szépen köszönöm a választ.

  • Tichy Ilona

    2014. január 22. szerda

    Szeretném megkérdezni,hogy én dohányoztam terhességem előtt de leraktam de amikor a fiam betöltötte a más féléves kort akkor elkezdtem napi 3 száll cigit szívni de közbe szoptattam lesz valami baja a fiamnak?Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      A nikotin átmegy az anyatejbe, tehát mindenképpen függőséget okozhat a babánál is, de napi 3 szál ebben a korban már nem okozhat nagy gondot.

  • Sárosi Katalin

    2014. január 06. hétfő

    Köszönöm a hasznos információkat!!