Mit tegyél a lefejt anyatejjel?

Szabad-e összeönteni, fagyasztani, forralni és melegíteni a lefejt anyatejet? Miben és hogyan adjuk oda a babának? Hogyan tároljuk és meddig használható fel?

Ideális esetben a baba 6-10 hetes kora között beáll a kereslet-kínálat viszonya és egyre kevesebb anyatejet lehet lefejni a szoptatások után vagy a nap végén. Van, akinek azonban jóval több teje van folyamatosan (vagy éppen a rendszeres fejés miatt marad több teje, mint amennyi a babának kell), ebben az esetben a legtöbb anyuka lefagyasztja a tejet. De hogyan fagyasszuk le, meddig lehet tárolni és hogyan használjuk fel?

Fagyasztás

Mit tegyél a lefejt anyatejjel? A tejet fagyasztózacskóban lehet lefagyasztani (ajánlott a patikában kapható direkt anyatej fagyasztására alkalmas zacskót használni).
Az anyatej hűtés nélkül 4-6 órát áll el, hűtőben 2-3 napig lehet tárolni, lefagyasztva 1 évig (van, aki szerint csak 6 hónapig, de ha nem olvasztják le közben a hűtőt, akkor az 1 év teljesen reális időtartam)

Olvasztás

Az olvasztás a legjobb szobahőmérsékleten, vagy ha nagyon sürgős, akkor legfeljebb 60 fokra melegített vízben. Mikrosütőben melegíteni és forralni azonban nem szabad, mert elpusztulnak az értékes fehérjék és immunanyagok. A felolvasztott anyatejet 1 napon belül fel kell használni, visszafagyasztani nem szabad.

Olvasztás után a tej összetevői különválnak, kiül a tetejére a zsír, melegítés után a cumisüvegben kicsit összerázhatjuk.

Felhasználás

A lefejt tej felhasználható akkor, ha a babának az anyatej valami miatt már kevésnek tűnik, ilyenkor szoptatások után pótlásként adható a lefejt tej.
Amennyiben erre nincs szükség, akkor a hozzátáplálásnál a főzelékek dúsítására lehet felhasználni, illetve az első pépek ízlelgetésekor is jó szolgálatot tehet, mert a baba ezt az ízt már ismeri, így könnyebben megbarátkozik az új ízekkel, ha keverve kapja.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

41 Comments

  • Lica

    2011. április 14. csütörtök

    Kedves Ági,

    A lefagyasztott tejet olvasztás után kell-e felforralni? A védőnőm azt mondta, 5 percig tegyem forralt vízbe. Aventes pohárban lehet -e forralni így?

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Nem kell felforralni, elég csak felolvasztani szobahőmérsékleten és felmelegíteni forró vízbe állított edényben. Egyébként az Aventes poharak bírják a kifőzést.

  • Tünde

    2011. április 07. csütörtök

    g-ot vagyis mostrani súlya 4680g. nem túl sok ez egy kicsit?
    előre is köszönöm a választ

    • Mariann

      2011. április 13. szerda

      Kedves Tünde!

      Az én fiam most lesz 4 hónapos (ő a harmadik gyermekem), az ő születési súlya 2830 gramm volt, 300 grammot fogyott a kórházban, tehát kb. 2,5 kilóval hoztuk haza. Az első hónapban 1080 grammot (igen, több, mint egy kilót) hízott, a második hónapban 1020 grammot. csak szopik, úgyhogy én annyira nem aggódtam. Te se tedd. Lehet, hogy most az elején kicsit gyorsabban szedi magára a grammokat, de majd meglátod, le fog lassulni a dolog. AZ én fiam a 3. hónapban már „csak” 500 grammot hízott, tehát nálunk már el is kezdődött a lassulás. Azt mondják, hogy anyatejjel nem lehet túletetni egy babát, tehát ha csak szopik, akkor ne aggódj. A táblázatokat nem kell készpénznek venni.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Egyáltalán nem, az első hónapban az átlagos hízás 800-1500 gramm, örülj neki 🙂

  • Tünde

    2011. április 07. csütörtök

    Tudom nem pont idevágó a kérdésem de azért én mégis felteszem. Kisfiam épp tegnap múlt 4 hetes születési súlya 3480g, csak anyatejet kap. Az elmúlt 2 hét alatt hízott 550

  • Bogáti Orsi

    2011. március 25. péntek

    Kedves Ági!
    A segítő véleményedre lenne szükségem.
    Kislányom 7 hetes,4 kg, és kb. egy hete elkezdett egyre kevesebbet enni. Nem fogadja el a másik mellet, ha váltok, s
    a kifejt maradék tejet se pohárból, se cumiból nem issza meg.
    Mindig kifejem a maradékot, nehogy a kereslet hiánya miatt elapadjon a tejem.
    Tegnap eljutottunk odáig, hogy este szinte semmit sem evett (10-20 gramm), és nem is kért többet. Tápszerrel is kínáltam, azt hittem a tejjel lehet valami, de azt se itta meg. Éjszaka is csak kínlódtunk. Elvittem a gyermekorvoshoz, nincs semmi baja, nem beteg,nincs szájpenész, stb, de múlt héten alig gyarapodott. Amúgy jó van, mosolyog, és jól alszik, tehát nem tűnik éhesnek, és nem éhezik meg hamarabb, ha kevesebbet eszik.
    Mit tegyek, hogyan javíthatnám az étvágyát? Normális és csak időszakos ez a szopizási sztrájk?
    Igazából sohasem evett túl sokat, a maximum 110 gramm volt – néha -, de egy hete már annak is örülök, ha 50-60 grammot eszik.
    Nekem nem volt észrevehető a tejbelövellésem, és nem érzem, hogy melyik mell következik szoptatáskor, mert nem feszül, nem érzem, hogy tele lenne, akkor se ha 100 grammot eszik. Fel kell jegyeznem, mert néha elfelejtem.
    Nagyon szeretném sokáig szoptatni a kicsikémet. Kérlek adj tanácsot, hogyan oldjam meg ezt a helyzetet!
    Köszönöm szépen!

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      A baba anyatejfogyasztása nem minden étkezésnél azonos, hanem reggel sokkal többet, este pedig minimálisat eszik, mert az esti tej sokkal zsírosabb és laktatóbb. Szerintem ez nem szopizási sztrájk nála, hanem most kezd beállni a kereslet-kínálat aránya. Ha legalább napi 5-6 pisis vagy kakis pelusa van (mert csak az tud kijönni, ami be is ment), elégedett, annyit szopizik, amennyit elfogad (és nem te hagyod abba a szoptatásokat) és akkor, amikor kéri, akkor nincs miért aggódnod.

  • Illés-Dési Orsolya

    2011. március 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kisfiam holnap tölti a 2 hónapot.
    38 hét 5 napra született 2400 g-al, most 3700 g körül van.
    Az utóbbi hetekben feltűnően nyűgösebb lett napközben. Eddig csak anyatejet kapott kezdetben 40-50 g-ot evett 1 mellből, majd 80-at, mostanra 100-120 g-ot eszik két mellből. Egy hónapig minden szoptatás után fejtem, de utána már nem nagyon. Az utóbbi hetekben mintha kezdene kevés lenni neki ez a mennyiség. Három óránként eszik, naponta hétszer, ébreszteni szoktam napközbe, de már szépen beállt, sokszor idő előtt 5-10 perccel már ébred, éjszaka pedig magától kel.
    Egy pár napja elővettem fagyasztott anyatejet és azt adtam neki, de csak akkor amikor szoptatás közben sírt, mintha jelezni akarná, hogy elfogyott, de kérek még. Ilyenkor volt, hogy 40-60 ml-t még evett. Utána nyugodtabb akkor is ha ébren van, szépen eljátszik. Amikor nem kap néha elég neki, néha nyűgösebb.
    Az lenne a kérdésem, hogy naponta hétszer valóban kevés lenne neki a 90-110 ml? Egyébként szépen hízik, volt amikor 37 dkg egy héten, közben én meg azt hittem, hogy nem eszik eleget.
    Még van fagyasztott anyatej. Próbáljam meg minden szoptatás után megkínálni? És ha igen vajon mennyivel? Nem szoktam minden szoptatást mérni.

    A védőnő és a gyerekorvos mindig csak azt mondja, hogy úgy csináljam, ahogy tapasztalom, de eléggé tanácstalan vagyok. Volt már, hogy szopi után cumisüvegből még 80 ml-t megevett, aztán meg jött vissza, meg hasfájás volt, vagy átaludt egy szopit úgy jóllakott. Túletetni sem akarom, de azt se hogy éhes maradjon.

    Tudom, hogy nem csak azért sírhat, vagy lehet nyűgös mert éhes, a frontokat is megérzi ahogy észrevettem, de sokszor iderült, hogy ha tejcsit kapott rögtön megnyugodott.

    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Illés-Dési Orsolya

      2011. március 24. csütörtök

      Úgy néz ki megoldódott a probléma.
      Az volt a baj, hogy nem kapta be jól a mellbimbót és ezért nem tudott rendesen és eleget szopizni, sokkal jobban elfáradt és nyűgösebb volt szopi közben.
      Mostmár szoptatási helyzetet váltottunk és így csak úgy kortyolja a tejcsit 25-40 perc alatt jól lakik és nem is kell mindig mind a két cici. Utána pedig szépen elalszok.
      Kipróbáltuk a lefektetős technikát amit javasolt és bejött, amikor kibüfizte magátt és már nem izeg-mozog mert bántja a pocakját ébren beteszem a kiságyba, amikor látom, hogy kezdi csukogatni a szemé, meg ásítozik és cumival pár perc alatt szépen elalszik. Az elmúlt napok nyugodtabban teltek, remélem megoldódott a gond.

      Üdv:Orsi

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      5 kilós súly alatt testslúykilogrammonként 150 grammra van szüksége a babának naponta, azaz neki 555 grammra naponta, ez 7 alkalomra elosztva kb. 80 gramm egy alkalomra, tehát a 90-110 gramm nem lehet kevés neki és a hízása is megfelelő, tehát nincs szüksége pótlásra. Szerintem pótlás helyett inkább szoptasd addig, ameddig csak magától el nem engedi a cicit, hagyd nyugodtan komfortszopizni is. Szopi közben valószínűleg csak azért nyűglődik, mert ilyenkor indul be a kakilási inger náluk, ha nagyon nyűglődik, álljatok le kicsit , a két térdét húzd fel a pocakjához, lassan kifelé köröztesd őket, ha sikerült pukizni vagy kakilni, akkor mehet tovább a szoptatás.

  • kriszta

    2011. március 18. péntek

    Kedves Ági!
    Nekem is van anyatejem tartalékban. Arra kevés, hogy leadjam, azonban sajnálom kiönteni a csapba. A hűtőnk fagyasztókapacitása meg korlátozott.
    Szóval lehet, hogy fura a kérdés, de felmerült bennem, hogy mi van, ha mi felnőttek megisszuk. Hiszen hasznos anyagok vannak benne. Vannak emberek, akik undorodnak ettől. Felmerült bennem, hogy ennek nincs-e valami zsigeri oka. Tehát, hogy valami rossz kölcsönhatásba kerülök a saját tejemmel. Vagy a férjem, aki tápszeres volt anno, esetleg hasznos lehet-e :), vagy csakúgy…
    Szóval, várom válaszod.
    Üdv, Kriszti

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Érdekes kérdés 🙂 Az anyatejről korábban már megállapították, hogy a felnőttek immunrendszerét is erősíti és pl. idős korban a szellemi képességekre is jótékony hatása van. A többi csak ízlés kérdése 🙂

  • Judit

    2011. március 15. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiamnak kezdeti bakteriális fertőzése miatt lefejt tejet adtam cumisüvegből, amíg nem mehettünk haza a kórházból. A bal mellemben kevesebb tej termelődött már kezdettől. Itthon klasszul beállt minden, rendesen szopik. A gond az, hogy a jobb mellemből 150-200 ml-t-, a balból 100-110-et tud kiszopizni. A közel 200 ml szopásokból arra következtetek, hogy a balból is megenne annyit és esetleg csökkenne a napi 7-8 etetés 6-ra.
    1. Hogy hozhatnám azonosra a két cicim hozamát?
    2. Hogy kerülhetném el, hogy a bal mellemet stimulálás miatt fejnem kelljen?
    3. Megoldás, ha stimulálásként minden szoptatást a bal mellemmel kezdem? De akkor a jobbat fejnem kell, mert ott marad a felesleges mennyiség….
    Teljesen össze vagyok kavarodva, segíts kérlek!
    Kisfiam a 6. hétben van és 4 kg.
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Sosem azonos a két mellben a hozam, általában a jobb mell többet termel, ez mindenkinél így van.

      A baba nem eszik minden etetésnél azonos mennyiségeket, testsúlykilogrammonként 150 grammra van szüksége/nap, azaz ha ő 4 kg, akkor 600 grammra, 200 ml-kel számolva naponta 3x enne. Általában reggel esznek többet (ilyenkor elfogy a 200 gramm), este kevesebbet (ilyenkor a 40-50 gramm is normálisnak számít), de az esti tej zsírosabb. hH váltott mellből szoptatod, akkor reggel kezdj a jobbal, mert abban több van, aztán jöhet a bal és így tovább, ha nem variálsz, hanem minden nap ugyanúgy csinálod, idővel kialakul a kereslet-kínálat és nem lesznek feleslegek.

      Ha mégis kevésnek találod így a tejet és látszólag a baba éhes még, akkor a bal cici után megkínálhatod a jobbal is.

  • Márti

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági!

    Az elkészített tápszert össze lehet keverni lefejt anyatejjel?
    Sajnos 4 hónapos kislányom nem hajlandó jóllakni a ciciből, ezért tápszerrel, és a lefejt kevéske tejjel kell pótolnom. Az a baj, ha megszakítom a cumiztatást, nem hajlandó tovább enni egy kortyot sem!
    Hogy vehetném rá kislányomat, hogy jóllakjon szopival? Mind a két mellemből etetem, van mikor kétszer is átváltunk.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Nem szabad a tápszert és az anyatejet összekeverni. Csináld inkább azt, hogy gyűjtöd a lefejt anyatejet (a tejet 24 órán át a hűtőben tárolhatod, arra vigyázz, hogy a frissen lefejt tejet ne öntsd rögtön hozzá a már lehűlt anyatejhez, hanem külön tedd be a hűtőbe és hogy ha már hideg, akkor öntsd össze) és az egyik alkalommal a tejet, a másik alkalommal a tápszert add neki pótlásként.

  • Lica

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ági,

    Sajnos csak miután több 100ml pohárnyi tejet fagyasztottam le úgy hogy 2-3 napig gyüjtöttem őket a hűtőben, olvastam el a cikkedet…Most mi legyen velük, főzelékbe azért még majd betehetem?

    • Vida Agi

      2011. március 03. csütörtök

      Az a gond, hogy ahány hely, annyi félét javasolnak ezzel kapcsolatban. Ha az anyatejgyűjtő állomások gyakorlatát vesszük figyelembe, ők általában 2-3 naponta mennek ki egy-egy helyre a tejért és addig hűtőben kell tárolni a tejet, tehát valójában 2-3 nap alatt nem lesz semmi baja, különben ők nem így csinálják.
      Viszont azt is kérik, hogy a hűtőben levő hideg tejhez ne önts hozzá a frissen kifejtet, hanem előbb hűtsd le azt is, és úgy öntsd össze a kettőt.

  • Móni

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!
    Kérdésem az lenne, hogy az aznapi lefejt tejet este felmelegítem és mégsem használjuk fel, vissza szabad- e hűteni?
    Köszönettel, Móni.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nem, a felmelegített anyatejet nem szabad visszahűteni.

  • Emőke

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági!

    Túl vagyok egy kisebb kálvárián, szeretném tudni mit gondolsz róla helyesen oldottam-e meg a dolgot, vagy hibát követtem el.

    A babám most 3,5 hónapos szépen szopik mellbimbóvédővel, mivel teljesen befele forduló mellbimbóim vannak. Amikor született nem falta be a védőt, ezért elkezdtem fejni és cumisüvegben adtam oda. Első perctől 3 óránként fejtem mindkét mellemet, mivel nagyon elszántam magam rá, hogy az akadályok ellenére szoptatni fogok.(Akadályok: befele forduló mellbimbó, anyukám sem tudott szoptatni) A medela fejőgépnek köszönhetően szépen beindult a tejtermelésem, 5-6 nap után a babám elfogadta a védőt, így a 3 óránként szopott védővel egyik mellemből, a másikat meg kifejtem mivel nagyon tele volt. A háziorovos tanácsára a baba felváltva szopott egyik alkalommal jobb mell, másik alkalommal bal mell. Az ellenkező mellet mindig kifejtem. 2,5 hónapos korára ezzel a módszerrel odáig jutottam, hogy napi 1 liter tejem volt plusszban, aminek a termelése is a lefejése is kifárasztott (óriási étvágyam volt, rengeteget ettem-ittam, és fejtem). Miután a fagyasztó edénykéim megteltek (10 db 180 ml)kerestem egy babát, akinek odaadhattam a lefejt tejet. A három hónapos étvágyugrás előtt arra gondoltam leépítem a fejést, mert sok időt vesz el, nehezen tudunk otthonról kimozdulni miatta, és a szervezetem is egyre lestrapáltabb lett. 10-20 ml-vel kevesebbet fejve/nap kb. egy hét alatt fokozatosan abbahagytam a fejést. Persze a mellgyulladást nem úsztam meg, de túl vagyunk rajta, szépen beállt a kereslet-kínálat, ugyan az ellenkező mellemből még mindig jól csordogál a tej szoptatás közben, dehát ez már nem gond. Én úgy látom, hogy a tejtermelésemmel nincs és nem is lesz gond, ezért a következő babánál nem akarok fejni, vagy max 6 óránként felválta az első pár napban, nehogy megint túlstimuláljam a mellem és újra ekkora túltermelésem legyen.

    1. Mit gondolsz jól tettem-e ezt a fejéskiiktatást, vagy örülnöm kellett volna, hogy van tejem és fejnem tovább?

    2. Más: annak, hogy a fürdés vagy a szopi van hamarább van-e jelentősége? Én 8-kor fürdetek, fél 9-kor szopizunk, kb.fél 10 vagy 10 körül alszik el. Ez a köztes 1 óra azonban elég furcsán telik, mert a szopitól elbággyad, de még nem elég fáradt az alváshoz, ezért többnyire nyügösködik. Ha megfordítanám és fél 9-kor szopi, 9-kor fürdés, és fél 10-kor alvás akkor nem lenne köztes nyűgös egy óra, és a szopi alatti kakilás utánra kerülne a fürdés, így tiszta fenékkel feküdhetne le. Azonban nem tudom egészséges dolog-e szopi után rögtön fürdetni.És 3,5 hónapos korban érdemes-e ilyen változtatásokat beiktatni a programjába, vagy csak összezavarom vele?

    3.Más: A tévézés ebben a korban árt-e? A babám nagyon szívesen bámulja, nem tudom engedhetem-e, s ha igen mennyit?

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      1. Ha már zavaró volt, jól tetted. Igazából a cél mindig az, hogy beálljon a kereslet-kínálat viszonya és ne legyen egyáltalán túltermelés.

      2. Nincs jelentősége, a lényeg a rutin. Nyugodtan megfordíthatod.

      3. Igen, árt, túlterheli a baba idegrendszerét, a szemének sem tesz jót, nem fejlődnek megfelelően a szemizmok, ha hosszasan egy irányba néz a baba, egyáltalán ne nézzen tévét.

  • Rédei Gula

    2011. január 28. péntek

    Szia.
    Azt szeretném kérdezni,hogy ha az anyuka lázas volt, és úgy fejt tejet, azt el lehet-e rakni a fagyasztóba?
    Csak a baktériumok miatt kérdezem, mert a fagyasztóban talán meghalnak a bacik, vagy újra élednek ha felolvad?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Rédei Gyula

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Lázasan szoptatni szabad, mert az anyatejben ilyenkor megjelennek az adott kórokozóval szembeni ellenanyagok, amik a kicsit is védik, viszont a kórokozók nem, tehát le lehet fagyasztani a tejet.

  • MARIA81

    2011. január 28. péntek

    KISLANYOM 6-HETTES ,AZ ARCAN KIUTESEI VANNAK KB.3-HETE ES NEM AKAR ELMULNI .MIUTAN SZOPIZIK AKKOR MEGJOBBAN KIVOROSODIK MI LEHET AZ OKA?

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Ez az ún. tejkiütés lehet, ami újszülötteknél az első 12 hétben nagyon gyakori. A tejkiütésnek nincs köze a tejhez, azért alakul ki, mert az anya hormonjai még a terhesség alatt átjutnak a babába és most ürülnek ki a szervezetéből. Általában ez legkésőbb 3 hónapos korig elmúlik. Anyatejjel lehet kenegetni, de magától is szépen leszárad majd. Ha mégsem múlik el 3 hónapos korra, akkor orvoshoz kell fordulni.

  • Gaby92

    2011. január 12. szerda

    Szia Ági!

    Nekem problémám van a szoptatással. A kislányom nagyon mohó és szét hadrabosa a mellemet valamelyik nap úgy meghúzta hogy mar vert szívott ki belőle, csak úgy birok anyatejet adna neki ha kifejem. Mit tegyek, hogy ha begyógyul ne harapja ki újból? mert meg csak 3hetes és nem szeretnem tápszerrel etetni. válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Próbáld meg többféle testhelyzetben szoptatni, mert most azért sebesedik ki, mert nem jól kapja be a mellbimbót, ezért nem képződik vákuum, nem tudja rendesen szívni, így cibálja, hogy elég tejhez jusson. Ezen segíthet, ha nem csak bölcsőtartásban szoptatod (ülve), hanem fekve is (vagy ha eddig fekve szoptattad, akkor próbáld meg bölcsőtartásban), illetve meg lehet próbálni a hónaljtartást is (ilyenkor a baba teste a hónaljad alatt van és a mellet hátulról kapja be a szájával.

  • Kovács Krisztina

    2011. január 07. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 8 hónapos és szerencsésre még mindig szopizik!A kérdésem az lenne,hogy mennyi folyadékra(vízre,teára)lenne szüksége az anyatejen kívül?
    Naponta ötször(reggel és minden étkezés után)szopizik de más folyadékot nem igazán fogad el.
    A másik kérdés az lenne h hányszor kell az anyatejen kívül mást adni neki?
    Reggelire csak szoptatom,tízórai gyümölcs+szopi,ebédre főzelék+szopi,uzsonnára gyümölcs+szopi,este hétkor kap tejpépet míjd nyolckor szoptatom.Mostanában(leszoktatást követően…)végigalussza az éjszakát.
    Kérdésem annyi lenne,hogy jó ez így?
    Köszöntettel!
    Krisztina

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Ha 5x szopik, akkor nincs szüksége más innivalóra. Kínálgatni lehet napközben minden szilárd evés (tehát nem szoptatás) után és két evés között is 1x, de ha nem fogadja el, akkor sincs gond, most még jól működnek a baba ösztönei, ha szomjas, akkor fog majd inni, ha nem fogadja el, akkor nem szomjas.

  • Ági

    2010. december 11. szombat

    Kedves Ági!
    Azt írtad, hogy nem szabad különböző napokon fejt tejet összeönteni. Ez csak a tárolásra vonatkozik, vagy később, amikor kiolvasztom, akkor sem önthetem össze a különböző napi tejeket? Mivel nagyon kis adagokat fagyasztok le, ha összeöntve nem lehet megetetni a babával, mehet a kukába az egész, és nem tudom majd nagyszülőre bízni a babámat, amikor a párommal végre kimozdulnánk 🙁

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Később már összeöntheted őket, amikor kiolvasztod, hogy meglegyen egy adag, csak azt nem lehet, hogy a hűtőben tárolom a tejet és hozzáöntöm a következő napit és úgy fagyasztom le.

  • Évi

    2010. október 29. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus honlapot, rengeteg hasznos tanácsot kapok Tőled! 🙂
    Most lesz 11 hetes a kisfiam, a 7. héttől kezdtem el fejni, mert annyi a tejem, hogy fejés nélkül szétdurrannának a melleim… 🙂
    Naponta minimum 150 ml-t, de van, hogy 300 ml-t is le tudok fagyasztani. Már van a fagyasztóban 38 adag (150ml-es Medela zacskókban, azaz összesen 5,7 liter.) A kérdésem az lenne, hogy mennyit érdemes gyűjteni? Mi az a mennyiség, ami nem fog a „nyakunkon maradni”? Kidobni sajnálnám, inkább leadom az anyatejgyűjtő állomáson. Csak azt nem szeretném, hogy később megbánjam, mert még a kisfiamnak kellett volna eltennem többet…

    Köszönöm válaszod!

    Évi

    Válasz: Őszintén szólva, én nem nagyon használtam a főzelékekhez anyatejet, ahhoz egészen kicsi is elég volt, anélkül is elfogadta a fiam, tehát nyugodtan add le a felesleget az anyatejgyűjtőben, mert a hozzátáplálás kezdetekor a szopizás mellett a többi ételt lehet anyatej nélkül is adni, vagy csak egészen kicsit kell felhasználni hozzá.

  • mariann

    2010. október 07. csütörtök

    Ági!

    Eddig csak olvastalak Benneteket, de most én is szeretnék kérdezni. Most 8 hetes a Kislányom, és pár napja az esti, fürdés utáni szoptatásnál el kezd szopcsizni, de kb 2-3 perc múlva elengedi a cicimet és el kezd sírni! Ilyenkor megkínálom a másik cicivel de ez csak rövid ideig kell neki aztán megint sír! Én úgy gondoltam hogy nincs benne elég tej, de aztán még tudtam fejni belőle 20-30 g-ot, ami persze nem sok de mégis csak van! Így azt gondolom, hogy lusta kiszívni, mert biztos nehezebb mint napközben. El kezdtem pótolni a napközben lefejt tejcsivel először cumisüvegből, de már 2 napja csőröspohárból kapja, aminek gumis a csőre, tehát nem kemény, és ezt is elfogadta! Szerinted így vissza fog szokni még a cicire, hogy nincs cumisüveg?? Illetve hogyan tudnám szaporítani hogy este is legyen elég tejcsim?? Próbáltam már a gyakoribb szoptatást is, a két mellből szoptatást is de 5 napja még semmi változást nem tapasztaltam!
    Válaszodat előre is köszönöm!!

    Válasz: Esténként általában kevesebb a tej, de ez a tej zsírosabb is, ezért nem kell belőle olyan nagy adag, mert laktatóbb. Pótolhatsz csőrös pohárból, ha azt elfogadja, ez nem rontja a szoptatás hatékonyságát, vagy megteheted, hogy este a lefekvés előtti időszakban óránként-félóránként megkínálod cicivel, ez szaporítja a tejet és jobban jóllakik majd.

  • Beus

    2010. szeptember 26. vasárnap

    Kedves Ági!

    Én az olvasztással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy lefagyasztok egyszerre 160-180 van, hogy 240 ml-t, aventes via pohárban. Amikor felolvasztom (még nem kellett), akkor nem fog a kislányom egyszerre megenni 240 ml-t, lehet még aznap hűtőben tárolni és később neki adni? Vagy ha felengedted, eszik, amennyit eszik, és a többi lefolyó?
    Valamint honnan lehet megállapítani, hogy romlott-e a tej? Nekem már annak sincs finom íze, amit reggel lefejtem, és este berakom a fagyasztóba. De hűtőben nem romolhatott meg, ugye?
    Válaszaid előre is köszi.

    Válasz: Nem kell aggódnod, nem romlik meg a fagyasztóban a tej. A felolvasztott tejet 1 napig még tárolhatod a hűtőben.

  • Jucus

    2010. szeptember 07. kedd

    Kedves Ági!

    Ha a reggel lefejt tejet a hűtőbe teszem és délután még tudok fejni, akkor a kettőt összeönthetem és úgy lefagyaszthatom?Sajnos egyelőre nem termelődik annyi, hogy egy fejést tudjak eltenni.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz:Igen, össze lehet önteni 1 napon belül.

  • furi

    2010. szeptember 05. vasárnap

    szia agi..azt szeretnem megtudni hogy az az nap lefejt tejet sem szabad mikroban melegiteni?mert a kisfiam nem szopizik igy mindig le kell fejnem es teszem be a hutobe.igy amikor ehes csak kiveszem es megmelegitem..koszi a valaszt

    Válasz: nem szabad a mikróban melegíteni, mert az értékes tápanyagokat tönkreteszi, egy lábosba tegyél vizet, abba a cumisüveget és úgy melegítsd fel a tejet.

  • Orsi

    2010. augusztus 07. szombat

    Szia Ági! Nekem is nagyon hasznos ez a téma, csak pont az nem derül ki (vagy elkerülte a figyelmemet), hogy szabad-e a tejet összeöntögetni. Pl. a fagyasztott tejre ráönthetek-e frissen lefejtet, hogy megtöltsem az edénykét?

    Válasz: Fagyott tejre frisset nem szabad ráönteni, csak az egy napon belüli tejek önthetőek össze.

  • tundbb

    2010. augusztus 03. kedd

    Ági! Nagyon szépen köszönöm a témát, a legjobbkor jön! Kislányom 9 hónapos, és a fagyasztóban tornyosul kb. 20 zacskó tej, természetesen anyatejgyűjtő zacskóban. (tescos 40 darabos 2000 Ft, Gyógyszertári 20 darabos 4000 Ft, csak összehasonlításként) Bár a hozzátáplálásunk 5 és fél hónaposan elkezdődött, de nem mertem még felolvasztani egy tejcsit sem. De mindenféleképpen kipróbálom mostmár,mert nem szeretném ha kárba menne. A következő babánál, úgy döntöttem ha akkor is ennyi tejem lesz, vagyis rengeteg, mindenféleképpen jelentkezem anyatej leadásra!
    Üdv: Lili baba és anyukája

  • Zóri (barica)

    2010. augusztus 02. hétfő

    Sziasztok!

    Anyatej gyűjtésére tudom még ajánlani a steril vizeletes pohárkákat, orvosi segédeszköz boltban lehet ezeket kapni, teljesen jó, mert mint a neve mutatja, steril. Piros a teteje, csavaros, 10 db van egybe csomagolva. Az árát sajnos nem tudom. Szerintem praktikusabb, mint a zacskó. Ha teljesen tele van, 140 ml fér bele. Könnyebb hozzáöntögetni is, ha nincs rögtön tele. Meg felmelegíteni is egyszerűbb.
    Szép napot mindenkinek!