Sír a baba evés közben: miért lehet?

Néhány hetes babáknál szokott előfordulni, de még néhány hónaposaknál is megesik, hogy evés közben nyugtalanná válnak, csapkodnak, elengedik az anyamellet vagy a cumisüveget, esetleg sírni kezdenek. Mi lehet ennek az oka? Hogyan segíthetünk neki?

A legtöbb anyuka ilyenkor megijed, azt hiszi, a tej kevés, mások egyszerűen ráfogják, hogy hasfájásról van szó, pedig egyáltalán nem biztos, hogy csak ez lehet a gond.

1. 6 hetes korig a baba emésztése még éretlen, szokja a külvilágot. Mivel hétről hétre kicsit többet eszik, a gyomra tágul, de még nem tudja jól szabályozni, mikor mennyit egyen, van, hogy kicsit túleszi magát, vagy éppen kicsit kevesebbet eszik, mint amivel jóllakik. Nem kell emiatt aggódni, ez átmeneti időszak, és a megevett felesleg általában egy kis mocorgás után jókora adag bukásként távozik.

Kakilnia kell Az babáknál néhány hónapos korig jellemző, hogy az etetés során beindul az emésztés is, ezért pont az evés közepén jön az inger és kakilna a baba. Ilyenkor látszik, hogy nem csak nyűgössé válik, hanem a lábát is húzkodni kezdi és láthatóan vörösödik a feje, erőlködik. Ilyenkor azzal segíthetsz neki, ha az öledbe fekteted, a két térdét a pocakjához húzod és lassan kifelé körözteted, amíg nem távozik a kaki vagy a puki, illetve amíg meg nem nyugszik a baba.

Levegőt nyel Előfordul az is, hogy a baba levegőt nyel evés közben, ami a büfiztetés közben távozik. Ha nagyon mohón eszik a baba, mert már nagyon éhes volt, általában több ilyen probléma van, ezért nem szabad időre etetni, hanem igény szerint kell.

Álmos Olyan helyzet is előfordulhat, hogy a baba már jó ideje ébren van, elálmosodott, de egyidejűleg éhes is lett. A nyugodtabb babák ilyenkor belealszanak a szopiba, azonban az éretlenebb újszülöttek még nem tudják kezelni ezt a helyzetet és evés közben fel-fel riadnak, nyűgössé válnak. Ilyenkor többnyire segít, ha nyugodtabb helyre megyünk vele, besötétítünk a szobában, lekapcsolunk minden zajforrást. Ha szoptatunk, akkor segíthet a megnyugvásban a fekvő testhelyzet.

2. Fogzás A fogzás idején, de akár már 3-4 hónapos korban is előfordulhat, hogy a baba elkezd szopizni, aztán elengedi az anyamellet, sír, nyálzik, a kezét rágcsálja. Láthatóan kellemetlen az ínyének a szopizás, szeretne enni, de nem tud, újra felcsatlakozik, aztán megint le.

A hozzátáplálásnál is okozhat a fogzás válogatósságot, átmeneti nyűgösséget etetéskor. Gyakori, hogy az első 1-2 kanál étel után a kicsi elfordul és sírni kezd vagy nem fogad el többet (mert csípi az ínyét a pép) és szívesebben fogadja a gyümölcsök helyett a zöldségeket, a darabos ételeket vagy átmenetileg nem eszi meg egyáltalán a pépeket, csak az anyatejet vagy tápszert fogadja el.

Ebben a helyzetben segíthetnek a különféle fogzáskönnyítő gélek (patikában lehet kapni), amivel pár perccel az etetés előtt bekened az ínyét és utána kínálod meg ismét az étellel.

3. Szájpenész Néha észre sem vesszük, mert az anyatej/tápszer miatt is kicsit fehéres a baba szája belül, mégis gyakran előfordul, hogy a kicsinek szájpenésze van és ezért nem tud a megszokott módon enni. A szájpenész jele az ínyen található fehér foltok, fehér lepedék, ami néha lehet sárgás is vagy afta-szerű. Onnan lehet megismerni, hogy ha a baba száját kitörlöd egy tiszta kendővel, az anyatej kijön belőle, viszont a szájpenész fehér foltjai megmaradnak. Mivel ez egy gombás fertőzés, ezért előfordul, hogy a gomba végigvonul az emésztőrendszeren és a popsin, illetve a végbélnyílás körül is piros kiütéseket okoz. Ennek is tünete a nyálzás, ezért könnyen összetéveszthető a fogzással, nézz tehát bele mindenképpen a baba szájába, hogy tudd, mi a probléma oka.

4. Megváltozott a tej íze Sok mindentől megváltozhat a tej íze, de ez általában a babának nem okoz problémát. Ám lehet, hogy olyasmit ettél, amit eddig nem és ez okoz átmeneti elutasítást, ez azonban csak 1-1 alkalomra igaz, a napokig tartó szoptatási problémának nem ez az oka.

Menstruáció miatt megváltozott a tej Más a helyzet, ha még nem állt vissza a ciklusod és mostanában érzed, hogy lassan visszaáll, hiszen a menstruáció előtti napokban, illetve alatta a tej íze más lehet és néhány baba ezzel nehezen barátkozik meg. Sokan ilyenkor meg is ijednek, mert a baba nyűgösebb, kevesebbet eszik, azt hiszik azért, mert a menstruáció miatt kevesebb lett a tej, éhes a baba, és nem ritkán pont emiatt marad abba a szoptatás, holott a probléma csak átmeneti, néhány nap után megszokja a baba az új ízt és újra lelkesen eszik. Az átmeneti időszakban pedig nem pótlásra van szüksége, hanem tedd gyakrabban mellre, hogy többször kicsit egyen, így nem marad éhen.

A tej íze akkor is megváltozhat, ha terhes leszel. Ez általában nem a koraterhességben következik be, hanem a 8-10. hét után, sok baba ilyenkor választja el magát, de ha még kisebb babáról van szó, vagy még kéri, csak nem szopizik olyan lelkesen, akkor nem szükséges csak ezért elválasztani.

5. Meleg van Nagy melegben, kánikulában a baba számára is kellemetlen lehet, hogy melegítitek egymást. Vannak olyan babák, akik eleve jobban izzadnak az átlagnál és nyűgösebbek lesznek a melegtől, náluk előfordulhat, hogy ilyenkor nyűgösebben és kevesebbet esznek. Náluk is segíthet az a megoldás, ha besötétítesz és nyugodtabb körülmények között szoptatsz, illetve az is be szokott válni, ha etetés előtt megfürdeted a babát, hogy kicsit lehűljön.

6. Cumizavar Ha a baba a szoptatás mellett játszócumit vagy pótlást is kap, idővel kialakul a cumizavar. Ennek az az oka, hogy a cumisüveget másként kell szájba venni, mint az anyamellet, könnyebben jön belőle a tej, ezért a baba elkezd türelmetlenkedni a szoptatás alatt, nincs türelme kiszívni a nehezebben elérhető hátsó tejet. Ebben az esetben az segít, ha pár napig minél többet szoptatunk, akár óránként is, a pótlást pedig cumisüveg helyett csőrös pohárból, nagyobb babáknál pohárból, vagy a Szoptanít nevű készülék segítségével szoptatás közben egy kis csövön át adjuk oda.

7. Nézelődik Minden babánál elérkezik az az időszak, amikor a kíváncsisága és az ingerkeresése felülírja az ösztöneit, ezért az evés elején intenzíven szopizik, aztán már csak nézelődik. Ilyenkor is éhes még, csak a sok látnivaló leköti a figyelmét. A kevésbé nyüzsgős helyre való elvonulás, besötétítés, fekve szoptatás ilyenkor is segíthet, de van olyan baba is, akinél az oldja meg a gondot, ha amikor már nem eszik, anya abbahagyja pár percre az etetést, büfiztet, a baba nézelődhet és utána megkínálja megint. Hozzátáplálásnál ilyenkor az is segít, ha a szopit abbahagyva ilyenkor kínáljuk meg kanalas ételekkel a babát, mert az jobban leköti a figyelmét és a kimaradt tejadagot ezzel pótolhatjuk is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

42 Comments

  • Beni

    2016. január 15. péntek

    Kedves Ági,

    Van egy kislányom, most 6 hetes. Kb. három hetes korától egyre erősödő hasfájással küzdünk. Vagyis inkább azt vettük észre, hogy az emésztése zavarja. Este, éjjel általában nincs gond, akkor alszik. De valószínűleg nappal jobban beindul az emésztése az evés hatására és olyankor szinte egész nap nem alszik. Csak akkor sikerül elaludnia, ha sikerül kakát produkálni. Ez viszont nem egyszerű, mert akárhogy is tornáztatjuk, délutánnál előbb nem jön a kaka és addig kínlódik. Szerintem sok, ha reggel 8-9-től délután 3-ig ébren van. Látszik rajta, hogy álmos, de elaludni nem sikerül. Ásítozik, a szeme álmos, el-elalszik. Mindenféle módon próbáltam már nyugtatni. Testkontaktus, cicin elalvás. Sokszor sikerül is elaludnia, de 10-15 percen belül felébred a pocijára. Mit lehet ilyenkor tenni? Vagy csak túl kell élni, míg elmúlik?
    Illetve ez a hasfájás lehet attól, hogy túl hosszú ideig szopizik? Általában 1 órán keresztül eltart a szoptatás. Ez hosszú? Igény szerint szoptatom, amikor kér. Ha előbb elveszem a cicit, akkor sír. Azt vettem észre, hogy kb. 20 perc után már csak ímmel-ámmal eszik, inkább csak komfort szopizik, cumizik. Ezzel nem nyelhet túl sok levegőt?

    Előre is köszönöm a választ: Beni

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Ebben a korban gyakori ez a fajta hasfájás, az emésztés éretlensége okozza és valóban az a gond, hogy nehezen jön a kaki. Azért jön nehezen, mert a baba még nem tud hatékonyan nyomni, nem az túl hosszú szopi az ok. Segíthet, ha evés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert és evés után rögtön ne fektesd le aludni, mindig legyen még kicsit ébren, büfiztesd, játsszatok, ha erőlködik, nyom, tornásztasd úgy, hogy a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted a combjait, ez általában beindítja az emésztést. Ha nagyon erőlködik, egy plusz fürdő is jó hatással lehet, mert ott szabadabban mozog a baba és a mozgás jó hatással van az emésztésre.

  • Suller emese

    2015. november 06. péntek

    Köszönöm a megnyugtato valasz még egy kérdesem lenne hogy a babakocsin kivül mindig a mellkasomon alszik el ejszaka is ; nem lesz ettől felkapva félek hogy a későbbiekben csak rajtam fog mindig aludni es ez nagyon megneheziti a dolgom ha mindig rajtam alszik ahogy letakom felkel fog ez valtozni vasárnap lesz hat hetes!

  • Suller emese

    2015. november 04. szerda

    5 hetes baba nem alszik nappal es hig erös zöld szinüt kakál ez mire utalhat?

    • Vida Ágnes

      2015. november 06. péntek

      A zöld színű széklet arra utalhat, hogy túlette magát kicsit vagy zsírosabb az anyatej. Ha egyébként a baba jókedvű, kiegyensúlyozott, nem kell vele foglalkozni, ha hasfájós, akkor viszont orvoshoz kell fordulni. A nem alvás azt jelenti, hogy egyáltalán nem alszik? Egy 5 hetes baba még nagyon felszínesen alszik, könnyen felriad, sokszor kialusszák magukat evés közben, ezért nappal nehezebben nyugszanak meg, legkönnyebben testközelben tudnak elaludni ellazulni, mert itt érzik magukat biztonságban. Ne akard etetés után rögtön letenni aludni, hanem legyen még kicsit ébren, játssz vele, és amikor álmosodik, akkor altasd el.

  • Suller emese

    2015. november 03. kedd

    Azt szeretnem kerdezni hogy 5 hetes babam most bukott eloszor nagyon megijedtem miert jött ez nala most nagyon sok tej visszajott orran szájän azota felek minden etetésnél hogyan etessem mennyit hogy ne forduljon elö? Es nem tud meggulladni? Ettol nagyon félek es hogyan tarts ha bukik?ha eves utan a mellkasomra fektetem mert ugy szereti es elalszik nem nyomom a kis hasát?

    • Vida Ágnes

      2015. november 06. péntek

      Nem kell ettől megijedni, sok baba csinálja, ha igény szerint eteted és nem időre kevésbé fog mohón enni és nem bukik majd annyit, de egyébként ha jókedvű, kiegyensúlyozott, önmagában a bukás nem baj, és nem kell megijedni attól sem, ha nagyobb mennyiség. Még nem zár teljesen a gyomorszáj, ez okozza. Ha jól el tudod altatni mellkason, hadd aludjon el úgy, ez nem gond 🙂

  • BekeA.

    2015. október 13. kedd

    Kedves Ági!

    A tejérzékenységről érdeklődnék. tudna nekem információt adni?
    ezt nem lehet kimutatni valamiböl? Marcim ha tejterméket eszik higabbat kakál meg erös szagut,hogy fájna e a pocakja azt nem tudom a pukizást az talán de bármitöl igazábol. doktornö szerint tejcukor érzékenység lehet. kapott cseppet.ma már bogyos kaka volt. Amugy kiütése sose volt,a tápszert hamar elhagyta,tejitalokat nem itta.tejet nem szereti,kakaobol meg minimális fél-1dl fogyaszt.
    milyen a normális baba kaka? darabos? meg mennyi naponta?
    üdv.14hónapos baba anyukája

  • Mónika

    2015. október 09. péntek

    Kedves Àgi,
    Kislányom 2,5 hetes. És most kezdődik nála a hasfájás.
    Az a kérdésem, hogy mi az amit ehetek (illetve nem ehetek), hogy ezt megakadályozzam.
    Köszönöm!
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      Teljesen megakadályozni ezt nem lehet, mert a hasfájás a baba emésztésének az érésével is együtt jár (a kicsi érzékenyen reagál a saját emésztésére, de ez csak 5-6 hetes korig fordul elő, akkor egyszercsak eltűnik). Kerüld a puffasztó ételeket (hüvelyesek, K-betűs zöldségek), a nagyon fűszeres ételeket (csípős, borsos stb.) és a cseresznyét. Emellett a tejfogyasztás és a túl sok tejtermék se jó. Ha elmúlt a hasfájás, legkésőbb 6 hetes kor után visszavezetheted az étrendedbe ezeket az ételeket is.

  • Csonka-Mányi Orsolya

    2015. október 04. vasárnap

    Kedves Ági!
    Először is szeretném megköszönni a sok hasznos tanácsot amit a Babastart programból illetve itt a blogon kaptam/kapok minden nap.
    A problémám az lenne hogy kislányom most 10 hetes. Viszonylag nagy súllyal 3680g-al és 51cm-el született. Azonnal mellre került. Eleinte egészen jól ment a szoptatás, mára viszont egy teljes káosszá alakult. Először is ott kezdődött hogy a kórházból hazaérve mindenki ellátott jótanácsokkal ezért elkezdtem fejni és mérni az etetéseket. Nagyon szépen hìzott a kislányom, viszont előfordult, hogy kifejtem és ő felébredt hogy éhes. Odakìnáltam a másik mellet de sokszor kevés volt neki. Különösen hogy ő valahogy a kezdetektől nem tartja be hogy reggel eszik a legtöbbet és aztán egyre kevesebbet. Tegnap is este evett 210 g-ot. Na persze estére sosem volt és most sincs ennyi tejem. Ezért elkezdtem pòtolni neki a lefejt tejjel. Sajnos üvegből. Azt gondolom cumizavaros lett. Mára odáig jutottunk, hogy sokszor hisztizik evés közben, gyakran járkálva!! tudom csak megszoptatni. Nem hajlandó rendesen szìvni és szerintem a technikája sem jó, de képtelen vagyok javìtani mert leülni sokszor lehetetlen vele. Nagyon sokára tudja kiváltani a tejleadást is. Később, mint én az elektromio fejővel. Sokszor az az érzésem,hogy csak azt hajlandö megenni ami éppen begyült a mellembe tovább nem dolgozik. Ezért az egész napom egy stressz. Állandóan aggódok hogy nem tudott eleget enni. Ráadásul úgy érzem hogy nem is telik meg a mellem kellőképpen két szoptatás között, pedig a létező minden módszert kipróbáltam már. Szedek tejserkentőt, fejek minden szoptatás után. Próbálom gyakrabban is szoptatni, de az általában kudarcba fullad. Vagy nem is akar, vagy hiszti lesz belőle. Ìgy viszont minden igyekezetem ellenére úgy érzem csökken a tej mennyisége.
    Nagyon szeretném szoptatni és nem szeretnék tápszert adni neki, de minden nap ùgy ébredek, hogy na vajon ma átvészeljük-e?
    Mit tudok tenni? Hogy tudnám rávenni,hogy ùjra rendesen szopizzon?Vagy tényleg kevés neki a tejem? Normális az hogy este eszik a legtöbbet? Nem baj, hogy nem telt a mellem két szoptatás között?
    Egyébként szépen hìzik, most 6400g. Van pisis pelus is, igaz kakis csak kb.2 naponta.
    Köszönöm a válaszod és elnézést a regényért…
    Orsi

    • Vida Ágnes

      2015. november 15. vasárnap

      Szoptasd gyakran néhány napon át akár óránként is, ettől visszatér a tejmennyiség és a baba is visszaszokik a cicire, nem fog annyit türelmetlenkedni.

  • Adél

    2015. szeptember 30. szerda

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni. Kislányunk 8 hetes, nagyon jó kisbaba, születése óta átalussza az éjszakákat. Este 9-10 körül alszik el és reggel fél 8 körül ébred fel. Szoptatom, pótlást nem kap. Azonban pár hete esténként fürdetés után van amikor 2 órát is rajta van a cicin, ha elveszem tőle picit mérgelődik és újra cicit kér. Eleinte azt gondoltam, hogy este már kevés a tejem, de ha megnyomom, jön még belőle. Próbáltunk neki cumit adni, de be sem kapja vagy a nyelvével kitolja. Tudnál esetleg segíteni abban, hogyan lehetne ezt az esti 2 órát lerövidíteni? A mellbimbóm ilyenkor 2 óra után fáj és nagyon érzékeny, krémmel bekenem éjszakára, de mindig csak a cicin alszik el. Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel, Adél

    • Vida Ágnes

      2015. november 06. péntek

      Próbáld meg, hogy az esti időszakban gyakrabban szoptatod, akár 20-30 percenként is megkínálod, így jóllakik és az esti szopi lerövidül.

  • Kamilla

    2015. szeptember 27. vasárnap

    Kedves Ági !

    Kisfiam 14 hetes es mar 2 hete szegény annyit nyogdecsel…a két kezecskejet a gyomrahoz szorítja fent ,kifesziti magát es nyög…szoptatom de kap este mar több mint egy hónapja tápszert is( sensible-t)…azonban mostanában mar nem akarja jol kiszivni a mellembol,hamar végez es sokat hisztizik közben ..igény szerint szopizik de mar kezd aggasztani higy óránként ker …(vajon nincs eleg tejem??!) lehet higy attól fajhat a hasa hogy csak a vizes tejet szívja ki? Sokat bukott is a napokban meg ma zöld volt a szeklete…a leginkabb ez a gyomor fájdalom aggaszt,HA az ! Voltunk múlt heten dokinal de semmi érdemlegest nem tudott mondani …:-( mi a véleményed ??esetleg adjak teát neki ? Ne ettessem annyit ?

    Köszönöm !!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 29. kedd

      Nem a hasa fáj, hanem valószínűleg most van nála a 3 hónapos növekedési ugrás, ilyenkor átmenetileg gyakrabban enne a baba, ettől megnő a tejmennyiség és utána visszatér a megszokott állapot. Szoptass néhány napig nyugodtan gyakrabban akár óránként is. Valószínűleg a pótlás miatt kis cumizavara is lett, ezért sírdogál evés közben, ezért erre az időre hagyd abba a pótlást, csak szopizzon, amennyit csak szeretne. A zöld széklet oka általában az, hogy kicsit zsírosabb az anyatej, ezzel nem kell foglalkozni.

  • Kitti

    2015. szeptember 27. vasárnap

    Kedves Ági!
    7,5 hónapos a kislányom. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott. Éjszaka kétszer kelt fel enni (hajnali 2-kor és 5-kor) úgy, hogy este fél 9-kor általában már aludt. Kb. 2 hónapos kora óta nagyon nyáladzik, de csak 3 hete bújt ki az első, 2 hete a második foga.
    Egy hónapja 4-5-ször is felkel éjszaka. Általában először fél 12-kor. Utána hajnali 4-kor, 5-kor, fél 6-kor. (Fél 7-kor ébred reggelente.) Ilyenkor mindig eszik egy kicsit és utána visszaalszik. Próbáltam, hogy nem teszem mellre, de úgy nem alszik vissza, sőt még jobban felébred. Ilyenkor 1-1,5 óra is kell, hogy visszaaludjon.
    Biztos, hogy jön a foga, de eddig ez az éjszakákba nem igazán szólt bele, illetve homeopátiás szerekkel segítettem neki, de most már ezekkel sem sikerül javítani a helyzeten.
    Még gondoltam arra is, hogy most kezdett el négykézlábra állni és előre-hátra hintázni – (nem kúszott még eddig), próbál mászni, nem sok sikerrel – és ez okoz gondot.
    Egyébként nappal jól alszik. Még háromszor, kétszer fél órát és egyszer egy hosszabbat (1,5-2 órát).
    Nem tudom, hogy mi lehet a gyakrabb éjszakai ébredések kiváltó oka. A fogzás, a mozgásfejlődés, esetleg a szeparációs szorongás is szerepet játszik benne?! Előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 27. vasárnap

      Valószínűleg a fogzás zavarja. Érdemes megtalálni az alkati homeopátiás szerét, és azt adni neki (erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt olvashatsz), vagy ha nagyon fáj neki, duzzadt, sír, akkor a fogzáskönnyítő zselék vagy súlyosabb esetben Nurofen segíthet.

  • Alexandra

    2015. szeptember 26. szombat

    Koszonom szepen! Megnyugtattal.

  • Claudia

    2015. szeptember 25. péntek

    Amit elfelejtettem emliteni (bar eleg egyertelmu), hogy nyugtatashoz is csak a cici kell, termeszetesen egy jo nagy adag tej kisereteben.

  • Claudia

    2015. szeptember 25. péntek

    Szia Agi! Segitsegedet szeretnem kerni, nagy dilemmaban vagyok. Kislanyom 9 hetes, par napja probalom kialakitani a napirendet, termeszetesen az alvas-eves-jatek elven alapulot. Problemam a kovetkezo: kicsi Lucam nagyetku, ami persze nem problema onmagaban. Igeny szerint szoptatok, (csak anyatejet kap) viszont ez nala ugy nez ki, hogy maximum 2, de inkabb csak masfel orakat bir ki cici nelkul. Egyaltalan nem is bannam, hogy gyakran eszik, de ugy veszem eszre, hogy ez az oka a hasfajossaganak. Minden alkalommal jol eszik, szerintem egyszeruen tulterheli a pocakjat. Probaltam a napirend szerint nem etetni alvas elott, sikerult is cici nelkul altatnom mar. Egyik irasodban azonban olvastam, hogy Te is altattad kisfiadat cicivel, viszont ez nem kavart bele az igazi etetesekbe, mivel nem igazan evett olyankor sokat, tenyleg csak altatta magat. Kivartam, amig kislanyom nagyon almos, hogy kiprobaljam a modszert, de o pont, hogy elalvas elott szeret igencsak belakmarozni. Szerinted mit kene tennem? Probaljam csak kovetni a napirendet ès egyaltalan ne adjak cicit elalvas elott? „Uzzem ki” belole ezt az eros szopasi ingert, ami szuletesetol megvan? Vagy hagyjam, hogy cicizzen, amennyit jol esik neki, mert nem befolyasolja a pocakjat, majd magatol elmulik a hasfajas? Egyebkent ejszakankent is 2 orankent ebred, biztosan tudom, hogy a hasa miatt, de ejjelente vegkepp csak cicivel lehet megnyugtatni. A cumi nem megoldas, egyetlen egyszer fogadta el, onnantol kezdve soha. Koszonom a valaszod, tanacsod elore is! Claudia

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 27. vasárnap

      Semmiképpen ne „űzd ki” belőle ezt az ingert! Még kicsi, most valami miatt több tej kell neki (talán növekedési ugrása is van). A variálás, az evés késletetése egyébként súlyosbítani szokta a hasfájást, mert mohóbban eszik a baba, ezért több levegőt nyel. Inkább próbáld meg azt, hogy pár napig gyakran szoptatod, akár másfél óránként is, ettől jóllakik, beáll a saját ritmusa, megnő a tejmennyiség is, és sokkal jobban látod majd, mikor van nála az evésidő és az alvásidő.

  • Alexandra

    2015. szeptember 24. csütörtök

    Kedves Ági! Azzal a kerdessel fordulnek hozzad,hogy megfelelonek tartod e kisfiam sulygyarapodasat?! Most 3 honapos,3460g-mal szuletett es most 5.300g. Itt Angliaban allandoan riogatnak hogy nem hizik eleget,de jokedvu baba,tapszeres!Mi a velemenyed? Elore is koszonom valaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 25. péntek

      Tökéletes a súlya. 3 hónap alatt majdnem 2 kilót hízott, ez bőven elég, az átlagos hízásgörbét eléri, nincs miért aggódnod.

  • szilvia

    2015. szeptember 16. szerda

    Kedves Gabi!
    kislányom kéthetes, és az a problémám, hogy egyszer ébred meg éjjel, de akkor több órát fenn van.mit tehetnék, hogy visszaaludjon?(megetetem, megitatom, tisztába teszem stb..) mégsem tud visszaaludni csak órák múlva. Tudnál e javasolni valami homeopáthiás szert erre a problémára? válaszodat előre is köszönöm.
    Szilvi

    • szilvia

      2015. szeptember 16. szerda

      Bocs, nem gabit akartam írni, hanem Ágit 🙂

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 27. vasárnap

      Erre nem kell semmilyen homeopátiás szer. Még kicsi és összecseréli a nappalt az éjszakával. Az anyaméhben még nem igazán érzékelte a baba a kettő közötti különbséget és a születése után még jópár hétre van szüksége, mire megtanulja, mikor van a nappal, amikor ébren van, játszik, világos van, rövidebben alszik és az éjszaka, amikor csend van, sötét, a baba is hosszabbakat alszik és csak enni kel fel.
      A baba erre a különbségre magától is rájön, azonban előfordulhat olyan eset, hogy mégsem találja meg a ritmust. Ennek lehet az az oka, hogy a család életritmusa is eltolódott, reggel sokáig alszanak, este sokáig vannak ébren, vagy egyik nap így, a másik nap úgy alakul a program. De az is befolyásolhatja, hogy a legtöbb családban, főként első baba esetén, nappal csend van otthon, csak anya és a baba van a lakásban, este viszont felélénkül az élet, megjön apa, hazaérnek a testvérek és természetszerűleg a kicsi is szeretné kivenni ebből a részét.

      Az újszülött bioritmusa néha az anya várandósság alatti napirendjéhez igazodik: ha anya rendszeresen éjszaka feküdt le, előfordulhat, hogy születése után a baba is csak ekkor térne nyugovóra.

      Gyakori hiba az is, hogy a szülők csak enni veszik ki a babát a kiságyból, minden etetés után visszafektetik aludni éjszaka is, nappal is, így a baba nem érzékeli, mikor van az egyik és mikor a másik.

      Amiben segíthetsz a babának, ha összecseréli a nappalt és az éjszakát: Nappal ne hagyd 3 óránál hosszabban aludni soha. Evés után ne fektesd le azonnal, hanem legyen ébren, játsszatok és csak akkor fektesd le, amikor már nagyon álmos. Nappal már a kezdetektől lehet veletek, ott, ahol ti is vagytok, ne a kiságyában, hogy érezze: nappal van.

  • Maja

    2015. szeptember 16. szerda

    Kedves Ági!

    7 hetes a kisfiam,születése óta pótolni kelett a tejet,de 5 hetes kora óta csak tápszert eszik és azóta hasfájós és nehezen kakálunk.Rengeteget pukizik ami néha görcsökkel jár és ez folyton felkölti éjszaka,van olyan éjszaka,hogy alig alszik tőle,Napközben viszont nagyon jókat és nagyokat szuszizik.A kérdésem az lenne milyen teát adhatok neki,mert a vizet nem hajlandó meginni,a köményes teák csak ártanak hiszen éppen a sok pukival van bajunk.A kamilla teát nagyon szereti könnyebben is kakál tőle viszont azt mondják sokáig nem szabad adni a kamilla teát,de akkor mit adjak neki inni ,hogy lazítsunk a tápszer okozta emésztési gondokon.Azt szeretném kérdezni hogy csipkebogyóteát , citromfűteát és rooibos teát ő ihat e?!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 29. kedd

      Nem kell teáztatni, mert az megzavarja az evését, kevesebbet ehet miatta. Jobban jártok valamilyen hasfájás elleni szerrel. Pukiproblémákra általában az Espumisan szokott beválni és érdemes tornáztatni is: amikor nem tud kakilni sír, hanyattfekteted, a két térdét a pocakjához felhúzod és lassan kifelé körözteted, hogy masszírozza a pocakját.

  • Klára

    2015. szeptember 10. csütörtök

    Kedves Agi!

    A tanacsodat szeretnem kerni, kisfiam 7 honapos es amikor kakilnia kell nagyon keservesen sir, uvolt az esetek tobbsegeben, de mindig nehezere esik az urites, pedig a szeklete lagy. Hat honapos koraig kizarolag szopizott, majd fokozatosan negkezdtuk a kostoltatast, most ebedre eszik fozeleket, husit es uzsonnara gyumolcsot es tovabbra is igeny szerint szoptatom. A hasfajasa kb egy honapos koraban kezdodott, mindenki, orvosok is azt mondtak hogy majd elmulik, csak levegot nyel, meg nem fejlett… stb, persze minden kaphato szert kiprobaltunk, nulla hatassal es tovabbra is fennall a problema, mar nagyon el vagyok keseredve…
    Koszonom a valaszodat!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 11. péntek

      Lehet, hogy korábban volt egy rossz élménye a kakilással kapcsolatban és ebből maradt vissza nála ez a sírás, de furcsa ez nekem, ennyire nem szoktak sírni a babák egy rossz élménytől, pláne nem ilyen hosszan és ennyire rendszeresen. Esetleg meg kéne nézetni, nincs-e valami a végbélnyílásnál, ami miatt kellemetlen neki a kakilás.

    • Böhm Szilvia

      2015. szeptember 11. péntek

      Kedves Ági!

      Előszörre kérdeznék az online chat-en, nem tudom jó helyre írok-e.
      Egyik kérdésem az lenne, hogy múltkor Tőled azt a tanácsot kaptam, hogy a 8 hónapos babát kifáradáskor tegyem le aludni a kiságyába, babakocsiban csak napi egyszer aludjon. Ezen kívül térjek át a napi 2-szeri alvásra a 3 helyett, mert csak babakocsiban aludt el napközben újabban. Ha napi kétszer altatom, akkor nagyon kifárad, szinte végkimerülésében hajlandó az ágyba „kérezkedni” és aludni. Addig „lefutja” a maratont is, mindenhol végigmászik, feláll, izeg-mozog megállás nélkül. Ez probléma és inkább térjek vissza a „nyugtatásos” elalvásra, ami a babakocsiban történik napközben, vagy maradhat így? Nem szeretném, hogy a Baba túlpörögje magát és később csak így tudjon elaludni. Vagy ez majd változik idővel?

      Köszönettel:
      Böhm Szilvia

      • Vida Ágnes

        2015. szeptember 13. vasárnap

        Ha úgy látod a két alvás kevés, altasd megint háromszor, nem gond, ha az egyik alvás babakocsiban van, de a többi a kiságyban legyen, hogy azt is megszokja.

  • Nagy Andrea

    2015. szeptember 03. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Kislányom 3 hónapos. Lefejt anyatejet kap cumisüvegből, nem szopik sajnos az elejétől kezdve. Pár hete sajnos kínszenvedés az evés nálunk. Először csak az esti etetésnél fordult elő hogy hirtelen sírni kezdett és kiköpte a cumisüveget, közben húzkodja a lábát vagy megfeszíti magát. Hasfájásra gyanakodtunk, ezért többféle cseppet is kipróbáltunk, de hiába. Kakis pelusa kb.2x van egy nap, de van hogy csak szélcsővel, mivel sokat erőlködik. Mostanra már sajnos minden etetésnél csinálja. Elég aggasztó a helyzet, félek hogy nem tudom megetetni őt rendesen. Emiatt mostanában kevesebbet is eszik egyszerre mint amennyi az adagja lenne. Már próbáltam kisebb-nagyobb lyukú cumival, többször büfiztetem közben vagy tornáztatom, többféle etetési pózt is próbáltam, de eredménytelenül. Azzal is próbálkoztunk hogy kitoltuk az evésidőt, ez néha bejön, vagy ha evés közben elterelve a figyelmét énekelek neki vagy rázunk neki egy csörgőt. Az öklét egész nap rágja, evés előtt és után is, napközben is folyamatosan szinte, így nehéz megállapítani mikor éhes. Sokat nyálzik is. Sajnos nagyon ideges vagyok emiatt, félek hogy ezt is megérzi, de ha az apja eteti, ugyanez van. Miért csinálja ezt vajon és mit tehetnénk még hogy rendesen egyen?

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 07. hétfő

      Érdemes bekukucskálni a szájába, nincs-e szájpenésze (ez ilyen fehéres lepedék a nyelven és a szájpadláson). Ha igen, akkor forduljatok a gyerekorvoshoz.
      Ha nem láttok ilyet, akkor valóban emésztési gond lehet. Ilyenkor segíteni szokott, ha minden etetés előtt kap hasfájás elleni szert.

  • Anita

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!
    Segítségedet szeretném kérni,
    kislányom most töltötte be a 3.hónapot, 6.héttol kezdve ö egy kis angylka, nem panaszkodom… Az éjjelt is végig tudja aludni van, hogy reggel 7kor ébred. 🙂 Amitol picit meg vagyok ijedve az 2 dolog. Csakis kézben ringatásara alszik el :(, hogyan tudnám őt erről leszoktatni? Nem kell sokáig ringatni, ha tényleg álmos elég max 10perc és alszik is….
    A másik, hogy rettegek vele kimenni babakocsival sétálni mert a mòzeskosarat egyszerűen nem tűri el, nem tud belőle leselkedi és ez felhúzza öt, ha álmos is nyűgülődik benne kiveszem ringatom közelítek a kosar fele és mar sír. Nagyon ritkán segit az, ha oldalra forditom őt…
    Válaszodat nagyon-nagyon várom és előre is köszönöm!!! 🙂

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Megpróbálhatod erről fokozatosan leszoktatni: első nap ringatod majdnem addig, ameddig idáig, csak egy nagyon picivel előbb teszed le (max. 1 perccel). Ha fészkelődik, felriad, simogatod, de nem veszed ki.
      A második nap megint egy kicsivel hamarabb teszed le (max. 2 perccel), a harmadik nap megint kicsivel hamarabb teszed le és így tovább, amíg végül elég már csak egy kicsit babusgatni és már be is tudod tenni a kiságyba.

      A kisebbik fiam volt ilyen, hogy nem szerette a babakocsit, amíg ki nem látott belőle. Nekünk két dolog segített: ha hason tettem be és úgy el tudott aludni, vagy ha kendővel mentünk sétálni és nézelődhetett. Később pedig már fél éves kor táján meg lehet kicsit emelni a támlát, hogy jobban kilásson belőle.

  • Éva

    2015. augusztus 27. csütörtök

    Még az fontos, hogy velem alszik, és csak délelőtt jàr közösségbe. Délutàn itthon alszik.

  • Éva

    2015. augusztus 27. csütörtök

    Kedves Àgi! Nem idevàgò a kérdésem, de nagyon fontos lenne, hogy segìts a vàlaszoddal. Kisfiam 3,5 éves. Nappal szobatiszta kb. februàr òta, semmit nem erőltettem, 2-3 hét alatt lett teljesen szobatiszta. Nem sokkal később észtrevettem, hogy éjjel sem pisilt be szinte egyàltalàn, kb kéthetente volt pisi reggel vagy délutàn a pelusban. Most nyàron, a nagy melegben megbeszéltük hogy levesszük a pelust, örült neki. De azòta is előfordul, hogy bepisil, 2-3hétig nem, aztàn sorozatosan szinte minden délutàn vagy éjjel. Az is baj,hogy ilyenkor nem tud visszaaludni, vagy csak éjjel nagyon sokàra. Ìgy most kialvatlan, ettől legközelebb még mélyebben alszik, vagy délutân akàr 3 òràt is, és akkor megint bepisil. Mit tegyek? Adjak vissza rà pelust? Délutàn aludjon kevesebbet? Éjjel hogy lehetne segìteni neki, hogy könnyebben visszaaludjon? Nagyon ritkàn tudom ràbeszélni, hogy menjünk ki pisilni, mert nagyon elkezd sìrni. Nappal akkor megy, amikor ő akar, ő szabàlyozza. Egyébként hajlamos tartogatni a pisit, sokszor òrákig nem megy el, és nem lehet ràbeszélni. Múltkor egy rendezvényen muszàj volt valahogy ràbeszélni, mert a vécénél sokat kellett sorban àllni, palacsintàt ìgértem neki. Van valami pszichés oka, hogy tartogatja? Most megy majd oviba egyébként, eddig csalàdi napközibe jàrt, és nagyon szerette. Köszönöm a vàlaszt!

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Az éjszakai szobatisztaságot egy hormon szabályozza, ami 5-7 éves kor körül jelenik meg a szervezetben. Ameddig nincs jelen, addig átmenetileg lehetnek pisimentes éjszakák, de aztán visszatérhet megint a bepisilés. Lehet, hogy most jobban elfárad napközben, ezért mélyebben alszik éjjel, ez lehet a gond. A tartogatás oka az, hogy nagyon meg akar felelni, nagyon jó gyerek akar lenni, ezért kicsit túlzásba is esik. Valószínűleg hatással volt rá a múltkori eset is, ezért most még inkább tartogatja, de ezt idővel elfelejti majd.

  • Melinda

    2015. augusztus 20. csütörtök

    A 4 hetes kisbabám nagyon sokat sír. Tegnap evés közben is rákezdett és én sajnos egy pillanatra elveszítettem a türelmemet. Bölcsőtartásban fogtam amikor idegességemben megráztam. Abban a pillanatban megbántam és nagyon megijedtem hogy valami bajt okoztam neki.Azóta többet bukik evés után még másfél órával is. Okozhattam neki nagyobb bajt? A kutacs ultrahang vizsgálata kimutatja ha igen? Vigyem orvoshoz? Teljesen kétségbe vagyok esve. Nagyon várom válaszát! Köszönettel

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Ha a fejét nem tartottad közben és utána sokat bukik, nyűgös, sírós és furcsán viselkedik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.