Mikor ne hagyd abba a szoptatást?

Habár egyre több a szoptatást támogató cikk és könyv jelenik meg, és egyre szélesebb kör fogadja el az anyatejes táplálás szükségességét, mégis számos olyan helyzet lehet, amikor az anyák bizonytalanok lesznek benne, folytathatják-e a szoptatást, vagy el kell-e választaniuk a babát, és az orvosok is sok esetben javasolják, hogy ne szoptasson az anyuka olyan esetekben is, amikor az elválasztásra nem lenne szükség. Ilyen helyzeteket gyűjtöttem most össze.

1. Bölcsődébe kerül a kicsi, anya visszatér a munkába

szoptatás, elválasztás, szoptatás befejezéseÖnmagában azért, mert a kicsi bölcsődébe kerül, nem szükséges elválasztani. Elég azokat az étkezéseket, amik napközben még anyatejjel történnek, kiváltani más ételekkel (6 hónapos kor alatt lefejt tejjel vagy tápszerrel, efölött főzelékkel, illetve a baba korának megfelelő ételekkel). A kicsi számára a szopizás nem csak fizikai, hanem lelki táplálék is, a beszoktatás, az új környezet okozta szorongás is csökken, ha megmarad a megnyugtatásnak ez az eszköze az életében. Mind a baba, mind anya számára is jó, ha nem kell egyszerre kétféle módon is elszakadniuk egymástól, nem kell a beszoktatás, a munkába való visszatérés mellett még a szoptatásnak is rögtön búcsút mondaniuk.

Gyakran azért akarják elválasztani a babát, mert otthon csak az anyamellen tud elaludni és erre a bölcsődében nem lesz mód. Ám ez teljesen szükségtelen aggodalom, hiszen a legtöbb kisgyermek 1 éves korra már pontosan tudja, hogy ha nincs ott anya, nem lehet szopizni, és a bölcsődében gond nélkül megtanulják az elalvás más módjait is. Ráadásul a bölcsiben nagyon elfáradnak, ezért ebéd után könnyebben merülnek álomba, legfeljebb az első néhány alkalom lehet kicsit nehezebb.

2. Éjszaka gyakran felkel

Sokan gondolják úgy, hogy azért kell elválasztani a babát, mert éjszaka gyakran felkel, csak szoptatással tud visszaaludni, amiből helytelenül azt a következtetést vonják le, hogy a baba biztosan csak az anyatej miatt kel fel. Ez a következtetés téves. Az éjszakai felkeléseknek, a nyugtalan alvásnak mindig van valamilyen közvetlen oka (éhség, fogzás, hasfájás stb.), a félreértést az okozza, hogy a baba azt szokta meg, hogy csak szoptatás közben alszik vissza. Ezen nem a teljes elválasztás segít, hanem az, ha megpróbáljuk az ébredések okait orvosolni, illetve ezt követően, ha a baba még mindig gyakran kel, az altatási szokásokat megváltoztatni.

3. Mellgyulladás

A mellgyulladás és a visszatérő mellgyulladás ellenszere éppen maga a szoptatás és nem a szoptatás abbahagyása. Mellgyulladás esetén a különféle testhelyzetekben való szoptatás segíthet, hogy a túltelítődött tejcsatornák ürüljenek.

4. Sebes mell

Általában a baba születése utáni első pár hétben fordul elő, hogy a szoptatáshoz még „edződött” mell kisebesedik. Ilyenkor gyakran azt javasolják, hogy egyáltalán ne szoptass abból a mellből, amíg be nem gyógyul, és sok anya a fájdalom miatt hagyja abba a szoptatást a gyógyulás idejére. Erre azonban nincs szükség: a sebes mellből tovább kell szoptatni, de más testhelyzetben, magát a sebet ugyanis gyakran az okozza, hogy a baba nem tudja megfelelően bekapni a mellbimbót, ezért az kisebesedik. A legjobb, ha szoptatás után nem veszel fel melltartót, hanem hagyod rászáradni az anyatejet a mellre, ez segíti leggyorsabban a sebgyógyulást.

5. Az anya betegsége, altatás, kórház

Influenza, láz esetén nyugodtan szoptathatsz tovább, ez se neked, se a babának nem árt, nem létezik a köznyelvben néha emlegetett „lázas tej”. Betegségek esetén érdemes lehetőség szerint olyan gyógyszert választani, ami szoptatás mellett is szedhető és csak a legvégső esetben választani az elválasztást. Amennyiben muszáj betegség miatt az elválasztás, fokozatosan válasszátok el a babát, először lefejt tejet adni neki. 1-2 éves kor között már működhet az is, hogy megbeszéled vele a dolgot (persze nem kell hosszasan magyarázni, elég annyit mondani, hogy anya beteg és ezért nem tud több tejet adni). Ebben az életkorban, amikor a kicsi egyébként is nehezen válik el tőled, sokat segíthet, ha az elválasztás ellenére testközelben aludhat el, ha igényli, vagy ha néhány napig apa fekteti le esténként, amíg ki nem alakulnak az új elalvási szokásai.

Ha csak néhány napos kórházi tartózkodásról van szó, nem szükséges elválasztani a babát, a kórházban fejhetsz, vagy ha van rá mód, akkor bejöhet hozzád és megszoptathatod, amennyiben erre a gyógyszerek vagy altatás miatt nincs mód, a távoltöltött néhány napban fejéssel fenntarthatod a tejtermelést. Kisebb műtéteknél az altatást követő 24 órában nem lehet szoptatni, de ezt követően már folytathatod a szoptatást. Ilyenkor átmenetileg nehéz lehet a babát újra rávenni a szopira, de ha következetesen csak anyamellel kínálod, és sokat van testközelségben újra szopizni kezd majd.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

25 Comments

  • B. Noémi

    2012. március 16. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam most tölti a 4. hónapot. 2790 grammal született, és csak a 3 héten kezdett el gyarapodni a súlya, ezért tápszert írtak fel, bár volt tejem és látszólag elég zsíros is volt, még fejni is tudtam. Jelenleg majdnem 6000 gramm.

    1 héttel ezelőttig még szopi mellett plusz 400 ml tápszerkiegészítésre volt szükség, de az ő és az én türelmemmel elhagytuk a tápszert, és 1 hete csak anyatejet kap. Igaz, nagyon sokat van a cicin, igény szerint szoptatom. 2 hete nagyon elutasító volt, azt hittem el is hagyja a szopit a cumisüveg miatt, végül kiderült, hogy megérezte, hogy meg fog jönni nekem. Sajnos ott is elkövettem azt a hibát, hogy tápszerrel „tömtem”, nehogy „éhen haljon”, de tudom hiba volt.

    Első kérdésem, hogy biztosan jól lakik-e így is, hogy csak cicizik? (Van 5-6 pisis pelus naponta minimum). Egyébként vidám, mosolygós, jókedvű.

    Elalvás előtt kevésnek tűnik a tej, nagyon türelmetlen is, nekifutunk leglább háromszor mire jóllakik. Sajnálom is, van mikor tápszert adnék neki szívem szerint, de akkor megint elindulok a lejtőn lefelé tejügyileg. Általában este 9-10 között alszik el és hajnali 3-5 között ébred először, de volt reggel n7-ig aludt egyhuzamban. Kérdésem, hogy ezek szerint elég a vacsorára evett anyatej, még így is, hogy kevés(nek tűnik)?

    Válaszod előre is nagyon köszönöm!

    Noémi

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Estefelé mindenkinek kevesebb a teje, de ez a tej zsírosabb, táplálóbb. Segíthet, ha estefelé gyakrabban, akár 30-60 percenként is megszoptatod, de ha kevés lenne, nem aludna ilyen hosszan éjszaka. Mivel eleget pisil-kakil és kiegyensúlyozott, elég neki az anyatej.

  • Anikó

    2012. március 10. szombat

    Kedves Ági!

    A kislányom 4 hónapos és eddig csak anyatejet kapott. Az éjszakákat még nem alussza át, de tudom ez normális. Viszont az utóbbi 1-2 hétben gyakrabban kel és órákig képes lenne cicizni. Nappal is nyűgös délután pedig még nyűgösebb és néha alig tudom megnyugtatni. Már majdnem tápszerhez nyúltam 1ik este, de aztán inkább lefejt tejet adtam még neki szopi után. Általában 80 ml körül tudok fejni a két mellből együtt szoptatás után 2-3 órával. Ez nem kevés? Eddig szépen fejlődött is, de mostanában a pelenka adagja lecsökkent napi kb.4-re mintha nem vinne be elég folyadékot. Széklete azonban minden nap van többször is. Közben mindent vinne a szájába és az öklét is rágcsálja. Plusz azt vettem észre, h az arcocskája enyhén piros akkor is ha csak a lakásban vagyunk. Érdeklődnék, hogy a foga jöhet és attól nyugtalanabb az eddig békés baba vagy lassan kezd kevés lenni a tejem és éhes? Előre is köszönöm a választ üdvözlettel Anikó

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ez egy növekedési ugrás, amikor a babának a megnövekedett súlya miatt több tejre van szüksége. Pár napig szoptasd gyakrabban akár 1-2 óránként napközben és rendeződni fog a helyzet.

  • Szilvi

    2012. március 09. péntek

    Szia,

    Szeretném megköszönni eddigi válaszaidat, sok esetben a te tanácsod nyugtatott meg.

    Most azt szeretném kérdezni, hogy lehet -e a 7,5 hó-s babám később esetleg attól cukorbeteg vagy lehet -e más baja, hogy a leginkább a hipp-es gyümis italokat, teákat issza etetések ill. azok között (kb. 0,5 l/nap). Vízből nem iszik meg ennyit.

    A másik kérdésem, hogy 1 nap mennyi anyatejre van szüksége (7,3 kg) a babámnak, mert mostanában a foga miatt eléggé nyűgös és szeretném tudni, hogy kell -e neki tápszer, ha igen akkor melyik fajta, mert a mi gyerekorvosunk a Beba pro 1-et írta fel még korábban, de erre még nem volt szükség.
    Ill. honnan fogom tudni, hogy tápszer kell? Az etetési rendje: de 7 óra anyatej és 10 órakkor is, 13-kor csirkehús zöldségekkel, krumplival/rizsel, 16-kor gyümi, 19-kor anyatej és még 21-kor mikor alvás előtt is egy kis anyatej. Most egy kicsit nyűgösebb a foga miatt, de egyébként mosolygós, kiegyensúlyozott baba, és nagyon érdeklődő.

    A harmadik kérdésem, hogy letöltöttem a te babaszakácskönyvedet és általában én készítem az ételeit, de pl. ami most nem idény zöldség/gyümölcs azt a hippes bébiétekkel próbálom adni neki (nem válogatós), de van némelyikben olyan zöldség/gyümölcs ami a te ajánlásod szerint nem abban az életkorban adható, és ezt nem tudom, hogy most adjam neki vagy nem.

    Köszönöm előre is és ne haragudj a hosszú levélért.
    Szép estét!

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ha már eszik mást is, akkor az anyatej mellé nem kell tápszer. Szopizzon amennyit csak kér és egyen annyi gyümölcsöt, amennyit elfogad, a baba ösztönei jól működnek, ha éhes, akkor enni fog majd és pont annyit, amennyire szüksége van.

      Cukorbeteg nem lesz a baba a teától és a gyümölcslétől, de nincs szüksége ennyire. Azért iszik ennyit, mert nem oltja a szomját, mivel édes, hanem még szomjasabb lesz tőle. Ezért kell vizet adni, mert abból kevesebb is elég ahhoz, hogy oltsa a szomjat (ebben a korban az anyatej és a kanalas ételek mellé kb. 1 deci víz naponta is elég szokott lenni, de van olyan baba, akinek ennél sokkal kevesebb is elég)

      Vannak olyan bébiételek, amiket korábbra írnak, mint az ajánlás (pl. málnás bébiétel 6 hónapos kortól), ennek üzleti okai vannak, nem azt jelenti, hogy abban a korban lehet már adni az adott ételt.

      • Fülöpné Lennert Beatrix

        2012. március 12. hétfő

        Kedves Ági!
        Az én kislányom most egy éves. Sajnos az alvással gondjaink vannak. Megvan a napi megszokott rutinunk: fürdés, vacsi, mese, és mindig ugyanakkor alvás. Korábban ringatva és micimackót énekelve altattam. Aztán már nem aludt el így és áttértem a cumisüveges alvásra. Megissza az esti tápszeradagot és közben elalszik. Viszont sokszor fél óránként-két óránként fenn van. Nem hajlandó csak simizésre és nyugtatásra, ringatásra visszaaludni. Vizet iszik teát és így sikerül visszaaltatni, de óránként-2 óránként kezdődik minden előről. Viszont napközben se alszik, csak max. fél órát-órát. Közben egész nap megy, játszik, levegőn vagyunk, napi két órát sétálunk kinn, sokszor még többet is. Kipróbáltuk, hogy az apja megy be hozá éjjel, de ez se használt. Viszont alvás közben se nyugszik meg. Egyfolytában jár a keze, lába. Az ágyban is megy, sokszor többször is körbejárje, nem győzöm betakarni. Már gondoltunk rá, hogy melege van, akkor fázik, hogy száraz a levegő.Párologtttunk a szobájában. Mit csináljak, hogy legalább 5 órát aludjon egybe? Még egyszer se aludt ennyit, nemhogy az éjszakát végigaludta volna. Kap fájdalomcsillapítót a fogára, igaz Nurofen szuszpenziót.
        Válaszod előre is köszönöm.
        Szép napot: Fülöpné Betty

        • Vida Agi

          2012. március 19. hétfő

          Ennek 3 oka lehet:
          1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

          2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

          3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

      • Szilvi

        2012. március 15. csütörtök

        Köszönöm a választ.
        Most olyan gondom lenne, hogy pár napja az éjszakáink azok nagyon rosszak. Eddig este 9-kor elaludt és reggel 6-7-ig aludt. Most is elalszik legkésőbb 10-re, de kb 1-2 óránként sírva kel fel. Ha felveszem megnyugszik és elaszik, de utána kezdődik minden előről, ha megszoptatom akkor is, de pl. ha nurofent v germicid c kúpot adok, akkor tovább alszik vagy végig alussza az éjszakát, na de ez hosszú távon nem mehet. Én a fogfájásra tippelek, van hogy a füléhez is kap, de a fül-orr-gégész szerint nincs baja. Vagy víz ment bele a fürdésnél, lehet az is? Nappal minden ok, rendesen alszik 2-3 órát is, nem nyűgös, semmi nincs csak a nyálzás. Anyatejes is, de már sok minden mást is eszik. Ha homeopátiás szer jó lenne, kérlek írd meg hogy melyik lenne a jó. Széklettel is minden ok.
        Köszönöm
        Szilvi

        • Vida Agi

          2012. március 19. hétfő

          Homeopátiás szert alkatra kell választani, azaz megnézni, milyen tünetei vannak és az ennek megfelelő szert kell kiválasztani, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Gabriella

    2012. március 02. péntek

    Kedves Ági!
    Nekem a problemam az altatassal van. Nagyon tanácstalan vagyok.
    Kisfiam 11 hónapos. Szuletesetol 1-szer (1 het) aludta at az ejszakat. Velunk alszik egy szobaban. Ket hete lett problemam a nappali elaltatassal. Reggel fel 7-7 korul kell, napirend szeruen 11-kor es 3-kor aludt (alvasi napirend mar nincs). Szepen, nyugodtan el is tudtunk aludni (a Kiskaracsony, nagy karacsony-os dal jon csak be). De mar kb. 2 hete valamiert nem akar velem elaludni. Probalom ugy altatani, ahogy mindig, de erdmenye nincs, hasra fordul, szalad lefele az agyrol, kacag, kotekszik velem, es hiaba feketetem vissza, megmakacsolja magat, nem erdekli mit csinalok, csak mosolyog, es azt varja jattszak vele. Viszont ha edesanyam fekteti (azt tudni kell, hogy eddig cici alatt aludt el, de mar azt sem akarja), akkor 5 perc siras utan mar alszik is (anyu ha sir vizet v. teat ad neki inni igy megbyugszik egy kicsit). Van, hogy egyhuzamban 2 orat is alszik vele. Ezelott amikor altattam, 40 perc mulva mindig felkellt es csak cicivel aludt vissza, anyukamnal pedig 2 orat alszik egyhuzamba es kozben fel sem kell. Es vele 2-szer is alszik egy nap. En 1-szer alig tudom letenni. Mi lehet ennek az oka?
    Ejszaka sem alszik huuu de szuperul, mert altalaban orankent kell, ritka hogy 2-2,5. Este 8-kor fekszik, es sajnos valamiert meg van az a szokasa, hogy ahogy elalszik, pontosan 1 ora mulva (de oramu pontossaggal) fel kell es akkor semmivel nem lehet megnyugtatani csak cicivel (probalta a ferjem megnyugtatni es visszalatani, cumi, stb…. semmi erdmeny) akkor szepen vissza is alszik 1 orara, de van hogy mar 10 perc mulva megint felébred, sír, én meg megszopiztatom. Jó esetben visszaalszik, de akkor is óránként, másfél óránként felkel, mocorog, feláll a kiságyban és sírdogál, ekkor mar adok neki teat iini (meg szokott inni 150 ml egyszerre). Van hogy magam mellé fektetem akkor alszik tobbet, de az is ritka.Ha a kiságyban hagyom sír. Akkor kiveszem, szopi és kezdődik elölről az egész.
    mit csináljak? Hagyjam sírni? Probaltam mar nem kivenni az agyabol, simogatni, dudolni, susogni, akkor hisztis bombolesbe kezd.
    A dragam mar jar, bejarja a lakast.Hellybol fel all. Egy percet nem ull meg, orokmozgo. 5 honaposan labbra allt, de ullni meg nem ullt. 6 hosan mar rendesen kuszott, es 11 hosan mar gyonyoruen totyog. Talán a mozgásfejlődés nem hagyja nyugton az idegrendszerét éjjel sem, de akkor is kezelni kellene valahogy ezt a helyzetet.
    Szoptatok meg,de nem tudom, mennyi tejem lehet, napközben eszeget, van hogy jo etvagyuan, van hogy turelmetlenul, mert mindig menni akar. Napkozben is szokott cicizni, de at is ugy, hogy szajaba veszi a cicit, ingerli egy picit hogy elinduljon a tejcs es csak annyit eszik amig jon jol a tejcsi, huzni pedig mar lusta.
    Az alatatshoz nem tudom lenyugtatni, annyira jar a keze=laba.
    Mit csináljak??? Lehet hogy zavar neki a szamitogep a szobaban?
    Azt sem ertem, hogy ha valami rosszat csinal, raszolok hogy nem nem szabad, akkor ram nez elkacagja magat es folytatja tovabb amit elkezdett, a ferjemre es ram nem hallgat viszont ha mas szol ra akkor elszegyeli magat es nem csinalja tovabb. Mit gondolsz miert csinalja ezt? Nagyon kerlek Segíts, mert mar nem tudom mit csinalok rosszul. Köszönettel: Gabi

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Valószínűleg már csak 1x akar aludni naponta, azért nem alszik már el 2x, nem is kell erőltetni, a legtöbb baba ebben a korban már csak 1 alvást igényel nappal.
      Anyukáddal azért alszik el, mert téged már ismer, tudja, hogy veled lehet játszani, úgyis engedni fogsz, a mamát még nem ismerte ki, ezért vele nem meri megcsinálni.

      A gyakori ébredést ebben a korban leggyakrabban a fogzás okozza.

  • Réka

    2012. február 28. kedd

    Kedves Ági,

    Azzal szeretném még kiegészíteni, hogy azért állok értetlenül a Lánykám kevés evése miatt, mert 2-3 hónaposan már jóval többet szopizott mint most. (akkor még minden evését mértem)

    Köszönöm!

    Üdv,
    Réka

  • Réka

    2012. február 28. kedd

    Kedves Ági,

    Elnézést, hogy ehhez a témához írok, valójában súlygyarapodással kapcsolatosan szeretnék kérdezni, annál a témánál azonban nem találtam hozzászólási lehetőséget.
    Kislányom a napokban töltötte be a 6 hónapot, 3460g súllyal született, most 8100g (és kb 68cm). Nem kövér, de amolyan jó kötésű, „gyúrni való” baba:). Aggódom egy kicsit azonban, mert nem értem, hogy mitől gyarapszik ilyen ütemben, ugyanis a súlyához képest keveset eszik. Anyatejes baba, és az utóbbi 2 hónapban nagyon lerövidültek a szopizások. Konkrétan 5 percnél tovább csak akkor eszik ha noszogatom, de néha akkor sem hajlandó. Bárkivel megosztottam az aggódásom, mindenki azzal bíztatott, hogy higgyem el,olyan hatékonyan szopizik, ennyi idő alatt is képes megenni a szükséges mennyiséget. (és persze a súlygyarapodás is őt igazolja)Mivel korábban fél óráig evett, én ezt kétkedéssel fogadtam, így a napokban újra elkezdetem mérlegelni evés előtt és után. Sajnos azzal szembesültem, hogy tényleg keveset eszik. Napközben 5x szopizik, tegnap a következő mennyiségeket fogyasztotta: 160g, 160g, 130g, 100-110g, 90-100g (és mindenütt inkább felfelé kerekítettem). Ezen felül éjszaka egyszer vagy kétszer ébred enni, ilyenkor nem tudom, hogy milyen mennyiségeket fogyaszt. Ha jól számolom az ő súlyához napi 972g-ot kellene fogyasztania, összeadva ő nappal megeszik kb. 660g-ot, nem hiszem, hogy éjjel további 300-at enne. De akkor mégis mitől hízik ilyen ütemben? (az utóbbi hónapban is 800g-ot hízott) Azt mondták erre többen, hogy biztosan jó zsíros a tejem… Ilyen létezik? Egyébként kifejezetten mozgékony baba, régóta forog mindkét irányba,rengeteget hintázik négykézláb, popsiját felnyomja úgy, hogy a térde nem éri a földet, sokat rugkapál stb.. A hozzátáplálást a napokban kezdtük, de eddig max egy negyed almát evett meg.
    Előre is köszönöm, ha megosztod véleményed velem!

    Üdvözlettel,
    Réka

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ez normális: 3-4 hónapos kortól kezdve már sokkal hatékonyabban szopizik a baba, ezért pár perc alatt is többet tud enni, mint régebben fél óra alatt. Ha a hízása megfelelő (legalább havi 400 gramm), akkor nincs miért aggódnod. Egyébként éjjel elég nagy adagokat tudnak szopizni, főként a hajnali órákban.

  • Ancsa

    2012. február 26. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kislányom Alexa 2970g született.A védőnő volt szerdán megmérte 3490g volt.Február 26.-án 1 hónapos.Azt szeretném megkérdezni, hogy jól fejlődik Alexa jó a súlya?Most vettem észre,hogy úgy érzem a bal mellembe kevesebb tej van.Mit lehet csinálni,hogy több legyen benne?Paradicsomot és köménymag levest én ehetek?Mit ehetek?Előre is köszönöm .Ancsa.

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      Teljesen jó a gyarapodása.
      A baba születése után, amikor belövell a mell, keményebb, de aztán egyre puhább lesz, úgy tűnik kevesebb benne a tej, de ez nem így van. Ha tényleg kevesebb (kevesebbet szopik a baba, nem elégedett, evés után is keresi még a cicit), akkor szoptass gyakrabban napközben és két mellből minden egyes alkalommal.
      Mindent ehetsz a szoptatás alatt is, csak a puffasztó ételeket kerüld.

  • Kriszti

    2012. február 17. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 hónapos 70 cm és 8790 gr. Eddig cask anyatejet kapott, egy nap 5x, 8,12, 15, 18, 21 órakor eszik, az éjszakákat 2 hónapos kora óta átaludja. (Este fél 10-10-től alszik fél 8-ig) A doktornő tejpéppel indítaná a hozzátáplálást, tízórai formájában, de nálunk nincs tízórai, mert a reggeli után kibír 4 óra hosszát. Erre azt mondta keltsem fel, egyen fél 7 magasságában és fél 10-10 körül adjak neki tejpépet. Mikor felírta a tejpépet (sinlac-t írt fel), kiváltottam, mert úgy voltam vele ő tudja. De azóta utána olvastam Nálad is és más oldalakon is és azt olvastam, hogy az anyatejes babáknak nem kell tejpépet adni, hanem csak 6 hónapos korban kezdjük a hozzátáplálás elindítását gyümölcsökkel. A kérdésem hogy most mit csináljak, mert van már egy kb 2-2,5 hónapja beállt napirendünk, nyugodt kiegyensúlyozott baba, – csak egy kicsit gyorsabban nő, mint kellene- és félek belenyúlni a napirendjébe és hogy adjak-e neki tejpépet vagy nem? a doktornő menetrendej szerint a tízórai kiváltása után a kövekező állomás az ebéd kiváltása lenne főzelékkel 6 hónaposan. Előre is köszönöm válaszod. Elnézést hogy ide írtam de a hozzátáplásos rovatnál nem találtam a hozászólási lehetőséget.

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Kriszti

    2012. február 17. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 hónapos 70 cm és 8790 gr. Eddig cask anyatejet kapott, egy nap 5x, 8,12, 15, 18, 21 órakor eszik, az éjszakákat 2 hónapos kora óta átaludja. (Este fél 10-10-től alszik fél 8-ig) A doktornő tejpéppel indítaná a hozzátáplálást, tízórai formájában, de nálunk nincs tízórai, mert a reggeli után kibír 4 óra hosszát. Erre azt mondta keltsem fel, egyen fél 7 magasságában és fél 10-10 körül adjak neki tejpépet. Mikor felírta a tejpépet (sinlac-t írt fel), kiváltottam, mert úgy voltam vele ő tudja. De azóta utána olvastam Nálad is és más oldalakon is és azt olvastam, hogy az anyatejes babáknak nem kell tejpépet adni, hanem csak 6 hónapos korban kezdjük a hozzátáplálás elindítását gyümölcsökkel. A kérdésem hogy most mit csináljak, mert van már egy kb 2-2,5 hónapja beállt napirendünk, nyugodt kiegyensúlyozott baba, – csak egy kicsit gyorsabban nő, mint kellene- és félek belenyúlni a napirendjébe és hogy adjak-e neki tejpépet vagy nem? a doktornő menetrendej szerint a tízórai kiváltása után a kövekező állomás az ebéd kiváltása lenne főzelékkel 6 hónaposan. Előre is köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Szépek ezek a nagykönyvi szabályok, de körzővel és vonalzóval nem lehet babát táplálni. Mivel jól gyarapodó, kiegyensúlyozott babáról van szó, felesleges tejpépet adni, pláne 5 hónaposan. Várd meg a 6 hónapos kort, és kezdd gyümölcsökkel a hozzátáplálást. Az valóban igaz, hogy most már lehet adni hamarabb is glutént, sőt, ez kimondottan ajánlott, mert megelőzhető vele az allergia, erre megfelel 6 hónapos korban a babakeksz vagy a gabonapehely is, nem szükséges a tejpép.

  • Szilvi

    2012. február 17. péntek

    Kedves Vida Ági!
    Négy hónapja szültem és azóta szedek Centrum multivitamin tablettát, kb. hetente 4-5 alkalommal. Ennek a tablettának kétszer olyan magas az A vitamin tartalma mint a magzatvédő vitaminoknak. Árthatok ill. árthattam ezzel a babának? A védőnőm azt mondta, hogy nyugodtan szedhetem de én félek, hogy a túl sok A vitamin káros lehet! Magzatvédő vitaminokat azért nem tudok szedni, mert a magas vas tartalmuk miatt állanóan kiújul az aranyerem!
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Üdv. Zsófi

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Nem kell aggódnod, ettől nem lesz baja a babának.

  • Fáth Mónika

    2012. február 13. hétfő

    Jó napot kivánok!
    Nekem lenne kérdésem:Kisfiam nem sokára másfél éves.Sajnos nem tuttunk beállni h a föt ételeket megegye.Nagyon elvagyok keseredve mert ugy gondolom h nem jut elég vitamin meg minden ami kell a szervezetébe.Nagyon válogatós.Söt még a kanalat sem fogadja el,ellöki a kezével.Elég egyhangu az étkezése.Tanácsot szeretnék kérni h mit tegyek.Elöre is köszönöm válaszát.Ja és még szopik napi 3 szor altatáskor.

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Nem kell aggódnod, ebben a korban a legtöbb kisgyerek még válogatós. Egyen minél többet egyedül, olyan ételeket, amiket szívesen eszik. Nem kell a főzeléket erőltetni, ha nem szereti, zöldséget kaphat párolt formában, felfújtként, tésztára szószként is.